Overheid wil fraude voorkomen door chip in kentekenplaat

Het Nederlandse ministerie van Veiligheid en Justitie wil met behulp van een speciale chip voorkomen dat er fraude wordt gepleegd met kentekenplaten. Met de chip kunnen kentekens op afstand worden uitgelezen zodat de echtheid ervan kan worden vastgesteld.

Dat meldt de NOS, die onder andere sprak met de directeur van NXP, die verantwoordelijk is voor het maken van de chip. Op een terrein van het ministerie van Defensie wordt het systeem getest. Met een speciaal ontwikkelde chip die verwerkt is in de kentekenplaat moet het bijbehorende nummer op afstand uitleesbaar zijn. Het plan is dat er boven de weg readers worden geplaatst die de voorbijkomende auto's kunnen uitlezen, zodat er direct kan worden bepaald of de kentekenplaat correct is.

Volgens de makers is de privacy van de autobezitters gewaarborgd. De chip in de kentekenplaat zou namelijk steeds wisselende identificatiecodes uitgeven, zodat er geen patronen in het rijgedrag vastgesteld kunnen worden, en er zodoende alleen wordt gekeken of de kentekenplaat juist is. Critici vragen zich echter af of de beveiliging wel in orde is en of er daadwerkelijk noodzaak is om een dergelijke chip in te voeren.

Door een chip in te voeren moet het gemakkelijker worden om de naar schatting 40.000 in omloop zijnde valse kentekenplaten te herkennen. Ook wordt het voorbeeld genoemd van tankstationhouders die een reader kunnen aanschaffen, om te kijken of een potentiële klant een te vertrouwen nummerbord heeft.

Door RoD

Forum Admin Mobile & FP PowerMod

13-06-2015 • 18:05

343

Reacties (343)

343
325
210
13
2
28
Wijzig sortering
Wat iedereen schijnt te missen (inclusief onze politici): Als ik een kentekenplaat jat, heb ik die chip er meteen bij. Dus die kentekenplaat blijft keurig altijd de correcte codes uitzenden. De enige manier waarop dat dat niet meer werkt, is als je de code aan een plaat kunt koppelen. Maar als dat kan, is er dus ook geen privacy.

Fraude met kentekenplaten vindt echt niet plaats met handgeknutselde platen, het is vele malen eenvoudiger om platen te stelen. Dat is dan ook wat er in de praktijk gebeurt.

Verder weten we dat de overheid, ondanks verboden door de rechter, de gegevens toch opslaat en toch niet vernietgd (ANPR camera's, centrale opslag vingerafdrukken voor paspoorten, metagegevens communicatieverkeer. Moet ik nog even doorgaan?) Er kan dus ook maar 1 conclusie getrokken worden: Dit is, wederom, bedoeld om mensen beter te kunnen volgen.
Het zou ook logischer zijn dat de chip op de auto word bevestigd, en niet in de nummerplaat.

Dan kan je namelijk controleren of de auto bij het kenteken hoort. Soort van chassis-nummer, alleen dan als chip weg gewerkt. dat zou het probleem veel beter aanpassen dan in de nummerplaat.

Zorg dat de chips bij een APK geplaatst worden. en je bent klaar, lijkt mij.
Anoniem: 601896 @demonic13 juni 2015 18:43
Wat wel zo is.
Als je nummer plaat A met de cijfer letters 12-AAA-3 (versie-1) laat stelen en als gestolen meldt.

Dat dan vrij makkelijk op de scanners van de overheid te detecteren zal zijn dat die plaat misbruikt wordt.

Er zijn wel voordelen:
  • Niet gestolen platen zijn moeilijker te kopiëren.
  • Scannen gaat makkelijker.
Maar die voordelen hebben slechts tijdelijk effect. En wegen bij lange na niet op tegen de mogelijke privacy implicaties die die verplichte chips met zich meebrengen.
Hoeveel tijd zit er tussen aangifte en dat je nieuwe platen hebt met nieuwe duplicaat code.

Als vrijdag avond jouw kenteken gestolen/kwijt zijn zal je pas na zondag officiële instantie garage een 2 nieuwe kentekens kan laten maken.

(zie ook https://www.rdw.nl/Partic...at-kwijt-of-gestolen.aspx )

Stel je bent op vakantie dan duurt het nog langer.
Mensen die redenen hebben zich te bedienen van gestolen kentekens gaan niet maanden rondrijden met die kentekens, want dan is de reden (voertuig niet identificeerbaar maken) om ze überhaupt te stelen nutteloos.

De enige "probleem" die het oplost is dat het de rechtmatigheid van de platen ZELF er mee kan worden vastgesteld.... en niet of iemand met gestolen platen rondrijd want tussen vermissing en aangifte zit altijd tijd.

Verder is de kans dat iemand met vervalste platen rondrijd klein, officiële garage die ze mogen maken, zullen hun zaak niet op het spel gaan zetten om zonder de huidige gangbare procedure platen te maken en hoeveel auto's rijden er in Nederland rond met in het buitenland gemaakte NL kentekens (vaak te herkenning aan vage font type en van zeer dichtbij ontbreken echtheidskenmerken)

Pas als je VIN met kenteken kunt koppelen en dit van afstand kunt uitlezen los je het probleem met kentekens pas op.

VIN= voertuig identificatie nummer (chassis nummer)

Even los van waarom ze dit "probleem" willen oplossen. Wat gaan ze met buitenlandse auto's doen.
Als de landen om ons heen dit niet gaan doen, heeft het nog steeds geen enkele zin, aangezien je ook gewoon kentekens uit het buitenland kunt stelen/laten maken.

[Reactie gewijzigd door totaalgeenhard op 23 juli 2024 18:05]

Hoeveel tijd zit er tussen aangifte en dat je nieuwe platen hebt met nieuwe duplicaat code.
Je vraag moet zijn; hoe lang duurt het voordat jij ontdekt dat je kentekenplaten gestolen zijn, en je dus niet met je eigen auto kan rijden, en je daar digitaal cq met een belletje aangifte van doet?

Alleen in die tijd is jouw gestolen kenteken namelijk nog te gebruiken, met kans op opmerking/herkenning van dieven en vervoersmiddel door getuigen van de diefstal.
Criminelen moeten dus voortaan ad hoc stelen + misdrijf plegen Ipv voorbereidend alvast de platen stelen.

Zodra je dat belletje gepleegd hebt kan de database dat gestolen kenteken registreren, voor criminelen wordt de kans dat het nog werkt dus veel kleiner en ongewis, Je kan het misschien wel gelijk opmerken door goede beveiliging.. (bv Mijn broertjes autoalarm gaat af als je ook maar de auto aanraakt, platen er af rukken kan dus heel snel, gebruiken niet meer.)

En ook dat zelf gemaakte kenteken, dat juist uitleest, wordt er uit gehaald, de database herkend twee kentekens, 1 die Amsterdam in reed, daar geregistreerd staat en niet Amsterdam uit reed, en 1 die in een andere stad rondrijdt en dus als vals aangemerkt wordt, met daarop volgende acties. (cameratoezicht binnen de stad of hij zal er dan bv vast weer uit rijden tzt en zo gevolgd kunnen worden)
Mensen die iets voorbereiden zullen geen kentekens gaan stelen, die constateren hooguit dat een bepaalde kenteken bij een auto van bepaalde type en kleur, en dupliceren die kentekens voor hun eigen gestolen auto's.

Het kan wel handig zijn als je achteraf de politie op verkeerde spoor zet en ze resources laat verspillen aan een verdachte die er niets mee te maken heeft.
Ja, dus?
Die gekopieerde kentekenplaat is nu op te merken, ook als je er vijf maakt. Dan nog zal er een analyse gemaakt kunnen worden welk kenteken het origineel zou moeten zijn en welke aangepakt kunnen, of gewoon allemaal natuurlijk, de rechtmatige eigenaar kan zich eenvoudig legitimeren.
Hoe zijn ze op te merken?

In meest lullige geval wisselen ze de orginele platen om met zeer goed gelijkende.....

Tenzij jezelf de chip kunt uitlezen kom je er nooit zelf achter.

Maar nogmaals die chip kan alleen de fysieke platen identificeren en niet de auto.
Aangenomen dat je geen kenteken dupliceert om in dezelfde (wijk van een ) stad rond te rijden.
Uitgaande dat iedereen, geheel Europa, zulke platen heeft, registreert de database twee identieke kentekens, 1 in de stad van voertuigregistratie, waar het voertuig niet via een uitvalsweg uit weggereden is, en 1 in een andere stad.
Je hebt geen ingewikkelde logaritmen nodig om uit te rekenen dat het voertuig in de andere stad waarschijnlijk de valse kentekenplaten heeft, om deze via cameratoezicht te kunnen tracen en op te vangen.

Dat werkt dus ook als je een gekopieerde plaat vervangt en zelf met het origineel gaat rijden, de database zal toch het voertuig elders eerder als onrechtmatig aanduiden dan het voertuig in de stad waar het hoort.
En gezien er al overal cameratoezicht is moet het ook niet zo moeilijk zijn om beide voertuigen te traceren en te controleren.
Hetzelfde geldt voor gestolen platen, het origineel heeft de aanduiding 1 ter aanduiding van de tweede set platen, de gestolen platen hebben dat niet en zijn geregistreerd als gestolen.

Moeilijker ligt het internationaal misbruik, maar daar kan ook een Europese databank uitkomst bieden.
En weet ik niet of dat echt handig is in het buitenland, een vals kenteken ivm al meer kans op aanhouding en je ook valse verzekeringspapieren nodig hebt ( en een valse identiteit?)

[Reactie gewijzigd door Teijgetje op 23 juli 2024 18:05]

Uitgaande dat iedereen, geheel Europa, zulke platen heeft, registreert de database twee identieke kentekens, 1 in de stad van voertuigregistratie, waar het voertuig niet via een uitvalsweg uit weggereden is, en 1 in een andere stad.
1) Het is een Nederlands project. Europa zal dit niet zomaar overnemen, zeker landen die privacy belang van hun burgers hoger in acht hebben (zoals een Duitsland) zal hier niet zomaar mee gaan instemmen.

2) Camera's bij uitvalswegen zijn officieel bedoeld om "verkeersdrukte" te meten..... als ze dat in eens voor benzine dief zouden gebruiken zal benzine dief vrijuit gaan en bovendien zal er een publieke debat komen over het feit dat die camera's kennelijk ook voor opsporing gebruikt worden, zoals dat bij belastingdienst die parkeergegevens ging vorderen is gebeurd.

3) Ook buiten Europa maken ze Europese kenteken platen, en sommige zijn niet van echt te onderscheiden.

4) Als je bewust van een boodschappen wagen kentekens omruilt maak je de kans klein dat die auto regelmatig de stad verlaat. Los van het feit dat er geen landelijke database is waar alle keren dat een kenteken is gezien opgeslagen worden. (bij omruiling weet de eigenaar niet dat hij nep-kenteken platen heeft, dus hij heeft geen duplicaat code)

Het is een oplossing voor een probleem dat niet bestaat en bovendien niet waterdicht. Zolang men niet in Europees verband VIN + kenteken op afstand kan uitlezen heeft het geen zin.

En zelfs al zouden ze dat kunnen moet men er vanuit gaan dat het vroeg of laat gehacked kan worden. (of corrupte ambtenaren die medewerking verlenen) en dan valt er veel minder op te sporen.

Ik denk zelf dat het niets met huidige "kenteken" gerelateerde criminaliteit te maken heeft, invoering en verplichten voor alle huidige auto's kost samenleving meer dan al die criminaliteit bij elkaar.

Ik denk dat ze voorbereidingen treffen voor rekeningrijden.
Als je over tien jaar iedereen per kilometer asfalt wilt laten betalen, dan is het handig indien alle auto's daar technisch al op voorbereid zijn.

En dan maakt omruilen/valse kentekens niet uit, want het slachtoffer van valse/gestolen kenteken platen moet toch gewoon overheid betalen en aantonen dat hij het niet is geweest (soort van identiteitsdiefstal 2.0)


ps: je kunt ook gewoon witte kenteken platen bestellen en deze geel (laten) maken, beetje spuiter in het buitenland kan het er net zo uitlaten zien als de ECHTE gele kentekens.

[Reactie gewijzigd door totaalgeenhard op 23 juli 2024 18:05]

Toch vind ik al je tegenargumenten wel interessant, het merendeel gebeurd namelijk al met huidige technieken.
Ik snap de hele privacy-toestand dan ook niet zo. Behalve dat het kentekendieven moeilijker gemaakt wordt.

Ook je boodschappenauto argument is grappig, echt een soort auto om misdaden mee te plegen of als vluchtwagen te gebruiken, naast uitvinden dat hij echt alleen de straat op en neer rijdt natuurlijk.


Beetje het NFC verhaal in telefoons, de een vindt het handig, de ander verfoeit het, want zijn privacy.

Het is een Nederlandse uitvinding, van NXP, dat eerder de NFC chip uitvond, dat het niet snel globaal zou kunnen gaan is daar niet mee gezegd. NFC heeft ook wereldwijd toepassingen.
En zoiets zal geleidelijk ingevoerd worden, niet in één keer iedereen verplichten. Niet elke telefoon heeft NFC.

En wat wil je hacken, de chip? Zodat je een bestaand kenteken kan kopiëren? Of zelf een kenteken verzinnen? In beide gevallen geeft de database een fout aan, nl niet bestaand kenteken of dubbel kenteken.
Dat geldt natuurlijk ook voor en plaat gemaakt in het buitenland.

En je moet ergens beginnen tegen fraude natuurlijk, roepen dat je er pas iets aan doet als iedereen geen fraude meer pleegt is een beetje.............uit het stenen tijdperk.
Natuurlijk is het grappig.

Beetje sarcasme en overdrijving kan geen kwaad dat doet overheid natuurlijk ook om het te kunnen verkopen.

Wat zal er moeilijker worden voor kenteken dieven? Als die naar schiphol langparkeren rijden hebben ze een Rfid kenteken die minimaal een week ongedetecteerd gebruikt kan worden.

Via sociale media zijn er ook mensen die hun vakanties aanbieden dat bied ook mogelijkheden.

Het lost niets op.

Ik heb van collega ondernemers foto's gezien van boodschappen auto waarmee ramkraak is gedaan.

Bovendien in een grote stad is de kans klein dat je die auto tegenkomt en ook al zou je hem tegenkomen hoeveel mensen weten hun kenteken en gaan actief kijken of ze hun eigen kenteken op een andere auto zien?

Het heeft niets met fraude te maken, maar onder valse voorwendselen volk monitoren.

Laat ze eerst zaken oplossen waar de meeste mensen last van hebben.
Zie ook http://www.geenstijl.nl/m...noide_tiefusoverheid.html
Imo is RFID minder privacy belastend dan cameratoezicht, wat overal al hangt.

Mensen kijken inderdaad niet atief of ze hun kenteken op een andere auto zien, ehter kijken ze vaak wel als ze dezelfde auto zien als waarin zij rijden.
En ik denk dat het merendeel wel gewoon zijn eigen kenteken weet. Als zelfde argument kan je opvoeren; Hoeveel mensen weten hun eigen telefoonnummer (stuk langer om te onthouden, mensen zijn niet dom ;
Ik ken genoeg mensen die hun eigen telefoon nummer niet uit hun hoofd weten.

Noodzaak van onthouden van nummers is al enige tijd voorbij.

Maar als mensen tijden het rijden naar auto's en kentekens zitten te kijken zijn ze niet met het verkeer bezit.
De Nederlandse politie gaat niet actief achter criminelen. Alles wordt geregistreerd, de nodige meldingen gemaakt en als een herkenbaar crimineel toevallig langs een politie gaat die op dat moment verder niks te doen heeft, dán gaan ze erachter aan!
Het is dus echt niet zo dat de politie nu man en macht achter alle kentekendieven gaat. Ze hebben nog stapels ander werk waar ze bij lange na niet aan toekomen.

[Reactie gewijzigd door HakanX op 23 juli 2024 18:05]

Er is een verschil tussen een mogelijke zekere oplossing hebben en bij toeval stuiten op een valse kentekenplaat, en met name dan de onbekende duplicaten.
Het gaat dus niet om bekende criminelen waar achteraan gegaan kan worden doordat ze herkend worden aan het voertuig/kenteken waarin ze rijden, maar de valse kentekenplaten.

Maar misschien moet er wel meer geld naar de politie dan? Zodat ze wel alle taken uit kunnen voeren die wij van ze verwachten?
Hoeven ze ook niet meer als struikrovers 5 km overtredingen te bekeuren om aan een quota te komen........
Ja maar dat bedoel ik ook, de politie gaat echt niet achter elke onbekende duplicaat dat door de scanner gevonden wordt. Maar enkel als die op dat moment langs de politie gaat. In het artikel hebben ze het over 40.000 valse kentekenplaten. Gaat nooit lukken, dat zijn gewoon de smoesjes die gebruikt worden om nóg iets in te voeren om de beweging van elke individu in kaart te brengen.

En ja er moet meer geld naar de politie(, onderwijs en gezondheidszorg). Maar ondanks dat alle belastingen steeds omhoog gaan is er steeds minder geld bij de overheid voor belangrijke zaken.
Iedereen hier doet een beetje alsof dit morgen ingevoerd is, net als alle tegenargumenten die ik her en der voorbij zie komen.
Vergeten wordt ook dat je al aan alle kanten in de gaten gehouden wordt via je kentekenplaat en dat dit verder gaat dan menigeen denkt, daarbij werkt dit systeem inderdaad pas als iedereen over is op zo`n plaat, EU gewijs.
Het is dus mooi dat er nu een mogelijk komt om het kaf van het koren te scheiden middels RFID.

En of ze niet achter elke valse kentekenplaat aangaan? Geen idee, maar de keer dat ik achter een verdachte golf reed en via kenteken controle zag dat het niet klopte en dit meldde via 112 waren ze toch erg geïnteresseerd waar en hoe laat de auto gereden had/cq reed.
(betreffende golf had een zelfgemaakte kentekenplaat, redelijk goed gelijkend, maar het kenteken kwam niet in het register voor)

[Reactie gewijzigd door Teijgetje op 23 juli 2024 18:05]

Ik weet niet wat ik enger vind een overheid die privacy verder gaat schenden of verkeer deelnemers die ipv op het verkeer te letten als een NSB'er gaat beoordelen wat er wel en niet klopt aan verkeerdeelnemer.


Als je politie belt zijn telefonistes altijd serieus totdat ze kunnen beoordelen dat het niets is of iets betreft dat toch geseponeerd zal worden.

In het buitenland zijn ze in sommige landen serieuzer daar vragen ze als je politie belt "is er bloed?" Nee ? Bel maar terug zodra er bloed is.
Dat is nog te optimistisch geschetst....

Hulp-officier van justitie zal in meeste gevallen gewoon zaak opleggen (wegstoppen) en je briefje sturen dat ze niet tot opsporing overgaan.

Pas als kenteken opduikt in een liquidatie zaak gaan ze er wat aandacht aan geven, maar omwille van die "grotere" zaak niet omdat je kentekens terug willen bezorgen.
In Spanje kan ieder bedrijf een "licentie" aanvragen om platen te mogen drukken. De platen hebben dan wel een klein nummer die traceerbaar is naar de winkel/garage waar die plaat gemaakt is. De winkels/garages hebben dan een administratie waar de ID/paspoortnummer opgeslagen is zodat iedereen weet wie welke plaat heeft meegenomen.

Er is dus wel enige controle maar dan zonder rompslomp: Je hebt namelijk een nieuwe plaat hier voor 6 euro en binnen 10 minuten gemaakt.
Het nummer dat traceerbaar is hebben wij in Nederland ook :) Dat is de unieke code die linksonder op de kentekenplaat staat:

http://www.kentekenplaatmaken.nl/toelichting.php

Daarmee kunnen ze zien waar de kentekenplaat is afgegeven en aan wie. Omdat het via het kentekenbewijs gaat, is dat ook altijd te linken aan de persoon die de plaat in de eerste instantie heeft gekocht.
In Spanje kan ieder bedrijf een "licentie" aanvragen om platen te mogen drukken.
En die chip is ook wel na te maken. Desnoods buiten de EU.
Pure burgerspionage.
En Bezinestations moeten gewoon een slagboom voor de uitrit maken, hebben ze ook in het buitenland.
Maar burgerspionage is kennelijk goedkoper en aantrekkelijker voor ze.
Een win win situatie voor vooral de burgerhatende staat.
Waar in het buitenland hebben ze dan een slagboom voor de uitrit van benzinestations?
Belgie? Oh wacht, daar tank ik altijd (makkelijk als je vlak bij de grens woont) en daar heb ik ze nooit gezien.
Frankrijk? Oh wacht, daar kom ik ook geregeld en daar is het alleen bij pompen van supermarkten. Snelwegpompen hebben dit niet...
Duitsland? De keren dat ik daar ben geweest ook nooit een slagboom gezien/ervaren...
Belgie, klopt geen slagboom maar savonds alleen na vooruitbetaling kun je tanken (tank station onderaan afslag maasmechelen)
Wel irritant dat je dus op voorhand moet kunnen inschatten hoeveel je wilt tanken.
Ik heb ze weleens gezien, maat inderdaad vrijwel nergens.

Wat je vaker ziet is trechter/chokepoint en jachtgeweer. Zodat je verplicht langs kassa rijd.

Maar het meest zie je (zeker na zons ondergang ) buiten de stad in de USA, Europa dat je of met pin/credit card vooraf betaald of cash moet geven aan een kassa.voordat pomp aangaat en je tot voorschot mag tanken.

Verder valt het mij weer op dar overheid gaan kosten/baten analyse heeft gedaan of wil doen. Terwijl ze op digitaal gebied terrorisme/kinderen porno als excuses gebruiken gebruiken ze nu een ondernemers risico die ze zelf kunnen/moeten afdekken als uitgangspunt, terwijl ze notabelene zelf ongeacht of er wel of niet betaald is de grootste winst maken.

Die paar euro die zo een kenteken kost keer aantal auto's staat totaal niet in verhouding tot schade en kosten van alle criminaliteit doen men door gestolen kentekens kan gaan doen. Bovendien lost dit geen enkel probleem op.
Bij Duitse supermarkten met een benzinepomp hebben (hadden, ik woon te ver van de grens nu) ze die.
Maar dat is dus inderdaad een beperkt aantal en niet overal zoals jij beweerde.
En die chip is ook wel na te maken. Desnoods buiten de EU.
Pure burgerspionage.
En Bezinestations moeten gewoon een slagboom voor de uitrit maken, hebben ze ook in het buitenland.
Maar burgerspionage is kennelijk goedkoper en aantrekkelijker voor ze.
Een win win situatie voor vooral de burgerhatende staat.
-
Vertel mij even waar ik het woord: "overal" heb gebruikt. Ik zie het niet staan nl.
Die koppeling bestaat al bij de RDW. Ik heb mijn auto uitgevoerd naar Duitsland en deze na ongeveer een jaar weer ingevoerd. Ik kreeg het oorspronkelijke kenteken weer terug.

Bij de VIN info van de RDW staat ook het merk en type auto.
Duh... kenteken hebben geen zin als ze niet ergens met VIN gekoppeld zijn.

Het duidde er specifiek op dat als je niet draadloos VIN en KENTEKEN kunt uitlezen het totaal geen zin heeft wat ze willen gaan doen.

Zie mijn voorbeeld elder hier waarbij ze de orginele platen vervangen voor valse.
Dat klopt, maar ik neem aan dat je wel eens gehoord hebt van gezichtsherkennings software?

Die software is dus ook geschikt voor het herkennen van het type auto waar de betreffende platen op hangen.

Mijns inziens is deze chip dus niets meer dan nog een manier van de overheid om of ons te controleren of om de kilometerheffing opnieuw in te kunnen voeren.
Toevallig zit ik in de biometrische oplossingen, maat met gezicht herkenning algoritme ga jij geen kentekens identificeren.

Je moet eerder denken aan OCR.

Niet zo heel spannend/ingewikkeld. Bovendien gevrijwaard van privacy regels integenstelling tot biometrie.
Nee dat klopt wat je zegt. Maar ik bedoelde aan de hand van de 'biometrische' gegevens van een auto zou je dus net als bij een gezicht in 1 klap zowel het kenteken lezen (ocr) als de vorm(en) van de auto analyseren en een match maken.
Indien een kenteken die bijvoorbeeld op een audi hoort nu op een bmw zit sla je bij een controle 2 vliegen in 1 klap:
- instant bewijs van fraude/gestolen platen.
- er kan gelijk actie ondernomen worden om dit voertuig aan de kant te zetten.

Dat dit systeem door de overheid voor andere doeleinden gebruikt zou kunnen worden staat als een paal boven water maar dat zien we dan wel weer.
Gelukkig dat dat in meeste landen niet mag.

Heel enge gedachtte.
misschien een kentekenplaat letterlijk koppelen aan een auto, met een soort verzegeling, dat de chip stuk gaat waneer je hem wil verwijderen. en zo meteen een foutmelding geeft wanneer ie gescanned wordt. zoals vroeger met een brief aan de koning zeg maar, zo'n verzegeling van kaarsvet.
Hoeveel fraude met kentekenplanten gebeurt er dan dat alle kentekenplanten vervangen moeten worden, vraag ik mij af?

De overheid heeft `oplossingen` voor allerhande problemen waarvan het onduidelijk hoe groot deze problemen zijn. Maar nog lang niet zoveel als er echte daadwerkelijke problemen verzwegen worden.

[Reactie gewijzigd door fevenhuis op 23 juli 2024 18:05]

Even he: Een gele plaat met grote zwarte cijfers is toch makkelijker en grotere afstand (uit) te lezen dan een chip met een beperkte reikwijdte?
volgens mij zit je auto al vol met standaard wifi/bluethoot en weet ik wat niet meer aan sensoren die uitzenden. Neem de auto inbel functie van duurdere auto's met ongevallen.
Het is volgens mij dood eenvoudig een database op te zetten van al deze kenmerken en iemand volgen. Er zijn al bedrijven die op deze manier files registreren (openstaande wifi die getraceerd wordt). hiermee kan je objecten volgen zonder registratie.
Als de overheid dit doet met kenteken herkenning, dan staat zo alles wat uitzend in je auto gekoppeld aan jou auto met kenteken. Kwestie van verbinden van technieken en databases.
Conclusie je hebt geen privacy meer. Dit wordt zoals gebruiker weer verkocht nu met het oog op valse kentekens.

Maar uiteindelijk is het ultime doel, bij geboorte dna, afgeven, chip in ieder mens inbouwen zodat men ten alle tijde jou kan herkennen, waar je bent en als je dna achterlaat waar je geweest bent.

Dit bovenstaande is de natte droom van vele politici, het OM en enkele agenten. Het maakt de opsporing immers stukken eenvoudiger.
Maar uiteindelijk is het ultime doel, bij geboorte dna, afgeven, chip in ieder mens inbouwen zodat men ten alle tijde jou kan herkennen, waar je bent en als je dna achterlaat waar je geweest bent.

Dit bovenstaande is de natte droom van vele politici, het OM en enkele agenten. Het maakt de opsporing immers stukken eenvoudiger.
Daar doe je zowat uitspraken zeg! Heb je je misschien een beetje teveel ingeleefd in de film Minority Report?
Anoniem: 145867 @QuatroXL14 juni 2015 11:41
Het kan dan wel zo zijn dat hij een beetje overdrijft. Maar dan een vraag aan jou:
Hoe ver mogen ze gaan volgens jou persoonlijk? Wat zijn voor jou de limieten tot waar men toe mag gaan dan? Als je bbob zo aanspreekt dat hij teveel films kijkt. En ja, dat is erg ver gezocht. Maar hoe ver mag de overheid en andere instanties gaan met betrekking tot data mining?
Eens kijken 40 jaar terug in de tijd wat er toen mogelijk was en welke privacy er toen was.

Had je 40 jaar terug geroepen waar we nu staat dan kreeg je jou mening wat een uitspraken zeg.

In Politiekringen leeft de gedachte bij iedereen dna afnemen al veel langer, het maakt opsporing stukken eenvoudiger. Het feit dat dat idee er is zegt al genoeg.

Een chip inbouwen waar we zijn, het gaat iets verder maar met een mobiel op zak ben je al een lopende pijlzender. Overdreven nee, het zijn gedachten die bij een groepen mensen zeker aanwezig zijn., Groepen die met opsporing te maken hebben.
Voor wie altijd roept dat hij niets te verbergen heeft, zou dit maar eens goed moeten lezen.
Anoniem: 145867 @Gepetto14 juni 2015 11:39
Doet me denken aan de Dick Pic scenario van snowdens interview. Pas dan gaan mensen zich er zorgen over maken. :) Goed stuk trouwens.
Anoniem: 399807 @bbob14 juni 2015 01:47
Het is veel erger. Mensen willen dat zelf.
Er wordt voor mensen bedacht dat ze dat zelf willen.

Dat is echt iets anders.

Dat inbel systeem wordt verplicht. Nu staat hier alleen voor bedrijfsauto's maar ik dacht ook ooit gelezen te hebben ook voor personen auto's:

https://www.n-va.be/persb...edden-bij-auto-ongevallen

Zo'n systeem is vooral leuk om iedereen in de gate te houden, maar zal in Nederland zo goed als geen levens redden.

Maar ja veiligheid, KP, en terrorisme zijn toch buzzwoorden om iets er door te duwen. Of in dit geval zorgen dat de pers niet in opstand komt.
Anoniem: 399807 @Kevinp14 juni 2015 14:19
Als mensen dit niet zouden willen dan zouden ze zich er tegen verzetten. En toch sluit men niet massaal de sociale media accounts. Googlen is nog steeds een werkwoord. Men gebruikt nog steeds GSM's.

Het zal wel de menselijke toestand zijn om iets niet te willen maar het toch te doen.
SA007 Moderator Tweaking @BobJung13 juni 2015 22:33
Die tracking voor files gaat op basis van bluetooth, niet wifi.
En die is lang niet betrouwbaar genoeg om serieuze tracking mee te doen, maar genoeg om langzaamrijdend verkeer mee te volgen.

't is ruwweg even betrouwbaar als lussen zagen, maar veel goedkoper.
Anoniem: 145867 @BobJung14 juni 2015 11:42
Files worden toch allang geregistreerd door meet punten in de weg? Je ziet vaak toch van die palen met een zonnepaneeltje erop met wat lussen in de weg. Dat is zo'n meting.
Een bijkomend probleem: ik weet niet of dit in Nederland ook zo is maar bij ons moet je je wagen niet keuren gedurende de eerste 4 jaar als je een nieuwe koopt. Als men dan met een nieuwe wagen rijdt dan heb je er niet veel aan. Maw een dief koopt dan een 2dehands auto die niet ouder is dan 4 jaar om dit te omzeilen. Zulke professionals hebben meestal wel et geld om dit te doen.

[Reactie gewijzigd door Soulaiman op 23 juli 2024 18:05]

binnen 4 jaar ben je dan van dat probleem af he ;) bij nieuwe auto's verplichten, en bij de rest via de apk keuring doen ;)
En dat is nuttig. Er wordt waarschijnlijk een chip gebruikt van 2 cent welke gekraakt is nog voor deze in gebruik is genomen.

Domme maatregelen om mensen op kosten te jagen voor iets wat de echte criminelen niet zal stoppen.
Dit is wel erg gevoelig voor het omkatten van een auto (chassienummer kopiëren)
Stel de pomp houders kunnen een apperaatje krijgen om het chassie nummer te controleren en je hebt het bij horende kenteken er bij dan kun je alles met de gegevens doen. Het zijn namelijk de laatste 4 cijfers van een chassienummer wat jou meld code en waar je mee je een auto op naam kunt zetten als je dan de juiste papieren vervalst wat dan een stuk minder moeilijk word.
Dat is weer een volledig ander probleem dan dat we hier proberen op te lossen.

Overigens zie ik ook niet in dat dit omkatten makkelijker maakt. het is een chip waarmee een applicatie een controle kan doen of de auto het juiste kenteken voert.
(overigens denk ik dat de applicatie helemaal niet aan de pomphouder de chassisnummer door zou moeten geven, gewoon alleen of het kenteken klopt de chip.)
Het zou ook logischer zijn dat de chip op de auto word bevestigd, en niet in de nummerplaat.

Dan kan je namelijk controleren of de auto bij het kenteken hoort. Soort van chassis-nummer, alleen dan als chip weg gewerkt. dat zou het probleem veel beter aanpassen dan in de nummerplaat.

Zorg dat de chips bij een APK geplaatst worden. en je bent klaar, lijkt mij.
Dan heb je geen privacy meer, iets wat ze ontkennen te gaan doen.
Het veranderd helemaal niks aan het huidige systeem. het komt samen met een kentekenplaat, welke al te volgen is.

Het is alleen een verificatie stap om te controleren of het kenteken (dat er nu ook al opzit) overeenkomt met wat er op hoort te zitten.

Ik kan niet inzien dat dit de privacy op wat voor manier dan ook aantast!
(ten op zichte van het huidige systeem).
Anoniem: 636203 @demonic15 juni 2015 20:41
Autofabrikanten gaan zo'n chip niet inbouwen omdat elk land zijn eigen indusrie wil voortrekken en dus een eigen chip wil. Een Europees systeem zou kunnen maar dat gaat een decennium kosten.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 636203 op 23 juli 2024 18:05]

waarom zou de autofabrikant dit moeten doen? dit is zoeken naar problemen.

hoe de chips op de auto worden plaatst is helemaal niet relevant.
Tsja en wat als ik het niet wil ??
Dan zal de politie tijd in me auto steken en erachter komen dat ik volledig eerlijk deel uit maak van de weg, kan ik dan alsnog een boete verwachten ondanks dat alles eerlijk is ?

Ik heb een mobiel in de auto dus volgen kunnen ze mij toch wel..
En dan? Met het openbaar vervoer? Waar je vervolgens via de chipkaart wordt gevolgd? Nee dank je.
Nou nou... Voor mij hoeft niet alles te trace zijn, en zoals vrijwel iedereen al vermoed is dat wel het uiteindelijke doel, althans 1 van de doelen + de kas vullen.

Ik stelde een serieuze vraag, echter nog altijd moeilijk te beantwoorden omdat dit kentekenplaat systeem nog een redelijk groot gerucht is ( in die mate dat de kleine lettertjes nog niet bekent zijn ) . En dan kom jij met een antwoord als: dan neem je gewoon geen auto..
Bedankt voor je nuttige informatie op deze zaterdag avond :D Helaas is het 0.0 informatief en heb ik er helemaal niks aan.. Het is nu 19:22, just for the info :) (wat je ermee moet weet ik niet, maar bij deze :D )
Of geen mobiel. Lijkt me effectiever.
Ik ben het met je conclusie eens, om een andere reden.

Een kenteken plaat zal een unieke code krijgen, dus lijkt me dat je die als gestolen kunt markeren.

Scannen met camera's heeft echter absoluut geen nut, er is namelijk geen / nul opvolging.

Daarom is dit puur om mensen te kunnen volgen (en op kosten te jagen, want als niet alle kentekens worden gedaan, is het project sowieso nutteloos).

EDIT: NXP zou de blackboxen voor rekeningrijden gaan leveren. Ze zijn dus weer aardig aan het lobbien.

[Reactie gewijzigd door wjn op 23 juli 2024 18:05]

Inderdaad, digitale registratiesystemen klinkt leek maar er is nog amper blauw op straat om een dergelijke dief staande te houden. En als de overheid de chip kan uitlezen kan die ook gekopieerd worden, dan kunnen criminelen vrij rond rijden en boetes creëren.
Persoonlijk vind ik de opmerking "Dit is, wederom, bedoeld om mensen beter te kunnen volgen." nogal paranoïde overkomen, maar misschien ik ook wel naïef. Verder heb begrepen dat het om een soort sticker gaat correctie: het is een 'een chip' die bij het verwijderen van een kenteken onbruikbaar wordt, of het een 'sticker' is kan ik niet meer vinden. Het stelen van kentekens heeft in dit geval dus geen zin meer. Dit lees in elk geval onderaan het artikel op NU.nl. Natuurlijk zullen er nog steeds manieren zijn om dit te omzeilen, maar zoals veel beveiligingen gaat het erom dat het niet zo gemakkelijk wordt dat het teveel gebeurt.

[Reactie gewijzigd door T!mothy op 23 juli 2024 18:05]

Denk even na.. Ze gaan een systeem optuigen dat tientallen miljoenen kost om te implementeren en te draaien, om 40.000 valse platen op te sporen. Vervolgens jat meneer gewoon zijn platen in Duitsland of Belgie, en mogen die systemen (als ze daar ook bestaan) niet gekoppeld worden. Geloof je het zelf?
Sterker nog, meneer legt gewoon een gejatte Nederlandse ketekenplaat in de kofferbak en klaar. :')
Denk jij ook even na. Wat denk je dat er schuil gaat achter de 40.000 valse platen 8)7
Anoniem: 636203 @scsirob15 juni 2015 20:44
Helemaal mee eens. Ik geloof er NIETS van dat de overheid geen individuele kentekens kan achterhalen met dit systeem.

Wie heeft dit systeem bedacht? Ik denk dat NXP het heeft bedacht met in het achterhoofd 'de overheid wil graag mensen kunnen volgens en dat maken we dan en dan draaien we een onzinverhaal dat de privacy gewaarborgd is' Wat natuurlijk een pertinente leugen is.
Als dat echt zo makkelijk te slopen is dan kan ik altijd claimen dat vandalen mijn transponder-sticker weer eens hebben bekrast.
Anoniem: 399807 @cbravo214 juni 2015 01:50
Dat doet er niet toe in de moderne samenleving: jij wordt toch verantwoordelijk gehouden en draait voor de schade op.
Anoniem: 636203 @cbravo215 juni 2015 20:46
Ik denk dat men dan gewoon om de zoveel tijd een camera langs de weg zet en kijkt of er auto's voorbij komen waarbij ze de chip niet kunnen lezen. Vervolgens krijg je volautomatisch een boete van 245 euro thuis gestuurd want men heeft in de wet gezet dat jij moet checken dat je kenteken aanwezig is en functioneert.
Het zal niet zo makkelijk zijn dat iedereen dit even kan omzeilen. Maar niet iedereen wil met valse kentekenplaten rondrijden.

Criminelen willen dat wel. Laat dat nou de groep zijn die toch weer in staat is om deze beveiliging te omzeilen.

Kortom, we gaan weer honderden miljoenen van onze zuurverdiende centjes uitgeven aan een beveiliging waar je geen criminelen mee vangt.

Nederland wordt bestuurd door incompetente idioten.
Dat de Nederlandse politiek niet optimaal is zal ik nooit ontkennen, maar incompetente idioten? Daarnaast testen ze momenteel of het werkt, ze voeren het dus niet zomaar in, dat zou ik incompent vinden. Verder zijn de kosten van chipscanners ongeveer 2000 euro tegenover de 25.000 euro die een optische scanner kost (bron). Kostenbesparing zou ik zeggen. De invoering schijnt overigens geen honderden miljoenen te kosten, maar ongeveer 17 miljoen (bron). Nogmaals, natuurlijk zullen er altijd mensen zijn die het kunnen omzeilien, maar moeten we daarom maar ophouden met proberen?
Het maakt niet uit of het technisch gaat werken. Het gaat er om dat je er wel de privacy van onschuldige burgers mee schendt, maar er geen criminelen mee vangt. Dat zit dus aan twee kanten fout.
Daarom moeten we dit niet eens proberen.

Daarnaast is "niet optimaal" een understatement. Hier een artikel over het nut van de 6,5 miljard euro (...) die de Nederlandse overheid jaarlijks aan werkelozenbegeleiding uitgeeft. Samenvatting: het is nutteloos.

https://decorrespondent.n...iet/101050334792-5a454316
Van uitgaande dat er niet wordt gelogen in de artikelen die ik heb gelezen is de chip puur en alleen ter controle van de echtheid. Daarnaast zou ik niet zeggen dat de gemiddelde burger zich echt druk maakt over zijn of haar privacy, bekijk facebook, twitter of dergelijke, je kunt bij sommige mensen bijna hun calorie inname per dag achterhalen.

Dit laatste is natuurlijk een beetje loos argument, maar ik vind het aanhalen van het artikel van jou (ondanks dat ik het artikel zelf interessant vind) ook een beetje loos. Daarmee kan ik ook een willekeurig geslaagd project erbij pakken en daarmee 'bewijzen' dat ze het wel kunnen. Dat de overheid niet 100% effectief uitgeeft kan ik wederom niet ontkennen, maar om vervolgens ieder project af te schieten voordat alle details bekend zijn?

Met een 'dat werkt toch niet' houding komen we er in elk geval niet. Groeien doe je met vallen en opstaan en dat is niet anders voor een land. De economie groeit, dat komt door hardwerkende mensen, maar ook deels door die incompentente idioten ;) lekker off-topic onderhand. Anyway! Als klopt wat ik tot nu toe heb kunnen lezen dan wordt de privacy niet geschonden en wordt het moeilijker voor criminelen en dat kan ik alleen maar toejuichen.

Dat hier zéér kritisch naar gekeken moet worden ben ik helemaal met je eens, maar bij voorbaat afschieten gaat mij weer te ver.
1. Jezelf blootgeven op FB e.d. is een eigen keuze

2. Het werkelozenproject is maar een voorbeeld om aan te tonen dat de overheid wanbeleid heeft. Dan heb ik het verder nog niet over hulp aan Griekenland, belastinggeld naar banken (zie IJsland), verrast worden door naheffingen van de EU, immigratiebeleid met als reden de vergrijzing, oplopende staatsschuld, extreem hoge rijksbegroting, oplopende zorgkosten, leegroven van de economie etc.

3. Ik ben ervan overtuigd dat dit project gaat slagen. Het is waarschijnlijk minder moeilijk dan optische kentekenherkenning. Maar niettemin ongewenst.

4. Het plan gaat veel verder dan wij nu vermoeden. Aangezien de detector voor RFID veel goedkoper is dan de optische kentekenherkenner, kun je er het hele land mee vol zetten.

http://www.metronieuws.nl...ip-in-kenteken-wekt-woede
Navraag door Privacy First leert dat de kentekenchip onderdeel is van een veel groter plan om alle wegen in Nederland uit te rusten met portals met meetapparatuur. Deze portals registreren 24 uur per dag alle auto’s en daarmee de bewegingen van alle burgers in de openbare ruimte.
Dit lijkt heel erg op een totale controlestaat.

De overheid loopt jaarlijks 44 miljoen euro belastinggeld mis omdat kentekenplaten worden nagemaakt. Daarnaast krijgen burgers onterechte bekeuringen omdat iemand anders met hun kenteken rondrijdt. Dat is natuurlijk ernstig.

Maar ik vind dit systeem een zeer gemakzuchtige én ongewenste oplossing. Er wordt met een kanon op een mug geschoten. Er worden burgerrechten mee geschonden.
1. Eens

2. Really? Kijk dat het niet geweldig gaat okee, maar leegroven van de economie? Sterker nog, de economische groei ligt op 2%. Een oplopende staatsschuld, no surprise there, iets met economische crisis misschien? In de rest van de genoemde voorbeelden moet ik mij eerst verdiepen als ik er wat zinnigs over wil zeggen.

3. Ik ben blij dat je overtuigd bent van enige bekwaamheid vanuit de overheid. In hoeverre het ongewenst is weet ik nog steeds niet.

4. Als ik jou mag geloven gaat het plan inderdaad verder dan dat ik vermoed. Daarom is het belangrijk dat we kritisch zijn, maar dat kritisch zijn betekent niet dat alles gelijk afgeschoten moet worden.

5. Die punten/argumenten becijferen werkt wel prettig.

Dat klinkt zeker als een controlestaat, dát lijkt mij ook verre van gewenst. Daarom ben ik ook groot voorstander van een opbouwende(!) kritische blik.

Je kunt in elk geval stellen dat ze hun best doen om geen geld te laten glippen, maar ik gok dat je vindt dat ze dit net zo hard weer aan de andere kant over boord gooien i.v.m. andere verspilling? Ik bespeur enig sarcamse in "Dat is natuurlijk ernstig.".

Ik blijf het maar herhalen, ik ben groot voorstander van een opbouwende kritische blik. Daarom ben ik ook blij met mensen zoals Bas Filippini (oprichter van Privacy First, maar dat weet je vast). Houd er echter wel rekening mee dat als je met opmerkingen komt zoals "incompetente idioten" en "wanbeleid" dat mensen minder open zullen staan voor wat je verder hebt te vertellen.

Net zoals ik jou nooit zal overtuigen als ik je eerst paranoïde zou noemen en vervolgens ga proberen te overtuigen van mijn mening. Geef mensen de feiten en laat ze zelf beslissen, we hebben al genoeg volgers. Lekker offtopic dit, maar daarom niet minder interessant ;)
2. De echte economie van burgers en mkb wordt al jaren leeggeroofd. De overheidsuitgaven stijgen met 4 tot 6% per jaar, terwijl we jarenlang een nauwelijks groeiende economie hadden. Winkelketens gaan failliet omdat het besteedbaar inkomen afneemt. Door de lastenverzwaringen is de crisis veel erger geworden dan nodig.

http://www.elsevier.nl/Ec...nks-de-overheid-1474796W/

4. Ik heb de info ook maar van internet gejat...

5. Thanx voor compliment..
Opmerking dat het ernstig is, was niet sarcastisch bedoeld: je zult maar een boete krijgen voor iets wat je niet gedaan hebt.
Ik neem je opmerking over krachttermen ter harte.
Anoniem: 636203 @andreetje15 juni 2015 21:01
Hoe lang voordat de linkse partijen deze abominatie willen gebruiken om rekeningrijden in te voeren?
laten we wel zijn dat er ergens een bepaalde unieke ID moet zijn in deze chip welke via een databank gedeactiveerd kan worden indien er een plaat als gejat geregistreerd staat. in dit geval kan de politie hier gelijk actie op ondernemen. ik ben het met je eens dat er te veel gevolgt word. maar dit idee is eigenlijk zo gek nog niet. heb namelijk zelf te maken gehad met kenteken platen die gejat waren. man man man wat een ellende..
in dit geval kan de politie hier gelijk actie op ondernemen.
jaja, ook nu al worden kentekens als gestolen geregistreerd (vervangende krijgen een 1, 2 etc.), en wat wordt ermee gedaan?

Er gebeurt hetzelfde als met de ANPR camera's, er wordt alleen vastgesteld dat een bepaald kenteken op een bepaalde tijd op een bepaalde plaats was. Niets meer en niets minder.

Oh ja, en de belastingdienst maakt er gretig gebruik van vanwege frauderende leaserijders. Zeg dan meteen dat dat de bedoeling is, ben ik niet eens op tegen ook.

Probleem is dat er geen opvolging is, er geen prioriteit wordt gesteld voor dit probleem. Dus verzinnen ze maar een technische oplossing die leuk klinkt ("kijk, we doen er wat aan"en de politie krijgt er weer een apparaat bij.

Andere (goedkopere) oplossingen zijn er ook:

Maak gewoon gebruik van stikkers, die scheuren als je ze eraf probeert te halen.
Of breekbare nummerplaten, zoals in UK.voorgesteld.
Eéntoerschroeven voor de bevestiging.
Etc.

Ikzelf heb de kentekenplaten vastgekit, die krijg je er ook niet af zonder de plaat te beschadigen (of een engelengeduld op te brengen, verhitten e.d., wat een dief niet zal doen).

Op de reacties hieronder:
Yep, waar een wil is, is een weg.

Daarom geloof ik ook niet dat een chip de oplossing is, pakkans blijft nihil. Ik zie dit steeds meer als een goede lobby van NXP.

En wordt een nummerplaat echt fraudebestendig, nemen ze toch gewoon de hele auto mee.....

[Reactie gewijzigd door wjn op 23 juli 2024 18:05]

Het probleem met stickers /platen die breken. Ze ook als blanco gestolen kunnen worden. Is in het verleden al vaak genoeg gebeurt.
Of ze knipper met een plaatschaar gewoon een stuk uit het plastic/metaal waarop de kentekenplaat zit bevestigt.
Hoeft niet eens. Lijmlaagje van een sticker krijg je zo los.
Alsnog is het absoluut geen waterdicht systeem. Als iemand een kenteken jat en de chip vernietigt (even in de magnetron) zendt deze geen ID meer uit die als gestolen te boek staat en win je alsnog niks.
Privacy blijft een probleem.
Maar het is aardig waterdicht al zullen er altijd gaten inzitten.

De magnetron optie die jij zegt:

Auto komt langs scanner ziet kenteken 12-aaa- 4. Maar zend geen code ervoor uit.

Piep KLPD:aanhouden die auto.
  • het maakt het moeilijker Maar bennbang dat het al snel voor andere doel ronden van de roverheid gebruikt wordt
Ja ok, laten we daar even op in gaan dan:
Zeg er zijn 5 miljoen autos in NL, en bij 1% van de auto's gaat de transponder vanzelf (weer/vorst/warmte/trillingen/paaltje) kapot. Dan rijden er dus 50000 autos rond met een kapotte transponder.
Hoeveel KLPD auto's moet je dan hebben rijden? :D
Die mannen hebben dan geen leven meer...
Welke KLPD? Die zit ergens achter een PC in een groot kantoorpand met airco.
Anoniem: 626555 @adam7613 juni 2015 18:39
laten we wel zijn dat er ergens een bepaalde unieke ID moet zijn
Zo'n unieke ID is er al: het kenteken.
Is ook weer te omzeilen zover ik zie , heb mijn eigen goede kenteken , plak er een gestolen overheen waarvan ik de chip verniel en gaan met die auto.

Dit is zo simpel , dat ik bedenk dat ik wel weer iets zal missen
Volgens mij mis je inderdaad wat, de optische kenteken nummer komt niet overeen met de digitale. Dus een mismatch, dus kandidaat voor een onderzoekje.
Via de achterdeur wordt hier het principe van rekening rijden weer voorbereid.
Rekeningrijden met privacybehoud zou m.i. een goede zaak zijn... niet dat dat er komt en zeker niet in deze combinatie.
Volgens mij gaat het niet zo zeer om het stelen van, maar het vervalsen (lees: kopieren) van kentekenplaten.

Het is al vaker in het nieuws geweest dat er 30.000 blanco kentekenplaten zijn gestolen, en zelfs 2 persen. (bron: RTL Nieuws) Nu maakt men kentekenplaten na door die van een gelijkende auto over te nemen. Vervolgens krijgt de originele eigenaar van het kenteken de boetes etc.

Waarschijnlijk wordt dan bij het aanmaken van nieuwe kentekenplaten de chip geregistreerd met een code. Een vervalste plaat heeft dan geen of een niet-geregistreerde chip, dus er is geen code of de code komt niet overeen.

Er zit wel iets in, maar idd, de privacy kwestie komt dan natuurlijk ook weer naar boven. En dat vindt ik nou net even belangrijker.

[Reactie gewijzigd door ironx op 23 juli 2024 18:05]

Probleem is dat ik toch totaal niet in zie hoe dit privacy gerelateerd is. Dat mensen twijfels hebben over kosten en effectiviteit kan ik geheel begrijpen, maar wat doet dit dat een kentekenplaat niet al doet?
Het uitlezen van een chip is heel eenvoudig en kan met apparatuur die onzichtbaar is weggewerkt in het wegdek of in een (reflector) paaltje langs de weg. Een gps chip en een batterijtje erbij en je kan alle data centraal opslaan. De kosten van een detectie unit zijn maar een paar tientjes.
Het is misschien niet de intentie, maar de drempel om het als centraal voertuig-volg systeem te gebruiken is dus maar heel klein. Voor de politie en AIVD is dit natuurlijk een heel handig en goedkoop opsporingssysteem. De kosten voor het invoeren moeten de eigenaren van de voertuigen grotendeels zelf betalen.

Kentekenplaten moeten met een camera worden gefotografeerd. Hierbij is altijd ergens een lensje zichtbaar. Natuurlijk kan het gekoppeld zijn aan bestaande camera's. Je hebt echter altijd last van weersinvloeden, waardoor een kenteken niet goed gezien kan worden. Dit kan je soms oplossen door extra maatregelen zoals een lampje tegen de duisternis, maar dat maakt het systeem nooit waterdicht en alleen nog beter zichtbaar. Een camera vergt ook nog eens meer energie en er moet meer data verwerkt of verzonden worden.

Je ziet een digitale kenteken registratie kan veel meer dan in het plan wordt vermeld. Dat het men het signaal niet tot het kenteken kan herleiden in natuurlijk onzin. Dat moet gewoon kunnen om signaal en kenteken te kunnen koppelen.
Simpele camera'tjes zijn tegenwoordig zo klein dat je die echt niet makkelijker vindt dan de antenne voor de ontvanger van deze chip. Een kenteken MOET altijd goed gezien kunnen worden.

Ik zie redenen om hier niet enthousiast over te zijn, maar ik zie echt helemaal niks wat betreft privacy. Ja als er een GPS chip, en een GSM chip, en een flinke accu, bij zitten, ja dan kan ik me het privacy probleem in zien, maar zover mij bekend zitten die er niet bij.

Een kleine camera is net zo makkelijk, zo niet makkelijker, te verstoppen als je het stiekem wil doen, en OCR van een kentekenplaat is triviaal en geen enkel probleem. De kosten van die detectie unit? Significant minder dan een paar tientjes. Sowieso, als de overheid alles wil opsporen, denk je dat het ze veel zou uitmaken of het een paar tientjes of een paar honderd kost per module?

Maar zelfs als consument kom ik al snel uit voor 2.40 dollar voor een 8 megapixel camera unit.
Punt is dat een detectie unit veel kleiner kan en zelfs met professioneel materiaal een stuk goedkoper is. Als het moet voor een paar dubbeltjes. Het stoomverbruik is nihil. Een GPS trackertje houdt het nu ook al een week uit op 4 knoopcelletjes en daarbij is de gps de grootste verbruiker. Het is absoluut onherkenbaar te verbergen.
De gsm antenne wordt niet vermeld, maar is eenvoudig toe te voegen. Bij de camera's voor de snelheidscontrole staat de gsm ook niet vermeld, maar die zit er wel degelijk in.

De data kan gemakkelijk verzonden worden. Bovendien blijkt iedereen (al is alleen de pomphouder als doelgroep genoemd) een detector kopen.

Data van de kentekens mag 72 uur worden opgeslagen. Volgens een gerechtelijke uitspraak mag je dit niet zien als inbreuk op de privacy.
Met kleine, goedkope ontvangertjes is snel een dicht netwerk te bouwen. je auto is dan prima te volgen.

De ontvangers zijn ook prima geschikt als vervanger voor de telkasten, maar ook voor de de detectielussen in de weg bij stoplichten en in de snelweg.
Bij Big Brother (soms NSA genoemd) loopt het water al door de mond.
Punt is dat de detectie unit niet veel kleiner zal zijn. Daar zal namelijk een fatsoenlijke antenne op moeten als je goed bereik wil, en die is echt niet kleiner dan een moderne camera unit.

En nu zijn we naar een paar dubbeltjes, dat is erg optimistisch (lees: no way in hell). Maar wat dan nog. Wil je echt zeggen dat de overheid zoiets zou gaan doorvoeren om een paar euro op een geheim kentekenvolg systeem te besparen?

Ik begrijp ook niet wat je nu wil met de GPS tracker? Dat dit chipje een methode van de overheid is om stiekem GPS trackers te stoppen in alle kentekenplaten? En dan ook stiekem elke vier weken de vier knoopcellen te vervangen?

Leg nou eens uit waarom dit het zoveel makkelijker zou maken om kentekens te volgen? Camera's zijn ook 3x niks aan formaat, en veel heb je niet nodig om een kenteken te herkennen. Een camera module kost een paar dollar, als absoluut maximum. Je gaat toch niet claimen dat de overheid zoveel moeite doet om het hooguit een euro goedkoper te maken om ergens kentekens te detecteren?

Als je stiekem die dingen bij stoplichten wil doen, waarom niet gewoon een mini camera-moduletje in het stoplicht stoppen? Dan heb je ook alles.
Stel nou dat iemand dus met een gecloonde plaat rijd zonder chip. Hoe wordt dat dan gedetecteerd? Dan moet er dus een camera en chip registratie gelijktijdig plaatsvinden om te kunnen zien dat het niet in de haak is en welke auto het is om hem dan te kunnen pakken als dat al lukt.
Mocht je geflitst worden kan het alleen als er dus weer gelijktijdige registratie plaatsvind. Dan moeten ze beslissen ok deze heeft geen chip en krijgt dus geen boete? Als dat zo is zou ik gelijk mijn plaat in de magnetron leggen heeee nooit meer boetes. Denk niet dat die vlieger op gaat.

Wat als je platen gestolen worden worden kan dan je chip geblacklist worden? Als ik het zo hoor niet, want hij is niet traceerbaar volgens dit plan.
Ook kan een chip niet aan een nr bord gekoppeld zijn want het is anoniem en niet traceerbaar.
Dus je hebt een gecloonde plaat die hang je op je auto. een gejatte plaat leg je ergens in je auto want het systeem heeft een redelijke uitlees afstand.

Tot nog toe lost het geen enkel probleem van de burgers op. En dan vraag ik mij altijd af wiens agenda het precies wel bediend.
Anoniem: 636203 @ironx15 juni 2015 21:02
Je zou dit systeem helemaal anoniem kunnen maken door alleen een digitale handtekening in de kentenken plaat te zetten. Echter, ik wed je goud geld dat de overheid ook wil dat er een unieke id in de kentenplaat zit die gelezen kan worden en herleid kan worden naar kenteken c.q. eigenaar. Voila: politiestaat.
Natuurlijk is dit om mensen te volgen. Nu ze het OV te grazen hebben met de OV-chipkaart proberen ze de auto in hetzelfde tracking-schuitje te krijgen. Als het ze echt gaat om bestrijding van kentekenfraude zijn er veel privacyvriendelijkere manieren. Waarom bouwen ze bv geen watermerken in, zoals in bankbiljetten? Als het daar werkt zou het voor die grote kentekenplaten zeker moeten werken. Het feit dat ze meteen weer met de zoveelste chip aankomen die op afstand uit te lezen is zegt al genoeg.

Onze overheid is echt van geen kant meer te vertrouwen. Ze kijken hoe ver ze kunnen gaan met tracking en gaan er dan nog een trapje overheen. Valt er over 10 jaar nog wel te leven in dit land als je iets om je privacy geeft?
er veel privacyvriendelijkere manieren. Waarom bouwen ze bv geen watermerken in, zoals in bankbiljetten?
En dan moet je ze elke keer tegen het licht houden bij controle? :+
Voor bankbiljetten hebben ze toch ook scanners? Een hoo winkels hebben zo'n ding. Daar kunnen ze best een apparaat voor bouwen.
Ja, en de scanners die 100% garantie geven controleren op 6 punten.
Maar dan moet je de kentekenplaat loshalen en er doorheen halen.

Het RFID uitlezen gebeurd door korte afstand scanners.
Een watermerk, visueel (zie punt 3.3 ), uitlezen met hoge snelheid vergt ultra-high resolutie camera's, daar kan je bijvoorbeeld ook mooie beelden van de inzittenden mee maken. ;)
Of je dus wat opschiet daarmee, persoonsanonieme RFID scan vs Ultra High Resolutie scan betwijfel ik.
Het is ook niet de bedoeling om van een afstand de kentekenplaten geautomatiseerd te controleren. Dan heb je namelijk inderdaad hetzelfde probleemals met een chip: een kentekenplaat zelf is al gekoppelt aan een persoon.
Nee, waar ik op doelde is het controleren van kentekenplaten bij verdenking, of desnoods bij een APK keuring. Iedere vorm van geautomatiseerde scans langs de weg zijn een inbreuk op de privacy. Of je nou chips inbouwt of via OCR het nummer van een camera plukt maakt daarbij geen verschil.

Ohja... denken dat deze chip op enige wijze anoniem zal werken is heel naief. Hoe kun je het nou gebruiken voor opsporing als je het niet aan personen kunt koppelen? Dit is gewoon de zoveelste poging van de overheid om iedereen in de gaten te houden. Steeds een stapje verder. Net zo lang tot het verplicht wordt om een GPS bij je te hebben als je 1 voet buiten de deur zet.
Denk je echt dat je op maar een enkele manier anoniem kan leven in Nederland. 8)7
Voor de overheid?
Via internet?
En alleen scans tijdens garagebezoek zeg je???? 8)7
Dan zet je de originele er toch op?
En hoe ga je dan alleen scannen als je verdacht wordt ergens van? Dan moeten ze toch al veel meer weten dan alleen dat je een valse kentekenplaat gebruikt? Om bij jou uit te komen dan......

Iedereen facebookt, Googlet en Androidt er lustig op los, alleen als bestaande techniek iets verbeterd wordt wbt kenteken Scannen dan is de wereld te klein? :X

En huidige camera registratie is echt een veel grotere inbreuk op je privacy dan dit RFID scannen. Bij een camera sta jij er ook op, ook al staat de auto niet op jouw naam, bij RFID niet, die vergelijkt de plaat met de plaat ID, verder niet. Pas als dat niet klopt, er meerdere gelijke zijn of de plaat als gestolen opgegeven staat komt het verhaal voertuig-kenteken- registratie in beeld. Maar dan nog kan jij met een ander zijn kenteken/auto rondrijden. zonder persoonlijk geregistreerd te worden.
Je moet het een beetje in perspectief zien, huidige technieken hebben een veel grotere impact en kunnen net zo goed uitgebreid worden in de toekomst.
Zo kun je net zo goed gaan verkondigen dat misschien wel in de toekomst alle microfoons van telefoons constant open moeten staan zodat de overheid mee kan luisteren tegen terrorisme, en ze daarom er uit moeten..... ;)

Paranoia praat je vaak jezelf aan en zolang je al leeft volgens Nederlandse wetgeving moet je je toch aan de wet houden, een geldig juist kenteken is daar één van.
En inderdaad, de mazen worden steeds kleiner sinds automatisering zijn intrede deed en alles aaneen geschakeld wordt.

[Reactie gewijzigd door Teijgetje op 23 juli 2024 18:05]

Wie zegt mij dat dit al niet op grote schaal gebeurt doormiddel van het huidige GPS signaal dat de meeste auto's uitzenden, omdat deze bijna allemaal zijn voorzien van een navigatiecomputer?
Verdiep je even in GPS.
GPS signaal wordt alleen door amerikaanse satellieten uitgezonden, niet door iets anders.

(en diegene die +1 hebben gegeven mogen zich ook even verdiepen)

[Reactie gewijzigd door Durandal op 23 juli 2024 18:05]

Ik heb me er dus eventjes in verdiept en ik moet je helaas teleurstellen. Er zijn dus nog meer vergelijkbare systemen en niet alleen van de Amerikanen. Check de volgende link maar eens: http://nl.wikipedia.org/wiki/Satellietnavigatie
Wat Durandal bedoelt is dat je auto alleen maar GPS signaal ontvangt. Er is totaal geen reden of mogelijkheid jouw signaal via GPS "terug" te sturen.
GPS is eenrichtingsverkeer naar je auto toe.
Wat jij bedoelde is denk ik dat je locatie bepaald met GPS gedeeld word met allerlei instanties. Deze data gaat alleen niet over GPS, maar over een 3G verbinding bijvoorbeeld.

Dus jongens geen ruzie ;)
Het gaat dus om extra platen, niet om gejatte platen, ofwel de auto met de originele platen en een auto met gekopieerde platen.. Maarja, het is wel duidelijk dat die kopie platen dus ook gewoon uitgerust kunnen worden met chips die gewoon uitzenden alsof ze de originele zijn...
Maar die vervolgens niet kloppen met de registratie van het originele voertuig dat wel de gemeente in reed waar het geregistreerd staat maar er niet uit.
Terwijl de kopieplaat opgemerkt wordt in een andere stad.
En dus zelfs in dezelfde stad zal er melding komen van twee identieke kentekens. En zal er actie ondernomen kunnen worden.
Meestal maak je een kenteken voor doeleinden die niet in dezelfde stad als de registratiehouder plaatsvinden.
Maar ook de zwarte golf aan de andere kant van zijn registratie adres in dezelfde stad kan natuurlijk makkelijker als vals geïdentificeerd worden.
En stel een zwarte golf met gekopieerd kenteken rijdt in dezelfde wijk als de originele dan is er een grote kans van herkenning van de bestuurder door mensen die de auto met kenteken kennen en dus iemand anders verwachten in de auto.
Lijkt me als dief geen slimme optie.
Als iedereen dezelfde chip in z'n nummerplaat krijgt is een enkele chip niet te herleiden naar een bepaald kenteken nummer.
Echter als de rechtmatige eigenaar zijn plaat verliest danwel zijn plaat gejat wordt, dan kan die specieke plaat op een blacklist geplaatst worden.
Je hebt een punt als ze kenteken + VIN van afstand kunnen uitlezen zal de volgende logische stap zijn dat gemeentes hun parkeerwacht die toch al rondrijden ook voertuigen vinden waar die combinatie van kenteken + VIN niet klopt en onze "efficiënte" overheid zal er dan meteen iets aan doen....
Als daar criminelen en/of belastingontduikers (en andere overtreders) mee opgespoord kunnen worden vind ik het allemaal prima. Laat ze maar lekker scannen boven de weg.
Anoniem: 445439 @EelcoG14 juni 2015 00:32
Dit is gewoon weer een manier van de overheid om onze privacy te schenden onder de mom van * Vulreden in *, zoals EelcoG ook als punt maakt kenteken weg chip zit erin dus maakt het geen verschil
Ja dit is typisch weer een geval van wat ik noem de drietrapsraket van de overheid :

1. Er komt een geweldig idee met maatschappelijke relevantie en burgers zijn bereid om daarvoor wat privacy op te geven ( ANPR, EMPdossiers)

2. (andere) overheidsinstellingen gebruiken plotseling deze gegevens voor een compleet ander doel waarvoor de burger nooit toestemming heeft gegeven

3. De bekken van de burger wordt gesnoerd met de bekende zin: ' als je niets te verbergen hebt, dan moet het ook geen probleem zijn om deze gegevens te gebruiken.
De enige manier waarop dat dat niet meer werkt, is als je de code aan een plaat kunt koppelen. Maar als dat kan, is er dus ook geen privacy.
Ik snap het privacy probleem niet. Ze kennen je toch al aan de hand van je nummerplaat. De chip dient dan alleen nog maar om te bevestigen of die nummerplaat al dan niet juist is.
Dat is hem volgens mij nou juist. Kenteken gejat en blijft het signaal uitzenden. Aan de scanzijde zal het dan wel als gestolen geregistreerd moeten staan.

Een gejatte auto of auto-met-slechte-bedoelingen zullen dan een kenteken erop moeten plakken wat niet gestolen is. Dat is alweer iets lastiger.

[Reactie gewijzigd door Dennisdn op 23 juli 2024 18:05]

Wat jij schijnt te missen (en iedereen die je een + 2 of zelfs een +3 geeft) is dat het om echtheid van de plaat gaat, niet om geldigheid of identificatie.

Een gestolen kentekenplaat is nog steeds een echte kentekenplaat!

Op deze manier kun je met camerabeelden en het echtheidssignaal direct de valse kentekenplaten eruit vissen (en zodoende de rotte appels eruit halen). Het gaat om 40.000 valse kentekenplaten volgens het artikel.

Gestolen kentekenplaten kunnen alleen al met camerabeelden worden opgespoord. Daar is geen echtheidschip voor nodig.

Leg dan s.v.p. uit hoe dit bedoeld is om mensen beter te kunnen volgen, anders trek ik ook maar 1 conclusie.
Anoniem: 636203 @geertdo15 juni 2015 21:45
Je bent naief. Natuurlijk gaat het om identificatie. Anders zou de overheid nooit tientallen of honderden miljoenen aan zo'n systeem uitgeven om een paar gestolen kentenkens op te sporen.
Je snapt toch wel dat fraude alleen maar het excuus is? Het kunnen volgen van elke stap die elke burger zet is het werkelijke doel. Het idee daarachter is me ook niet helemaal helder, mogelijk dat sommige politici werkelijk denken om op die manier meer veiligheid te kunnen garanderen maar dat valt in de praktijk tegen. Sterker nog, ze maken er een nieuwe bedreiging bij, de overheid zelf.

Men moet eens gaan kiezen voor of meer vrijheid en privacy (privacy is een onderdeel van vrijheid), of meer veiligheid en erkennen dat de twee elkaar bijten. Ik ga voor meer vrijheid.
Er zijn verschillende systemen op de markt die iets dergelijks doen. Een paar jaar geleden zag ik een chip-in-kenteken gecombineerd met een sticker (RFID) in het voertuig. De chip in het kenteken was niet onbeschadigd te verwijderen (was het verhaal), en de sticker achter de voorruit kreeg je ook niet onbeschadigd meer weg. De truc van dat systeem was dat voertuigchip en kentekenchip moeten corresponderen en dat kon je op afstand uitlezen (demo gezien, ging goed tot 200km/u). Uit de (summiere) beschijving haal ik dat wat NXP verzonnen heeft, een gerandomiseerde identifier teruggeeft in plaats van een vaste maar verder zal het ongeveer zo werken.

Iets dergelijks kan onmiddellijk gebruikt worden voor het detecteren van gestolen kentekenplaten (hierbij corresponderen voertuig- en kenteken id niet meer) en - was toen belangrijker - kan gebruikt worden om voertuigen digitaal te detecteren in plaats van analoog (mbv OCR), zoals met de huidige ANPR apparatuur.
Fijn dat ik niet de enige oplettende lezer ben. :)

Een chip in het kenteken om te verifiëren dat het kenteken juist is... 8)7

En als ik er vervolgens een ouderwetse kenteken plaat voorhang wordt er een correct signaal uitgezonden en kan ik alsnog gratis mijn tank voltanken.

Prachtig die vooruitgang. :+
Fijn dat je even totaal niet oplet. 8)7 Het is geen chip om het kenteken te verifiëren. Het is een chip die aangeeft of de kentekenplaat echt is.

Als jij er een ouderwetse kentekenplaat voor hangt zal dat door camerabeelden worden gezien. Het kenteken is natuurlijk geregistreerd (RDW) en ook of je een kentekenplaat hebt met of zonder echtheidschip.

Leuk geprobeerd :+
En als ik er vervolgens een ouderwetse kenteken plaat voorhang wordt er een correct signaal uitgezonden en kan ik alsnog gratis mijn tank voltanken.
Nee, helaas:
"De reader is verbonden met computers van de RDW en die geeft door of de kentekenplaat correct is." [..] "[De chip] is door de reader te identificeren"
(Emphasis added. Voor de duidelijkheid, het artikel bevat meningen en citaten van meerdere personen, bovenstaande uitspraken zijn echter beide van meneer Geraets, de baas van NXP, die dit ding ontworpen heeft.)

Er zijn twee mogelijkheden: de chip zendt de nummerplaat uit, of de chip zendt een unieke code uit, die door de computers van het RDW aan een nummerplaat gekoppeld kan worden.
Als je zonder te betalen wegrijdt, dikke kans dat ze niet eens naar de camerabeelden kijken. Om de adresgegevens van de dader te vinden moeten ze toch bij de RDW zijn; lijkt mij makkelijker om aan de RDW te vragen "die code waarvan je net zei dat die echt was, geef daar ook even de NAW-gegevens van" dan te moeten klooien met een foto OCR'en en dan alsnog naar de RDW te moeten voor de NAW-gegevens.
Van de andere kant, als ze nog niet eens naar de foto's kijken, dan bespaar je de boete voor rijden met valse kentekens. ;)
Uit het artikel:
Volgens de makers is de privacy van de autobezitters gewaarborgd. De chip in de kentekenplaat zou namelijk steeds wisselende identificatiecodes uitgeven, zodat er geen patronen in het rijgedrag vastgesteld kunnen worden, en er zodoende alleen wordt gekeken of de kentekenplaat juist is
Quote van die NXP meneer.
Volgens de makers is de privacy van de autobezitters gewaarborgd. De chip in de kentekenplaat zou namelijk steeds wisselende identificatiecodes uitgeven, zodat er geen patronen in het rijgedrag vastgesteld kunnen worden, en er zodoende alleen wordt gekeken of de kentekenplaat juist is
Maar als een chip geïdentificeerd kan worden, en vervolgens er via de RDW een kenteken aangeplakt kan worden, dan kan er toch ook weer getraceerd worden?
Het idee is dat de gebruiker reeds het kenteken weet. Dit kenteken wordt optisch vastgesteld. Daarmee is het al mogelijk te traceren. Nu wordt het met een tweede systeem ook mogelijk om het kenteken te verifiëren. Dus in principe vindt er geen extra privacy-schending plaats. Maar uiteraard wordt met het radiografisch scannen, het optisch systeem (bijna) overbodig. Er ontstaan weleens foutjes bij het OCR (optical character reading), waardoor het ook nog eens bewerkelijk is. Dus er zal druk ontstaan om het optisch systeem af te kunnen schaffen en vervangen door het scannen van de chips.
Anoniem: 114278 @robvanwijk14 juni 2015 01:05
Zonder de VIN te kunnen identificeren is het niet mogelijk om te zien of de kentekenplaat bij het voertuig hoort,er zal dus een chip op het voertuig moeten komen die de vin identificeert en een chip op de kentekenplaat dan pas is een juiste controle mogelijk.
Ja BIG BROTHER IS WATCHING YOU .....Mijn vader zei het 50 jaar terug al , Nederland is erger dan Communistisch , het is verfijnd Communistisch , alles wordt geregistreerd door middel van camera's ,kom bijvoorbeeld Amsterdam binnen , je bent geregistreerd , je mobieltje laat overal zijn sporen na ook dat word geregistreerd , pin je waar dan ook , ben je ook de pineut ...Ga zo maar door.....Nog een voorbeeld , ik ben taxichauffeur nu ongeveer 20 jaar , de overheid heeft dit door het vrij geven naar de kl.ten geholpen , wantoestanden zijn hierdoor ontstaan ,probeerd de overheid door het invoeren van een Boordcomputer ( deze registreerd ritten , GPS locaties etc.) Maar is alweer mislukt , fabrikant falliet , weer miljoenen weggegooid geld . Situatie nog steeds niet verbeterd . De zwendelaars gaan maar door wegens gebrek aan Controle . In die 20 jaar ben ik 4 x gecontroleerd waarvan twee op alcohol gebruik .......En dit zal echt niet alleen op deze branche slaan maar op vele andere groepen in de samenleving , er komen steeds meer regeltjes bij door de Overheid uit hun grote teen gezogen om zogenaamd meer controle te krijgen , en elke keer moeten we weer zwaar dokken voor hun stommiteiten , ZIEK word je hier van .De Criminaliteit word hierdoor toch niet aan gepakt , die zijn slim genoeg , tijdje terug de politie gebeld over een akkefietje , komen pas na 20 minuten kijkje nemen , denken zij nou echt dat de crimineel op ze gaat zitten wachten ????? Ha Ha Ha
Dit is tevens de start om rekening rijden op den duur in te voeren.
Anoniem: 221563 @EelcoG15 juni 2015 16:15
Als ik de tekst doorlees trek ik toch een andere conclusie.
De chip in de kentekenplaat zou namelijk steeds wisselende identificatiecodes uitgeven, zodat er geen patronen in het rijgedrag vastgesteld kunnen worden, en er zodoende alleen wordt gekeken of de kentekenplaat juist is
Er worden geen identificatienummers doorgegeven zoals ik de tekst lees, alleen of een kenteken wel of niet geldig is. Hoe je dan burgers wilt volgens is mij dan ook een raadsel.

Wat betreft het stelen van kentekenplaten, tegenwoordig worden kenteken platen met schroeven vastgedraaid die je niet meer zomaar los kunt draaien. Nee, dat werkt niet perfect maar het houd de grootste groep al tegen.
Als het net zo goed in elkaar zit als de OV-Chipkaart, dan is zowel je privacy niet langer gewaarborgd, alsmede heeft het geen nut omdat er toch wel omheen gewerkt wordt. Overheid is slim, criminelen zijn vaak een stuk slimmer. Desnoods jatten ze een aantal van die chips.

Dit moet op de een of andere manier toch te herleiden zijn naar het originele kenteken, en derhalve kan men er rijgedrag mee vaststellen lijkt me. Het "maar we verwijderen het hoor! :)" argument is nog altijd niet te vertrouwen, te vaak is gebleken dat dit niet waar was of dat de database ruk beveiligd was.
Als de chip enkel kan controleren of de plaat echt is, maar het kenteken zelf daarmee niet gechecked kan worden; dan lijkt me dit de volgende miljarden fail.

En dat om een zeer marginaal probleem op te lossen? Lekker excuus om weer een stukje privacy in te leveren. :X

Ik heb liever geen RFID in m'n kentekenplaat....
Al maakt het niet zoveel uit, er staan zo ziekelijk veel camera's langs de weg (snelheid, doseer, snelwegcontrole (eg: moet strook open/dicht?), "geld verdienen met omrijden" en meer van dat soort fratsen) dat je privacy toch al geheel pleite is en ze je overal kunnen volgen; maar een RFID voegt nog dat extra stukje totale controle toe. Neen, dank u!
Ik heb niets te verbergen, maar het gaat niemand, de overheid inclusief, ene donder aan waar ik rijd en wanneer. Punt.
Iedereen die zo moeilijk doet over de privacy hiermee. Het is niet veel anders dan de camera's (ANPR camera's) die nu al kentekens registreren bij bijvoorbeeld een trajectcontrole, maar er zijn ook genoeg ANPR's die puur en alleen het kenteken vast leggen om het kenteken vast te leggen ten behoeve van mogelijke opsporing. In 2011 heeft de Nederlandse Overheid een wet aangenomen (tegen het advies in van College Bescherming Persoonsgegevens) waarbij deze gegevens mogen worden bewaard. Er is dus een database waarin staat welke auto op moment X rijdt, mits deze auto langs zo een camera kwam (er zijn er niet heel veel vergeleken met het aantal drukke wegen, en landelijke dekking is er niet). De politie, RDW, CJIB en ook de belastingdienst mogen in deze database grasduinen om eventueel misbruik/fraude op te sporen.

De meerwaarde van ANPR is op dit moment erg klein, vooral omdat de capaciteit er niet is bij de korpsen om daadwerkelijk iets met de data te doen. Af en toe een fuik op de weg om openstaande boetes en eventuele gestolen auto's af te vangen is wat het oplevert. Maar deze fuiken bestaan al jaren, al dan niet met zo een "ANPR filter" erbij om het wat efficienter in te richten.

M.a.w. de kosten / baten wegen niet tegen elkaar op. Tenzij, en ik ben van mening dat dat de adder onder het gras is, de controle apparatuur voor het uitlezen van deze nieuwe chip, een stuk goedkoper is en makkelijker te implementeren, met bijvoorbeeld een lus in de weg. Dan kan bij elk wegonderhoud in de toekomst het lusje onder het asfalt gelegd worden. En dan wordt de database een stuk interessanter, want een crimineel/fraudeur kan niet meer een route nemen die zichtbare ANPR-camera's vermijdt. De database met gegevens zal zo een stuk interessanter worden.

Nog interessanter is dit natuurlijk in het kader van toekomstig rekeningrijden (dit gaat er komen, dat is een ding dat zeker is). Er zal een moment X zijn waarop de kosten van het wegennet niet meer vanuit BPM en benzinetaks opgehoest kunnen worden wegens steeds schonere, en steeds meer electrische, auto's. In plaats van auto's te voorzien van een zwart kastje die bijhoudt hoeveel je rijdt te implementeren op dat moment, kan dan gezegd worden: "He, die chip in het kenteken, laten we die gebruiken". We passen de wegen zo aan dat je hoe dan ook over lussen heen gaat. Elke afrit/oprit, alle kruispunten, en 1 op alle rechte stukken.

In de database slaan we dan op waar je auto reed en wanneer je daar reed.
De politie/CJIB kan dan heel makkelijk query's uitdraaien van auto's die te snel over 2 lussen gingen en automatisch boetes versturen.
De belastingdienst kan dan heel makkelijk een query draaien op lease- of bedrijfsauto's die veel buiten werktijden worden gebruikt of nabij vakantieparken e.d.

Flitspalen, trajectcontrole-camera's en ANPR-camera's kunnen dan worden afgeschaft (of laten we die dan staan t.b.v. buitenlandse kentekens?)

[sarcasm]En geen nood, je privacy wordt niet aangetast hoor. Alleen als je te snel lusjes pakte of je leaseauto een week lang op een bungalowpark parkeert zal iemand met je gegevens aan de slag gaan. Bij te snel lusjes pakken komt er niet eens een persoon aan te pas om die gegevens te bekijken dus je privacy is echt voldoende gewaarborgd...[/sarcasm]

edit: Hier nog wat publicaties over het nut van de ANPR volgens het Wetenschappelijk Onderzoek en Documentatiecentrum: http://wodc.nl/onderzoeks...poringsmiddelen-anpr.aspx

[Reactie gewijzigd door Mar2zz op 23 juli 2024 18:05]

tja, ze bedoelen, dat er dan geen camera's meer hoeven te zijn die niet in alle situaties fatsoenlijk werken..
Enuh, we weten allemaal dat die chips ook weer simpel na te bootsen zijn.. Immers als zij de informatie uit kunnen lezen, dan kunnen criminelen ook wel zorgen dat diezelfde informatie ook 'uitgezonden' kan worden door de frauduleuze chips....
Volgens de makers is de privacy van de autobezitters gewaarborgd. De chip in de kentekenplaat zou namelijk steeds wisselende identificatiecodes uitgeven, zodat er geen patronen in het rijgedrag vastgesteld kunnen worden, en er zodoende alleen wordt gekeken of de kentekenplaat juist is.
uhh, noem mij maar dom hoor, maar op het kenteken zelf staat een 'vaste' identificatie, om te controleren of het kenteken echt is, zal toch ook het kenteken zelf 'bekeken' moeten worden, en het kenteken zelf is gebonden aan mijn auto, dus het rijgedrag is wel degelijk gewoon te volgen.....
Dan noem ik liever de bedenker van dit systeem dom dan jou... Ik heb na twee minuten denken al de volgende bedenkingen:
  • Hoezo "wisselende identificatiecodes"? Als het telkens wisselt is het niet eens een identificatie-code...
  • Los daarvan, hoezo is identificatie een probleem: "dit object (wat exact één functie heeft: een unieke identificatie zijn) mag niet geïdentificeerd kunnen worden"!? |:(
  • Waarom komt de chip op de kentekenplaat, hoezo is dat een bescherming tegen diefstal...!?
  • "tankstationhouders die een reader kunnen aanschaffen" -> oftewel, iedereen kan zo'n ding kopen... ook criminelen. Hoe lang zou het duren voordat iemand uitvogelt hoe ie zijn Raspberry zo'n chip kan laten faken? Toch al snel een paar dagen, misschien een week? Dit systeem voor alle auto's ingevoerd krijgen (het moment waarop het strafbaar wordt om zonder zo'n chip rond te rijden) duurt gegarandeerd veel langer dan het kraken ervan.
  • En waarom de hele chip kraken als je een echte chip kunt "ompraten"? Het correcte kenteken moet op de een of andere manier in de chip gezet worden, hoe ga je voorkomen dat iemand een echte chip jat en daar simpelweg een ander kenteken in programmeert?
Lezen van het bronartikel en luisteren van het interview met de baas van NXP levert het volgende op.

Ze kunnen maar twee dingen:
  • Voorkomen dat iemand een blanco plaat jat en daar zelf een kenteken op drukt (zou de gemiddelde crimineel het sowieso niet makkelijker vinden om een kant-en-klare plaat te jatten?).
  • Kentekens uit kunnen lezen bij slechte weersomstandigheden. Heeft iemand gegevens over het aantal criminelen dat hun misdaden alleen bij dichte mist en ijzel pleegt, zodat de nummerplaten van hun vluchtauto niet gelezen kunnen worden? </sarcasme>
Het hele gedoe over die wisselende codes komt in feite neer op "de chip zelf houdt niet bij waar ie geweest is". Het kenteken wordt wel degelijk uitgezonden en er is geen enkele manier om te voorkomen dat het controlesysteem wel een logboek bijhoudt welke auto wanneer en waar gezien is. (Ik zou nog liever hebben dat het juist wel in de chip zit; die heeft tenminste een beperkt geheugen en kan niet door elke ambtenaar die daar zin in heeft op elk moment geraadpleegd worden...)
Overigens weten ze zelf precies hoe fout ze bezig zijn; elke keer wordt gesproken over "controleren of de kentekenplaat correct is", terwijl ze in feite gewoon bedoelen "we vergelijken het uitgezonden kenteken met het zichtbare kenteken". Maar ja, als je dat zegt dan snapt iedereen meteen dat het hele ...verhaal over die wisselende codes precies dat is, een slap ...verhaal.

Ik ben erg benieuwd of de specs van dit systeem ergens openbaar beschikbaar zijn, zodat we zelf eens kunnen kijken hoe het precies werkt. Het klinkt mij in de oren als iets dat alleen werkt als iedereen zich netjes aan de regels houdt. Als de insteek van dit systeem echt is om te voorkomen dat criminelen met valse kentekens rondrijden, dan is dat echt een complete stommiteit; als ze zich aan de regeltjes zouden houden, dan reden ze sowieso al niet met vervalste platen rond...!? Van de andere kant, als de insteek is om gewone burgers te kunnen bigbrotheren bij slecht zicht, als camera's niet werken, dan is dat een volkomen acceptabele ontwerpbeslissing... Een mening vormen over het échte doel van dit systeem "is left as an exercise for the reader".
Precies. Het verhaal rammelt enorm. Ik denk dat de chip zich met een random NFC-ID identificeert naar derden maar dat je na login wel de juiste gegevens kan zien.

Met onze paspoorten is dit net zo. De NFC tag in Nederlandse paspoorten geeft een random nummer uit via NFC zodat winkeliers bijv. je niet kunnen tracken met readers in toegangspoortjes. Maar de douanier kan wel je gegevens uitlezen. Voor je foto en gegevens is de inlogcode het paspoortnummer + geboortedatum (kan je dus zelf ook uitlezen met je telefoon) maar voor de vingerafdruk hebben ze een geheime login op de chip.

Ik denk dat het met deze chip net zo gaat werken. Anders zou het namelijk helemaal geen zin hebben. Hoe moeten ze anders controleren of het wel een officiële chip is of namaak. Kortom ze houden het expres vaag maar ze bedoelen alleen dat je anoniem bent voor derde partijen. Niet voor de overheid. Nog meer manieren om ons te volgen dus...

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 23 juli 2024 18:05]

Het verhaal rammelt alleen als je de argumentatie gebruikt waarmee de politiek jou wilt wijsmaken waarvoor dit systeem gebruikt gaat worden.

Wanneer je je hersenen gebruikt, weet je dat dit slecht een volgende stap is in totale controle van de overheid over het doen en laten van de burger, en ineens rammelt het dan geheel niet meer.

De digitale kooi sluit zich steeds meer om ons heen. Nog even en er is geen ontsnappen meer mogelijk aan het alziend oog van de overheid.
Ze kunnen maar twee dingen:
  • Voorkomen dat iemand een blanco plaat jat en daar zelf een kenteken op drukt (zou de gemiddelde crimineel het sowieso niet makkelijker vinden om een kant-en-klare plaat te jatten?).
  • Kentekens uit kunnen lezen bij slechte weersomstandigheden. Heeft iemand gegevens over het aantal criminelen dat hun misdaden alleen bij dichte mist en ijzel pleegt, zodat de nummerplaten van hun vluchtauto niet gelezen kunnen worden? </sarcasme>
Nu kun je met gestolen platen rondrijden zonder herkend te worden, de rechtmatige eigenaar krijgt een 1tje extra op zijn nieuwe platen gedrukt.
Bij controle weet je dus dat die platen zonder 1tje niet in gebruik zijn en als gestolen opgegeven staan.

Inderdaad slaan niet alle criminelen alleen toe bij slechte weersomstandigheden, echter in hun opleidingsboekje staat wel dat zulke omstandigheden de slagingskans van duistere praktijken aanzienlijk vergroot. ;)
Waar je dan nu dus camerabeelden hebt met onherkenbare mensen er op, als je al beeld hebt, (en mensen worden dan soms herkend aan hun vermomming), krijg je dan de melding van een niet bestaand of gestolen kenteken.

En ook als je die code kraakt en zelf kan programmeren zal de geraadpleegde database aangeven dat er twee dezelfde kentekens zijn, 1 in Amsterdam gedetecteerd en 1 in Maastricht, zal de database het kenteken in Amsterdam als origineel aanduiden, want daar geregistreerd op naam en adres, en de politie in Maastricht gewaarschuwd worden.

Al met al kun je dus een hoop misdaad voorkomen zo, en is niet getraceerd kunnen worden in onze tech samenleving haast een illusie geworden of je moet techniek afzweren, zelfs burner-phones kunnen ze tracen.
goed verhaal, 1 aanvuling:
Kentekens uit kunnen lezen bij slechte weersomstandigheden. Heeft iemand gegevens over het aantal criminelen dat hun misdaden alleen bij dichte mist en ijzel pleegt, zodat de nummerplaten van hun vluchtauto niet gelezen kunnen worden?
Nieuwe flitspalen hebben tegenwoordig infrarood. Dan valt dat argument al weg.
Ik weet niet wat die camera's doen, maar ik verwacht ook infrarood.
Hangt van de chip af, als die een ongemanipuleerde randomizer heeft zou dat geen probleem moeten zijn denk ik.
Maar ja wie gaat daar 100% op vertrouwen
tja, ze bedoelen, dat er dan geen camera's meer hoeven te zijn die niet in alle situaties fatsoenlijk werken..
Enuh, we weten allemaal dat die chips ook weer simpel na te bootsen zijn.. Immers als zij de informatie uit kunnen lezen, dan kunnen criminelen ook wel zorgen dat diezelfde informatie ook 'uitgezonden' kan worden door de frauduleuze chips....


[...]

uhh, noem mij maar dom hoor, maar op het kenteken zelf staat een 'vaste' identificatie, om te controleren of het kenteken echt is, zal toch ook het kenteken zelf 'bekeken' moeten worden, en het kenteken zelf is gebonden aan mijn auto, dus het rijgedrag is wel degelijk gewoon te volgen.....
Idd.
Ik vindt het onzinnige geldverspilling. wat zouden kentekenplaten wel gaan kosten al ik een ingevoerde auto heb of na diefstal van mijn platen.
Anoniem: 556833 13 juni 2015 18:10
Is dit zelfs mogelijk zonder de chip stroom heeft?
Batterijen zijn ook geen oplossing, en bedraden aan de auto zelf ook niet.
En het zou dan nog klein genoeg moeten zijn om in de nummerplaat te passen.
En je moet rekening houden dat er altijd wat vuiligheid in de weg kan zitten.

Zorgwekkend idee, maar denk niet dat we ons zorgen moeten maken. Het lijkt mij gewoon onmogelijk met wat we vandaag hebben.

edit: ook al die moeite en het geld voor 40.000 auto's? Sorry hoor maar zo'n maatregel voor zo'n kleine groep lijkt mij echt overdreven. En het is niet alsof het gevaarlijk is! Het is niet alsof iemand met valse nummerplaten een aanslag ofzo gaat plegen. Het is enkel om een vorm van fraude te voorkomen. Zeggen ze zelf dusja... En dan laat ik het mogelijk privacy schenden gedoe voor wat het is. Want dat is ook nog eens een heel gedoe op zich.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 556833 op 23 juli 2024 18:05]

Toch 's zoeken naar 'NFC' en hoe dat werkt? Simpel gesteld - ja, dit is mogelijk zonder batterij. De leesapparatuur zendt een signaal uit, en dat signaal werkt tevens als energiebron. Hierbij is de afstand uiteraard wel beperkt, maar voor het controleren van een kenteken hoeft dat geen probleem te zijn. Voor uitlezen op afstand via palen langs de snelweg is het minder makkelijk, maar ook niet ondoenlijk.
Waar lees jij dat dit een NFC chip gaat worden?

NXP biedt ook lage-frequency RFID chips aan [1] (NFC is een subset van hoge-frequentie RFID chips), en met lage-frequentie passieve (=unpowered) RFID chips is een afleesafstand tot 25 meter mogelijk [2]. Een module als deze [3] gaat bijvoorbeeld tot 15 meter, en is niet groter dan wat er nu al boven de weg hangt.

[1] https://nxp-rfid.com/products/hitag/
[2] http://blog.atlasrfidstore.com/rfid-vs-nfc
[3] http://www.alibaba.com/pr...eader-uhf_1809626523.html

[Reactie gewijzigd door HallonRubus op 23 juli 2024 18:05]

Anoniem: 390875 @HallonRubus15 juni 2015 18:05
Waar lees jij dat ik zei dat dit een NFC chip gaat worden?

Was gewoon algemeen antwoord op samcool55 die zich af vroeg hoe dat zonder stroomvoorziening gaat lukken. NFC is hier een mooi voorbeeld van. Verder gaf ik aan dat NFC specifiek echter niet zo goed zou lukken voor afstand lezen, maar prima voor contrôle in persoon.
NFC houdt echt wel op bij ~1 meter (met 2m lange, gewikkelde antenne).
Hoe meten ze dat dan 4m boven de weg gaan opvangen?
Een lus in de weg.
en dan met 130 eroverheen? Succes. Gezien de chip "in" de plaat zelf komt is het geen extra verificatie qua gestolen of niet behalve de opdruk. Het geeft totaal geen relevantie met de auto. Het namaken van de kentekens druk je zo wel de kop in (immers chip klopt niet met anpr) maar gezien kentekens gewoon gestolen worden is het beter om te kijken naar kenteken platen die op een dusdanige manier aan de auto bevestigd worden dat ze niet in 10 minuten in 1 stuk eraf te halen zijn. Ik heb al voorbeelden gezien van "anti theft" schroeven die de kentekenplaat vastzetten op de (vaak metalen) bumpers van amerikaanse wagens. In NL werkt zoiets niet gezien het allemaal met plastic houdertjes gaat. Maar zoiets heeft meer kans van slagen dan een chipje in de plaat. Dit is gewoon de zoveelste tracking oplossing van de overheid.....
nfc wel idd. Maar ik geloof graag dat ze hier UHF RFID (866MHz) voor gebruiken.
Hierbij is een afstand van 5m te bereiken. En dit is uiteraard er van uitgaand dat het systeem niet een ontzegging van agentschap telecom krijgt om meer vermogen te zenden.
Denk eerder aan 10cm. Maar ze zullen hier met aan zeker grenzende waarschijnlijkheid geen proximity chip voor gebruiken.
hehe, dan moet je ff op de rem trappen als ze aan t bumperkleven zijn. ;)
Anoniem: 475099 13 juni 2015 18:18
Overheid wil fraude voorkomen door chip in kentekenplaat
Het nummerbord zelf is dus overbodig geworden? Immers, je kunt automatisch het nummer van het nummerbord op elektronische wijze lezen. Daarnaast kun je ook de echtheid ervan vaststellen door dit nummer op te zoeken in een database. De enige reden waarom we dan nog leesbare tekens op een nummerbord hebben is zodat het nummerbord voor mensen leesbaar kan zijn. Maar ho... als het leesbaar is voor mensen, dan kan er in die gevallen dus fraude mee gepleegd worden. Dus eigenlijk zou het visueel zichtbare nummer toch verwijderd moeten worden van de nummerplaat? Dan hou je een volledig elektronisch nummerbord over. Of zie ik iets over het hoofd?
Is dit niet een stap richting meer digitalisering en meer automatisering?
leuk bij een ongeluk en de dader die doorrijd, dan kun je dus nooit getuigen gebruiken... Nee, het visuele kenteken moet echt blijven...
Anoniem: 475099 @SuperDre14 juni 2015 08:23
leuk bij een ongeluk en de dader die doorrijd, dan kun je dus nooit getuigen gebruiken... Nee, het visuele kenteken moet echt blijven...
Precies! Daarom ben ik geen voorstander van "zomaar meer elektronica invoeren omdat de boel dan automatisch veiliger wordt". Als ik het goed heb is die chip een gevalletje Security through obscurity. Verbeter me als ik het verkeerd heb.
[...]
Of zie ik iets over het hoofd?
Zo verplicht je de rest van de wereld te investeren in scanners, zodat ze de NL kentekens kunnen lezen ;)

Trouwens wel mooi voor volgend jaar in Duitsland, kunnen ze je ook geen boete geven als ze je kenteken niet kunnen controleren :)
Dat dacht ik dus ook meteen. Afschaffen dat nummerbord en dan meteen in heel europa, chip in voor en achterbumper en klaar. Ga je buiten europa, dan laat je maar weer gewone platen maken. Kom je van buiten europa, dan laat je hier maar een chip plaatsen.
[...]Het nummerbord zelf is dus overbodig geworden?
Nee, het is namelijk altijd handig als ik iets zie gebeuren dat verboden is (iemand rijdt bijvoorbeeld door na een ongeluk) dat ik kan zien wat de kentekenplaat is van die auto en dat door kan geven aan de politie.
Anoniem: 475099 @enigmafan13 juni 2015 20:08
[...]
Nee, het is namelijk altijd handig als ik iets zie gebeuren dat verboden is (iemand rijdt bijvoorbeeld door na een ongeluk) dat ik kan zien wat de kentekenplaat is van die auto en dat door kan geven aan de politie.
Jij geeft dat kenteken aan de politie door op basis van jouw visuele waarneming. De politie gaat de eigenaar van dat kenteken opsporen en die eigenaar blijkt 3 provincies verderop te zijn. Hoe kan dat? Antwoord: fraude. Dat is waar ik het over heb. Lees hiero voor meer informatie.
Op het eerste zicht lijkt me dit een vrij kostelijke oplossing voor een nogal beperkt probleem..
Anoniem: 14038 @Primuszoon13 juni 2015 18:16
Dat is dan ook een indicatie dat er een Python onder het gras zit.

En als je een kentekenplaat na kan maken dan zal een chip aanpassen ook geen beletsel zijn.
Of je plakt er gewoon een buitenlands kenteken op dat die chip niet heeft en dus ook veel lastiger na te gaan is of die echt is of niet.
Een Nederlandse mag zonder ontheffing echter niet in een auto met buitenlands kenteken rijden, in Nederland. Nu ziet een Belg er niet direct anders uit, maar de context is vaak anders. Toerist of zakenman, dus op logische plaatsen daarvoor. Daardoor zal je redelijk snel aan de kant gezet worden.
Ja dus? Wat probeer je nou te zeggen man? Kijk eens om je heen op de weg wat er aan tsjechen, polen, hongaren, duitsers, belgen, fransen hier o.a. rond rijden.... Makkelijk fraude plegen hoor
Dat het risico wat je met een buitenlands kenteken loopt niet klein genoeg is voor simpele fraude, en dat voor zware criminaliteit veel duurdere, maar ook veel veiligere opties zijn dan met een buitenlands kenteken te rijden.
Het aanpassen van een smart card chip of iets wat daar op gebaseerd is is geen sinecure. Vergeleken met het namaken met een zwart & geel nummerplaatje met een diepdruk is het al snel oneindig veel lastiger. En dan moet je natuurlijk ook nog de sleutel kopiëren.
Anoniem: 428562 @Primuszoon13 juni 2015 18:34
Ik denk dat de RFID chip in het kenteken gebruikt zal worden voor tolheffing of belasting betalen per gereden kilometer.

Er zijn plannen om de BPM over een aantal jaren af te schaffen.

De overheid kennende wil men ter compensatie extra inkomsten.
Toen ze de plannen genoemd hebben om de BPM af te schaffen hebben ze er geloof ik ook bij gezegd dat ze in ruil het gebruik omhoog gaan gooien. Dat zal waarschijnlijk via de wegen belasting gaan.
Anoniem: 428562 @Deadsy13 juni 2015 18:41
Hoe het afschaffen van BPM gaat verlopen wordt angstvallig geheim gehouden om te voorkomen dat de beslissing om wel/niet een auto te kopen wordt uitgesteld. In de pers is wel gespeculeerd dat het verhogen van motorrijtuigenbelasting een mogelijkheid is om extra belasting op te halen.
Ik denk zelf dat ze er slim aan zouden doen om het geleidelijk te doen. Want vroeg of laat zullen ze het toch bekend moeten maken en zul je er toch tegen aan lopen dat er een periode is van enkele maanden waar bijna geen hond een nieuwe auto gaat kopen.
Op het eerste zicht lijkt het inderdaad een nogal beperkt probleem.
Het zou handig zijn dat ze ook bekend maken wat de geschatte financiele schade is welke veroorzaakt word door deze groep. Als dat jaarlijks een flink bedrag is dan kan ik het wel begrijpen, maar toch vind ik het een flut idee omdat het niets doet tegen een ander groot probleem.

Zoals het systeem hier beschreven word zal dit systeem niets doen tegen mensen met gejatte platen.
Want als ik de platen jat van een Ford en deze op een Opel leg en dan ga tanken zonder te betalen dan zal dit systeem bevestigen dat mijn plaat echt is. Dat de plaat niet op deze auto hoort ziet het systeem niet.

Dus ik zie niet echt het nut van dit systeem zoals het nu is.
Ja. En wij onschuldige burgers mogen weer eens zelf verplicht die platen aanschaffen. Net als indertijd die euro-platen. Heb je ze niet, ben je per definitie direct een crimineel.
Nederland was toen ook weer het braafste jongetje van de kls en was binnen een jaar over op de nieuwe platen. Nu volgens mij een dikke 10 jaar later rijden er nog steeds belgische auto's met een oud kenteken rond.
Dat is makkelijk want dan kunnen ze ook iedereen volgen. Want daar kunnen ze mogelijk een terroristische aanslag mee voorkomen…

Laten we maar gewoon lekker niet doen…
En met de gewone kentekenplaat kunnen ze je niet overal volgen?
Het punt is vooral dat de normale kentekens makkelijk te vervalsen of te stelen zijn.
En een nieuwe plaat met zo'n chip is niet te stelen?
Ik zie hier alleen maar voordeel voor big brother, lekker makkelijk iedereen overal volgen.
Van dat verhaal dat het niet te herleiden zou zijn naar het voertuig zelf geloof ik helemaal niets van. Als dat niet zo zou zijn, wat wordt er dan gecontroleerd?
Ze leggen eerst de infrastructuur neer, voor een systeem dat zo ontworpen is zodat het niet te gebruiken is voor tracking. Maar met een kleine aanpassing daar ineens prima geschikt voor is.
En mensen die dit organiseren wedden nooit op 1 paard. Ze zijn ook bezig met die automatische 112 meld module in nieuwe autos en er hangen al overal ANPR camera's, al zijn die nu niet allemaal bruikbaar door alle overheids instanties, kleine aanpassing en voilla. Ook kan ik me voorstellen dat de AIVD/NSA wel ergens de data op slurpt.
Tuurlijk wel, al lijkt mij dat een anpr camera meer opvalt dan detectie apparatuur voor de plaat.
Maar die transponder-platen kan je gewoon jammen/afschermen op alle locaties waar er niet ook een ANPR bij staat.
Dat is makkelijk want dan kunnen ze ook iedereen volgen. Want daar kunnen ze mogelijk een terroristische aanslag mee voorkomen…

Laten we maar gewoon lekker niet doen…
Terroristische aanslag, of fraude met bijtelling, of voor mijn part parkeerboetes of openstaande motorrijtuigenbelasting.

Ook handig dat we dat nu dan per gereden kilometer af kunnen rekenen, even kenteken scannen en kijken waar je geweest bent. Scheelt een boel geld toch?
[...]
Ook handig dat we dat nu dan per gereden kilometer af kunnen rekenen,
Gebeurt toch al, door accijns op de brandstof.

Hoe meer je rijdt, hoe meer brandstof, hoe meer accijns je betaalt.

Edit: Typo.

[Reactie gewijzigd door wjn op 23 juli 2024 18:05]

Nog wel, maar als straks het merendeel van het wagenpark (deels) elektrisch is werken brandstof accijns niet meer. Zelfs al ga je accijns heffen op stroom verbruikt via het net, dan nog kunnen mensen hun auto's opladen met zonnepanelen. De keus zal dus worden: minder privacy voor de burger of minder inkomsten voor de overheid.
Op elektriciteit zit al een flinke belasting (goed, dat heet geen accijns, maar is precies hetzelfde). Een kWh kost je ongeveer €0,26 waarvan €0,20 belasting en €0,06 product. Volgens mijn snelle berekening een heffing van 433%
Op elektriciteit zit al een hoop milieubelasting voor de consument. Thuis opladen is best duur en zonnepanelen doen het niet 's nachts als de auto voor de deur staat.
Kentekenplaten zijn voor de roverheid, niet voor de automobilist.
100% gelijk, elektrisch is nu al een probleem, omdat de regering CO2 MOET verminderen (internationale afspraken) en als extra subsidie geen/weinig BPM op elektrische auto heft.

"Straks" zal nog wel een tijdje duren, tegen die tijd zijn mensen het wel gewend om 100% van de dag gevolgd te worden, als de huidige ontwikkelingen zo door gaan (denk aan de smartphones). Dan kun je makkelijk op basis van verplaatsing accijns/belasting heffen.
Ik weiger om 100% van de dag gevolgd te worden. Ik leef en wil niet worden geleefd. Ik ben door de OV chipkaart al eerder de auto in gejaagd. En verdom om een mobiele telefoon te nemen. Ik betaal waar ik kan contant. Behalve dan bij parkeren in de binnenstad, maar geef daar structureel een fictief kenteken op (bewaar de kwitanties / afschriften, voor eventuele boetes).

Als ze een dergelijk systeem alleen in Nederland in gaan voeren, verplaats ik mijn bedrijf naar het buitenland en neem ik een auto op buitenlands kenteken. Nederland wil niet mee doen aan tolheffing aan de grens, dus gaat het ze dan juist geld kosten aan mij. Want dan kan ik, voorzover mij bekend, wegenbelasting en BPM besparen.
En een anonieme OV kaart die je contant opwaardeert heb je in al je paranoia nooit aan gedacht? 8)7

En als Nederlander moet je als je met een buitenlandse auto in Nederland rijdt gewoon BPM en wegenbelasting betalen. tenzij je het over een hele korte periode hebt.
In hoeverre is die anoniem als je hem op moet laden met je bankpasje?
je kan hem prima met cash opladen, al is het wat lastiger en beperkter qua keuze
Contant opladen is niet met je pasje.....dat is met contant geld.
Daar zijn gewoon automaten voor op grote stations, ik gebruik niet anders. ;)

Het enige is als je tegoed van een defecte anonieme kaart over wil zetten (had ooit een kaart met een hoekje er af en 30 euro tegoed) en ook een OV kantoortje (op Amsterdam CS bijv) kan dat niet uitlezen en overzetten op een andere kaart, pas dan kun je kiezen om met een formulier met gegevens en de kaart opgeplakt, deze op te sturen naar de OV zodat het tegoed teruggestort word op jouw rekening.
Dan weten ze achteraf waar je geweest bent, maar je kunt het natuurlijk ook "schenken" om je privacy te waarborgen. :+
Ach als je de luxe hebt om dat te doen, prima. Ik krijg een abonnement van m'n werk aan een persoonlijke kaart gekoppeld, dus een echte keuze heb ik hier niet in :-)
Het hele leven is een keuze........

Het lijkt me sterk dat je niet hetzelfde bedrag op je rekening kan krijgen van je werk als de abonnementskosten zijn.
Het is natuurlijk dan jouw keuze om meer geld uit te geven aan reiskosten omdat je anoniem wil en geen abonnementt af kan sluiten. ;)

Keuzes, keuzes, keuzes.......dat blijft lastig als het in je nadeel is. ;)
Ja, je vrijheid.
Als je die niet verbergt/verdedigt dan wordt ie gegarandeert afgepakt.
Nu lijkt het nog niet zo erg, maar het is een glijdende schaal, dat is altijd al zo geweest.
Onderschat de wil van overheden niet om de burgers tot bureaucratische speelballen te maken. Nummetjes die middels formules tot een efficient maar genadeloos systeem worden gesmeed. Economische slavernij van een systeem dat ons hele leven van top tot teen probeert te beheersen.
Anoniem: 512552 @koelpasta14 juni 2015 20:30
Klinkt een beetje als George Orwell als je het mij vraagt...
Is het ook , en dat is juist het verontrustende hieraan. Maar zolang ze het met kleine stapjes invoeren klaagt niemand , tot het te laat is.
Je wordt toch al wel gevolgd via je mobiel. Er zijn maar twee redenen om specifiek de auto te willen volgen:
- criminelen zetten hun mobiel uit
- kilometerheffing gemakkelijker maken
FTFY
Wat een onzin. Alsof die chip niet gekraakt/nagemaakt kan worden...
Weer een voorbeeld van een probleem dat:
a) nauwelijks een echt probleem is
b) opgelost dient te worden door techniek ipv dat de werkelijke oorzaak (de fraude) aangepakt wordt.

Er kan maar één reden zijn (zoals hierboven al een aantal maal genoemd): infrastructuur aanleggen zodat stapje voor stapje alles en iedereen gevolgd kan worden.
Om doorrijders te voorkomen bij tankstations lijkt het me wel ideaal. Gewoon de pomp pas aan laten gaan na verificatie. Bij mijn bijbaantje hebben we er namelijk wel geregeld last van.
In het buitenland zijn pompen waar je pas kan tanken als je pinpas erin en geautoriseerd is net als bij de onbemande pompen. Probleem opgelost met de doorrijders.
Maar dan moet je wel pinnen, en is je privacy dus alsnog niet gewaarborgd. Sterker nog, dan liggen de gegevens bij een commercieel bedrijf...
Hier in Amsterdam heeft de Macro, 24/7 cashautomaten om te tanken ipv het bemande cash tanken dat ze vroeger hadden van 8 tot 20 uur: geld er in, pomp en brandstof kiezen, en dan krijg je exact die hoeveelheid brandstof.
De pomp werkt niet als je een ander soort brandstofslang pakt als waarvoor je betaald hebt.
Privacy gegarandeerd, (en de goedkoopste brandstofprijs) ;)

Dat is vrij recent, maar lijkt me goed uit te breiden naar onbemande tankstations overal, zolang je kluis maar sterk genoeg is (soort omgekeerde flappentapper).

[Reactie gewijzigd door Teijgetje op 23 juli 2024 18:05]

Dergelijke systemen bestaan al tientallen jaren, maar hebben de nodige nadelen. Zo worden biljetten lang niet altijd goed herkend, en ben je verplicht een bepaalde hoeveelheid te kiezen voor je gaat tanken. Even volgooien is er niet bij.
Als je in de VS cash wilt betalen bij een zelfbedieningspomp moet je vaak eerst cash afgeven bij de kassa, kan je tot dat bedrag tanken en blijft er wat over kan je het wisselgeld binnen ophalen. Mocht het werkelijk zo'n probleem zijn met die valse platen dan kunnen pompstations beter overstappen op zo'n systeem ipv dat de autobezitter met chips moet gaan rondrijden.
Dan ben ik bang dat we al snel een onbemand tankstation zullen worden en ik mijn bijbaantje kwijt ben, maar nog erger: enkele van mijn collega's hun vaste baan. Als de service die mensen ergens anders nog wel krijgen wegvalt. Maar ik snap dat jullie er zelf niet zoveel belang bij hebben en dat het daarom makkelijker is de simpelste en goedkoopste oplossing aan te dragen.
Markten komen en gaan, als er geen markt is voor bemande pompstations dan zullen ze verdwijnen.

On-topic: kunnen ze geen chip bedenken die het complete kenteken vervangt, ben ik eindelijk van dat lelijke uithang bordt af acherop mijn motor :(
Inderdaad, gewoon wat meer bieden..........dan trek je klanten. :9
Anoniem: 351596 @thomasmoors13 juni 2015 18:30
Voor de door jou genoemde oplossing is dit natuurlijk met een bazooka op een mug schieten. Bovengenoemd probleem is heel makkelijk op te lossen, namelijk door hetzelfde concept toe te passen als als jaren word gedaan bij onbemande tankstations, éérst betalen, dán pas tanken. Ik ben niet bereid om vanwege de koppigheid van pomphouders die perse klanten in hun shop willen hebben nóg meer privacy in te leveren.
Het feit dat pomphouders je de shop in willen is omdat ze daar hun winst op maken, met alleen de brandstof kunnen ze niet eens rondkomen (met name aan de snelwegen waar mega bedragen worden betaald aan de overheid op de veilingen van de vergunningen)
Anoniem: 351596 @aadje9313 juni 2015 18:57
Bij die claim zet ik zwaar mijn vraagtekens (bron?) en zelfs wanneer die claim waar is, is het nog geen reden om ieder z'n privacy nog maar wat verder in te perken.
laat ik het zo zeggen, ik ben werkzaam in de business, als voorbeeld Shell,

inkomens over de jaren in miljoenen
Upstream (zoeken en exploiteren van crude/gas bronnen)
15 841
12 638
22 244
24 466
15 935
Downstream (transport, raffinage, chemie en verkoop)
3 411
3 869
5 382
4 170
2 950

[Reactie gewijzigd door aadje93 op 23 juli 2024 18:05]

Of maak een haakje aan dat tankpistool: niet te verwijderen tot je hebt betaald. Of een paaltje waardoor je niet weg kan rijden voor je hebt betaald...
Systeem checked alleen of de plaat echt is, of hij gestolen is weet het systeem niet.
En al zouden ze het systeem koppelen aan het systeem van gestolen kenteken platen dan werkt dat pas nadat het gemeld is.
En hoe lang duurt het voor jij aangifte doet dat jouw platen gestolen zijn? Pas nadat je dat gedaan hebt ben je gevrijwaard van alle misdrijven, ongelukken en boetes die daar mee begaan worden en pas daarna kan je witte platen op je auto zetten zodat je met je eigen auto kan rijden.

Het systeem is landelijk, zo niet op Europees niveau.
Bij gestolen gemelde platen wordt het makkelijker omdat jouw nieuwe platen een ander nummer hebben, ook op de chip (+1 als aanduiding tweede set),
Maar ook gestolen platen zijn op te merken door het systeem zonder aangifte, jouw auto heeft niet rijdend de stad verlaten waar het eerder ingereden was, maar je kenteken duikt wel plotseling op in een andere stad, dat kan alarmbellen doen afgaan.
En als er dus twee identieke kentekens geconstateerd worden dan kan de database bepalen welke vals (gekopieerd) is aan de hand van de registratie, of dat beide getraceerd moeten worden.

Het systeem werkt dus al voordat gemeld is dat platen gestolen zijn of merkt zelf op dat er identieke platen rondrijden.
Of je doet zoals diverse buitenlandse en onbemande tankstations het doen:

Klanten eerst laten pinnen (al dan niet binnen) en dan kunnen ze tanken. Probleem veel makkelijker en sneller opgelost. Zo worden er niet debiele kosten gemaakt op de kosten van de burgers en wederom privacy schendende maatregelen ingevoerd.
Mij niet, wat als de techniek faalt? Pomphouder verwittigd al snel even de politie, en jij krijgt je brandstof niet met alle tijdverlies tot gevolg.
Techniek moet natuurlijk niet falen, maar daar zullen bij de overheid wel strenge eisen aan zitten. Ik vind EelcoG's argument daarentegen wel heel sterk: als de gehele kentekenplaten worden gestolen is deze verificatie nog niets waard. Dan zou het mooier zijn om de chip in de auto te kunnen plaatsen en te kunnen controleren of kenteken en deze auto exact (en dus niet zoals nu in de RDW database bij model auto) bij elkaar horen. De techniek moet de burgers natuurlijk niet te veel op kosten jagen, maar ik zie verder niet in welke privacy ik inlever nu ik toch al met gewoon geldige eigen kentekenplaten rij.
de redenen van het volgen mbt privacy zie ik hier niet opgaan , dat kan nu ook wel met het lezen van kentekenplaten boven de rijksweg en de verkeersinfo camera's die je overal ziet !

Echter met betrekking tot fraude zie ik wel 1 verschil...

je kan een unieke code in de chip toevoegen die geregistreerd staat... met jou kenteken..

Je plaat wordt gejat .. een belletje naar de politie / verzekering of in dit geval de rdw en jou unieke code wordt opgegeven als zijnde gestolen .. (handig bij flitspalen ) je krijgt een nieuw kenteken .. met een nieuwe unieke code .. je kenteken i s hetzelfde gebleven alleen je code is veranderd...

De dieven rijden te hard en worden geflitst... boete 200 euro... maar je unieke code wordt gelezen en de is vervallen.. (de1e code) dus dat gaat niet op...

Stel een controle op de rijksweg ... de dieven rijden met jou kenteken rond... hij wordt gescand... he die is gestolen.... de dieven worden keurig opgevangen op de volgende op / af rit...

Ik zie wel voordelen er in.
Nu is het zo dat er een volgnummer boven het eerste streepje komt als je een vervangende plaat aanvraagt.

Dus de plaat zonder volgnummer wordt dan geregistreerd als gestolen. Is net zo makkelijk, en automobilist-vriendelijker. (Want geen nieuwe platen)

[Reactie gewijzigd door pvcholten op 23 juli 2024 18:05]

maarja, als de unieke code uit te lezen is door de readers, wat let je dan om dus de reader te gebruiken om de code uit te lezen, en daarna dus deze code ook door de copy-chip uit te laten zenden...
Anoniem: 58485 @Gandalf6813 juni 2015 22:00
De hardcore criminelen rijden vaak in gestolen, snelle auto's zoals een RS4 of RS6, en deinzen niet terug om een automatisch geweer vanuit de achterbank te gebruiken om op de politie te schieten. Koekoek... dit doet gewoon niks tegen 'criminaliteit' maar zal eerder een besluit zijn die later verder 'ontwikkeld' zal worden. De chips zitten medio 2020 al breeduit in kentekens en vanaf daar kan verder worden gekeken naar z.g.n nieuwe maatregelen.

De overheid is bang voor u en mij, en wil dit met zoveel mogelijk digitale spionage bekrachtigen.
jaja. maar bij benzinepompstation A staat zo'n lezer, en ook bij benzine pompstation B. Een marketing knulletje heeft er in jou situatie nuttige informatie aan. want die weet precies bij welke pomp jij stond, met welk pasje jij betaalde voor die pomp etcetera en in jou situatie, zelfde unieke code kan hij bij B ontdekken dat je ook wel eens bij een andere locatie tankt. kortom, iedereen kan je volgen.

hierboven wordt geschreven dat je niet gevolgt kan worden. Dat komt doordat de chip iedere keer een andere unieke code terugstuurd. Dan kan die marketing knul er niks meer mee, want die heeft geen toegang tot de informatie in het systeem die het nummerplaat controleerd op echtheid en of hij gejat is. de overheid kan je echter nog wel volgen, want HOE moet je met een uniek nummer nu bepalen bij welk kenteken hij hoort en of hij wel aan de juiste auto hangt? (overigens, hoe moet je dat nou zelfs als hij steeds het zelfde nummer teruggeeft)
U hoopt dat dit werkt - maar een dief heeft tegenwoordig wel recht op privacy - u als burger niet. Da's het verschil. Ik hoop voor u dat het zo werkt (en ook voor mezelf) - maar ik ben al zo'n cynicus geworden, dat ik niks meer geloof. Zeker niet in diefstalopsporing - heb al te veel meegemaakt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.