Door Willem de Moor

Redacteur

Zonnepanelen: wat heb je nodig?

Een overzicht voor 'gratis stroom'

07-11-2021 • 06:00

371

Singlepage-opmaak

Wie moet het installeren?

Deze stap is waarschijnlijk de lastigste van allemaal. Bij wie koop je je panelen en wie moet de boel komen installeren? Vaak is dat hetzelfde bedrijf, al maken veel verkopende partijen gebruik van onderaannemers voor de installatie. Hoe weet je dat partij X een beetje betrouwbaar is en goed werk levert of laat leveren? Het zoeken naar een verkoper die voor een leuke prijs zonnepanelen en aanverwante artikelen verkoopt is niet zo moeilijk: dat kunnen we allemaal wel. Het is een kwestie van prijzen vergelijken voor identieke of op z'n minst vergelijkbare configuraties.

Voor het inschatten of de installatie een beetje fatsoenlijk zal verlopen, zul je echter toch afhankelijk zijn van ervaringen van anderen. In principe belooft elke installateur natuurlijk een vlekkeloze installatie, maar de praktijk kan anders zijn. De ergste cowboy-fase hebben we wel een beetje gehad, zo lijkt het, maar tegenwoordig is de vraag naar zonnepanelen weer zodanig toegenomen dat de installateurs niet aan te slepen zijn. Een goed plan van aanpak kan helpen om de installatie naar wens te laten verlopen én halfslachtige installateurs te 'ontmaskeren'.

PV-installatie

Natuurlijk is het handig om te beginnen met overleggen hoe je panelen op je dak komen te liggen. Jij weet immers beter dan installateurs of die kale boom in de zomer juist voor schaduw zorgt en waar je beter geen panelen kunt leggen. Ook de bekabeling van de panelen naar de omvormer verdient een overweging. Hoe moeten die lopen, en daarmee gepaard: waar wil je de omvormer laten plaatsen? De meeste zijn vrijwel volledig geruisloos, maar misschien wil je liever niet je hoofd ertegen stoten als je naar zolder loopt. Een goede plek aanwijzen, ook rekening houdend met de volgende stap, is dan in je voordeel.

Die volgende stap betreft de kabel naar je meterkast. Je omvormer levert immers wisselstroom die naar een groep in je schakelkast moet. Hoe die kabel loopt - binnenshuis door een loze leiding, dwars door de vloeren, of buitenlangs via bijvoorbeeld een regenpijp - is iets dat je zelf kunt uitdokteren en in overleg met de installateur kunt laten uitvoeren. Een installateur of installatieteam heeft natuurlijk vaak de nodige ervaring en kun je om advies vragen, maar niet iedereen zal voor de mooiste oplossing gaan als er een snellere, gemakkelijkere optie is.

In sommige gevallen kun je bij de verkoper van je pv-installatie ook de installatie laten regelen, in andere gevallen zul je een externe partij moeten benaderen. Natuurlijk is er ook nog de DIY-optie, al moet je je daar een paar dingen bij realiseren. Ten eerste is dat je eigen veiligheid. Menig installatiebedrijf sjouwt de zonnepanelen via een ladder het dak op en werkt zonder zekeringen op het dak. Of je je daar lekker bij voelt moet je zelf bepalen, maar bedenk dat een zonnepaneel al snel twintig of dertig kilogram weegt (afhankelijk van het formaat) en met een formaat van pakweg een meter bij dik anderhalve meter aardig wat wind vangt. Het is toch zonde als je je paneel van tweehonderd euro uit je handen laat vallen of niet kan houden door een windvlaag.

De installatie van zonnepanelen an sich is niet bijster ingewikkeld, en mits je je lekker voelt op je dak én veilig genoeg kunt werken, kun je flink wat geld besparen door zelf je panelen op je dak te bevestigen. Waar je beter niet op kunt besparen, is de elektrische installatie. Een string zonnepanelen heeft een spanning van enkele honderden volt gelijkspanning, en ze hebben geen uit-schakelaar. Ook de inverter aansluiten op de groepenkast moet volgens voorschriften gebeuren. Niet alleen wegens garantie, maar ook voor je eigen veiligheid. Bovendien ben je niet altijd verzekerd, mocht er iets gebeuren met de elektrische installatie die je zelf hebt aangelegd of gewijzigd. Hoe je die installatie uitvoert - geheel uitbesteed, of deels zelf en deels door een elektricien - en of je een steiger of een goederenliftje huurt, is allemaal deel van het rekensommetje dat je moet maken. Een volledige installatie kan ruim meer dan duizend euro kosten, maar een paar dagen een steiger huren en een elektricien apart laten komen is ook niet gratis. Aan jou de keus, maar wat je ook doet: doe het veilig.

Lees meer