De Technische Universiteit Eindhoven demonstreert een kleine auto die mierenzuur als brandstof gebruikt. Het team van de universiteit laat de reactie van mierenzuur naar waterstof in een auto plaatsvinden en wil in 2017 een grote auto gereed hebben.
Het TU/e-studententeam Team FAST presenteert donderdag een kleine auto, met een lengte van een meter, die gebruikmaakt van mierenzuur of methaanzuur als brandstof. Het is volgens de universiteit de eerste stap naar een auto die de voordelen van elektrische auto's en waterstofauto's combineert, maar geen last heeft van enkele grote nadelen.
Waterstof kan zich met koolstofdioxide verbinden tot vloeibaar mierenzuur en na opwarming van mierenzuur komt het waterstof weer vrij. Vorig jaar ontdekte de Technische Universiteit Eindhoven een katalysator waarmee waterstof veel sneller in mierenzuur kan worden omgezet, en weer terug, dan bij bestaande methodes.
Waterstof zelf heeft als nadeel dat het een gas is met een zeer lage dichtheid, waardoor het onder hoge druk in grote tanks vervoerd moet worden. Mierenzuur kan als vloeistof veel goedkoper en makkelijker vervoerd worden. "Mierenzuur zal voor de consument vergelijkbaar zijn met het gebruik van benzine", aldus Team FAST, dat benadrukt dat de bestaande brandstofinfrastructuur ingezet kan worden voor het gebruik.
De auto is feitelijk een elektrische auto met een brandstofcel aan boord die via het methaanzuur elektriciteit uit waterstof en zuurstof maakt. Elektrische auto's hebben grote accu's aan boord en hebben een beperkte actieradius, wat bij auto's op waterstof minder speelt.
Dit jaar wil de Technische Universiteit Eindhoven een rijdende bus op mierenzuur demonstreren en in 2017 moet de eerste volwaardige mierenzuurauto gereed zijn. Team FAST bouwt hiervoor een bestaande waterstofauto om.