Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Redactie Tweakers

Desktop Best Buy Guide

November 2019

Mainstreamgamesysteem

Het tweede systeem in deze BBG is het mainstreamgamesysteem van duizend euro. Net als vier maanden geleden gaan we op zoek naar het beste systeem voor soepel gamen op 1440p, met andere woorden: 2560x1440 pixels.

Basisonderdelen

ProcessorsAMD Ryzen 7 2700X Wraith Boxed

De eerste component is meteen een onderdeel waarbij je kunt kiezen uit diverse mogelijkheden, elk met zijn voor- en nadelen. De 2700X van AMD, die we hier kiezen, lijkt op het oog een achteruitgang ten opzichte van de vorige game-pc voor duizend euro, want hij is ouder dan de Ryzen 5 3600. Wat prestaties betreft merk je daar echter niet veel van. De kloksnelheid is nagenoeg hetzelfde en daarbij krijg je twee cores extra. Het nadeel is dat de 2700X behoorlijk wat meer energie gebruikt en dat er dus ook meer warmte moet worden afgevoerd. De twee extra cores extra kunnen echter van pas komen bij streamen of videobewerken. Daarnaast is de 2700X momenteel een fractie goedkoper. Wat ons betreft op dit moment dus de beste keus.

Score: 5(19 reviews)
linkReview @ TechPowerUp
MoederbordenASRock B450M Pro4

Dit gunstig geprijsde moederbord is van alle gebruikelijke aansluitingen voorzien. Je vindt onder andere m2 (pci-e 3.0 x4), m2 (sata-600) en usb-c- aansluitingen, en een ALC892-audiochip van Realtek terug. Het is geen overklokmonster, maar in de BBG gaan we normaal gesproken ook uit van stocksnelheden. Mocht je uiteindelijk kiezen voor een Ryzen 5 3600, let dan op dat het moederbord wordt geleverd met een biosversie die minimaal 3.30 is, omdat je anders problemen krijgt met de compatibiliteit. Voor de 2700X is er echter geen probleem.

Score: 4.5(10 reviews)
Geheugen internCrucial Ballistix Sport LT BLS2K8G4D32AESBK

Deze set van Crucial is een perfecte match met dit Ryzen-systeem. Met een kloksnelheid van 3,2GHz heb je voldoende in huis om soepel al je games en andere taken te volbrengen. Goedkoper kan natuurlijk, maar dan lever je serieus in op de snelheid.

Score: 0(0 reviews)
VideokaartenSapphire Radeon RX 5700 XT Pulse

De RX 5700 XT die we deze keer terugvinden in onze gamebuild, is een model van Sapphire. Deze fabrikant weet al een aantal jaren aftermarketmodellen te produceren die puike prestaties leveren met daarbij goede koeling. De RX 5700 XT Pulse is hierop geen uitzondering. De kaart draait op 1,67GHz met een turboboost naar 1,925GHz. Verder is hij uitgerust met drie displayports en een hdmi-poort. Hij wordt gevoed met een peg-kabel met zes of acht pinnen.

Score: 3.5(6 reviews)
linkRound-up @ TweakerslinkRound-up @ HWi
BehuizingenFractal Design Focus G Mini

De overige onderdelen spelen een veel minder belangrijke rol in een game-pc. De gekozen onderdelen willen dan ook nog weleens stuivertje wisselen. De Focus G Mini-behuizing van Fractal Design is daarop geen uitzondering. Fractal Design is als fabrikant al vele malen in de BBG teruggekomen. Samenvattend kun je ook met deze behuizing niet de mist in gaan. Voor dit geld is er nauwelijks iets beters te krijgen. Het enige dat je op de behuizing kunt afdingen, is dat die op het moment van schrijven via geen enkele winkel binnen 24 uur bij je thuis is. Mocht de kast dan na 48 uur wel bij je binnen zijn, dan heb je een nette, no-nonsense behuizing met stoffilters, dempend materiaal en een goede afwerking. Als bonus zit er een groot glazen venster in en wordt de behuizing standaard geleverd met twee lichtgevende ventilators.

Score: 4.5(2 reviews)
ProcessorkoelingGelid Solutions Phantom Black

Deze Phantom Black processorkoeler van Gelid is geen verplicht onderdeel. De processor wordt immers geleverd met een stockkoeler. Wil je een aantal tientjes besparen, dan kun je deze koeler dus weglaten. Het voordeel van een aftermarketkoeler is echter wel duidelijk; hij is stiller en hij houdt je cpu koeler. Voor ons een reden om hem erbij te doen.

Score: 4.5(7 reviews)
Solid state drivesCrucial P1 1TB

De P1 1TB-ssd van Crucial is al weer geruime tijd op de markt en momenteel van de bekende merken het gunstigst geprijsd. Je kunt kiezen voor een ruime 1TB opslagcapaciteit, wat geen overbodige luxe is in een tijd waarin games zomaar 200GB kunnen innemen. Kijk vooral goed in de PriceWatch welke ssd op het moment van kopen het goedkoopst is, want of je nou Kingston, Intel, Crucial of Samsung neemt, het ontloopt elkaar in de dagelijkse praktijk niets.

Score: 0(0 reviews)
VoedingenBitFenix Formula Gold 450W

De BitFenix Formula Gold 450W is een oudgediende in de BBG. Voor zuinige game-pc's is dit de go-to voeding. Deze is erg stil en intern voorzien van hoogwaardige componenten.

Score: 4.5(3 reviews)
linkVoedingadvies- en informatietopic @ Tweakers
€ 1.018,35Actuele totaalprijs:
Product Prijs Act.Prijs
Processors AMD Ryzen 7 2700X Wraith Boxed € 175,- € 175,-
Moederborden ASRock B450M Pro4 € 75,- € 74,46
Geheugen intern Crucial Ballistix Sport LT BLS2K8G4D32AESBK € 71,99 € 72,99
Videokaarten Sapphire Radeon RX 5700 XT Pulse € 436,81 € 444,90
Behuizingen Fractal Design Focus G Mini € 49,99 € 49,31
Processorkoeling Gelid Solutions Phantom Black € 29,95 € 29,95
Solid state drives Crucial P1 1TB € 107,50 € 105,79
Voedingen BitFenix Formula Gold 450W € 65,- € 65,95
Totaalprijs bij opstellen BBG € 1.011,24 € 1.018,35

De goedkoopste leveranciers van deze configuratie kun je hier bekijken

Reacties (116)

Wijzig sortering
Ik begrijp de keuze van een kleine kast nooit zo goed. Die gaat neem ik aan op het bureau in plaats van eronder. Maar dan hoor je hem harder. En onder een bureau is toch altijd ruimte?

Vervolgens koopt men een kleine cooler, een dunne videokaart, een kleine voeding, een klein moederbord en een kleine kast, welke allemaal de prestaties en/of uitbreidingsmogelijkheden beperken.

[Reactie gewijzigd door lordawesome op 1 november 2019 07:22]

Ik heb 2 maanden terug een vergelijkbaar systeem gebouwd om een aantal redenen.

De kast staat inderdaad op mijn bureau, achter de monitoren. Er lopen nergens zichtbare kabels onder mijn bureau langs, op een power en netwerkkabel na. Dit ziet er gewoon heel erg strak uit.
Ik heb geen last van geluid, ik heb mijn build gebouwd met de Asetek 645 waterkoeling en alleen onder zware load gaan de fans geluid maken.

Ik ben altijd gefascineerd geweest om zoveel mogelijk power in een zo klein mogelijke behuizing te krijgen..Dat is met deze build gelukt. Er is bijna geen concessie op gebied van prestaties, terwijl al dat power wel in een super kleine behuizing zit.

Het is heel erg leuk, en enorm uitdagend, om in elkaar te zetten. Dit is geen build voor beginners. Je hebt geduld nodig, gaat uitgedaagd worden, en bent serieus een tijd bezig om alles in de case te krijgen en je cable management goed te houden (als je gaat voor de optie met waterkoeling).

Zie oa hier een leuke build video van een vergelijkbaar systeem:
https://www.youtube.com/watch?v=dXbc2z-zHUs

En een foto van hoe het eruit kan zien als je klaar bent:

https://tweakimg.net/g/fo...D9-AC53-5FCF61712DD1.jpeg

https://tweakimg.net/g/fo...e84f4e493f4bc73a.1600.jpg
Ik snap je uitgangspunt hierbij prima, maar het betreft wel een best buy guide hier, en dan lijkt het mij dat je meer focust op bang for buck dan op een kleine kast, zo mooi mogelijk enzovoorts. Als je op design kan besparen, maar hetzelfde resultaat krijgt met een besparing van een paar honderd euro, lijkt mij dat dit voorrang moet krijgen op een Best Buy Guide.
Wellicht is het voor een volgende Guide een mooie optie om als voor een dergelijke optie wordt gekozen, er een alternatief naast wordt gezet met dezelfde (vergelijkbare) prestaties zonder de estetische factor mee te nemen. Dat geeft mensen ook gelijk een beeld van de extra kosten die de estetiek met zich meeneemt en beter inzicht op keuzes die gemaakt kunnen worden.
Dit lijkt me juist interessant voor de verandering. Het is niet alsof er elke maand nieuwe CPU's en videokaarten uitkomt, dus dan kun je die van de vorige maand nemen als je een normale behuizing wil gebruiken.
Je moet al die van Mei gebruiken, dat was de laatste met een realistisch budget voor een high-end systeem, en sinds die tijd is er toch wel het een en ander veranderd ;)
Dat lijkt me vrij subjectief. Die van vorige maand is prima en als je meer performance wil, dan swap je gewoon de 2070 voor een 2080 of 2080 TI... Dit soort lijstjes zijn leuk als uitgangspunt, maar laten we eerlijk zijn, een beetje tweaker zoekt zelf zijn onderdelen uit.

[Reactie gewijzigd door TheEchelon op 4 november 2019 11:49]

Laten we eerlijk zijn: een echte Tweaker negeert de BBG compleet, want het is altijd een concessie adhv een budget, en juist niet bedoeld voor de echte tweaker, maar opgesteld door Tweakers, voor niet Tweakers, zodat ze een beter idee van de mogelijkheden krijgen.
En wat doet een niet tweaker op deze website? De mensen die geen verstand hebben van computers bouwen lopen gewoon een media markt in en kopen eentje van de shelf.
En je zegt het zelf, ze krijgen een idee van de mogelijkheden. Dus de high end build van afgelopen maand is prima. Wil je meer fps? Dan steek je er een snellere grafische kaart in. Bedankt voor het bevestigen van mijn eerder gemaakte punt.

[Reactie gewijzigd door TheEchelon op 4 november 2019 17:23]

Man man man... Echelon heeft het gewoon goed beargumenteerd. Dan kun je voor elke stap van 100-200 euro wel een build gaan maken met jouw logica.
Tuurlijk is Tweakers een groot platvorm, maar dat neemt niet weg dat iemand met 0 kennis van computers er eentje in elkaar gaat bouwen. Dat durven ze gewoon niet. Mocht je wel enigsinds wat ervan af weten, dan kan die persoon echt wel zelf bedenken dat je ipv 16gb 32gb kan nemen, of ipv een 2070 een 2080... Daarnaast mag ik hopen dat iemand die het geld in een "true high end" systeem gaat stoppen weet waar die mee bezig is...

[Reactie gewijzigd door SunPrince op 8 november 2019 14:59]

Editje: ik weet niet waarom er zo sterk op mijn reactie gereageerd wordt, maar blijkbaar wordt het wat verkeerd opgevat, ik zeg juist dat de echte Tweaker zelf weet waar hij mee bezig is en dus de BBG toch wel negeert, omdat je dus idd dan voor elke 100-200 euro wel een BBG kan maken, en dat doortrekkende, dat de BBG dus niet voor de echte tweaker bedoeld is, maar voor de hobbyist die wel wat pointers kan gebruiken wat goed bij elkaar zou passen, maar het zal wel weer wat rottig mijn strot uitgekomen zijn, schijn ik vaker last van te hebben, maar zelfs na 10x lezen zie ik nog niet wat ik nou zo fout gezegd zou hebben.

Ik zou de BBG juist wel weer top gevonden hebben als er een "High-End Game-Systeem" én een "High-End Compact Game-Systeem" BBG geweest zou zijn, met zoveel mogelijk gelijkwaardige onderdelen (zelfde serie CPU/GPU/MEM/Etc.) zodat je in één oogopslag kon zien hoeveel extra je kwijt bent om een "Huiskamer" Gaming Rig te bouwen tov een "Normale/Grote" Gaming Rig.

Dan zou er bijvoorbeeld uitkomen dat de "Normale" € 1700,- kost, en de "Mini" € 2000,- en dan kan je dus adhv nagenoeg identieke systemen besluiten of het jou de meerprijs waard is, of dat je dan toch liever die € 300,- aan een betere monitor/SSD/noem maar iets op wilt uitgeven.

Dát zou in mijn optiek een goede nuttige BBG zijn, minimale extra moeite, direct vergelijkbaar, direct duidelijk.

[Reactie gewijzigd door zion op 8 november 2019 15:52]

Het feit dat iemand bovengemiddeld geinteresseerd is in tech en gaming wil niet zeggen dat iemand meteen een ongelimiteerde hoeveelheid geld in een build kan of wil steken.

Het is juist een uitdaging om voor een bepaald bedrag het beste systeem bij elkaar te kopen.
Precies, zo een ben ik er. Bovengemiddelde interesse in hard- en software maar zie mezelf niet als echte tweaker. Ik werk dan ook niet in de IT en mijn vakliteratuur dekt deze informatie dan ook niet.
Een PC in elkaar zetten kan ik ook prima maar wat guidance bij het uitzoeken van de componenten is wel erg handig. Een BBG voor een high end gamesysteem is dan ook zeer welkom.

Waarom zou iemand er op tegen zijn om zowel een compact als een "normaal" systeem in de BBG te hebben?
Kijk, ik snap dat het technisch inderdaad vrij cool is om veel power in een klein kastje te proppen. En dat verdient respect. Het ziet er ook indrukwekkend uit.

Aan de andere kant, ook met watercooling blijf je met vier fans zitten: 1x watercooling, 1x voeding, 2x videokaart. Dat staat dan achter je monitor, maar dat is luidruchtiger dan onder je bureau.

En je hebt geen uitbreidingsmogelijkheden.
3 als je een custom loop maakt waar gpu en cpu inzitten op 1x240mm/280mm
Dit maakt me toch benieuwd naar je specifieke build! Die twee afbeeldingen zijn van jouw setup?
Ziet er netjes uit! LinusTechTips had laatst ook een tiny pc build. Die kast is nog even wat kleiner maar dat werd wel wat rommelig vanbinnen:
https://www.youtube.com/watch?v=tFmb5h1lN-w
Ikzelf zocht ook stil, compact en redelijk mobiel, en eindigde bij een 1U, fans vervangen zodat ze aangestuurd worden door de cpu header, voeding semi-passief, geen enorme gpu. Bijna geen geluid, monitor strak aan de muur, bureau is een plank aan de muur.
Het is iets draagbaarder, handig als je naar LAN partys gaat. Verder zie ik er ook weinig in.

Mijn grote gamedesktop staat óók op mijn bureau, anders had het raampje en de verlichting weinig zin.
Het is ook beetje hobbyisme natuurlijk hè. Gewoon omdat klein schattig is en het idee dat er dan hele snelle componenten in zitten. En het is wat meer uitzoekwerk met wat past wel en wat past niet. Het bouwen zelf heb je ook een uur langer plezier van door dat je moet passen en meten en vooraf goed over je bouwvolgorde moet nadenken. Ben zelf overigens voor de Fractal Define Nano S gegaan. Ook nog relatief klein (al met al nog wel vrij forse kast), maar toch lekker ruim voor 2 schijven en 2 SSD's. Ook de videokaart en CPU hebben op die manier wat ademruimte en je kunt nog flinke CPU cooler kwijt. Maar het kleine kastje staat toch heel aandoenlijk op/onder het bureau. :+ O+
Zeker. Maar een raampje geeft je ook rustig een uur extra bouwtijd. Ik ben nog een redelijke tijd bezig geweest om alle kabels netjes weg te werken :)
Haha, ik werk de kabels ook volledig weg zonder raam hoor! Alles achter weg en veel tyraps. Ook handig namelijk als je keertje een kaart moet verwijderen of ergens een stekkertje in moet pluggen.
Tie-wraps. van het Engelse tie (vastbinden) en wrap (inpakken). Dat was een kwartje wat bij mij ook pas later viel ;)

In het engels heten ze overigens geen tiewraps, maar cable ties. Dat is dan wel weer frappant.

[Reactie gewijzigd door wearebob op 1 november 2019 20:20]

I stand corrected. blijkbaar worden zo'n beetje alle varianten gebezigd :)
Dat is ook zoiets, een kleine kast is vaak niet zo mooi van binnen. Als er al een raampje op zit.
Niet iedereen hoeft kleurrijke lampjes en ook niet iedereen heeft een standaard desktop opstelling.

Velen gebruiken een pc ook als HTPC en kan dan overal wel staan. Ik heb toevallig laatst een soortgelijk systeem samengesteld, deze past precies in een klein kastje naast de tv in de woonkamer. De pc speelt 4k HDR en Dolby Atmos films rechtstreeks op de 75" tv, en ook spelletjes zijn zo erg leuk.

Kon eindelijk die lompe grote toren die ik daarvoor had de deur uit. Die stond in het zicht, met kabels en al.

Ik speel dan geen competitieve schietspellen ofzo, en doe het meeste via de gamepad. Met een gamepad speel ik wel diverse MMORPG op hoger niveau. (Gisteravond nog met gamepad een "heroic raid" in World of Warcraft als "tank" gedaan.)

Daarnaast heb ik draadloze muis en toetsenbord, werkt prima vanaf bank of koffietafel.

Bovendien, als ik al tv kijk gaat dat prima via internet op diverse manieren, o.a. Plex. Ik kijk precies wat ik wil wanneer ik wil. Commerciële televisie met al die reclames kan ik niet meer aanzien.

Deze illustratie van mijn persoonlijke situatie is alleen maar om aan te tonen dat er wel degelijk usecases zijn, want heel veel mensen hebben de pc tegenwoordig in de woonkamer.
Ja, ik heb ook een HTPC in de woonkamer aan de TV. Maar dat is geen high end game PC, dat haal je er toch niet uit op TV vanaf de bank. Een basis game PC in een kleine behuizing lijkt me daarom veel interessanter.
Hoezo haal je dat niet er uit? Misschien in jouw persoonlijke situatie niet. Ik heb in principe 1 pc die alles doet voor mij.

Ik heb nog wel een tablet (Surface Pro 3), waar ik aan werk. Voor grotere teksten sluit ik deze aan op een monitor op mijn bureau, hij is snel losgetrokken en kan ik hem op het werk weer inpluggen, of onderweg werken.

Naast Plex heeft mijn HTPC ook Parsec (een soort teamviewer) waarmee ik onderweg dus alle media of games kan spelen. Vorige maand in Duitsland de Surface Pro op een televisie aangesloten en vervolgens "Sea of Thieves" gespeeld met gamepad. De kwaliteit is overigens verbluffend van Parsec.

[Reactie gewijzigd door Arcticwolfx op 1 november 2019 08:41]

Hoezo haal je dat niet er uit? Misschien in jouw persoonlijke situatie niet. Ik heb in principe 1 pc die alles doet voor mij.
Omdat de beeldkwaliteit van een TV het niet haalt bij de beeldkwaliteit van een goede monitor, dus je kunt alle settings wel maxxen maar het verschil is amper zichtbaar. Bij is het de extra investering in ieder geval niet waard, terwijl ik dat voor mijn game PC met 4K monitor geen probleem vind. Maar goed, alles is persoonlijk natuurlijk.
Ik heb nog wel een tablet (Surface Pro 3), waar ik aan werk. Voor grotere teksten sluit ik deze aan op een monitor op mijn bureau, hij is snel losgetrokken en kan ik hem op het werk weer inpluggen, of onderweg werken.

Naast Plex heeft mijn HTPC ook Parsec (een soort teamviewer) waarmee ik onderweg dus alle media of games kan spelen. Vorige maand in Duitsland de Surface Pro op een televisie aangesloten en vervolgens "Sea of Thieves" gespeeld met gamepad. De kwaliteit is overigens verbluffend van Parsec.
Tja, als je games gaat streamen vanaf je eigen PC is dat ook een ietwat uitzonderlijke situatie natuurlijk ;) Werkt dat uberhaupt lekker? Ik heb wel eens "streaming" gegamed via de Steam Link, en daar merk je al een (vrij minimale) lag tussen de controllers en de reactie. En dat over een lokaal netwerk. Het lijkt me dat dat via internet nog veel merkbaarder wordt?
Je leest mijn ervaring. Je mening over kwaliteit van televisies deel ik niet, is nogal extreem. Je weet ook niet wat ik heb.

Iedereen kan zichzelf informeren met google en de opstelling kiezen en/of proberen die bij hen past.

Het gaat er niet om wat het beste is, er zijn vele wegen die leiden naar Rome. Ik hoop dat jij tevreden bent met jou opstelling.

[Reactie gewijzigd door Arcticwolfx op 1 november 2019 10:01]

Het is duurder, maar heeft niet zozeer mindere prestaties. Ik wilde een minimalistische computer die niet zou opvallen in de woonkamer en ben daarom voor de Ncase M1 gegaan. Het kost vaak iets meer, maar qua functionaliteit en performance loop ik zeker niet achter. Ook qua geluid is het niet ondermaats aan andere systemen. Ik heb dan ook wel mijn CPU delidded, 4x Noctua fans, custom CPU kabels etc. wat het een stuk duurder maakt dan enkel componenten kopen.

Echter, ondanks de extra kosten zou ik nooit meer anders willen. :) Zo'n grote kast, al dan wel niet vol met lampjes, is niet voor mij weggelegd. Ik zie dingen liever niet groter dan ze hoeven te zijn.
Wie heeft het over een bureau? Daar heb ik inderdaad ook een grote kast staan, maar zoiets als dit is veel interessanter als je het ding op je TV wilt gaan aansluiten. Dit krijg ik nog wel in de TV-kast weggewerkt, maar een Fractal Define R5 krijg ik daar niet in.
Precies, rare BBG deze keer. Voor mij sowieso niet meer relevant omdat in mijn specifieke gaming behoeften (iRacing + VR) Intel nog steeds heer en meester is.
Er zijn genoeg mensen die er een sport van maken om een z'n krachtig mogelijke pc in een kleine kast te bouwen. Zelf heb ik al menig pc's in een Fractal Design Node 202 gebouwd. Handig voor mee te nemen naar lans en je kunt ze zo kwijt bij de TV.

Ik snap je punt qua prestaties en component keuzes uiteraard. Je doet namelijk wel enige concessies bij het bouwen van een kleine pc ten opzichte van een grotere. Betreft het geluid, meestal zijn deze pc's tijdens office taken niet luid en bij game heb je vaak een headset of speakers aan en dan maakt het niet zoveel uit.
HTPC in me TV meubel ben beperkt tot 38 x 27 x 19 cm dus dan koop je een Sharkoon QB One (36,8 x 22,5 x 18,0 cm)en alles wat daarin past om fatsoenlijk te kunnen gamen.

[Reactie gewijzigd door Vieuxtje op 1 november 2019 10:05]

Ik heb ook een mitx systeem (16 liter) en die is onhoorbaar idle. Alleen onder load gaat hij geluid maken. Erg prettig, qua ruimte, aanblik etc.
Ik heb nu een full atx tower naast het bureau, toen ik hem kocht sloot het helemaal aan op mijn wensen. Easy acces tot alle onderdelen, alles past met gemak dus geen beperkingen qua hoogte/lengte, ruimte voor extra HDD's/SSD's ect.. Big ass koelers dus lekker stil.

Volgende PC/upgrade word waarschijnlijk iets vergelijkbaars met de Kolink, wensen veranderen. Bureau is nu nogal pontificaal aanwezig en word in de toekomst kleiner. Grote kast er naast is nogal opvallend dus kleiner en minder aanwezig is gewenst. Met zo'n Kolink (of Dan A4 SFX, nCase, ect. kan ik een PC bouwen die compact genoeg is om niet enorm op te vallen en op bureau kan staan maar nog wel relatief krachtige hardware kan gebruiken. Een 3700x en een moderne GPU zou moeten werken en rent rondjes om elke laptop CPU/GPU of een NUC oid.. Dan neem ik de beperkingen maar voor lief :)
Een klein strak systeem en 1 powerkabel van het stopcontact naar boven het bureau was een eis. Heb een klein bureau met alleen beenruimte door de ladeblokken, daarnaast kleine kinderen die aan alles zitten. En een grote pc vind ik lelijk om te zien (ben gedegradeerd naar de huiskamer ). Je wilde ooit toch ook een plat scherm toen de conventionele (Crt)nog beter waren? Die van mij is overigens volledig stil bij laag gebruik(alle fans incl koeling staan stil) met gamen gaat de boel open, maar niet met meer geluid dan mijn oude bak. En heb een hs op.
Waarom wordt er een 450 watt voeding in de €1000,- build gezet, terwijl de fabrikant van de videokaart zelf minimaal 600 watt, maar liever nog 650 watt voedingen ziet?

En kom niet aanzetten met "efficiëntie", die dingen zijn gebouwd met een maximaal vermogen in gedachte, en je mag er niet op gokken dat ze op lange termijn daar iedere boot up overheen kunnen pieken. Want 80+ wil alleen maar zeggen dat er, om 450 watt te leveren maar 450/0,8=560 watt uit het stopcontact wordt getrokken (en voor hogere efficiëntiewaarden is het aantal watt uit het stopcontact lager). Verder is op deze manier de mogelijkheid om verder uit te breiden meteen door een gebrek aan stroomvoorziening direct de nek omgedraaid.

En ja, pas hebben we die discussie hier ook gehad, maar toen zaten er hier te roepen dat 450 watt genoeg was, maar ik denk dat als leveranciers zien dat je een te slappe voeding hebt, je wel eens problemen zou kunnen krijgen met eventuele RMA's...
450 Watt is inderdaad veel te krap. Heb zelf deze kaart (5700XT) van Sapphire icm een 2600 en heb moeten upgraden van 520 naar 650 Watt ivm regelmatige uitval van mijn systeem. Hangt natuurlijk wel van je verdere systeem af maar er zou naar mijn idee rekening gehouden moeten worden met een gemiddeld tot maximum verbruik.

De kaart trekt zelf al bijna 250 Watt in piek. De fabrikant raadt dan ook niet voor niets minimum 650 Watt aan.
520w zou heel ruim voldoende moeten zijn voor je systeem.. Je videokaart trekt verreweg het meest(250W). Je CPU misschien nog max 100Watt (overdreven voor een 65Watt CPU), de rest van de componenten overdreven gezegd misschien nog 50 wat. Dat is 400Watt in totaal. Natuurlijk heeft je PSU geen 100% efficientie, laten we zeggen dat ie heel slecht is, 80% efficientie, dat is 416 Watt. Zelfs onder max load met een slechte PSU zou je het nog moeten reden.

Fabrikanten geven op de spec sheet altijd enorm overdreven requirements aan. Misschien runt iemand naast z'n 5700XT ook nog een dual Xeon CPU in z'n PC of iets dat heel veel stroom trekt, en gaat dan klagen dat z'n PSU het niet aankan. Voor de normale consument kan je echter wel bijna altijd wel 100-200 Watt van de fabrikant z'n eis afhalen

[Reactie gewijzigd door Osiummaster op 1 november 2019 10:44]

Snap je punt maar was het bij mij toch helaas echt niet genoeg. Ik ben dan ook wel een redelijk groot verbruiker met allerlei kekke RGB lampjes (ook op randapparatuur) 3 SSD's en standaard een oplader via USB waar een tablet aangesloten zit. Het is af en toe net een jaren 80 disco maar goed. :D

Het blijft dus afhankelijk van je persoonlijke setup maar better safe than sorry..
Ik had ook uitval problemen die opgelost werden met een psu upgrade. Dat was met een vega 56.

De drivers zijn nog niet perfect van de 5700xt, als je pc dan een keer crashed kan je de psu niet uitsluiten met zo'n krappe marge. Zou zonde zijn om die dan te moeten upgraden terwijl het ergens anders aan lag.
Gaat volgens mij niet over de efficiëntie, maar om hoeveel ampère er op de verschillende rails geleverd kan worden.
Zwaardere voedingen kunnen per rail meer leveren en dat kan precies het verschil zijn tussen een stabiel en een soms wat instabiel systeem onder load.
Ik laat het in het midden of het genoeg is (aangezien ik dan gegarandeerd mensennop hun tenen trap) maar als je kijkt welke kaart erin en welke CPU dan krab ik mijzelf wel achter m'n oor als ik die 450 watt voeding zie.

Ging het hier om de 2700, 2600 of 3600 (to name few) dan was ik er meer positief erover, maar het is een 2700x.

Er hoeft niet meteen een 800 watt voeding in ofzo, en ik weet dat mensen vaak overschatten hoeveel stroom hun PC werkelijk nodig heeft, maar kwalitatief of niet met die componenten zou ik mij fijner voelen met iets krachtigere voeding, om maar over te zwijgen dat bijvoorbeeld een 500 of 550 watt voeding minder hard hoeft te werken dan en dus ook stiller is.

Just my two (worthless) cents

[Reactie gewijzigd door Mizgala28 op 1 november 2019 09:24]

Ik vind het ook krap hoor, een 450W voeding voor een top-model CPU en een top-model videokaart is gewoon erg krap, al zal het wel een tijdje goed gaan. De 2700X pakt iets van 120W en de videokaart 250W, je zit gewoon echt nét aan, zeker omdat het een X-model is die flink boost. Een 3600 met non-XT videokaart gaat echter makkelijk. De easy stap is in ieder geval een 3600, dan ga je fors omlaag qua verbruik en heb je een stiller en meer future-proof systeem. Imho mag wat energiebesparing óók een punt zijn waarop je de keuze kan baseren. Al is het omdat het stiller is. (mijn reference RX5700 is overigens fluisterstil, echt waar, ik hoor dat ding niet en ik vraag me soms af of dat ding niet enorm aan het throttlen is met aangepast profiel maar niks daarvan)
Ik heb een 3600 met een RX5700 draaien op een x570 bord met 450 watt. Ga even rekenen: 65 watt voor de cpu en 170 watt voor de videokaart. De VRM's zijn niet heel efficient maar die zouden zo'n 10 watt extra genereren, er boost nog wel eens wat en TDP's zijn niet heilig. Je zou zomaar kunnen stellen dat je CPU 100 watt pakt icm het moederbord en de videokaart 200 watt pakt. Dan zit ik op 2/3e van het vermogen. Die 150 watt is genoeg voor een ssd en een videokaart en een paar fans.

Toch stond er op de doos van mijn videokaart dat ik 600 watt nodig heb. Waarom? Je kan voor 4 tientjes een 600 watt voeding kopen zowat, gaat die dat fatsoenlijk leveren? Nope. Het is indekken van de fabrikant tegen problemen, een oude 450 watt voeding van 4 tientjes jaren terug gaat een RX-5700 niet fatsoenlijk van spanning voorzien, zeker niet als je een i9 erbij zet en overklokt. De fabrikant gaat er gewoon vanuit dat je wel eens een 130W CPU kan hebben en 6 HDD's en wat overklokt hier en daar. Heb je dat niet? Dan kan je rustig e.e.a. wegstrepen. Ik vind het belangrijk dat idle mijn voeding ook nog een deftige efficiency kan halen.

[Reactie gewijzigd door Nox op 1 november 2019 09:34]

Betreffende TDP, Gamers Nexus had daar een interessante filmpje over.

https://m.youtube.com/watch?v=tL1F-qliSUk

[Reactie gewijzigd door Mizgala28 op 1 november 2019 10:04]

Is dit niet omdat de fabrikant niet weet wat voor andere hardware je in je systeem hebt? Dat zou dan dus nog veel extra kunnen trekken, wat hier dus niet het geval is, daar zullen ze echt wel naar gekeken hebben. Ze zetten deze waarde neer om gewoon zeker te zijn dat je genoeg power hebt voor componenten als je overal de zwaarste componenten in hebt gestopt.
Heb ik ook al aangestipt.
Wat jij aanstipt is dat de upgrademogelijkheid de nek om is gedraaid. Hoewel dit natuurlijk ook niet zo hoeft te zijn en dat een nieuwere videokaart meer zal verbruiken, wat jij als een gegeven geeft.
Het bijplaatsen van extra hdd's/ssd's omdat je bijvoorbeeld (meer) aan videobewerking gaat doen?
Geluidskaart voor extra ingangen omdat je muziek gaat opnemen met je pc?
Overstappen op waterkoeling?
Dergelijke apparaten zijn doorgaans niet significante verbruikers. Geluidskaarten zie ik zelden heatsinks (laat staan fans) op, meer dan 10W zal het waarschijnlijk niet gaan opnemen. Een HDD doet ook maar iets van 5-8 watt ofzo, SSD's... begin ik niet eens over :+
Toegegeven, daar had ik niet zo aan gedacht. 8)7
De 2700x in het 1000 eur systeem lijkt me toch een beetje een scheve keuze. Hij loopt inderdaad op vergelijkbare kloksnelheid, maar de IPC van Zen2 ligt zo'n 10% hoger. Vooral als je op 1080p speelt wil je liever een 3600 hebben om een 120 of 144hz monitor van zijn frames te voorzien.

Je ziet het verschil misschien niet in je top framerates, want daar is de videokaart de bottleneck, maar als je in een video zoals deze naar de 1% low FPS kijkt zie je dat in de meeste games de 3600 zo'n 10% sneller is.
Ben zelf ook een tijdje bezig geweest met het uitzoeken van een upgrade. Waar ik tegenaanliep was de mogelijk hogere prijs voor geheugen en moederbord. Een b450 of b470 zou kunnen werken maar mogelijk niet out of the box.

Blijft een lastige keuze waardoor ik mn upgrade plannen naar achter heb geschoven.
Msi heeft daar een optie voor om je bios te flashen zonder cpu erin. Msi 450 tomahawk max bijvoorbeeld.
De max hoef je niet eens te flashen ivm zen2
True.

Moet zeggen dat ik zelf toch overgestapt ben naar x570. De gigabyte aorus elite is 200 en heeft alle toeters en bellen die je nodig hebt.
Vooral als je op 1080p speelt wil je liever een 3600 hebben om een 120 of 144hz monitor van zijn frames te voorzien.
Er staat in de tekst dan ook aangegeven dat het een 1440p gamingsysteem is. De refresh rate wordt niet genoemd, zal waarschijnlijk dan 60 of 75 Hz zijn. Dan is een 2700X (maar ook een 2600) wel voldoende.
Voor mij is het meer dat de 3600 meer cache geheugen heeft dan de 2700X, zuiniger is en minder warm wordt (zal dus koeler blijven met zo'n koeler, maar geeft ook meer mogelijkheden voor een eventuele kleinere stillere koeler erdoor)

Daarnaast doet de 3600 niet onder de 2700X, sterker nog na meerdere YouTube video's viel mij op dat de 3600 zelfs meer future proof is omdat deze betere framerates haalt in combinatie met zwaardere videokaarten, wel zo handig als je ooit wilt upgraden.

Voor mij is het die paar tientjes extra het dan wel waard.
Mooie systemen maar ik zou zelf liever kiezen voor https://tweakers.net/pricewatch/bestelkosten/2099308

Update.. geen idee hoe ik een volledige product lijst hier kan krijgen..

Iets inleveren op Videokaart en Opslag in ruil voor kwaliteit Behuizing en goede Koeling (Enermax reservoirs tot 2018 hadden nogal problemen maar de laatste modellen krijgen goede reviews) en een X470 Moederbord voor eventueel Ryzen 3000 upgrade en beter compatible Werkgeheugen en snellere SSD.

Smaken verschillen :) mijn voorkeur is Gigabyte, Seasonic, Gskill, etc.

[Reactie gewijzigd door Tri Force op 1 november 2019 07:55]

Ik vind GigaByte ook altijd wel goed, maar de laatste GPU die ik van ze had vond ik bedroevend (rare fan throttling) en de software waarmee ze op de proppen komen (ook van mijn nieuwe X570 moederbord) is echt om te janken. Als ik dat dan vergelijk met de software die MSI bij zijn kaarten leverde is er best wat verschil! Wat dat betreft begint Gigabyte beetje in mijn aanzien te verliezen :)
Ah jammer om te horen en inderdaad ik heb wel vaker gehoord dat Gigabyte AMD videokaarten en moederborden slechte Drivers of updates hebben maar Coilwhines zijn dus ook mogelijk..

Tot zover geen slechte ervaringen met Gigabyte hun producten maar ik heb ook Asus en Msi moederborden en videokaarten gehad en ook daar niets mis mee.

Het kan een geluks factor zijn om een goed product te krijgen en op het juiste moment het kopen in verband met Drivers etc. er zijn ook wel slechte reviews over Msi en Asus videokaarten en moederborden..

Het blijft Techniek en het wordt over de halve wereld vervoert tot het bij ons in het systeem zit ;)
>750Watt Voeding ipv 650Watt

>Waterkoeling ipv gewoon betere CPU (epische faal voor budget gaming)

>75 eur aan de case (Budget PC?)

>RGB SSD (?)

Je kan makkelijk 100 eur extra uitgeven aan een betere CPU als je alle mooi eraf haalt. Bij budget PC's gaat het om functionaliteit. Er is nog geen geld voor mooi.
Dat is persoonlijk mijn systemen kosten omstreeks de 700€ en zitten in mooie aluminium behuizingen ;)

De 2600 presteert beter voor het geld als je het met andere cpu's vergelijkt die een 40€ a 50€ meer kosten terwijl er maar een tiental frames meer bieden.

Ryzen wordt warm en nog warmer in een kleine en of goedkope behuizingen en een goedkope watercooler presteert hetzelfde als een betere luchtkoeler zoals Scythe en Noctua en een 240mm watercooler kan meer lucht invoeren of uitvoeren dus wil je daar 20€ a 30€ op besparen ?

De XPG Spectrix S40G komt uitstekend uit testen en voor een tiental € krijg je een Saturday night fevar erbij ;)

Je kunt een 650W kopen en hopen dat het voor 10 jaar voldoende is maar een videokaart van omstreeks de 200W heeft wel een 500W nodig en wat blijft er over in die 10 jaar en wat als je een 300W videokaart wilt ?

Als je meer Bang for Buck wilt dan is een 100€ extra beter besteed aan gpu dan cpu en als je Budget wilt ga dan tweedehands dan is nieuw zinloos en ik Recycle liever dan nieuw kopen.

Update DBBG 2 https://tweakers.net/pricewatch/bestelkosten/2099638 voor een 960€ een Ryzen 2600, 16GB 3000mhz, RTX 2070 Super, budget, etc. stock cooler is wel voldoende.... nog 40€ budget over :)

[Reactie gewijzigd door Tri Force op 1 november 2019 14:19]

Waarom zou je in godsnaam een 750 watt voeding in deze zetten?
Goede voedingen van omstreeks 400W a 500W beginnen bij 60€ a 70€ en dan is het vaak Semi modulair en tussen de 3 a 7 jaar garantie.

Voor een 20€ a 30€ meer krijg je een 200W a 300W meer en een 2 a 3 jaar garantie meer.

Er is per merk en type ook nogal een verschil bijvoorbeeld een Seasonic Bronze is soms beter (Beveiligingen en Efficiency) dan een Gold voeding van een minder merk.

Persoonlijk geef ik liever een 100€ uit voor een kwaliteit voeding met een 10 jaar garantie en extra vermogen en de voeding neemt wat er nodig is dus als dat 400W is wordt het omstreeks 60% a 70% belast.

Binnen die 10 jaar wordt die 750W vermogen minder (afhankelijk van het verbruik en kwaliteit van de voeding) dus liever een paar 100W meer dan minder :)

Ben slecht in berekeningen en mijn grammatica laat ook te wensen over dus.. sorry voor een % teveel of te weinig en of onduidelijkheid..
Het is een mythe dat voedingen vermogen verliezen. Zeker als je kwalitatieve voedingen neemt. Neem je een onbekend merk zonder certificering dan zou dat best kunnen, maar bij de grotere merken met certificering is dat dus niet waar.
Voeding advies en informatie topic - Deel 34
Dit topic door @-The_Mask- is een wel wat verouderde qua voedingen, maar bevat relevante inormatie rondom voedingen en voedingkeuze.
Grote merken betekent niet automatisch Kwaliteit voeding voor Kwaliteit ben je gewoon een bepaald bedrag kwijt en met een een paar tientjes meer of minder zit je in een totaal andere klasse en vermogen en garantie.

Het valt mij op hoeveel wel niet wel geld uitgeven aan hun moederbord, processor, videokaart, etc. en dan een Voeding van een paar tientjes er in gooien.

Dus ik promoot liever een kwaliteit en vermogen meer dan minder vooral het merk Seasonic en ja Coolermaster, Corsair, Be quiet, etc. zijn ook wel kwaliteit maar dat zijn vaak ook van Seasonic.

Bij KaBooM (60% kans dat je moederbord er aan gaat en mogelijk de rest) krijg je een nieuwe voeding als je garantie hebt maar de rest van je systeem krijg je echt niet vergoed..
OK dat je een goed merk kiest maar ik verbaasde me over het voltage.
Als je bijvoorbeeld de Seasonic prime ultra 550w (pricewatch: Seasonic Prime Ultra 550W Platinum Is zeker een goede voeding en zelfs nog goedkoper
Inderdaad dat kan ook maar een pricewatch: Seasonic S12II-Bronze 520W kan ook voor 52€

De 750W voeding is als voorbeeld dat het maar een tiental € duurder is en als je wel bijvoorbeeld een GTX 1080TI, Vega 64 RX, Radeon VII, Titan V, X, dan hoef je niet weer een nieuwe voeding te kopen.
Die geheugen issues bij AMD kan ik bevestigen. Echt wel heel lastig, wellicht dat ik toch ook nog maar zo'n ballistix set ga proberen. Ik ben uiteindelijk voor de wat goedkopere Corsair set gegaan (CMK32GX4M2B3200C16). Deze staat netjes op de QVL list van mijn X570 I AORUS PRO WIFI moederbord (al zag ik later dat er blijkbaar alleen getest is in 1 slot). Boel in elkaar gezet (met ryzen 3700), geen problemen, maar als ik het geheugen in het bios op XMP1 profiel zet continu last van vastlopers. Alleen op de lage snelheid wil hij het dus foutloos draaien, maar daar koop je natuurlijk geen 3200 set voor.

Dat is dan ook meteen het nadeel van een ITX plank, dat je maar 2 sloten hebt en met een DDR setje niet de "vrijheid" hebt nog wat met de sloten te spelen.
Die Ballistix setjes zijn sowieso qua budget een van de beste geheugen sticks. De types met AES in het typenummer bevatten een E-die die gegarandeerd goed overclocked. Mijn 3200MHz CL16 setje draait met gemak op 3600MHz CL16. Ik kan de timings nog zeker wat strakker trekken als ik de tijd zou nemen.
Ja ik zal vermoedelijk ook verder moeten gaan kijken voor het geheugen..
Er is voor een kleine kast gekozen omdat die makkelijker te plaatsen is. evt. ook mee te nemen, met WiFi onboard. En het is weer eens wat anders dan NZXT H200-400-510. @Okasha 2 bankjes is voldoende, je kunt ook 2x 16GB modules kopen. je begint sowieso met 4 bankjes met de 2e en 4e vanaf CPU, dus sla je 1 en 3 over.
Ja ik heb 2x16. Het nadeel is dat je bij instabiliteit normaal nog eens een ander slotje kunt proberen een met mitx heb je die flexibiliteit niet. Minor punt natuurlijk maar het is als trouble shooting wel het eerste waar mensen mee komen 😊 samen met timings spelen, bios update
Ja ik heb 2x16. Het nadeel is dat je bij instabiliteit normaal nog eens een ander slotje kunt proberen een met mitx heb je die flexibiliteit niet. Minor punt natuurlijk maar het is als trouble shooting wel het eerste waar mensen mee komen 😊 samen met timings spelen, bios update
Voor DC zit je altijd met bankje 2 en 4 (A2-B2) bij vier bankjes. of bankje 2 als je één module gebruikt.
dus ander bankje(slotje) zorgt vaak voor minder stabiliteit. voor velen die dit niet weten is twee bankjes net zo makkelijk, dan kan er minder 'mis gaan'. ;)
edit: bij dit besproken moederbord is A1 het 1e bankje als je wilt testen met één module.

[Reactie gewijzigd door Hackus op 1 november 2019 11:46]

Ik zie persoonlijk de keuze voor de Crucial P1 1TB niet echt.
waarom zou je voor 5 euro meer niet voor de Corsair Force MP510 960GB gaan.

Je hebt 40 GB minder maar je krijgt daar wel weer meer dan 1000MB/s voor terug.
Omdat je in games 99% van de tijd niks van merkt.

Echter zelfs dan kan de upgrade naar de Corsair met zo'n klein prijsverschil geen kwaad.
Wat een drama...mainstream gamingsysteem en je smijt daar een verouderde 2700X met de 5700XT ipv. 3600 waar je veel meer baat bij hebt in gaming. Als kers op de taart werkelijk de slechtste NVMe SSD, de Crucial P1 met QLC´s.
Ohja, en voor ongeveer hetzelfde geld heb je een 750W 80Plus Gold voeding van Gigabyte ipv. de 450W Bitfenix.
Het mini systeem is niet veel beter. Waarom in in godsnaam een 2080 SUPER? Er is door meerdere reviewers aangetoond dat deze kaart geen enkele zin heeft tussen 2080 en de Ti variant.

[Reactie gewijzigd door VluggeJappie op 1 november 2019 09:53]

Ik heb in het discussietopic rond de best buy guide ook gezegd dat ik liever een 3600 zag dan een 2700X, maar blijkbaar gaf de € 30 prijsverschil de doorslag. Crucial P1 is ook omwille van prijs gekozen, al zou ik dat zelf niet meteen doen.
Die Kolink Rocket kast bij compact high end is niet handig gekozen.

De winkels:
1. Dustinhome.nl heeft 0 reviews en mijn tracker blocker begint te gillen als ik naar die site ga.
2. MaxICT: Al maanden een zeer slechte score en er gaat al tijden een topic om de shop helemaal te blocken in de PW.
3: Amazon.de die de kast voor €40,- meer heeft.

Er zijn toch wel andere vergelijkbare kasten te vinden die beter leverbaar zijn?

[Reactie gewijzigd door MuddyMagical op 1 november 2019 09:56]

Helaas is het niet zo goed gesteld met de markt voor compacte behuizingen in Nederland. Winkels lijken er niet veel heil in te zien. In het forumtopic van de compacte pc kun je andere suggesties vinden voor behuizingen.
2. MaxICT: Al maanden een zeer slechte score en er gaat al tijden een topic om de shop helemaal te blocken in de PW.
Al maanden?!
Al jáááááren zul je bedoelen!!
Zit zelf te kijken naar een systeem dat tussen deze twee zit. Wat vinden jullie er van? https://tweakers.net/gallery/499913/wenslijst/
Persoonlijk zou ik voor een Ryzen 2600 gaan en die besparing in een RTX 2080 investeren ;)

Qua merk is het een mooie build met Msi Tomahawk moederbord, Msi Armor videokaart, Corsair lpx werkgeheugen, Corsair RM voeding, Samsung ssd, Scythe fuma 2 koeler kan het niet verkeerd gaan.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn


Apple iPhone 11 Nintendo Switch Lite LG OLED C9 Google Pixel 4 FIFA 20 Samsung Galaxy S10 Sony PlayStation 5 Games

'14 '15 '16 '17 2018

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2019 Hosting door True