Toyota investeert in kunstmatige intelligentie voor auto's

Toyota gaat samenwerken met wetenschappers van Stanford University en technologie-instituut MIT voor de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie. De ontwikkelde technologie moet vervolgens worden ingezet in de auto's van het bedrijf.

Het voornaamste doel van de investering is het voorkomen van verkeersslachtoffers door het verkeer veiliger te maken, zo heeft Toyota laten weten. Volgens de automaker worden er onderzoeken opgetuigd om ervoor te zorgen dat auto's slimmer worden; zo moeten onder andere objecten beter worden herkend, waaronder medeweggebruikers zoals fietsers, voetgangers en andere automobilisten. Ook moeten ouderen die moeite hebben met het besturen van een auto kunnen profiteren van de te ontwikkelen kunstmatige intelligentie. Intelligente systemen zouden bijvoorbeeld fouten van bestuurders kunnen herkennen, om deze vervolgens te corrigeren.

Er komen onderzoekscentra op de campussen van Stanford University en MIT, de twee Amerikaanse wetenschappelijke instellingen waar Toyota mee samenwerkt. Het bedrijf investeert een bedrag van 50 miljoen dollar, omgerekend ongeveer 45 miljoen euro voor de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie. Het geld wordt geïnvesteerd over een periode van vijf jaar. Wanneer de eerste concrete resultaten worden verwacht is niet duidelijk.

Uit de informatie die Toyota heeft vrijgegeven blijkt niet direct of er ook wordt gewerkt aan technologie om auto's zelfrijdend te maken. Dat is iets waar veel autofabrikanten de laatste jaren op inzetten. Het is daarom aannemelijk dat de technologie die Toyota wil ontwikkelen er ook voor moet zorgen dat auto's uiteindelijk zelfstandig kunnen gaan rijden.

Door RoD

Admin Mobile

06-09-2015 • 09:31

44 Linkedin

Reacties (44)

44
42
35
1
0
0
Wijzig sortering
Hou die self awareness in de gaten jongens... ;)
https://en.wikipedia.org/wiki/Trucks_(short_story)

Iets serieuzer, logisch dat Toyota ook meedoet met onderzoek. Dit soort dingen gaan steeds gewoner worden en als je niet meedoet dan heb je straks een onoverkomelijke achterstand. Dit soort fabrikanten willen liever ook niet volledig afhankelijk worden van een ander bedrijf als deze technology echt essentieel gaat worden.
Precies, ontwikkelingen te over. Toyota zet, in ieder geval voor de bühne, ook groot in op deelautoconcepten. In Grenoble rijden al Toyota-driewielers rond, net als de elektrische Smarts van Car2Go in Amsterdam. In de visie van Toyota kun je die auto's binnen een paar jaar op afroep bestellen, dan rijden ze zichzelf voor.

Toyota heeft samen met Ford en GM de Amerikaanse evenknie van Autotron Rosmalen gebouwd om de auto's met AI een beetje te laten oefenen. Dat was dan weer bij de Universiteit van Michigan. In de concurrentiestrijd om de autonome auto is het ook richting de kenniscentra verdeel en heers blijkbaar. ;)

[Reactie gewijzigd door SpiekerBoks op 6 september 2015 10:14]

Precies, ontwikkelingen te over. Toyota zet, in ieder geval voor de bühne, ook groot in op deelautoconcepten. In Grenoble rijden al Toyota-driewielers rond, net als de elektrische Smarts van Car2Go in Amsterdam. In de visie van Toyota kun je die auto's binnen een paar jaar op afroep bestellen, dan rijden ze zichzelf voor.
Smart is toch onderdeel van het Daimler concern, niet van Toyota.
Krom dat we nog steeds machinisten hebben als je erover nadenkt.
Er is in veel gevallen geen technische reden om nog machinisten te gebruiken. Maar de consument wil niet in een trein of metra zitten zonder machinist...
Dan schaf je de functie conducteur en machinist af en maak je een nieuwe functiegroep. Met een paar cursussen kan je dan machiducteur worden.
Ik denk dat het switchen naar zo'n systeem nog een te grote investering en dat men dus liever wacht tot zoiets betaalbaar wordt. Ze bestaan overigens al wel in Engeland en Honk Kong o.a.
Ik vind het alleen jammer dat ze allemaal het wiel zelf gaan uitvinden ipv dat ze samen het mesterwiel gaan uitvinden. Op deze manier krijg je weer dozijnen verschillende systemen en verspil je erg veel tijd en geld imho.
De verschillende systemen kunnen heel goed naast elkaar bestaan zonder dat wij consumenten daar last van hebben. Het lijkt me dus gezonde concurrentie die zorgt voor veel hoogstaande werkgelegenheid.
Klopt maar is niet een van de grootste voordelen dat deze auto's straks als een machine met elkaar communiceren om zo efficiënter te rijden. Als iedereen zijn eigen systemen gaat bouwen wordt het dan niet lastig om dezen volgens standaarden te laten communiceren.
Uiteindelijk moet die communicatie worden gestandaardiseerd. Maar dan moet je eerst een basis hebben die goed werkt. De communicatie is het makkelijkste van alles.
OK, dan zou samenwerken wel handig zijn.
Tijd voor een communicatiestandaard dus!
...En dan dat licencieren en verkopen enzo..
Even vooruit denkend , en kijkend naar iets algemeen als HDMI bijvoorbeeld.
Je hebt een RFC/ISO/consortium standaard die alles netjes omschrijft enz... en toch slagen sommige fabrikanten erin toestellen te maken die niet kunnen samenwerken met anderen. Trek dit door naar auto's , stel dat er een soort AI-communicatiestandaard komt , die alle verschillende systemen moet laten communiceren en laten samenwerken , en ik voorspel nog een pak doden :X
Er zijn nog bijna geen zelfrijdende auto's, dus veel valt er niet te communiceren met mede-weggebruikers. Elke zelfrijdende auto zal voorlopig autonoom moeten rijden.

Dat is een andere situatie dan bij HDMI, want daar is een uitgang nu eenmaal bedoeld om op een ingang aan te sluiten.

Hoe zou je dit probleem overigens oplossen? Zoals je zelf al aangeeft, is zelfs een consortium geen garantie voor succes.
Daarom zeg ik , even vooruit denkend... omdat ze nu nog geen zijn , wil niet zeggen dat ze er niet gaan komen. En het ziet er dik naar uit dat ieder merk zijn eigen features/standaard zal hebben.
Voor auto's hebben we zelfs nog geen intenties om een consortium te vormen , misschien dat Europa dat ooit gaat vereisen ...

Hoe dat oplossen ? Gewoon mensen laten blijven rijden. De dag dat zo'n systeem faalt ben je vogel voor de kat.

Onlangs zag ik nog een filmpje van Mercedes die met futuristisch ogende trucks aan het testen is , waarbij de bestuurder op de autosnelweg even een krantje kan lezen of uitrusten terwijl het voertuig verder rijdt. Allemaal commercieel mooi , maar wat als er plots een gat in de weg is ? Dat systeem zal omliggende auto's wel detecteren , maar als die ontwikkelaars/programmeurs geen rekening houden met zo'n onvoorziene factor , dan ben je gezien. ( en Mercedes heeft al zo'n slechte reputatie op automatische hulp systemen )
Die chauffeur is straks gewoon zijn baan kwijt... maar dat terzijde.

Het zal inderdaad niet meevallen om elke mogelijke situatie in te programmeren. Via beeldherkenning zal zo'n gat moeten worden gedetecteerd. Misschien wordt het gezien als "een obstakel", en maakt het dan niet uit wat dat precies is. De auto zal er omheen rijden.

Wordt nog lachen als een olievlek als een obstakel wordt herkend.
De race is dan ook niet om wie er als eerste zelf rijdende autos kan laten rijden, maar om wie het lukt om dat te doen en het vervolgens voor veel geld kan licensieren aan de andere fabrikanten. Daarnaast is het best oke dat er meerdere tegelijk mee bezig zijn. Beetje concurentie is goed voor de uiteindelijke prijs.
Leuk om over te filosoferen. Het intelect per voertuig zal erg beperkt zij. Maar als geheel zouden er dan van die complexe structure als in een mieren colonie kunnen ontstaan? Als je het volledig vrij laat?
Een leuk film script zit er in iedergeval wel in.
De mieren kolonie zie ik al voor me. Een persoon kan dan rustig de snelweg over lopen. Omdat elke auto informatie doorgeeft aan de andere dat er een persoon loopt en er dan omheen kan rijden. :)
Zonder dat er een file komt. Geniaal toch? Ik zie het allemaal wel voor me de hele automatisering van de snelweg en wegen.
Kijk ook erg uit naar de enorme geld besparing die dit op gaat leveren. Minder kosten voor infrastructuur omdat deze efficiënter benut kan worden. Ook zullen ongevallen drastisch afnemen.
Een beperkt intellect is afhankelijk hoe je intellect definieert.
Je moet AI bij een auto niet gaan vergelijken met het menselijk of zelf dierlijk intellect. Dat wordt voor een groot deel gestuurd door nieuwsgierigheid. Dat zal bij een auto ontbreken. Op het gebied van het besturen van een auto kan het intellect (juist door het ontbreken van de nieuwsgierigheid) de mens op korte termijn gaan inhalen. Een zelf lerend systeem leert steeds meer complexe situaties oplossen. Nodeloos omrijden of rondrijden voor het vinden van een parkeer plek is er dan niet meer bij. De auto kan je voor de deur afzetten en zelf een parkeerplekje zoeken.

Zelfs KIT uit Nightrider raakt verouderd.
Als mensen nu eens zouden opletten in het verkeer en de smartphone eens niet tijdens het rijden zouden gebruiken zou deze troep allemaal niet nodig zijn. Waarom electronica inzetten als de mens het zelf allemaal kan regelen.
Onzin, door de jaren heen is gewoon bewezen dat alle ongelukken ongeveer 80 tot 90% de mens de schuldig is achter het stuur. Dit betekend door de zwakke schakel te vervangen door computer je dit enorm makkelijk terug kan dringen. Door de APK in de voeren was er al een enorm terugval qua ongelukken wat veroorzaakt zou worden door auto falen zoals remmen e.d.

Uiteindelijk zie ik een wereld voor me waar de mens gewoon hun hele leven heerlijk vakantie viert waarin alles is geautomatiseerd. :)
Water productie, voedsel productie, energie productie en de mens heerlijk genieten van wat het leven te bieden heeft.
Precies. Het is ook heel vreemd hoe veel mensen reageren als het om autorijden gaat. Foto's maken met een handmatig bediende camera is eigenlijk veel eenvoudiger dan autorijden maar als je foto's op de M-stand maakt wordt je toch een beetje als zonderling persoon beschouwd. Maar iedereen vindt het normaal dat je bij autorijden zo'n heel complex koppelings- en schakelsysteem handmatig bedient.
Toen we nog geen smartphones e.d. hadden vielen er jaarlijks meer doden in het verkeer dan nu. Waarmee ik niet wil promoten dat je smartphones moet gebruiken tijdens het rijden, maar voordat we al die afleidende dingen hadden werden er ook grove fouten gemaakt.
Vroegah had je ook geen 30 zone, daar mocht je 50, 60 nu waar 80 de Max was etc. Veel meer rotondes op gevaarlijke kruispunten. Gevaar wordt steeds verder teruggebracht, nu is duidelijk dat veel ongevallen te herleiden zijn naar afleiding. Natuurlijk zijn ook auto's veiliger geworden. Dus om nu te zeggen dat we betere verkeersdeelnemers zijn geworden ondanks de smartphone nee. Mijn vermoeden is dat de kleinere ongevallen juist zijn toegenomen, fietser fiets ergens tegenaan etc. Geen lichamelijk letsel, wel wat materiële schade.
Electronica kan het beter dan de mens. Reizen is pure tijdverspilling. Als je de tijd nuttig kunt gebruiken en ook nog eens veiliger bent, waarom zou je dan geen electronica inzetten?
Mensen kunnen dat juist niet goed zelf regelen omdat ze een te groot ego hebben of te slecht inschatten of er nog goede beslissingen kunnen worden genomen. Hoe goed denk je bijvoorbeeld in het verkeer te zijn wanneer je slaap- of stomdronken bent? Wat als je nog aan het leren bent? Wat als je gigantisch gestrest bent? Wat als je te onzeker bent? Wat als je haast hebt?

Allemaal dingen waar een computer geen last van heeft.
Mijn Prius uit 2009 heeft al Adaptive Cruise Control, Collision Warning, een achteruitrij camera en nog wat andere zaken die heel langzaam gemeengoed aan het worden zijn, en ik moet zeggen, Toyota is erg goed in het implementeren van dit soort snufjes.
De verse aanwas zal het wel fijn vinden en de technologie meteen accepteren.
Waarom rijden als dat niet hoeft en je andere dingen kan doen terwijl je reist.
Ik rij in principe juist wel graag, zodat ik niks anders hoef te doen.
Maar in de file zou zoiets wel fijn zijn. Korte gas-stop momenten met automatisch lane correctie en afstandhouden. Via de GPS een biep of trilling als je over moet nemen.
Dat het gaat komen is zeker.
Oke NIEMAND?!!
Dan doe ik het.
"Autobots, roll out!"
Tjonge, fijn dat ze AI in auto's gaan stoppen. Hoef je in elkgeval de vrouw niet meer mee te nemen om ellenlange discussie te houden en commentaar te krijgen op je rijstijl.

Je stapt in de auto en de auto stelt zich voor. Hello, I am Weasley

[Reactie gewijzigd door 0vestel0 op 7 september 2015 10:56]

Ook moeten ouderen die moeite hebben met het besturen van een auto kunnen profiteren van de te ontwikkelen kunstmatige intelligentie.
Dit klinkt als een tussenoplossing op de weg naar volledig zelfrijdende autos. En dus, gezien de huidige stand der techniek op het gebied van zelfrijdende autos, bij voorbaat achterhaald. Tegen de tijd dat ze dit ontwikkeld hebben, en betrouwbaar genoeg, of hoogstens binnen enkele jaren erna, is de technologie van volledig zelfrijdende auto's zo ver, dat niet alleen mensen die moeite hebben met autorijden, maar ook mensen die niet kunnen autorijden, een zelfrijdende auto kunnen kopen.

Nog een aantal jaar later worden de regels dan zo ver aangescherpt, dat mensen die moeite hebben met autorijden, het niet eens meer mogen, en sowieso op een zelfrijdende auto zijn aangewezen.
Intelligente systemen zouden bijvoorbeeld fouten van bestuurders kunnen herkennen, om deze vervolgens te corrigeren.
Dit is een gevaarlijke ontwikkeling. De mens zal altijd de grens opzoeken (niet elk individu, maar wel de groep als geheel): waarom zou je moeite doen veilig te rijden, als de auto toch wel ingrijpt als het fout gaat. Gewoon plankgas, en ondertussen bellen, de krant lezen, etc. :-) En af en toe een beetje bijsturen om de goede richting aan te houden. Er zullen beslist mensen (vooral jonge mensen) zijn die die grens gaan opzoeken - omdat het kan.

Zelfrijdende autos zijn een oplossing voor dit probleem, maar daarvoor zijn intelligente systemen voor het corrigeren van menselijke fouten niet meer nodig...
Vind het daarom ook een mogelijkheid dat de auto data over jou als bestuurder verzamelt. Bijvoorbeeld als jij op je telefoon zit en je veroorzaakt een ongeluk dat niet Toyota maar de bestuurder voor de schade op kan draaien. Vervolgens zou wanneer een ongeluk als gevolg van een fout door de auto door Toyota betaald worden.
Allemaal leuk en aardig, maar wat nu als ik zelf gewoon wil rijden omdat ik 't leuk vindt...
Reizen is idd. globaal genomen tijdverspilling, maar NIET als je voor de fun WILT rijden. Gezien steeds meer systemen erbij komen die NIet of gedeeltelijk of helemaal niet (vanwege wet) uit te zetten zijn, zie ik 't er nog een keer van komen dat zo'n AI straks ook niet uit te zetten is:
Ik bij een autodealer om een nieuwe auto aan te schaffen: Is die AI ookk uit te zetten ?
Verkoper: Nee, helaas meneer, dat mag niet volgens wet no. zoveel. De regering acht zijn burgers niet capabel genoeg om zelf te rijden... 8)7 |:(
Er zijn nu ook hele volksstammen die vinyl draaien en fotograferen op film. Uiteindelijk zullen petrolheads doe alles zelf willen doen ook blijven bestaan. Het zal alleen geen mainstream meer zijn.

Je ziet de ontwikkelingen nu al. Veel mensen zien zelfrijdende auto's niet zitten maar ieder jaar komen er nieuwe opties bij in auto's die mensen toch bestellen:
- eerst had je parkeersensoren, nu biedt vrijwel ieder merk zelf inparkerende auto's
- je hebt rijstrookdetectiesystemen die ook automatisch weer tussen de lijntjes kunnen gaan rijden
- verkeerdsborden kunnen wordt gelezen door de auto
- je hebt van die filerij systemen die automatisch de file volgen, alleen nog maar zelf sturen
- etc.

Dit zijn nu nog opties maar over een aantal jaren zal dit steeds meer standaard zijn, net zoals extra's van 10 jaar gelden nu standaard in auto's zit.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 382732 op 6 september 2015 21:37]

Ik vind dat wel gewoonweg het plezier van auto rijden op moeten gaan geven. Wel leven nu eenmaal in een wereld waar het steeds drukker wordt en om voort te bestaan zullen we allemaal concessies moeten gaan maken. Het is egoïstisch om zelf te rijden aangezien je gewoonweg een groot risico neemt en on zuinig rijdt. Wil jij echt zelf rijden dan kun je altijd nog op het circuit terecht.

Hetzelfde gaat de komende vijftig jaar gebeuren met de voedselvoorraad. We zullen over moeten stappen op kunstmatig gekweekt vlees of insecten voor onze proteïnen. De wereld is gewoon te klein om onze bevolking nog te kunnen onderhouden en daarom zullen er dingen binnen de landbouw en veehouderij gaan veranderen.

Om hier tegenin te gaan is egoïstisch. We zouden als een soort moeten denken om zo ons voortbestaan op deze levensstandaard te kunnen voortzetten.

Zelfrijdende auto's zijn een enorm voordeel op zoveel gebieden. Ik vind dat overheden dan ook alles in werk moeten zetten om deze zo snel mogelijk in te kunnen voeren.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee