'Force Touch-technologie op Apple iPhone 6s kan drie aanrakingen onderscheiden'

Apple zou voor zijn nog aan te kondigen iPhone 6s een Force Touch-sensor hebben ingebouwd die drie soorten aanrakingen kan onderscheiden. Het gaat om een lichte aanraking, een normale en een 'deep press'. Naar verwachting wordt de iPhone 6s op 9 september aangekondigd.

Dat stelt het doorgaans goed ingelichte 9To5Mac op basis van een aantal niet nader gespecificeerde bronnen. Volgens de site heeft Apple een nieuwe vorm van zijn Force Touch-sensor ontwikkeld. De huidige versie kan twee soorten aanrakingen onderscheiden, namelijk een lichte en een gewone aanraking. Bij de sensor voor de iPhone 6s wordt daar een 'deep press'-aanraking aan toegevoegd, ofwel een druk met meer kracht. Om het onderscheid te maken met zijn vorige Force Touch-sensoren zou Apple zijn nieuwe technologie 3D Touch Display willen noemen.

Door drie soorten aanrakingen te onderscheiden kunnen nieuwe vormen van bediening worden geïntroduceerd. Zo moet het bijvoorbeeld in de kaartenapplicatie door een bepaalde aanraking mogelijk worden om direct de navigatie te starten naar een bepaalde plaats op de kaart. Uit eerdere geruchten bleek dat Apple zijn Force Touch-technologie ook wil gebruiken om snelkoppelingen te maken naar applicaties.

Apple heeft uitnodigingen rondgestuurd voor een evenement dat plaatsvindt op 9 september. Naar verwachting wordt de nieuwe iPhone 6s dan aangekondigd. Volgens eerdere geruchten krijgt de smartphone dezelfde behuizing als het huidige model, waarbij de verbeteringen dus alleen aan de binnenkant zitten. Zo is het bijvoorbeeld aannemelijk dat er een snellere processor wordt ingebouwd. Ook de camera zou worden verbeterd, met ondersteuning voor 4k-opnames.

Door RoD

Admin Mobile

06-09-2015 • 10:15

185 Linkedin

Reacties (185)

185
159
92
1
0
0
Wijzig sortering
Ik dacht dat het met drukgevoeligheid te maken had maar volgens mij hier alleen de tijdsduur van de aanraking.
Misschien dat we straks schermtoetsenborden krijgen waarbij de cijfers en hoofdletters zonder omschakeling zijn te gebruiken? Dat met die kaarten lijkt me nogal nutteloos.

Overigens heb ik het idee dat ze het allemaal een beetje te "intuitief" maken. Als iets niet werkt doordat je een handeling verkeerd uitvoert is het wel fijn als dan ook duidelijk zichtbaar is wat je verkeerd doet. Anders krijgt de gebruiker het gevoel dat hij zijn grip op het systeem/proces verliest. (Ervan uitgaande dat dat niet de bedoeling is).
Ik denk dat ze echt het harder drukken bedoelen. Maar dit kan ook met een gewoon display in mijn ogen. Je kunt bijvoorbeeld registreren dat bij een touch steeds meer pixels worden aangeraakt. Waarmee je dus weet of het om een harde of zachte press gaat
Daar heb je helemaal gelijk in. Dit soort bediening is dan ook al gewoon aanwezig in Android en neem ik aan ook in IOS producten.

In Android is het gebaseerd op de duur van een aanraking. Ik kan me echter voorstellen dat dit met drie niveaus ietwat irritant wordt. Al is het maar bijvoorbeeld 1, 2 en 3 seconden druk uitoefenen, de bediening voelt er wel trager door.

Door nu verschillende niveaus van 'kracht' te meten halen ze de 'sloomheid' van langdrukken uit de bediening zonder in te leveren op mogelijkheden.

Wat mij wel een nadeel lijkt is hoe je mensen leert omgaan met deze bediening. Wat voor de één immers een lichte druk is, kan voor de ander zware druk zijn. Het lijkt me dat dit een vrij lange periode van wennen betreft en ik vraag mij ten zeerste af welk UI of bedieningsprobleem ze hiermee oplossen.
Vanuit de gedachte dat je zo weinig mogelijk wilt klikken zie ik juist voordelen van de force touch. Jouw zorg dat mensen het wellicht lastig vinden om te bepalen in welke mate ze het scherm indrukken kun je vermoed ik straks instellen.

De voordelen die ik zie, zitten vooral op multitasken. Zo ben ik nu dit bericht aan het typen en hoor ik een storing bij de ns, ik wil nu eigenlijk snel even mijn ns app kunnen openen om de storing te kunnen zien. Nu gaat dat via 2x home en de ns app selecteren. Straks wellicht door een forcetouch actie.
Een ander voorbeeld. Je leest een pdf en je wil snel naar de index om door te kunnen skippen naar een ander hoofdstuk dmv van forcetouch zou je zeer snel kunnen uitzoomen naar 25% of juist wanneer je het slecht kunt lezen inzoomen naar 125%. Nu met het langer indrukken kun je vaak alleen opties doen op de pdf.
Ik hoop, maar ik vrees van niet, dat ik straks zelf forcetouch acties kan instellen om zo de door mij vaak gebruikte acties onder handbereik te hebben.
Mijn duim is al groter dan die van mijn vriendin. Hoe denkt je dat te laten werken als ik haar telefoon even pakt?

Alleen maar harde drukken?
Natuurlijk niet, zodra er een aanraking gedetecteerd is kijk je naar het aantal beslagen pixels, vervolgens kijk je in de komende honderd milliseconden of het aantal beslagen pixels groter wordt. Dit werkt dus met elke soort vinger (of teen).
Als het net zo werkt als de force touch trackpad (en dat lijkt mij logisch) dan zit er een druksensor onder het scherm.
Anoniem: 469352
@Aaargh!6 september 2015 23:48
Dat ben ik helemaal met je eens, mijn punt was echter dat het prima mogelijk is om softwarematig Force Touch te simuleren. ;)
Ik las laatst nog een post over waarom dit niet mogelijk is. Waar het op neerkomt is dat het totaal niet nauwkeurig zal zijn. Natuurlijk valt het te simuleren, en dat zal Apple vast wel getest hebben, maar ik denk dat het gewoon niet het niveau van nauwkeurigheid/kwaliteit heeft als een hardwarematige oplossing.
Dat werkt dus alleen met een vinger of ander indrukbaar orgaan. Niet met een pen of iets dergelijks.
Voor de gebruikers van pennen is het te hopen dat het dus toch een echt krachtgevoelige sensor w.
Het gaat hier om de drukgevoeligheid waar een onderscheid in gemaakt wordt:

- licht aanraken (tap)
- aanraken met iets meer kracht (press)
- aanraken met nog wat meer kracht (deep press)

Hoe lang je je vinger op het display houdt, staat er helemaal los van.

[Reactie gewijzigd door gjg78 op 6 september 2015 13:16]

Toch mooi om te zien dat dit zich evolueert.

Eerst Samsung met de 'Gesture Activated' Features

Recent nog Huawei met Knuckle Sense Technology

Ben benieuwd hoe Apple de vertaalslag heeft gemaakt en het heeft gerealiseerd. Ik heb er hoge verwachtingen van dat dit een fijne toevoeging gaat worden waardoor een smartphone steeds natuurlijker en makkelijker te bedienen is.
Eerlijk gezegd denk ik dat het niet makkelijker gaat worden om de smartphone te bedienen. Het kan handig zijn voor system-wide gestures zoals een multitasking gesture maar van wanneer het context-gevoelig begint te worden is het heel moeilijk om dit duidelijk aan te brengen in de UI.

Nu is het simpelweg tikken op het UI element dat zegt wat het zal doen. Hoe zal je weten wat een force touch doet als een applicatie ontwikkelaar dat kan implementeren naar eigen goeddunken zonder dat je een halve handleiding krijgt bij het openen van de app voor de eerste keer.

Technologisch gezien is dit inderdaad prachtig, maar de UX moet verdomd goed ineen zitten om het ook effectief gebruiksvriendelijk te laten zijn.
Detecteren of meer pixels aangeraakt worden om daarmee de druk te bepalen is lastig. Aangezien niet alle vingers even dik zijn en je soms met een ander deel van je vinger het scherm raakt. Komt er nog bij dat niet bij elke pixel een touch sensor zit, maar om de zoveel pixels.
Anoniem: 103465
@blorf6 september 2015 13:28
BlackBerry heeft 40 patenten over force touch . Ze hebben ook patent op het indrukken van een touchscreen om iets te activeren ,doormiddel van een bepaalde druk hoeveelheid en postite van het scherm.

De BlackBerry Storm was al een toestel dat gebruik kon maken van touchscreen force control. Touch Sense genoemd patenten uit 2007,2008

Het is helaas niks nieuwe en Apple probeert het patent er door te drukken ,maar ze onderzoeken nu de 14 patenten van Apple. Het lijkt erop dat Huawei en Apple patent rechten moeten betalen, maar dat zal de ontwikkeling van het toestel niet tegenhouden en een rechtzaak van twee jaar zal BlackBerry wel tegenhouden. Op dat moment hebben we al de iphone 7 :)
Die BB Storm was toch iets anders hoor. Bij de storm drukte je echt het scherm naar achteren net alsof er een veer achter het scherm zat. Ken de patenten van BB niet maar als het allemaal rond het principe draait dat gebruikt wordt in de Storm dan gaat het niet om dezelfde techniek. Het is natuurlijk mogelijk dat BB het principe heeft door ontwikkeld maar nooit in productie heeft gebracht. Maar Force Touch kan je toch echt niet vergelijken met Touch Sense.
Het principe is het zelfde ook volgens veel Amerikaanse journalisten.
Het is nochtans de eerste keer dat ik een verwijzing zie naar de Storm.
Dat is waar het zou in de storm komen of het zat erin? weet het niet meer zekers maar daar wordt in artikelen naar verwezen. De storm zelf ken ik wel ,maar nooit gebruikt. Ik was toen te veel bezig met Android custom ROMS :)
Denk niet dat het BB/RIM tegen zal houden, want die rechtszaken zijn zeer belangrijk voor ze. Als Apple geen rechten wil betalen en ze verliezen de rechtszaak dan levert dat tientallen miljoenen op voor BB; als ze het naar inkomen dan kan dat zelfs een miljard opleveren...

2 jaar procederen willen ze wel dan.
Dat bestaat al heel lang (langer aanraken is cijfer ipv letter)
Het zal niet de tijd zijn. Dat is namelijk nu al mogelijk. Kijk daarvoor bijvoorbeeld naar de synthesizers die Arturia voor iOS op de markt brengt.
Het heeft helemaal niet met langer drukken te maken. Long press bestaat al lang voor de iPhone. Waarom zou dat vernieuwend zijn?
Ik dacht dat het met drukgevoeligheid te maken had maar volgens mij hier alleen de tijdsduur van de aanraking.
Nee. Fource Touch werkt met een druksensor!
Er is altijd veel te zeggen over Apple en de weinige innovatie, maar ik vind het release schema van Apple wel fijn.
Ik heb nu een iPhone 6, en hoef dus geen iPhone 6s, omdat de verbeteringen niet enorm zijn.
De iPhone 7 zal (voor mij) weer veel meer veranderingen met zich meebrengen en laat dat nou precies het moment zijn dat ik mijn abo weer kan verlengen ;)
Het release schema is niks bijzonders. Elk jaar een nieuwe versie. Dat doen meer fabrikanten (samsung bv). Zij weten ook wel dat de (naïeve) klant elk jaar of elke 2 jaar voor de keuze staat om zijn abbo te verlengen incl. koopcontract voor een dure telefoon. Daar is niks toevallig aan. 8-)
Het release model van Apple wijkt wel degelijk af van andere fabrikanten. Samsung levert ieder jaar een nieuw model wat kompleet anders is dan de voorgaande versie. Apple levert om het jaar (oneven) nieuwe designs en om het jaar (even) nieuwe functies. Vergelijk het met het tick tock model van Intel. Dit is wel degelijk anders dan bij samsung, Huawei en Sony bijvoorbeeld (waarbij de laatste al jaren vast zit met hetzelfde design alleen dan net iets anders).
Je kan ook stellen dat andere oems nog veel meer zoekende zijn naar een vorm. Maar kijk je naar de naamgeving dan zie je onmiskenbaar de op volgende modellen. Ook de doelgroep blijft het zelfde voor de galaxy s , s2, s3 enz of voor de note de note 2, note 3 enz

Bij htc het zelfde en bij Sony is het wat minder consequent maar dat heeft er alles mee te maken dat sony een tijd zwalkende is geweest toen ze nog samen met Erickson waren in deze markt.

Bij Motorola zie je de laatste jaren ook duidelijk een jaarlijkse update ( althans in naam) van hun modellen reeks.

[Reactie gewijzigd door Gallant op 6 september 2015 17:30]

Ja precies. Een jaarlijkse Major update. Waar Apple een Major update inclusief design overhaul heeft en daarna een functionele increase. met het "S" Model. Kijkend naar de historie van Apple zijn er nu 5 Design types geweest. De allereerste originele iPhone 2G, toen de 3G, de iPhone 4, de 5 en nu de 6. achtervoegsels bij deze types zijn slechts een iteratie op de vorige en hebben vrijwel dezelfde behuizing en hardwarematig kleine aanpassingen aan de camera, een upgrade wat betreft CPU en GPU en 1 functie die daadwerkelijk eruit springt bij de 5S. Ieder toestel heeft sinds de iPhone 5 wel steeds een extra/nieuwe functie, maar het "S" model heeft meestal exact hetzelfde, maar dan beter (uitzondering de 5S, met FingerPrint ID wat feitelijk een test was voor hackerbaarheid).

Dit tick tock model vind je niet terug bij andere fabrikanten. Die updaten wel jaarlijks, maar niet volgens een vast stramien.
Zij weten ook wel dat de (naïeve) klant elk jaar of elke 2 jaar voor de keuze staat om zijn abbo te verlengen
Is dat "verlengen" niet iets typisch Nederlands en daarmee niet relevant voor de fabrikanten?
Het is niet typisch Nederlands! In Amerika worden telefoons vrijwel standaard met een plan gekocht voor 1 of 2 jaar. Je koopt dus een telefoon bij je abbo. Daarom ook dat men altijd in een Amerikaanse review spreekt over de prijs van het toestel in termen van plan(abbonnement). Heck daar is vaak de marketing op gebaseerd. Veel toestellen zijn vaak in het begin dat ze uitkomen maar bij één provider te krijgen tegen één plan. Dus dan hebben zij het monopolie op een specifiek toestel. Dit is volgens mij nog steeds gangbaar in de vs en ook in de meeste andere landen. Ik denk dat Nederland daarbij vergeleken nog enigszins gunstig afsteekt, met een vele vrijer markt.
Ik vraag me alleen af hoe het dan zit voor mijn iphone 6. Is dan straks van alles onbestuurbaar? Of wordt de force touch meer een soort gimmick om de compatibiliteit met oudere toestellen die geen force touch hebben te behouden?
Mocht force-touch er komen, dan word het een API waar je wel of geen gebruik van maakt. Iemand die een app bouwt met force-touch en die daar van afhankelijk is, sluit een berg mensen uit, dus dat zal evenredig worden geimplementeerd. (nogmaals, als het er al komt).
Apple zet de API's wel zodanig op dat ze alleen toegepast kunnen worden bij de iPhone die het ondersteunen (ze kijken gewoon naar voor welke versie iPhone je het bouwt).
Het zit in het systeem app bouwers kunnen er gebruik van maken, maar hoeven dat niet.
Waarschijnlijk zal het voor het nieuwe device wel werken.
Maar de oude zullen gewoon bestuurbaar blijven op de oude manier.
Het zal alleen maar toevoegen.
Ik vind dat mensen die altijd beginnen over de dooddoener "weinig of geen innovatie" voor het gemak vergeten dat de meeste innovaties slechts/steeds kleinere verbeteringen zijn en dat daardoor de phone kleiner, sneller en zuiniger wordt. Zaken die meestal eigenlijk ontzichtbaar zijn, maar over een tijdspanne van 20 jaar als significant gezien kunnen worden. Ik zou overigens die mensen willen vragen hoe zij het zouden vinden als hun vriendin elke keer zou zeggen dat ze weinig innovatief zijn met koken, in het dagelijks leven of in bed ;)

Innovaties zijn net als genieen, die worden eens in de zoveel tijd gemaakt, maar niet constant; je kan het niet afdwingen. Tot dan zijn de verbeteringen klein, maar wel aanwezig.
Je slaat de spijker op zijn kop. Voor mij persoonlijk zijn het vaak ook juist de kleine dingen die het 'm doen.
Grappig, bij mij is dat precies andersom. Mijn abo kan ik altijd verlengen rond de release van de 'S' versie van een model. :) De verbeteringen ten opzichte van de gewone versie zijn dan niet groot maar ik pak ze dan wel steeds mee.

OT: Ben benieuwd wat Apple met de nieuwe sensor gaat doen (waarschijnlijk wat UI truukjes), maar ook wat developers ermee kunnen straks.
Dan verkeer ik toch liever in de positie waar ikzelf in zit: steeds de S serie als upgrade kunnen pakken. Dan heb je meteen het beste van iedere generatie. De 5s was bijvoorbeeld een aanzienlijke verbetering ten opzichte van de 5 (stukken sneller en Touch ID).
Oef, ik hoop niet dat ze het 3D Touch Display gaan noemen. Ik vind dat niet echt bij Apple passen. Meestal hebben ze wat catchier namen... Retina, ook al slaat het op zich nergens op dat het zo heet, ken wel iedereen..
Force-touch? Als je het mij vraagt is het voor het grootste deel lucht. Ik heb nu al jaren geen smartphone meer maar bij mijn HTC van vroeger was al merkbaar dat de touch-handelingen van de gebruiker eerst door software werden goedgekeurd en geintepreteerd voordat de opdracht uitgevoerd wordt. De hardware was al in staat om kort/lang/hard/zacht te onderscheiden. Alleen de driver verfijnen zou al wonderen doen. Maar zolang de GUI geen faciliteiten heeft om iets met dat onderscheid te doen is het overbodig.

Persoonlijk denk ik dat een GUI iets anders is dan een piano en dat een integere werking van de bediening van een computersysteem noodzakelijk is om het bruikbaar te houden. Denk aan een spel waarbij de fire-button zo nu en dan niet reageert zonder duidelijke oorzaak. Daar word iig ik zelf compleet gestoord van.
Voor men met capacitive touch begon gebruikte men inductive touch, waarbij dit inderdaad kon. Door het goed instellen van de capacitive touch sensor kon men een vergelijkbare touch controle geven als bij capacitive. Maar capacitive heeft gewonnen dankzij de multitouch, ondanks de nadelen die er ook aan kleven. Nu moet men dus trucks uithalen omgelijkaardige mogelijkheden te willen bieden als inductive.

Mijn persoonlijke mening is dat de smartphone is uitontwikkeld. Elke toevoeging voelt eerder aan als een extra complexiteit toevoegen omdat het kan.
Een ideale smartphone, voor mij, zou klein genoeg moeten zijn voor in de zak (4-4,7"), lange batterijduur hebben en snel zeer goede foto's kunnen maken. Het scherm moet groot genoeg zijn om bij afwezigheid van andere gadgets toch nog uit de voeten te kunnen ,maar voor het merendeel van de tijd is het iets dat in de broekzak zit en als back-up en WAN verbinding dient.

Als men dat combineert met wearables (zoals bvb de bragi "the dash" oortjes en een goede smartwatch) en een kleine tablet, die dan uiteindelijk dient om het meeste werk op gedaan te krijgen, dan denk ik dat men goed bezig is. Alles in 1 device stoppen heeft zijn voordelen. Maar het is een serieuse beperking omdat je jezelf tot een aantal sensoren en een aantal input methods limiteert, terwijl wij als mens over een heel pallet aan sensoren beschikken.
Maar als jij een grotere accuduur wil in smartphones en dit nog in ontwikkeling is, dan is de smartphone toch nog niet uitontwikkeld?!

En een scherm dat klein genoeg is voor een broekzak, maar groot genoeg om andere gadgets (tablet?) te vervangen. Dan is 4-4,7" naar mijn idee niet voldoende, 5" vervangt mijn tablet nog niet goed. Dan kom je bij een soort uitvouwbaar scherm uit, zou leuk zijn.
De Sony tablet P was uitklapbaar, maar was redelijk lomp uitgevoerd. Een gigantische zwarte streep door het midden van je scherm en de software was ook niet fantastisch.
Maar het is goed dat ze het geprobeerd hebben.
De xperiaz3 compactzou een zeer goede batterij hebben. Het concept smartphone is wel degelijk uitontwikkeld. Incrementele verneteringen maar een echte meerwaarde voor het geld is er niet meer opdat je elke twee jaar een nieuwe smartphone dient te kopen.

Het vervangen gaat enkel over situaties waar je geen andere betere middelne ter beschikking hebt. Het voldoet dan maar is niet ideaal. 5,5" is nog altijd niet groot genoeg en is dan nog lomp om altijd bij je te hebben.
Ik dacht een paar jaar geleden ook dat de smartphone wel uitontwikkeld is, maar nu denk ik dat er nog wel wat interessante ontwikkelingen zijn.

Ik vind het e-ink scherm op de achterkant van de yotaphone 2 erg interessant. Het toestel was wat de laat uitgebracht en daarom met oude specs, het toestel was te duur en andere onderdelen van het toestel waren wat subpar. Maar ik vind het een erg interessant idee.

En ik vind de weg die microsoft met windows 10 is ingeslagen heel interessant. Het bij elkaar brengen van desktop en mobile. Jammer dat de appgap nogal groot is. Maar ik vind dat ze een goede visie hebben om de smartphone wat meer functioneel maken.
ik will mijn oude HTC (die ik overigens nog heb) niet bepaald in vergelijking brengen met de huidige generatie smartphones (die HTC schermen waren daar ook niet geschikt voor dan breek je ze door midden).

Verder is het niet heel bijzonder je drukt wat harder en software matig vang je de events op gewoon een extraatje.

[Reactie gewijzigd door BoringDay op 6 september 2015 14:25]

Apple brengt een keer per jaar de nieuwe telefoons uit. Daarnaast lijkt het bij Apple in de strategie te horen door functionaliteit niet zo snel als mogelijk uit te brengen. Zo hebben we bij NFC en 4G kunnen zien dat het eigenlijk te verwachten was dat Apple hiermee naar buiten zou komen maar er toch voor werd gekozen om dit het jaar erop te releasen. Hiermee geven ze toch veel vaste klanten het gevoel dat ze die nieuwe toch maar moeten halen, omdat ze anders zonder de nieuwste technologien zitten.
Hmm, die strategie had apple vroeger imho, als je kijkt naar OSX ben je toch 5 updates en een jaar verder voordat 10.9 / Yosemite eindelijk een af lijkt te zijn.
Het is niet anders dan vroeger maar Apple doet meer dan slechts een hardware onderdeel plaatsen ze beheren ook het OS en de ontwikkelomgeving.

Lijkt me logisch updates blijven komen (was bij 10.4 niet anders) dat is gewoon continuïteit van intergratie.
Zie ik nu op de render een flitser en 2 lenzen?
Een microfoon die met een glazen plaatje is bedekt en dezelfde maat heeft als de flitser op m'n 6plus??
Glazen plaatje? Die gaten zijn alle drie leeg.
kijk dan nog maar eens. microfoon zit in het midden.
*edit lichtsensor idd*

maar dan nog is er geen verschil...
(je hebt het toch niet over dat zwarte ?)

[Reactie gewijzigd door z1rconium op 6 september 2015 10:40]

Ik zie een lens, een microfoon en een flitser...
http://cdn2.gsmarena.com/vv/pics/apple/apple-iphone-6-1.jpg

Op de bestaande iPhone is het exact hetzelfde. Er verandert daar niets dus.
Nee andere is lichtsensor
Oké die hebben ze nu naar achteren verplaatst? Of is dit gedaan voor betere kwaliteit foto's?
Oh is microfoon zie Ik in reacties , dacht iets van laser ding
Raar, ik dacht dat het een soort analoge bedoeling zou worden met in ieder geval een soort range van 1-20 niveaus.
Op die manier kan je in een teken-app de lijnen ook dikker laten worden naarmate je harder gaat drukken, dit light-normal-deep is echt puur voor een extra knop als het ware...
Ze kunnen die 3 niveaus voor het touch gedeelte opgedeeld hebben in 3 ranges 1-7,8-14,14-20, waarbij je het binnen een tool voor lijnen wel rechtstreeks vertaalt.
Ik zie een leuke app voor de iPhone 6s verschijnen.

De weegschaal app. Lol
Dat zou theoretisch kunnen, Force Touch werkt met een druksensor!
Zo gek is je suggestie niet want huawei heeft dat met zn force touch scherm:
http://www.nu.nl/mobiel/4...g-force-touch-scherm.html
Huawei toonde ook dat het mogelijk is om een object, bijvoorbeeld een sinaasappel, op de Mate S te leggen. Het apparaat kan dan inschatten hoe zwaar het object is.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 7 september 2015 10:05]

Ben ik echt de enige die bij deze kop Star Wars-associaties had?

Ik raad de marketingafdeling van Apple aan daar in december vol gas op in te zetten. Hebben ze gegarandeerd de lachers op hun hand.
Anoniem: 382732
6 september 2015 21:29
Eens kijken hoe teleurgesteld we vandeweek weer zijn omdat Apple weer niet levert wat anderen allemaal als gerucht hebben verzonnen....
In de Garage band app hadden ze het ook al drukgevoeligheid ingebouwd. Alleen dan op een andere manier. Als je de piano opent dan is deze echt drukgevoelig. Dit hebben ze opgelost door de motion sensor te gebruiken.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee