Microsoft maakt kruising van e-mail- en chatapp voor iPhones

Microsoft heeft een kruising gemaakt tussen een chat-app en een e-mailapplicatie. De app Send zou vooral bedoeld zijn voor snelle mailwisselingen en is uitgekomen voor iOS. Versies voor Android en Windows Phone zouden later volgen.

Send is geen 'volledige' e-mailapp en toont dus ook niet alle mailwisselingen, legt Microsoft uit. Het toont alleen de mailwisselingen die de gebruiker is begonnen in de app zelf. Daarmee kunnen mensen elkaar een korte mail sturen en vervolgens zien of de ander bezig is met antwoorden, net als in een chatapplicatie.

De mails die gebruikers via Send sturen, komen ook gewoon in Outlook terecht als alle andere e-mailtjes. In Send staan geen onderwerpregels of handtekeningen. Send is een zogenoemd Garage-project voor Microsoft, projecten die medewerkers 'erbij' doen en die geen deel uitmaken van grotere plannen van het bedrijf. Send is uitgekomen voor iOS-gebruikers in de Verenigde Staten en Canada en moet binnenkort uitkomen voor Android en Windows Phone. Wanneer dat precies is, specificeert Microsoft niet. Het bedrijf ontwikkelde Send onder de codenaam Flow.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

22-07-2015 • 17:52

47 Linkedin

Reacties (47)

47
44
29
1
0
0
Wijzig sortering
Aan alle mensen die het raar vinden dat MS dit eerst voor iOS uitbrengt: Dit is een Garage-project. Oftewel een MS-medewerker die een idee heeft en het uitwerkt en uitbrengt onder de MS naam. Het is niet zo dat Send bij de bedrijfsstrategie hoort ofzo (maar mocht het aanslaan kan MS daar altijd nog voor kiezen). En als de desbetreffende dev die dit bedacht heeft nu net de iPhone app dev bij MS is, snap ik de keuze voor iOS wel. Daar komt nog bij dat het een soort van prototype/animo check is, en je op iOS meer potentiele testers hebt dan op Windows.

Het idee is wel interessant, chatten via emailtechnologie :)
Ik zie dit vooral als een potentie voor de zakelijke markt. Waar Netflix en Microsoft beiden bijvoorbeeld een 24/7 Live chat service hebben in geval van ondersteuning kan dit een mooi concept zijn voor andere bedrijven! Ook kan het een goeie vervanger zijn voor vragen die gesteld worden aan bedrijven via Twitter.

Ik vind het een goed initiatief. Chatten was imers nooit echt zakelijk en whatsappen of FBchatten naar een bedrijf zag ik niet snel gebeuren. Maar Chatten blijft wel makkelijk. Dit is daarom een goeie oplossing!
Chatten onderling zakelijk wordt met hele andere middelen gedaan en hangt af van de branche. Moeten de conversaties bewaard blijven ivm toezichthouders (financials), moet er beveiliging plaatsvinden (medisch, veiligheidsdiensten, corporate R&D). Ook wordt er bij zakelijk nog steeds vaak een bedrijfstelefoon gebruikt.
Is het niet mailen met chattechnologie. Het feit dat je kan zien of iemand anders aan het typen is, doet mij denken aan chatten :)

Maar waarschijnlijk is het gewoon een combinatie van beide ;)

[Reactie gewijzigd door GuruMeditation op 22 juli 2015 19:48]

Microsoft maakt een app en deze is niet voor Windows Phone. Dat is wel teleurstellend voor de WP gebruikers.
Misschien zit het al standaard in Windows 10 Mobile? Het heeft weinig zin apps te ontwikkelen voor een OS dat over 2 maanden een compleet nieuwe versie krijgt ;)
En vervolgens blijf je de hele Windows 8 groep negeren? Ik vind het tekenend dat MS de app eerst voor iOS uitbrengt, waarschijnlijk voor de groep waarvan ze de meeste gebruikers verwachten. Maar niet onlogisch als je zoveel mogelijk gebruikers wilt bereiken. Als hun Office apps het goed doen op iOS, dan is dit logisch. Niet uitbrengen voor W8 is dom, maar ik ga ervanuit dat dat niet gaat gebeuren.
Win8 zal met Win10 verleden tijd zijn, doel van MS is om in 1 klap iedereen naar Win10 te zetten en vanuit daar weer verder.
Het zou prima zijn als dat lukt, maar is dat uberhaupt mogelijk?
Natuurlijk niet, maar met zulke 'stapjes' proberen ze het wel te motiveren. En eerlijk, buiten software technische aspecten zie ik ook verder geen reden om niet van Win7/8 naar Win10 te gaan.
Het klinkt eerder alsof dit 1 van de bedrijfjes is die MS recent heeft overgenomen die al bezig waren met zoiets. Denk aan het bedrijf welke de huidige Outlook app voor iOS heeft gemaakt.
Het is een Garage project, dus een prive project van een MS medewerker waar ze in de baas z'n tijd aan mogen werken, en die potentieel als volledige app uit komen onder de Microsoft vlag. Dat laatste gaat dus nu gebeuren.
Ja ok, maar wie zegt dat het dan niet "toevallig" van een medewerker afkomt van een iOS development bedrijfje wat ze recent hebben overgenomen?
Die negeer je niet want praktisch élke telefoon krijgt de update naar WIndows 10 (in ieder geval de toestellen van Nokia/Microsoft krijgen allemaal de update). Dit wordt dus geen WIndows Phone 7-scenario waarbij die groep gewoon genaaid was.
Nooit begrepen waarom windows 7 gebruikers genaaid zouden zijn. Kregen diverse zinvolle updates en ik ken diverse mensen met apparaten die nog probleemloos werken en doen wat ze moeten doen.
De apps die ze wensten zitten erop en voila.
In tegenstelling tot oudere ios versies waar een heel groot deel van de apps niet meer op werken of android versies die nooit updates hebben gekregen van de fabrikant of die ook een hoop apps niet kunnen draaien.
Volkomen off-topic maar als antwoord op je stelling.
Ik vind het eigenlijk ook heel vreemd dat het eerst voor concurrenten uitkomt, ik kan er echt geen logica in zien.
Ik vind het plaatje van Bonobo dan ook zeer treffend. :)
Denk persoonlijk dat het verhaal redelijk simpel is. De ontwikkeling is uitbesteed. Het project loopt niet zoals verwacht, maar men wil toch nog een release doen. Presto, een iOS app.

Is het een slimme keus? Denk het persoonlijk niet, maar vreemde keuzes worden wel vaker gemaakt.
Dit doet Microsoft eigenlijk al heel lang.

Aan een kant is het slim als je kijkt naar de aantallen mensen die op iOS zitten.
Je wilt je app namelijk testen en promoten op een groot platform.
Daarna brengen ze hem alsnog naar Windows mobile.

Maar aan de andere kant vind ik het ook raar want zo hou je je eigen platform achter.
Voor zover ik weet is iOS het restrictiefst wat toegang tot mogelijkheden en adressenboek betreft. Misschien wilden ze eerst kijken of het hele idee goed voor iOS uitvoerbaar was, voordat ze het voor alle andere grote OS-en gingen ontwikkelen. Dus eerst was de iOS versie af voordat ze aan de rest gingen beginnen. Dan kun je wachten met het uitbrengen van de iOS versie, of het idee al door de iOS gebruikers laten 'testen'.
Of misschien zit het standaard in Windows 10 en willen ze het eerst door een grote groep andere gebruikers laten testen, voordat een kleine onvolkomenheid op heel Windows 10 uitstraalt. Ik bedoel dit niet negatief, maar de gemiddelde iOS gebruiker is toch iets minder tolerant voor kleine glitches dan bv. een Android gebruiker. Wanneer iOS gebruikers dus tevreden zijn over het concept en de toepassing, dan zal het zondermeer acceptabel zijn voor Android en Windows (ze kunnen nog altijd extra instelmogelijkheden aan de Android app toevoegen :) ).
Dat is wel teleurstellend voor de WP gebruikers.
Microsoft weet donders goed waar de gebruikers zitten en ziet een nieuwe app liever succesvol worden op iOS dan in de vergetelheid verdwijnen op WP.

Daarnaast staat MS bekend als een bedrijf met sterke interne concurrentie. Deze app zou wel eens een power play van een medewerker kunnen zijn, en dan is het van belang om een zo groot mogelijke impact te scoren. Dat het WP-team in een ander gebouw hier niet gelukkig mee is, is zijn of haar probleem niet.

[Reactie gewijzigd door Enai op 23 juli 2015 11:52]

Dit verklaart een heleboel:
http://i.imgur.com/ZYkkVUV.png

Eenheid is ver te zoeken bij Microsoft.
Dat is de oude organisatiestructuur, niet de nieuwe na de reorganisatie.
De mails die gebruikers via Send sturen, komen ook gewoon in Outlook terecht als alle andere e-mailtjes.
Betekend dat dan ook dat de app alleen te gebruiken is voor Outlook gebruikers?
Het is alleen te gebruiken door Office 365 gebruikers. Het gebruikt de API's vanuit die omgeving, het verder geen koppeling met Outlook.
Hoewel ik de app niet 1-2-3 zal gebruiken ben ik erg blij dat een groot bedrijf dit eindelijk eens probeert. Ik heb me altijd geïrriteerd aan de grote hoeveelheid aan chat app die allemaal weer opnieuw hun eigen protocol moeten uitvinden.

Het enige nadeel van e-mail is dat er geen garantie is op de afleveringssnelheid, al kan ik na ruim 25 jaar e-mailen zeggen dat het minder vaak problemen ondervind dan Whatsapp, Telegram en de chat apps die hen voorgingen.
Waar ik vooral naar uitkijk is een snelle antwoord knop. Zoiets als een duimpje om een conversatie af te sluiten.

Verder vind ik dat email te vaak wordt gebruikt voor zaken die eigenlijk in een chat thuis horen. Als dit soort mails nu in een aparte app terechtkomen scheelt dat al een hoop.
Wéér een app voor e-mail met beperkte functionaliteit... gaat iemand dit gebruiken? En zo ja, waarom?

Ik ben weer terug bij mijn standaard mailclient op Mac en telefoon. Ik heb ook Inbox (van Google) geprobeert maar ik kom van al die probeersels toch weer terug. E-mail is gewoon e-mail.
Microsoft en Apple zijn zeker nu echt geen concurrenten van elkaar en ze zijn het ook nooit heel erg zwaar geweest. Apple was altijd een hardware producent en altijd meer gericht op het bovenste "boutique" segment van de gebruikers terwijl Microsoft meer op het grootste segment mikte. Office en Internet Explorer hebben/hadden ook vaak een Mac port, andere platforms kregen het niet (er zijn wel at Unix versies geweest van IE).

Als je kijkt naar de mobiele markt zit Android eigenlijk waar Windows zat op de desktop markt, de grote gemene deler met een "goed genoeg" OS wat draait op goedkope tot dure hardware, wat vrij te installeren is in tegenstelling tot OS X / iOS.

Door applicaties eerst voor iOS uit te brengen slaan ze twee vliegen in één klap: de grootste concurrent van Android wordt sterker, en ze liften mee op het hippere imago van iOS en het feit dat alle "coole" apps vaak eerst voor iOS uit komen.
Een beetje als whatsappen maar dan in een beveiligde omgeving.
Waar haal jij vandaan dat het beveiligd is?
Het maakt gebruik van email. Zonder extra toevoegingen heeft email geen enkele beveiliging, je email kan door elke schakel tussen jou en de ontvanger onderschept en gelezen worden.
Het kan natuurlijk een encryptie-toevoeging gebruiken, maar dan zal het weer niet standaard in Outlook te lezen zijn.

Dit gezegd hebbende, zou standaard encryptie tussen de gebruikers (zonder dat Microsoft hier de sleutels van heeft) hier wel eens een WhatsApp-killer van kunnen maken.
Omdat Send alleen met office 365 email werkt....
En wordt dat standaard versleuteld verstuurd?
Dat is dan heel mooi.
Dan is alleen Office 365 nog een beperking. Vreemd dat dat niet in het artikel vermeldt is.
Microsoft kan beter eens wat aandacht besteden aan de nieuwe belabberde mailapp in Windows 10 (zowel mobiel als desktop). Deze gebruikt een hele gare Word engine voor de rendering waardoor veel e-mails er niet goed uitzien. In Windows mobile zijn mails al helemaal slecht; niet responsive, veel zoomen en gebroken elementen.
Aan de andere kant, het kan wel wat minder met HTML in mails. Nieuwsbrieven etc moeten er tegenwoordig net zo gelikt uit zien als websites. Afgezien dat nieuwsbrieven gedateerd zijn zit ik er ook niet op te wachten, in welk mailpakket dan ook. Ik vind dat mail lekker plain en simpel mag zijn, opmaak prima maar hou het lekker sober.
Ik ben het daar enigszins mee eens, tenzij design en benadering iets toe kan voegen aan de gebruikerservaring, daarvoor is plain-text niet voldoende. Volledige en responsive HTML is essentieel in deze tijd, aangezien 50% op een smartphone wordt bekeken en je enkel met volwaardige HTML de mobiele gebruiker op een correcte manier kan aanspreken.

Je zou er trouwens van versteld staan hoe goed een 'relatief' simpele nieuwsbrief scoort en hoeveel omzet bedrijven er direct mee ophalen. Je hebt gelijk dat een ouderwetse nieuwsbrief met talloze lange artikelen niet meer van deze tijd is, maar een strategisch samengestelde periodieke e-mail met relevante content is echt niet gedateerd, sterker nog; het is essentieel binnen een crossmediale campagne en levert zeer directe tastbare resultaten op.
Nieuwsbrieven zijn absoluut niet achterhaald. Ze zijn vele malen effectiever dan iedere andere vorm van digitale marketing.
Ik zou toch maar eens goed naar je apps kijken dan, bij mij zijn vrijwel alle mails responsive en op de mail app van Windows 10 worden m'n mails perfect weergegeven.

Krijg je niet gewoon mails die van zichzelf een slechte layout hebben?
Bekijk een simpele mail van Twitter; een background-image hack, welke gericht was op de oudere Outlooks omdat deze geen directe background-images ondersteunen. Deze image-hack is uitgeschakeld door Microsoft en zorgt nu voor een overlay met een rood kruis, alsof het plaatje niet geladen kan worden. Daarnaast zie ik veel buttons met vreemde witruimte en zijn bepaalde mails geheel veranderd qua font-layout e.d.
Ik heb zojuist even gekeken bij mij worden de mails van twitter gewoon goed weer gegeven, zowel als de mail app van Windows 10 als in Outlook 2016. Enigste mail die ik heb die er een beetje vreemd uit ziet is van playseat.com maar die ziet er bijna overal vreemd uit.
Tja ze moeten toch een keer compliant worden :) als ze hacks blokkeren en alleen propere html weergeven is dat toch goed nieuws?
Dat is het probleem; propere HTML wordt totaal niet ondersteund door die Word-engine die ze gebruiken. Vrijwel alles moet omslachtig en 90's style om ook maar enigszins wat toonbaars te krijgen. Dat ze nu die fallbacks blokkeren zorgt er alleen maar voor dat alles nog beperkter wordt dan het al was.

De e-mailclient van Apple op zowel OSX en iOS ondersteunen volwaardige HTML en CSS3 waardoor je hele coole dingen kunt maken. Verder zijn vele andere clients ook enigszins beperkt, maar niets is zo erg als Outlook 2007-2013, en helaas nu dus ook de nieuwe Windows 10 app..

[Reactie gewijzigd door Dannydekr op 22 juli 2015 19:56]

Ik zit nu even te kijken in de mail app maar eigenlijk zien ze er allemaal prima uit ? ANWB, BP en Focalprice allemaal prima leesbaar.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee