Toyota heeft aangekondigd dat het in totaal 5680 patenten die gerelateerd zijn aan brandstofcellen voor waterstofauto's gaat vrijgeven. De Japanse autofabrikant denkt zo de verdere ontwikkeling van dergelijke auto's te kunnen aanjagen.
De patenten beschrijven onder andere de door Toyota ontwikkelde brandstofcel; de autofabrikant heeft 290 patenten hierover vrijgegeven. Ook beschrijven 1970 octrooien fuel cell stacks, gestapelde en in serie geschakelde cellen. Verder geeft Toyota 3350 patenten vrij die betrekking hebben op de software om dit proces aan te sturen, evenals 70 patenten die de productie en distributie van waterstof beschrijven.
Toyota zegt dat de octrooien met betrekking tot brandstofcellen tot 2020 vrij beschikbaar zijn voor onder andere autofabrikanten die ook waterstofauto's willen bouwen en voor energiebedrijven. De patenten op het gebied van productie en distributie van waterstof kunnen ook na 2020 door andere partijen worden gebruikt. Toyota vraagt derden om ook patenten op het gebied van waterstoftechnologie te delen met anderen, maar verplicht dit niet als anderen zijn patenten gebruiken.
Met het, deels tijdelijk, vrijgeven van zijn patenten hoopt Toyota de ontwikkeling van waterstofauto's aan te zwengelen. Het Japanse autoconcern werkt al samen met BMW aan de benodigde waterstoftechnologie.
De vrijgave van patenten door Toyota volgt op een soortgelijk besluit van Tesla. Het Amerikaanse bedrijf stelde in de afgelopen zomer al een deel van zijn patenten beschikbaar aan derden. In tegenstelling tot Toyota zet Tesla echter vol in op elektrisch aangedreven auto's.