Antec brengt P82 Silent-behuizing met drie 120mm-fans uit voor 83 euro

Antec brengt een nieuwe variant van zijn P82-midtower uit. De P82 Silent is voorzien van drie 120mm-fans met instelbare snelheid en zijpanelen met geluiddempend materiaal. De behuizing heeft een adviesprijs van 83 euro.

De Antec P82 Silent is grotendeels gelijk aan de eerder uitgebrachte P82 Flow, maar in plaats van een zijpaneel van gehard glas heeft het 'stille' model dichte panelen met geluiddempend materiaal. Ook heeft de Silent-uitvoering minder fans: drie 120mm exemplaren, in plaats van vier 140mm-varianten bij de Flow. Antec geeft verder geen details over de meegeleverde fans.

Aan de zijkant van de behuizing zit een schuifje waarmee de ventilators ingesteld kunnen worden op hard of zacht draaien. Ook kunnen de fans helemaal uitgeschakeld worden. De P82 Flow heeft dit schuifje niet. Volgens Antec is de P82-behuizing een doorontwikkeling van de P8 uit 2017. De prestaties zouden vergelijkbaar zijn, maar het uiterlijk is minimalistisch, met onder andere een witte led.

De P82 Silent-behuizing heeft afmetingen van 454x215x480mm en biedt ruimte aan ATX-, micro-ATX- en mini-ITX-moederborden. Er past een videokaart in met een lengte van maximaal 380mm en de cpu-koeler mag niet hoger zijn dan 178mm. Aan de voorkant zitten twee USB 3.0-poorten en een audio in- en uitgang.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

15-04-2021 • 11:42

46 Linkedin

Reacties (46)

Wijzig sortering
Mooie behuizing, maar toch wel jammer dat er geen USB-C aan de voorzijde zit.
Ik vind het eerder jammer dat deze behuizing "silent" predikt te zijn, maar geen info geeft over de ventilatoren, behalve het aantal en afmetingen.

>90% van de systemen bevat geen extreme hardware. Ik gebruik nu een AMD Ryzen 3950X en een RTX2070, die het zouden redden met twee 120mm casefans. Op 600rpm.
Als je dan drie casefans nodig hebt en je hebt demping nodig om het stil te krijgen, dan is dat voor het gros van de systemen overkill.
Vergeet niet dat demping vaak vertaald kan worden naar isolatie materiaal. Isolatie materiaal kan heel goed geluid dempen, maar het zorgt ook voor een andere temperatuur huishouding.

Heb het zelf ook met mn CM Silencio; super wat betreft geluid, maar met name op de warmere dagen (buiten 20+) merk je dat het er al snel meer moeite mee heeft. Meer moeite merk je dan doordat je CPU/GPU fans harder gaan draaien, wat juist weer meer geluid geeft en ik nu ook op 3 casefans zit (2 pull 1 push; onderdruk basis om te voorkomen dat hitte zich alsnog ophoopt).

Zodoende gaat een 'stille case' tot op zekere hoogte hand in hand met airflow, en zijn meerdere ventilatoren zeker niet alleen luxe als je je op dat doel richt. Wat dat betreft vind ik de ventilator schuif ook een goede zet, kun je mooi de buiten temperatuur mee volgen (wanneer nodig) en heb je >98% van de tijd een goed stille kast.
Die laatste 2% is het zo warm dat je van ellende toch al ventilatoren/airco's aanzet en dan merk je het niet als de PC eens meer geluid maakt dan anders.
Ik zou dat liever als optie zien. Moederborden met die header zijn er nog niet super veel, dus als je hem niet kan aansluiten zou ik hem ook niet in de kast willen. Maar, dat kan best een wisselbaar onderdeel worden lijkt me, met een USB A en C paneel en de doos en 2x USB A toch?
Oke, ik houd wel van strak uiterlijk. Maar de vraag die ik heb (net als waarschijnlijk vele anderen): waar moet de lucht in? Die paar gleufjes langs het voorpaneel gaan denk ik geen wonderen verrichten...
tja - even goed kun je je afvragen, waar gaan alle schijven in

om een idee te geven, de enige 'echte' reden die ik nog zie voor ATX (in plaats van itx of matx) is wanneer je grote zware workstations wilt bouwen, bijvoorbeeld met treadripper cpu's meer dan 4 ram modulles en meer dan een GPU en/of eventueel nog wat overige hardware.

Ik mis hier dan toch de voorkant vol met 5inc bays voor hotswap-bays. front-pannels van dikke audiokaarten. reservoirs voor waterkoeling etc. EN NATUURLIJK een intake-fan zonder veel te kleine (en te weinig) airflow.
Maar ook als ik naar het aantal schijven kijk dan vraag ik me toch af hoe ze dat in gedachten hebben, mijn main (matx) workstation heeft hoe dan ook al een NVME-boot schijf, 3 (in raid5) conventionele schijven voor opslag en een 2,5inc hotswap bay voor offline backups naar (helaas nog) hdd's.
Schijven? Kijk even bij de fabrikant - verder voelt hotswap bays toch beetje als vragen waar de uitsparing is voor de 3,5" floppy drive.
wait whut,

Hoe (behalve als je stinkt van het geld) ga jij zorgen dat er genoeg opslag op je highend workstation zit als je alleen gebruik wilt maken van die enkele (of hooguit 2) NVME .M2 poorten. Ik vraag me oprecht af wat je anders met een 'highend' atx systeem wilt doen. Zaken als SLI en Crossfire zijn allang niet meer nuttig, omdat de performance boots de kosten bij lange na niet rechtvaardigen. en voor het overige is matx nagenoeg altijd groot genoeg. dan zijn er dus andere overwegingen om een Fullblown ATX-systeem te bouwen. een volle raid5 (of liever nog 6) array is dan het eerste (maar niet het enige waar ik aan denk.

Misschien wil je hier een mining-rig van maken, maar in dat geval zou ik eerder op zoek gaan naar een 11u kast met een aantal rackmounts en een wat minder conventionele manier van koelen....

maar goed, als 2tb 2,5inc hotswap schijven voor jouw te min zijn voor een offline backup routine vraag ik me af wat je dan wel gebruikt.
Er zijn natuurlijk ook workstations die ingezet worden voor wat anders als massa opslag.. denk aan reken en of render machines.
Wat heeft het aantal schijven met het formaat van het moederbord te maken?
Kan een computer zonder 3.5" schijven geen 'workstation' zijn?

mATX is nauwelijks kleiner dan ATX.. en als je ruimte wil voor schijven zijn er voldoende kasten met ruimte voor schijven.

[Reactie gewijzigd door Olaf van der Spek op 15 april 2021 12:08]

oftewel dit ding is niet zo heel best voor koelen.
De "kleine" luchtinlaat zal het probleem niet zijn.
Als ik een stil systeem ga bouwen, dan zoek ik een aantal zaken:
Een kast met vooral outtakefans: deze heeft er maar één, en "maar" 120mm.
Intakefans voegen namelijk weinig toe: als je kijkt naar totale luchtverplaatsing, dan zullen ventilatoren in parallel netto meer lucht verplaatsen dan in serie. Neem twee buizen, plaats een ventilator voor en achter één buis en zet ze aan. Meet de luchtverplaatsing. Zet nu één ventilator voor de tweede buis, meet de luchtverplaatsing in beide buizen en tel ze op.

Intakefans zijn eigenlijk alleen interessant als je koele lucht ergens specifiek heen wil blazen, zoals bij de videokaart. Daarnaast zijn de fans 120mm, waar veel systemen 140mm fans bieden. En ze zijn niet gespecificeerd. Hoe hard kunnen ze draaien? 300-1.000rpm? 1.500-3.000rpm?
Stilte betekent namelijk voor een 120mm fan dat je hem ergens rond de 500rpm wil hebben draaien (kan verschillen per model en positie. De isolatie leidt tot minder geluid en hogere temps, die je misschien wil compenseren (maar niet hoeft).

Ik gebruik zelf één 120mm outtake (500rpm) en twee 80mm outtakes (1.000rpm). Daar koel ik een Ryzen 3950X en RTX2070 mee, waar ik nooit problemen mee heb qua temperatuur (Far Cry 5/New Dawn 4K). Let wel: in de kast gebruik ik twee ventilatoren: één voor de CPU, één voor de GPU. De PSU is passief.

Ik zou het geld investeren in een aftermarket CPU-koeler en GPU-koeler. Daar valt winst te halen als je voor stilte wil gaan. En een passieve PSU. Die is duur, maar kan prima 5 jaar of langer mee.
Een hoger debiet aan intake fans dan aan outtake fans, zorgt voor overdruk. Als alle intake fans dan ook over een stoffilter beschikken blijft je systeem (langer) stofvrij.
Als je alleen outtakes gebruikt, creëer je een onderdruk in de kast. Als je dan alle openingen waar lucht de kast in kan komen voorziet van een stoffilter, dan blijft je kast ook (heel lang) stofvrij.
Klopt, maar dat is in de praktijk vaak moeilijker en foutgevoeliger. :)
Het is maar lucht dat er doorheen moet hè, geen stroop of olie....

Voor optimale koeling heb je dus de P82 Flow en voor weinig geluid deze...

Ik gebruik al bijna 12 jaar een Antec P180 die ook erg stil is en die voldoet echt prima, zelfs met de twee 'heetfhoofd-videokaarten' die er ooit in zaten.
Same here, een P180 en een P280.
Grootste pluspunt van die kasten is voor mij het stoffilter bij de intake fans. Die houden praktisch alle kattenharen uit de pc's, ondanks dat de kasten gewoon op de grond staan.
Heb zelf voor mijn vader's kantoor de P10 Flex om die reden, daar kan de voorklep nog open.
Dat vroeg ik mij ook af. Ik dacht vroeger altijd dat het niet heel veel uitmaakte maar zodra je langdurig hoge loads draait is soms een open mesh case veel stiller ondanks dat er geen geluids demping is.

Zo heb ik een Cooler Master Silencio 452, als ik daar wat zwaars op draai dan is de airflow met het deurtje open toch best een stukje beter. De fans gaan dan ook langzamer draaien waardoor deze netto stiller is.
Het lijkt mij dat dit toch ook gewoon wordt getest op hoeveel verschil het maakt, of is dat een domme gedachte? Ik heb zelf niet heel veel verstand van airflow, maar Antec houdt toch wel rekening met de airflow e.d. of heb ik dat verkeerd?
Ik merk dat bij mijn NZXT H210 ook. De voorkant heeft plek voor 2 140mm fans, echter is de voorkant dicht en zit er aan de voor zij kant een 'sleuf' waar alle lucht doorheen moet, dat hindert de airflow nogal.
Kwestie van harder zuigen :)
Die matte zone links op het frontpaneel lijkt een soort foam. Zoom maar eens op die foto in.

Is dat het geval dan is het oppervlak samen met het rooster aan de boven-zijkant van het frontpaneel nog best wel redelijk. Maar als het echt foam is dan stel ik mij wel de vraag of dat niet snel zal verstoppen. Het lijkt namelijk fijnmaziger dan een gemiddeld magnetisch grid dat als stoffilter wordt gebruikt.

Die "grille" aan de voor-bovenzijde ontlokte bij mij een wat verbaaste reactie. Net alsof een andere ontwerper de kast daar nog even moest afronden, zo grof als die grille is. Voor mij valt dat feature compleet uit de toon bij de rest van de kast, en bij de subtiliteit van het foam oppervlak in het voorvlak. Zie je niet in dit topic, wel in pricewatch: Antec P82 Silent

Edit: typo's, taal

[Reactie gewijzigd door teacup op 16 april 2021 19:08]

Ik vind de lokatie van de powerknop, usb en audio aansluitingen op een onhandige plek zitten. Je kunt deze computer alleen rechts van jezelf plaatsen.
Of alleen links, als je het niet continu in het zicht wilt hebben. ;)
Links of rechts boeit op zich niet heel veel, tenzij je veel wisselt met USB stekkers etc. in de voor-ingangen. Alleen zo op de schuine kant lijkt mij qua kabelmanagement gewoon onhandig. Veelal zijn USB kabels wat stugger en dan steekt de kabel dus eerst een stuk zijwaarts.
Er kunnen in totaal 4 140mm fans ingehangen geloof ik. @KingFrogzz De vookant is "hol" daar zitten de overige fan ruimtes dan ook. inkomend, getrokken in de voorkant uitgaand uit de achterste ventilator en de PSU.
Heel leuk dat die voorkant hol is, maar als alle lucht die holte alleen kan bereiken door dat smalle gleufje rechts langs het voorpaneel zal het alsnog aardig warm worden daarbinnen. Stroming door een buis wordt beperkt door het smalste deel hè ;)
Volgens mij is de kap niet lucht dicht. Dan nog is het oppervlak van de gleuf niet redelijk groot. Zie de link van @jeroen79
Lucht stroming is een fantastisch ingewikkelde tak van sport. Zolang er weinig lucht verplaatst hoeft te worden, is het drukverschil miniem. probeer met je longen maar eens druk op te bouwen in een 15mm koperenbuis.
Waarom is er tegenwoordig geen plaats meer voor een cd/dvd/bluray speler/recorder?

Ljikt me een behoorlijke uitdaging om je fysieke game op je pc te krijgen zonder zo'n speler.

[Reactie gewijzigd door Frappuccino op 15 april 2021 17:07]

Er zijn ook losse spelers te koop die je via USB kunt aansluiten, dus als je perse zo’n speler nodig hebt is dat altijd nog een mogelijkheid. Het wordt een beetje een uitstervend medium, vandaar dat veel kasten de mogelijkheid waarschijnlijk niet meer hebben.
Ik vind het prijsverschil tussen intern en extern behoorlijk bezwarend.
Is er gefotoshopt met foto's twee en drie?
De voorkant blijft precies hetzelfde maar het formaat van de zijkant veranderd..
Zonde om die poorten op de zijkant te stoppen, valt iedereen die ze pc tegen een kant zet al af..
Wel jammer dat ze gezien het "silent" verhaal niet deze kast ook met 140mm fans leveren. Grotere fan hoeft minder hard te draaien om zelfde hoeveelheid lucht te verplaatsen en kan dus stiller werken.
In het algemeen zie ik liever dat case bouwers USB connectoren onderaan plaatsen en niet bovenaan dan liggen je kabels wat beter. Stroom en reset knopjes mag voor mij dan ook nog bovenin de kast blijven.
Die zijn toch alleen voor USB sticks?
Meestal wel, en dat is de bedoeling voor usb-poorten vooraan.
Gelijk heb je.

[Reactie gewijzigd door Heav_y_Fun op 15 april 2021 19:47]

Geef mij maar Fractal Define 7, zijn we dan van alle ellende vanaf... :D

Hoe meer case-fans, des te meer geluidsproductie, maar daarvoor krijg je betere airflow en koeling. Zou normaal geen problemen mogen zijn voor degenen die vaak een hoofdtelefoon gebruikt.

Voor gamers die een mid-high end case in bezit hebben, raad ik aan om minstens 4 fans te gebruiken.
2 front, 1 boven, en 1 rear case fan! Je kunt ook verder uitbouwen door er 2 in plaats van 1 140mm front te gebruiken.

De bovenste fan moet altijd op de plaats worden gemonteerd boven de " cpu luchtkoeler".
want soms heb je plaats voor 2, kies altijd de achterste.
En als het custom fans zijn, kies voor best voor Corsair of voor nog stillere fans kies je voor de Be quite silent wings 3!
Beetje aan de dure kant, maar je zal versteld staan van de kwaliteit en wat u voor uw geld krijgt ;-)

[Reactie gewijzigd door Heav_y_Fun op 15 april 2021 20:03]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee