Door Tomas Hochstenbach en Willem de Moor

19 midrange-ATX-kasten Round-up

De beste behuizingen van 60 tot 120 euro

19-02-2021 • 11:00

102

Singlepage-opmaak

Corsair 4000D Airflow en iCUE 220T

Corsair neemt met twee behuizingen deel aan deze round-up: de nieuwe 4000D Airflow en de iCUE 220T, die al iets langer op de markt is. De 4000-serie is er in drie varianten, waarvan de door ons geteste 4000D Airflow de middelste is. Waar de 'gewone' 4000D een dicht voorpaneel heeft, is dat van de 4000D Airflow grotendeels opengewerkt voor een betere luchttoevoer. Dan is er nog de 4000X, die net als de pas gereviewde 5000X helemaal iCUE-ready is met rgb-ventilators en een glazen voorpaneel.

De 4000D Airflow kost rond de 80 euro; de iCUE 220T is een tientje duurder.

4000D Airflow

Buitenkant

De 4000D Airflow is een relatief compacte midtower van 45cm diep en 46cm hoog, maar dankzij de flinke breedte van 23cm kun je er toch aardig wat hardware in kwijt, zoals cpu-koelers tot 18cm. De kast maakt een degelijke indruk. Bovendien is goed nagedacht over de manieren waarop de diverse panelen zijn bevestigd. De constructie aan de voorzijde is bijvoorbeeld van plastic, maar voor de ventilators is een metalen paneel geplaatst, wat de uitstraling goeddoet. Je klikt dit paneel eenvoudig los, waarna je bij het stoffilter en de plekken voor ventilators en radiators kunt.

Ook het bovenpaneel kun je in zijn geheel verwijderen, maar voor het schoonmaken van het stoffilter hoeft dat niet, want dat zit magnetisch vast aan de buitenkant. De zijpanelen, links van glas en rechts van staal, scharnieren aan de voorkant van de kast en zijn in principe zonder gereedschap te bevestigen en verwijderen, maar voor de zekerheid zitten er ook vanaf de achterkant schroeven in. Zowel die schroeven als het stoffilter zijn voorzien van gele accenten, die je op meer plekken tegenkomt als onderdeel van Corsairs nieuwe merkrichtlijnen. Ze zijn subtiel, maar als je een heel kleurenplan voor rgb-verlichting had, zitten ze misschien een beetje in de weg.

De aansluitingen zitten bovenop en zouden we als summier omschrijven. De audioconnectors zijn samengevoegd in één aansluiting en wat USB betreft moet je het doen met één USB-A- en één USB-C-poort.

Corsair 4000D Airflow

Binnenkant

Aan de lege binnenkant met een psu-shroud zijn we wel gewend. Wat opvalt aan Corsairs aanpak, is de 'overkapping' om kabels van voor naar achter te geleiden, in plaats van de gebruikelijke doorvoertules. Aan de achterkant van de moederbordtray monden de kabels uit in een stevige goot, waarin de standaard aanwezige kabels alvast met breed klittenband zijn vastgemaakt. Je kunt het complete paneel met de goot een paar centimeter meer naar de voorkant monteren, voor als je een eATX-moederbord wil plaatsen.

Corsair 4000D Airflow

Standaard zijn er twee casefans aanwezig, eentje achterin en de andere middenvoorin. Voorin is plek voor in totaal drie 120mm-ventilators of een 360mm-radiator; bovenin passen twee exemplaren van 140mm of een 280mm-radiator. Voor dat laatste heb je wel low-profile geheugen nodig, anders moet je het bij een 240mm-radiator houden.

Voor de montage van opslag zijn de mogelijkheden beperkt. Naast de dualbay-harddiskcage zijn er twee 2,5"-posities aangebracht achter het moederbord. Een laatste noemenswaardigheid aan de binnenzijde is dat Corsair aan twee verticale uitbreidingsslots heeft gedacht, voor eventuele verticale montage van de videokaart. De benodigde riser wordt in dit segment vanzelfsprekend niet meegeleverd.

Corsair 4000D AirflowCorsair 4000D AirflowCorsair 4000D AirflowCorsair 4000D AirflowCorsair 4000D AirflowCorsair 4000D AirflowCorsair 4000D AirflowCorsair 4000D AirflowCorsair 4000D AirflowCorsair 4000D AirflowCorsair 4000D Airflow

ICUE 220T

Buitenkant

De Corsair iCUE 220T is bijna even hoog als de 4000D, maar wel duidelijk minder diep en breed. Op basis van de buitenmaten (45x38x21cm) komen we tot een volume van 36dm³, ruim twaalf liter minder dan de 4000D. De toevoeging iCUE in de productnaam verwijst naar Corsairs gelijknamige software voor de aansturing van rgb-verlichting. Die is verwerkt in de drie SP120 RGB Pro-ventilators, die voorin zijn gemonteerd. In de stalen voorkant van het door ons geteste model is een patroon uitgestanst dat zowel een blik geeft op de verlichte ventilators als de nodige luchttoevoer mogelijk maakt. Voor wie de looks belangrijker vindt dan de koeling, is er ook een iets duurdere variant met een glazen voorpaneel beschikbaar.

Het glazen zijpaneel wordt vastgezet met vier schroeven, aanmerkelijk basaler dan bij de 4000D. Het bovenpaneel is grotendeels open, maar afgewerkt met een magnetisch stoffilter. Vooraan tellen we slechts drie aansluitingen: twee traditionele USB-poorten en een gecombineerde audiojack. Wat de buitenkant betreft rest dan alleen de achterkant, waaraan opvalt dat het niet mogelijk is om een videokaart verticaal te monteren en er geen uitlaatventilator is gemonteerd.

Corsair iCUE 220T

Binnenkant

Aan de binnenkant is de iCUE 220T redelijk luxe afgewerkt, met rubberen bekleding rondom de gaten voor kabeldoorvoer. Dat geldt zelfs voor de opening in de psu-shroud, waar we een dergelijke afwerking eigenlijk nauwelijks in behuizingen tegenkomen. De blikvangers zijn vanzelfsprekend de drie eerdergenoemde rgb-casefans, die voorin zijn gemonteerd en waarvan de onderste zelfs deels de voedingkamer in komt. Voor de aansturing van de verlichting is een addressable rgb-hub ingebouwd. De ventilators hebben per stuk acht individueel aanstuurbare leds. Je sluit de hub aan op een SATA-stroomkabel en een interne USB 2.0-header. Voor het regelen van de draaisnelheid kun je ze gewoon op je moederbord prikken. Stoffilters zijn op alle voor de hand liggende plekken (boven, voor en onder) aanwezig.

Corsair iCUE 220T

In totaal kun je nog drie ventilators bijplaatsen: twee bovenin (120 of 140mm) en een achterin (120mm). Voor waterkoeling is een 240mm-radiator bovenin je beste optie. Voorin past in theorie een grotere 360mm-radiator, maar dan moet je een andere plek vinden voor de daar al aanwezige ventilators én afscheid nemen van de harddiskcage. Die heeft immers een vaste plek helemaal voor in de psu-shroud en biedt zoals gewoonlijk plaats aan twee 3,5"-hdd's. Voor ssd's is achter op de moederbordtray in twee trays voorzien.

Corsair iCUE 220TCorsair iCUE 220TCorsair iCUE 220TCorsair iCUE 220TCorsair iCUE 220TCorsair iCUE 220TCorsair iCUE 220TCorsair iCUE 220TCorsair iCUE 220TCorsair iCUE 220TCorsair iCUE 220TCorsair iCUE 220TCorsair iCUE 220T

Lees meer