Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

Communitybijdragen op Tweakers

Statistieken over twee decennia aan posts

27-09-2019 • 13:00

92 Linkedin Google+

Inleiding

Tweakers wordt op 30 september 21 jaar oud en in al die jaren is er een enorme berg content geproduceerd. Zowel door de redactie, als door jullie, de gebruikers. User generated content staat aan de basis van Tweakers. Voor er ooit een frontpage was, was er een forum. En toen die frontpage erbij kwam, werd in het prille begin niemand betaald om te posten en zou je zelfs de nieuwsposts onder user generated content kunnen scharen. Later kwamen daar natuurlijk allerlei andere vormen van lezersbijdragen bij, zoals de reacties onder berichten, gebruikersrecensies, shopreviews, tweakblogs en meest recentelijk: de css-snippets.

Omdat we weten dat jullie van statistieken en cijfertjes houden - dat merken we elke keer weer rond de jaarwisseling als we in onze statistiekendatabase grasduinen en een bloemlezing op de site publiceren - zijn we de getallen achter al deze gebruikersbijdragen ingedoken en hebben we die op een rijtje gezet. Wie heeft in die 21 jaar het meeste Karma verzameld? Wie schreef de best gelezen userreview? En welke reageerder heeft de meeste +3-comments op zijn/haar naam staan? Al die feitjes - en meer - vind je in dit overzicht, te beginnen met het forum.

In totaal zijn er tientallen miljoenen forumposts geplaatst de laatste 21 jaar, waarbij opvalt dat de activiteit op het forum in 2002 door het dak ging. Sinds 2010 zijn het aantal posts per jaar redelijk stabiel en hoewel het aantal van meer dan vierenhalf miljoen per jaar van 2002 niet gehaald wordt, posten jullie toch grofweg twee miljoen keer per jaar op het forum.

Die posts worden natuurlijk binnen topics gedaan en het verloop daarvan door de jaren heen lijkt heel erg op die van de individuele posts. Verhoudingsgewijs zijn we wel minder nieuwe topics gaan openen door de jaren heen, maar in de topics die er wel zijn, posten we meer.

Best gelezen forumtopics

Tweakers houden van aanbiedingen en korting, zoveel is wel duidelijk als we kijken welke topics op het forum het meest bekeken zijn. Niet alleen besparen we graag geld door middel van goede kortingen, maar ook besparen op gas blijkt populair. Dat is toch een beetje je cv-ketel tweaken. Dat een topic heel veel views heeft, betekent niet dat er in dat topic per se veel te lezen valt. Kijk maar naar het topic 'Netflix via Chromecast werkt niet meer': enorme hoeveelheid views en maar zes posts. Dat zal te maken hebben met het feit dat de topictitel waarschijnlijk een op een overeenkomt met een veelgebruikte Google-zoekterm.

Forumtopic met de meeste posts

In welke topics vinden we dan wel veel posts terug? Toch vooral de plekken waar veel slowchat rondom een onderwerp plaatsvindt. Zoals motorrijden, cryptocurrency of de aanschaf van een nieuw gamesysteem.

De langste topicsreeksen

Dan zijn er ook nog de topicreeksen over eenzelfde onderwerp waarbij na een bepaald aantal posts een nieuw deel van wordt geopend. Eigenlijk bestaat dit lijstje enkel uit topics uit het Dutch Power Cows-subforum, waarin de resultaten van de vele distributed computing-projecten bijgehouden worden. Dit gebeurt in wekelijkse hitparades voor redelijk wat verschillende projecten, wat topicreeksen met duizenden topics oplevert. Omdat dit bovenstaand rijtje heel eentonig had gemaakt, hebben we die eruit gefilterd.

Wat blijft over? Vooral de onderwerpen waar we op het forum al heel lang over praten, zoals World of Warcraft, een reeks die al sinds 2004 loopt. Maar ook CJ’s Radeon nieuwsdiscussietopic, dat ooit zijn oorsprong vond in een discussietopic over videokaartfabrikant ATi en ook in 2004 van start ging.

Gebruikers met de meeste forumposts

Gebruiker Posts
HlpDsK 116.887
Krusher 102.440
VECTOR ® 99.322
HMC 90.002
Jolke 82.156
TERW_DAN 76.154
Touchdomex 75.662
wildhagen 74.068
ByteMe_ 70.002
NMe 69.123

HlpDsK: een fenomeen voor de al langer aanwezige tweaker, wellicht een onbekende naam voor mensen die relatief kort meeposten. Exact tien jaar liep hij virtueel rond op Tweakers, voornamelijk als forum-mod, waarna hij in 2010 zijn mod-jasje aan de wilgen hing om nooit meer terug te keren. In die tien jaar wist hij een gigantische hoeveelheid posts te doen, waardoor hij - zelfs negen jaar na zijn vertrek - nog steeds deze lijst aanvoert.

Gebruikers met de meeste duimpjes

Gebruiker Posts
HMC 44.884
VECTOR ® 39.563
ByteMe_ 37.849
Jolke 31.165
drooger 26.573
McGryphon 25.505
Daniel36 24.439
Ardana 24.237
aReaRe© 22.956
DaniëlWW2 22.722

Sinds een aantal jaar is het mogelijk om forumposts te waarderen met een duimpje omhoog en binnen threads kun je zelfs filteren op de best gewaardeerde posts. Sommige mensen delen ze alleen uit bij uitzonderlijk goede posts, maar hij wordt ook vaak losjes ingezet in meerdere snellopende topics, getuige de hoge aantallen die we in dit lijstje terugzien.

Wie het verloop van forum- en frontpagepostings naast elkaar legt ziet duidelijk dat de balans door de jaren heen wat is verschoven. Waar de activiteit op het forum sinds de beginjaren minder is geworden, zie we bij de frontpagereacties een stijgende lijn. Maar wie zijn die mensen die zoveel posts maken?

Gebruikers met de meeste nieuwscomments

Gebruiker Posts
SuperDre 32.269
watercoolertje 27.084
Blokker_1999 23.620
WhatsappHack 19.586
arjankoole 19.319
Dreamvoid 19.291
bbob1970 17.524
_Thanatos_ 16.745
mashell 16.716

Gebruikers met de meeste reviewcomments

Gebruiker Posts
watercoolertje 1938
Madrox 1493
quantumleapje 1443
Vayra 1316
arnoudwokke 1281
Martinspire 1234
Fledder2000 1211
Titan_Fox 1182
andreetje 1177
tweaker2010 1163

Bij nieuws is SuperDre de topreageerder. Hij registreerde zich op 11 juni 2002 en mengde zich sindsdien in discussies onder duizenden artikelen, waarbij hij in totaal meer dan 30.000 reacties achterliet. Gebruiker watercoolertje, die op de tweede plek eindigt bij de nieuwscomments, voert de lijst aan als het gaat om reacties onder reviews. Ook opvallend is dat redacteur arnoudwokke zich in deze lijst bevindt. Uiteindelijk gaat het natuurlijk niet om kwantiteit, maar om kwaliteit, wat we kunnen weergeven aan de hand van het frontpagemoderatiesysteem.

Gebruikers met de meeste +3-comments

Gebruiker Posts
Beaves 621
Countess 324
Femme 321
silentsnow 301
Wouter Tinus 289
TD-er 257
RM-rf 243
kodak 237
kidde 228
Ron.IT 222

Daarbij hebben we gekeken naar welke gebruikers de grootste hoeveelheid +3-moderaties wisten te behalen, de hoogste score die uitgedeeld wordt. Gebruiker Beaves plaatste 'slechts' 4689 reacties, maar wist voor 621 daarvan een +3 te krijgen. Dat is ongeveer 1 op 8 reacties; niet slecht! Ook Tweakers-oprichter Femme doet het niet slecht en staat op een derde plek.

Gebruikers die meeste moderaties uitvoeren

User Posts
Rens-br 440.609
VECTOR ® 429.121
_David_ 383.567
Jolke 344.569
PatrickH 302.676
wildhagen 254.992
Toff 209.626
pcgek 206.887
aardvark 160.638
Ghost Dog 156.722

Al die reacties moeten natuurlijk door andere gebruikers gemodereerd worden en ook hier zien we dat een aantal mensen in aantallen heel ver vooruitloopt op de rest. Onze eigen moderator Mobile & IN rens-br beoordeelde de laatste tien jaar al meer dan vierhonderdduizend posts, een duizelingwekkend aantal.

Reactie met meeste +3’s

In elke reactiethread is vaak wel een +3-reactie te vinden. Het gaat daarbij niet om het aantal mensen dat een +3 geeft, zolang de mediaan maar op 3 uitkomt. Maar de ene +3 is de ander niet, want soms zien we reacties die overspoeld worden met +3-waarderingen. Deze hebben we ook uit de database getrokken. Cheetah kreeg met een reactie rondom de release van Tweakers 7 maar liefst meer dan 1500 +3's van zijn medegebruikers.

Nieuwsbericht met meeste reacties

Als we kijken naar welke nieuwsartikelen de meeste discussie losmaken bij mensen zien we dat alles rondom downloaden en verboden daarop de gemoederen flink bezighouden. Ook de iPhones van Apple zorgen voor verhitte discussies. Waarom iedereen helemaal los ging op een weinig succesvolle tablet die enkel in Noord-Amerika in prijs daalde is ons tot de dag van vandaag een compleet raadsel.

Review met meeste reacties

Kijken we naar de reviews dan voeren de verschillende Sinterklaas-weggeefacties die we in het verleden gedaan hebben de boventoon. Tussendoor zien we wederom iPhones de kop opsteken en ook het grote Tweakers 7-redesign leverde destijds verhitte discussies op waar heel veel mensen aan deelnamen.

Eén van de meest waardevolle manieren om iets bij te dragen is door na aankoop van een nieuw product een review te tikken voor je medebezoekers. Zo kun je ze behoeden voor een slechte koop, of juist een goed product aanraden. Sinds het bestaan van deze feature zijn er een kleine twintigduizend reviews door jullie geschreven.

Best gelezen gebruikersreview

Review Gebruiker Views
AVM FRITZ!Box 7340 liberque 312.657
Google Chromecast HetGezegde 274.956
TP-Link TL-WR1043ND Nivk 213.253
Huawei Ascend Y300 job_h 190.448
Sonos Playbar Athloner 159.324
Sonos Play:5 PWM 158.059
Xiaomi Mi Band 2 kanem0chi 118.341
Raspberry Pi model B (512MB) Perkouw 114.706
Dell UltraSharp U2711 Kid Jansen 111.997

Een aantal daarvan is in vergelijking met de rest bijzonder goed gelezen en de toplijst zie je hierboven. Overigens is het bij sommige van deze statistieken moeilijk te achterhalen waar nou al die bezoeken vandaan komen. Dat de eerste Chromecast populair is, snappen we wel, maar dat er zoveel views op een review van een telefoon van een destijds redelijk onbekend merk komt, is verbazingwekkend. Helaas kunnen we met deze databasestats niets zeggen over of al het verkeer via de site kwam, of bijvoorbeeld via Google of een andere indexer.

Gebruikers met meeste reviews

Gebruiker Reviews
Retaliator 893
Foritain 824
BierfietsNL 327
db87 278
larsiano 264
Tyrian 257
eXsownur 252
pclinde 248
TERW_DAN 240
Aramius 228

Kijken we vervolgens naar wie al die reviews schrijft, dan wacht ons een verrassing. We hadden eigenlijk verwacht Foritain bovenaan te vinden - die is immers zo druk met reviewen dat hij er zijn werk van gemaakt heeft. Niets is minder waar, want gebruiker Retaliator troeft hem af met maar liefst 893 reviews. Toegegeven, het zijn niet allemaal lange reviews, maar het is een indrukwekkend aantal. We hoeven overigens niet bang te zijn dat Retaliator hierdoor in de schuldsanering terechtkomt, want hij heeft ook meer dan 700 producten via Vraag & Aanbod verkocht.

Gebruikers met meeste karma

Gebruiker Karma
Foritain 1.179.978
TERW_DAN 848.939
wildhagen 741.158
Rens-br 696.662
.oisyn 592.205
Dion_b 584.684
VECTOR ® 526.405
WhatsappHack 521.020
Bor 481.050
-The_Mask- 478.557

De Karma-ranglijst wordt zoals enigszins verwacht wel door Foritain aangevoerd, wat gezien zijn grote hoeveelheid reviews en reacties niet gek is. Tot nu toe is hij de enige user die door de barrière van een miljoen karmapunten heeft weten te breken, en dat in relatief korte tijd.

Gebruikers met de meeste karmabadges

Gebruiker Aantal badges
Foritain 1116
pclinde 421
TERW_DAN 239
WhatsappHack 162
Dutchiee 128
-The_Mask- 106
Kiswum 100
Jochemd13 100
DaniëlWW2 98
watercoolertje 91

Sinds een aantal jaar is het ook mogelijk voor gebruikers om badges te verdienen. Draag je veel bij rondom een bepaald onderwerp in de vorm van reviews, forumposts of reacties? Dan kun je karmakoning of karmakeizer worden. Ook hier zien we Foritain bovenaan, die maar liefst bij 1116 onderwerpen/producten een badge in de wacht wist te slepen.

Best gelezen tweakblog

Het Wilde Westen van het platform, de plek waar wat minder streng gemodereerd wordt en gebruikers redelijk los kunnen gaan. Tweakblogs trekt doorgaans geen enorme groepen mensen, maar soms springt een post er bovenuit. De meest gelezen post? Een picdump met grappige plaatjes. Gezien het enorme aantal views vermoeden we dat hier een indexer of scraper flink op losgegaan is. De best gelezen post met meer geloofwaardige cijfers is die van mux over een van zijn vele computerprojecten gericht op een zo laag mogelijk gebruik.

Gebruikers met de meeste omgezette nieuwssubmits

Gebruiker Aantal omgezette submits
AnonymousWP 436
EaS 309
himlims_ 248
ac41964 229
Soar 199
player-x 191
aliencowfarm 163
FFWD 144
MacWolf 136
bobwarley 134

Een minder zichtbare manier waarop gebruikers kunnen bijdragen - maar geenszins minder belangrijk - is door de redactie te tippen over mogelijk interessante onderwerpen. Iedereen die dat doet zijn we erg dankbaar. Dat betekent overigens niet dat elke tip ook omgezet voor naar een nieuwsbericht; soms werkt de redactie zelf al aan het bericht en vaak worden tips afgeschoten omdat ze te oud of niet relevant genoeg worden bevonden. De tips van AnonymousWP bleken het vaakst geschikt om uit te werken tot een bericht op de site; maar liefst 436 keer ging de redactie naar aanleiding van een van zijn submits aan de slag.

De langst nu nog actieve user

Gebruiker Registratiedatum
Jasper 1999-06-11
Marc H 1999-06-11
Snuffel 1999-06-11
wildhagen 1999-06-11
Danny 1999-06-11
Brunniepoo 1999-06-11
Koelkast 1999-06-12
joepP 1999-06-12
Erik Jan 1999-06-12

Officieel startte Tweakers - of de voorloper ervan - in 1998, maar vanwege verschillende databaseperikelen stammen de oudste useraccounts uit juni van 1999. We hebben gekeken welke van die users de afgelopen maand nog actief waren op de site en zich daarmee in de categorie langst actieve user mogen scharen. Hoewel er meerdere mensen zich registreerde rondom de datum, mag gebruiker Jasper zich de langs geregistreerde actieve user noemen. Een echt Tweakers-meubelstuk.

Dat Tweakers alweer 21 jaar oud is, vieren we graag op zaterdag 5 oktober met jullie: onze trouwe communityleden en bezoekers. Als je een kaartje koopt krijg je toegang tot het feestje in Undercurrent Amsterdam én kun je (bijna) onbeperkt eten en drinken met alle bekenden van Gathering of Tweakers en heel veel bekende en minder bekende gezichten van Tweakers HQ. Het belooft een mooi feest te worden met tal van activiteiten, van bordspellen en videogames tot aan workshops en de beste foodtrucks.

ticket-btn

meer-informatie-button

Reacties (92)

Wijzig sortering
Het grootste topic is natuurlijk een redelijk nutteloze statistiek. In principe is de vuistregel dat er na 10k posts een nieuw deel wordt geopend, omdat grote topics redelijk duur zijn voor de database. Maar dat gebeurt niet altijd. Dat lijstje benoemt dus vooral de uitzonderingen, het kan best dat een populairder topic gewoon eerder is overgegaan in een nieuw deel. Beter tel je alle posts in alle delen van een topicreeks bij elkaar op om te bepalen welke het grootst is.

Evenzo heeft de Word of Warcraft reeks zo'n 1000 posts per topic. Ja, dan gaat het wel hard, ja (waarmee overigens niet gezegd is dat het de #1 plek niet verdient).

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 27 september 2019 14:04]

Net als die duimpjes per gebruiker. Meld je in het grote kleine mededelingentopic de nieuwe naam van je goudvis, en deze wordt als niet stigmatiserend opgevat, heb je zo 10 duimpjes.
Een goede (of foute) letter in Galgje wil ook wel helpen. Geheid een +1 van @SRich _O-
Het grootste topic is natuurlijk een redelijk nutteloze statistiek. In principe is de vuistregel dat er na 10k posts een nieuw deel wordt geopend, omdat grote topics redelijk duur zijn voor de database
Is dat eigenlijk nog steeds zo? Of zijn we een beperking van 10 jaar geleden aan het 'cargo culten'?
Last time I checked was het nog steeds een issue. Conceptueel ook logisch, het ophalen van een pagina uit een topic is een O(n) operatie. Je zult de invloed op een enkel topic niet echt merken, maar als alle veelbezochte topics op het forum uit 100k+ posts bestaan dan is dat een enorme aanslag op het systeem.

(En ja, in het verleden was de vuistregel bij 1000 posts al, dus het is niet alsof het niet beter is geworden :))

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 27 september 2019 15:48]

Een kwestie van een goed data model en de performance checken op wat je doet. Uiteindelijk hebben we het over pagination, iets waar IMO gedegen oplossingen voor zijn die ook prima werken op tables met zelfs 100m +records.

Gooi daar nog caching bij, en ik zou oprecht niet weten waarom een topic van 100k posts niet zou werken of zelfs zichtbare performance hits geeft.

In fairness, als we deze discussie 10 jaar geleden hadden, dan zou ik wellicht er ook anders in staan. Tegenwoordig zijn er slimme oplossingen gemaakt voort dit soort uitdagingen.
Slimme oplossingen die vereisen dat je je datamodel aanpast. En waar hebben we het over, moderators af en toe een topic laten sluiten kost een stuk minder devtijd dan het optimizen van je database. Met het bijkomend voordeel dat de topics een beetje behapbaar blijven voor de gebruikers (want dat zijn ze met miljoenen posts ook niet).

Ik vind het vanuit een computer science perspectief ook een interessant probleem, hoor, maar erg pragmatisch is het niet in dit geval.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 28 september 2019 02:02]

Nee er zijn slimme oplossingen en soms moet je je datamodel aanpassen. Die hoeven niet perse gerelateerd aan elkaar te zijn. Natuurlijk onmogelijk voor mij om daarover te speculeren zonder inzicht.

Het zou juist pragmatisch zijn als de "software" lekker zijn ding doet zonder dat je eigenlijk verplicht bent een manuele actie uit te voeren om iets werkbaar te maken. Dat je uiteindelijk onder het mom van overzicht ooit eens zelf een nieuwe iteratie maakt is positief, nog mooier als dat automagisch ging natuurlijk. Performance zou los van een forum moderator moeten staan.

Laat ik het zo zeggen, stel dat ik forumsoftware verkocht en ik moest de side-note geven: Maar na elke x-aantal post moet je het topic sluiten; dan kreeg ik het moeilijk verkocht.
We hebben het hier over een simpele posts tabel met een 1:n relatie met topics. En tweakers verkoopt geen forumsoftware en heeft zijn devtijd wel beter te besteden.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 28 september 2019 12:50]

En de HK is niet meegeteld. Anders zou vermoedelijk het GKMT wel flink hoog eindigen.
Het grootste topic in dit artikel is ook niet daadwerkelijk het grootste topic. Binnen Harde Waren Crew Forum spammen we er flink op los en hebben we een topic dat nu op 150.153 posts zit :P
In eerste instantie denk ik bij een aantal cijfers: Hebben die mensen geen leven, vooral bij het aantal forumposts en reacties op het nieuws :D?

De gebruikers die veel +3's scoren zijn erg waardevol, hierdoor krijg je vaak meer informatie dan de redactie gaf. Ik vraag me aan de andere kant ook af of de moderatie goed is overgezet toen Tweakers van het 5 cijfersysteem naar het 3 cijfersysteem ging. Ik kan zo snel niet zien of dit nog ver voor het Tweakers 7 tijdperk was of dat op dat moment ook alles werd omgezet.
Waarom iedereen helemaal los ging op een weinig succesvolle tablet die enkel in Noord-Amerika in prijs daalde is ons tot de dag van vandaag een compleet raadsel.
Het is duidelijk een aankoop topic geworden. Toen werd er denk ik minder gemodereerd en zie je op de laatste pagina's goed wie de tablet wel wilde/ging aanschaffen.
De meest gelezen post? Een picdump met grappige plaatjes - die het helaas niet meer doen, dus hoe grappig ze echt waren durven we niet te zeggen.
De plaatjes zijn zichtbaar. Ik zag dat ze via Tweakers zelf worden gehost. Wellicht blokkeren jullie de eigen plaatjes ;)
In eerste instantie denk ik bij een aantal cijfers: Hebben die mensen geen leven, vooral bij het aantal forumposts en reacties op het nieuws :D?
Zelf zou ik nooit zo veel tijd en energie in reviews steken :D Daar haal ik geen energie uit, discussies voeren daarentegen O-)

Hoewel ik de laatste tijd niet zo extreem actief meer ben, mis ik het vaak wel, tevens lijkt mijn interesse wat af te nemen in de onderwerpen waar ik voorheen heel actief was.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 27 september 2019 15:33]

Toch wel leuk om te zien dat je nummer 2 bent man! Je bent dankzij je naam 1 van de weinigen die ik me actief herinner op tweakers. Nu weet ik dus waarom :)

Zou wel leuk zijn als tweakers wat meer aandacht geeft aan de beste en meest postende tweakers. Ben soms best benieuwd wie er achter de naam zit.

Enige waar ik me op tweakers altijd erg aan irriteer is mensen die menen altijd en tegen iedereen de aanval in te moeten zetten, altijd de discussie expres opzoeken om het ongelijk van de vorige persoon te moeten bewijzen. Dat is ook de reden waarom ik de notificaties heb uit gezet van reacties op mijn posts. Ik lees eigenlijk nooit meer de reacties op mijn reacties want je wordt er in de meeste gevallen ziek van wat mensen allemaal weer aan shit over je heen gooien om zichzelf beter te voelen en te laten zien hoe goed ze dingen weten over het topic.

Ik heb altijd een ongezouten soms een wat heftige manier om eerlijk mijn mening te geven. En daar zijn de meeste mensen het hier niet mee eens. En ondanks dst het dan ontopic is wordt ik dan toch gedownmod. Heb al eens overwogen om hier helemaal niet meer te komen. Maargoed de optie om gewoom niet meer terug te kijken werkt in deze prima. Wel jammer dat het zo moet hier maargoed

[Reactie gewijzigd door sygys op 29 september 2019 10:49]

Toch wel leuk om te zien dat je nummer 2 bent man! Je bent dankzij je naam 1 van de weinigen die ik me actief herinner op tweakers. Nu weet ik dus waarom :)
O+ Zeker leuk om terug te zien! Zolang ik op straat niet herkent wordt vind ik het allemaal best!
Zou wel leuk zijn als tweakers wat meer aandacht geeft aan de beste en meest postende tweakers. Ben soms best benieuwd wie er achter de naam zit.
Kan me voorstellen maar niet elke tweaker wil zich helemaal bloot geven natuurlijk, bij winacties waar je ergens heen moet en er camera's op je gericht zijn zal je mij al niet terug vinden. Met .geek worden zo nu en dan wel tweakers (en hun hobby) onder de loep genomen, denk vooral van het forum, maar die dragen net zo goed bij aan tweakers.

Voor de rest herken ik wel wat je zegt, en ook ik kan me op die manier wel eens gedragen (lees: misdragen), en heb daarnaast hetzelfde als jij een vrij ongezouten mening die soms wat bot over kan komen :D

Je leest dit vast niet want je krijgt er geen notificatie van, misschien zo wel, @sygys?
In eerste instantie denk ik bij een aantal cijfers: Hebben die mensen geen leven, vooral bij het aantal forumposts en reacties op het nieuws :D?
Tja, ik heb best wat forumposts, maar aan de andere kant, ik loop ook al een goede 18 jaar mee op tweakers.net. En als je dan een jaar of tig het taxatietopic bijhoudt wat ongeveer 30-40 posts per dag was, dan gaat het ineens echt heel hard :P
Ik kom niet in die lijsten voor, het ziet er naar uit dat ik naast Tweakers nog wel een leven heb :P
Ik zou het wel leuk vinden als niet alleen de medewerkers, maar ook wijzelf wat meer in-depth onze eigen statistieken kunnen inzien. Wat was mijn "meest-geduimde" forumpost? In welke maand postte ik het meest? Welke bijdrage aan de FP werd het hoogst beoordeeld? Etc.
Wanneer je een Hero of Elite abonnement hebt worden er op de pagina https://tweakers.net/instellingen/abonnement/ één maal per dag statistieken gegenereerd over jouw activiteit op Tweakers. De statistieken die daar gegenereerd worden zijn op welk tijdstip je de meeste forum reacties plaatste, het aantal FP reacties per week met bijbehorende inzicht in score, Een overzicht van hoeveelheid geposte forum reacties en topicstarts, en in welk subforum je het meeste post :).
Dank! Wist niet dat dit bestond. Helaas dus niet voor "gewone users".
Van harte gefeliciteerd Tweakers en de vernoemde en geprezen Tweakers users natuurlijk.
Kreeg laatst een bericht of ik wou meewerken aan een enquête om mijn verminderde gedrag te verklaren oid. Zelf niet meegewerkt maar ben wel benieuwd naar de conclusies uit die enquête.

Ik zie nu dat er in 2018 een neergaande lijn werd ingezet, de vraag is of die wordt doorgezet in 2019. Heeft Tweakers daar al zicht op?

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 181786 op 27 september 2019 13:30]

Waar hier geen plaatje van gemaakt is, is de DM's. Als je die optelt bij de gewone reacties is er geloof ik nog een lichte stijging te zien, waarbij er dus langzaamaan steeds meer DM's zijn geplaatst.

Het lastige daarbij is wel dat DM's ook automatisch geplaatst worden, waardoor die iets moeilijker goed te tellen zijn.

Maar desalniettemin ondervindt het forum zeker concurrentie van de diverse andere manieren om met 'medetweakers' te communiceren. En wellicht zijn er nog meer redenen waarom het wat af is genomen (daar was inderdaad dat onderzoek voor :) ).
Ik zou me kunnen voorstellen dat DM's soms gebruikt worden omdat als je het eens bent met iemand die al op -1 staat het beter is dat te melden via DM dan ook meteen de -1-draaikolk mee ingezogen te worden.

"Apple is te duur voor wat je krijgt": -100.
"Dat klopt, zeker gezien de phones amper meer veranderen": -1000

Beter om dat dan via DM te melden. :P
Niet dat ik dat doe hoor, maar ik zou het me kunnen voorstellen.
Het was een beetje een lang artikel, dus ik kan er overheen gekeken hebben.

Ik vind het apart dat in 2002 boven 4 miljoen forum post zijn geplaatst en het daarna wat minder werd tot het stabiel 2 miljoen werd.

Weet iemand of daar een reden voor is / was, of is het gewoon een onverklaarbare gebeurtenis?

Alsnog 2 miljoen posts of alleen het forum! Dat is een erg mooi aantal en ik wil het hele Tweakers team bedanken en feliciteren! met dit mooie platform!
Ik zat zelf te denken dat de meeste topics en post al gemaakt werden en er toen geen nieuwe meer gemaakt werden over hetzelfde onderwerp. Als je bijvoorbeeld een probleem hebt met je PC, dan wordt toch wel verwacht dat je eerst eens zoekt op het forum, voordat je misschien precies hetzelfde probleem post.
Ah dat zou natuurlijk ook nog kunnen,
Maar ze hebben ze de Nieuwe topics en forum posts apart in grafieken staan.

Dus in deze situatie klopt dit dan net niet :)

Wat wel zou kunnen is misschien de opkomst van andere, nieuwe platformen.
De vroege 2000s waren natuurlijk bijna het wilde westen op het internet :P
Ja maar ik bedoel, dat als iemand een probleem heeft en daarover een nieuw topic begint en in de reacties wordt de oplossing gepost, dan zal er vervolgens niet veel activiteit meer zijn rond dat onderwerp.

En in het vroege 2000 kwamen zoekmachine's (google, ilse, yahoo en het forum van tweakers gewoon zelf doorzoeken) ook erg op.
Dacht er weer één gevonden te hebben die mijn gif'je had gejat. Maar die van jou telt niet door. :+
haha ik heb al zo vaak gedacht dat je hetzelfde plaatje gebruikte als ik. Je post wat vaker dan ik, dus zie dat gif'je echt heel vaak en wacht dan altijd 2 seconden totdat ik het gif'je zie bewegen.

Ik heb het plaatje al sinds dat ze zo te zien zijn op de moderatie, echt al een aantal jaar. Kan het zo snel niet terugvinden wanneer precies en gebruik het ook op fok.nl.

edit: Ik gebruik het al sinds 2013 of daarvoor, bron: https://forum.fok.nl/topic/2007232/1/100#p129953149

[Reactie gewijzigd door kami124 op 27 september 2019 18:16]

Ja op die manier,
Je bedoelt dus andere manieren om een antwoord te krijgen
Daarnaast is het ook weer niet gewenst om necrotopics nieuw leven in te blazen en zijn er zoveel nieuwe technieken ontwikkeld sindsdien dat "alles is al eens benoemd in een topic" eigenlijk niet reëel is. Enige wat ik kan bedenken is de invoering van de euro in 2002, maar dat lijkt me ook verre van 2 miljoen extra topics waard ;)
Volgens mij de verplaatsing van Forum naar reageren op nieuws artikelen daar zie je namelijk een enorme groei
Zonder ook maar iets af te doen aan je opmerking, in dat jaar was ook de moord op Fortuyn, dat was een Gigantische Thread op het forum.
Verder in die tijd was Tweakers zonder concurrentie het best gebruikte forum van internet in dit land, weet niet of ze al in Belgie zaten. Weet niet of er nu een ander forum voorbij is gegaan.
Er was ook nog een grote database storing rond die tijd geloof ik. Ze konden toen niet alles terug zetten.
Waarschijnlijk werden er toen nog niet zoveel posts verwijderd. Daar zou ik nou wel eens statistieken van willen zien :)

Mooie lijst met statistieken. Je kan wel duidelijk een groep met hele actieve leden terugzien.
@Scripted en @jeffer
Bedankt voor het reageren,
Dacht al iets in die richting :)

Jeffer, het zijn zeker mooie lijsten met statistieken, gelukig geen personelijke informatie :P
Ik heb een beetje het idee dat internet helemaal hip en happening was rond 2001 en dat kort daarna mensen toch de nadelen van alles online bespreken in begonnen te zien, zoals afnemende privacy, kopiëren van ideeën en ontwerpen, minder menselijk contact, etc. Met andere woorden het nieuwe en "alles online is gaaf" was er een beetje af, denk ik.

Aan de andere kant kwamen er ook steeds meer fora en andere online platforms op, waar mensen met bepaalde specifieke interesses elkaar konden vinden. Het (internet users) zal dus wellicht ook meer versplinterd zijn geraakt. Je ziet aan de hardware artikelen over 20jaar Tweakers hoe lastig het begin 2000 nog was om een groot forum draaiende te houden, dat is nu qua hardware en software wel anders. Dit draagt m.i. bij aan verdere specialisatie en dus versplintering: het kost ons users :(


:Y)

[Reactie gewijzigd door S0epkip op 29 september 2019 09:11]

@TERW_DAN gefeliciteerd met 4x de top-10!
Ben ik toch niet voor niets een TERW_FAN :P

[Reactie gewijzigd door flapstaart op 27 september 2019 13:11]

Er zijn naast ons twee vast nog meer TERW_FAN's toch? Gefeliciteerd!
Hier zeker nog een TERW_FAN! :D
Ik ben ook een muizjuh fan maar da's privé. :9
Ik denk dat @Gman ook een fan is ;)
Mede door de reviews van TERW_DAN (en @CLB) heb ik een basis kunnen leggen voor mijn eerste reviews.
Inmiddels niet meer maar dat is prive.
TERW_DAN he's our man, if he can't do it NO ONE CAN _/-\o_
Ow god, niet weer jongens
Als je kijkt naar de onderwerpen van de populaire topics dan vind ik het wel jammer dat Tweakers zijn eigen identiteit verloren heeft. Het lijkt meer op een algemene community net als Fok.nl.
Het nivo in de HK (huiskamer) komt doorgeens ook niet boven dat van fok uit.
Denk dat je je daarin vergist. De enkele keer dat ik op een link naar FOK klik, wil ik altijd zo snel mogelijk weer weg. Poep, pis, schelden, dissen. Vast niet representatief voor het hele forum, maar ik zie daarin echt géén vergelijking met de HK. Ja, daar is ook onderbroekenlol, maar het is geen Wilde Westen. De HK is een prima plek, waar FOK wat mij betreft echt het afvoerputje is.
Denk dat de identiteit breder is geworden. Het tweaken is nog steeds wel aanwezig alleen het is een niche geworden.
Nou dat vind ik niet hoor. Ja, het publiek is wat veranderd en de mainstream vindt soms zijn weg hiernaartoe. Ik denk dat de mensen met interesse voor tech zich ook wat breder zijn gaan orienteren, en daarbij, tech is nu óók heel salonfahig geworden, dus die verandering is bijna niet te stoppen. Het is overal en raakt ons dagelijks.

Maar of dat nou zo slecht is? Ik bedoel, Tweakers.net is ook de gateway drug naar tech interesse. En dat is ook wel weer leuk toch, zieltjes winnen voor onze hobbies? Indirect hebben we daar profijt van.

Wat ik wel jammer vind is dat Tweakers soms zélf wat te mainstream lijkt te willen zijn. Ja, hier zitten (ook) nerds en soms is de materie wat lastig voor de buitenstaander. Nee, je hoeft niet het niveau te verlagen om zo wat meer publiek binnen te hengelen. Laat het nou eens andersom zijn, nodig mensen uit zich meer kennis eigen te maken - de community staat toch wel klaar om te helpen.

Dát was overigens ook wat voor mij de trigger was om me hier te nestelen. De strikte moderatie op het forum, bijvoorbeeld in de aankoop topics waar van je verwacht werd dat je zelf input leverde. Dat moet nog steeds, maar waarom lijkt dat op de frontpage compleet vergeten te zijn? Daarbij moet ik aantekenen dat er weer tekenen van verbetering zichtbaar zijn de laatste tijd. Meer leuke in-depth en grappige artikelen van de redactie zelf, en dat eindeloze gehannes met review-inhoud en stijl (nee, jullie zijn er helaas nog niet...) geven wel aan dat de wil er absoluut is om aan deze behoefte (ook) te beantwoorden.

Maargoed, beetje offtopic, dit artikel gaat natuurlijk over de community.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 29 september 2019 20:50]

"Onze eigen moderator Mobile & IN rens-br beoordeelde de laatste tien jaar al meer dan vierhonderdduizend posts, een duizelingwekkend aantal."

Ja want als u tegen de stroom in zwemt, God verhoede, dan moet daar iets aan gedaan worden. ;)

Ook 'mis' ik de 20 individuele posts met meeste duimpjes.
Ja want als u tegen de stroom in zwemt, God verhoede, dan moet daar iets aan gedaan worden. ;)
Je impliceert hiermee dat @rens-br vooral zou straffen. Maar zo te zien is veruit het grootste deel dat hij heeft uitgedeeld een +1 (iets meer dan 75%).
Dat zouden natuurlijk +1's kunnen zijn op reacties waar anderen een +2 of +3 gaven, maar desalniettemin is het niet een negatieve score.

Sterker nog, hij heeft zelfs bijna twee keer zoveel +2's gegeven als -1's.

Hoedanook, als het goed is geeft rens-br dus vooral negatieve scores als mensen doelbewust in jouw stroom pissen om het voor de rest van de zwemmers te verpesten, ongeacht welke kant ze uit zwemmen ;)

[Reactie gewijzigd door ACM op 27 september 2019 13:56]

Het valt me sowieso op dat er een kleine overlap zit tussen meeste moderators en karma-ranglijkst. Bij die mensen is hun karma door moderatie een enorm substantiele bijdrage. Ik zou bijna concluderen dat er teveel karmascore aan het doen van moderaties wordt uitgegeven ;).

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 27 september 2019 14:28]

Gezien de hoeveelheid moderaties die ze gedaan hebben, is het wmb ook niet zo gek dat ze er veel karma aan over hebben gehouden. Als je dat zou halveren zouden veel van hen nog steeds hoog staan.

En als we dat al zouden aanpassen, dan moeten we natuurlijk ook kijken of het wel eerlijk is dat mensen voor het plaatsen van heel veel forumposts en reacties zoveel karma krijgen ;)
Het valt me sowieso op dat er een kleine overlap zit tussen meeste moderators en karma-ranglijkst. Bij die mensen is hun karma door moderatie een enorm substantiele bijdrage. Ik zou bijna concluderen dat er teveel karmascore aan het doen van moderaties wordt uitgegeven ;).
Mijn moderaties zorgen voor 38% van mijn totale karmaverdeling. Vooral in begin periode modde ik veel, daarna is het wel afgenomen en heb ik mijn karma op andere wijze binnen geharkt. Bovendien is de berekening van het karmasysteem ook een aantal keren op de schop gegaan en herzien. ;)
Nee, het was helemaal niet aan Rens gericht.
Sorry als het zo overkwam @Rens b

Mijn punt was meer.. als je de regels ovetreedt dan wordt je gemod.
Dat Rens zijn naam in mijn quote staat was onhandig van mij. :/

edit: Nog een leuke statistiek zou zijn de 20 mensen die het meest zijn gemod.

[Reactie gewijzigd door MrMonkE op 27 september 2019 20:41]

Het gaat hier over een ander soort moderaten, namelijk het toekennen van een score aan een post hier onder artikelen. Dat kan in beginsel iedereen (totdat je er misbruik van maakt en het wordt uitgezet voor je ;)) :)
Meh.. Bor heeft me wel eens gemaild hierover.. O-)


ps: Dank voor je uitleg, ik had dat inderdaad niet begrepen.

[Reactie gewijzigd door MrMonkE op 28 september 2019 10:45]

.. meh .. meer fail .. meer sorry

Ik weet ook helemaal niet wie hij is.
De vraag is, waarom was er in 2002 zoveel forum activiteit?
Volgens mij geeft @Scripted het antwoord. Toen werd er via het forum gereageerd op het nieuws.
De jaren daarvoor niet?
De jaren daarvoor groeide tweakers als platform natuurlijk. Het is niet met het aantal gebruikers dat er in 2002 was begonnen.
Grappig dat die meest-gewaardeerde comment van Cheetah nogal een rant is op de nieuwe tweakers-update :-p
Het was ook wel een terechte en goed-verwoorde rant.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone 11 Microsoft Xbox Series X LG OLED C9 Google Pixel 4 CES 2020 Samsung Galaxy S20 4G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

'14 '15 '16 '17 2018

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2020 Hosting door True