Synology toont nieuwe features van DiskStation Manager 5.0

Synology heeft op de CES een voorproefje gegeven van de 5.0-versie van zijn nas-firmware DiskStation Manager. De software krijgt onder andere de mogelijkheid om widgets aan te passen, cloudsyncing wordt gemakkelijker en de installatieprocedure is verder vereenvoudigd.

DiskStation Manager is volgens veel gebruikers een van de krachtigste firmwares die voor nas-systemen beschikbaar is en Synology stelt dat het continu werkt aan verbeteringen. Op de CES toonde het bedrijf een vroege versie van DSM 5.0, zo meldt Cnet. Een van de verbeteringen is terug te vinden in de QuickConnect-feature, waarmee automatisch de toegang tot de personal cloud wordt geconfigureerd. Zo kan een gebruiker vrijwel direct met bijvoorbeeld een mobieltje of tablet via internet de data op de nas benaderen. Ook is de interface opgepoetst en de gebruiker kan de statuswidgets op de DSM-desktop aanpassen.

Het Package Center, waarbinnen een Synology-nas van nieuwe applicaties kan worden voorzien, biedt voortaan een automatische updatefunctie voor geïnstalleerde packages. Dit moet in de huidige DSM 4.3-versie nog handmatig gebeuren. Ook kan een package meer visuele feedback geven binnen het Package Center.

Verder is het in DSM 5.0 mogelijk om naar Chromecast-dongles en Samsung Smart TV's te streamen, er is ondersteuning voor syncing met Google Drive, SkyDrive en Dropbox terwijl er vanuit PhotoStation direct foto's naar YouTube gestuurd kunnen worden. De VideoStation-app kan metadata voor films van internet halen. Voor zakelijke gebruikers belooft Synology onder andere betere remote managementmogelijkheden en het beveiligen van data middels een snapshot manager. Verder is de interface geschikt gemaakt voor 4k-schermen.

DSM 5.0 moet op alle Synology nas-systemen gaan draaien die momenteel met versie 4.3 uit de voeten kunnen. Een publieke bèta zal medio deze maand beschikbaar komen.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

07-01-2014 • 17:58

70 Linkedin

Submitter: R J

Lees meer

Synology komt met single-bay DS115j-nas Nieuws van 4 september 2014

Reacties (70)

70
69
66
4
0
1
Wijzig sortering
Interface ziet er mooi uit! Ik hoop dat dit HTML5 is.

Goed om te weten: 16 januari is er een pers event in UK om DSM 5.0 voor te stellen en de beta te lanceren.
http://www.synology.com/en-uk/events/2014_dsm5.0_beta_uk
Dit event wordt op dezelfde dag ook in Amsterdam gehouden. Het was mogelijk daar op in te schrijven, maar dat is zo te zien al vol.

http://www.synology.com/nl-nl/events/2014_dsm5.0_beta_nld
Ouch dat wist ik niet. Jammer ik had er graag bij geweest.
Ik heb een intressante presentatie gevonden van DSM 5.0 in één of andere aziatische taal met nog wat meer informatie over DSM 5.
http://www.google.com/translate?hl=en&ie=UTF8&sl=auto&tl=en&u=http%3A%2F%2Fscl13.com%2Fsynology-dsm-5-0-beta-exp%2F
Volgens mij is deze firmware niet meer geschikt voor de x09 serie.
Dat klopt. Deze nieuwe versie vereist -net als 4.x- een DS/RS*10-model of nieuwer :)
Zie ook meuk: Synology Disk Station Manager 4.3 build 3776.3
Ik zou er maar niet van uitgaan inderdaad, de website van Synology geeft aan dat 4.3 ook niet beschikbaar is voor de x09 series.

Ik had eigenlijk wel wat meer verwacht van deze update. Ik heb zelf geen verwachtingen, maar ik had gehoopt dat ze met nieuwe goede packages kwamen, of andere handige nieuwe dingen, het klinkt meer een beetje als DSM 4.4

Ik hoop wel dat ze binnenkort wijzigingen gaan aanbrengen in de webinterfaces van Audio Station en Video Station, dit hoeft gelukkig niet samen te gaan met een nieuwe DSM versie, dus ik kan blijven hopen :)
Als iemand die op het punt staat te kiezen voor een zelfbouw FreeNAS of een Synology NAS, is het interessant om te lezen welke aankomende vernieuwingen we kunnen verwachten met bijv. DSM 5.0. Maar het is ook interessant om te lezen wat huidige gebruikers graag hopen te zien in een update als deze of van één van de packages en/of bijbehorende apps.

Aangezien je het nu noemt: wat is er mis met de webinterfaces van Audio- en Video Station?
Er is niks mis mee, het kan alleen wel een wat moderner uiterlijk gebruiken. Dat is natuurlijk ook puur subjectief. Ik vind vooral Audio Station een prachtpackage! De software was voor mij de reden om voor Synology te gaan.
Synologie geeft garantie om 3 jaar up to date te zijn.

Het jaartal van je DS haal je uit de model code:
x09 = 2009
x10 = 2010
x11 = 2011
enzo
Als DSM 5.0 nog dit jaar uitkomt, is x10 de oudste DS die de update zal krijgen.

Ik ben erg overtuigd geraakt van Synology, ik heb de DS214 besteld.

*spelfout

[Reactie gewijzigd door g4wx3 op 7 januari 2014 21:30]

klopt niet helemaal, x14 modellen kwamen al in 2013 uit.
inderdaad, maar voor ondersteuning rekenen ze hem bij 2014, snelle kopers hebben dus 3 jaar en 2 maanden laatste DSM-garantie, gezien deze in oktober werd gelanceerd
DSM 5.0 moet op alle Synology nas-systemen gaan draaien die momenteel met versie 4.3 uit de voeten kunnen. Een publieke bèta zal medio deze maand beschikbaar komen.

Dus draait hij al 4.3 ?
"DSM 5.0 moet op alle Synology nas-systemen gaan draaien die momenteel met versie 4.3 uit de voeten kunnen. "
Ik ben dan wel benieuwd of het volgende probleem (en via google en synology forum , nog steeds niet opgelost ) dat dat ding gewoon in je netwerk herkend wordt als een externe hd / computer .

Via \\Synolygnas kom ik er keurig op... maar via de windows verkenner ...ho maar.... Zeer irritant als je dingen via verkenner / Total Commander wil kopieeren...
Dan koppel je er toch gewoon een schijfletter aan?

Ik heb mijn eerste NAS (heb er meerdere) in mijn verkenner als "\\diskstation"
Ik heb op de NAS diverse shared folders gemaakt (op één volume)

Ik heb schijfletter P:\ laten verwijzen naar de map "\\diskstation\prive"
Ik heb schijfletter M:\ laten verwijzen naar de map "\\diskstation\muziek"
Ik heb schijfletter V:\ laten verwijzen naar de map "\\diskstation\video"
Ik heb schijfletter Z:\ laten verwijzen naar de map "\\diskstation\zakelijk"

In allerlei software kan ik gewoon alles doen icm de schijfletters... is dat wat je wilt?

[Reactie gewijzigd door Mickey77 op 7 januari 2014 19:16]

heb het nu via netwerkkoppeling maken gedaan , als url "\\mijnnas\subdir" aangegeven, toen naampje gegeven en ja ...nu zie ik hem in verkenner... en blijft hij wonderbaarlijk ook staan (tot nu toe ) na reboot etc..)

Vroeger als ik op de map verkenner drukte kwam hij keurig te voorschijn... tot een tijd geleden niet.. je zou zeggen .. moet hij automatisch zien toch (tv herkent hij wel bv automatisch en mijn wd mybook ook keurig ) .. maar mijn dank is groot .. he al diversen dingen geprobeerd die wat ingewikkelder waren... maar dit werkt..

/ me thinks... soms is het simpel de deur open doen ip;v een gebouw af te breken om ergens te komen ! !

Nogmaals...enorm bedankt :)
En als je nou eens \\Synolygnas in de adresregel van de Windows Verkenner tikt?

Zorg er ook voor dat je gebruikersnaam+wachtwoord van je Windowsaccount gelijk zijn aan die van je Synology.
@Gandalf68: Vreemd, werkt hier al jaren perfect. \\ds212j in de verkennerbalk en ik zie alle shares staan. De meestgebruikte heb ik wel permanent een driveletter gegeven. Je moet wel over een account beschikken die rechten heeft op wat op de NAS staat, dat hoeft niet persé zelfde usernaam en paswoord te zijn als die je in windows hebt al kan dat wel handig zijn. Als je dezelfde usernaam hebt dan moet het paswoord echter wel hetzelfde zijn in de userlist van de NAS.
\\ipadres of \\Diskstation in de balk van Totalcmd

ik heb hier de shortcuts in Totalcmd staan \\NAS\TV-Series -> gelijk in de share met de tvseries ...
google eens op subst, er is zelfs een utility voor, of je maakt een batch script (dat je eventueel in startup zet, beter is manueel)

[Reactie gewijzigd door g4wx3 op 7 januari 2014 21:34]

\\nasnaam moet werken. Werkt bij mij ook.

Echter werkt dit alleen voor de mappen die je kan zien in netwerklocaties. Deze optie kin je per map aan of uitzetten via > configuratiescherm > gedeelde map
Verder is het in DSM 5.0 mogelijk om naar Chromecast-dongles en Samsung Smart TV's te streamen
Streamen naar Samsung Smart TV's?

Wat moet ik me hierbij voorstellen?

ik kan al vanaf mijn Samsung Tv een film afspelen (x264) die op mijn NAS staat van Synology zonder mediacenter of wat dan ook. Gebruik alleen Mediaserver die op mijn NAS staat.
[...]


Streamen naar Samsung Smart TV's?

Wat moet ik me hierbij voorstellen?

ik kan al vanaf mijn Samsung Tv een film afspelen (x264) die op mijn NAS staat van Synology zonder mediacenter of wat dan ook. Gebruik alleen Mediaserver die op mijn NAS staat.
Bij mij thuis hetzelfde, DS213j naar Samsung 40ES5500 streamen gaat tot nu toe probleemloos. Alleen is de functie vooruit/ terugspoelen niet beschikbaar, misschien komt hier met DSM5 een oplossing voor?
Dat ligt dan aan je tv. Maar bedoel je met vooruit- en terugspoelen echt dat je het beeld ziet 'lopen'? Want dat werkt inderdaad niet, gaat met stappen van 10 sec op mijn Samsung TV (40ES7000). MediaStation i.c.m. die tv werkt echt heerlijk. Ben dus ook benieuwd wat dan de vernieuwing wordt. Waarschijnlijk een DS Video app voor Samsung Smart TV's? Altijd welkom!
Daar gebruik ik altijd de muis voor om te skippen maar vooruit en achteruit spoelen is inderdaad lastig
Dat vroeg ik mij dus ook af. Ik stream ook al naar mijn Samsung TV (vanaf een ds412j), alleen het formaat films wat je kan afspelen is afhankelijk van de codecs die er in de TV zitten. Gaat DSM 5 straks als een volwaardig mediaspeler fungeren, met de mogelijkheid meer codecs toe te voegen? Dat zou geweldig zijn!
Streamen is inderdaad niet zo vernieuwend. Wat leuk zou zijn is een "Plex achtige" client op de TV die je mediacollectie met posters laat zien.
http://www.google.com/translate?hl=en&ie=UTF8&sl=auto&tl=en&u=http%3A%2F%2Fscl13.com%2Fsynology-dsm-5-0-beta-exp%2F

Deze link had ik hier ergens al gepost. Op slide 50 valt te zien dat het om een app op de smart-tv gaat. Volgens mij zal het dus waarschijnlijk gewoon gaan om een app met dezelfde functionaliteit als op android/ios/windows phone. Voor de mensen met een smart tv zal dat dus zeker de gebruikservaring verbeteren.
Wauw !
- Private cloud verbetering
- Chromecast-dongles
- Google drive integratie
- Interface voor 4K
Wat een top NAS leverancier is het toch ook !! Volgens mij zijn ze wel vooraanstaand met deze ontwikkelingen?
Soortgelijke reactie hier, ben echt heel blij met die goede en lange ondersteuning voor hun producten. Zo breed ook, en het toch nog relatief simpel beheerbaar weten te houden is echt knap.

Ik ben ook heel blij met de Chromecast/SamsungTV integratie, heb ze toevallig beide in huis en was tot op heden teleurgesteld in de (on)mogelijkheden van het tonen van foto's en video's op beiden. Ik hoop dat dat nu snel opgelost gaat worden. Vraag is dan natuurlijk wel weer vanaf welke versie SamsungTV je de DS-app kunt downloaden...

Goed bezig Synology :)
Lange ondersteuning? mwah. DSM support policy is dacht ik 4 jaar max voor je device, naast je standaard garantie van tegenwoordig 3 jaar op het ding zelf. Snap ik ook wel, je hebt tussentijds ook te maken met architectuur wijzigingen, zoals nu steeds meer Intel socs worden gebruikt. Maar de gemiddelde NAS gaat wellicht iets langer mee dan 4 jaar, zeker de flinkere modellen met bijvoorbeeld 4 bays.

Ondersteuning van je model kun je checken op http://www.synology.com/nl-nl/products/products_status

[Reactie gewijzigd door Venator op 7 januari 2014 18:42]

Als Synology geen updates garandeert, wil niet zeggen dat ze dan ook niet komen.
De DS107+ bijvoorbeeld is 6 jaar oud, en heeft 2 maanden terug nog een update gehad.
Weliswaar was dat niet de nieuwste DSM generatie, maar iig is er support voor de belangrijkste dingen (security bugs).
If it ain't broke, it has money (of zoiets).
ben echt heel blij met die goede en lange ondersteuning voor hun producten.
Heb hier een ruim 4 jaar oude 4 bay Qnap, en die krijgt nog steeds de nieuwe firmware mee. Laatst is zelfs de gehele interface op de schop gegaan.

Ik ben sinds kort overgestapt op een 12 bay Intel Synology. puur vanwege de veel goedkopere prijs in vergelijking met een vergelijkbare Qnap. Want met de Qnap heb ik eigenlijk nooit problemen gehad. Dus ik ben blij dat Synology lange ondersteuning biedt, maar als kanttekening wil ik hierbij wel maken dat er ook andere NAS fabrikanten zijn die lange ondersteuning biedt.
Private cloud STORAGE verbeteringen. ;)
Private Clouds zijn er in vele vormen, Compute, Storage, HPC..

Ik ben benieuwd wat deze verbeteringen zijn, zoals ik het nu lees word het makkelijker gemaakt... Het kon alleen niet makkelijker dan dat het nu al is vind ik, persoonlijk ben ik bang dat ze enkel de interface hebben opgepoetst. Ik heb recent een feature request ingevuld:

Ik had op mijn Mac mijn gehele directory: /Users/init6/documents in Cloud Station gezet. Na het disablen van de Outlook folder (het waren immers 14000+ files en ik had niet zo'n zin om dat allemaal te syncen) in de Documents directory op Cloud Station besloot diezelfde Cloud Station dat wanneer ik deze niet wou synchroniseren met mijn DS413 ik geen enkele file meer mocht hebben staat... Resultaat was dat mijn Users/init6/documents/Outlook doodleuk verwijderd werd.

Kortom: Momenteel verwijderd Cloud Station alle files, locaal als remote als je de synchronisatie van een specifieke locatie uitzet.

De feature request welke ik heb gedaan zal voor mij een make or break worden. Zal dit niet meegenomen worden in DSM5.0 dan verkoop ik mijn DS413.
Ik heb net hetzelfde voorgehad. Dikke brol die Cloud Station. En probeer de trashcan maar eens te gebruiken. Zaten bij mij al 140.000 files in met een paar revisies en is niet bruikbaar.
Verder wel heel tevreden over de Synology hoor, geen klagen buiten dat voorval
Zouden ze ook queueing van kopieer/move operaties ondersteunen. Net als in Totalcommander (of ook nieuwe verkenner in W8?) Dat mis ik zo. Parallel kopiëren is een ramp....(edit: dit alles binnen de filemanager van DSM natuurlijk, bijvoorbeeld als ik bestanden naar een aan de NAS gekoppelde USB schijf wil kopieëren)

[Reactie gewijzigd door poehee op 7 januari 2014 20:07]

Installeer anders even TeraCopy, is dat probleem ook weer opgelost :) .
Onder windows heb ik de tools (windows commander) wel, maar binnen de filemanager van DSM?
teracopy geeft bij mij veel problemen, supercopier is beter, maar heeft ook problemen.
Ik denk dat het te maken heeft met UTF-8 bestandsnamen
Zouden ze ook queueing van kopieer/move operaties ondersteunen. Net als in Totalcommander (of ook nieuwe verkenner in W8?) Dat mis ik zo. Parallel kopiëren is een ramp....
In filemanager kan je gewoon queueing toepassen.
Werkt hier prima
Je bedoelt dat als ik in Filemanager een bestand kopieer naar een USBShare (gekoppeld aan NAS), ik een volgende kopieeractie naar de USBShare kan plaatsen die pas start als de huidige klaar is?

[Reactie gewijzigd door poehee op 7 januari 2014 19:57]

Yep, werkt al jaren gewoon goed hoor.
Ben benieuw hoeveel performance van de nas zelf word afgesnoept.
Dsm4 nam ook al meer ram in gebruik tegen over de voorgaande versie..
Al die gadgets zijn leuk maar hoevaak log je uberhaupt in..
Ik kijk meer in sab/sickbeard en couchpotato dan de dsm zelf.

Lijkt wel of ze virtuele desktop ervaring willen geven maar wat mij betreft is dat overkill.
Het is maar een nas:)
Heb liever meer performance dan al die dsm gadget crap..

Heb 3gb ram in mijn 1511+ waarvan 70% in gebruik is onder dsm 4 waar dat 60% was onder dsm3..

Edit, blijkbaar zit er een memoryleak in mijn sabnzb installatie.. python gaat los en vreet tot 70%. blijkbaar gekomen door een dsm update. schijnt vaker voor te komen.. heb geen zin om python opnieuw te installeren want dat houd ook in dat sab/sickbeard en couch eraf moeten. heb nu dagelijkse herstart van sabnzb ingesteld om ram maar vrij te geven.

los het wel op als ik eens upgrade naar nieuwe nas indien nodig.
zo groot issue is het ook niet:)

[Reactie gewijzigd door Qualixo op 7 januari 2014 22:59]

mijn DS212J staat ook vrijwel continu op 55% geheugen, en soms zonder aanwijsbare reden op 100% CPU.

Ben dus niet de enige met dit soort vaagheden?
verder draait het ding als een zonnetje ! ben dan ook erg benieuwd naar deze nieuwe DSM!

Edit: Ik denk eerder dat jullie de DS212j/""/+ ook alleen voor prive gebruik hebben staan?
nu ik mijn eigen post terug lees zie ik dat ik dat verder niet vermeld heb, maar er hangt hier iets meer aan dan je gemiddelde thuis situatie.

Verder denk ik dat het inderdaad combinatie is van net iets te zware software op een net iets te kleine nas.

Doet gelukkig niks af aan 't feit dat DSM5 altijd een welkome upgrade is.
en mogelijk ook wel een reden om het een en ander maar eens opnieuw te installeren

[Reactie gewijzigd door Xantios op 8 januari 2014 14:14]

Mijn DS213J draait standaard op ongeveer 6-10% CPU en 25% Geheugen.
Ik heb wel audio station uit staan meestal maar de rest (cloud, video, VPN, Antivirus) draait wel. Hij draait wel regelmatig op 100% maar dat komt omdat mijn spotweb elke 2 uur nieuwe spots ophaalt en NZBGet soms aan het downloaden gaat.
Onze DS212J gebruikt "in rust" maar 24% RAM.
Met DSM 4.3, en Audio+Media Station als enige actieve extra pakketten.
Het hangt er maar vanaf wat je er allemaal op draait, lijkt me.
Ik denk dat dat eerder aan de versie van je nas ligt,

Ik heb de ds212+ gehad en heb nu de ds214play, Beide gebruiken rond de 25% geheugen en ergens tussen de 2en10% cpu bij idle.
Hm, heb ook 3GB ram in mijn 1511+, daarvan is bij mij meestal maar ongeveer 7% in gebruik. Ben benieuwd wat de jouwe dan allemaal aan het doen is.
Iemand meer info over de Chromecast ondersteuning?
Volgens mij wordt chromecast ondersteuning geïntegreerd in DS audio en DS video, waar nu de airplay functionaliteit al aanwezig is.
Ik vraag me af of ze DTS transcoding gaan herinvoeren, zeker met mijn nieuwe ds214play heb ik daar sterk behoefte aan.. Of hopen dat plex een officiele release gaat krijgen voor de play.
Als het je gaat om de Video Station app die idd geen DTS meer ondersteunt ivm een rechtenkwestie, dan kun je in het forum van synology de oplossing vinden: gewoon een oudere versie die dat nog wel deed installeren en (voorlopig) even niet updaten. Werkt prima. Daarnaast even een klacht aanmaken dat DTS ondersteuning weer aan Video Station moet worden toegevoegd, hoe meer gebruikers klagen, hoe groter de kans dat dat effect heeft.

Ben zelf overigens zeer tevreden over mijn synologies. Prima interface, heel gebruikersvriendelijk, veel mogelijkheden.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee