Samenwerken met een community voor een overheidsapplicatie is nog niet vaak vertoond. Voor Nederland is het in ieder geval voor het eerst dat dit op zo'n intensieve wijze gebeurt en daarmee is het misschien een game changer voor de toekomst.
BoF vindt het 'supervet' dat het ministerie een open proces hanteert, los van het feit dat sommige fundamentele onderdelen niet open zijn, zoals de GAEN-api. Ook is BoF blij dat het ministerie heel open is geweest over zaken waaraan mensen kunnen bijdragen. Via het ministerie is er een open GitHub-repository waar iedereen pull-requests kan doen, een Slack-kanaal van Code for NL, verschillende online meet-ups en tal van zijdelingse projecten, zoals het NL Covid-19 Data Dashboard. Daarbij was de opzet in GitHub volgens Plantinga 'in een halfuurtje gepiept', doordat inmiddels bekend was hoe je dat doet voor zo'n publiek project onder verantwoordelijkheid van een ministerie. Daaraan zijn enkele weken van goed uitzoeken, juridisch onderbouwen en inrichten voorafgegaan.
Daarnaast is de groep die de app ontwikkelt, door de opzet zeer divers zegt Jansch. "We hebben epidemiologen, ontwikkelaars, testers, juristen, architecten en meer. Dat maakt het voor mij heel interessant om eraan te werken. We hopen natuurlijk dat de app echt gebruikt gaat worden, maar als hij faalt, dan hoop ik dat we in ieder geval het proces eraan overhouden. Enerzijds maken we een app, anderzijds maken we een volledig nieuw proces."
Inmiddels is de app al op veel verschillende manieren getest met mensen uit alle lagen van de bevolking. Zo berichtte NRC over simulaties van de app met werknemers van een sociale werkplaats en is intussen een test begonnen bij GGD Twente. De minister bepaalt op 15 juli of de app inderdaad gebruikt gaat worden.
Het laatste woord zal nog niet gezegd zijn over de CoronaMelder. Hetzelfde geldt voor de weg ernaartoe, de invloed van verschillende ministeries, de toekomst van surveillance, wel of geen wetgeving, de GGD’s, de samenwerking in het geheel en het werken op een zo open mogelijke manier. "Je zou er een boek over kunnen schrijven", zegt Plantinga. De Winter hoopt dat we de effectiviteit van de app nooit hoeven te bewijzen. "Ik hoop dat we in oktober kunnen zeggen dat het allemaal niet meer hoeft, maar ik ben niet zo optimistisch."
Update, zaterdag, 11-07: Namen beveiligingsbedrijven en instellingen toegevoegd.