Fabrikanten brengen Intel Skylake-moederborden uit

Verschillende fabrikanten hebben hun versies van de nieuwe generatie moederborden voor Skylake-processors uitgebracht. De Skylake-processors van Intel worden net als Broadwell geproduceerd op 14nm, maar hebben een nieuwe architectuur.

Tweakers schreef al eerder een preview over de moederborden die tijdens de Computex in juni werden getoond. De tot dusver geïntroduceerde moederborden zijn voorzien van de Z170-chipset en worden opgebouwd rond de Iga1151-socket. De Skylake-architectuur is niet backwards compatibel met Haswell- en Broadwell-processors. Skylake-processors beschikken over een 'flexibele geheugencontroller', die overweg kan met ddr3- en ddr4-geheugen. Het is aan de fabrikant welke geheugenarchitectuur wordt gekozen. De nu uitgebrachte processors zijn twee high-end modellen en de uitgebrachte Z170-moederborden zijn dan ook grotendeels van ddr4-slots voorzien.

Evga komt met een Z170-moederbordenlijn met een Stinger-, een FTW- en een Classified-moederbord. Het Stinger-bord krijgt vier sata-600-poorten, ddr4-geheugenslots en usb 3.0. De Classified-versie beschikt over usb 3.1, Nvidia vierweg-sli-ondersteuning en Creative Core3d audio. De Stinger kost bij introductie 238,90 euro en de Classified 466,90 euro.

Gigabyte brengt twaalf borden uit, onderverdeeld in drie series. De Ultra Durable voor de veeleisende gebruiker die verwacht dat het bord het lang uithoudt, de G1 Gaming zoekt de spelfanaten met beter geluid en grafische prestaties, en de Soc Force is voor de gebruiker die van overklokken houdt. Alle borden hebben een serienummer dat begint met GA-Z170, waarna de overige specificaties snel duidelijk worden. Ook bij Gigabyte is gekozen voor borden met usb 3.0 of 3.1. De GA-Z170-HD3 DDR3 is het enige bord met een ddr3-slot.

Asus zet twaalf moederborden in de markt, zowel van het RoG-merk Pro Gaming als 'normale' borden. Asus biedt multi-gpu-ondersteuning voor zowel Nvidia's sli als Amd's CrossFireX. De RoG-borden zijn voorzien van SupremeFX 2015 met Sonic Studio II. De mainstreamborden hebben Crystal Sound 3. Alle Asus-borden vereisen ddr4-geheugen.

MSI komt met drie series gaming-moederborden met Z170-chipset, gericht op het hoogste segment met de Enthousiast-borden, het middenhoge segment met de Performance-serie en het middensegment met de Arsenal-serie. In het topsegment biedt MSI onder meer de Z170A XPower Gaming Titanium, het Z170A Gaming M9 ACK en de Z170 Gaming M7 en M5-moederborden. Die zijn speciaal uitgerust met overklokfeatures, snelle pcie-ssd-poorten en Nahimic-audio. De Performance-borden bieden onder meer aanpasbare verlichting op de Z170A Krait Gaming en Z170A Gaming Pro. In de Arsenal-serie heeft MSI onder meer de Z170M Tomahawk en Z170M Mortar.

Door Krijn Soeteman

Freelanceredacteur

05-08-2015 • 15:58

35 Linkedin

Lees meer

EVGA komt met watergekoelde GTX 970 Nieuws van 9 december 2015

Reacties (35)

Wijzig sortering
Anoniem: 445019
5 augustus 2015 16:11
raar, geen woord over de msi borden....

http://be.hardware.info/r...s-en-msi-getest-conclusie opgelost :-)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 445019 op 5 augustus 2015 16:13]

Serieus heftig..
Daar hebben ze de review gewoon al klaar en hier hebben we alleen een opsomming van de borden.
sommige redacteurs staan paraat om 6 am wanneer de courier langskomt met de "intel dozen" om ze te testen he man ;)
Zou me verbazen als de koerier zo vroeg komt, maar dat ter zijde is toch ook een beetje wat we van ze verwachten of niet?
HWI heeft ook al gewoon een review gedaan van een aantal moederborden hé, puik werk leveren die mannen toch weer! :D d:)b
Hmm zo te zien heeft Intel PCI nog niet met pensioen gestuurd. Ik dacht dat PCI onderhand de ISA treatment zou krijgen binnenkort, maar nee.

En om eerlijk te zijn ik mis PATA meer dan PCI. Pata was prima voor DVD spelers. PCI gebruik je echt nergens meer voor. Geluidskaarten, nerwerk kaarten en al dat anders spul werkt voortaan op PCI-E. Dus waarom Intel gekozen heeft om PCI er uit te knikkeren vind ik nog steeds raar.
Wat is het voordeel van PATA voor een DVD speler?
Waarom mis je in vredesnaam PATA met die dikke ribbon kabels, irritante jumper-settings en irritante manier voor in te steken en uit te halen? :P
Een PCI slot is toch handig anders mogen er heel wat mensen nieuwe kaart(en) kopen die identiek hetzelfde doen als de huidige, maar dan op PCIe..

[Reactie gewijzigd door SmokingCrop op 5 augustus 2015 18:23]

Is het niet de FTW van Evga die 6 sata poorten etc. heeft? (ipv de Stinger die vermeld staat in het artikel) op de foto heeft de stinger 4 sata poorten en de FTW lijkt er 6 te hebben dus veronderstel ik dat de overige vermelde specs ook van de FTW zijn?

[Reactie gewijzigd door 33Fraise33 op 5 augustus 2015 16:27]

Ik lees ook niets over USB-C connectoren ... dat is toch net één van de belangrijkst geintroduceerde technologieen om nu naar uit te kijken bij de aankoop van een pc, laptop of GSM ?
Zit iig op de Gigabyte borden die ik net bekijk op hun site ;).
Bwa zal wel zo een vaart niet lopen voor desktop systemen en anders steek je er nadien een pci-e uitbreidings kaartje in 😝
Ik denk dat ze langzaam de 1150 uit gaan faseren, aangezien de skylake generatie meer te bieden heeft over de Z97 chipset. Daarom dat er zoveel keuze komen.

Het is alleen jammer dat het traag gaat met de ITX mainboarden, je zou stellen dat het juist gemakkelijk wordt deze te produceren. Aangezien de Skylake meer PCI-Express porten intern heeft waar ze hardware op aan kunnen sturen. In feiten de south brigd eigelijk helemaal niet meer nodig.

Hoe meer de fabrikant intern de cpu device mogelijkheden gebruikt, des te beter voor de latency en prestaties.

Aan max 6 usb porten en 2 sata + 1 esata connecties, heb ik voldoende.
En ik heb een hekel aan IRQ shares.... Ondanks dat ze nu meer IRQ's kunnen toewijze onder windows, wordt er vaker nog steeds gedeeld.

[Reactie gewijzigd door mysterieworld op 5 augustus 2015 17:29]

Als je je een beetje verdiept in de complexiteit van die southbridge chips zie je dat daar nog steeds enorm veel logica in zit
Dat is maar net hoe je het bekijkt, niet iedereen staat te wachten op extra mogelijkheden die een southbridge te bieden heeft. De missen dingen kunnen ook direct aan de pci express worden gekoppeld, die zijn er inmiddels genoeg in de skylake versie.

[Reactie gewijzigd door mysterieworld op 5 augustus 2015 17:49]

Jij wel, ik gebruik momenteel 4 sata poorten, binnenkort komt er een 5e in gebruik voor een fan controller...
Waarom sluit jij een FAN controller aan op een SATA port?
SATA power komt van de voeding en staat compleet los van het moederbord.
"De Ultra Durable voor de veeleisende gebruiker die verwacht dat het bord het lang uithoudt"

over het algemeen ga ik van ALLE computer producten die ik koop uit dat ze het lang uithouden
Dit is hoe fabrikanten hun producten in de markt positioneren en aan de man brengen. Neem bijvoorbeeld een moederbord, zet er de term 'gaming' bij en vraag er een paar tientjes meer voor. Ik geloof er niet in dat deze borden op de een of andere manier beter zijn voor gamers.
Waar zijn de budget borden? Er zijn niet veel mensen die moederborden van 130 euro of meer graag kopen. Ook met een 6600K kun je prima uit de voeten met een moederbord van tussen de 80 en 100 euro, dus dat is geen goed argument.
Een K processor kopen om hem vervolgens niet over te kunnen klokken is niet de bedoeling,
Ik verwacht dat the budget borden komen als de eerste non K processor wordt gereleased
Waarom brengen ASUS en Gigabyte nu weer 12 (!) moederborden uit. Dit is nu alleen nog maar voor de Z170 chipset hé, vergeet dat niet, de rest komt nog!

Ik snap dat je als fabrikant een high-end, mid-end en low-end/budget bord op de markt wilt brengen, daarnaast een WS moederbord en misschien een drietal moederborden voor gaming. Maar dan nog kom ik op 'slechts' 7 exemplaren uit. De andere 5 zullen er vast wel weer ook tussen in zitten..


Rijtje van de moederborden van ASUS van de vorige generatie:
ROG (5):
- Maximus VII Formula;
- Maximus VII Impact;
- Maximus VII Hero;
- Maximus VII Gene;
- Maximus VII Ranger.
TUF:
- Sabertooth Mark S;
- Gryphon;
- Sabertooth Mark 1;
- Sabertooth Mark 2;

Rest (9!):
- Z97-Deluxe (NFC&WLC);
- Z97-WS;
- Z97-Deluxe with USB 3.1;
- Z97-Deluxe;
- Z97-PRO (WiFi AC & USB 3.1);
- Z97-PRO;
- Z97-A;
- Z97-E;
- Z97-AR.

Als je het hebt over het de consument moeilijk maken om te kiezen... :/ 8)7


Edit:
Zoals te zien op de foto van het laatste ASUS moederbord lijkt het erop dat ASUS het moederbord 'Pro-Ranger' gaat combineren met een invite voor World of Warships! Dat momenteel nog in Closed Beta is geloof ik. Interessante zet van zowel ASUS als Wargaming!

[Reactie gewijzigd door Vickiieee op 5 augustus 2015 17:13]

De een wilt 2 netwerkpoorten, de ander wilt beter geluid en nog een ander wilt extra PCI-E sloten. De een wilt een gewone look, de andere wilt een zo flashy mogelijk moederbord. Als je gaat OC'en heb je weer andere eisen. En dan heb je nog de optie Wifi. En dan heb je nog de form factor hoewel het hier allemaal ATX borden betreft. Soms heb je dan nog een versie met 8 memory sloten ipv 4.
Zo tikt je aantal producten goed door maar ik zie er geen probleem in.

Waar ik wel een probleem in zie zijn de revisions waarbij al meermaals is gebleken dat men foefelt. Bijvoorbeeld door eerst een top kwaliteit onderdelen te gebruiken om dan als alle reviews klaar zijn een nieuwe revisie te lanceren waarbij de kwaliteit gevoelig achteruitgaat. Zeker in OC segment iets om voor op te passen. En soms gaan ze nog verder zoals in dit voorbeeld
World of Warships zit alweer in Open Beta. ;)
Wat mij opvalt is dat er bij alle gigabite borden maar 3 SATA aansluitingen zitten. Betekend dit dat er maar 3 schijven aan gehangen kunnen worden? Ik vind dat persoonlijk wat weinig. Ik heb er zelf een stuk of 6/7 aan hangen.
Even doorklikken in de specificaties, dan zie je dat de Gigabyte borden voorzien zijn van:

3 x SATA Express connectors
6 x SATA 6Gb/s connectors (SATA3 0~5)

Negen stuks in totaal dus.
Enig idee waarom alle Z170 moederboarden nu ineens maar 4 memory slots hebben ? Dit terwijl andere (oudere) boards allemaal meer dan 4 slots hebben.
eh dat hadden ze niet?
ik denk dat jij het over de socket 1366 en 2011 serie boards hebt die hebben meer dan 4 sloten ja maar das ook voor de high end gebruikers deze hebben dat niet dit is gewoon de socket 1155/1150 lijn van vroegah en die hadden alleen 4 sloten voor geheugen
Ah, zie het nu. Heb zelf een 2011 socket. Met 8 slots. Bedenk me net dat ik indertijd daar wel specifiek naar gezocht had vanwege virtualisatie.
Gelukkig zijn er nog moederborden te vinden met een Z170 chipset en met PCI sloten. Ik was al bijna bang dat die dingen uitgestorven zouden zijn. Waarom vraag je je af? Nou, omdat er tegenwoordig weinig goede geluidskaarten meer gemaakt worden, waarbij de gedownmix-te koptelefoonuitgang in een 5.25" slot zit verwerkt, met een aparte volumeregeling, onafhankelijk van de main volume slider. Die kaarten bestaan enkel nog in PCI uitvoering :(

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee