Met de introductie van de eerste generatie Ryzen werden mainstreamprocessors opeens voorzien van 8 in plaats van 4 cores. En toen AMD Threadripper introduceerde, verschoof het aantal cores op het hedt-platform van 10 naar 16 en later 32. Met de derde generatie Ryzen had AMD het aantal cores op een mainstreamplatform al verhoogd naar 12, maar een model met 16 cores zou eraan komen.
Met de Ryzen 9 3950X is dat een feit en waar je niet zo lang geleden een hedt-platform nodig had om zestien cores in je systeem te hebben, is dat nu mogelijk op een mainstreamplatform. Dat heeft wel een prijs, want met een adviesprijs van 749 dollar is de cpu niet goedkoop. Inmiddels is AMD namelijk op een punt gekomen dat het geen prijsvechter meer is en kan het ook een premiumprijs vragen voor een premiumprocessor. De Ryzen 9 3950X is overigens niet direct, maar pas vanaf 25 november te koop.
Maar hoe premium is die 3950X? Op papier is het een beest en in vrijwel alle gevallen is het ook de allersnelste processor op een mainstreamplatform die je kunt kopen. De 3950X laat zelfs hedt-processors die even duur of duurder zijn, achter zich en deze Ryzen doet dat bovendien zonder een extreem vermogen te vergen. Hij is met zestien cores zelfs zuiniger en veel sneller dan een octocore van Intel en bovendien kun je dat nog verder reduceren met de nieuwe eco-mode.
Sneller en zuiniger, maar met een relatief zwak punt, waarvan vrijwel alle Ryzen-processors al van meet af aan last hebben: het is niet de snelste gameprocessor. Tot dusver is geen Ryzen-cpu dat geweest en ook voor de hoogstgeklokte geldt: er zijn snellere Intel-processors. Dat betekent niet dat de 3950X langzaam is als je gaat gamen; in veel gevallen zal je videokaart gewoon de bottleneck zijn, maar feit blijft dat de 9900K(S) van Intel toch net iets sneller is. En dat is toch jammer voor een processor die werkelijk op alle andere vlakken zijn gelijke niet kent.
Kortom, als je een bestemming hebt voor veel cores, zoals rendering of conversies, dan is de 3950X een uitstekend alternatief voor hedt-systemen, en ook als je gewoon een bizar snelle processor zoekt, is de nieuwste van AMD voor jou. Vrijwel alle prestatiekroontjes, van synthetische benchmarks via praktijktests tot zuinigheid, gaan naar AMD. Maar puur voor gaming kun je waarschijnlijk beter bij de concurrentie aankloppen of een van AMD's goedkopere alternatieven kiezen: op hogere resoluties is het de videokaart en niet de processor die de bottleneck zal vormen. En gek genoeg geldt dat ook voor de prijs: Intels duurste mainstreamprocessor, de 9900KS is goedkoper dan AMD's topmodel.