Synology voorziet DS2015xs en DS3615xs van 10Gbit/s-ethernetaansluitingen

Synology heeft de DS2015xs- en DS3615xs-opslagsystemen aangekondigd. Beide modellen zijn standaard van 10Gbit/s-ethernetaansluitingen voorzien. De DS2015xs ondersteunt tot acht harde schijven, terwijl de DS3615xs twaalf drivebays telt.

Volgens de nas-fabrikant kan de DiskStation DS2015xs dankzij zijn twee 10Gb-ethernetpoorten doorvoersnelheden behalen tot 1930MB/s bij maximaal 59.180 iops. Doordat de nas ook twee gigabit-ethernetpoorten heeft, is dit nas-systeem vooral geschikt voor kleine bedrijven die geleidelijk de overstap naar 10Gbit willen maken, zo meldt Synology. De processor is de Annapurna Labs Alpine AL514-soc, een quadcore ARM Cortex A15-processor.

De acht drivebays in de DS2015xs bieden bij het gebruik van 6TB-schijven een maximale bruto opslag van 48TB. Met expansie-units kan de beschikbare opslagcapaciteit nog worden vergroot. Verder bevat de nas standaard 4GB werkgeheugen. Dit is eventueel uit te breiden tot 8GB. De DS2015xs is per direct beschikbaar. De adviesprijs bedraagt 1168 euro.

Wie meer opslagcapaciteit nodig heeft kan uitwijken naar de DS3615xs. Deze nas bevat een Intel Core i3-4130, een dualcore-processor die op 3,4GHz is geklokt. De nas wordt geleverd met 4GB ecc-ram, maar uitbreiding tot maximaal 32GB is mogelijk. De twaalf drivebays bieden een maximale bruto-opslagcapaciteit van 72TB, terwijl ook een ssd-cachingmechanisme in het opslagsysteem is te vinden.

De DS3615xs bevat standaard vier gigabit-ethernetpoorten, maar Synology levert tevens een 10Gb-ethernetadapter mee om zo doorvoersnelheden van meer dan 2350MB/s mogelijk te maken. Het maximale aantal iops is gespecificeerd op 236.350. Het nas-systeem krijgt een prijskaartje van 2239 euro.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

09-12-2014 • 14:29

83 Linkedin

Submitter: White_Collar

Lees meer

Synology onthult zijn eerste router Nieuws van 17 maart 2015
Synology brengt DS215j op de markt Nieuws van 25 november 2014
Synology komt met single-bay DS115j-nas Nieuws van 4 september 2014

Reacties (83)

83
77
53
3
1
19
Wijzig sortering
Annapurna Labs (niet veel over te vinden)? In dit segment zou ik eerder Intel (x86) verwachten.
Hier ietsjes meer info:

Platform Details

The SoC at the heart of the DS2015xs is the AL-514 from Annapurna Labs, an Israeli startup that is still in stealth mode. The company has declined to speak to the media as of now. However, tracing some coverage of Israeli VC firms reveals that Annapurna Labs was founded in 2011 with the intent of bringing ARM-based communication processors to the market. Datasheets of SoCs from Annapurna Labs are not currently available to the public, but Synology was kind enough to divulge the following details (which, I suspect, can be gleaned via SSH access to the DS2015xs):

The AL-514 has four ARM Cortex-A15 cores running at 1.7 GHz
The Cortex-A15 cores are configured with LPAE (large physical address extension) that allows addressing of more than 4 GB of RAM (the DS2015xs supports up to 8 GB)
The SoC has two 10G Ethernet MAC IPs integrated

Bron: http://community.arm.com/...igh-performance-nas-units

[Reactie gewijzigd door Ibidem op 9 december 2014 14:39]

Ja in deze prijsklasse verwacht ik ook op zn minst een atom, j1800/1900, celeron of pentium.
Echter 10gbit is nog niet heel goedkoop, misschien heeft men voor arm gekozen om zo te kunnen bezuinigen zodat deze niet in een nog hogere prijsklasse komt.

De ds3615xs ziet er wel leuk uit maar ik ben benieuwd wat je kan neerzetten qua zelfbouw + xpenology voor het zelfde bedrag.
Het is nog iets korter door de bocht: deze arm heeft 2 10GBit ethernet poorten ingebouwd in de soc !
Is het met dit soort systemen niet interessanter om zelf iets te bouwen?
Als je dan zelf je OS wilt maken, de onderdelen op elkaar afstemmen en speciale laag-vermogen componenten wilt sorteren, sure.

Lijkt me dat Synology daar tikje meer ervaring mee heeft.
Alsook de ondersteuning van het product is belangrijk voor een bedrijf, als je dit bv wil gebruiken in een middelgroot bedrijf of een groot bedrijf met niet (zo) veel nood aan centrale opslag.

Bij een zelfgemaakt heb je geen andere ondersteuning als jezelf, bij synology kan je rekenen op hun hulpdiensten.
Helemaal correct. Helaas is Synology niet constant op de werkvloer aanwezig en als er iets defect gaat, ben je overgeleverd aan "hun" in plaats van dat je zelfstandig je zelfbouw-project uit elkaar kan schroeven om snel/sneller te repareren.

Ook op een veel later tijdstip is de verkrijgbaarheid van onderdelen voor zelfbouw-projecten waarschijnlijk hoger dan wat een bedrijf als Synology op de plank heeft liggen voor (korte) garantie.
De support van Synology is uitstekend te noemen. Het issue is namelijk niet altijd hardware related, maar eerder software related. Hardware vervangen is vaak bij zelfbouw projectjes wachten totdat je leverancier je vervangende onderdeel heeft geleverd. Deze XS producten hebben 5 jaar garantie (wat in een zakelijke omgeving vaak ook gewoon de afschrijf termijn is). De hoeveelheid tijd die ik bespaar met een Synology over een periode van 3-5 jaar is de meerprijs tov. een zelfbouw het meer dan waard! Heb hiervoor een hardware raid server gedraaid (24 poorts HW raid controller) en heb daar echt veel te veel tijd aan besteed, ben echt super blij met mijn DS1010+, deze gaat waarschijnlijk volgend jaar vervangen worden door een nieuwe (hoopte op een DS2415+).
Appels en peren. Dit zijn geen NAS-jes om de filmcollectie op te bewaren. Als MKB'er wil je echt niet even zelf lekker gaan zitten schroeven als de NAS kapot gaat, dan verwacht je professionele ondersteuning.
Ja en nee.
Kijk eens naar FreeNAS, wat al vanaf 2005 beschikbaar is: http://www.freenas.org/

Daarnaast weet ik niet zeker of deze NAS nou echt zo "low power" is...
DS2015xs: 22.98W (HDD slaapstand) verbruik.

Geen idee welke componenten jij voor een Freenas-machine bij elkaar sprokkelt maar petje als als jij daar 23W "slaapstand" mee kan realiseren maar op een ander moment tot 10Gbit doorvoer kan realiseren binnen een budget van 1200 Euro.
Wat is daar zo bijzonder aan? Als de HDD's in slaapstand staan kan je er ook vrij weinig mee doen. Je kan ook al een mooi i5 systeem met VT-d bouwen dat idle (2x WD 3TB Greens 's draaiend + SSD) ~15W verbruikt. Als je kijkt wat het systeem met draaiende schijven (~48W) verbruikt is het al helemaal niet heel bijzonder in mijn ogen. Daarbij is dit ook 'maar' een ARM CPU met weinig geheugen. Je kan prima zelf een veel sneller systeem bij elkaar 'sprokkelen' dat minder of ongeveer evenveel stroom verbruikt.

Zet Xpenology op die bak en gaan met die banaan.

Ik had hiervoor een 2-bays Synology systeem, maar heb nu dus een kleine PC met i5 gebouwd die minder verbruikt en véél sneller is. Ik denk dus dat je in dit geval ook best wel zelf kan bouwen.

[Reactie gewijzigd door Bose321 op 9 december 2014 15:30]

We hebben het hier niet over 2x een HDD, maar over 8x HDD en 2x een 10GB ethernet poort.

Je kan misschien wat bouwen dat zuiniger is met dergelijke specs, maar als je je bedenkt hoeveel tijd je dat extra kost, maal je uur tarief, ben ik in ieder geval goedkoper uit met een kant en klare oplossing van Synology. Maar de meeste mensen vinden de tijd die ze steken in een zelfbouw project iets is dat 'gratis' is... Zo reken je toch ook niet naar een klant of werkgever, als die iets custombuild willen kost het toch ook meer tijd en dus geld...
Dat is natuurlijk niet helemaal waar, het ligt er natuurlijk net aan voor welke toepassing je het gebruikt.

Bij een bedrijfsmatige toepassing, waar deze NAS'en voor bedoeld zijn, ga je inderdaad geen zelfbouw oplossing gebruiken. Voor mensen die thuis een hele grote opslag willen hebben in een netwerk is een zelfbouw NAS wel degelijk een goede oplossing en aanzienlijk betaalbaarder dan een Synology NAS, uiteraard moet je het wel zelf kunnen maken/bouwen.
Of je FreeNAS of DSM (Synology) gebruikt door middel van XPEnology is daarbij een keuze. De tijd die je er dan insteekt is niet zo relevant als het je hobby/ding is. ;)

(Voor XPEnology zie hier en hier)

Ik draai zelf een eigenbouw server met XPEnology op DSM 5.0 en dit draait prima. Er gaat wel tijd inzitten om hele specifieke dingen naar wens in te stellen en werkend te krijgen, maar dat is ook de sport... :Y)

[Reactie gewijzigd door R0KH op 9 december 2014 19:31]

Je kan natuurlijk gewoon Linux gebruiken.
Maar dan moet je dat wel allemaal zelf installeren en configureren.

Voordeel is dat je op Linux een stuk meer kan dan alleen NAS spelen.
Het voordeel van Synology (of een andere kant-en-klare NAS) is dat het out of the box werkt en een relatieve leek het beheer kan doen.
Niet elk bedrijf heeft immers een systeembeheerder in dienst.
En denk je dat een systeembeheerder zich gaat bezig houden om een Linux te configgen om zo een NAS te maken? Niet dus, die koopt gewoon een Synology (Of NetApp, EMC, etc :))
NexentaStor, Openfiler, ZFSguru, GlusterOS: OSS producten met bedrijfsmatige features. Vele van deze producten kan je met support bij dealers kopen.

[Reactie gewijzigd door analog_ op 9 december 2014 19:37]

Al die hardware is te vinden: Ik heb voor €700 een vergelijkbaar systeem (zonder HDDs, met 6 3TB disks +-€1500) met 8 hotswap bays (3.5") en 4 interne 2.5" bays, dat met een intel avaton octocore en 16GB ECC RAM. Low power dus maar alsnog erg kracthig (hij kan meerdere 1080p video streams tegelijk transcoden). Het grootste verschil is de netwerkaansluiting: ik heb 2 geaggregeerde 1Gbps poorten. Een 10Gb kaartje kan ik er in stoppen, maar ik heb geen switch die dit aankan.

De software is gratis en werkt perfect (FreeNAS).

Waar het om draait vermeld je al: de support. Hardware en zelfs software kan je tegenwoordig zelf wel vinden. De support is waar bedrijven voor betalen.

[Reactie gewijzigd door kiang op 9 december 2014 17:11]

Heb je in die 1500 euro ook jouw uurloon meegerekend om het te bouwen en te configgen?
Wat voor kast heb je dat je 8 hotswap bays hebt: Chenbro, Norco ? Of heb je
2 x 3 5.25 inch backplane's ?
Natuurlijk is dat interessant bonyuri

Voor een echte Tweaker kan hij/zij met wellicht veel minder een mooi Nas bouwen, d.m.v. FreeNAS o.i.d.

Maar wanneer je geld genoeg hebt en/of je wilt minder klooien, dan zijn deze systemen ideaal.
Je hoeft geen apparte hardware aan te schaffen en deze in te bouwen in een case.
je hoeft geen apparte koeling te maken voor je case, want deze systemen zijn daar al van voorzien. En hoog waarschijnlijk zie je deze system vooral terug bij klein zakeljik en of in de MKB waar een Tweaker NAS niet toereikend is waar vooral support van belang is.


Kuch...Had ik er geld voor dan had dit er zeker gestaan bij mij op zolder voor de opslag van anime... kuch.... Maar goed, keep on Dreaming PhunkOne.... :+
Begrijp me niet verkeerd, ik heb zelf ook een QNAP en ben er erg tevreden over.
Maar hier heb ik maar ruimte voor 2 schijven en hij kostte dus ook een pak minder dan deze Synology.

Ik denk dat er een kantelpunt is waarbij zelfbouw beter/goedkoper/sneller is als deze "preconfigured" systemen.
Mijn FreeNAS bak zal alles bij elkaar nu rond 800 à 900 euro gekost hebben (zonder schijven), maar dit is dan ook overkill (quad Xeon, SuperMicro mobo met 6x SATA, 32GB ECC RAM, 19" rackmount case, IMB M1015 kaartje voor nog eens 8x SATA - dus maximum 14 schijven in deze config).

Maar dan heb je nog geen 10Gb kaartje, en die zijn momenteel niet goedkoop...
Nu is de bottleneck dus Gb-LAN (3x aggregated in mijn geval), waar met 10Gb de bottleneck eerder je CPU of schijven zullen zijn (afhankelijk van welke RAID-oplossing en eventuele encryptie, compressie enz).

Maar zoals hierboven al gezegd: support lever je dan wel volledig zelf en de software is wat minder gebruiksvriendelijk vind ik.

[Reactie gewijzigd door Whatts op 9 december 2014 17:11]

Voor een echte Tweaker zeker weten, maar een bedrijfje, waar deze NASsen uiteindelijk voor bedoeld zijn, willen liever een out-of-the-box oplossing denk ik dan. Die willen geen tijd steken in ICT
Bedrijven wil ook liever de garantie dat er een merk/bedrijf achter staat dat garantie en support levert, dan een systeembeheerder die aan het klussen is met eigen componenten.

beetje dezelfde reden dat je op je werkplek een PC van Dell of HP hebt staan en niet de budget BBG van Tweakers.net.
Je moet dit soort systemen ook niet zien voor een nieuwe gebruiker die nog geen Synology heeft. Dit is juist om je huidige klanten te blijven voorzien in hun groeiende vraag naar dataopslag. Dat zijn klanten die al een Synology omgeving gebruiken, de infrastructuur al hebben afgestemd en ingesteld en nu slechts meer data willen kunnen opslaan cq accessen. Een geheel nieuwe gebruiker, die nog alle opties open heeft, zou mogelijk een ander systeem kiezen, dat kan ik me goed voorstellen bij dit soort grote hoeveelheden data.
Valt tegen. Het prijsvoordeel van zelfbouw valt tegen als je eenmaal de kosten van de HDD's incalculeert. En in een professionele omgeving kan het helemaal niet uit. De uren van een systeembeheerder zijn nu eenmaal niet gratis.
Ik zit te wachten op een 10Gbit prijsdoorbraak, die wil maar niet komen. 100Mbit duurde ook redelijk lang (de periode van 10->100Mbit) terwijl 100Mbit naar 1Gbit weer relatief kort op elkaar voltrok.

Ik zie nog steeds geen signalen dat we snel 10Gbit kunnen krijgen. Zelfs voor MKB is het nog kostbaar genoeg om niet simpelweg alles ermee uit te rusten..
...Zelfs voor MKB is het nog kostbaar genoeg om niet simpelweg alles ermee uit te rusten..
Er zijn gewoon ZZP'ers te vinden die al 10Gbit benodigd/nodig hebben in hun dagelijks werk. Denk bijvoorbeeld aan het bewerken van 4K-video.

10Gbit "voor thuis" kost echt de wereld niet als je de doorvoer over het LAN nodig vindt; een netwerkkaartje kost je 300 Euro, kabels amper een Euro per meter.
Er zijn gewoon ZZP'ers te vinden die al 10Gbit benodigd/nodig hebben in hun dagelijks werk. Denk bijvoorbeeld aan het bewerken van 4K-video.
No shit, sherlock! ;) Ik kan 10Gbit ook wel gebruiken ;).

300 euro voor een NIC vind ik teveel. Tel daar bovendien een switch bij op, en andere devices die ook 10Gbit gaan praten. Dan wordt het wel een hoop extra duur.
Zet dan even het uur tarief van de ZZPer uit tegenover de kosten van een NIC/Switch/NAS ex. btw., de afschrijvingstermijn van 5 jaar, de 28% extra KIA aftrek en dan realiseer je je dat het helemaal niet zoveel geld is als je er echt voordeel uit haalt. Het is namelijk een investering die je in 5 jaar wil terug verdienen. Hoe vaak ik wel niet heb gezien waar kostenbesparingen op IT bij kleine bedrijfjes heel erg duur uitvallen.
Ik ben verbaasd dat de DS3615xs nog steeds geen 10Gbit heeft standaard. Natuurlijk kun je een 10Gbit-uitbreidingskaart kopen (heb ik ook gedaan voor de DS3612xs), maar dit is hun topmodel van de niet-rack diskservers.

Het lijkt wel wat op de Thunderbird-standaard, die wordt ook maar zeer matig opgepakt door fabrikanten.
De DS3615xs bevat standaard vier gigabit-ethernetpoorten, maar Synology levert tevens een 10Gb-ethernetadapter mee om zo doorvoersnelheden van meer dan 2350MB/s mogelijk te maken.
Ik snap je opmerking niet.
Ik heb gekeken op de Nederlandse Synology-site en zie niks over een meegeleverde adapter. Er is een voorziening (slot) om een adapter in in te bouwen, net als bij het vorige model (die ik heb).
1000 Mbps = 125 MB/sec
10 000 Mbps = 1250 MB/sec

Ik vraag me af hoe ze dan doorvoersnelheden kunnen claimen van 1930MB/sec & 2350MB/sec.
Zelfs één 10 gigabit poort en vier 1 gigabit poorten gecombineerd heeft maar een maximale theoretische doorvoersnelheid van 1750MB/sec
Dat gaat door twee 10Gb-poorten te koppelen (trunken?) door middel van LACP, waardoor je effectief 20Gb/s ter beschikking hebt :)

Zie ook http://en.wikipedia.org/wiki/Link_aggregation

[Reactie gewijzigd door Zegato op 9 december 2014 14:50]

Denk je dat die 6 tb's die snelheden behalen?
nee, maar dat interesseert de klanten niet.
Overigens kom je met 8 of zelfs 12 van die schijven in raid wel een heel eind.
Wat had je gedacht van 36 schijven?
Of een aantal SSDs in RAID als cache?
Major Klets presenting for duty! ;-)

Maar:

DS3615xs is een hoofdunit van twaalf waar je nog twee 'slave' units van 12 aan kan hangen, dus 36 schijven in totaal.

Bij de DS2015xs zijn het slechts twintig schijven. Hoofdunit heeft er 8 en de 'slave' unit zijn er nog eens 12, voor een totaal van 20.

Zie de DX1215 expansie unit (~€1000/unit):
http://www.synology.com/en-global/products/DX1215

Zoals je ziet staan de laatste twee cijfers voor het 'jaar' van uitgifte (klopt in dit geval niet als het nu al beschikbaar is), en de cijfers er voor staan voor het aantal schijven wat maximaal met expansies wordt ondersteund. Dat betekend inderdaad dat de RS10613xs+, 106 disks ondersteund:
http://www.synology.com/en-global/products/RS10613xs+
Mijn excuus... had de hele expansie unit's over het hoofd gezien!
dankzij zijn twee 10Gb-ethernetpoorten
Oplossingen met 10Gbit vervindingen blijven toch duur. Helemaal voor thuis gebruikt. Waarom blijft het prijspijl zo hoog? Goodkoopste 10Gbit switch in pricewatch is €400, dan nog een insteekkaartje van €300 per PC. Voor thuisgebruik en de kleinere bedrijven is dit niet haalbaar.

Een gigabit verbinding is dan de enige oplossing, al dan niet via link aggregation. Vanuit een NAS is hier in nog wel te voorzien. Maar om naar iedere PC meer dan een kabel aan te leggen levert een hoop werk op. Daarnaast moet er ook voorzien worden in een switch met aanzien lijk meer poorten en natuurlijk de ondersteuning.

Een gigabit verbinding heb ik trouwens thuis al snel vol met wel kopieren van de ene pc naar de andere. Laat staan als er meerdere gebruikers op een NAS werken, welke via gbit is verbonden.

Ik zou graag zien dat 10gbit mainstream wordt. Daar is deze NAS een voorbeeld van, maar dat is nog meer het begin van het hele netwerk.
Ik snap niet helemaal waarom de stappen persee met een factor tien moeten,
( 100mbit >> 1 gbit >> 10 gbit ) kunnen ze niet iets van 4 gigabit op de markt brengen voor een redelijke prijs, zouden ze mij een groot plezier mee doen.

[Reactie gewijzigd door Zoidberg_AvG op 9 december 2014 15:11]

MGBASE-T/NBASE-T: http://www.nbaset.org/

[Reactie gewijzigd door XVI op 9 december 2014 18:36]

Interesante ontwikkeling, benieuwt wanneer we deze standaard in consumenten-producten gaan terugzien.
Als het er om gaat om en een totaal netwerk van storage te voorzien, en tegelijk 1 werkstation van veel snelheid, zou je voor dat ene werkstation kunnen kijken naar Infiniband kaarten. 40Gb voor 75 euro is haalbaar.http://www.ebay.com/itm/L...Cards&hash=item259a8b8e34 Je betaalt alleen de hoofdprijs voor de meters kabel die je nodig hebt .
Wet van Moore, het gaat straks nog veel sneller...
De wet van moore gaat niet over de hoeveelheid bits die ze per seconde over een netwerkverbinding kunnen sturen, maar over de hoeveelheid transistors in een geïntegreerde schakeling (lees: de rekenkracht van een processor)

[Reactie gewijzigd door Zoidberg_AvG op 10 december 2014 16:29]

Waarom heb je 10Gbit van client tot client nodig (en dus ook over alle switches, NAS, routers etc)?

Een 10Gbit NAS zet je natuurlijk aan de ene kant van een "hybride switch" neer zodat het NAS 10Gbit aan de switch kan leveren en de switch 10x 1Gbit aan de users.

Tenzij jij een hele specifieke behoefte hebt om elke PC in jouw omgeving constant vol te pompen met 10Gbit verkeer (want zo komt jouw post wel over), begrijp ik niet helemaal wat dan de kosten-factor is.

Jij vindt dat 10Gbit mainstream moet worden maar beargumenteert niet hoe dit voor thuisgebruik (niet verder gespecificeerd) altijd een betere oplossing is dan Gbit-netwerkjes.
1GB is beter dan 100MBit, want sneller, dus zo is ook 10GB 'beter' dan 1GB. etc.
Ik vermoed overigens dat de meeste mensen alhier een NAS zien als iets waar ze 1 op 1 mee in verbinding staan, dus er moet vanaf 'het' workstation een 10GBit pijp naar de NAS liggen.
Natuurlijk kan nog lang niet alle hw het aan, met name discs niet, maar die halen dat wel weer in op den duur. Er zijn al M.2 x4 discs die een heel eind komen.
1 Gbit is een bottleneck in het dataverkeer. Een harde schijf en zeker een ssd is sneller.

Het lijkt mij vrij logisch dat je daar vanaf wilt.

Een 1 Gbit netwerkkaart is bijna gratis, dus is het vreemd dat 10 Gbit zo duur is.

We gaan maar 1 kant op met PC hardware en dat is steeds sneller voor steeds minder geld.
Dat het sneller moet/gaat/kan, beantwoord niet de functionele en technische vraagstelling waarom heb je 10Gbit thuis nodig?

- 1 BD-iso streamen benodigt maximaal 50Mbit
- 1 UHD-ISO streamen benodigd maximaal 120Mbit (in de komende 4 jaar)
- 1 uur data over Gbit kopieren is grofweg 400GB/uur aan data

Dus welke intentie heeft "een thuisgebruiker" nu voor 10Gbit? En als die intentie valide is, waarom geeft die gebruiker er dan niet het geld aan uit?

Ik zie geen enkele toepassing nu en de komende 5 jaar waarin thuisgebruikers (gezin/huis met maximaal 6 personen) continu en verplicht meer dan 1Gbit dataverkeer genereren.
het hoeft niet continu maar juist de mogelijkheid is lekker, pc's zonder lokale disken etc booten vanaf nas netzoals bij de grotere bedrijven. gebruik even je fantasie... met jou karakter zaten we nu nog op houten kistjes met morse code
het hoeft niet continu maar juist de mogelijkheid is lekker, pc's zonder lokale disken etc booten vanaf nas netzoals bij de grotere bedrijven. gebruik even je fantasie... met jou karakter zaten we nu nog op houten kistjes met morse code
Dan scheelt het dat we blijkbaar in dezelfde branche zitten, namelijk de IT alhoewel jij blijkbaar bij een hele andere tak van bedrijven werkbaar bentBlijkbaar toch niet, gezien jouw bedrijfsvermeldingen. Ik hoor/zie graag beargumenteerde cases van "net zoals grotere bedrijven" die een NAS inzetten om van te booten en 10Gbit ethernet naar elke werkplek hebben liggen. Bij een beetje boot-storm als er 's ochtends 50 man tegelijk zou willen werken / inloggen / opstarten, is je NAS direct een bottleneck.

Daarnaast, maar dat is mogelijk zijdelings, is het aantal bedrijven wat daadwerkelijk op deze manier werkt bijna op 1 hand te tellen; als ik zo bij mijn klanten rondkijk, kom ik toch echt meer diskless/stateless endpoints tegen en hangt daar vaak een TS/XenApp/XenDesktop-omgeving achter met een 10Gbit of hoger back-end (SAN) en kan je als gemiddelde gebruiker uit de voeten met minder dan 10Mbit i.p.v. 10Gbit.

Zoals ik aangaf; ik zie echt 0 vereiste voor 10Gbit tot aan het endpoint, thuis of op werk, tenzij je hele specifieke wensen & eisen aan jouw omgeving hebt. Zelfs afdelingen met CAD-stations of 3D-rendering (zoals een Audi Motorsport) heeft geen 10Gbit uit de muur maar werken ze "gewoon" op de goedkoper/ouderwetse manier.

Ik vraag me dus echt af wat voor houten kistjes en morse-code er nou aan 100Mbit/1Gbit hangt in de gemiddelde bedrijfsomgeving of de gemiddelde thuisomgeving.

[Reactie gewijzigd door MAX3400 op 10 december 2014 17:46]

Op het moment dat je veel en grote bestanden wilt kopiëren is het voor iedere gebruiker functioneel gezien handig om een 10 Gbit lijntje te hebben.

Ik heb een i7 in mijn laptop. Die staat 95% van de tijd uit z'n neus te eten. Toch vind ik het fijn om deze processor te hebben. Ik maak niet continu gebruik van de maximale rekenkracht van de i7. Dat doet bijna niemand.

Waarom niet iedereen een 10 Gbit netwerk heeft liggen is evident: het is nog te duur. Als de prijzen dalen, komt dat vanzelf.

De vraag of hogere snelheid al dan niet gewenst is, stel ik al lang niet meer. Hogere snelheden geven nieuwe toepassingen die we op dit moment nog niet hoeven te kennen.
Meen dat 1Gbit x4 in LACP/LAG nog steeds een max. 1Gbit transfer geeft per client, ook al heeft deze ook 1Gbit x2 LACP/LAG.
Wel een totale doorvoer van:
4Gbit bij 4 clients,
4Gbit / 15 clients,
2Gbit bij 2 clients,
1Gbit bij 1 client.
Zo niet dan moet er hier donders een netwerk kaart bij komen gezien mijn NAS al x2 LACP staat

[Reactie gewijzigd door 119961 op 9 december 2014 21:08]

Geweldige hardware toch weer steeds. Zou het gaaf vinden als Synology, net als op sommige QNAP modellen, het toelaat om Virtuele Machines te laten draaien (zoals op de TS-253 PRO-8G die ik thuis heb). Zo kan je naast het hele NAS geweld ook netjes een Ubuntu en/of Windows OS laten draaien (en dmv de HDMI en USB poorten direct op je TV aanspreken). Dat mis is toch wel op mijn DS1512+.
Freenas en iSCSI lekker goedkoop en lekker VM's draaien.
Wat is dan juist het grote verschil tussen de (ook nieuwe) 1815 en deze 2015 ?
(both 8 bay KMO- georienteerd)
1815 komt met 4x 1Gbit, 2015 met 2x 10Gbit; dat lijkt me toch het allerbelangrijkste verschil?

De rest van de verschillen kan je vast wel uit de PDF's halen op Synology.com
Naast de standaard 4 Gigabit-poorten wordt de DS3615xs geleverd met één PCI Express Gen3 x8 sleuf waardoor de installatie van 10GbE Network Interface Cards (NIC) voor een maximale bandbreedte mogelijk is.
Lichtelijk off-topic, maar ik ben al een tijdje na aan het denken over een NAS en zou toch heel graag zelf wat samenstellen, maar ik heb hardware heel weinig ervaring, software gaat me wel lukken. Iemand tips? Gewoon leuk voor thuis met een paar TB, energiezuinig, voornamelijk voor back-ups en films (evt on the fly recoden hiervan).
Ik vraag me echt af welke de snellere CPU heeft deze DS2015xs of de DS1815+. :?

Ik wil me namelijk begin januari een 8-bay syno gunnen vooral voor de opslag van films & series die ik via Plex (en als het echt niet anders kan anders via DsVideo) op mijn nieuwe Iphone 6 en de toekomstige Ipad 12"2 inch . :9

Natuurlijk zet ik hem vol met max. geheugen en ik wil er nog een cache 256GB SSD in zetten. }> Misschien dat ik zelfs een SSD waar de Programmas & temp/streem (volume 1) ook nog op 2x 256GB Raid 1 SSD zijn opgeslagen. De rest van de opslag op 'conventionele' WD 6TB Pro hdd's. 8-)

Iemand een constructive suggestie, toevoeging of verbetering ? Dat hoor ik graag. :*)

PS: is er überhaupt een Plex Package voorde Xs series ? resp. draait het er wel op ?

[Reactie gewijzigd door Dr.Jake op 9 december 2014 14:55]

Waarom per se Plex? DS video werkt echt perfect (en is gratis). Er zijn overigens wel Plex packages beschikbaar.

Ik heb eenzelfde set-up, minus de programma's en SSD, en heb op meerdere momenten wel 4 mensen die filmpjes bekijken/streamen en geen noodzaak hiervoor. Sowieso klinkt jouw set-up een beetje als overkill.
waarom nog downloaden als je alles kan streamen? vroeger had ik ook hd vol met mp3... totaal overbodig geworden en ouderwets... als de streaming diensten nog beter worden is het totale onzin.
Omdat ik "het kan in Almere". Met mijn 200 mbit down.

En omdat die streamingdiensten niet alles aanbieden resp. Ik niet bij een dienst alles krijg en dus nog steeds meerdere diensten zou moeten nemen om op hetzelfde content te komen.

Geef me een all-in-one streaming dienst voor films en series (up to date : dus meteen / dag later nieuw deel online beschikbaar) in de trant spotify, dan geef ik je gelijk.

F*ck het downloadverbod. Ben het toch alleen versleuteld aan binnenhengelen.

Alleen jammer dat de TPB nu rip is.
Dat was mijn backupsource voor oude(re) dingen.

[Reactie gewijzigd door Dr.Jake op 10 december 2014 18:16]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee