Synology toont DS415play-mediacenter en DS215air-nas

Synology heeft op de Computex-beurs de DS415play getoond, een nas die video kan transcoderen en daarmee dienst kan doen als een mediacenter. Daarnaast is door Synology de DS215air-nas getoond, een dualbay-nas die tevens dienst kan doen als wifi-router.

De DS415play biedt een dualcore-processor op 1,6GHz, vermoedelijk een Intel Atom-cpu zoals al in de DS414play was te vinden. De nas beschikt over twee usb 3.0- en twee usb 2.0-aansluitingen. Ook is er een gigabit-ethernetaansluiting aanwezig. In de DS415play kunnen vier 3,5"- of 2,5"-schijven geplaatst worden, goed voor een bruto-opslag van 20TB. Net als zijn voorganger is de DS415play in staat om video te transcoderen naar andere formaten of resoluties. Op de Computex werd overigens ook Synology's DS Video-app getoond voor Samsung smart-tv's. Daarmee kan videocontent die op de nas is geplaatst bekeken worden.

Naast de DS415play toonde Synology ook de DS215air. Deze nas is voorzien van een dualcore Mindspeed Comcerto 2000-processor die een kloksnelheid heeft van 1,2GHz. De hoeveelheid werkgeheugen bedraagt 512MB. De DS215air kan dienst doen als wifi-toegangspunt door de ingebouwde 802.11ac-module. Ook worden 3g- en 4g-dongles ondersteund. Verder biedt de DS215air vier gigabit-ethernetaansluitingen, een usb 2.0-poort en een usb 3.0-aansluiting. Synology heeft over prijzen en beschikbaarheid nog niets bekendgemaakt.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

05-06-2014 • 11:52

44 Linkedin

Lees meer

Synology onthult zijn eerste router Nieuws van 17 maart 2015
Synology brengt DS215j op de markt Nieuws van 25 november 2014
Synology komt met single-bay DS115j-nas Nieuws van 4 september 2014

Reacties (44)

44
44
24
6
1
17
Wijzig sortering
@opi & tweakers: de ds414play zoals aangekondigd enkele maanden geleden zal NIET uitgebracht worden. Het word direct de 415play. Dit was hun antwoord op mijn vraag erover: Since the model is releasing after half of the year, we have renamed it to DS415 play.
Die DS415play is wel een mooi product - ben benieuwd naar de performance.
Performance maak ik mij niet zo'n zorgen om. Dat was op de DS214Play al prima in orde... Ik ben meer benieuwd of Synoogy eindelijk eens met DTS een overeenkomst gaat sluiten... Duurt nu wel erg lang. En aangezien er meer Play producten komen wordt die kans natuurlijk wel weer iets groter.

Ik ga er vanuit (lees: hoop) dat deze Play ook op Evansport draait. Dus het is hopen op FFMPEG en dus ook Plex ondersteuning... Hoe meer mensen op dit platform hoe interessanter om hiervoor te ontwikkelen...
Je kan beter een client hebben die DTS ondersteunt (en alle andere video/audio formats). Dat scheelt je NAS een hoop werk, er hoeft dan niets getranscode te worden. Mijn Samsung TV ondersteunt bijna alles, ook DTS. NAS geeft alleen alles door, dus weinig CPU verbruik en de TV doet al het werk. In mijn ogen ligt de verantwoordelijkheid voor het kunnen afspelen dan ook bij de client en niet bij de server. Mocht in een bepaald geval de server een vreemde codec o.i.d. gebruiken, dan is het van de server netjes als er transcoding wordt aangeboden. Maar voor zoiets basics als DTS vind ik dat eerder de client verantwoordelijk is en niet de server (de NAS in dit geval).
Maar het zou inderdaad wel netjes zijn als Synology hier nou eindelijk de licentie voor gaat regelen, desnoods tegen meerprijs.
Nou, dat klopt zeker. Maar Synology verkoopt deze NAS juist om de client te ontlasten hiermee omdat er een speciale Hardware Transcoding Engine in zit. Beetje jammer om die dan niet te gebruiken :) ... Ik heb de DS214play juist gekocht hiervoor zodat o.a. mijn telefoons en Apple TV moeiteloos de boel kunnen draaien. Dat werkt nu, zolang er geen DTS in zit...
Ja dat is inderdaad beetje jammer!
Juist. Dat DTS verhaal was ook het eerste dat in mijn hoofd op kwam. Kan er nog steeds niet bij dat dat niet geregeld is. Betekend dus dat het transcoderen van alle video's met een DTS signaal mis gaat!!! Hou daar rekening mee als je zo'n ding aanschaft!

Dit gaat ongetwijfeld opgelost worden in de toekomst, maar voor nu is dit voor mij voldoende om gewoon voor een nas met mediaspelertje te gaan.
Was het verhaal niet zo dat DTS geen licentie af wil geven omdat ze een NAS geen mediaplayer vinden oid...
En daar gaat zo'n bedrijfsvoering dan mis.

Elke cent is er toch één, en een bedrijf als Synology, wat toch wel een gigantische afzetmarkt heeft ( die dan alleen maar kan groeien ) kan je laten betalen voor de licentie.
Zelfs als de gebruiker er niets aan heeft, is het een inkomen.

Zodra die licenties er doorheen komen, zal de afzet zeker een factor toe kunnen nemen
Er gaat niets mis. je krijgt een dikke melding dat je de video niet kunt afspelen. En plex kan (nog) geen gebruik maken van het FPU gedeelte. Die moet het ouderwets uitrekenen waar die atom net niet snel genoeg voor is.

Zelf via DLNA krijg ik de melding dat de audio niet wordt ondersteunt. Terwijl twonky op Qnap het zonder problemen gaat.

Een DTS overeenkomst zou alles veranderen. Ik hoop dat die er komt. Zelf al zou het mij een paar dollar kosten. "shut up and take my money"
Aangezien mijn Chinees niet heel erg goed is: Kan iemand mij vertellen of er met het afspelen van media alleen DLNA wordt bedoeld of kan deze ook echt de meeste videoformaten aan zoals MKV etc?
Dat hangt van de "afspeler" af. Om je een voorbeeld te geven:

Mijn LG TV speelt alles via DLNA (Synology) af. Er zijn een paar anime's die niet lekker spelen, maar dat heeft alles met de anime-scene te maken.

Mijn Harman-Kardon receiver met DLNA ondersteuning speelt vrijwel geen enkel (video)formaat af via de standaard DLNA-server op de Synology. Om dat aan de praat te krijgen moet ik bv PLEX gebruiken om te transcoden. Beetje onzin natuurlijk aangezien ik alsnog de tv aan moet zetten om iets te bekijken.

DLNA op de Synology maakt het mogelijk om content beschikbaar te stellen aan andere apparaten. Het apparaat bepaalt dan zelf wat het afspeelt of niet.
Vreemd dat de DS415play al aangekondigd wordt voordat zijn voorganger te koop is.
Over welke voorganger heb je het dan? Want volgens mij is dat de DS414. Die staat gewoon in de Pricewatch met shops die hem in 24u kunnen leveren.
pricewatch: Synology DiskStation DS414
De DS414play is natuurlijk de logische voorganger en deze zou afgelopen maart gedemonstreerd zijn en is nog niet te koop.

Volgens mij is de DS414play ook op de CEBIT in maart al aangekondigd, wat deze aankondiging nogal vreemd doet aanvoelen. Het lijkt mij er dus meer op dat de DS414play niet gaat komen en gelijk DS415play gaat heten?
Zie o.a. dit bericht. In de PW staat hij ook (pricewatch: Synology DiskStation DS414play), al lijkt de link naar de productinformatie niet meer te werken. Maar Thiago geeft uitsluitsel in Thiago in 'nieuws: Synology toont DS415play-mediacenter en DS215air-nas'. Thanks. :)

[Reactie gewijzigd door Opi op 5 juni 2014 12:17]

Edit: DLNA wordt toch al ondersteund? Daar is toch geen Samsung app voor nodig?

[Reactie gewijzigd door Devroet op 5 juni 2014 11:58]

DLNA en Samsung tv's gaat niet (lekker) samen. Het herkend alleen een paar bestandsformaten. Ik gebruikt de Plex app op mijn tv, icm. Plex mediaserver
Ik moet zeggen dat tot nu toe ik alleen geen ISO's kan afspelen. Verder pakt mijn TV alles via DLNA.
idd MKV, AVI MP4 enz kunnen gewoon afgespeeld worden.. met uitzonderingen natuurlijk met subtropische type codecs die nodig zijn om iets af te spelen..
Met of zonder Allshare?
Allshare is aleen nodig als je van een ander device met Allshare wilt streamen. We hebben het hier over DLNA.
Klopt. Maar ze hebben nu een VideoStation app speciaal voor Samung. Dat ziet er weer hipper uit dan gewoon mappen en bestanden. Eigen interface met covers van films/series met beschrijving e.d. Zo'n app is er al voor smartphones en tablets. Maar gewoon met DLNA werkt natuurlijk ook.
Ik heb een DS414play en een Samsung F7000. Het klopt dat die DS video app er veel gelikter uitziet als de gewone DLNA client van mijn tv, maar helaas zijn er wel nog wat issues:

- Het formaat van de ondertitels is veel te groot: enkel keuze tussen medium en large, heb hun Synology support gevraag of ze dat niet kunnen aanpassen, gingen die suggestie doorgeven aan de devs van de app.
- Die DS Video kan niet overweg met 3D MKVs, de gewonde Samsung DLNA client kan daar wel mee overweg.

Ik gebruik nu dus de ingebouwde DNLA client van mijn tv (maar hoop dat ze die app een deftig updaten).

En voor die DTS zijn er ook oplossingen: http://blog.mobile-harddi...or-dts-video-op-ds214play
Is er een reden waarom je geen plex gebruikt in jouw opstelling? Ik ben namelijk zeer tevreden over de werking van Plex op mijn Samsung TV en moet volgens mij prima werken in combinatie met jouw NAS.
Op het moment dat ik mijn NAS gekocht had, was er nog geen Plex voor de play versie, en is het ook niet zo dat Plex enkel in het Engels werkt (dus bijvoorbeeld geen Nederlandstalige korte inhoud van de film)?

Update: blijkbaar lukt het nu wel om Plex op mijn DS214play te installeren (lukt met de officiële synology intel spk). Moet zeggen: dat ziet er nog véél beter uit dan die DS Video App en ik vraag me nu af waarom ik dat niet eerder geïnstalleerd heb. Enkel 3D MKVs worden niet als 3D herkend, maar daarvoor gebruik ik dan de gewone DNLA client van mijn TV.

[Reactie gewijzigd door Kefke op 6 juni 2014 01:13]

Ik vind de DS Video app wel degelijk toegevoegde waarde hebben, ik heb hem al eenb tijdje draaien. De interface is veel gebruikersvriendelijk dan via DLNA, je krijgt netjes alle film / serieinformatie. Daarnaast onthoud Videostation ook waar je was in de film. Je kunt dus op je pc / tablet een film kijken, deze stoppen en op je TV weer verder kijken.

Overigens gebruik ik het niet veel omdat de Samsung TV geen HD audio ondersteund en ik XBMC toch vele male fijner vind.
DS Video app staat nog in zijn kinderschoenen , verliest de verbinding meerdere malen tijdens het kijken van een film.
Ook op subs moet je vaker drukken omdat ze gewoon wegvallen enz....
Hopelijk draait Plex server hier goed op, zodat het transcoden naar meederen plex clients vlekkeloos kan.
Nee, dat transcoden zal niet lukken, daarvoor moet je minstens een XS-serie nemen bij Synology :

https://docs.google.com/s...LPRtCkgUxU0jdj3tmMPc/edit

Louter Plex server installeren lukt praktisch op elke DS-nas, maar transcoden niet.

[Reactie gewijzigd door lukadad op 5 juni 2014 12:23]

onzin, transcoderen gaat an sich wel op sommige modellen (afhankelijk van bitrate en resolutie) maar dat doet hij dan puur softwarematig via de CPU.

Mijn vriendin bekijkt series vanaf mijn NAS (DS412+) via:
 • nexus 7 icm met Plex app (meestal transcodeer sessie)
 • PlexWeb op haar laptop (transcodeer sessie)
 • Samsung TV via de Plex app (direct stream)
:)

Trouwens, ik meen op het forum van Plex ergens gelezen te hebben dat men officieel nog geen ondersteuning geeft voor de Play varianten, maar dat men zich er wel al in aan het verdiepen was

[Reactie gewijzigd door Yucko op 5 juni 2014 13:49]

Hoe moet ik die sheet zien m.b.t. de deze link http://www.synology.com/nl-nl/support/faq/577 ?
Volgens Synology is het transcoderen op meerdere modellen beschikbaar, niet alleen op de xs lijn.
De DS415play ziet er interessant uit. Wel wat nieuwe Synology NAS'en de laatste weken, hopelijk betekent dit dat de opvolger van de ds1813+ ook niet veraf is. :)
De air wordt eindelijk interessant. Vorige versies waren net te traag om de extra's (wifi) te waarderen.
Nu redelijk qua snelheid en AC support.
Ik begrijp de vertraging vd DS414Play niet eerlijk gezegd. Hij is groter dan een 214Play met dezelfde cpu erin :S Niks speciaals. Beetje raar dat je nu al praat over 2015 model als je bij lancering net over half jaar zit. Terwijl ze dat wel hebben gedaan met de 1512, 1513 en 1813 enzo.
Qua marketing zal het wel beter aanslaan, maar je mist nu wel degelijk een jaar. Ze zijn nu genoodzaakt tot ten minste volgend jaar te wachten.... terwijl Intel aardig wat leuke zuinige CPUs gaat leveren..

De 1513, 1813, 412 en 713 kunnen praktisch niet opgevolgd worden... Welke mobile cpu zouden ze er in moeten doen om het daadwerkelijk sneller te maken en energiezuinig te houden.
Zowel de play als de air lijken mij tof. De Play met router functionaliteit zou helemaal geweldig zijn!
Leuk hoor die play dingen, maar nu zijn ze al bezig met het x15 model dus, terwijl ik en een hoop anderen de hele tijd zitten te wachten op de aankondiging van de 1814+ en de 1514+ waarvan de huidige versies op een verouderde cpu draaien.
Hopelijk verliezen ze die doelgroep niet uit het oog

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee