Kabelaars moeten netwerk binnen twaalf weken openstellen

De OPTA heeft de definitieve maatregelen en tarieven vastgesteld om concurrentie op de kabelmarkt mogelijk te maken. UPC en Ziggo moeten concurrenten vanaf juni de mogelijkheid geven tot wederverkoop van het analoge standaardpakket.

De beslissing van de OPTA maakt een einde aan een kwestie die al tijden sleept. Al in 2008 stelde de OPTA dat kabelmaatschappijen ruimte moeten maken voor nieuwkomers op hun netwerken. De kabelaars verweerden zich met de claim dat er met Digitenne, iptv en satelliettelevisie genoeg keuzevrijheid voor de consument is.

De onderhandelingen van de OPTA met UPC en Ziggo verliepen echter moeizaam. Ziggo vond bijvoorbeeld dat een groothandelsprijs van 11 euro per abonnee per maand reeël was, en UPC wilde zelfs een euro meer vragen. De OPTA heeft het uiteindelijke tarief nu vastgesteld op 8,45 euro voor Ziggo en 8,83 euro voor UPC.

Bedrijven die tot de kabelmarkt willen toetreden, kunnen voor die bedragen de analoge standaardpakketten van de grote kabelmaatschappijen inkopen. Het staat de nieuwkomers dan vrij om zelf te bepalen voor welke prijs ze het aanbieden aan de eindgebruiker. Het is te verwachten dat deze prijs onder die van de grote kabelbedrijven komt te liggen. Geïnteresseerde bedrijven moeten wel eenmalig 30.000 euro betalen voordat ze abonnementen mogen verhandelen.

Eindgebruikers die op dit moment alleen een analoog televisiepakket afnemen, kunnen vanaf juni overstappen naar een andere aanbieder. Mensen die naast televisie ook internet en/of telefonie afnemen, moeten tot november wachten.

De kabelbedrijven hebben overigens vorig jaar al beroep aangetekend tegen het besluit om de kabelmarkt open te breken. Het College van Beroep voor het bedrijfsleven behandelt deze zaak op 18 maart. De OPTA laat bij monde van woordvoerdster Cynthia Heijne weten ervan overtuigd te zijn dat de rechter het oorspronkelijke besluit zal onderschrijven.

Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

11-03-2010 • 15:48

206

Lees meer

Reacties (206)

206
202
147
4
0
23
Wijzig sortering
Alleen analoog? Wat hebben we hier nou aan :( Ik heb hier UPC, en zou graag Ziggo willen, maar dat kan dus weer niet.

[Reactie gewijzigd door VonFoX op 25 juli 2024 00:23]

Het begin is er, maar denk dat ze ook daarna zich open moeten stellen voor digitale TV. Nu KPN ook glas aan het aanleggen is lopen de kabel maatschapijen nog voor, maar zometeen als het glas er eenmaal ligt is het bye bye, zwaai zwaai :).
Reken daar maar niet te hard op. De kabelaars zijn zelf ook bezig hun netwerk te verglazen.
Inderdaad, volgens mij heeft UPC zelfs het grootste glasvezelnet van zowel Nederland als Europa, die waren 10 jaar geleden al glasvezel aan het leggen toen er nog helemaal niemand behoefte aan had. Een van de redenen dat ze bijna failliet gegaan zijn door de enorme investeringen met toendertijd praktisch geen rendement. Nu plukken ze daar de vruchten van (het UPC netwerk is lang zo brak niet als veel mensen denken).
Klopt inderdaad. Het netwerk is zo brak niet als veel mensen denken alleen door de slechte service etc gaan mensen juist denken dat het netwerk slecht is.
De service is tegenwoordig prima voor elkaar vind ik. Die huilverhalen stammen van jaren geleden. Ik zit nu ruim een jaar bij UPC en eigenlijk nooit last gehad anders dan van die stomme software upgrades, maar dat is de laatste maanden ook verleden tijd.

Verder, als die kabelaars eindelijk die verrotte analoge signalen van hun kabel mogen schrappen dan komt 70% van de bandbreedte vrij voor andere zaken. (bron: ergens zomer 2009 gelezen in de C'T)
die verrotte analoge signalen
Die analoge signalen zijn nog steeds verreweg het meest gebruiksvriendelijk. Ze werken met iedere tv, overal in huis zonder extra afstandsbediening. En op de meeste tv's is het verschil in kwaliteit niet/nauwelijks te zien.

@ hieronder:
Alleen beide hebben 2 dezelfde kleine problemen:
[...]
-Geen persoonlijke zender indeling/volgorde
En dat is een klein probleem?
Ik kijk toevallig geen TMF/MTV, en wel ARD/ZDF/WDR. Dat betekent dus dat het begrip zappen mij al onmogelijk wordt gemaakt. En dat noemt men vooruitgang. Ik wed dat het UPC reclamekanaal bij de eerste 10 zenders staat.

[Reactie gewijzigd door poefel op 25 juli 2024 00:23]

Kom op. Niet zo zeuren!
Je zit hier op Tweakers.net en niet op vroegerwasallesbeter.nl

Analoge TV stamt zelfs nog van voor mijn tijd, en ik heb hier nog kabel TV aangelegd in Nerdeland, dus kan je na gaan van welk bouwjaar ik ben. Nu zal de overgang van zwart/wit televisie al heel wat tumult in jullie huishouden veroorzaakt hebben, maar mag het een keer na 50 jaar een stapje vooruit!?!

Nu snap ik wel dat jij nog steeds in een emmer in een hoekje van de tuin moet poepen omdat dat nu eenmaal makkelijker is en dat zo'n WC waar waterverspilling is. Dat moet je lekker allemaal zelf weten. Ook ik hou nog vast aan sommige oude traditionele waarden en normen, maar je kan niet aan alles vast blijven houden als de rest van de wereld vooruit gaat.

De paardentram rijd hier inmiddels niet meer.
:+

[Reactie gewijzigd door trankilo op 25 juli 2024 00:23]

Rare argumenten gebruik je om aan te geven dat we maar over moeten naar digitale TV. Ik kijk zelf nog steeds analoog. Niet zonder reden. Op mijn CRT zie ik nauwelijks verbetering van een digitaal verwerkt signaal. Winst: nihil.
Maar de nadelen zijn o zo duidelijk:
- Kan maar een apparaat aansluiten
- Kan dus niet meer opnemen met de HD recorder
- Heb aparte afstandbediening nodig
Toch heb ik het eens geprobeerd. Heeft mij twee weken gekost voordat ik met Casema de problemen had opgelost. Testen lukt de gewone gebruiker niet meer, want zelfs de vrije kanalen zijn gedecodeerd (vergelijkbaar met het verplichte OVchip gebruik als je een OVjaarkaart gebruikt. Voor je het weet is je chip geblokkeerd). Aan het deblokkeren zit een heel circus vast met eigenaar/adres/recht, etc.
Volgende nadeel:
- Je geeft ongevraagd en ongewild informatie weg over kanalen die je gebruikt
Dus ik heb het eindelijk werkend. Ga ik eens rustig zitten voor een film. Geeft de decoder een permanente decryptie fout op 3/4 van de film. Niet aan te zien dat beeld. Teruggeschakeld naar analoog, het werkt weer.
Je kunt je voorstellen dat ik liever gewoon analoog TV kijk. Al moet dat met mijn paardentram.
@trankilo
Kom op. Niet zo zeuren!
Waarom zou ik niet mogen zeuren als de gemakken die reeds gemeengoed waren met *die geweldig nieuwe techniek* ineens niet meer mogelijk zijn? En dat heeft dan nog niet eens iets met de techniek te maken, maar met administratief gezeik.
1) Waarom zijn de digitale kanalen gecrypt? Als ik mijn analoog pakket niet betaal gaat gewoon de stekker eruit, waarom doen ze dat bij digitaal niet? Doordat zenders gecrypt zijn ben ik veprlicht een smartcard aan te schaffen, die maar matig compatible is met de verschillende decoders en CAMs, waarbij het de provider volledig vrij staat de voorwaarden aan te passen (alsmede de prijs per kaart) én zelf een max. van drie kaarten per huishouden in de stellen! Ik heb meer tv's, wat nu? Meer betalen, dacht het niet. Het verbaasd met dan ook ten zeerste dat er nog geen signaalgenerators te koop zijn waar ik een smartcard in kan steken en vervolgens een 40-tal kanalen kan kiezen en op een frequentie kan zetten, waarna ik gewoon weer elke tv analoog aan kan sluiten. Zal wel weer worden tegengehouden door de veelheid aan smartcard types.
2) Software, traagheid, verantwoordelijkheid
De software van menig decoder ik crap. Pas met mijn recente Humax 5050 begint het ergens op te lijken, maar met name de Samsungs waren erg slecht hierin. Zappen is en blijft traag (inherent aan de technologie, de decoder weet immers niet naar welke zender je gaat zappen, dus ook een dubbele tuner heeft geen zin). Daarbij is het maar de vraag of je decoder blijft werken na de zoveelste netwerk-update (denk aan CI+) en je zendernummering heb je ook al niet meer in de hand (favorietenlijsten gaan ook niet altijd lekker mee met zenderupdates). En bij wie moet ik klagen? Ziggo wijst naar de decoderfabrikant of zegt vrolijk dat ik maar een nieuwe decoder moet kopen, de decoderfabrikant wijst naar Ziggo aangezien zij het signaal wijzigen.... Echt om moedeloos van te worden.
Conslusie: de enige reden dat we digitaal gegaan zijn is om de kabelboeren meer macht te geven over wat wij te zien krijgen en om middels technische mogelijkheden meer geld uit de consument getrokken te krijgen (seperate zenderpakketten). Dat het beeld er ook beter van is geworden is slechts een gelukkige bijkomstigheid.

[Reactie gewijzigd door TDeK op 25 juli 2024 00:23]

Gewoon alles slikken in het kader van de vooruitgang en vooral niet zeuren. Je weet toch wel dat je geen kritiek mag geven, dan ben je negatief.
}>

edit: toevoeging:

Ik heb bij best veel mensen op een flatscreen tv's (ook dure) gezien in combinatie met zowel canal+ signaal als digitenne. Ik was niet onder de indruk van driekwart van de zenders. Heb je wel een Formule 1 gekeken op eurosport. Ik moest bijna lachen. Daarna voetbal. Ik zag vage lappen groen voorbij schuiven als in een ouderwetse tekenfilm (waarbij de papieren ondergrond voorbij getrokken wordt), gelukkig wist ik dat dat gras moest voorstellen.

Het beeld is bij heel veel zenders zover gecomprimeerd dat je alleen maar artefacten ziet, zeker op een meter scherm. Ik kan je garanderen dat ik op onze 15 jaar oude CRT tv met analoog signaal een veel beter beeld heb. Blijkbaar is die digitale rommel voor veel mensen aanvaardbaar om naar te kijken op een flatscreen scherm. Het lijkt wat mij betreft wel Youtube uit 1995.

Ik was trouwens wel erg onder de indruk toen er een goede DVD in ging, dat beeld was geweldig.

Ik heb zelf ook 2 maanden zo'n bijzetkachel thuis gehad om digitaal te kunnen kijken. De beeldkwaliteit van digitaal verschilde op de CRT tv niet veel met analoog. Analoog was meestal net iets scherper (door die compressie artefacten). Geluid heb ik niet goed kunnen vergelijken door het ontbreken van voldoende aansluitmogelijkheden. Ik mocht het ding 4 of 5 maanden testen maar ik heb hem na twee maanden weg gedaan.

Ik wacht nog wel 5 jaar met digitale tv, ondertussen kan ik mijn verwachtingen wat bijstellen met oude youtube filmpjes van mobiele telefoons.

[Reactie gewijzigd door roller12358 op 25 juli 2024 00:23]

maar mag het een keer na 50 jaar een stapje vooruit!?!

Worden met digitale TV de programma's ook van betere kwaliteit? Nee dus. Dus vooruit...? Ik weet het niet hoor, meer (pixels, in dit geval) is niet altijd beter.
Worden met digitale TV de programma's ook van betere kwaliteit? Nee dus. Dus vooruit...? Ik weet het niet hoor, meer (pixels, in dit geval) is niet altijd beter.
De kop van Geer is in 1080p nog altijd lelijk? :+

De kwaliteit van de aangeboden programma's kunnen de kabelaars ook weinig aan veranderen. Het zou eigenlijk moeten kunnen dat we bepaalde programma's "weg kunnen stemmen", net zoals dat IN die bagger-programma's gebeurt. Dan krijgen de TV-stations ook een keer een duidelijk beeld van wat de kijkers echt willen zien, en niet wat ze als veredeld behang op hun flatscreen hebben draaien.
Wegstemmen kan niet direct, maar door niet te kijken van een programma is het voor de makers niet meer interessant om te maken en zal het van de buis worden gehaald. Maar er zijn er altijd die de kop van Geer en Goor wel graag zien dus dat gaat nooit lukken.
Die analoge signalen zijn nog steeds verreweg het meest gebruiksvriendelijk. Ze werken met iedere tv, overal in huis zonder extra afstandsbediening. En op de meeste tv's is het verschil in kwaliteit niet/nauwelijks te zien.
Waar haal je die onzin vandaan ?
Alle TV's die je nu kan kopen zijn flatscreens en analoog ziet er niet uit op een flatscreen.
Over onzin gesproken,wij hebben een Samsung LED flatscreen van een krappe 42inch en met analoog is het normaal beeld hoor, sterker nog... ik zie geen enkele reden om digitaal WEER in huis te nemen. Er zaten 300 zenders bij waarvan we er wellicht 10 keken en die zitten ook in het analoge pakket wat veel goedkoper is.
je bedoelt dat je een lcd scherm met LED backlight hebt? led schermen zijn nog amper verkrijgbaar, en al helemaal niet met een beelddiagonaal van 42" en ook niet van Samsung.


Overigens ben ik het verder met je eens, ik heb een fullHD plasma scherm van panasonic, en ik vind het analoge signaal prima te kijken. Echter, als ik digitale bronnen kijk, dan zie je toch wel dat het beeld beter is, meer contrast, meer scherpte en meer kleuren. Maar dat is voornamelijk met bv BR discs, en dus niet met digitale televisie
Wel, bij mij digitaal er wel stukken beter uit. Het verschil met SD is niet zo groot, dat kan kloppen. HD is echter een heel ander verhaal, HD-digitaal ziet er pakken beter uit, ook op een HD-Ready scherm. Het grote verschil zit hem dan ook niet in digitaal vs analoog maar
in HD-Digitaal vs analoog. Way een verschil!

Als ik ergens kom, zie ik het direct wanneer ze slechts digitaal hebben; overal!
Dat ligt er maar net aan wat voor flatscreen je koopt en met wat voor doel..

Ik heb geen zin om voor elke tv die in huis staat of het nou een flatscreen of een ouderwets bakbeest is een extra decoder van UPC te gaan huren. dus voor de slaapkamer is voor mij een analoog signaal perfect!
@Xantoz: Dat je een decoder nodig hebt is de schuld van UPC. Een gemiddelde flatscreen heeft in 2010 een DVB-C ontvanger aan boord. (Samen met een DVB-T en een PAL/SECAM/NTSC ontvanger)
@Vorlon
Een gemiddelde flatscreen heeft in 2010 een DVB-C ontvanger aan boord. (Samen met een DVB-T en een PAL/SECAM/NTSC ontvanger)
Ik heb net twee jaar een TV (2008 dus geen DVB-C, als dat als zou werken bij UPC...).
Dan kan het de schuld van UPC wel wezen, maar 't is toch niet mijn schuld dat ik alleen uit UPC kan kiezen als kabelboer?
Anoniem: 230001 @ASS-Ware11 maart 2010 22:25
Als je fatsoenlijke kabels hebt liggen ziet analoog er nog steeds prima uit op een flatscreen, ik heb zelfs mijn digitale decoder nauwelijks aan omdat ik tevreden ben met mijn analoge beeld. Enkel voor films of documantaires gaat de decoder aan.
@ASS-Ware

wat een lulkoek ik heb een 42 inch full hd flat lcd en analoog ziet er prima uit enigste voordeel hier voor mij met digitale tv is dat de kleuren wat helderder zijn maar dit kan je normaal als je alleen analoge tv heb gewoon aanpassen in het profiel.

de scherpte enzovoort kan je gewoon aanpassen in de tv dus dat is niks beter en ruis heb ik niet omdat ik gewoon de bekabeling goed voor elkaar heb en een versterkertje er tussen heb naar boven en de overige ruis filters het ruisfilter er geweldig uit.

voor mij heefd analoog zels 2 voordelen soms.

1. programmas die met hoge compressie uitgezonden worden zijn beter op analoog (geen blokjes)
2. lage reso opnames zijn beter op analoog dan bij digitaal omdat digitaal de randen meer weergefd (dit is ook duidelijk te zien in logo's die lage reso zijn).

dus als je analoge tv niet goed is is of je tv slecht in finetunen of je kabels zijn ruk of je moet upc verzoeken de bekabeling te verbeteren.

[Reactie gewijzigd door computerjunky op 25 juli 2024 00:23]

De digitale signalen kunnen net zo gebruiksvriendelijk zijn als de analoge.
Je moet alleen tv's hebben die het digitale signaal kunnen lezen, net zoals de huidige tv's het analoge signaal kunnen lezen.

Deze tv's zijn er nu al en worden steeds meer gemeengoed. Als het analoge signaal uiteindelijk verdwijnt, heb je voor je analoge tv een tussen oplossing: het kastje.
De analoge tv wordt hiermee in principe een losse monitor
Interessant. Met welke tv kan je UPC digitaal direct ontvangen?
@Manatwork: Met elke fatsoenlijke tv die nu in de winkel staat. Ze zenden gewoon in DVB-C uit net als Ziggo. Alleen UPC weigert om smartcards los te verkopen. Dat zou wettelijk verboden moeten worden naar mijn idee.

Ze verhuren je liever een stroomvretende settopbox waarmee ze hopen dat je video-on-demand diensten gaat afnemen.

Net als dat gezeik van Ziggo met hun idee om CI+ te verplichten. Ze waren de eerste in de hele wereld die op CI+ overging terwijl de TV's nog niet eens gedebugged waren. Philips heeft het voor hun 2009 modellen opgegeven om het gecertificeerd te krijgen door Ziggo.

Nederland is trouwens het enige land waar de basispakketten (die het analoge pakket vervangen in feite) gecodeerd zijn.
@Vorlon, ik meen dat UPC de enige kabelboer is die geen DVB-C uitzendt maar een andere techniek gebruikt, dus je hebt altijd een decoder nodig. Ziggo gebruikt wel standaard DVB-C en gebruikt een internetsectie van het spectrum voor interactieve tv.
@Vorlon, ik meen dat UPC de enige kabelboer is die geen DVB-C uitzendt maar een andere techniek gebruikt, dus je hebt altijd een decoder nodig. Ziggo gebruikt wel standaard DVB-C en gebruikt een internetsectie van het spectrum voor interactieve tv.
Het DVB-C logo staat netjes achter OP mijn mediabox (HD-DVR, Cisco) gedrukt, net als op de doos, en dat logo mogen ze niet voeren als ze niet aan de DVB-C specificatie voldoen.

Om precies te zijn, UPC gebruikt DVB-C met Videoguard 2 (NDS + Mediaguard2) versleuteling, net zoals de Sky en Premiere kanalen op de schotel.
Tja, en die versleuteling doet het hem nou net. Die is bij iedere club weer anders zodat er geen grote productie-volumes zijn en de prijzen hoog blijven.
en dat heeft te maken met dit soort maatregelen. Anders zou elke analoge klant van een wederverkoper namelijk meteen digitaal mee kunnen krijgen.
@Vorlon: Ook in België bestaat dit fenomeen. Voor zover ik weet codeert Telenet ook het digitaal signaal (Belgacom wsl ook maar ben niet zeker)
@ J.W.M
Behalve dan dat UPC dat niet toestaat.
Ik vind het niet gebruiksvriendelijk als ik een nieuwe tv zou moeten kopen om geen extra afstanbediening te moeten hebben. En als ik voor de andere tv's in huis ook een kastje moet hebben (en daar extra voor betalen) dan vind ik dat ook niet bepaald vriendelijk.
Dat principe is er al lang: geïntegreerde DVB-T.
Alleen kun je daar niet alle zenders mee ontvangen vanwege dat het meerendeel gecodeerd wordt.
Dus al zouden alle analoge apparaten vervangen zijn met een digitale tuner, dan kunnen we nog niet echt zappen, want ieder apparaat heeft een smartcard nodig :(
Dat principe is er al lang: geïntegreerde DVB-T.
Aan DVB-T heb je niet zoveel als je via de kabel wil kijken...

[Reactie gewijzigd door Titusvh op 25 juli 2024 00:23]

Verschil in kwaliteit tussen analoog en digitaal signaal via de kabel niet/nauwelijks te zien? Dat is niet mijn ervaring. Ik heb geen hip HD-geval maar een lompe CRT van een aantal jaar oud maar ik was werkelijk stomverbaasd toen het (ook niet top-of-the-line) humax-decodertje aangezet werd op mijn systeem. Een verschil van dag en nacht. Ik kan me voorstellen dat het verschil nog een stuk duidelijker te zien zal zijn op een TV met behoorlijk scherm en vooral behoorlijke resolutie.

Toegegeven, er zitten een paar nadelen aan, waaronder de losse afstandsbediening en niet zelf mijn zenders op nummer kunnen zetten maar dat is allemaal waarschijnlijk op te lossen met een ietwat meer geavanceerde decoder (en een universele afstandsbediening die ik me ook maar aangeschaft heb). Ook worden meer en meer tv's uitgerust met ingebouwde decoders, dan vallen er ook weer nadelen weg.

Disclaimer: ik ben maar 1 voorbeeld en het ligt natuurlijk ook aan de kwaliteit van het analoge signaal maar toch...

[Reactie gewijzigd door Bundin op 25 juli 2024 00:23]

enige probleem wat je hebt.. de analoge signalen zijn niet te coderen.
Dus als je nu een analoog pakket van ziggo hebt en je stapt over naar upc, hou je dezelfde kanalen en krijg je hooguit een paar dubbeltjes korting.

Ik verwacht namelijk niet dat upc of een concurrent allerlei nieuwe kabels gaat leggen en dat ze vanaf de straat centrales de mensen om patchen. (vanaf wijkcentrales patchen heeft geen nut omdat je dan in 1x 1-50 mensen omzet met het analoge signaal)
Klopt! Heel irri idd.
Reactie op Poefel
@ hieronder:
Alleen beide hebben 2 dezelfde kleine problemen:
[...]
-Geen persoonlijke zender indeling/volgorde
En dat is een klein probleem?
Ik kijk toevallig geen TMF/MTV, en wel ARD/ZDF/WDR. Dat betekent dus dat het begrip zappen mij al onmogelijk wordt gemaakt. En dat noemt men vooruitgang. Ik wed dat het UPC reclamekanaal bij de eerste 10 zenders staat.
Zeker omdat zappen ook veel trager gaat. Als je dan eerst langs die ongewenste zenders moet...

[Reactie gewijzigd door Titusvh op 25 juli 2024 00:23]

Zowel het netwerk als de service is een groot drama. Gaat hier om een nieuwe aansluiting te Almere Poort. Ik ben bijna net zoveel offline als online, met als dieptepunt een 5 dagen lange downtime met als geweldige service: "er zijn onvoldoende modems offline". Dat is niet zo vreemd gezien de verbinding er soms was maar met 99% loss. Nee we kunnen uw modem idd niet uitlezen, maar we kunnen ook niks voor u doen. Top!
Almere is een zwak punt gebleken in het netwerk. Heeft waarschijnlijk te maken met het polderen. De kabels in de grond kunnen dat niet zo goed hebben. Buiten een paar gebieden in Almere en Rotterdam loopt het netwerk prima.
je kunt altijd een monteur langs laten komen. mocht het probleem aan upc liggen is het kosten loos. dus niet zaniken als je zo zeker van je zaak bent had je dit allang gedaan en stond er binne 2 dagen een monteur op de stoep.
En dat noem je goede service?

Met het aansluiten ging het al meteen mis. Dan moet je een betaalnummer bellen om iemand langs te laten komen. Eerst krijg je te horen dat je waarschijnlijk zelf iets fout doet. Uiteindelijk sturen ze toch iemand langs.

Omdat er dus een monteur langs moest komen moest ik een dag vrij nemen. Kerel komt vervolgens niet opdagen. Weer gebeld (zoveelste in de wachtrij, a tien cent per minuut ) om vervolgens te horen te krijgen dat hij op een andere dag komt. Op de vraag waarom ze niet 's avonds komen kwam de opmerking: "Werkt u soms wel 's avonds"? Nou, als de klant dat nodig heeft wel ja...

De keer er na kwamen ze wel opdagen. Er stond iets niet goed in een kastje, dat buiten stond.

Nou... goede service hoor...

Een collega van mij had problemen met zijn modem, met fiber power (de snelste). Het is een known bug in een van de modems. Hij heeft een aantal keer moeten bellen en vragen om het cisco modem (waar de bug niet in zit). Het meisje aan de telefoon vroeg doodleuk of het al de zesde keer was dat hij belde. Dan mocht ze hem namelijk wel een cisco modem toe sturen...
Service prima voor elkaar?? Het netwerk is (hier) idd goed, maar de service... damn.

€90,- kwijt zijn aan gesprekskosten met de helpdesk omdat ze je onterecht hebben afgesloten, waarna ze 1 maand internet vergoeden (€30,-) omdat de fout inderdaad bij hen bleek te liggen. Heeft me dus nog altijd €60,- plus een dikke week offline (en niet kunnen bellen) gekost.

Upgraden van standaard pakket naar Fiber Power: ruim 3 maanden mogen wachten, 10 telefoontjes aan moeten spenderen, -tig afspraken die niet zijn nagekomen, helpdesk medewerkers die je rustig naar een servicecenter in A'dam laten rijden om het pakket op te pikken wat 'vast staat in het systeem', om na een ruim een uur wachten te horen te krijgen dat wat deze medewerker toegezegd had, helemaal niet kan. Dus geen pakket, wel een halve vakantiedag kwijt zijn, 70 kilometer voor niets gereden en een bundeltje grijze haren rijker. En dan na ruim 3 maanden wachten alsnog doodleuk het pakket afleveren zonder excuses of wat dan ook.

Zolang het werkt bij UPC... prima. Maar wee o wee als je ooit de servicedesk nodig hebt... berg je dan maar.
LOL, sorry hoor maar dat is grote onzin.

Ja, tot de 'headends' zal het inmiddels glas zijn, maar zolang je het laatste stuk coax-netwerk nog met je buurtgenoten moet delen zal de frequentieruimte altijd nog een beperking blijven vormen, zeker als er straks bv. ook meerdere ISP's internet willen aanbieden.

Pas als UPC en Ziggo het glas tot aan de straatkastjes hebben liggen, zodat je in theorie per huishouden 1 dedicated coax-verbinding tot aan de straatkast krijgt, begint het ergens op te lijken.

Gelukkig geven technieken zoals Docsis 3.0 erg veel 'rek' in de bandbreedte van de kabel, maar er komt een einde aan.... het laatst stukje 'ancient' coax techniek zal aanbieders blijven nekken zodra er te veel klanten op 1 bepaalde headend zitten.
Jongen, ze bieden *nu al* 120Mbps aan over dat gedeelde coax stuk. Dat is sneller dan veel Fiber-to-the-home projecten bieden!! Hoe denk je zo stellig te kunnen weten dat dit niet nog verder omhoog kan, wellicht zelfs tot 1Gbps??
Ja lol, die 120Mbps van UPC kennen we:
http://tweakers.net/nieuw...ijke-handelspraktijk.html

Even afgezien dat die 'snelle verbinding' van UPC wel erg fors hoger ligt dan de prijs die glasvezelproviders vragen.
Tegen de tijd dat er overal glas ligt zijn we ook 20 jaar verder 8)7. Dus dat duurt nog wel even dan.
op 99% licht al glas. De vraag is of ze het ook door willen trekken naar de huizen.
99% van de centrale tot je huis. Dus de laatste % maal 4 miljoen huizen, tikt behoorlijk aan hoor. Nou is die lijn van 99% tot je straat ofzo, wat wil zeggen dat je buren diezelfde lijn gebruiken, maar ik denk dat 50% van de totale investering nog niet uitgegeven is wat dat betreft.
Dat valt alemaal wel mee. Het is ons dagelijks werk en zijn al druk doende om plaatsen als Zeewolde, Amersfoort, DenHaag, Zwolle, Meppel, Enschede enz enz.. aan te sluiten.

Zitten we nog niet bij jou en wil je het wel, start dan een buurtactie op.
Het moet minimaal om 2300 woningen gaan, waarvan 40% minimaal 1 jaar een dienst wil afnemen.
Meer info op www.glashart.nl

(PS. vraag altijd om een open netwerk zodat je kan kiezen uit providers. Dat drukt de prijs ;) )
In Deventer eind van het jaar :) Kan sneller gaan dan je denkt.
Buitengebieden zullen wel weer lang moeten wachten. Daar ligt nu ook geen kabel.
Anoniem: 151407 @VonFoX11 maart 2010 16:20
tja ze moeten gewoon complete kabelnetwerk opengooien. zodat je waar dan ook zelf kan kiezen uit upc/ziggo of een andere maatschappij.
kan toch ook bij de stroom leveranciers! princiepe is hetzelfde.

heb zelf ziggo en geen enkele tv hier bij mij thuis zit op analoog, al geen jaren meer. alles digitaal via decoder met HD.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 151407 op 25 juli 2024 00:23]

Principe is niet hetzelfde aangezien Ziggo en UPC zelf verantwoordelijk zijn voor het netwerk EN de diensten.

Energie leveranciers leveren alleen de diensten, het netwerk is in beheer van de netwerk beheerder, bv Enexis.
Dat is in principe niet anders dan het loskoppelen van de netwerken van de overige diensten. Net zoals dat bij de energiebedrijven is gebeurd.
Dat is wel anders aangezien er op de netwerken niet hetzelfde wordt uitgezonden. Zelfde idee zou zijn als je kon kiezen uit 230Volt of 115Volt op je stroomaansluiting.

Je moet het vergelijken met ADSL en dan overstappen tussen verschillende netwerkproviders.

Het probleem is alleen dat het kabelnetwerk nog niet helemaal verglaast is tot aan de straatkast. Er zit nog een stuk gedeelde coax in je verbinding. (Niet overal, maar wel op veel plaatsen) Dus als jij nu Ziggo zou willen terwijl je nu bij UPC zit zou je dan ook je buren overzetten op Ziggo en dat is een beetje vervelend.
tja ze moeten gewoon complete kabelnetwerk opengooien. zodat je waar dan ook zelf kan kiezen uit upc/ziggo of een andere maatschappij.
kan toch ook bij de stroom leveranciers! princiepe is hetzelfde.
Toch wezenlijk anders.
Stroom van Eneco of Greenchoice: maakt voor jou niet uit, er komen niet ineens andere electronen door de kabel. En zelfs als dat wel zo was: een electron is een electron (bij gelijke omstandigheden).

Het is niet zo dat elke leverancier zijn analoge pakket op de kabel kan gooien en jij het pakket van jouw leverancier eruit pikt. Daar heeft de kabel niet genoeg bandbreedte voor.
licht niet aan upc dat je geen ziggo kan hebben.
ik heb gelukkig keuzen uit beiden.
Is het niet net zo als met de stroom (en sommige telefoonboeren)?

UPC / Ziggo levert het signaal, maar de factuur komt ergens anders vandaan.

Of komen er meerdere "injectiepunten" waar het signaal door de diverse leveranciers op de kabel gezet wordt? (dus in het ergste geval 5 X analoog basispakket op vrerschillende frequenties)
Als dat zo is, dan hebben de kabelboeren ons dus decennia lang voor het lapje gehouden dat de kabel "te krap" is voor al die zenders die ze maar al te graag achter een (digitale) decoder willen proppen?
Dat verbaast me want ik heb het juist precies andersom, kennelijk zijn beide providers dus niet je van het (er even makkelijk van uitgaand dat wij dezelfde wensen hebben;)

Hoe dan ook ik ben het volledig met je eens dat ook die markt open moet zodat wij in ieder geval kunnen kijken of het gras inderdaad groener is aan de andere kant.
Inderdaad alleen maar analoog en dus nog meer belemmeringen om meer digitale content te kunnen aanbieden voor UPC en Ziggo.

Beetje vreemd dat voor UPC meer moet worden betaald dan voor Ziggo.
Anoniem: 77938 @VonFoX12 maart 2010 16:49
Ik heb hier dus internet en telefonie van UPC en digitale televisie van Ziggo
op één en dezelfdekabel, het kan dus wel........... maar niet overal _/-\o_
Alleen analoog? Wat hebben we hier nou aan :( Ik heb hier UPC, en zou graag Ziggo willen, maar dat kan dus weer niet.
Tja, tot nu toe alleen Ziggo en UPC, zit zelf bij Delta. Blijkbaar geld de verplichting daar nog niet voor. Echt interessant wordt het pas als het ook digitaal open wordt, zodat je het Caiwai-onversleutelde dvt-c signaal oop op de netwerken van Delta, UPC en Ziggo kunt krijgen ipv die proprietair-versleutelde signalen.
Grappig ik heb ziggo en wil graag upc. Gedoe over die hd zenders steeds. Ziggo wil er niet extra voor betalen of beter gezegd er mensen extra voor laten betalen. En ik wil gewoon fatsoenlijk hd kijken. Als ze dan nou ook nog eens fatsoenlijk glas uitrollen in limburg ben ik helemaal tevreden.
Mmm ik zou me twee keer bedenken als ik jou was. Ik heb zelf UPC (hoewel geen HD), maar je zit wel mooi vast aan die digitale box van hun (en dat is een kl**tding!).

Ziggo is veel opener daarin en bij hun kun je zelf je eigen settop box uitkiezen. Maar goed persoonlijke keuzes. Maar bij UPC heb je veel minder vrijheid dus ik zou me er goed in verdiepen en proberen er achter te komen of die box jou biedt wat jij wilt hebben.
Uitkiezen binnen grenzen en dan nog heeft ziggo belachelijke eisen naar de fabrikanten. Kijk naar wat ze met Philips hebben geflikt met CI+.....alleen omdat ziggo weer net even een beetje wil afwijken en de klant niets zelf mag beslissen.
Of.. Philips voldeed niet aan de voorwaarden van Ziggo?
De firmware was simpelweg niet stabiel genoeg en bij meerdere type's kon je niet eens de BER waardes terug vinden...
Ziggo moest moeilijk doen en afwijken van de standaard CI+ implementatie. Normaal gesproken bouw je een tv aan de hand van standaarden en niet naar de grillen van 1 kabelleverancier in een klein landje als Nederland.

En wat wilde jij met BER waardes doen dan? Een balkje met signaalkwaliteit zegt een gebruiker meer dan een BER waarde.

Het probleem is dat de 2009 modellen ontwikkeld zijn tegelijkertijd met de CI+ standaard. En dus niet nadat de standaard klaar was.
Ja, de gebruiker, maar niet de helpdesk.
Een Dreambox werkt super met Ziggo. Dit is een `open` box, draaiend op Linux / Enigma2.
De eisen voor certificatie zin idd hoog, maar de niet-gecertificeerde Dreambox werkt goed.
Een groot voordeel boven de CI+/Samsung/Humax is dat de DRM geen invloed heeft op de werking van de box. Op de gecertificeerde ontvangers kan Ziggo bepalen of je iets kan opnemen en hoelang je het kunt afspelen.
Anoniem: 320277 @OddesE11 maart 2010 16:28
Zo kl**te is de ( HD ) mediabox helemaal niet.
Dat ding bevalt prima en de service van UPC is ( naar mijn mening ) uitstekend.
En nee, ik ben geen medewerker van UPC
Maar je hebt dus wel een aparte box nodig.
Bij Ziggo kan ik de digitale tuner van de TV zelf gebruiken.
Dat ding blijft ook als hij uit staat zoemen en warm... noem het maar niet kl*te.
inderdaad

bij ziggo kun je ook nog kiezen voor een CI+ box zodat je helemaal geen aparte box meer nodig hebt. gewoon in je tv.

maar die bagger upc 'ondersteund dat niet'
Ja het is een klote ding maar dat krijg je bij het standaard abbo.

Bij HD heb je een betere box (ik heb beide (gehad)).

Oude/standaard box : gloeiend heet / updates tijdens films of journaal van 20:00

Nieuwe HD versie: Netjes, geen update toestanden gehad, alleen veel vibratie herrie van de harddisk (DVR) (oplossing rubber hifi pootjes)

Alleen beide hebben 2 dezelfde kleine problemen:
-Favorieten selectie gaat telkens weg (dus elke keer zelf aanzetten)
-Geen persoonlijke zender indeling/volgorde b.v. 1=Ned1 HD, 2=Ned2 HD...
Uhm.. bij UPC moet je ook extra bijbetalen (10 euro per maand) wil je HD kanalen erbij..
Anoniem: 160382 @VonFoX11 maart 2010 16:02
Ik wil ook Ziggo! Die media box is wel te kraken! :9~
De OPTA heeft het uiteindelijke tarief nu vastgesteld op 8,45 euro voor Ziggo en 8,83 euro voor UPC.

Voor mijn internet van UPC betaal ik voor de analoge tv €16,45 ofzo. Betekend dit dan dat het bedrag omlaag gaat voor bestaande klanten?
Anoniem: 316305 @goovy7511 maart 2010 16:11
Lees de gehele paraaf nog is, het gaat erom als een nieuw bedrijf gebruik wil maken van het UPC en/of Ziggo netwerk, zij dit bedrag aan UPC/Ziggo per abonnee zijn verschuldigd, dat nieuwe bedrijf kan dan wel onder de prijs van UPC / Ziggo gaan zitten, maar dat bedrijf zal dan zelf genoegen moeten nemen met een veel lagere winstmarge.
Dus de nieuwe aanbieders(UPC/Ziggo) betalen eigenlijk een soort huur.

[Reactie gewijzigd door goovy75 op 25 juli 2024 00:23]

neej dat betekend alleen - dat de weder-verkopende partij, +/- 8euro voor zichzelf kan houden bij het aanbod dat de drager namens hen moet verzorgen. als ze concurerend willen blijven ...
Nee, die 8,83 is het tarief dat de reseller per aansluiting aan UPC moet betalen. Hoeveel UPC, of de resellers, vragen aan de consument wordt volledig vrij gelaten.
Persoonlijk vind ik dit een waardeloze beslissing.

Analoog signaal neemt nog steeds een grote hoeveelheid bandbreedte in op de kabel. Gezien de huidige gang van zaken bij kabelaars als UPC & Ziggo had ik verwacht dat het analoge signaal binnen nu en 5 jaar zou verdwijnen.

Echter met het toetreden van deze resellers, die waarschijnlijk een ROI model van ruim 10 jaar gebruiken gaat deze vlieger niet meer op :S.

Slechte zaak imo
Goede zaak: analoge tv kan ik overal kijken (in mijn geval met 3 tuners in mijn htpc). Digitale TV kan en mag niet via de HTPC. Dus voorlopig is digitale TV misschien mooier maar de handboeien van de leverancier erbij maken het bijzonder onaantrekkelijk.
dion_b Moderator Harde Waren
@latka11 maart 2010 17:34
Die handboeien zijn dan eigenlijk het probleem, niet DTV an sich; doe daar wat aan, dan kun je prima analoog scrappen.

In DE heeft iedere TV die je bij de ALDI koopt al een paar jaar een DVB-decoder, daar kun je gewoon inpluggen en digitaal gaan zoals het hoort.

De OPTa zou zich moeten bezighouden met deze vendor lock-in bij DTV, juist om te zorgen dat het een volwaardige opvolger is voor analoog, ipv tijd en vooral (ons) geld te verspillen met regulering van een EOL technologie.
Dit is enkel bij UPC het geval. Bij Ziggo, CaiWay & Rekam (en anderen) is het DVB-C signaal op zowat alles dat dit ondersteund te bekijken. Ook op HTPC achtige zaken.

[Reactie gewijzigd door trankilo op 25 juli 2024 00:23]

Volgens mij kan en mag het wel met een htpc; mediaportal kan met meerdere dvb (c) ontvangers omgaan die in het geval van ziggo met 1 smartcard meerdere kanalen op 1 dvbtuner kunnen decoderen (mits ze binnen de zelfde transportstream vallen) (bovendien kan je bij ziggo 3 smartcards benutten voor d eprijs van 1 abbo)en kun je ook nog eens streamen naar andere computers, ik zit nu nog met 2 analoge tuners, maar kan nie wachten tot mn dvb-c kaart geleverd wordt en denk dat de tweede niet lang op zich gaat laten wachten :D en zo lang het niet HD trekt mn atom netbook het ook makkelijk en draadloos, alles wordt geserveert op een e6600 mobo met 2GB ddr1 en een 100MB netwerk 32bits W7 ultimate), 10 streams moet makkelijk te doen zijn door huis, maar aan 4 heb ik al meer dan genoeg :)
zepman heeft een super beschrijving gemaakt :D
Dat gezeur over de ruimte die analoog inneemt... Je kunt bij UPC *naast* je analoge abbo *en* digitale TV abbo *ook nog* een 120Mbps internet abbo krijgen.... dus waarom er zoveel meer ruimte nodig zou zijn??

Nee ik vind het een prima idee. De snelheid is bij mij echt niet de rede dat ik wil overstappen van UPC, maar juist de bedroevend slechte service en het gebrek aan keuzevrijheid.

Sowieso een rare stelling denk ik. Je gaat bij ADSL toch ook niet hopen dat ze analoge telefoonlijnen afschaffen zodat er 'meer ruimte' komt voor internet? Gewoon betere modems, netwerk verglazen e.d., dat schiet veel meer op. En dat hebben we de afgelopen jaren ook wel gezien, die snelheid blijft gewoon stijgen.
Dat gezeur over de ruimte die analoog inneemt... Je kunt bij UPC *naast* je analoge abbo *en* digitale TV abbo *ook nog* een 120Mbps internet abbo krijgen.... dus waarom er zoveel meer ruimte nodig zou zijn??

[...]
Wat ben jij nou voor Tweaker?

Gezeur of niet, bejaarden willen nu eenmaal het gemak van zorg op afstand. Scholen willen nu eenmaal het gemak van leren op afstand. Mensen willen nu eenmaal TV op oproep, video on demand enz enz. En nu ook in HD. Internetverbindingen worden de komende 3 jaar opgetrokken naar 1000Mb/s (of 1Gb). De meerderheid van de abonnees willen nu eenmaal alle realtime zenders in HD ontvangen. enz enz.

Als je wat de rest vind maar gezeur vind, dan vind je dat maar. Maar wij gaan gewoon door tot aan het gaatje }>
Ik vind wel dat er te makkelijk over de voordelen van analoog gestapt wordt. Het grootste voordeel van analoog is dat de decoder gewoon in je TV gebouwd is. Je hebt geen smart-card of decoder nodig. Aftakken is simpel, gewoon een splitter er tussen en het werkt. Drie kinderen in huis? Geen probleem. TV op het toilet of onder de douche? Ook geen probleem.
Achterhoede gevechten noemen ze dit. De OPTA probeert partijen als KPN een pleziertje te doen, maar de consument zal er geen haar beter van worden. Analoge tv is een uitstervend ras.
Als ik het me goed herinner is KPN als enige uitgesloten van lijnen wederverkopen van UPC en Ziggo. Anders creeeren ze met de nieuwe regel gelijk weer een volgende monopolist ;) Kleine kabel aanbieders hoeven ook (nog) niet hun netwerk open te stellen trouwens. Misschien jammer dat het alleen analoog is maar ik ben wel benieuwd hoe veel nieuwe concurrentie dit op de triple-play markt gaat opleveren. Nu kan ieder bedrijf zo'n abbo aanbieden. UPC en Ziggo zullen wel genoodzaakt zijn om hun HD abbo's te promoten. Leuk!
De OPTA probeert haarzelf een plezier te doen, gezien iedere kabelaar ook een jaarlijkse OPTA fee betaalt. De OPTA is maar wat blij geweest met al die ADSL providers die er op een gegeven moment waren...
Anoniem: 112442 11 maart 2010 16:08
Eindgebruikers die op dit moment alleen een analoog televisiepakket afnemen, kunnen vanaf juni overstappen naar een andere aanbieder. Mensen die naast televisie ook internet en/of telefonie afnemen, moeten tot november wachten.
Kan ik dan ik internet via een andere provider over Ziggo netwerk krijgen? Dit staat nergens duidelijk.
Mogelijk wil Ziggo nu wel poort 25 (smtp in) voor me openen, als ik klant van hun wordt?
De OPTA heeft het uiteindelijke tarief nu vastgesteld op 8,45 euro voor Ziggo en 8,83 euro voor UPC.
Dat slaat natuurlijk nergens op. De bedrijven zijn helemaal vergelijkbaar.

Dwarsliggen blijkt dus nut te hebben.
De onderhandelingen van de OPTA met UPC en Ziggo verliepen echter moeizaam. Ziggo vond bijvoorbeeld dat een groothandelsprijs van 11 euro per abonnee per maand reeël was, en UPC wilde zelfs een euro meer vragen.
Nee, het internetdeel van de kabel wordt niet opengesteld.

Het analoge kabeltv deel krijg je eigenlijk in de toekomst ook gewoon via Ziggo/UPC aangeleverd, maar het wordt door een andere partij aan je verkocht. De kanalen zijn hetzelfde als bij elk andere nieuwe kabelleverancier. Vergelijkbaar met stroom eigenlijk dus.
Die verschillen in de kosten komt niet zozeer door dwarsliggen, dat hebben zowel UPC als Ziggo nl. gedaan. Maar beide netwerken van UPC en Ziggo zijn gewoon anders ingericht. Dat is erkend bij de kostenberekening en die verschilt dus ook per bedrijf.
Dus op het moment dat de analoge kabel bijna obsolete is geworden mogen concurrenten die gaan verkopen. Daar zullen ze veel aan hebben...
Dit gaat gewoon een grote puinhoop worden. Kabelaars zijn nu al bezig om het analoge zenderpakket te snoeien, op het moment dat dit via andere partijen verhuurd wordt zitten ze vast.
Overigens ben ik blij met de snoei-actie van mijn huidige kabelaanbieder. Analoge TV instellen is nu kwestie van automatisch laten zoeken, zodra Nederland1 gevonden is staat dezelfde minuut de rest er in de juiste volgorde achteraan. Ze zijn een beetje aan het consolideren geweest en hebben alle zenders achterelkaar op de band gezet.
Dat is trouwens "grappig" van XMS. Die hebben hun enige porno zender op de eerste plek gezet.... Dus 1 is porno, 2 is nl1, 3 is nl2 enz enz. Erg handig :P

Maar blijf het jammer vinden dat de OPTA niet de hele kabel als product vrij heeft gegeven. Iedereen met kabelinternet kan dus nog steeds niet overstappen.
Ook zoiets met die box van UPC... het is mij nog niet gelukt de zenders van volgorde te wisselen. Leuk dat UPC show kanaal en eurosport live dinges, maar ik moet steeds naar kanaal 100 of zo zappen voordat Discovery etc komen... en onderweg langs allemaal betaalde kanalen die ik niet heb.
met favorite is het best doen.
als je ze hebt ingesteld en je gaat zappen druk je de blauwe knop en je zapt alleen langs de zenders die jij wilt hebben.
dik kun je simpel blokkeren, of zoals al eerder is geopperd... favorieten instellen.
Anoniem: 296975 11 maart 2010 15:52
Mooi zo, dat betekend meer concurrentie en dus betere prijs/snelheid verhouding voor de consument. Uiteindelijk zal dit zijn doorwerking hebben op de alle ISP's. :*)
je hebt hoop ik wel door dat het gaat over analoge tv en niet over internet?

ik heb hier wel heel erg het idee "too little too late" bij.
Stap 1? Internet volgt wellicht later? Zonder stap 1 kan de rest iig niet...
too-little-too-late? nee hoor... nu kan ik eindelijk BBC1 en 2 ontvangen zonder vast te zitten aan een kabelaar.
Om de een of andere wazige reden krijg je geen BBC1/2 bij IPTV, digitenne, etc. En probeer jij maar eens Top Gear op BBC World op de zondagpremiere te kijken..
Alleen dat gegeven al weerhoud mij ervan om van de kabel weg te switchen.
Hopelijk gaat dit nu beter (bijv. een analoge tv voor 10EU bij een internetabbo, stukken beter als de 17-20 die ik nu betaal aan ziggo)
Klinkt redelijk zinloos, er zullen nu nog analoge gebruikers zijn maar over een paar jaar zit niemand hier meer op te wachten.
Mwoa. Ik heb 4 TV's in huis, maar maar één settop box. Als ik geen analoog abbo had kon ik maar op één TV kijken, of verplicht nog drie van die (kl*te) UPC boxen erbij huren. Mmmm. Analoog is wel heel erg makkelijk door te lussen naar de TV op de slaapkamer e.d. en dat is toch wel heel fijn! Verder is digitaal duurder en trager (as in: Je hoort eerst de hele straat juichen en dan zie jij zelf ook dat er gescoord is).
Anoniem: 346501 11 maart 2010 15:53
Voor digitale TV hebben wij dus nog steeds geen keuze? Jammer aangezien Ziggo alleen Ned 1, 2 en 3 van de 'normale' zenders in HD aanbiedt...
vergeet eurosport niet en het kanaal wat er na of voor komt...
Dit wordt denk ik alleen prijstechnisch aanlokkelijk. Iedereen die nu al een verbinding heeft bij een kabelmaatschappij zal niet zo snel overstappen. Tenzij er echt prijsstunten worden uitgehaald. Voordeel voor de consument? Alleen qua prijs. straks zie je door de spreekwoordelijke bomen het bos niet meer aan aanbieders.
Alleen het feit dat je als klant *zou kunnen* overstappen heeft vaak al een positief effect. Bij prijsconcurrentie gaat jouw aanbieder 'spontaan' ook zijn prijzen verlagen (om te voorkomen dat je wegloopt) en dat soort dingen. Als de service onder de maat was gaan ze dat verbeteren enz.

En als de ex-monopolist zijn leven echt niet betert, in het uiterste geval, dan kan het bedrijf zelfs helemaal failliet gaan door alle overstappers en dan is het 'see you, woudn't want to be you!' en 'good riddance!'.

Dus wat mij betreft alleen maar goed nieuws dit!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.