Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Tomas Hochstenbach en Willem de Moor

19 midrange-ATX-kasten Round-up

De beste behuizingen van 60 tot 120 euro

Conclusie

We snappen wel waarom behuizingen in het segment dat we vandaag bekijken, veruit de populairste zijn in de Pricewatch. Bij een pc-kast van 80 à 100 euro, waarop het zwaartepunt ligt in deze round-up, hoeft een fabrikant niet zodanig te beknibbelen dat er per definitie grote minpunten zijn, maar kan hij tegelijk niet achteloos elke denkbare optie toevoegen, zoals bij veel duurdere kasten. Het resultaat is dat je in deze prijscategorie heel wat leuke kasten kunt kopen én dat je echt wat te kiezen hebt.

Als we vanuit een helikopterview naar de geteste kasten kijken, kunnen we ze ruwweg in drie categorieën verdelen: behuizingen die vooral gericht zijn op stilte, airflowkasten met de nadruk op koeling, en de showcases met veel glas en rgb.

De beste stille kasten

Een van goedkoopste stille kasten in de test is de be quiet Pure Base 500 (€ 65,35), die ondanks zijn vriendelijke prijs is voorzien van geluiddempende matten. De indeling is modern en dankzij de twee meegeleverde Pure Wings 2-ventilators zijn de koelprestaties nog best oké. Het ontbreken van USB-C is het voornaamste nadeel, maar dat is in deze prijsklasse eerder regel dan uitzondering. We reiken een Great Value-award uit.

De Deepcool CL500 (€ 65,90) is een interessant alternatief. Eigenlijk is hij niet eens bedoeld als stille kast, maar de combinatie van één enkele ventilator met open voor- en bovenpanelen levert een stille werking gecombineerd met prima koeling op. De afwerking, het gebruiksgemak en de aanwezigheid van USB-C maken indruk; zeker dat laatste is uniek in deze prijsklasse. Voor zwaardere systemen zal het bijplaatsen van casefans of kiezen voor waterkoeling noodzakelijk zijn, maar als je dat toch al van plan was, kun je dit ook als een voordeel zien. De CL500 is kortom een prima basis waarmee je alle kanten uit kunt, en verdient dus eveneens een Great Value-award.

De beste stille kast uit de test komt echter van Fractal Design, dat met zijn Define-reeks naam heeft gemaakt op dit gebied. De Define 7 Compact (€ 99,-) is in dit testveld niet eens bijzonder bescheiden van formaat, maar weet ook krachtige systemen probleemloos te koelen bij een prettig lage geluidsproductie. Bovendien is de afwerking, zoals we van Fractal gewend zijn, erg goed. Het geheel levert de Scandinavische fabrikant een Excellent-award op. De wat meer op airflow gerichte Meshify C van hetzelfde merk presteert eveneens goed, maar heeft inmiddels wel een duidelijke baard. Het zou ons niet verbazen als dat model binnenkort een opfrisbeurt krijgt.

Vlnr: Corsair 4000D Airflow, be quiet Pure Base 500DX, Fractal Design Define 7 Compact en Deepcool CL500

De best koelende kasten

Ook bij de vooral op koeling gerichte kasten beginnen we bij de betaalbaarste aanrader. Dat is naar onze smaak de Phanteks Eclipse P360A (€ 68,89), die met zijn twee voorin gemonteerde argb-ventilators ook in aanmerking zou kunnen komen voor de volgende categorie. Het voorpaneel zelf is volledig luchtdoorlatend, wat de koelprestaties goeddoet. De kast voelt voor zijn prijsklasse degelijk aan, onder meer dankzij het weinige gebruik van plastic. Op een rgb-controller na komen we weinig extra functies tegen, maar dat viel gezien de prijs ook niet te verwachten. Wil je nog een tientje besparen, dan is de variant van dochtermerk MetallicGear het bekijken waard, die uitsluitend een ander buitenwerk en simpelere rgb-ventilators heeft. De Neo Air (€ 59,90) is echter nog een tandje slechter leverbaar dan de al niet geweldig breed te verkrijgen Phanteks. Die laatste gaat er met de Great Value-award vandoor.

Rekken we het budget wat verder op, dan komt de Corsair 4000D Airflow (€ 79,-) in beeld. De afwerking van deze kast is duidelijk een niveau hoger, terwijl we over de koelprestaties niets te klagen hebben. De oudere iCUE 220T doet het op dat front nog iets beter, maar die had dan ook een ventilator meer en een duidelijk hogere prijs. Bovendien is de 4000D Airflow voorzien van USB-C op het voorpaneel en zijn de uitgebreide mogelijkheden voor waterkoeling het noemen waard. Een Excellent-award is op zijn plaats.

Een dichte voorkant is nooit een goed idee voor de koeling, maar de populariteit van de NZXT H510 (€ 73,89) laat zien dat velen zich toch laten overtuigen door de strakke looks die dit model kenmerken. Wat koeling betreft komt hij prima mee met de 4000D Airflow, maar daarvoor moeten de ventilators wel iets harder werken, getuige de hogere geluidsproductie. Kan het design van de H510 je bekoren, dan klopt het totaalplaatje wat ons betreft; de kast is gebruiksvriendelijk, voorzien van moderne functionaliteit en ook de relatief simpele bouw met naadloos aansluitend stalen platen doet ons iets. Daarmee ontvangt NZXT de laatste Excellent-award.

De beste rgb-kasten

De goedkopere behuizingen met veel rgb in deze test zijn wat ons betreft allemaal afraders. Rgb-ventilators en het gebruik van glas zijn nu eenmaal niet goedkoop. Trek je de kosten daarvan van de aanschafprijs af, dan blijft er bar weinig budget over om een degelijke, functionele behuizing te bouwen.

De goedkoopste rgb-kast die wat ons betreft een aanbeveling verdient, hebben we eerder al genoemd: de Phanteks Eclipse P360A (€ 68,89). Een segment hoger weet Thermaltake ons te overtuigen met de Level 20 MT (€ 89,95), die drie argb-ventilators en een glazen voorpaneel heeft. Een uitlaatventilator zonder verlichting brengt het totale aantal ventilators zelfs op vier. De mogelijkheid om een waterkoelradiator plat naast het moederbord te monteren is uniek, maar doordat je daarmee de lengte van je videokaart beperkt, niet heel bruikbaar zonder die ook met water te koelen. Het laat wel zien dat Thermaltake zijn best heeft gedaan om een echte showcasekast voor een scherpe prijs te maken, die bovendien prima koelt en geen grote nadelen kent. De afwerking kan op sommige punten beter en ook het ontbreken van USB-C is jammer, maar een Great Value-award is welverdiend.

Hoewel de echte rgb-showcases doorgaans een maatje groter zijn dan de kasten die we hier bespreken, zowel fysiek als wat prijs betreft, willen we je tot slot nog wijzen op de Corsair iCUE 4000X. Dat is in feite de 4000D Airflow, maar dan met drie rgb-ventilators en een glazen voorkant, een prima recept voor de rgb-liefhebber die enigszins aan zijn portemonnee wil blijven denken.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Lees meer

DeepCool CL500 Review Productreview door pclinde 16

+3 Score: 4

Reacties (102)

Wijzig sortering
Aan deze testen heb je helemaal niets!
Het geeft hoogstens weer hoe een bepaalde kast met zijn standaard fans in een onrealistisch scenario presteert.

Zoals ik de afgelopen jaren al meermaals heb geroepen: maak gebruik van een realistisch “echt” systeem qua componenten en normaliseer de geluidstesten. Zodat je dus daadwerkelijk kan zien hoe een kast presteert onder een bepaalde geluidsdruk (35dB of 40dB). Ook een test met standaard een x-aantal fans (push-pull) zou de verschillen tussen de kasten echt kunnen laten zien. Hetzelfde als het front panel; iets dat soms enorm grote verschillen geeft. Nu kan een fantastische kast waardeloos scoren op basis van de standaard fans en een ruk kast stukken beter worden door goede Noctua of BeQuiet fans.

Een fan op 7 volt of 12 volt zegt niets over de koelprestaties dan wel het geluid. Alleen al bij Noctua en BeQuiet zijn er legio fans die op verschillende snelheden draaien en dus een enorm verschil hebben, ondanks dat ze beiden op 7 volt (of 12 volt draaien).

Waarom wordt hier maar niets aan gedaan? Kijk op gamersnexus voor een goede indicatie hoe dit soort testen eruit moeten zien. De huidige testen zijn compleet nutteloos en zonde van alle energie die in het testen zit, aangezien je er niets aan hebt omdat de test ik de basis incorrect is!
Ik merk een zekere boosheid in je comment, dus voor ik je vragen inhoudelijk beantwoord: er wordt achter de schermen druk gewerkt aan een nieuwe iteratie van onze behuizingen-testmethode. Op een later moment zullen we de voortgang delen met de community, dus heb daarvoor nog even geduld. Ik snap dat het kan lijken alsof we 'niets doen' met eerder gegeven feedback, maar dat doen we zeker wel - alleen willen we dat wel goed doen, en dat kost tijd.

Dat onze huidige testmethode in de tussentijd nutteloos is ben ik niet met je eens. Extra tests met een standaard-set casefans en/of een gestandaardiseerde geluidsproductie zouden zeker toffe toevoegingen zijn - op dat laatste ging ik al even in bij een eerdere comment - maar voor wie gewoon de standaard casefans gebruikt, geeft deze review een prima beeld. In dit segment lijkt me dat meer voor de hand liggen dan bij duurdere kasten, want wie eigen casefans aanschaft (dan ben je toch al snel 30-40 euro verder) zal doorgaans ook niet voor een goedkope behuizing gaan.

We kijken continu hoe we onze testmethodes verder kunnen verbeteren, en kijken daarbij natuurlijk ook met interesse naar wat andere sites doen. Vanzelfsprekend is de manier waarop Gamers Nexus kasten test ons bekend, maar wij kiezen er bewust voor om te testen met vaste, regelbare warmtebronnen en niet met echte pc-componenten. Er is imo geen 'beste' methode, ondanks dat daar heel verschillende meningen over zijn - lees bijvoorbeeld eens dit artikel van Igor's Lab. Maar als de manier waarop Gamers Nexus behuizingen test exact aansluit bij wat jij wil weten, dan is dat natuurlijk ook prima.

[Reactie gewijzigd door Tomas Hochstenbach op 20 februari 2021 12:41]

Zolang kasten allemaal verschillende (merken en types) fans gebruiken heb je er er weinig aan om te testen met 7v en 12v, aangezien dit niets zegt over de daadwerkelijke geluidsproductie van ALLE fans.

Een high rpm fan zal op 7v meer lawaai maken dan een low rpm fan op 12v. Daarnaast wordt er nog steeds niet getest met maximale belasting onder de laagste (en dus stilste) fan snelheid. Ik hecht waarde aan een stille kast die goed koelt. Er is tot op heden geen enkele review op Tweakers die mij hier duidelijkheid in kan verschaffen. Het is of lage belastingen stille fans of hoge belasting en luide fans. Terwijl ik (en velen) 0,0 behoefte hebben aan een zeer luide kast met uitmuntende koelprestaties. Daarnaast zegt dit ook nog een weinig over het hele design van een kast, de airflow, etc.
Daarom is het van belang de testen te standaardiseren op een vast dB. Enkel dan kunnen we zien welke kast nu daadwerkelijk beter (en dus niet beter = luider) koelt. Een setup met een serie standaard fans, haalt de variabel qua gebruikte fans door fabrikanten ook nog eens weg. Alleen dan is echt de kast “zelf” te testen.

Dan het stukje qua gebruikte hardware: hier sla je de plank volledig mis! Er zit een flinke variatie in de door jullie gebruikte simulaties en “echte” componenten. Niet alleen zal een (vaak gebruikte) tower-fan (cpu) een ander beeld geven qua koeling (zeker bij goede intake/outtake van de kast), ook een gpu met realistische koeling (2/3 fans) zal toch echt een ander resultaat laten zien. Nu heb je een videokaart met een x-vermogen die met een standaard cpu fan wordt gekoeld, terwijl er tegenwoordig legio oplossingen zijn door fabrikanten om niet alleen de boel zo efficiënt mogelijk te maken, maar ook om op een goed manier de warme lucht zo snel mogelijk eruit te krijgen en de airflow in een kast zo optimaal mogelijk te benutten.

Door bovenstaande zaken zijn de testen nutteloos. Om de doodeenvoudige reden dat ze geen relatief beeld geven van de prestaties van de kast, de “verschillen” tussen de kasten niets zeggen en de gebruikte testen niets zeggen over de daadwerkelijke bouw/design van een kast.

En boosheid in mijn comment? Ik roep dit al heel wat jaren, maar schijnbaar heeft @willemdemoor er geen boodschap aan en blijft men stug doorgaan met deze tijd- en energieverspillende testmethode...
Wat Tomas net zegt: we werken aan een nieuwe testmethode voor kasten, en je input daarvoor wordt gewaardeerd.
Overigens ben ik het niet eens over alle meegeleverde fans uit een kast slopen en onze eigen fans erin stoppen. Ten eerste: je betaalt bij 90% van de kasten gewoon voor die fans (er worden niet superveel kasten zonder geleverd), en veel gebruikers handhaven de meegeleverde fans, al dan niet op exact de plek waar de fabrikant ze voorinstalleert.
Ten tweede: hoe lang gaat een setje eigen fans mee? Hoe vaak moeten we die vervangen? Als we al 50 kasten met een eigen setje fans gekocht hebben, zijn de resultaten van de 51ste kast dan nog vergelijkbaar met de eerste kast?
Dat gezegd hebbende, in genoemde nieuwe testmethode staat een test met gestandaardiseerde geluidsproductie iig bij ons hoog op het lijstje, en indien haalbaar willen we - naast de meegeleverde fans - kijken om met een vaste set fans te testen.
En over gebruikte hardware: je weet dat we gewone, off the shelf koeling voor cpu en gpu gebruiken, right? De enige variabele die we daarmee wegnemen is die van software: we hebben geen wisselende belasting van furmark of prime, waardoor we nooit weten hoeveel vermogen we precies dissiperen. Met weerstanden ipv een cpu (onder een gewone heatspreader en koeler) weten we precies wat we in een kast pompen.
@willemdemoor het gaat er niet om of de meeste mensen de standaard fans gebruiken of niet. Het gaat er om zoals @MazeWing meermaals aangeeft om dat als je metingen doet van de geluidsdruk die een kast produceert, deze resultaten compleet willekeurig en niet vergeleken kunnen worden tenzij je dezelfde fans in elke kast monteerd, dezelfde hoeveelheid fans in elke kast, dezelfde andere componenten, zelfde instellingen, etc. Doe je dat niet, heb je een mooi maar nutteloos staatje van appels, peren, sinasappels, mandarijnen en meloenen.

En natuurlijk test je de kast met de meegeleverde fans, maar als je lezers in staat wilt stellen de kasten te vergelijken op hoe stil ze zijn, dan zul je wel de condities moeten creeren om een vergelijking te kunnen maken. En dat lukt/kan niet als elke configuratie anders is. Dat zou hetzelfde zijn als CPU koelers testen op lawaai, en dan claimen dat een passieve koeler op een quad core 15W laptop cpu de stilste is tov van een 150W HEDT processor met 4x zoveel cores waar een flinke koeler met ditto fan op moet om de boel draaiend te houden. Slaat nergens op.

Wil je dat niet of kan dat niet, noem dan geen lijstjes met lawaai productie en laat het bij een opmerking als een kast geleverd wordt met opvallend stille of juist luidruchtige fans.

[Reactie gewijzigd door afterburn op 20 februari 2021 23:35]

Je hebt zeker gelijk dat de methode van testen anders en beter kan maar....
Ik wil weten wat mij deze behuizing kost en hoe hij presteert zoals hij word geleverd, en niet hoe goed hij kan zijn als ik nog eens 40 euro extra aan nieuwe fans moet uitgeven.
Wellicht zou een combi dan beter zijn, prestatie zoals hij is en hoe hij kan zijn?
Hier ben ik het mee eens, ik was laatst op zoek naar een kast en voor het totaalpakket (moederbord, harde schijf etc.) wilde ik zo goedkoop mogelijk uit zijn met een degelijke samenstelling. Dan kijk ik dus alleen naar de kast zelf en wat de basis met zich mee brengt, niet wat ik er nog mee kan doen als ik er nog euro's tegenaan gooi.
Voor mij is deze vergelijking dus ideaal, maar voor anderen kan dit niet zo zien. Beide opties bespreken lijkt mij dus idd de sweet-spot bij deze artikelen.
Helaas hebben tweakers nogal eens de illusie dat zij dé markt vertegenwoordigen en @MazeWing doet dat dit hier ook. Ik vind het ronduit onbeschoft hoe hij praat. MazeWing, jij spreekt niet voor mij! En dan ook nog eens in bold de eerste zin "Aan deze testen heb je helemaal niets!". Nee, wat jij bedoelt is "Aan deze testen heb ik helemaal niets!". Voor mij zijn de resultaten uit dit artikel precies wat ik nodig heb.
Groot gelijk , dat vind ik ook altijd .
Als een kast zonder ventilator komt , dan zouden ze die nog in de huidige staat testen en concluderen dat de koeling niet zo heel goed is . 8)7

Maar 1 ding : gamersnexus is ook geen goed voorbeeld . zij testten een Q500L case met 1 fan die standaard meegeleverd wordt en concluderen dan dat de koelprestaties van de kast slecht zijn . Zij lijken niet te beseffen dat zon kast bedoeld is voor mensen die hun eigen fans willen aanschaffen , ipv voor rommel ventilators te betalen die ze niet willen gebruiken .
Maar steek daar een paar fatsoenlijke ventilators in die case en de prestaties zijn wel goed . Nee wat gamersnexus dan doet is met een boor de gaten groter maken .. totaal zinloos , koop gewoon 4 goede ventilators voor die case en klaar is de kaas .

[Reactie gewijzigd door CrimInalA op 19 februari 2021 15:55]

Ahem, https://www.gamersnexus.n...0l-case-review-needs-work, directe quote:
Since the Q500L is so reconfigurable, we did two full sets of tests as well as quite a few extra torture test passes. The initial runs were stock, with just the rear 120mm case fan. This is clearly a bad idea and nobody should be using this case without additional cooling, so we installed a single Noctua 120mm 1500RPM fan at the front of the case under the PSU, then did all the tests again. We also laid the case on its side to make it as open-air as possible. For every test we did with the case on its side, we left the legs and stock bottom filter on (unless it was a no-filters test) for easy comparison to the upright tests, although users would presumably replace these with one of the extra magnetic filters. We then did a series of torture tests, because if it isn’t obvious by now, just from the lead-in, there were serious thermal issues in our first batches of testing.

In fact, we did so many thermal tests that Patrick spent nearly a week longer on this case review than we’d typically spend. It’s worth it, though, because we really wanted to give the case a fair shot. We also retested our test bench in other cases we’ve previously reviewed, validating that its performance was unchanged and reliable.

Here’s a list of those tests.

1. Torture, no front filter: exactly the same as the stock test with the case upright, with just the front magnetic filter removed. We would have removed the whole front panel, but it’s a riveted part of the case structure and there’s no other place to put the PSU, anyway.

2. PSU moved +1 fan: Since we used an SFF power supply, we were able to flip it cable-end-up and install it on the bottom half of the front panel under the GPU and put the 120mm Noctua fan where the PSU had been. The front intake fan is therefore pointed at the CPU instead of the GPU. Case was upright.

3. Upright +2 fans: Case upright and set up the same way as in the previous test, but with a 1500RPM NZXT Aer RGB120 directly under the GPU die, pulling air in and directing it into the GPU cooler.

4. On side +2 fans: same as above but with the case on its side, since there’s barely any clearance for air intake from the bottom with the case upright.

5. On side +2 fans, no filters: Same as above but with no front or bottom filter. The GPU temperatures had been much worse than we expected, and we suspected that the bottom filter was causing a bad airflow pattern.

6. Better exhaust: same as the original stock test but with the stock fan swapped out for the Noctua one.

7. Best-case: a last-ditch effort to make the case cool well. The setup is the same as “on side +2 fans, no filters,” but with an additional NZXT Aer RGB120 on the front panel pulling air in towards the GPU.

8. Best-case, front exhaust: because the results still weren’t great, we did one final test with the front NZXT fan flipped around to exhaust out of the front panel.
Lijkt mij toch wel ietsjes grondiger dan dat je suggereert. Wellicht had je enkel de vervolgvideo gezien (dat diende meer als illustratie van eerder geleverde kritiek dan een review) en eroverheen gekeken dat het een opvolging van een eerdere video/artikel is.

[Reactie gewijzigd door emphy op 19 februari 2021 16:32]

Tamelijk zinloos commentaar, het gaat bij deze test om een indicatie van mogelijkheden bij redelijk voordelige kasten. Niet om absolute waardes.
Dan hadden ze een test moeten doen met maximale belasting onder minimale fanspeed.
Ik zou wel eens een round-up van SFF (small form factor) kasten willen zien. Een nieuwe pc is hier aanstaande, en ik zit te twijfelen over een kleinere kast. Doordat films, muziek en zakelijke bestanden nu op de NAS staan en dvd’s niet meer gelezen of gebrand worden mag en kan het allemaal wel compacter.
Er zijn een hoop leuke kleine kasten, echter niet echt goede roundups qua koeling, geluid en dan ook nog mogelijkheden.
Leuk om te lezen! In tegenstelling tot sommige criticasters vind ik dit wel een leuk en nuttig artikel. Ik heb niet alles gelezen over elke case, maar eigenlijk gekeken naar de afbeeldingen en hoe de kasten er van binnen uitzien en buiten uitzien. Nuttig zo op een rijtje achter elkaar.

Zelf heb ik een wat oudere Corsair variant vergeleken met de 4000D. Vooral de open voorkant zal een verschil in airflow maken vergeleken met mijn Carbide 400Q. Leuk om een nieuwere variant van mijn keuze in zo'n test voorbij te zien komen.

Ondanks dat mijn cpu is overgeclockt en de koeling zeker een belangrijke factor is geweest in de keuze van de kast is het niet de belangrijkste factor geweest voor mij. Het simpele onopvallende design en de indeling van de binnenkant mbt kabelmanagement vond ik belangrijker dan de koelprestaties en het geluidsniveau.

Voor iemand als ik had dit een zeer nuttig artikel geweest was ik nu in de markt voor een kast.

Ik ben van mening dat als men de testmethodes elders beter vindt dat men elders zijn \ haar informatie vandaan moet halen. Zo simpel is het toch?
Waarom zou je het op exact eenzelfde manier doen als elders? Wat is daar nu het nut van? Dan ben je hetzelfde aan het doen als de buren. Kan ik net zo goed bij de buren kijken.

Prima artikel wat mij betreft Tweakers!

[Reactie gewijzigd door Mit-46 op 19 februari 2021 19:55]

Ik ben helemaal geen fan van het weglaten van de 5,25" kooi.

Worden optische drives zo weinig gebruikt? Blu-ray of zelfs UHD-schijfjes wil je toch graag kunnen afspelen op je pc? Zo'n drive inbouwen is in ieder geval een stuk goedkoper dan een losse speler.

En zijn kaartlezers niet meer in? Of een extra paar USB-poorten, zoals dit paneel dat ook met 100w USB power delivery biedt (pricewatch: ASUS USB 3.1 UPD PANEL (100W Charging)).

Heeft iemand nog suggesties voor een moderne kast met 4 a 5 bays?
Ik vermoed dat inderdaad het percentage kopers wat nog CD's/DVD's/Blu-rays wil kunnen afspelen erg klein is. Zelf heb ik er denk ik in de afgelopen 5 jaar één keer nog eentje aangeraakt, en dat was bij een verhuizing, waarbij ik de vrouw des huizes gelijk heb gevraagd wanneer we die oude prut wegmikken?

Helaas liggen ze nu weer te verstoffen in een kastje, want weggooien was zonde.. Tja, als ik een film wil zien, dan ben ik binnen een paar seconden klaar met Google Play/Netflix of Disney+. En dan heb ik ze in 4K, ipv 480p DVD kwaliteit.
Ik merk ook dat ik de DVD-drive niet veel gebruik, maar het is soms toch verrekte handig om even gauw een schijfje in de PC te kunnen stoppen. Wat dat betreft vind ik het zeldzaam worden van de 5.25”-bay jammer (en doet het des te meer pijn dat de Silencio S600 zulke dramatische koelprestaties heeft terwijl de eerstvolgende case de veel prijzigere Define 7 is)
maar voor dat gebruik heb je een losse speler op de usb pport die 25 euro kost?
pricewatch: LG GP57EB40.
Een externe Blu-ray speler die ook UHD-schijfjes aan kan kost al snel €150 (https://www.amazon.nl/Arc...yer-ZILVER/dp/B0742F7JTF/), het dubbele van een interne speler.

Een topic op MakeMKV heeft een lijst met de keuzemogelijkheden: https://www.makemkv.com/forum/viewtopic.php?f=16&t=19634
https://tweakers.net/opti...SVbSSqZGJgZIOiDJUiq2trQUA

Externe blu-ray drives beginnen zo'n 2 tientjes hoger dan interne.

Edit: oh sorry, je specificeert expliciet uhd... Dat staat niet zo expliciet in de pricewatch vermeld geloof ik, maar is ook wel een vrij expliciete usecase ondertussen.

[Reactie gewijzigd door Finraziel op 19 februari 2021 14:40]

Ja maar zullen weinig mensen zijn die er gebruik van maken, al gebruik ik er heel soms wel eentje een externe Blu-ray drive.

Ontopic: Ik zou zelf nooit gaan voor de Cooler Master Silencio S600, die koelt alles het slechtste van bijna alle kasten, en dat voor een kast die bijna €100 kost, als het om geluid en vooral temperatuur gaat, zou ik voor de Antec P82 Flow gaan, die doet het erg goed om de CPU en GPU koel te houden, en is nog is aardig goedkoop ook, ik vind het wel weer jammer dat Tweakers weer niet de Raijintek Thetis Window mee genomen heeft, die uit grotendeels metaal met glas bestaat, en zo goed als geen kunststof in voor komt, en waar de MB ondersteboven in zit, waardoor je de mooie kant (bovenkant) van je grafische kaart of andere insteek kaarten van ziet, en de kast is lekker compact, maar W×D×H 210×360×366 mm is, en waar een 240x30mm radiator in past boven in, en een 120x45 of 120x60mm radiator in past onder aan de achterkant, en je een standaard ATX MB dan nog steeds in past.
92 euro voor één van Verbatim, en die brand ze ook. Zit een Pioneer in.

[Reactie gewijzigd door Xfade op 20 februari 2021 16:49]

Ja als ik een CD/DVD wil gebruiken op de PC pak ik mijn externe drive wel de ik aansluit via USB.
Als ik een Blu-Ray wil bekijken dan doe ik dat op de Xbox.
Voor andere films/series pak ik Netflix of andere streaming diensten.
Ik heb nog wel een interne DVD speler liggen maar die heb ik de afgelopen 4 jaar niet meer gebruikt.
Totdat Netflix heeft besloten om een film of serie die je wilt zien er weer af te gooien.
Ik ben blij met streaming diensten, maar als ik iets wil hebben, dan koop ik toch echt een schijfje (die ik vervolgens rip, maar dat terzijde)
Het gaat mij niet om kijken van dvd's op de pc, dat heb ik nog nooit gedaan.
Ik heb vorig jaar nog een nieuwe drive gekocht, intern, om cd's te bakken voor een kameraad die zelfs nog een cd speler in zijn kamer heeft staan.

Hij kan dat zelf niet, lief van mij hè?
DVDs gebruik ik bijna nooit (2 games) en BD speler heb ik niet.

Ik heb een externe DVD speler vooral gekocht vanwege 2 redenen, nieuwe laptop mist er 1 en mijn PC kast mist de 5.25" kooi dus zo kan ik deze gebruiken op beide.

2de reden is dat ik vaak CDs rip als ik weer eens een collector edition van een game fysiek koop.

Qua SD kaart lezen, ik gebruik al jaren een simpele hub die via USB werkt, ik koos voor een hub omdat ik zo'n lezer zelden nodig heb.

Waar het op neerkomt is dat er genoeg alternatieven die via USB werken beschikbaar zijn.
En dat geeft allemaal losse dingen op je bureau, terwijl dat makkelijk allemaal in je PC kast past. Als je een strakke kast kiest, en daar vervolgens een rommeltje omheen hebt klopt er iets niet helemaal in het plaatje...
Ja en nee

Het ligt los op het moment dat ik het gebruik, en aangezien dat hooguit uurtje of 2 per maand is vind ik dat niet erg.

uurtje of 2 per maand terwijl ik mijn PC minimaal 40 uur per week gebruik tegenwoordig

Maar dat is mijn mening, als iemand het non stop nodig heeft ligt het inderdaad in de weg, maar ik zo'n geval zou ik dat ergens netjes wegwerken.

[Reactie gewijzigd door Mizgala28 op 19 februari 2021 14:27]

Ik heb zelf nog een vrij oude kast met nieuwe hardware erin en een Blu-Ray speler en een fancontroler in de 5.25" kooi.

Waarom zou ik het niet inbouwen? Er zit een klepje voor bij mijn kast dus ik zie hem niet zitten. En als ik hem nodig heb hoef ik niet ergens een externe speler vandaan te toveren.....

Ik maak muziek en vaak zit er bij de bladmuziek een cd... Die speel ik af op mijn pc omdat ik daar veel meer mogelijkheden heb dan op een andere speler. Kan de muziek langzamer afspelen makkelijk stukken eruit knippen de cds rippen.....

Waarom niet ook al je schijven extern? en je videokaart. Voor die ene keer dat je een spelletje speelt kan je best ff je externe videokaart aansluiten. En die keer dat je 32GB ram nodig hebt prik je ff die 16gb erbij.

Dat laatste is niet echt serieus. Snap best dat het per gebruiker verschilt enbij de ene kast staat een speler beter dan bij de andere.

Koop je een mooie moderne kast zit je te kijken naar die geel/grijze speler |:(

[Reactie gewijzigd door silenoz op 19 februari 2021 14:21]

geel/grijze speler
Dan heb je toch al zo'n 15 jaar geen speler meer gekocht.. of alleen op de rommelmarkt/bij de kringloop.

@pitdicker Voor wat betreft een keertje een schijfje lezen is pricewatch: Verbatim External Slimline USB 3.0 C Blu-ray Writer (4K) Zwart geen optie? Die kan je één keer kopen en voor meedere PC's inzetten.

Voor wat betreft power delivery, ik heb al een https://www.dell.com/nl-n...ssoires#techspecs_section liggen én een USB-C dock waar een laptop gelijk zijn UTP en HDMI etc. mee krijgt.

Het enige waar ik nog meerwaarde voor 5.25" in zie is hotswap bays, maar die hebben niet veel mensen nodig dus ik snap waarom het is zijn geheel weggelaten word.

Overigens kan je nog prima filteren op 5.25" bays in de Pricewatch https://tweakers.net/behu...LJAk3XUAm-_FBDwOvnJ0nIOX8 je hebt alleen niet zo gek veel keuze!
Ik heb in zowel mijn huidige als mijn vorige pc's geen optische drive meer gehad. Mis het totaal niet. Vrijwel alle software kan je gewoon downloaden en films (bluray) speel ik af op mijn TV via mijn Xbox.

Een kaartlezer had ik nog wel in mijn vorige pc, maar die is in mijn huidige PC ook vervangen door een simpele USB kaartlezer die ik in de la kan gooien op het moment dat ik hem niet gebruik, wat weer clutter op mijn bureau scheelt.
Sowieso is een losse desktop een PC steeds meer een niche en daarvan zijn gamers een groot vertegenwoordigd deel. Games gaan al een aantal jaar voornamelijk via downloads vanaf Stram, Epic store, ect.. Daarnaast content creators, workstations en die gebruiken over het algemeen ook geen opticals dus die markt is nihil binnen een relatief kleine markt. Logisch dat fabrikanten de 5,25" schrappen.

Zelf in 2009 de opticals al geschrapt en voor €30 een externe drive gekocht, die word minder dan 1x per jaar nog gebruikt.
Voor mij was de reden om ze er niet gewoon in te laten zitten de ruimte, extra kabels en verbruik voor een device welke nooit gebruikt word.

Bluerays kijk ik wel op de TV maar net als de massa ook steeds minder.

Idem met cardreaders, worden voornamelijk gebruikt door foto- videografen en waarom een heel apparaat inbouwen als je een lezer op USB stick formaat ook kunt inpluggen op de front USB.

Kan de ruimte voorin de case gebruikt worden voor fans en/of een AIO :)
Sowieso is een losse desktop een PC steeds meer een niche en daarvan zijn gamers een groot vertegenwoordigd deel. Games gaan al een aantal jaar voornamelijk via downloads vanaf Stram, Epic store, ect.. Daarnaast content creators, workstations en die gebruiken over het algemeen ook geen opticals dus die markt is nihil binnen een relatief kleine markt. Logisch dat fabrikanten de 5,25" schrappen.

Zelf in 2009 de opticals al geschrapt en voor €30 een externe drive gekocht, die word minder dan 1x per jaar nog gebruikt.
Voor mij was de reden om ze er niet gewoon in te laten zitten de ruimte, extra kabels en verbruik voor een device welke nooit gebruikt word.

Bluerays kijk ik wel op de TV maar net als de massa ook steeds minder.

Idem met cardreaders, worden voornamelijk gebruikt door foto- videografen en waarom een heel apparaat inbouwen als je een lezer op USB stick formaat ook kunt inpluggen op de front USB.

Kan de ruimte voorin de case gebruikt worden voor fans en/of een AIO :)
Als ik naar de cijfers kijk, en ook vooral Steam en ander launchers/stores kijk is de losse desktop een PC absoluut geen niche markt, ik zelf ken al heel wat mensen met een PC, PC's doen niks onder voor de consoles, het is waar dat de meeste geen Game-PC hebben, maar dat is ook niet nodig, als je tevreden ben met 720P of 1080P op medium/low settings, de meeste mensen gamen op Intel UHD Graphics, zelfde voor de kinderen van mensen uit me familie, waar ik een Mini-PC (Inter-Tech Mini ITX-E-i7 Black + Gigabyte GA-Z170N-WIFI + Intel Core i3-6100 + Scythe Big Shuriken 3 +Crucial Ballistix Elite DDR4 2x 4GB 3000MHz + Samsung PM961 128GB) voor gebouwd had in 2016 met twee Steam controllers, en waar ik mijn Steam met hun Steam account gedeelt heb, en ze mijn spellen op hun moeders Mini-PC kunnen spelen, meeste gamers hebben genoeg aan Intel UHD Graphics.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 19 februari 2021 16:04]

Dat je heel veel mensen met een PC kent zegt dus alleen wat over de mensen die je kent.
En niemand zegt dat PC's onderdoen voor consoles?

De PC markt is jaar op jaar aan het krimpen met uitzondering van afgelopen jaar. Veruit het grootste deel van die markt is zakelijk, dan nog een groot deel prebuilds en als laatste komt toch echt het gedeelte zelfbouw PC's en daar hebben we het hierover. In verhouding met de volledige PC markt kun je dat best een niche noemen.

Andere ervaring, ik ben in 8 jaar tijd in iets van 500 woningen geweest voor werk dus geen mensen in kennissen/familie/vriendenkring. Daarvoor in elke kamer van die woning geweest. Het aantal non- Dell/HP/Acer/echt. Desktop PC's was denk op 2 handen te tellen, dus dan hebben we het over 1 á 2%.
Laptops, console's en tablets een veeeeelvoud daarvan overigens (één sluit het ander niet uit).

Steam als bron voor zelfbouw PC's is als op een oldtimerforum vragen wie er een oldtimer heeft :+ (of niets in die strekking).
Overigens als mensen steam gebruiken voor games is de kans vaak nóg kleiner dat ze nog opticals gebruiken :+
Ik heb het gewoon over de PC markt, dat is desktop en laptops, en die doen het nog steeds ERG goed, is weer juist een STUK gegroeid in 2020, en de markt voor Game-PC's zal tegen 2024 met 25% groeien, wereldwijde pc-markt groeit 35% in Q4 2020 en 1,4% in 2021, dat noem ik niet niks, en al helemaal niet krimpen.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 19 februari 2021 17:08]

Toen ik vorige zomer voor het eerst in vele jaren nog eens een PC wou bouwen, had ik toch ook echt wel weinig keuze qua kast omdat ik zowel een BluRay writer als multi-card reader wou inbouwen, en dan nog liefst met een front-door zodat die readers niet constant prominent zichtbaar zijn, want juist doordat het 3rd party componenten zijn, heb je geenszins een strak uitzicht. Als ik me goed herinner had ik uiteindelijk maar 2 keuzes, en werd het een Fractal Design Define R5.

Dus de combinatie van heel weinig gebruik van readers + het minder strakke uitzicht, zorgen volgens mij wel dat dit eigenlijk bijna niche geworden is.
Ik lijk ook steeds meer vast te zitten aan mijn oude kast. Ik gebruikt mijn DVD rewiter nog met enige regelmaat voor backup's en een 3.5 inch panel met de nodige usb en geheugenkaart aansluitingen zou ik ook niet graag willen missen. Om die nu in externe kastjes te moeten zetten is niet bepaald fraai. Bovendien vergroot je de kabel-spagettie aan de achterkant alleen maar verder.
pricewatch: Nanoxia Deep Silence 5 Rev. B Grijs is denk iets wat redelijk voldoet aan jouw wensen, alleen is het deurtje niet handig als je USB aansluitingen bereikbaar wilt houden.
Ik heb (ik weet het sample size = 1) al dik vijf jaar geen enkele 5,25" bay in gebruik. Eigenlijk alleen 2 M2 NVMe SSD's en that's it. Zowel vaste pc als laptop. Ik heb het ook niet gemist eigenlijk.
ik heb inderdaad gekozen voor het inbouwen van een dvd brander, maar er waren inderdaad niet veel kasten meer welke het ondersteunden, dus ben ik voor een wat duurder geval gegaan (be quiet pure base 900 pro rev 2) met het idee dat ik dan de komende jaren weer goed zit, mijn vorige kast (Thermaltake Kandalf.) heeft het ook meerdere generatie uitgehouden. kaart readers zijn voor 18 euro al als, usb drive verkrijgbaar, dus dat is minder interessant, zeker niet als je het niet vaak gebruikt.
Volgende week komt Fractal waarschijnlijk met de opvolger van de Meshify C - een van de meest populaire ATX kasten in dit budget. Was mooi geweest om die mee te nemen.
Tja, als je op de nieuwe producten van de enorme reeks van leveranciers gaat wachten dan wordt het 2040 ben ik bang voor :)
Klopt. Maar zoals ik al zei, de Meshify C is waarschijnlijk de meeste verkochte case in dit segment, en is ondertussen al 3.5 jaar oud. Dan is 1 week niet zoveel meer.
Helemaal gezien de opvolger (Meshify 2 Compact) op moment van schrijven al bij reviewers ligt.

[Reactie gewijzigd door DoubleYouPee op 19 februari 2021 14:50]

Sterker nog, ik heb hem al, had al wat foto's en de handleiding op reddit gezet. Een fijne kast!
Ik zou graag een conclusie stukje zien genaamd "De beste homelab / server kasten"

Dus bijv. denk aan
- ruimte voor 5+ 3.5" disks.
- ruimte voor een stof filter bij lucht aanzuiging.
- ruimte voor een lompe GPU (naast al die disks)
- afsluitbaar met hangslot.
- geen gimmicks.
Ik zou sowieso wel wat meer niet-consumer reviews willen zien op Tweakers. Misschien dat ze de expertise er niet voor in huis hebben, maar een vergelijking tussen verschillende racks en rack-mounted cases zou wel super zijn
Misschien zou dat mooi passen onder het/een premium content aanbod .. voor de pro-tweakers. De tijd is rijp @Femme :Y)

[Reactie gewijzigd door Barryke op 19 februari 2021 13:39]

Het rare is dat dit achter dit artikel 10x meer energie heeft gezeten dan veel premium artikelen, maar dit er geen is. Alsof ze toch de keuze gemaakt hebben om de 'echt nuttige' artikelen gratis te houden.

Maar inderdaad, zoiets zou ik veel liever als premium artikel zien dan nieuws over LastPass met twee extra plaatjes erbij vergeleken met het artikel dat een dag eerder gepost is. Dan zou je nog in ieder geval kunnen doen alsof premium iets van toegevoegde waarde biedt.
Dit is meer voorgrond dan achtergrond, een directe vergelijking van momenteel beschikbare kasten. Hiermee trek je lezers en adverteerders, de achtergrondartikelen of bijzondere producten lijken momenteel vooral in premium te komen.
Ik heb zelf de Meshify C in het wit. Zeer fijne kast om in te bouwen. Ben het persoonlijk niet eens dat de kast met een mATX bord er in beter tot zijn recht komt. Het koste me eigenlijk geen moeite om er in te zetten en ziet het er allemaal prima uit. Heb er overigens wel eigen fans in gezet omdat die stiller zijn. Voor de rest top review!

[Reactie gewijzigd door joost00719 op 19 februari 2021 11:10]

Volledig mee eens. Ik heb dezelfde kast en normaal ATX bord past prima.
Waarom wordt in deze review de Lian Li Lancool One opgevoerd terwijl deze inmiddels alweer richting EoL gaat en de opvolger reeds is geïntroduceerd? (en tevens beter verkrijgbaar is)
Ik had ook graag de lian li lancool ll mesh rgb en/of performance willen zien. Deze kasten komen goed uit oa tests van gamer nexus.
Na 12 jaar een oude Cooler master kast gebruikt te hebben voor tal van PC builds, had ik voor mijn nieuwste PC meer ruimte nodig (bijv. i.v.m. videokaart lengte). Ik ben gegaan voor de Fractal Design Define 7 (niet compact), en ik ben nog nooit zo blij geweest met PC behuizing. Super stil, stijlvol, ruim, stoffilters, veel ruimte voor fans en watercooling, ontzettend modulair, etc. Er is geen PC build use-case die ik er niet mee kan bereiken.

Deze heeft ook geen 5,25" kooi, maar wel degelijk de mogelijkheid om een optische drive te monteren.
Ik heb dezelfde case en wat is het me toch een mooie kast. Echt een aanrader!
ik zit meer in de itx builds en heb zojhuist een cooler master NR200P besteld, komt vanmiddag binnen. Ziet er uit als een premium kast en heel betaalbaar, en ook enorm flexibel, ik heb water koeling, een ryzen 3900x en een 2 fans 3060ti dus dat gaat ruim passen. Voor mij zo klein en stil mogelijk, daar heb ik lol in.
Ik heb toch wel serieuze bedenkingen bij deze test. Het is leuk om fans op 7 en 12 v te testen en dan conclusies te trekken omtrent geluid en koeling. Maar er word geen rekening gehouden met het feit dat een beter koelende, meer open airflow georiënteerde, kast zijn fans langzamer kan laten draaien (met minder geluidsproductie) voor dezelfde temperaturen en dat deze daarmee misschien ook stiller is. Bovendien worden de meer open kasten in de geluidstest extra benadeeld door de aanwezigheid van een ouderwetse HDD terwijl steeds meer mensen systemen bouwen zonder zo'n ouderwets ding. Ik denk dat wanneer met beide genoemde zaken rekening word gehouden er heel andere conclusies getrokken zouden worden met hele andere aanbevelingen.
Testen met een vaste geluidsproductie is iets waar we naar aan het kijken zijn voor een volgende iteratie van onze kasten-testmethode. Dan zet je één van beide variabelen vast en hoef je dus niet zoals nu twee grafieken met elkaar te vergelijken.

Die hdd zit er alleen in de specifieke hdd-geluidstest in (de eerste grafiek), bij de overige tests niet ;)


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn


Apple iPhone 12 Microsoft Xbox Series X LG CX Google Pixel 5 Sony XH90 / XH92 Samsung Galaxy S21 5G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True