De Privacycommissie adviseert tegen het uitbreiden van de bevoegdheden van de Belgische inlichtingendiensten met aftappen van de kabel. Een wetsvoorstel moet die uitbreiding mogelijk maken, maar de commissie acht het risico op massasurveillance te groot.
De Privacycommissie heeft donderdagavond zijn negatieve advies over dit onderdeel van het wetsvoorstel overgebracht aan de Belgische ministerraad. Het advies is niet bindend. Afgelopen maart schaarde de ministerraad zich achter de aanpassing van de wet op de Bijzondere Inlichtingenmethoden. In de memorie van toelichting is beschreven dat de bevoegdheden van Staatsveiligheid en de militaire inlichtingendienst ADIV uitgebreid worden met het onderscheppen van communicatie die via de kabel verloopt.
"De Commissie staat afkerig tegen een dergelijke werkwijze die de ADIV zou toelaten een gegevensstroom te onderscheppen die buitensporig is in het licht van het beoogde doeleinde en sterk begint te lijken op massasurveillance", schrijft de commissie. Binnen twee jaar zou de AVID met kabeltaps van start moeten gaan meldt Knack, die het advies onder ogen kreeg.
Elke kabelaanbieder in België zou tot medewerking gedwongen kunnen worden. In de wet zijn enkele waarborgen opgenomen, zoals een beperking tot het filteren van 'enkel de in het buitenland uitgezonden communicaties en gegevens', maar die zijn onvoldoende volgens de Privacycommissie: "In tegenstelling tot wat in de toelichting vermeld staat laat de wettekst op zich wel degelijk toe dat aan massacaptatie wordt gedaan."
De commissie schaart zich achter het merendeel van de wijzigingen, maar heeft naast de kabeltaps op meer punten kritiek. Zo stelt de commissie zich 'fundamentele vragen' bij het afbouwen van de bescherming die journalisten genieten als er aanwijzingen zijn dat deze hun beroep als dekmantel gebruiken voor spionage.
In Nederland krijgen de AIVD en de MIVD de mogelijkheid om ongericht kabels af te tappen. De ministerraad stuurde de wetswijziging hiervoor onlangs naar de Raad van State ter advisering. Gericht aftappen, dus toegespitst op een specifieke persoon, mochten de diensten al.