Synology komt met embedded nas voorzien van sdxc-kaartlezer

Synology heeft de EDS14-nas in zijn productlijn opgenomen, een nas voor embedded-toepassingen die sdxc-geheugenkaartjes gebruikt in plaats van harde schijven. Daarnaast komt Synology met de DS414j, de eerste nas in de low-end j-serie met een dualcore-processor.

De Embedded DataStation EDS14, voorzien van een 1,2GHz Marvell Armada 370-cpu en 512MB werkgeheugen, heeft doordat de fabrikant een sdxc-kaartlezer gebruikt en een ventilator ontbreekt een compacte behuizing. De nas heeft bij het toepassen van sdxc-kaartjes een maximale opslagcapaciteit van 128GB. Daarbij specificeert Synology maximale lees- en schrijfsnelheden van respectievelijk 78 en 45MB/s.

Naast een sdxc-kaartlezer is er ook ook een usb 3.0-aansluiting aanwezig. Daarop zijn lees- en schrijfsnelheden tot 112 en 78MB/s mogelijk. De twee gigabit-ethernetaansluitingen laten de nas met het netwerk communiceren. Er is ook nog een usb 2.0-aansluiting aanwezig die bijvoorbeeld voor een wifi-dongle inzetbaar is.

Volgens Synology is de EDS14 met name nuttig voor embedded toepassingen, bijvoorbeeld voor het opslaan van camerabeelden. Zo is de spanning schaalbaar tussen de 7V en 24V en de nas kan via PoE-kabels van voeding worden voorzien. Ook zou het apparaat bestand zijn tegen fysieke trillingen en omgevingstemperaturen van -20ºC tot 50ºC. De nas krijgt een adviesprijs van 150 euro en is per direct leverbaar.

Naast de EDS14 heeft Synology de DS414j aangekondigd. De nas biedt vier drivebays, goed voor maximaal 20TB bij het gebruik van 5TB-schijven. Synology stelt dat de DS414j de eerste nas in het goedkopere j-segment van de DiskStation-serie is die beschikt over een dualcore-processor. Het gaat om de MindSpeed Comcerto 2000-cpu op 1,2GHz. Het werkgeheugen is beperkt tot 512MB.

Synology belooft maximale lees- en schrijfsnelheden van respectievelijk 112 en 80MB/s. Naast een gigabit-ethernetaansluiting en een usb 2.0-poort is er in de j-serie nu ook een usb 3.0-aansluiting aanwezig. De DiskStation DS414j gaat 250 euro kosten en is per direct beschikbaar.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

29-04-2014 • 13:47

59 Linkedin

Lees meer

Synology brengt DS215j op de markt Nieuws van 25 november 2014

Reacties (59)

59
58
34
5
0
10
Wijzig sortering
Werden ambulances en politieauto's ook niet steeds meer met camera's uitgerust? Kan me voorstellen dat dat een nuttige toepassing is van die embedded NAS.

Qua opslag heb je dan ook niet zoveel nodig, je hoeft geen maanden terug te kunnen kijken, als je van één dag / twee dagen bewaart heb je voldoende voor als er wat gebeurt lijkt me.

Soort dashcam, maar dan met meerdere camera's en luxer.

Of een NAS voor in een vliegtuig bijv. om content af te kunnen spelen op die schermpjes in vliegtuigstoelen.

[Reactie gewijzigd door ThinkPad op 29 april 2014 15:01]

De nas heeft bij het toepassen van sdxc-kaartjes een maximale opslagcapaciteit van 128GB.
Dat is maar deels waar. De fabrikant pakt meestal gewoon de grootste capaciteit die op het moment van release ruim beschikbaar is (dit dus niet), en geeft dat op als maximum. Grotere capaciteiten werken meestal gewoon. Er is ook geen reden dat ze niet zouden werken, want 128GB is nergens een "magische" grens.

Los hiervan snap ik niet dat er niet gekozen is voor CF kaarten. Die kunnen veel groter en sneller, en het is niet alsof er een te beperkte ruimte binnenin het kastje is. Past makkelijk. En dan voor lieden die tóch zonodig een SD-kaartje willen gebruiken, biedt je een adapter aan. Problem solved, everybody happy. Het is bijna net zo raar als tablets waar geen gewone SD-kaart in kan.

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 29 april 2014 17:35]

CF is natuurlijk niet echt mainstream meer. Loop maar eens een MediaMarkt binnen en loop eens over de camera afdeling. 99% van de camera's gebruikt SD/microSD.
Voor professionele toepassingen nog wel, zie bijvoorbeeld de Canon 7D (semi prof zelfs)
pricewatch: Canon EOS 7D Zwart
Die DS414J is een mooi ding, ik snap alleen niet wat de doelgroep is van dat embedded systeem. Niet enorm hoge lees/schrijf snelheden en alleen SDXC kaartjes....
Het OS op de Synology kan camerabeelden op slaan. Daar is een module voor aanwezig. Als je zo'n ding dus ergens neerzet met een camera er aan heb je in principe een redelijk compacte camera opstelling zonder dat je een 'grote' bak met draaiende ventilator neer moet zetten.

Zie ook: http://www.synology.com/nl-nl/surveillance/index

[Reactie gewijzigd door jip_86 op 29 april 2014 14:02]

Het grote nadeel dan lijkt me dat Sureveillance Station geen USB-camera's ondersteunt.
Voor embedded systemen wil je in de meeste gevallen namelijk niet ook nog eens een IP-camera voorzien. De camera zal meestal toch in de buurt staan van het embedded device.

Mijn inzicht is dit slechte positionering van het toestel.
Embedded devices worden mijn inziens vooral geleverd zonder behuizing, omdat ze toch nog ergens ingebouwd worden. Ofwel voorzie je dan een optionele behuizing, ofwel noem je het anders.

Je kan hiermee eventueel wel een uitgebreide router van maken bijvoorbeeld.
Twee ethernetaansluitingen zijn dan zeker handig, de maximale opslag is dan zeker voldoende en het formaat is eveneens naar die aard.
Je hebt er dan meteen een mail-, syslog- of andere server bij, eventueel met wat extra opslag via USB3.
Misschien ook handig als je reeds netwerkstorage hebt maar de functionaliteit (en uitstekende ondersteuning) van Synology wil hebben.

Het toestel is zeker niet per se nutteloos maar de naam 'embedded NAS' is dat volgens mij wel, zeker in zijn huidige formaat.
De wereld van embedded devices is een heel andere dan meestal het onderwerp van gesprek is op tweakers. Er zijn heel wat meer toepassingen voor dit soort apparaten dan alleen ip cameras waarbij solid state storage is gewenst, wat een bepaalde "ruggedness" met zich meebrengt.

Denk aan de food industrie, food processing, ...we zijn de hele dag omringt door embedded devices maar hebben het zelf vaak nauwelijks in de gaten. Of wat te denken van de offshore industrie, de transport sector of avionica.

Niets ten nadele van tweakers maar, hetgeen hier in de regel voorbij komt is huis-tuin-en-keuken ict, en da´s maar een heel klein onderdeel van de globale informatiserings markt.
Hoe weet je dat hij geen usb-camera's ondersteund?
misschien omdat:
 • onder het kopje compatibility op de synology site alleen gesproken wordt over IP cameras?
 • de omschijving van Surveillance Station onder DSM zegt
  Surveillance Station is a web-based application that can manage IP cameras to safeguard ....
  ?
 • hij wellicht eigenwijs (zoals ik :P) geprobeerd heeft een normale USB camera aan de praat te krijgen?

[Reactie gewijzigd door Yucko op 29 april 2014 16:40]

Ben ik met je eens, daarnaast blijven de licenties voor het surveillance station stront duur als je het mij vraagt....

[Reactie gewijzigd door harrytasker op 29 april 2014 17:38]

Anoniem: 16328
@jip_8629 april 2014 14:04
Alleen 128GB is toch niet heel veel voor camerabeelden.
Hangt er precies vanaf hoe je de beelden opneemt, fullhd met hoge audiokwaliteit zal hem redelijk snel vullen. Dan nog heb je voor een beveiligingscamera zelden meer dan een paar dagen aan opslag nodig.
Precies! ik heb mijn camera (720P) op 30 dagen beeld rotatie staan met motion detection van 0:00 tot 8:00. Deze neemt nu 4GB in beslag.

De echt interessante beelden kun je markeren (ook via je IOS of Android apparaat) zodat deze niet verwijderd worden.
Klopt, maar als deze voor mobiliteit gemaakt is verwacht ik niet dat deze camera veel zal opnemen.
Yep is niet veel. Maar je kunt je kwaliteit van de beelden aanpassen, zoals de resolutie/aantal frames en hoelang je de beelden wilt bewaren. Je kunt de archief beperken tot x GB of een dag limiet zetten.

Mijn kennis heeft 2 axis camera's aan een ds412+ hangen op een andere locatie, en de nas staat thuis bij hem. Werk goed, hij is tevreden over.

[Reactie gewijzigd door rolex op 29 april 2014 14:21]

Hangt er een beetje vanaf wat voor camerabeelden je wil opslaan. Als het bewakingsbeelden zijn kom je al een heel eind. Synology heeft in zijn software "bewegingsdetectie" voorzien waarbij enkel de beeldrn waarom beweging zichtbaar is worden opgeslagen, de besparing van schijfruimte is uiteraard enorm. Bovendien worden bewakingsbeelden vaak erg beperkt bewaard, dus met 128 Gb kom je misschien verder dan je zou denken.
Pak dan gewoon camera's die direct die SDXC kaartjes aankunnen... dan heb je die capaciteit gewoon direct in de cam zitten.
een goedkope en zuinige downloadmachine, itunes streamer, plex player, vpn-server, radius server, crashplan backup server, etc?

Kan heel interessant zijn hoor. Mits de prijs goed is.
Als ik naar de verhouding kapotte hdd's versus kapotte sd kaartjes kijk (in mijn ervaring) dan zou ik een apparaat als dit van mijn levensdagen niet vertrouwen.
Download machine niet echt.... 10 HD films en die NAS zit vol en psst sinds kort downloaden is verboden :P.
Waarom niet? Overnacht 100GB (legit) binnehalen welke je vervolgens via 1 Gbit netwerkje naar je "mass storage" pompt? Ideaal toch, en geen lawaaige pc 24/7 aan staan.
mijn inziens juist ideaal!
Wat voor "mass storage" had je in gedachten?
Soort van NAS systeem?
:) Kan maar zit zelf meer te denken aan een HTPC oid waar je je content naar toe trekt. Hoeft per definitie niet een NAS (actieve storage) te zijn. Zelf heb ik een Brazos servertje gebouwd welke scheduled dagelijks zijn content door pompt het "netwerk" in waaronder een HTPC. HTPC staat vervolgens rest van de dag op standby.
Usb3 HD aansluiten natuurlijk
Volgens Synology is de EDS14 met name nuttig voor embedded toepassingen, bijvoorbeeld voor het opslaan van camerabeelden. Zo is het voltage schaalbaar tussen de 7V en 24V en de nas kan via PoE-kabels van voeding worden voorzien. Ook zou het apparaat bestand zijn tegen fysieke trillingen en omgevingstemperaturen van -20ºC tot 50ºC.
Anoniem: 16328
@Neus29 april 2014 14:03
Het is dus bedoeld voor gebruik in voertuigen?
Hmm, weinig waarschijnlijk. Temperatuurs-eisen in de automotive branche gaan meestal langs de onderkant tot -40°C, en langs de bovenkant tot 85°C of meer.

Zowel temperatuur als spanning sluiten beter aan bij industriële toepassingen (PLC's en dergelijke).
Gezien de parameters waar onder het apparaat kan functioneren, zou het dus geschikt wezen voor in een voertuig.
Buiten wat genoemd is, bijv .Google Cloud Print server of een bestaande NAS/DAS met USB target aansluiting voorzien van synology functionaliteit.
"Volgens Synology is de EDS14 met name nuttig voor embedded toepassingen, bijvoorbeeld voor het opslaan van camerabeelden."
Tja het is wat je mooi vind.... Ik vind hem foei lelijk!
De prijs is opzich wel aardig. Maar de prestaties zijn dan wel van het niveau dat ARM nassen 3 jaar geleden hadden. Die waren toen de tijd wel rond de 380 (bv een qnap 412).

Die heb ik zelf ook. Vind ik persoonlijk mooier qua looks dan deze. Qua prestaties is het vergelijkbaar. Ik heb hem vooral vanwegen het lage verbruik. ATOM nassen gebruiken idle 2x zo veel stroom.
Dat staat er al in, voor embedded toepassingen zoals opslag van camerabeelden. Daarvoor is 128Gb al snel genoeg en de voordelen van bv geen koeling, -20 - +50 graden en PoE zijn ideaal.
DIe DS414J ligt kwa prijs wel erg dicht in de buurt van de 214 en kwa specs verschillen ze ook niets. Waarom zou iemand nu nog voor de 214 gaan?
Als je maar 2 schijven hebt of een kleiner kastje wilt.
SDXC sloten kunnen feitelijk altijd ook SD en SDHC kaartjes lezen. Bovendien kan SD passief uitgebreid worden naar 7 kaartjes, met 7*2EB kom je een heel eind hoor.... in theorie
Het lijkt mij persoonlijk wel handig, zo'n kleine NAS die heel weinig ruimte in neemt maar ik had dan nog graag een optie gezien voor een 2,5 inch disk voor een harddisk of een SSD. Dan kan je het systeem nog heel compact houden en heb je een stuk meer opslagcapaciteit en hogere lees/schrijf snelheden, de lees/schrijf snelheid van deze valt mij ook erg tegen.
Ik vind de DS414j nog vrij duur, maar goed. Wel een dualcore processor :)

Die EDS14 snap ik niet helemaal, als je een NAS neemt met een SSD dan is hij toch ook bestand tegen trillingen? Voeden via POE is wel een leuke gimmick, goed dat ze de unit ook laten voeden via een "normale" voeding.
Hij heeft wel allerlei features die normaal alleen in de non j en plus modellen zaten. Zoals een dual core processor, USB3 en Wake on Lan. Synology moet oppassen dat ze hun eigen plus modellen niet weg concurreren. Hoewel deze processor, hoewel dualcore, waarschijnlijk een stuk langzamer zal zijn.
Deze apparaten werden in maart 2014 al aangekondigd op de Cebit, tezamen met o.a. de DS414Play. Hopelijk komt deze dan binnenkort ook beschikbaar!
Ik kan niet wachten op de DS414Play! Vooral de prijzen ook!
De EDS14-nas zou voor audiotoepassingen zoals Squeezelite { code.google.com/p/squeezelite/‎ } een heel mooi apparaat zijn (snel / fanless / en makkelijk goedkoop te voorzien van een goede lps voeding .
Audio dan via usb out.
Denken jullie dat dat makkelijk werkend is te krijgen?

Zelf sluit ik nu een squeezebox of laptop via usb aan op een high end dac
Het OS wat op de NAS draait is erg open. Dit blijkt wel uit de vele community plugins (zoals Couchpotato en Sickbeard tot Midnight commander). Voor een overzicht kun je hier kijken maar als je zelf aan de slag wilt kun je met 1 klik SSH aanzetten voor root toegang.

Ik ben niet bekend met sqeezebox maar ik weet dat er standaard een package is voor sqeezebox server:
http://www.synology.com/en-us/dsm/app_packages/SqueezeCenter

[Reactie gewijzigd door dycell op 29 april 2014 20:56]

Embedded NAS is leuk, maar had er dan een M.2 of msata interface ingebouwd zodat je tenminste nog via SSD behoorlijk wat storage kan toevoegen tegen minimaal extra stroom verbruik.
Er zijn al 1TB msata SSD's dus dat lijkt me bv ideaal voor in zo'n dingetje.
ik had verwacht/gehoopt dat de 412+ juist een opvolger zou krijgen. op mijn vraag in Februari of die nog volgt:

Due to the performances of the DS412+, Synology did not consider as necessary to replace that specific product.

maar de eds14 krijgt gewoon een 2e port. het assortiment neemt toe, maar verkoopcijfers zouden mij doen begrijpen waarom sommige producten geen vervolg krijgen. ik dwaal langzaam af bij synology.

(edit: typo)

[Reactie gewijzigd door bousix op 29 april 2014 17:49]

mooi dat die voor 250 euro beschikbaar is maar staat in de pricewatch voor 299 :')

edit ivm de reacties hieronder:

ik zag het daarna pas ja, ik was iets te snel met reageren :) toch zou ik die 414j niet snel aanschaffen. Leuke prijs voor een 4-bay nas maar net niet krachtig genoeg naar mijn idee.

[Reactie gewijzigd door Qlusivenl op 29 april 2014 20:19]

Als je goed kijkt zie je dat er nog maar 1 winkel is die hem heeft. Zodra meer winkels hem krijgen zal de prijs wel dalen naar de 250 euro waar Synology op mikt :)
Wat dacht je van de EDS nas.

"De nas krijgt een adviesprijs van 150 euro en is per direct leverbaar."

Nog geen prijzen bekent 8-) .
Mooie apparaten van Synology. Echter heb ik nu een wat oudere DS108J en die is (nu?) supertraag. Zelfs als ik alle features van de Synology uit heb gezet en het alleen als netwerk harde schijf gebruik. Het is zelfs fijner om een goedkope USB harde schijf te gebruiken.

De SDXC kaartlezer is mooi, maar in welke situaties zou dit nou echt handig zijn?

[Reactie gewijzigd door twkr18526 op 29 april 2014 14:00]

Heb ook nog zo een oud beestje draaien :)
Echter nu als rsync op een remote location.

Werkt als een tiet!
Die kleine zou ik meenemen als ik op vakantie ga en een filmpje op locatie zou willen downloaden aangezien ik geen behoefte heb aan rommel (mening) apps op mijn Surface.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee