Synology introduceert twee nieuwe DiskStation DS214-modellen

Synology heeft twee nieuwe nas-modellen uitgebracht die beide beschikken over twee drivebays. De DiskStation DS214+ zou betere prestaties bieden ten opzichte van zijn voorganger, terwijl de DiskStation DS214se in het budgetsegment valt.

Volgens Synology kan de DS214+ gemiddelde lees- en schrijfsnelheden behalen van respectievelijk 208 en 153MB/s. De verbeterde prestaties van de DS214+ ten opzichte van de DS213+ zouden mogelijk zijn door een dualcore 1,33GHz processor met een floating point unit. Ook het verdubbelde werkgeheugen naar 1GB ram heeft een positieve invloed op de snelheden.

Synology DS214se Synology DS214+

De DS214+ kan met zijn twee drivebays tot 8TB aan opslag bieden. De nas is tevens voorzien van twee gigabit-ethernetnetaansluitingen, waardoor failover en link aggregation mogelijk worden. Synology specificeert het energieverbruik op 27,6W bij draaiende schijven en 9,3W met harde schijven in de slaapstand. De adviesprijs bedraagt 260 euro exclusief btw.

In het budgetsegment schuift de nasbouwer de DS214se naar voren. Ook deze nas biedt plaats aan twee harde schijven, goed voor maximaal 8TB. De nas moet het doen met een singlecore 800MHz-cpu en 256MB werkgeheugen. Toch zou de DS214se nog leessnelheden tot 102MB/s kunnen behalen. De nas verbruikt in slaapstand 3,6W en 19,1W met draaiende harde schijven. De budgetnas heeft een adviesprijs van 112,50 euro exclusief btw.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

05-11-2013 • 13:27

42 Linkedin

Lees meer

Synology komt met single-bay DS115j-nas Nieuws van 4 september 2014

Reacties (42)

42
41
31
2
0
1
Wijzig sortering
Die se heeft een mooi prijsje, maar levert zo te zien wel fors in op de voorgaande j-versie: 0,8GHz vs 1,2GHz cpu en 256MB vs 512MB geheugen.
Ben het met je eens. Op het moment van tikken staat de DS214SE op 135 euro en de DS213J op 169.

Voor die 34 meer heb je dan dus wel dubbel zo veel geheugen en 1,5x zo snelle CPU.

Jammer dat ze geen DS214J uitbrengen met een dual core op 1,0GHZ en 512MB met een uiteindelijke marktprijs van rond de 180/190. Dat zou ik dan een veel beter alternatief vinden voor de DS213J dan deze uitvoering.
Het ligt er maar aan wat je eisen zijn.
De 212J bij mn ouders gebruikt momenteel maar 55MB RAM (excl cache), iets meer tijdens backups of filmpje kijken e.d..
En hij doet 60MB/s, wat al zo snel is dat ze het niet zouden merken als de CPU 1/3 langzamer is, niet in de laatste plaats omdat het netwerk de bottleneck is (Wifi, en machines met 100Mb NIC). En de 214se is dus al veel sneller dan dit.
Dan is €34 extra uitgeven voor iets beters simpelweg niet nodig.
Synology is niet per se alleen voor powerusers die hun Gb/s netwerk willen verzadigen met Bittorrent ofzo, maar ook een goeie keus als je niet veeleisend bent, maar gewoon een goed werkende, makkelijk te beheren, goed en lang ondersteunde NAS wilt.
En hiermee heb je voor slechts €135, een 2-bay NAS met het geweldige Synology DSM, mooi toch? Voor elk wat wils.

edit: wat preciezere cijfers e.d.

[Reactie gewijzigd door N8w8 op 5 november 2013 16:02]

Ok dus zou ik dan met de 214se wel fatsoenlijk zonder stotteren een HD film kunnen streamen naar mijn Raspberry Pi?
Met m'n 109 lukt dit wel, maar af en toe zit er een lichte hapering in het beeld.
Buiten de floating point ( en ondersteuning tot 2018 ) is hij hetzelfde als de 210j

idd de 213j is op dit moment een betere keuze voor de budgetserie
Wat is de meerwaarde van dit item t.o.v dit bericht van een tijd geleden?

nieuws: Synology brengt in oktober tien nieuwe nas-systemen uit
De prijzen, en het gegeven dat ze vanaf nu ook daadwerkelijk te krijgen zijn.

Mooie systemen, met name de DS214se zie ik nog wel een hit worden; 112,50 excl is echt een mooie prijs voor zo'n systeem! Ben zelf eigenaar van 2 synology's (DS212 en DS1812+) en ben er erg over te spreken. Nu de prijs zo laag wordt, begint dit erg interessant te worden voor consumenten die externe opslag willen met als bonus alle consumentvriendelijke software die Synology erbij geeft.

Bijvoorbeeld Audio Station is echt een killer app. Zeker gekoppeld aan je smartphone is dit een heerlijk alternatief voor spotify, en behoudens de aanschafprijs helemaal gratis.
Meerwaarde is dat ze vanaf vandaag ook daadwerkelijk te bestellen zijn. In het vorige artikel werd 22-10 als datum genoemd.
Meerwaarde is m.i. Ook dat het nu een officiële aankondiging betreft.
Ik heb wel een suggestie:

N.l. dat niet iedereen elke dag ALLE berichten op Tweakers leest en dan ook meteen alles meteen onthoudt wellicht?

Dat bericht is van 4 oktober, ik was het al lang vergeten |:(
Staat gewoon in de gerelateerde content aan de rechterkant.
Maar als je eerst opmerkt dat er hier geen nieuwswaarde zou zijn, dan impliceert dat dat dit artikel dus niet geplaatst zou hoeven worden.
Op zijn beurt heeft dat weer tot gevolg dat er dus geen pagina is, dus geen rechterkant en ook geen gerelateerde content.

Ik vindt het juist wel prettig zo.
Veel fabrikanten doen aankondigingen; kijk bijvoorbeeld naar Intel met een nieuwe generatie. Dat Haswell er aankwam en welke CPU's daarbinnen zouden verschijnen is al meermaals gemeldt.
Als er vervolgens een of meer CPU's daadwerkelijk uitgebracht worden en algemeen verkrijgbaar zijn, dan is dat op dat moment opnieuw nieuws.
De gerelateerde content is daarbij een aanvulling voor als je meer wilt weten.

In dit specifieke geval.
Het artikel waar je naar verwijst zegt:
Synology komt nog deze maand met vermoedelijk tien nieuwe nas-systemen en zal er nog één begin november uitbrengen.
De werkelijkheid komt dus niet meer helemaal overeen met de toienmalige vermoedens, dus is het nieuws. Daarnaast waren nog niet alle specs die nu vermeld worden toen bekend.
Hoezo is dat een goed punt? In de krant lees je toch ook geen nieuws van een maand geleden?
Het gebruik van het woord "nieuws" en "krant" in één zin is al een contradictie natuurlijk... 8)7
Anoniem: 382732
@hgoor5 november 2013 15:11
Iets zo snel mogelijk op internet pleuren maakt het nog geen nieuws.... Nieuwsberichten die door professionals zijn geanalyseerd en in de context zijn geplaats zijn een stuk nieuwswaardiger.
Dat is het punt niet, het punt is dat jij beweert dat een krant inherent geen nieuws presenteert (waarschijnlijk omdat het dan meestal alweer een dag oud is). GJvdZ spreekt dat tegen door te zeggen dat de berichten in een krant meestal nieuwswaardiger zijn omdat er meer aandacht aan is besteed (dmv analyse, factfinding, hoor en wederhoor, etc.). Dat het dan een dag oud is neem je op de koop toe.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 5 november 2013 17:18]

De DS214se heeft een "Floating-Point Unit Enabled CPU Favors Multimedia Processing". Is dat dezelfde optie die de DS214play ook heeft? Zo ja, dan is het een erg cheap-ass Plex Server :-)

Edit - Nee dus, die FPU heeft niks met de extra media encoding / decoding te maken. Erger nog; zelfs op de DS214play kan Plex GEEN gebruik maken van die Evanlast HW decoding; alleen Synology's DC Video app ondersteunt dat; wat betekend dat er dus ook GEEN HW decoding plaats zal vinden als je vie DLNA streamt.

[Reactie gewijzigd door Neus op 5 november 2013 14:00]

Denk het niet de DS214Play heeft een Dual Core 1.6 GHz met 4 Threads.

De DS214se een singlecore 800MHz-cpu dus een plexserver lijkt me kansloos....
Je hebt gelijk:
Synology heeft voor de DS214play gekozen voor een op 1,6GHz geklokte dualcore-soc van Intel. Vermoedelijk gaat het om een CE5335-soc op basis van het EvanSport-platform. Deze soc is gericht op opslagapparatuur voor thuisgebruik en biedt onder andere functionaliteit voor het hardwarematig kunnen transcoden van hd-videomateriaal. Dit zou 'on the fly' transcoding mogelijk moeten maken voor beelden op maximaal 1080p-resolutie, zonder dat de x86-cores worden belast.
Het is nu momenteel wel appels met peren vergelijken. Het zijn twee hele verschillende processoren van verschillende leveranciers. Hierdoor verwacht ik dat het effectieve verschil wel eens kleiner zou zijn dan wat hierboven wordt geschetst. De dual 1333 Mhz (414+) zou wel eens sneller kunnen zijn, dan de dual 1600 Mhz (413play) in bepaalde taken, zoals unzippen bijvoorbeeld. Daarnaast verwacht ik het zelfde voor de 213j (single 1200Mhz) ten opzichte van de 214se (single 800 Mhz). Door een andere processor architectuur kan de tick voor tick performance heel anders uitvallen.

Ofwel het wordt wachten op de eerste reviews en op gestabiliseerde verkoopprijs voordat conclusies getrokken kunnen worden.


Aanpassing: 1,2 mhz veranderd naar 1200 mhz etc..

[Reactie gewijzigd door Epep op 5 november 2013 23:18]

0,8Mhz, zo snel was m'n Commodore 64 ook! Of bedoel je wel gigahertzen?
Beetje off-topic, maar waarom worden de prijzen van Synology in de artikelen op tweakers altijd ex. BTW genoemd? De pricewatch gaat gewoon uit van prijzen in de BTW. De meeste mensen die hier komen kijken doen dat gewoon met het oog op een aanschaf voor een thuissituatie (fotootjes opslaan, downloadserver, mediastreaming, etc) en niet zozeer voor zakelijk gebruik.
sterker nog, volgens de wet op de omzetbelasting is het zelfs verboden voor bedrijven om te adverteren richting consumenten met prijzen zonder btw.
Dus tweakers.net.....?
Komt rechtstreeks uit het persbericht van Synology:

http://www.emerce.nl/wire...station-ds214-ds214se-uit
leuk en aardig, maar het is toch niet zoveel moeite om er even 21% BTW bij te berekenen om zodoende op een consumentenprijs te komen?
Hmmm er zit dus toch verschil tussen de DS214+ en de DS214play. Als ik de specsheet van beide vergelijk staat er bij de play: Hardware Transcoding Engine: H.264 (AVC), MPEG-4 Part 2, MPEG-2, VC-1 en bij de DS214+: Hardware Transcoding Engine: NO. Plus dat de CPU van de play hoger geklokt is. Enige nadeel van de play is het ontbreken van een tweede UTP poort.... Hmmm. Met mijn requirements dus toch goed gekozen voor de play.
Eigenlijk wel vreemd te noemen dat een hoger geplaatst model in principe bepaalde hardwarematige zaken juist niet ondersteund. Je zou dan bijna zeggen dat de play nog interessanter wordt daardoor.

Waarom is dat bij de 214+ niet en hoezo is die nog steeds interessant voor de consument? Is dat enkel door de maximale performance plus een lullige optie tot LACP van 2 LAN poorten?
Het ligt een beetje in het gebruik, wil je media-encoding ( plex zal tzt wel ondersteund worden ) dan is de play 'beter'
Wil je stabiliteit en snelheid ( LACP ) dan wordt het de 214+

Ik hang er nog tussen in, even afwachten op wat recensies, één van beide zal het worden
Ik denk niet dat je erg gelukkig gaat worden van een 214se met een singlecore 800MHz-cpu. Ik heb zelf een 212j met een singlecore 1200MHz-cpu en vind het vaak net niet responsief genoeg tijdens interactie via de android apps en in de webinterface.

Ik overweeg een 214 te kopen, deze heeft dualcore en 512MB geheugen.

[Reactie gewijzigd door mountainbiker op 5 november 2013 14:05]

Heb zelf sinds een paar dagen een DS214, deze valt niet tegen maar de lees en schrijfsnelheden zijn altijd wel erg optimistisch. Met een rsync van een linux machine naar de Synology haal ik maar 20-25MB/s. CIFS doet 80MB/s.
Nu heb ik de snelheid niet nodig maar als je Sab en andere zooi wil draaien zou ik denk ik een Synology met atom/intel cpu nemen.
Heb zelf dus een 411 en da's ook geen Intel en SABnzbd draait best wel oké net als Sickbeard maar Couchpotato is b.v. niet vooruit te branden...

Vandaar dat ik overweeg om naar een 414 over te stappen: hopelijk gaan dat soort zaken sneller...
Ondersteunt deze NAS ook de "Low-Power Mode" die je bij sommige Synology modellen in het configuratiescherm kunt instellen bij Hardware > General > Fan speed mode? Deze optie zorgt er namelijk voor dat de fan zichzelf kan uitschakelen bij lage CPU temperatuur, wat ik 's nachts wel zou kunnen waarderen.
Of je zet 'm niet naast het hoofdeinde van je bed.... :z
hoe dachten ze 153MB/s door een gigabit interface te halen????
Dat houd bij 100 wel op. misschien ietsje meer met jumbo frames.
OT: Praktische vraag: kan je deze nas met een USB kabel aan de je Mac Mini hangen zodat iTunes ermee overweg kan?
Ik heb nu nog een DS411 en vraag me af of je kan migreren van zo'n 411 naar een 414 door simpelweg de schijven over te zetten :?

Temeer dat de 411 niet-Intel is....
Min of meer denk ik...

Ik zal het even gedetailleerd moeten nalezen, maar zo te zien is dit om van het ene draaiende systeem naar het andere te gaan (wat anders is dan wanneer je schijven wil overzetten: want in het eerste geval heb je dus 2x4 schijven en in geval; twee alleen je bestaande 4 schijven)...

Thanks voor de pointer! ;)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee