Amsterdamse huisartsen gaan een alternatief voor het elektronisch patiëntendossier testen dat veiliger zou zijn en betere privacybescherming zou bieden. Het systeem, de Whitebox genaamd, is ontwikkeld door een onderzoeker van de UvA.
De Whitebox is een fysiek kastje dat bij artsenpraktijken geïnstalleerd wordt. Het systeem regelt de toegang tot dossiers per patiënt en voorziet in versleutelde verbindingen met andere artsen. De arts kan derde partijen, zoals de apotheek, toegang tot gegevens uit de patiëntendossiers geven, maar de bedoeling is dat dit uitsluitend gebeurt na overleg met de patiënt.
Voordeel van de plaatsing bij de arts zelf zou zijn dat de uitwisseling van gegevens juridisch en technisch beschermd wordt door het beroepsgeheim, stellen de initiatiefnemers. Daarnaast noemt de ontwikkelaar van de Whitebox, UvA-onderzoeker Guido van ‘t Noordende, de eenvoud als voordeel. "Het is kleinschalig en staat dicht bij de manier waarop zorgverleners werken. Patiëntgegevens zijn daardoor beter te beschermen." In het najaar begint een proef met twintig huisartsen in Amsterdam, die patiëntgegevens opvraagbaar maken voor de avond-, nacht- en weekendposten.
De uitwisseling van medische gegevens blijkt al jaren een lastig vraagstuk. Jaren geleden stuurde de overheid aan op de invoering van een systeem voor een elektronisch patiëntendossier, maar dat kwam niet door de Eerste Kamer wegens beveiligingsbezwaren. Uiteindelijk kwam er een vergelijkbaar systeem waar de overheid niet bij betrokken is en waar patiënten toestemming voor moeten geven.
Dit systeem is mede gefinancierd door de zorgverzekeraars. De gegevens lopen hierbij langs een centraal toegangspunt, het Landelijk Schakelpunt, dat door critici als een beveiligingsrisico wordt gezien. Ook waren artsen bang dat de toegang uiteindelijk door de zorgverzekeraars en overheidsinstanties bepaald zou worden en vreesden ze inperking van het beroepsgeheim.
Het project is een initiatief van de Huisartsenkring Amsterdam-Almere en Whitebox Systems, een spin-off van de Universiteit van Amsterdam, opgericht door beveiligingsonderzoeker Guido van ‘t Noordende.