Met waterstof / hydrogen werken weet ik zeker: die mensen blijven maar in rondjes lopen en zien nog geen uiteinde. Simpel, omdat het gewoon doodlopende weg is.
Het idee is mooi: waterstof heeft als afval gewoon water. Dat is natuurlijk het mooiste die je kunt hebben als brandstof. Maar waterstof is juist de moeilijkste brandstof ooit in de wereld.
Dat heb ik gelezen in lange blog op
mux' blog: Why fuel cell cars don't work - part 1 (heel mooi uitgelegd allemaal, super!)
De productie van waterstof kan op diverse manieren gebeuren, maar omdat waterstof al snel reageert met buitenlucht is de systeem meteen complex. Het is niet zo'n bak zout water en twee elektroden erin. Het kost veel stroom. En als je even niet uitkijkt, is waterstof alweer opgebrand.
En dat blijft het niet bij. Waterstof is zeer fijne gas waardoor alle leidingen, kleppen, kranen, pompen, eigenlijk alles, zeer precies en atoomdicht moet zijn. Anders lekt er wat en dat kan gevaarlijk zijn of veel verlies opleveren. Opslag in de tanks is geen makkie, want ook al gaat het onder de druk, waterstof wordt juist warmer. En dat moet je weer goed koelen. Koelen kost ook energie.
Bij maken waterstof is er probleem: zuurstof. Ik heb gelezen dat lucht rond waterstof installaties/fabrieken gevaarlijk kunnen zijn. Zuurstof mag je niet zomaar in lucht laten gaan. Teveel zuurstof maakt branden extra heftig en kan soms spontaan gebeuren. (zuurstofflessen in huis hebben daarom ook handleiding met alle gevaren erin) en hoge zuurstof gehalte inademen is slecht voor je gezondheid. Zeker rond fabriek ben je lang bloot aan de hoge concentratie, en dat is giftig. Je longen zullen dat goed merken. Ook al zijn er zuurstofbars, maar dat gebeurt kort, niet langdurig. Daardoor is schade ook laag. De fabrieken moeten dus ook zuurstof opslaan, en dat geeft dus aan dat waterstof maken dubbel werk is en zeker niet goedkoop is. Zuurstof moet zelf ook nog goed schoon zijn als het medisch gebruikt wordt.
De opslag van waterstof is erg moeilijk. Speciale tanks zijn nodig om weglekken te voorkomen. En als het even vervoerd moet worden gebeurt het nog met oude diesel trucks. Dat is niet zo mooi.
En aangekomen moet er ook weer overgepompd worden. Weer moet er gekoeld worden tijdens overpompen. En bij de auto ook weer speciale pomp en slangen, om elke lek te voorkomen. En daar ook opnieuw koelen. Allemaal extra verliezen in energie door opnieuw compressie.
De brandstofcel zijn er in alle soorten en maten. Maar de blog toont probleem al aan: de cel slijt en wordt na een tijdje niet meer goed. De beste cellen die op 500-1000C graden werken zijn niet geschikt voor auto's. Wel voor in bedrijven als continu installatie. Daar zijn ze wel geschikt voor.
Samen met vele verliezen in elke overgang stap, en ook nog weer stroom terughalen in de auto via brandstofcel. Waar zijn we eigenlijk mee bezig?
Dat komt omdat een mens domweg grote verliezen gewoon accepteert en alleen maar puur kijkt naar het "gemak" en voordelen. Snel tanken, schone uitlaatgas, elektrisch rijden met brandstofcel... Allemaal mooie woorden. Maar dat is teveel blindelings staren naar de voordelen.
Er zijn inderdaad wat voordelen, maar ze vergeten dat er zoveel nadelen zijn. En dat klapt de zaak om naar negatieve kant zodra je van A tot Z gaat uitrekenen. Dan schrik je wel van hoe laag de efficientie is en hoeveel verliezen er zijn.
In onze tijd moeten we allemaal zo zuinig aan doen. Thuis doen we al zo zuinig aan met spaarlampen en LED lampen. Minder gas stoken, kort douchen. Verwarming wat lager.
Zouden we dat ook doen met waterstof, dan ben je gewoon een idioot. Want dat past niet tegenwoordig om zo zuinig mogelijk om te gaan met de energie. Waterstof VERSPILT meer energie dan je denkt.
Ja, waarom blijven we wiel opnieuw uitvinden met waterstof. Er is geen oplossing op dit moment. Pas als waterstof net zo makkelijk gaat als aardgas, opwekken gaat makkelijk, vervoeren hoeft niet onder hoge druk en lastige tanks, DAN PAS is waterstof wel een ideale brandstof.
Helaas dit is een grote fabeltje. Waterstof is echt moeilijkste brandstof ooit. Het is ook jammer dat er bedrijven alsmaar doorgaan met waterstof omdat ze mensen bewust wijsmaken op paar voordelen en al die grote nadelen gebruiken zij bewust om GROF GELD te verdienen. Zij maken ingewikkelde installaties die anderen grote smak geld neer mag gooien. Lang onderzoek doen terwijl er geen echte uitkomsten zijn. Geld verdienen op de doodlopende weg, dat is niet eerlijk.
Je kan zien dat je grof geld kunt verdienen met dure en moeilijke waterstof. Met leugens, door nadelen zoveel mogelijk onder de vloerkleed te schuiven en roepen dat het ideale brandstof van de toekomst is. Wat kunnen we doen met zulke idiote mensen?
Maar goed, ik lees zojuist een nieuwe uitvinding dat heel gunstig is voor BEV wereld. Er is zonet een Aluminium-ion accu ontwikkeld die snel in korte tijd kan opladen en kent weinig problemen:
- Minder warmte opbouw door snelladen
- Laag explosiegevaar bij breuk accu
- Ook grote energieopslag
- Veel meer keren te laden (7500x tov 1000x)
Dat zijn goede voordelen en dat kan een BEV heel goed gebruiken.
Zie hier:
https://news.stanford.edu...m-ion-battery-033115.html
Het is goed dat rond BEV techniek nog steeds loopt, waar je met waterstof steeds op grote problemen blijft stuiten en dat is eigenlijk de limiet tegenwoordig, dat niet makkelijk verlegd kan worden. Samen met laag rendement. Maar de onderzoek loopt nog dus we zien het mogelijk pas in 2017 een uiteindelijke product op de markt.
Nu ontopic: waarom zou je waterstof auto gebruiken om straten van stroom te voorzien? Kijken we terug naar totale efficiëntie en lastige opslag van waterstof, zien we hier een probleem:
- Waar haal je waterstof vandaan?
- Brandstof is al zelf duur genoeg en je laat auto zo hele nacht draaien? Dan kun je morgen niet wegrijden. De opslag is maar klein in de auto.
- Bijtanken kan niet voor je huis. Je zal naar speciale waterstofstation moeten gaan, maar die zijn er zo weinig in NL en dus bijtanken is al erg moeilijk genoeg.
- Brandstofcellen slijten in je auto door continu gebruik. Je auto is dus eerder kapot en krijg je dure reparatie mee. De winst uit stroomlevering is laag en dus heb je alleen maar meer verlies op.
- Stroom zelf uit de stopcontact kost zelf veel minder dan stroom uit je waterstof auto. Je snapt waarom opladen van BEV een lagere energiekosten heeft.
Het idee om waterstof auto's te gebruiken als energiestations voor je straat is gewoon domste die je kan opkomen. Waterstof opwekken is al moeilijk genoeg, en ze alweer opbranden is gewoon niet effectief want in auto zit brandstofcel met lagere effictientie. Het zijn geen high-temp cellen SOFCs. Helaas, daarom is het dom idee om zoiets te doen. Ik zie totaal geen nut in. En veel te duur eigenlijk. Investeer liever in de zonnepanelen, omdat ze "gratis" stroom leveren en daardoor kan de investering over paar jaar alweer (voor groot deel) terugverdiend zijn. Dat hebben we meer aan.
Warmtepompen zijn ook goed, al is het meer mechanisch apparaat, en leveren ook bijna gratis energie. Er zijn genoeg oplossingen om zelf stroom te wekken. Waterstof auto, streep maar door, dat is niet de oplossing voor vandaag. Vergeet dat maar.