De overheid wil samen met het bedrijfsleven in de komende twee jaar zeker vier openbare waterstofstations bouwen. De eerste twee tankstations voor waterstofvoertuigen moeten eind dit jaar hun deuren openen in Rotterdam en Helmond.
Dat heeft staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Wilma Mansveld gezegd tijdens een bezoek aan waterstofproducent Air Liquide. Volgens Mansveld staat Nederland 'aan de vooravond' van de introductie van op waterstof aangedreven voertuigen en komen er steeds meer auto's op de markt die gebruik kunnen maken van deze milieuvriendelijke brandstof. De staatssecretaris stelt dan ook dat het bedrijfsleven en de overheid de voorwaarden moeten scheppen om Nederland geschikt te maken voor waterstofvoertuigen.
Om deze ambities waar te maken moeten er in de komende twee jaar zeker vier openbaar toegankelijke openbare waterstofstations beschikbaar komen. De eerste twee geheel nieuwe tankstations moeten eind dit jaar in Rotterdam langs de A15 en op de Automotive Campus in Helmond geopend worden. Ook moeten er waterstofstations in Amsterdam en Arnhem komen. Bij deze laatste twee gaat het om bestaande waterstoftankstations die omgebouwd zullen worden voor de nieuwste generatie waterstofvoertuigen.
Vanaf 2015 worden op de wereldmarkt auto's van onder andere Hyundai, Toyota, Daimler en Honda verwacht die op waterstof kunnen rijden. In Nederland rijden momenteel enkele bussen op waterstof, maar Nederland wil samen met enkele EU-partners de voorwaarden scheppen voor een Europese infrastructuur voor waterstof tanken.
Op waterstof aangedreven voertuigen, waarbij gebruik wordt gemaakt van een brandstofcel, kunnen emissievrij zijn als de brandstof wordt gewonnen met behulp van groene energie. Ten opzichte van een elektrische auto kent waterstof een aantal voordelen, zoals sneller tanken en een grotere actieradius. Bij een personenauto kan een tank in circa drie minuten gevuld worden bij een druk van 700 bar. Daarmee zou een afstand van 500 tot 600 km gereden kunnen worden.