Coalitiepartijen VVD en PvdA steunen plannen van het kabinet om de geheime diensten ongericht te laten struinen in data die over kabels wordt verzonden. Tot nu toe mogen de AIVD en MIVD dat alleen met communicatie die in de ether wordt verzonden.
De geheime diensten mogen al langer internetverbindingen aftappen, maar dat mogen ze nu alleen voor specifieke verbindingen; de diensten mogen binnen Nederland niet in grotere hoeveelheden internetverkeer struinen naar bepaalde informatie. Het kabinet wil dat wel mogelijk maken, omdat het gros van de communicatie nu via internet verloopt.
VVD en PvdA steunen het plan 'in de strijd tegen terreur', meldt RTL Nieuws. "De inlichtingendiensten moeten ook online onze vrijheid en veiligheid bewaken. Dit voorstel geeft ze ruimte met uitgebreide waarborgen van onze privacy", zegt VVD-kamerlid Klaas Dijkhoff tegenover de nieuwszender. Dinsdagmiddag en -avond debatteert de Tweede Kamer over de voorgestelde wetgeving.
Coalitiepartner PvdA steunt de wetgeving eveneens. Volgens Kamerlid Jeroen Recourt zijn de plannen nodig 'om terrorisme effectief aan te pakken'. Het Kamerlid wil wel dat geheime diensten niet meer data verzamelen dan ze nodig hebben en dat zij de regels goed naleven. Ook mogen de diensten wat hem betreft geen informatie 'witwassen' via het buitenland; daarbij wordt een buitenlandse inlichtingendienst om hulp gevraagd om onderzoeksmethoden in te zetten die in Nederland verboden zijn.
Communicatie over kabels | Draadloze communicatie | |
---|---|---|
Gerichte taps | Toegestaan | Toegestaan |
Ongerichte taps | Wil kabinet nu mogelijk maken | Toegestaan |
Er is veel kritiek op het plan. Naast burgerrechtenorganisaties is onder meer de huidige Eerste Kamer tegen. In een motie van CDA-Kamerlid Franken vroeg een meerderheid van de Eerste Kamer in september om van de plannen af te zien, maar het kabinet heeft de plannen toch doorgezet. De huidige Eerste Kamer kan weinig tegen de plannen beginnen: volgende maand zijn de provinciale verkiezingen, en de samenstelling van de Eerste Kamer is afhankelijk van de samenstelling van de Provinciale Staten. Op dit moment hebben de coalitiepartijen geen meerderheid in de Eerste Kamer, maar dat kan veranderen.
Ton Siedsma van burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom vindt het opmerkelijk dat VVD en PvdA zich nog voor het debat van dinsdag achter de plannen van het kabinet scharen. "Uit de plannen blijkt nauwelijks iets over de noodzaak om iedereen af te kunnen tappen", zegt hij tegenover Tweakers. "We weten niet hoe nuttig en effectief dat is, terwijl de inbreuk op onze privacy enorm is."
Opmerkelijk is dat de Kamerleden die nu instemmen met de plannen van het kabinet, eind 2013 nog tegen waren. Kamerlid Recourt van de PvdA zei toen dat inbreuken op de privacy enkel moeten worden toegestaan als ze gericht zijn. Ook Dijkhoff van de VVD vond het opslaan van grote hoeveelheden data 'omdat het kan' niet wenselijk.
Naast de bevoegdheden van de inlichtingendiensten wil het kabinet in een apart wetsvoorstel die van de politie uitbreiden. Wat het kabinet betreft mag de politie verdachten op afstand hacken, bijvoorbeeld om malware te installeren. Ook kunnen verdachten van bepaalde zware misdrijven, als het aan het kabinet ligt, worden gedwongen om hun encryptiewachtwoorden op te geven.
Lees hier de achtergrond van Tweakers over de voorgestelde wijzigingen in de wet op de inlichtingendiensten.