ik heb sinds dit weekend ook een playbar. Ik ben over een aantal dingen minder enthousiast.
Ik ga deze review niet kapen, maar wil toch mijn ervaring delen. Ik heb zelf al ruim 2 jaar meerdere sonos componenten en ben eigenlijk wel een fanboy van het systeem.
- geen dts support anno 2013,
- sonos is vergeten dat de meeste tv's geen dd5.1 doorsturen via hdmi naar optisch
- en dan is er ook maar één optische aansluiting
Als je op t sonos forum leest is dit probleem eigenlijk al sinds de launch en heeft Sonos dts als "under construction" staan. Daarnaast blijkt dat steeds meer blurays als voornaamste spoor dts gaan krijgen én daar komt bovenop dat de XboxOne alleen dts doorstuurt via optisch.
Dus Sonos vergeet effe een redelijke grote, groeiende doelgroep.
Voor het 2e probleem zegt sonos dood leuk als slogan 1 kabel van je tv naar je playbar en je hebt fantastische surround, maar vergeten te melden dat er amper tv's zijn die via hdmi een surround geluid naar optisch geven en dat ze geen 3rd party hdmi naar optische switchen ondersteunen of optical switches.
En diegene die ik vind/lees in de sonos forums zijn nogal prijzig, en dat voor een apparaat wat toch wel qua prijs aan de bovenkant van de soundbar markt hangt!!
En om dit af te zetten als "deze problemen worden veroorzaakt door derden" is wel heel makkelijk. Een bedrijf als Sonos zou dondersgoed moeten weten wat er speelt op de markt.
Ik vind dan de term "home theatre" ook wel erg misleidend.
Ik vind dat anno 2013 de bovenstaande issues niet weggewimpeld mogen worden onder de mantel van "maar hij is zo makkelijke te bedienen, en hij klinkt goed als je hem goed aansluit".
Het geluid is wel goed, een heel helder geluid met een mooie mid. Zeker als er muziek in de film/serie zit hoor je waar Sonos groot mee is geworden.
Surround technisch.. alleen bij echte dd5.1 sporen komt het systeem tot zijn recht, anders bedenkt het system(net als alle virtual surround systemen) er galmen bij, of gaat t geluid aan/uit. dwz het systeem moet ter plekke iets bedenken en dat gaat meestal niet goed.
De SUB is niet onmisbaar omdat het mooi voor een lekker tv geluid zorgt, maar bij explosies mis je hem wel omdat de playbar dan te kort komt.
Kortom.
De playbar klinkt érg goed en is supermakkelijk in te stellen, maar er zitten wel een paar belangrijke kanttekeningen aan die anno 2013 toch eigenlijk niet moeten kunnen.
En als we dan nog eens de kosten van 2x play:1 of 2x play:3 nemen in combi met een sub.. dan praten we over een systeem wat je 2000 euro kost waarbij je eigenlijk maar van 1 bron een mooie dd5.1 surround ervaring kunt krijgen.
Ben je al tevreden met een betere stereo ervaring dan is de playbar ook erg goed, alhoewel er voor 699 veel beter klinkende opties zijn die ook minder kosten én er over het algemeen al een sub bij leveren. Want de sub kost je ook nog eens 699 euro!
Wil jij wel surround en kijk jij alleen tv via je interactieve decoder of via je ci+ dan heb je een mooie surround ervaring voor 2000 pietermannen(want dan moet je t setje wel compleet maken), heb je net als mij nog eens de behoefte om via een spelcomputer, bluray speler en mediaspeler surround te ervaren dan is de playbar niet geschikt voor jou.
Voor 2000 euro zijn er legio systemen die dit allemaal wel ondersteunen en met zelfs ruimte om daar eventueel een Connect bij aan te schaffen als je persé sonos over je versterker wil.
Ik had graag mijn lompe surround systeem willen verwisselen voor de mooie playbar, maar de problemen wegen hier niet tegen op.
[Reactie gewijzigd door Anoniem: 409621 op 24 juli 2024 23:30]