Iedereen die zo moeilijk doet over de privacy hiermee. Het is niet veel anders dan de camera's (ANPR camera's) die nu al kentekens registreren bij bijvoorbeeld een trajectcontrole, maar er zijn ook genoeg ANPR's die puur en alleen het kenteken vast leggen om het kenteken vast te leggen ten behoeve van mogelijke opsporing. In 2011 heeft de Nederlandse Overheid een wet aangenomen (tegen het advies in van College Bescherming Persoonsgegevens) waarbij deze gegevens mogen worden bewaard. Er is dus een database waarin staat welke auto op moment X rijdt, mits deze auto langs zo een camera kwam (er zijn er niet heel veel vergeleken met het aantal drukke wegen, en landelijke dekking is er niet). De politie, RDW, CJIB en ook de belastingdienst mogen in deze database grasduinen om eventueel misbruik/fraude op te sporen.
De meerwaarde van ANPR is op dit moment erg klein, vooral omdat de capaciteit er niet is bij de korpsen om daadwerkelijk iets met de data te doen. Af en toe een fuik op de weg om openstaande boetes en eventuele gestolen auto's af te vangen is wat het oplevert. Maar deze fuiken bestaan al jaren, al dan niet met zo een "ANPR filter" erbij om het wat efficienter in te richten.
M.a.w. de kosten / baten wegen niet tegen elkaar op. Tenzij, en ik ben van mening dat dat de adder onder het gras is, de controle apparatuur voor het uitlezen van deze nieuwe chip, een stuk goedkoper is en makkelijker te implementeren, met bijvoorbeeld een lus in de weg. Dan kan bij elk wegonderhoud in de toekomst het lusje onder het asfalt gelegd worden. En dan wordt de database een stuk interessanter, want een crimineel/fraudeur kan niet meer een route nemen die zichtbare ANPR-camera's vermijdt. De database met gegevens zal zo een stuk interessanter worden.
Nog interessanter is dit natuurlijk in het kader van toekomstig rekeningrijden (dit gaat er komen, dat is een ding dat zeker is). Er zal een moment X zijn waarop de kosten van het wegennet niet meer vanuit BPM en benzinetaks opgehoest kunnen worden wegens steeds schonere, en steeds meer electrische, auto's. In plaats van auto's te voorzien van een zwart kastje die bijhoudt hoeveel je rijdt te implementeren op dat moment, kan dan gezegd worden: "He, die chip in het kenteken, laten we die gebruiken". We passen de wegen zo aan dat je hoe dan ook over lussen heen gaat. Elke afrit/oprit, alle kruispunten, en 1 op alle rechte stukken.
In de database slaan we dan op waar je auto reed en wanneer je daar reed.
De politie/CJIB kan dan heel makkelijk query's uitdraaien van auto's die te snel over 2 lussen gingen en automatisch boetes versturen.
De belastingdienst kan dan heel makkelijk een query draaien op lease- of bedrijfsauto's die veel buiten werktijden worden gebruikt of nabij vakantieparken e.d.
Flitspalen, trajectcontrole-camera's en ANPR-camera's kunnen dan worden afgeschaft (of laten we die dan staan t.b.v. buitenlandse kentekens?)
[sarcasm]En geen nood, je privacy wordt niet aangetast hoor. Alleen als je te snel lusjes pakte of je leaseauto een week lang op een bungalowpark parkeert zal iemand met je gegevens aan de slag gaan. Bij te snel lusjes pakken komt er niet eens een persoon aan te pas om die gegevens te bekijken dus je privacy is echt voldoende gewaarborgd...[/sarcasm]
edit: Hier nog wat publicaties over het nut van de ANPR volgens het Wetenschappelijk Onderzoek en Documentatiecentrum:
http://wodc.nl/onderzoeks...poringsmiddelen-anpr.aspx
[Reactie gewijzigd door Mar2zz op 23 juli 2024 18:05]