Er komt geen nieuwe, Europese bewaarplicht. Dat heeft de Europese Commissie besloten. Lidstaten moeten zelf bepalen of ze een bewaarplicht willen behouden of invoeren: er is geen verplichting meer om dat te doen.
Dat zei Eurocommissaris Dimitris Avramopoulos van binnenlandse zaken, meldt persbureau Reuters. "De Europese commissie is niet van plan om met een nieuw voorstel te komen", aldus Avramopoulos. Vorig jaar verklaarde het Europese Hof van Justitie de Europese bewaarplicht ongeldig.
Eerder deze week verklaarde de rechtbank in Den Haag de Nederlandse implementatie van de bewaarplicht ongeldig. Het kabinet gaf daarvoor al aan dat het aan een nieuwe versie van de wet werkt, waarin onder meer betere waarborgen voor het benaderen van data zijn vastgelegd.
Europese richtlijnen zijn de basis van veel Nederlandse wetten. Doordat er geen nieuwe Europese bewaarplicht-richtlijn meer komt die dicteert welke informatie moet worden opgeslagen en voor welke periode, kan het kabinet de wet naar eigen inzicht vormgeven.
Providers moesten tot afgelopen week gegevens over bellen, zoals de vraag wie met wie belt en sms't, een jaar bewaren. Gegevens over internetgebruik, zoals wie met wie mailt en wanneer een internetsessie wordt opgezet, moesten een halfjaar worden bewaard. Ook met welke zendmasten een gebruiker een verbinding heeft, werd bijgehouden. Daaruit is de locatie van gebruikers af te leiden.
Sinds de rechtbank de Nederlandse bewaarplicht ongeldig verklaarde, hebben de meeste providers aangegeven per direct te stoppen met het opslaan van data. Daaronder zijn Vodafone, KPN, T-Mobile, Ziggo en UPC. Zeelandnet beraadt zich nog op haar positie. Het is overigens onduidelijk of de internetproviders reeds opgeslagen data verwijderen.