Lockheed Martin stelt een doorbraak te hebben bewerkstelligd op het gebied van kernfusie. Het bedrijf verwacht dat het met zijn technologie over tien jaar in staat moet zijn om kernfusiereactoren te bouwen die bedoeld zijn voor energieproductie.
Dat meldt persbureau Reuters. De onderzoeksafdeling van Lockheed Martin heeft vier jaar aan het project gewerkt, zo liet het hoofd van het onderzoek Tom McGuire weten. Om daadwerkelijk tot commerciële productie over te kunnen gaan zijn partners nodig, zowel academisch als industrieel. Over tien jaar verwacht Lockheed Martin kernfusie-reactoren daadwerkelijk commercieel te kunnen bouwen, mochten de plannen doorgang vinden.
Opvallend is dat Lockheed Martin zich richt op het bouwen van relatief kleine reactoren. Deze moeten dusdanig compact zijn dat ze door een vrachtwagen vervoerd kunnen worden. Door de relatief kleine afmetingen moet de kernfusiereactor ook inzetbaar zijn op bijvoorbeeld schepen. Lockheed Martin stelt al aangetoond te hebben dat het een 100MW-reactor kan bouwen met afmetingen van iets meer dan 2 bij 3 meter in lengte en breedte. Binnen een jaar moet de bouw van een dergelijke reactor voltooid zijn, waarna er over vijf jaar een prototype beschikbaar komt.
Er wordt gebruikgemaakt van deuterium en tritium, beide isotopen van waterstof, als brandstof voor de kernfusiereactor. Normaal gesproken is kernfusie moeilijk uitvoerbaar omdat de benodigde temperatuur om twee atoomkernen samen te laten smelten te hoog is voor een praktische toepassing. Lockheed Martin heeft Aviation Week een inkijkje gegeven in hoe de reactor werkt.
Vorige week presenteerden wetenschappers resultaten van experimenten die lijken te bevestigen dat koude kernfusie mogelijk is met de zogenaamde E-Cat-reactor. Er bestaan echter twijfels over het onderzoek, onder meer omdat niet duidelijk is hoe deze reactor precies werkt.