KPN, T-Mobile en Vodafone bewaren nog steeds een halfjaar tot een jaar de locatie van hun klanten tijdens het bellen. Die gegevens zijn dus op te vragen door justitie. De providers hoeven de data niet te bewaren, doordat de bewaarplicht van tafel is, maar doen dat toch.
KPN, dat de locatie van klanten opslaat als ze een belletje plegen en die een halfjaar bewaart, zegt dat te doen om bijvoorbeeld storingen op te lossen. "Ook doen we het om disputen over nota's te kunnen oplossen", zegt woordvoerder Stefan Simons na berichtgeving van Computerworld.
Ook T-Mobile bevestigt de berichtgeving van de techsite. Die provider slaat gegevens een jaar op. "We bewaren deze gegevens voor bedrijfsdoeleinden, zoals fraudepreventie", aldus woordvoerster Liselore Stuut. Vodafone zegt de data te bewaren voor fraudepreventie, netwerkbeheer en het beheren van de netwerkbelasting.
Overigens gaat het niet om de precieze locatie die de providers opslaan, maar om de zendmast waarmee gebruikers verbinding hebben op het moment dat ze een telefoontje plegen. Uit die zendmast kan echter grofweg de locatie van een abonnee worden afgeleid. Op grond van de bewaarplicht werd de locatie van klanten continu opgeslagen, maar dat is niet meer zo.
Doordat de gegevens nog worden opgeslagen, kan de overheid er nog toegang toe krijgen. Daarmee is er voor locatiegegevens bij telefoontjes weinig veranderd sinds vorige week, toen de rechter de bewaarplicht van tafel veegde. "Als de officier van justitie een bevel uitvaardigt, moet je je gegevens afgeven", zegt ict-jurist Arnoud Engelfriet. "Tenzij het gaat om gevoelige persoonsgegevens, zoals ras. Maar locatie is geen gevoelig persoonsgegeven."
De nieuwe bewaarplicht, die het kabinet aankondigde nadat het Europese hof de Europese bewaarplicht buiten werking stelde, moet daar verandering in brengen. Gegevens die worden opgeslagen op grond van de bewaarplicht, mogen dan enkel nog worden opgevraagd na een bevel van de rechter-commissaris.