Door Jelle Stuip

Redacteur

Microsoft Surface Studio 2 Review

Scherpe tekentafel met verouderde cpu

16-02-2019 • 06:00

145

Multipage-opmaak

Exterieur

Samengevat

De Surface Studio 2 is een all-in-one die zich laat omklappen tot tekentafel. De behuizing is stevig en het scharnier werkt erg goed. Helaas heeft Microsoft gekozen voor een quadcore laptopprocessor uit 2017. Met een prijs van ruim 4000 euro voor de goedkoopste uitvoering hadden we meer verwacht. Het scherm is dankzij de hoge resolutie een lust voor het oog, maar mocht in dci-p3-stand beter gekalibreerd zijn. De aansluitingen zijn achterop geplaatst en dat is niet de meest praktische plek. De ssd en het werkgeheugen zijn toegankelijk en eventueel te upgraden.

Microsoft bracht in 2019 drie nieuwe Surface-apparaten uit in Nederland. De Surface Laptop 2 en de Surface Pro 6 hebben we al gereviewd, maar Microsoft had ook nog een iets groter systeem in petto: de Surface Studio 2. De Studio 2 is sinds 7 februari ook in Nederland en België te koop en lijkt dankzij het touchscreen een soort grote Surface Pro-tablet te zijn. Of het ook meer is dan een grote Surface Pro, lees je in deze review.

De Studio is Microsofts all-in-one, voorzien van een 28"-scherm met touchscreen en een voet waarin de hardware is verborgen. Net als bij de kleinere Surface-apparaten is de behuizing van zilvergrijs magnesium, dat een luxe uitstraling geeft en bovendien stevig aanvoelt. De basis is ongeveer 25 centimeter breed en 22,5 centimeter diep, en het geheel is iets meer dan 3 centimeter hoog. Aan de voor- en zijkanten heeft Microsoft duidelijk een 'less is more'-design toegepast. Een dunne inkeping geeft de basis nog een eigen uitstraling, maar verder lijkt het om een massief blok magnesium te gaan.

De achterkant van dat 'blok' is afgerond en daar heeft Microsoft de aansluitingen aangebracht. We zien die ontwerpkeuze bij meer all-in-ones, zoals Apples iMac, en hoewel het systeem er daardoor aan de voorkant opgeruimd uitziet, is het een ramp als je daadwerkelijk gebruik wilt maken van de usb-poorten of de kaartlezer.

Microsoft Surface Studio 2Microsoft Surface Studio 2

Die poorten bestaan uit vier usb 3.0-aansluitingen, met daarnaast een gigabit-ethernetaansluiting. Aan de andere kant van de voedingsaansluiting zit een usb-c-connector, die geschikt is voor usb 3.0- en videodoorvoer. Met het juiste usb-c-dock kun je op die manier een 4k-scherm op 60Hz aansluiten. Verder zijn er nog een sd-kaartlezer en een mini-jackin- en uitgang aanwezig. Het was praktischer geweest als er een usb- of koptelefoonaansluiting aan de zijkant van het scherm was verwerkt, maar dat zou het strakke ontwerp van de Studio 2 onderbreken.

Je zou in eerste instantie denken dat een kaartlezer aan de voorkant van de basis een uitkomst is, maar dan heb je geen rekening gehouden met misschien wel de belangrijkste functie van de Studio 2: het platklappen van het scherm. Het scherm heeft een 'zero gravity'-scharnier, wat inhoudt dat je het zonder veel moeite schuin omlaag kunt klappen. De onderrand van het scherm heeft een plastic strip, waarmee het op tafel leunt. Net als bij een echte tekentafel staat het scherm dan onder een hoek, waardoor je erop kunt tekenen. Daarvoor levert Microsoft de Surface Pen 4 met 4096 drukniveaus mee, die op alle kleinere Surface-apparaten een optie is.

Microsoft Surface Studio 2Microsoft Surface Studio 2

Inloggen, toetsenbord, touchpad en dial

De stylus wordt dus meegeleverd, maar dat geldt niet voor de Dial. Aan die hockeypuck hebben we in de review van de Surface Book 2 al aandacht besteed en op het grote scherm van de studio komt de Dial helemaal tot zijn recht. In ondersteunde software kun je hem gebruiken om bijvoorbeeld kleuren uit te zoeken, de grootte van je brush aan te passen of je liniaal te draaien. Schrijver dezes is geen artiest, maar het valt je niet moeilijk voor te stellen dat het schuin geplaatste, grote scherm, in combinatie met de Dial en de stylus ideaal is voor grafisch ontwerpers. Het puntje van de Surface Pen is van rubber, waardoor die een goede 'grip' op het scherm heeft en je vrij precies kunt tekenen. Microsoft geeft voor het scherm van de Studio 2 een latency van ~47ms op, terwijl de Surface Pro 6 een latency van ~21ms heeft. Als je beide systemen naast elkaar zet is het verschil duidelijk te merken; bij snelle penstreken zie je dat het gene dat je tekent net wat later op het scherm verschijnt, terwijl het bij de Pro 6 bijna lijkt alsof de inkt direct uit je stylus op het scherm terechtkomt. Houd je de stylus scheef tegen het scherm aan, dan kun je 'tilt inking' gebruiken, waarmee je net als met een normaal potlood 'schaduwen' kunt aanbrengen. De achterkant van de stylus heeft een rubberen dopje dat je als gum kunt gebruiken en dat daarom wel wat wegheeft van een echte gum.

Microsoft Surface Studio 2

Ben je klaar met ontwerpen, dan kun je het scherm zonder veel kracht te zetten weer omhoogklappen om verder te werken met toetsenbord en muis. Van de set die wordt bijgeleverd, zijn we niet bijzonder onder de indruk. Het toetsenbord is in dezelfde stijl als de Studio van een magnesiumlegering gemaakt en heeft vlakke toetsen met rubberen domeswitches. De hoeveelheid travel is prima in vergelijking met de gemiddelde laptop, maar we hadden graag gezien dat het oppervlak was voorgevormd, zodat je vingers tijdens blind typen de toetsen makkelijk kunnen vinden. De voeding van het toetsenbord bestaat uit twee AAA-batterijen, wat waarschijnlijk niet genoeg is om het toetsenbord ook nog van achtergrondverlichting te voorzien. Dat ontbreekt dus.

De muis is volledig van plastic gemaakt en doet daardoor goedkoop aan. In vergelijking met de muis die Apple bij de iMac levert, heeft dit exemplaar een grotere bolling, waardoor je hand niet plat op de muis ligt, maar je het gevoel hebt de muis vast te hebben en meer controle hebt. Inloggen gaat, tot slot, door middel van gezichtsherkenning, zoals dat ook in andere Surface-apparaten is geïmplementeerd.

Microsoft Surface Studio 2

Specificaties, upgrades en benchmarks

De eerste generatie Surface Studio kwam na een aankondiging in oktober 2016 uiteindelijk in juni 2017 in Nederland op de markt. Het ging toen om een model met een Skylake-processor en een Maxwell-gpu. Op dat moment waren van beide chips de opvolgers, Kaby Lake en Pascal, al beschikbaar. Met de Surface Studio 2 doet Microsoft eigenlijk hetzelfde; de Studio 2 is sinds begin februari 2019 in Nederland beschikbaar en is voorzien van een Kaby Lake-quadcore en een GTX 1060 of 1070-videokaart. Van die videokaart zijn onlangs opvolgers verschenen in de vorm van de RTX 2060 en 2070. Die RTX-opvolgers zijn nog vrij nieuw en omdat de Surface Studio geen gamemachine is, vinden we het niet erg dat Microsoft het systeem nog voorziet van GTX 10-gpu's. De Kaby Lake-processor is echter wel een tegenvaller. De opvolger, in de vorm van Coffee Lake, is al sinds april 2018 verkrijgbaar, heeft zes in plaats van vier cores en is ook nog eens hoger geklokt.

De drie versies die Microsoft in Nederland en België levert, zijn allemaal voorzien van de Core i7-7820HQ-processor uit de eerdergenoemde Kaby Lake-generatie. Kies je voor de 'goedkoopste' uitvoering, dan is die verder voorzien van 16GB geheugen, een GTX 1060-gpu en een 1TB ssd. De duurdere uitvoeringen hebben 32GB geheugen, een GTX 1070-gpu en een 1 of 2TB-ssd. De prijzen zijn niet misselijk; de goedkoopste uitvoering kost 4150 euro, terwijl de versie met een 1070 en 1TB-ssd 5000 euro kost. Het topmodel is bij Microsoft verkrijgbaar voor 5500 euro. Gelukkig kun je de verschillende modellen ook voor honderden euro's minder krijgen, leert een blik in de Pricewatch.

Microsoft Surface Studio 2
Processor Intel Core i7-7820HQ
Cores/threads 4/8
Klokfrequentie (turbo) 2,9GHz (3,9GHz)
Gpu Intel HD Graphics 630
Nvidia GeForce GTX 1070
Werkgeheugen 32GB ddr4-2400, dualchannel
Ssd Toshiba XG5 1TB
Wifi Marvell Avastar Wireless-AC
Scherm 28", 4500x3000 pixels, ips
Schermpaneel Sharp LQ282D1JC01
Besturingssysteem Windows 10 Pro

Die hardware is allemaal verwerkt in de basis van het systeem en zoals we bij andere Surface-producten gewend zijn, verwachtten we eigenlijk die hardware achteraf niet te kunnen upgraden, maar Microsoft stelde ons voor een aangename verrassing.

Microsoft Surface Studio 2

De onderkant van de Studio 2 is te verwijderen en als je de plaat die je vervolgens tegenkomt, eveneens verwijdert, kun je de ventilators voorzichtig van het moederbord loshalen. Dan heb je in ieder geval al toegang tot de m2-ssd en dat is niet het enige, want ook het werkgeheugen is te upgraden als je de koeling van cpu en gpu verwijdert. Upgraden of repareren is daarmee nog geen fluitje van een cent, zoals bij laptops die daarvoor speciale klepjes in de bodemplaat hebben, maar het is een verademing in vergelijking met Microsofts andere Surface-producten.

Benchmarks

We hebben de Kaby Lake-cpu in de Studio 2 op de proef gesteld met behulp van een aantal benchmarks en daarbij was het nog een uitdaging om goed vergelijkingsmateriaal te selecteren. De Studio 2 is namelijk voorzien van laptophardware en daarom hebben we een aantal laptops toegevoegd die we in het afgelopen jaar hebben getest. Daarnaast is de formfactor die van een desktop, of eigenlijk een all-in-one, en daarom hebben we de iMac Pro en de Corsair One Pro toegevoegd. Ter vergelijking hebben we ook het snelste mobiele Surface-apparaat, de Surface Book 2 15" aan de vergelijking gevoegd.

  • Cinebench R15 - Multi
  • Cinebench R15 - Single
Cinebench R15 - Multi
Pc Videochip Cpu/soc Gemiddelde score in punten (hoger is beter)
Apple iMac Pro (2017) Rad. Pro Vega 64 Xeon W-2150B
2.045
Asus ROG Strix Scar II GL704GW GF RTX 2070 Ci7-8750H
1.215
Dell XPS 15 9570 GF GTX 1050 Ti Max-Q Ci7-8750H
1.114
Medion Erazer X6807 GF GTX 1060 (1280c) Ci7-8750H
1.052
MSI GL63 8SE-058NL GF RTX 2060 Ci7-8750H
1.047
Corsair One Pro GF GTX 1080 Ci7-7700K
959
Apple MacBook Pro 2018 15,4" Rad. Pro 560X Ci9-8950HK
945
Lenovo Legion Y530-15ICH GF GTX 1050 Ci5-8300H
843
Microsoft Surface Studio 2 GF GTX 1070 Ci7-7820HQ
760
Microsoft Surface Book 2 15" GF GTX 1060 (1280c) Ci7-8650U
648
Cinebench R15 - Single
Pc Videochip Cpu/soc Gemiddelde score in punten (hoger is beter)
Apple iMac Pro (2017) Rad. Pro Vega 64 Xeon W-2150B
195
Corsair One Pro GF GTX 1080 Ci7-7700K
192
Apple MacBook Pro 2018 15,4" Rad. Pro 560X Ci9-8950HK
184
MSI GL63 8SE-058NL GF RTX 2060 Ci7-8750H
175
Dell XPS 15 9570 GF GTX 1050 Ti Max-Q Ci7-8750H
173
Asus ROG Strix Scar II GL704GW GF RTX 2070 Ci7-8750H
173
Lenovo Legion Y530-15ICH GF GTX 1050 Ci5-8300H
172
Medion Erazer X6807 GF GTX 1060 (1280c) Ci7-8750H
168
Microsoft Surface Book 2 15" GF GTX 1060 (1280c) Ci7-8650U
167
Microsoft Surface Studio 2 GF GTX 1070 Ci7-7820HQ
166

In Cinebench blijkt meteen al dat de quadcoreprocessor met 45 watt tdp niet de snelste is. De hexacores zijn allemaal sneller, net als de Coffee Lake-quadcore in de Legion Y530. De iMac Pro heeft een tiencore-cpu en voert daarmee het lijstje aan. Dat is niet helemaal eerlijk, want het instapmodel van de iMac Pro, dat ongeveer evenveel kost als de door ons geteste Studio 2, heeft een octacore-cpu en zou daarmee iets lager scoren, hoewel dat systeem nog steeds bovenaan het lijstje zou eindigen.

  • Cloud Gate
  • Time Spy
  • Firestrike Graphics
  • Firestrike Physics
  • Firestrike
3DMark Cloud Gate
Pc Videochip Cpu/soc Gemiddelde score in punten (hoger is beter)
Apple iMac Pro (2017) Rad. Pro Vega 64 Xeon W-2150B
44.138
Asus ROG Strix Scar II GL704GW GF RTX 2070 Ci7-8750H
34.569
MSI GL63 8SE-058NL GF RTX 2060 Ci7-8750H
34.519
Medion Erazer X6807 GF GTX 1060 (1280c) Ci7-8750H
31.944
Microsoft Surface Studio 2 GF GTX 1070 Ci7-7820HQ
26.921
Dell XPS 15 9570 GF GTX 1050 Ti Max-Q Ci7-8750H
25.899
Lenovo Legion Y530-15ICH GF GTX 1050 Ci5-8300H
22.058
Apple MacBook Pro 2018 15,4" Rad. Pro 560X Ci9-8950HK
20.964
Microsoft Surface Book 2 15" GF GTX 1060 (1280c) Ci7-8650U
14.493
3DMark Time Spy - Graphics
Laptop Videochip Cpu/soc Gemiddelde score in punten (hoger is beter)
Asus ROG Strix Scar II GL704GW GF RTX 2070 Ci7-8750H
7.267
Corsair One Pro GF GTX 1080 Ci7-7700K
7.187
Apple iMac Pro (2017) Rad. Pro Vega 64 Xeon W-2150B
6.405
MSI GL63 8SE-058NL GF RTX 2060 Ci7-8750H
6.056
Microsoft Surface Studio 2 GF GTX 1070 Ci7-7820HQ
5.452
Medion Erazer X6807 GF GTX 1060 (1280c) Ci7-8750H
3.615
Microsoft Surface Book 2 15" GF GTX 1060 (1280c) Ci7-8650U
3.074
Dell XPS 15 9570 GF GTX 1050 Ti Max-Q Ci7-8750H
2.074
Lenovo Legion Y530-15ICH GF GTX 1050 Ci5-8300H
1.801
Apple MacBook Pro 2018 15,4" Rad. Pro 560X Ci9-8950HK
1.604
3DMark Fire Strike - Graphics
Pc Videochip Cpu/soc Gemiddelde score in punten (hoger is beter)
Corsair One Pro GF GTX 1080 Ci7-7700K
21.701
Asus ROG Strix Scar II GL704GW GF RTX 2070 Ci7-8750H
19.884
Apple iMac Pro (2017) Rad. Pro Vega 64 Xeon W-2150B
18.865
MSI GL63 8SE-058NL GF RTX 2060 Ci7-8750H
15.977
Microsoft Surface Studio 2 GF GTX 1070 Ci7-7820HQ
15.453
Medion Erazer X6807 GF GTX 1060 (1280c) Ci7-8750H
11.428
Dell XPS 15 9570 GF GTX 1050 Ti Max-Q Ci7-8750H
7.433
Lenovo Legion Y530-15ICH GF GTX 1050 Ci5-8300H
6.010
Apple MacBook Pro 2018 15,4" Rad. Pro 560X Ci9-8950HK
5.653
3DMark Fire Strike - Physics
Pc Videochip Cpu/soc Gemiddelde score in punten (hoger is beter)
Apple iMac Pro (2017) Rad. Pro Vega 64 Xeon W-2150B
21.505
Asus ROG Strix Scar II GL704GW GF RTX 2070 Ci7-8750H
16.707
MSI GL63 8SE-058NL GF RTX 2060 Ci7-8750H
16.237
Dell XPS 15 9570 GF GTX 1050 Ti Max-Q Ci7-8750H
15.358
Medion Erazer X6807 GF GTX 1060 (1280c) Ci7-8750H
14.765
Apple MacBook Pro 2018 15,4" Rad. Pro 560X Ci9-8950HK
14.106
Corsair One Pro GF GTX 1080 Ci7-7700K
13.488
Lenovo Legion Y530-15ICH GF GTX 1050 Ci5-8300H
12.305
Microsoft Surface Studio 2 GF GTX 1070 Ci7-7820HQ
11.005
3DMark Fire Strike
Pc Videochip Cpu/soc Gemiddelde score in punten (hoger is beter)
Corsair One Pro GF GTX 1080 Ci7-7700K
17.422
Asus ROG Strix Scar II GL704GW GF RTX 2070 Ci7-8750H
17.235
Apple iMac Pro (2017) Rad. Pro Vega 64 Xeon W-2150B
15.144
MSI GL63 8SE-058NL GF RTX 2060 Ci7-8750H
14.453
Microsoft Surface Studio 2 GF GTX 1070 Ci7-7820HQ
12.830
Medion Erazer X6807 GF GTX 1060 (1280c) Ci7-8750H
10.071
Dell XPS 15 9570 GF GTX 1050 Ti Max-Q Ci7-8750H
6.753
Lenovo Legion Y530-15ICH GF GTX 1050 Ci5-8300H
5.534
Apple MacBook Pro 2018 15,4" Rad. Pro 560X Ci9-8950HK
5.002

Op grafisch gebied kan de Studio 2 goed meekomen, dankzij de GTX 1070-gpu. Toch zijn de scores niet zo hoog als je zou verwachten van een systeem met een GTX 1070-videokaart. We hebben de scores van 3DMark Fire Strike uitgesplitst en dan wordt meteen duidelijk waar dat aan ligt. In de Physics-test, die de processor van een score voorziet, eindigt de Studio 2 onderaan, terwijl de gpu in de Graphics-test helemaal niet verkeerd presteert.

  • Lightroom - Exporteren
  • Photoshop CC - Gpu accelerated
  • PCMark Home v3
Lightroom - Exporteren
Pc Videochip Cpu/soc Gemiddelde tijd in seconden (lager is beter)
Apple iMac Pro (2017) Rad. Pro Vega 64 Xeon W-2150B
33s
Lenovo Legion Y530-15ICH GF GTX 1050 Ci5-8300H
50s
Medion Erazer X6807 GF GTX 1060 (1280c) Ci7-8750H
50s
Corsair One Pro GF GTX 1080 Ci7-7700K
50s
Microsoft Surface Studio 2 GF GTX 1070 Ci7-7820HQ
53s
Microsoft Surface Book 2 15" GF GTX 1060 (1280c) Ci7-8650U
57s
Photoshop CC - Gpu accelerated
Pc Videochip Cpu/soc Gemiddelde tijd in seconden (lager is beter)
Apple iMac Pro (2017) Rad. Pro Vega 64 Xeon W-2150B
45s
Corsair One Pro GF GTX 1080 Ci7-7700K
46s
Medion Erazer X6807 GF GTX 1060 (1280c) Ci7-8750H
50s
Lenovo Legion Y530-15ICH GF GTX 1050 Ci5-8300H
53s
Microsoft Surface Studio 2 GF GTX 1070 Ci7-7820HQ
59s
Microsoft Surface Book 2 15" GF GTX 1060 (1280c) Ci7-8650U
1m1s
PCMark Home v3
Laptop Videochip Cpu/soc Gemiddelde score in punten (hoger is beter)
Asus ROG Strix Scar II GL704GW GF RTX 2070 Ci7-8750H
4.342
Dell XPS 15 9570 GF GTX 1050 Ti Max-Q Ci7-8750H
3.806
Medion Erazer X6807 GF GTX 1060 (1280c) Ci7-8750H
3.787
MSI GL63 8SE-058NL GF RTX 2060 Ci7-8750H
3.709
Apple MacBook Pro 2018 15,4" Rad. Pro 560X Ci9-8950HK
3.617
Lenovo Legion Y530-15ICH GF GTX 1050 Ci5-8300H
3.529
Microsoft Surface Studio 2 GF GTX 1070 Ci7-7820HQ
3.401

Lightroom en PCMark zijn benchmarks waarbij de processor op de proef wordt gesteld, terwijl de gpu in Photoshop ook wordt gebruikt voor versnelling van sommige bewerkingen. Dankzij de verouderde cpu kunnen we ook in deze benchmarks niet onder de indruk raken van de prestaties van de Surface Studio 2. Het systeem is echter ook voorzien van een vlotte gpu en hoewel de Studio 2 niet bedoeld is voor games, kun je er natuurlijk wel gewoon op gamen.

  • Rise of the Tomb Raider - 1080p - Ultra
  • Rise of the Tomb Raider - 1080p - Medium
  • Rise of the Tomb Raider - 4k - Medium
  • Rise of the Tomb Raider - 4k - Ultra
Rise of the Tomb Raider - 1080p - Ultra
Laptop Videochip Cpu/soc Gemiddelde framerate in fps (hoger is beter)
Asus ROG Strix Scar II GL704GW GF RTX 2070 Ci7-8750H
103,0
Microsoft Surface Studio 2 GF GTX 1070 Ci7-7820HQ
96,9
MSI GL63 8SE-058NL GF RTX 2060 Ci7-8750H
87,8
Medion Erazer X6807 GF GTX 1060 (1280c) Ci7-8750H
55,4
Dell XPS 15 9570 GF GTX 1050 Ti Max-Q Ci7-8750H
34,0
Apple MacBook Pro 2018 15,4" Rad. Pro 560X Ci9-8950HK
27,8
Lenovo Legion Y530-15ICH GF GTX 1050 Ci5-8300H
27,7
Rise of the Tomb Raider - 1080p - Medium
Pc Videochip Cpu/soc Gemiddelde framerate in fps (hoger is beter)
Microsoft Surface Studio 2 GF GTX 1070 Ci7-7820HQ
133,3
Asus ROG Strix Scar II GL704GW GF RTX 2070 Ci7-8750H
111,0
MSI GL63 8SE-058NL GF RTX 2060 Ci7-8750H
108,1
Medion Erazer X6807 GF GTX 1060 (1280c) Ci7-8750H
92,7
Dell XPS 15 9570 GF GTX 1050 Ti Max-Q Ci7-8750H
57,6
Lenovo Legion Y530-15ICH GF GTX 1050 Ci5-8300H
48,4
Apple MacBook Pro 2018 15,4" Rad. Pro 560X Ci9-8950HK
41,9
Rise of the Tomb Raider - 4k - Medium
Laptop Videochip Cpu/soc Gemiddelde framerate in fps (hoger is beter)
Asus ROG Strix Scar II GL704GW GF RTX 2070 Ci7-8750H
58,0
Microsoft Surface Studio 2 GF GTX 1070 Ci7-7820HQ
49,3
MSI GL63 8SE-058NL GF RTX 2060 Ci7-8750H
49,1
Medion Erazer X6807 GF GTX 1060 (1280c) Ci7-8750H
29,2
Lenovo Legion Y530-15ICH GF GTX 1050 Ci5-8300H
11,0
Rise of the Tomb Raider - 4k - Ultra
Laptop Videochip Cpu/soc Gemiddelde framerate in fps (hoger is beter)
Asus ROG Strix Scar II GL704GW GF RTX 2070 Ci7-8750H
38,0
MSI GL63 8SE-058NL GF RTX 2060 Ci7-8750H
32,0
Microsoft Surface Studio 2 GF GTX 1070 Ci7-7820HQ
32,0
Medion Erazer X6807 GF GTX 1060 (1280c) Ci7-8750H
17,7
Lenovo Legion Y530-15ICH GF GTX 1050 Ci5-8300H
7,3

In Rise of the Tomb Raider halen we prima resultaten op 1080p-resolutie en zelfs op 4k kun je redelijk gamen als je het bij Medium-instellingen houdt. Op native schermresolutie gamen zouden we niet aanbevelen; je hebt dan nog eens meer dan anderhalf keer zo veel pixels aan te sturen als op 4k-resolutie en dat is bij grafisch intensieve games zelfs voor de relatief krachtige GTX 1070 te veel. In de praktijk is het dan ook handiger om een extern beeldscherm met full-hd- of quad-hd-resolutie aan te sluiten en daar vervolgens op te gamen.

  • GTA V - 1080p - Ultra
  • GTA V - 1080p - Medium
  • GTA V - 4k - Medium
  • GTA V - 4k - Ultra
GTA V - 1080p - Ultra
Laptop Videochip Cpu/soc Gemiddelde framerate in fps (hoger is beter)
Asus ROG Strix Scar II GL704GW GF RTX 2070 Ci7-8750H
79,0
MSI GL63 8SE-058NL GF RTX 2060 Ci7-8750H
71,9
Microsoft Surface Studio 2 GF GTX 1070 Ci7-7820HQ
70,9
Medion Erazer X6807 GF GTX 1060 (1280c) Ci7-8750H
61,1
Dell XPS 15 9570 GF GTX 1050 Ti Max-Q Ci7-8750H
40,6
Lenovo Legion Y530-15ICH GF GTX 1050 Ci5-8300H
37,3
Apple MacBook Pro 2018 15,4" Rad. Pro 560X Ci9-8950HK
23,7
GTA V - 1080p - Medium
Laptop Videochip Cpu/soc Gemiddelde framerate in fps (hoger is beter)
Asus ROG Strix Scar II GL704GW GF RTX 2070 Ci7-8750H
110,0
MSI GL63 8SE-058NL GF RTX 2060 Ci7-8750H
102,4
Medion Erazer X6807 GF GTX 1060 (1280c) Ci7-8750H
97,5
Microsoft Surface Studio 2 GF GTX 1070 Ci7-7820HQ
94,0
Dell XPS 15 9570 GF GTX 1050 Ti Max-Q Ci7-8750H
79,2
Lenovo Legion Y530-15ICH GF GTX 1050 Ci5-8300H
69,4
Apple MacBook Pro 2018 15,4" Rad. Pro 560X Ci9-8950HK
46,4
GTA V - 4k - Medium
Laptop Videochip Cpu/soc Gemiddelde framerate in fps (hoger is beter)
Asus ROG Strix Scar II GL704GW GF RTX 2070 Ci7-8750H
76,0
Microsoft Surface Studio 2 GF GTX 1070 Ci7-7820HQ
64,9
MSI GL63 8SE-058NL GF RTX 2060 Ci7-8750H
63,7
Medion Erazer X6807 GF GTX 1060 (1280c) Ci7-8750H
41,6
Lenovo Legion Y530-15ICH GF GTX 1050 Ci5-8300H
21,5
GTA V - 4k - Ultra
Laptop Videochip Cpu/soc Gemiddelde framerate in fps (hoger is beter)
Asus ROG Strix Scar II GL704GW GF RTX 2070 Ci7-8750H
42,0
Microsoft Surface Studio 2 GF GTX 1070 Ci7-7820HQ
37,5
MSI GL63 8SE-058NL GF RTX 2060 Ci7-8750H
33,9
Medion Erazer X6807 GF GTX 1060 (1280c) Ci7-8750H
22,5
Lenovo Legion Y530-15ICH GF GTX 1050 Ci5-8300H
6,3
  • Far Cry 5 - 1920x1080 - Normal
  • Far Cry 5 - 1920x1080 - Ultra
  • Far Cry 5 - 3840x2160 - Normal
  • Far Cry 5 - 3840x2160 - Ultra
Far Cry 5 - 1920x1080 - Normal
Laptop Videochip Cpu/soc Gemiddelde framerate in fps (hoger is beter)
Asus ROG Strix Scar II GL704GW GF RTX 2070 Ci7-8750H
105,0
Microsoft Surface Studio 2 GF GTX 1070 Ci7-7820HQ
95,0
MSI GL63 8SE-058NL GF RTX 2060 Ci7-8750H
94,0
Medion Erazer X6807 GF GTX 1060 (1280c) Ci7-8750H
71,0
Dell XPS 15 9570 GF GTX 1050 Ti Max-Q Ci7-8750H
43,0
Lenovo Legion Y530-15ICH GF GTX 1050 Ci5-8300H
42,0
Apple MacBook Pro 2018 15,4" Rad. Pro 560X Ci9-8950HK
34,0
Far Cry 5 - 1920x1080 - Ultra
Laptop Videochip Cpu/soc Gemiddelde framerate in fps (hoger is beter)
Asus ROG Strix Scar II GL704GW GF RTX 2070 Ci7-8750H
97,0
MSI GL63 8SE-058NL GF RTX 2060 Ci7-8750H
86,0
Microsoft Surface Studio 2 GF GTX 1070 Ci7-7820HQ
84,0
Medion Erazer X6807 GF GTX 1060 (1280c) Ci7-8750H
59,0
Dell XPS 15 9570 GF GTX 1050 Ti Max-Q Ci7-8750H
35,0
Lenovo Legion Y530-15ICH GF GTX 1050 Ci5-8300H
31,0
Apple MacBook Pro 2018 15,4" Rad. Pro 560X Ci9-8950HK
27,5
Far Cry 5 - 3840x2160 - Normal
Laptop Videochip Cpu/soc Gemiddelde framerate in fps (hoger is beter)
Asus ROG Strix Scar II GL704GW GF RTX 2070 Ci7-8750H
49,0
MSI GL63 8SE-058NL GF RTX 2060 Ci7-8750H
39,0
Microsoft Surface Studio 2 GF GTX 1070 Ci7-7820HQ
38,0
Medion Erazer X6807 GF GTX 1060 (1280c) Ci7-8750H
24,0
Lenovo Legion Y530-15ICH GF GTX 1050 Ci5-8300H
12,0
Far Cry 5 - 3840x2160 - Ultra
Laptop Videochip Cpu/soc Gemiddelde framerate in fps (hoger is beter)
Asus ROG Strix Scar II GL704GW GF RTX 2070 Ci7-8750H
40,0
MSI GL63 8SE-058NL GF RTX 2060 Ci7-8750H
34,0
Microsoft Surface Studio 2 GF GTX 1070 Ci7-7820HQ
32,0
Medion Erazer X6807 GF GTX 1060 (1280c) Ci7-8750H
20,0
Lenovo Legion Y530-15ICH GF GTX 1050 Ci5-8300H
9,0

In GTA:V en Far Cry 5 zien we ongeveer hetzelfde als in Rise of the Tomb Raider; gamen op full-hd-resolutie is prima, maar op 4k krijgt de gpu het zwaar.

  • PCMark Storage 2.0 - Score
  • PCMark Storage 2.0 - Bandbreedte
PCMark Storage 2.0 - Score
Laptop HDD / SSD Gemiddelde score in punten (hoger is beter)
Medion Erazer X6807 Samsung PM981 512GB
5.066
Asus ROG Strix Scar II GL704GW Intel 660p 512GB
5.063
Apple iMac Pro (2017) Apple AP2048M
5.014
Microsoft Surface Book 2 15" Samsung MZFLW256HEHP
5.008
Dell XPS 15 9570 Hynix PC401 512GB
4.997
MSI GL63 8SE-058NL Kingston RBUSNS8154P3256GJ
4.982
Lenovo Legion Y530-15ICH Toshiba BG3 128GB
4.981
Microsoft Surface Studio 2 Toshiba XG5 1TB
4.962
PCMark Storage 2.0 - Bandbreedte
Laptop HDD / SSD Gemiddelde doorvoersnelheid in MB/s (hoger is beter)
Medion Erazer X6807 Samsung PM981 512GB
479,79
Asus ROG Strix Scar II GL704GW Intel 660p 512GB
473,23
Apple iMac Pro (2017) Apple AP2048M
353,76
Microsoft Surface Studio 2 Toshiba XG5 1TB
322,94
Microsoft Surface Book 2 15" Samsung MZFLW256HEHP
313,95
Dell XPS 15 9570 Hynix PC401 512GB
312,82
MSI GL63 8SE-058NL Kingston RBUSNS8154P3256GJ
273,39
Lenovo Legion Y530-15ICH Toshiba BG3 128GB
267,61

Tot slot kijken we naar de Toshiba-ssd die in de Studio 2 huist. Die bungelt wat punten betreft onderaan het lijstje, maar in de praktijk geeft de bandbreedte die in de PCMark-test wordt gehaald, een beter beeld van de prestaties. Daarbij kan de ssd zich meten met andere nvme-ssd's en daarover hebben we dan ook geen klachten.

Scherm

Het meest onderscheidende onderdeel van de Surface Studio is het scherm, dat schuin kan worden geklapt om vervolgens te worden gebruikt als een soort tekentafel. Behalve die manier van omklappen is het beeldscherm zelf ook bijzonder. Het is namelijk een 28"-paneel met een beeldverhouding van 3:2, zoals bij alle Surface-producten. De resolutie bedraagt 4500x3000 pixels en dat is dus nog flink wat hoger dan een 4k-scherm van 3840x2160 pixels en er is zelfs meer verticale ruimte dan bij een 5k-scherm. Die resolutie op het 28"-scherm leidt tot een pixeldichtheid van 193ppi, wat vergelijkbaar is met de 200ppi die de Surface Laptop haalt. Dat levert, kortom, een scherp beeld op en de individuele pixels kun je alleen onderscheiden als je er met je neus bovenop zit.

  • Schermhelderheid
  • Contrast (max. helderheid)
Schermhelderheid
Pc Resolutie Gemiddelde helderheid in cd/m² (hoger is beter)
Apple iMac Pro 5120x2880
557
Microsoft Surface Studio 2 4500x3000
495
Apple MacBook Pro 2018 15,4" 2880x1800
476
Microsoft Surface Book 2 15" 3240x2160
409
Asus ROG Strix Scar II GL704GW 1920x1080
295
Medion Erazer X6807 1920x1080
284
Lenovo Legion Y530-15ICH 1920x1080
278
MSI GL63 8SE-058NL 1920x1080
217
Contrast (max. helderheid)
Laptop Resolutie Gemiddelde contrast in verhouding (hoger is beter)
Microsoft Surface Book 2 15" 3240x2160
1626:1
Lenovo Legion Y530-15ICH 1920x1080
1536:1
Asus ROG Strix Scar II GL704GW 1920x1080
1463:1
Apple MacBook Pro 2018 15,4" 2880x1800
1440:1
Microsoft Surface Studio 2 4500x3000
1216:1
MSI GL63 8SE-058NL 1920x1080
1166:1
Apple iMac Pro 5120x2880
1107:1
Medion Erazer X6807 1920x1080
938:1

Microsoft koopt het paneel in bij Sharp en dat blijkt een lekker hoge maximale helderheid te hebben. Dat is prettig, want door de glanzende afwerking wil het behoorlijk reflecteren en door de helderheid op te schroeven kun je daar weer voor compenseren. Het contrast is met 1200:1 zoals we gewend zijn van ips-panelen, maar we hebben Surface-producten gezien, zoals de Surface Book 2, die het nog wat beter doen.

Microsoft Surface Studio 2 srgbMicrosoft Surface Studio 2 srgbMicrososft Suface Studio 2 dci p3Microsoft Surface Studio 2 dcip3

Srgb (links) en dci-p3

Vervolgens kijken we naar de kalibratie en voor het kleurbereik biedt Microsoft drie opties: srgb, levendig en dci-p3. Je kunt makkelijk tussen de verschillende standen wisselen door middel van een knopje in het actiecentrum. We hebben de colorimeter en CalMAN-software erbij gepakt om te zien hoe het scherm zich verhoudt tot de beide standaarden en in het geval van srgb blijkt de kalibratie vrij goed te zijn. De grijswaarden worden wat te blauw weergegeven en groen is ondervertegenwoordigd, maar de primaire en secundaire kleuren zitten op de plekken waar je ze zou verwachten. De p3-gamut is een stuk groter dan die van srgb en kan vooral meer groen weergeven. Dat doet het scherm in deze modus ook, maar ook de grijstinten worden veel groener weergegeven, terwijl het witpunt voor p3 hetzelfde zou moeten zijn. Dat maakt de p3-kleurmodus niet bruikbaar zonder dat je zelf aan het kalibreren slaat. Op die kleurmodus na is het scherm van de Studio dankzij de hoge helderheid en resolutie bijzonder fijn om mee te werken, zowel in de 'desktop'-modus als in neergeklapte toestand.

Microsoft Surface Studio 2Microsoft Surface Studio 2

Conclusie

De Surface Studio 2 is de eerste keer dat we een desktop-pc van Microsoft reviewen, maar eigenlijk kwam het systeem ons meteen al bekend voor. Het maakt gebruik van de ingrediënten die we al kennen van de kleinere Surface-apparaten, zoals een stevige, zilvergrijze behuizing van een magnesiumlegering, ondersteuning voor de stylus en de Dial, en natuurlijk een scherm met 3:2-verhouding.

Dat scherm, en vooral de manier waarop het omklapt, maakt de Studio 2 uniek. Het scharnier voelt stevig aan, maar zorgt er toch voor dat je de Studio 2 zonder veel kracht te zetten in een soort tekentafel kunt veranderen. De Studio is niet de eerste all-in-one met zo'n klapscherm, maar de uitvoering is wel erg goed. Het scherm zelf heeft bovendien een hoge resolutie en een dito helderheid, waardoor je ook bij veel omgevingslicht prettig kunt werken.

Ga je vervolgens aan de slag met grafische software, dan is een vlot systeem prettig en daarin schiet de Studio 2 helaas te kort. Microsoft heeft gekozen voor een laptopprocessor, die door zijn lagere tdp al langzamer is dan een desktopprocessor. Dit exemplaar is bovendien nog van de twee jaar oude Kaby Lake-generatie en heeft daarom slechts vier cores. Sinds april 2018 verkoopt Intel al zescoreprocessors, die ook nog eens hoger geklokt zijn, en die hadden we graag in de Studio teruggezien.

De videokaart is wel weer lekker vlot en kan meehelpen in software waarin gpu-versnelling is ingebouwd, maar dat compenseert niet voor de langzame cpu. Mocht je dat willen, dan kun je ook prima gamen met de 1070-videokaart, al zouden we dat niet op de native resolutie van het scherm doen, want dat is in de meeste gevallen te veel gevraagd.

Tot slot kijken we naar de prijs en die is hoog. Ons testexemplaar kost ondanks zijn nu al verouderde hardware 4800 euro. Voor dat geld kun je zelf een veel sneller desktopsysteem met een 5k-scherm erbij bouwen, of voor een paar honderd euro extra heb je een iMac Pro met 5k-scherm en een achtcore-Xeon-processor, die rondjes rent om de i7-cpu in de Surface Studio. Dat maakt de Studio dan ook een wat apart systeem. Aan de ene kant is het tekentafelconcept goed uitgewerkt, maar aan de andere kant kun je voor het draaien van grafische software goed een snelle cpu gebruiken en dat is een quadcore-laptopprocessor van twee jaar oud niet. We zouden dan ook graag een Surface Studio 3 met een krachtigere cpu zien, hoewel de hardware bij dit model achterblijft, zijn we van het Studio-concept wel gecharmeerd geraakt.

  • i7, GTX 1060, 1TB
  • i7, GTX 1070, 1TB
  • i7, GTX 1070, 2TB

Lees meer

Reacties (145)

145
121
79
20
1
14
Wijzig sortering
Sorry hoor Jelle, maar misschien had je echt even moeten kijken naar wat voor soort product het is en daar je review op aan moeten passen.
Het is meer dan een computer ingebouwd in een scherm....

Het is een apparaat bedacht voor de grafische markt, voor mensen die veelvuldig bezig zijn met interactie op het scherm - MET STYLUS !
Door de zeer soepele en innovatieve voet kun je in een handomdraai het scherm (en dus de computer) veranderen in een normaal scherm.

Als ik dan vervolgens zie dat er 0 aandacht aan de stylus wordt geschonken, het hele unique selling point; het veranderen van de hoek van het scherm, in 1 zinnetje wordt weggezet kan ik niet anders concluderen dat je het hele idee achter de surface niet begrijpt en je enkel en alleen een review hebt geschreven zoals je het voor een laptop zou schrijven.

Zoals boven mij al is aangegeven; had dit door iemand uit de grafische industrie laten testen of misschien is er iemand op de redactie doe veelvuldig tekent en zijn ervaringen en indrukken had kunnen delen.
Puur kijkend naar de hardware is het ook een (te) duur apparaat, kijk je echter naar de unieke aspecten dan is het de enige in z'n soort...
Dat het de enige in zijn soort is neemt wat mij betreft niet weg dat er genoeg te zeggen valt over de dingen die wel overeenkomstig zijn met andere producten, zoals de kalibratie, snelheid en upgradebaarheid. We hebben op de redactie geen tekenaar rondlopen en op een hands-on uit 2009 na hebben we ook niet eerder tekentabletten gereviewd. De review is dus ingestoken op datgene waar we wel ervaring mee hebben. Om eerlijk te zijn; als je alle ins en outs over de kwaliteit de stylus en hoe die zich gedraagt op het scherm wilt hebben, dan ben ik bang dat we daarvoor niet de juiste bron zijn, vanwege het gebrek aan de eerder genoemde ervaring. Als ik de review teruglees ben ik het met je eens dat het gedeelte over het scherm wel erg summier is en ik zal daar nog een toevoeging aan doen.
Als Tweakers blijkbaar niet de juiste bron is om een correcte review over dit apparaat te vinden; dan moeten jullie toch zelf ook concluderen dat dit een loos artikel is?
Anders kunnen jullie binnenkort ook reviews van auto's gaan publiceren en dan vervolgens zeggen "ja er valt iets toch objectiefs te schrijven over het aantal PK's"... 8)7
Dat mag jij concluderen als je dat vindt. Dat we geen expert op het gebied van tekentablets in huis hebben betekent niet dat er niets anders over het product te melden valt. Je doet nu alsof het tekenen het enige punt is dat belangrijk is aan de Studio, terwijl snelheid, gebruiksgemak, beeldweergave en upgradebaarheid minstens zo relevant zijn.
Snelheid, gebruiksgemak, beeldweergave en upgradebaarheid zijn allemaal relevante punten; maar staan stuk voor stuk in dienst van de primaire functie van dit apparaat: mensen met een grafische / creatieve achtergrond voorzien van een werkstation wat voor ze gemaakt is.

Ik ben het wel met bovenstaande eens. Om de auto vergelijking nog even door te trekken: dit is alsof TopGear een review schrijft over een terrein wagen en het dan heeft over de de tegenvallende motor, stoelen, rijcomfort, "want dat testen we bij normale auto's ook". Om vervolgens niet te testen hoe het ding offroad rijdt. Dan ga je het doel van het product wel een beetje voorbij en kun je inderdaad twijfelen aan de toegevoegde waarde van de review.
Ik zie dit als een gemiste kans voor Tweakers.
Wat de mooie oplossing was geweest:
Hey, jullie hebben wel een punt, we doen de review opnieuw en behandelen de Surface Studio 2 niet als de zoveelste All-in-one, maar als digitale tekentafel en huren een professionele tekenaar in om ons bij te staan op een gebied waar we minder/weinig verstand van hebben.
Soms is het erkennen van missers een manier om te laten zien dat je goed met kritiek om kunt gaan.
Als er op de redactie geen tekenaar rondloopt, dan nodig je er toch een uit? Hoe vet zou een review artikel op tweakers.net zijn waarbij bijvoorbeeld een bekende Nederlandse striptekenaar wordt uitgenodigd voor een try-out van dit apparaat. Er ontstaan steeds meer apparaten in overkoepelende, grijze gebieden, dan moet het review beleid daar ook op aangepast worden om relevant te blijven.
Het belangrijkste van deze machine is het scherm en de pen input, de rest is bijzaak. Zijn er alternatieven? Tuurlijk. Maar de mensen die voor deze machine in de markt zijn, hebben wel die pen input nodig. Dus zullen we maar kijken:
Cintiq Pro 24" (4k): 2900 euro
Cintiq Pro 32" (4k): 3700 euro (bijna)

Blijft er dus maar 1100-1900 euro over voor de computer zelf. Kun je een aardige computer voor bouwen, daar niet van maar als je die functionaliteit en resolutie nodig hebt, en je bent bereid zoveel geld voor een scherm uit te geven om dat te krijgen ben ik bang dat je het daar voor de computer ook niet mee red.
Je benadrukt zo dat het een verouderde processor is. Volgens mij is deze processor in combinatie met de videokaart veel beter voor de doelgroep dan de nieuwere generatie processor. Zo is het in elk geval mij uitgelegd.
Voor €3000 koop je een sneller workstation en voor de resterende €1500 een pracht van een Wacom, mét stylus....
Ahum, het 32" Wacom Touch+Pen geval kost bijna 3400 euro pricewatch unsorted: Wacom Wacom Cintiq Pro 32 (DTH-3220). Da's de 4K variant, de rest is geen vergelijk. Doe de rekensom nu nog eens.
Bovendien wil het oog ook wat (althans, dat lees ik altijd bij de iMac's), een all-in-one ziet er wel zo flitsend uit (op je kekke kantoor in een oud fabriekspand oid.).
Die Surface is geen 32” en P3 is onbruikbaar zoals er staat. Dat maakt al een flink verschil met de Wacom....
Die Surface zit qua schermoppervlak dichter bij de 32" versie dan bij de 24" versie (1588mm2, 2338mm2 en 2818mm2). Komt door de beeldverhouding. Verder heeft de Surface studio een hogere resolutie (veel hoger dan de 24 of 27 inch Wacoms) en staat er alleen dat de Dci-P3 afstelling vanuit de fabriek niet klopt. Niet dat ie de benodigde kleurruimte niet haalt ná kalibratie. En laat dat nou iets zijn wat elke grafisch professional sowieso doet. Kortom, het enige van Wacom wat hiermee kan vergelijken kost 3400 euro en geen 1500. En dat maakt dus een hele andere rekensom.
Hoe kom je daar nu weer bij? Ik vind dit een briljant apparaat. Eindelijk weer eens een fatsoenlijk scherm wat niet voor “knight” vision gemaakt is. Hier kun je duidelijk zien dat het scherm gemaakt is voor content creation met tekenen heb je juist die verticale ruimte hard nodig. Ja het is duur, maar voor een pro is dit echt geen geld. Houd er wel rekening mee dat een apparaat waar je je brood mee verdient best geld mag kosten. Een lease polo kost je vele malen meer, maar dat is allemaal geaccepteerd terwijl je er veel minder tijd mee doorbrengt dan je “daily driver” waar je je werk mee doet.
Voor 12000 koop je een kleine dacia en voor 1000 een leuke zetel. Dat is toch hetzelfde als een S-klasse.

Het gaat hem er net om (lees nog maar eens) dat je vlot van pc naar tekentablet kan gaan. En de stylus op een wacom gebruiken of direct on screen is nog een serieus voordeel. En ja er zijn wacoms met scherm maar die zijn pak kleiner.

[Reactie gewijzigd door TPar op 23 juli 2024 06:38]

En windows is een probleem? De tijd dat Adobe beter werkte op OSX is al even voorbij. En anders Linux? Veel succes als grafisch ontwerper!
Dit is een mooi concept wat Microsoft heeft neergezet en zeer bruikbaar voor de doelgroep.

Apple levert niks wat in de buurt komt.
Alsof Apple überhaupt iets heeft wat hiermee concurreert. Bovendien zie je bij de zelfbouwers nog wel duurder spul langskomen dan dit (ook gewoon met Windows, net als de rest van het "plebs").
Wat een arrogante houding zeg.
Succes met tekenen met een stylus op macOS.

Ik snap serieus niet waarom mensen windows zo kut vinden. Sure, ik gebruik nooit macOS dus geen vergelijk, maar heb echt nooit problemen met windows. En wat kan het verschil zijn? Je opent met beide systemen met je muis een programma, en dan werk je in dat programma met je muis en toetsenbord. Ik werk bijvoorbeeld veel met lasergene om DNA plasmides te visualiseren. Of dat nou op windows of macOS zou staan, lasergene blijft lasergene.
Ik heb beide gebruikt, ik kwam van Windows af en kreeg toen MacOS door de spreekwoordelijke strot geschoven.

Wat ik met name irritant vind aan MacOS is dat er zo per se ingewikkeldere toetsencombi’s moeten zijn voor veel dingen, alleen al het locken van je machine, waarom 3 toetsen?

Enfin, ik ben wel biased en moet eigenlijk niet zeuren want iemand die alleen Mac gewend is zal een Windows machine maar bewerkelijk en onhandig vinden terwijl ik juist die vrijheid die je in Windows hebt prettig vind.

Hoewel ik dan weer wel veel collega’s heb zien stuntelen met die dingen terwijl ze al jaren Mac gebruiken, das dan wel weer grappig.

Voor wat betreft deze Surface, het is een MS product dus MacOS zal je er niet op vinden en da’s ook niet erg. Ieder zal zo zn voorkeuren hebben.

Zelfde voor devs, die zie ik vaak ook op een Mac bezig, schijnt in de basis beter te zijn voor devwerk en zo zal een Windows machine andere dingen weer beter kunnen.
Ik gebruik zowel Windows als MacOS en beide hebben voor en nadelen. Toetscombinaties zijn lastiger als je met beide werkt meer erg veel zijn hetzelfde alleen Ctrl/Cmd verschilt vaak. En elke verstokte gebruiker die naar een ander OS moet is in meer of mindere mate stuntelig tijdens de overstap.

Vroeger was de tegenstelling Windows veel vrijheid en Mac veel meer gesloten veel meer waar dan tegenwoordig. Beide worden beschermender naar gebruikers en Windows verplicht tegenwoordig de updates nog harder dan MacOS.

De Wacom Tablets (Cintiq ook) zijn Mac compatible dus niet kunnen tekenen is onzin. Als je bedoeld dat er een aantal OS specifieke uitbeidingen zijn ok, maar er zijn genoeg plekken waar je erg eenvoudig van tekenpennen gebruik gemaakt kan worden op de Mac.

Qua design vind ik de Surface Studio wel erg geslaagd. Ik hoop dat Wacom goed kijkt en een losse Cintiq look alike ontwerpt omdat ik liever losse onderdelen heb dan een over vijf jaar goed werkend all-in-one tekentablet met verouderde hardware en zonder OS ondersteuning.
Het locken van je machine is bij Windows toch net zo goed 3 toetsen? (CTRL ALT L)
[Windows] + [L] doet het anders prima
Nee, windows toets + L
De Surface Studio heeft een webcam met Windows Hello :-)
Aanmelden met gezichtsherkenning, heel fijn.

Wat mij betreft mogen ze het kastje onder de monitor vandaan schroeven, er een knappe draaivoet voor terugzetten en hem in de showroom zetten voor €1100. Zowel de resolutie als beeldverhouding is zo veel fijner voor productiviteit.
Voor het vergendelen van je scherm heb je idd drie toetsen nodig. Ik weet de combinatie nog steeds niet uit m’n hoofd en ben af en toe te bang om het te proberen aangezien een force shutdown er heel erg op lijkt :facepalm:

Derhalbe heb ik maar gewoon active corners waar ik met mijn muis naar toe kan om hetzelfde te bereiken. En gestures op de trackpad. Op mn werk heb ik een lenovo en die heeft er een dedicated knopje voor. Ook handig.
Ik weet niet, ik doe t al jaren icm een Wacom tablet. macOS vindt het prima..
Daarvoor heb ik de surfacebook 2 met 15 inch aangeschaft.

Kan ik direct op het scherm tekenen. Scherm losmaken en als tekenpasser gebruiken. Zonder dat ik nog een aparte wacom erbij hoef te kopen.

En ja de prijs is duur, echter is deze nog steeds goedkoper dan een Apple pro alleen. Terwijl de surface ook als tablet gebruikt kan worden en touchscreen heeft.

Voor mij was vooral het gemak van het systeem en de werkbaarheid, reden om voor surface te gaan ipv mac.

En de grafische systemen draaien net zo soepel als op mac.
En een iMac Pro icm een Wacom Cintiq Pro doet hetzelfde maar dan ergonomischer.
Praten we wel over een hele andere prijsklasse he?
Dat vraag ik me af. Ja een iMac Pro is wel duurder maar heeft ook wel wat andere specs. Misschien vergelijken met een Mac Pro maar dan heb je geen all-in-one .. ?
Ik snap niet dat Tweakers niet even een echte grafische ontwerper erbij heeft gehaald voor de review van dit apparaat. Voor deze markt is de Surface Studio 2 duidelijk bedoeld.
Helemaal mee eens. Ik kom die dingen zeer veelvuldig tegen bij klanten aangezien ik in die hoek werk. Het is een typerende opmerking van mensen die hardware minded zijn en totaal het beoogde doel buiten beschouwing laten.

Vergeet daarbij niet de show/entertainment factor van zo’n apparaat in een industrieel vormgegeven kantoor. Een “normaal” systeem met RGB verlichting en een “courant” beeldscherm. Dat krijg je daar niet verkocht. Never. Maar toch wordt wederom die vergelijkende insteek gemaakt naar ‘kijk eens wat je voor €4500’ allemaal kunt kopen.
Dus het doel is mooi wezen en aankleding van het kantoor zijn, boven gebruik? Form over function?

Marketing dus, die de klant uiteindelijk mag betalen, want dat kantoor wordt niet gratis ingericht ;)
De functie is tekenen en een bepaalde look uitstralen. Creatief. De vorm past perfect daarbij. Zodra die twee zaken niet matchen komen er pas problemen. Zijn die in sync dan is er niet zoveel aan de hand. Met marges van 60% wordt zo’n kantoor inderdaad niet gratis ingericht maar toch is het een gigantische business in Nederland (en daarbuiten).

Ga je bij een Walter Knoll kijken dan zie je zelfs bureau’s van €70.000. Wie zoiets verkoopt zet een Surface Studio neer en neemt zijn/haar klant mee in een stijlvolle presentatie. Daar past geen zelfbouw systeem bij. Niet als je zaken wil doen :).
Ik snap wel waar je naar toe wil. Een beetje zoals een ster met een limo moet rijden om zijn/haar status hoog te houden.

Maar waar je het vandaan haalt dat een surface kan dienen voor het show gehalte lijkt me toch echt wel heel vreemd. Als je in de grafische sector indruk moet maken met een surface dan vrees ik dat je echt niet veel opdrachten gaat krijgen. In de creatieve sector is je creativiteit belangrijk, niet de tools die je gebruikt. In het kantoor van een grafisch ontwerper zou je overdonderd moeten worden door het werk dat geleverd wordt ipv de tools. Als een surface het eerste is dat je opvalt bij een grafische ontwerper dan zit je bij de verkeerde grafische ontwerper.
Dat hangt een beetje samen. De prijs van een goed tekentablet gaat ook al snel naar de prijs van dit apparaat en dan moet je er nog een computer bijkopen. Dan is dit een goed geprijsd alternatief dat alles in één is. Mooi vormgegeven.

Natuurlijk is de persoon meester en zou een een goede ontwerper ook met een tekenblok en stiften van Hema iets goeds moeten kunnen doen. Maar er zijn vele merken die betere kwaliteit leveren en waarmee je dus mooiere tekeningen kunt maken. Het hangt ook ene beetje af wat je doet als bedrijf. Als je vooral werkt in animatie is dit niet de computer voor je. Dan heb je inderdaad meer power nodig. Doe je veel 3d modellen dan zou dit misschien ook niet de beste keuze zijn. Maar weer is dat afhankelijk van het werk.

Presentatie is echter wel belangrijk in die sector. En eigenlijk alle sectoren wel.
Ik snap volledig wat je bedoelt hoor maar dan gaat een Surface toch geen indruk maken? Bij mij zou het al het tegenovergestelde bewerkstelligen. Ik verwacht in de creatieve sector Apple logo's tegen te komen. Zo'n Surface doet je dan al snel denken aan gladde jongens met een "design" bureau.

Daarom gaat het Suface-om-indruk-te-maken argument echt niet op. En je kan argumenteren dat vandaag Windows veel gebruikt wordt in de grafische sector maar het gaat over het argument indruk maken op mensen die er minder van kennen. Die mensen denken bij grafische sector aan Apple logo's. Het is als iemand met een labo jas tussen proefbuizen, dat moet wel een professor zijn. Als ik een microsoft logo zie dan denk ik aan mijn boekhouder. :)
Dat is denk ik persoonlijk voorkeur/verwachting :)
Apple was inderdaad tijdlang dé grafische computer maar dat is al lange tijd voorbij. En hoewel Wacom teken tablets ook prima op Apple werkt is dat een extra op een al dure computer. Dan is de Surface al een heel aantrekkelijk alternatief. Ik ben het met je eens dat Microsoft vroeger een wat "stoffig" imago had. Maar vind dat met de surface lijn toch echt wel behoorlijk verandert. Windows 10 is een geweldig OS en draait soepel.

Ken hier ook een boekhouder waarbij als je binnenstapt een jaartje of 30 terug in de tijd gaat kwa interieur. Hun computers zijn wel iets moderner. Maar ze zijn goed, hij hecht daar geen waarde aan maar dat kost hem ook klanten zegt hij. Terwijl hij wél enorm goed aangeschreven staat in de omgeving.

Ach, deze surface producten zijn mooi en zeer handig om te gebruiken voor de mensen die het nodig hebben.
Je kijkt nu naar de hard skills, maar er zijn ook soft skills. Jezelf presenteren is daar één van. De gemiddelde klant weet niet eens hoe ze Outlook moeten aanslingeren. Maar die zijn wel een fraai apparaat in een creatieve professionele omgeving. Dát is wat telt in die markt (gunningsmarkt).
"Ik snap wel waar je naar toe wil. Een beetje zoals een ster met een limo moet rijden om zijn/haar status hoog te houden."

Maar of dat altijd aan de ster ligt? Er zijn ook sterren die minder om limo's geven, maar de grote bazen achter de sterren willen per se dat ze in limo's arriveren.
onzin.
Creativiteit is belangrijk, ja.
Presentatie echter ook; dat is ook een vorm van creativiteit, zorgzaamheid, uitstraling.

Simpel & stupid voorbeeld:
Als consultant ben ik op zoek naar een nieuwe opdracht. Ik krijg dagelijks 5 à 6 telefoontjes, interviews, blablabla. Inclusief de Irish Callcenter bullshit. 1 persoon was zo slim om mij op kantoor uit te nodigen en als gevolg heb ik een mooi kantoor gezien en een goed gesprek gehad, wat dieper kon gaan dan al die interviews-by-phone. En dus heeft deze persoon mijn voorkeur.

Simple as that.

Vertaal dat naar hier: een goede presentatie doet een potentiële klant zich thuis voelen. En dat is verdomd belangrijk. Als daar een bakbeest op de grond staat met een grote 5k monitor en en dito kb & muis, dan doet dat vrij nerdy aan. En dat kan een klant 'nervous' maken. Klant is daar voor creativiteit, niet voor 'nerdness'. Zo'n Studio doet het dan een stuk beter, omdat het 'amazing technology' uitstraalt: klap het ding neer en gelijk kun je schetsen maken. Klant impressed, sale in the pocket.
Dan verwacht ik niet dat jij in de positie zit om opdrachten van 50.000 € en meer te gunnen.

Er zijn genoeg plekken te bedenken waar dit, alleen al voor de mooi prima op zijn plek is.
Mwah...
Op Tweakers net hetzelfde hè. Als je alle casebuilds bekijkt die hier voorbij komen, of al die andere dure hardware; het mag zeker wat kosten...
Dus het doel is mooi wezen en aankleding van het kantoor zijn, boven gebruik? Form over function?

Marketing dus, die de klant uiteindelijk mag betalen, want dat kantoor wordt niet gratis ingericht ;)
Wat je even vergeet is dat het niet form over function hoeft te zijn, PCs zijn nu al zover dat functie voor een dergelijke doelgroep bijna geen issue meer is met dergelijke hardware. We hoeven echt niet allemaal met de nieuwste 12 core PC aan de slag, zeker niet dit specifieke segment.

Daar komt bij dat vormgeving van het kantoor wel degelijk een enorme impact heeft op een kantoor, niet alleen de uitstraling naar buiten toe, maar ook intern heeft een goede/aantrekkelijke uitsrtraling, een positieve uitwerking. Wellicht niet specifiek op jou, maar jij bent niet belangrijk in dat beslissing proces, de mensen die wel beïnvloedbaar zijn voor dergelijke vormgeving.

Vanuit een bepaald zakelijk perspectief is het vaak een goede investering, een professionele uitstraling, waarbij de vormgeving van de hardware een rol in speelt, is zeker belangrijk en kan vaak direct vertaald worden door hogere prijzen te kunnen rekenen en die worden heel vaak geaccepteerd omdat het vertrouwen opwekt bij de klant.

En jij gaat me niet vertellen dat als jij twee mensen ziet lopen (van hetzelfde geslacht) dat jij niet meer aandacht besteed aan degene die eruitziet als een supermodel dan het muurbloempje met de hazenlip. Aan de buitenkant zie je niet wie van de twee een super intelligent en creatief persoon is en de aanname dat het het muurbloempje met de hazenlip is, is ook echt niet altijd waar... Mensen worden nu eenmaal beïnvloed door uiterlijke schijn.
Zit "function" alleen in de snelheid van de hardware?.....

Function, in dit geval, zit in het gebruik van het apparaat. Dit apparaat is meer dan snel genoeg voor wat het moet doen. Maar de speciale functies van het apparaat, de pen, de dial, het kantelbare scherm, zijn vele malen belangrijker voor zijn function. In dit geval staat de "form" in dienst van de "function" en is de snelheid van de hardware daar volledig ondergeschikt aan.

Dus nee, niet "form" over "function" maar "form" in dienst van "function".
Mee eens qua prijs. Het is vooral zakelijk bedoeld. En je verdient het misschien snel terug in productiviteit of (minder direct) in professionele uitstraling.

Een langzame CPU kan wel echt lastig zijn. Dus dat punt vind ik wel terecht.
Een langzame CPU kan wel echt lastig zijn. Dus dat punt vind ik wel terecht.
Hoe lastig?

Mijn i7-5820K komt uit 2014, maar die doet het nog uitermate prima, heck die CPU uit deze Surface Studio 2 kan hoger Turbo klokken dan mijn CPU...

Net zoals je geen racewagen nodig heb om boodschappen te doen, heb je ook niet de snelste/nieuwste CPU nodig om fatsoenlijk te kunnen tekenen. Dat iedereen over de CPU struikelt is zo onzinnig, bespreek liever de kwaliteit van het penseel/detectie/drukpunten, de monitor, etc. Hoe vergelijkt dat met de daadwerkelijke concurrentie?
Een CPU uit 2017? Mensen, waar hebben we het over!? Het is net 2019!
De grap is dat hier op het werk veel 3d werk gedaan wordt op tientallen computers met een i7 2600 processor uit 2012. Alleen de grafische kaart is vernieuwd een tijdje terug naar een 1070TI. Voldoet nog prima.

Deze processor is sneller. Dus zal prima voldoen als je 3dmax / Maya / photoshop wilt draaien.
Mee eens. Dit valt mij wel vaker op bij Tweakers. Ze reviewen een product met één mindset / toepassing in gedachten. Dat van een Tweaker. Maar begrijpen waar het product voor bedoeld is en op die manier testen is blijkbaar een stap te ver. In het verleden is dit al vaker gebeurd, zoals het reviewen van een bouwvakker's smartphone en dan vooral testen hoe goed de graphics zijn. Terwijl het daar gewoon gaat om accuduur, stevigheid, waterdicht, etc.
Het zou toch eerder vreemd zijn als ze het vanuit een ander perspectief testen? Als Tweaker wil je toch juist weten wat je als Tweaker aan zo'n product hebt?
Whieee Moderator Apple Talk @Patriot16 februari 2019 20:12
Kan je eens in 1 volzin beschrijven wat een Tweaker dan precies is? Ik zit hier toch al een tijdje, en heb eigenlijk altijd een grote diversiteit gezien van mensen die weliswaar allemaal tenminste enige interesse in technologie hebben, maar dat is het dan ook wel. De ene Tweaker is een puber die 40 uur per week verstookt aan online games als huiswerk-ontwijkend-gedrag, de ander is een domotica fanaat van 35 die elk aspect van zijn gezinswoning voorziet van sensoren, de volgende is een software engineer, etcetera.

Het is niet gek om te denken dat de daadwerkelijke doelgroep die Microsoft voor ogen heeft ook op Tweakers komt, en inderdaad weinig interesse heeft in hoe goed GTA V draait. Wat ik wél apart vind is dat reviews toch geregeld een primaire focus hebben op games.
Game-tests laad je vanuit een SSD, en met een doorlooptijd van een paar uur kan haast iedereen het wel draaien. Het testen van een tekenscherm eist ervaring met zulke schermen, en dus een specialistischere tester. Ik gok dat die tester niet in het Tweakers-team te vinden is, dus dat zo'n review veel duurder wordt om te maken (of: veel meer moeite kost, als je die tester niet hoeft in te huren, en het -op een of andere manier- niet meer tijd kost om een externe erbij te betrekken).

Dit artikel is geen mega-klik-generator, dus ik kan me voorstellen dat Tweakers als bedrijf er niet al te veel tijd aan wil besteden.
Kan je eens in 1 volzin beschrijven wat een Tweaker dan precies is? Ik zit hier toch al een tijdje, en heb eigenlijk altijd een grote diversiteit gezien van mensen die weliswaar allemaal tenminste enige interesse in technologie hebben, maar dat is het dan ook wel.
Ik denk dat het daar zo langzamerhand ook wel op neer komt. Tegenwoordig is het volgens mij niet meer dan dat, een algemene interesse in technologie en eventueel een specialisatie op een bepaald gebied. Eigenlijk gewoon wat je zelf omschrijft.
Het is niet gek om te denken dat de daadwerkelijke doelgroep die Microsoft voor ogen heeft ook op Tweakers komt, en inderdaad weinig interesse heeft in hoe goed GTA V draait.
Er hangen ongetwijfeld mensen rond op Tweakers die baat hebben bij een apparaat met zo'n tekentafelfunctie, maar dat was niet echt mijn punt. Ik ben het er vooral niet mee eens dat je een product met een bepaalde USP die vooral bedoeld is voor een bepaalde doelgroep niet zou mogen reviewen vanuit een perspectief dat niet onderdeel uitmaakt van die doelgroep. De Surface Studio 2 is in de eerste plaats gewoon een AIO, zo zet Microsoft hem ook op de markt, dan mag je hem toch ook gewoon testen als AIO?
Wat ik wél apart vind is dat reviews toch geregeld een primaire focus hebben op games.
Misschien zijn er voorbeelden waar het wel het geval is, maar het draaien van een paar benchmarks om de grafische kaart te testen lijkt me geen "primaire focus op games" dus neem ik aan dat je niet van mening bent dat dit bij deze review het geval is?
Maar een 'echte' Tweaker moet ook het uiteindelijke doeleinde op oog hebben. Wat dus niet gebeurt. He is alleen hardware dit, hardware dat zoals in deze review, maar niet de software en uiteindelijke doeleinde(n). Waar totaal geen rekening mee wordt gehouden met doelgroep, functie (in dit geval tekenen en grafische werk), professionele uitstraling voorop kantoor en maar niet te vergeten de precisie-, drukgevoeligheid- en 'vertraging' van de stylus (pennetje).

Er komt meer kijken bij dit soort producten dan alleen van wat erin zit, de software en doelgroep worden beiden niet behandeld bijvoorbeeld. Van een beetje subjectieve Tweaker, wordt dan toch wel meer verwacht dan alleen wat er nu behandeld is naar mijn mening, laat staan de redactie.

[Reactie gewijzigd door rain2reign op 23 juli 2024 06:38]

Maar een 'echte' Tweaker moet ook het uiteindelijke doeleinde op oog hebben. Wat dus niet gebeurt. He is alleen hardware dit, hardware dat zoals in deze review, maar niet de software en uiteindelijke doeleinde(n). Waar totaal geen rekening mee wordt gehouden met doelgroep, functie (in dit geval tekenen en grafische werk), professionele uitstraling voorop kantoor en maar niet te vergeten de precisie-, drukgevoeligheid- en 'vertraging' van de stylus (pennetje).
Oók de Surface Studio 2 is gewoon een AIO. Ik snap gerust dat iemand die op zoek is naar een digitale vervanger van zijn tekentafel niets heeft aan deze review, maar waarom moet dat betekenen dat je dit apparaat niet mag reviewen voor iemand die daar niet naar op zoek is?

Je moet het wat mij betreft ook omdraaien. Als het Microsoft was gelukt om de tekentafelfunctie voor weinig meerprijs in te bouwen in een krachtiger systeem dan was dit een ijzersterke AIO geweest. Dan wil iemand die geen tekentafelfunctie nodig heeft toch ook gewoon weten of dit een goed alternatief is t.o.v. andere AIO's?
Precies. En als je dan een tweaker-approach gaat doen op een apparaat als dit, dan wil ik álle ins en outs weten van de pen en de dial. Hoe snel is hij? Wat voor latency zit erop? Hoe goed tilt hij? Hoe goed is de meegeleverde tekensoftware? Werkt het goed met andere tekensoftware? Is er ondersteuning voor designer-apps uit andere industrieën (CAD/CAM, diagramming tools, technische tekenpakketten, et cetera)? Is er een API waarmee ik webapps kan ontwikkelen met die pen? En de dial?

Ik heb, ook als tweaker, helemaal niets aan informatie dat er een CPU uit 2017 in zit. Het kan me werkelijk geen roest interesseren, net als die gaming benchmarks. Ik wil weten wat de "productiviteits-performance" is als een professional of hobbyist met deze hardware werkt.
En sowieso, een 2 jaar oude CPU zegt nog steeds niks over de prestaties. Als alles prima geoptimaliseerd is, dan is dat toch geen probleem? Zeker met de CPU's van tegenwoordig die toch vaak al snel zat zijn. Het is niet alsof het een apparaat uit 2005 is met een CPU uit 1998, dán zou je inderdaad kunnen zeggen dat de CPU niet meer voldoet. Maar een snelle CPU uit 2017 is in 2019 nog steeds prima. En een snelle CPU uit 2019 is straks in 2021 ook nog steeds prima.
Ze hebben wel een gamer bij gehaald 8)7
Daarin heb je zeker gelijk, maar het een sluit het andere niet uit. Het is niet omdat Microsoft de creatieve sector beoogde dat de hardware achter moet blijven. Ik geef Tweakers meer dan gelijk dat het product een steek laat vallen. Zullen de verkoopcijfers daarom minder zijn? Misschien niet, maar het geeft de tegenpartij ,i.e., Apple, wel een mogelijk aanvalshoek.
Als Apple een Surface studio concurrent wilde maken hadden ze dat vast al gedaan.
is het niet een idee om dit apparaat eens te laten reviewen door iemand van uit de grafische sector, en dan een vergelijk te maken met deze review.

Je krijgt dan een beter inzicht en tweakers kan er wat van leren wat ze fout hebben gedaan.

De processor is inderdaad te oud en eigenlijk zonde maar dat het geheugen en de SSD toegankelijk zijn is een heel goed pluspunt. Bij Apple zou dat als een enorm minpunt gezien worden en het uiterlijk als een pluspunt.

Als je kijkt naar de doelgroep is het eigenlijk mooi dat de aansluitingen keurig aan de achterkant zitten. Er is een kaartlezer aan boord dus ook voor fotobewerking ideaal.

Persoonlijk denk ik dus dat jullie de plank hier behoorlijk mis slaan.. en zou om maar in stijl van het product zeggen... Terug naar de teken(review)tafel
Ik zei hetzelfde destijds over de review van de iPad Pro: verkeerd gereviewed, want het werd als laptop gereviewed. Hier gebeurt hetzelfde. De tweakers community is echter heel erg Microsoft-minded, waardoor er nu veel meer protest is.

Dat gezegd hebbende, ik vind matige performance voor deze prijsklasse wel degelijk een valide punt. Niet om games te spelen, juist om te tekenen. Wat ik in de review zag werd ik niet vrolijk van, de pen lijkt behoorlijk te laggen.

Voor de rest is eigenlijk ieder punt waar een grafisch ontwerper interesse in zou hebben, niet belicht.
Niet helemaal waar Apple vergelijkt zijn iPad pro zelf ook met een computer. Ze hadden hooguit beide kanten kunnen reviewen.

Ik heb gewerkt met de Surface studio 2 en moet zeggen dat deze precies doet wat MS beloofd, het kan zijn dat er een "verouderde" Processor gebruikt wordt maar kon daar niks van merken in gebruik.
Ik vraag me dus ook af hoeveel je hier daadwerkelijk van gaat merken. Het is ook weer niet een slechte proc ofzo.
Ons testexemplaar kost ondanks zijn nu al verouderde hardware 4800 euro. Voor dat geld kun je zelf een veel sneller desktopsysteem met een 5k-scherm erbij bouwen, of voor een paar honderd euro extra heb je een iMac Pro met 5k-scherm en een achtcore-Xeon-processor, die rondjes rent om de i7-cpu in de Surface Studio.
Heeft zo'n dekstop ook een zeer slank design?
Kun je dat scherm ook heel precies tilten?
Kun je er een nauwkeurige pen op gebruiken?
Heeft zo'n scherm ook touch-capaciteiten?
Kun je er een speciaal ontworpen dial op gebruiken?
In de praktijk is het dan ook handiger om een extern beeldscherm met full-hd- of quad-hd-resolutie aan te sluiten en daar vervolgens op te gamen.
Ik ben gamer in hart en nieren, maar ook veel bezig met de suite van Adobe en dit apparaat koop je niet voor de games. Dit is een digitale tekentafel. Niet meer en niet minder.

Tweakers slaat de plank hier echt gruwelijk hard mis.
Heeft zo'n dekstop ook een zeer slank design?
Kun je dat scherm ook heel precies tilten?
Kun je er een nauwkeurige pen op gebruiken?
Heeft zo'n scherm ook touch-capaciteiten?
Kun je er een speciaal ontworpen dial op gebruiken?
Ongetwijfeld niet, maar als reviewer moet je de "is deze USP de meerprijs waard?"-vraag toch gewoon belichten?
Ik ben gamer in hart en nieren, maar ook veel bezig met de suite van Adobe en dit apparaat koop je niet voor de games. Dit is een digitale tekentafel. Niet meer en niet minder.
Vertel je het Microsoft zelf ook even? Ze zetten het product toch echt zelf op de markt als AIO met tekentafel-opties, de dial zit er al niet standaard bij. Licht gamen is iets wat daar ook onder valt. Bovendien zijn de grafische prestaties (expliciet ook wat gaming betreft) iets waar ze zelf te koop mee lopen.
USP afzetten tegen meerprijs, ja. Echter doet Tweakers dat niet. Die vergelijkt puur de prestaties met een product dat er totaal niet mee te vergelijken is.
De ultieme creatieve studio. Geef je ideeën de ruimte met briljante kleuren, spetterende graphics, snellere processors, intuïtieve tools en een verbluffend, instelbaar 28-inch beeldscherm.
Dat komt van Microsoft af. Creativiteit en ideeën zijn dus de focus van de Surface Studio 2.
Duik erin met Intel® Core™ i7-7820HQ-processoren, SSD-opslag voor snellere bestandsverwerking en meer grafisch geheugen voor een betere workflow en ondersteunde game-ervaring, mixed reality en VR.
Dat is het enige stukje waar gaming in gebruikt wordt, maar verder is alles toegespitst op het uiten van je creativiteit. Tweakers kijkt echter nauwelijks naar dat creatieve gedeelte en focust vooral op hoe slecht de CPU wel niet is vergeleken met andere opties. Punt is echter dat veel grafische programma's gewoon prima draaien op zo'n CPU. Tweakers lijkt echter de prestaties in games te gebruiken als benchmark voor alles en dat is gewoon fout. Met een Core i7-7820HQ, 16GB RAM en een 1060 kun je gewoon vlotjes werken in Photoshop, Illustrator, Maya, 3DS Max, CAD en tal van andere programma's.

Het enige wat in de buurt komt van een Surface Studio is een Wacom Cintiq Pro in combinatie met een computer. De Pro 24 kost al 2600 euro. Dan heb je 1200 euro voor een computer maar heb je wel een kleiner scherm met een lagere resolutie, minder kantelopties en geen all-in-one met strak design. Je kunt dan wel een betere PC in elkaar zetten, of voor gelijkwaardige specs gaan en geld besparen. Echter weet je dat je voor een all-in-one relatief veel betaalt omdat het allemaal in een slanke behuizing moet. Een iMac Pro kost bijvoorbeeld ook minimaal 4800 euro en dan heb je niet eens touchscreen. Ook op dat systeem draaien games niet super. Sterker nog, genoeg laptops met mobiele CPU's die beter presteren. Een iMac wordt daar echter niet op afgerekend en daar is de hardware opeens wel 'snel' volgens Tweakers. Sterker nog, Rise of the Tomb Raider draait beter op de Surface Studio 2 terwijl hij daar op Ultra draait en op de iMac op Very High. In Time Spy en 3DMark scoort de iMac iets hoger maar het verschil is niet schrikbarend. Meten met twee maten dus.

[Reactie gewijzigd door SomerenV op 23 juli 2024 06:38]

Eens, al kan je bediscussieren dat ze wellicht een duurder model met zwaardere proc ernaast hadden kunnen zetten.
Nou, ik ben er zelf maar een bron bij gaan zoeken (pugetsystems). Want wat is er nu precies mis met de multicore laptop processor in dit systeem? Nu gaat het in de bron niet over software als Adobe Illustrator of Coreldraw. De bron handelt over Photoshop. Hierin is te lezen dat specifieke bewerkingen als blurring en filtering inderdaad multicore performance aanspreekt.

Of de interactie met de gebruiker multicore performance aanspreekt durf ik te betwijfelen. Zoomen en pannen zal vooral door de grafische kaart worden afgehandeld. Zodra de laptopprocessor niet op accuvermogen wordt gebruikt zal zijn responsiviteit beter zijn. Ook in het OS is dit nog wel wat scherper te maken.

Al met al heb ik moeite om deze opmerking vanuit de gebruiksbehoefte precies te duiden:
Ga je vervolgens aan de slag met grafische software, dan is een vlot systeem prettig en daarin schiet de Studio 2 helaas te kort. Microsoft heeft gekozen voor een laptopprocessor, die door zijn lagere tdp al langzamer is dan een desktopprocessor.
Net als veel andere lezers van dit artikel zijn we geen gebruikers van genoemde software. Met dit publiek in het achterhoofd is het dan handig om te benoemen waar dat "langzaam" dan precies in tot uitdrukking komt.

Kijk, het is natuurlijk een volstrekt veilige uitspraak dat een moderne 8 core desktop processor meer "overhead" biedt dan wat in dit apparaat is meegeleverd. Niemand kan dat ontkennen. Alleen is de relevantie van die opmerking pas goed te duiden als wordt benoemd waarin die processor dan precies tekort schiet.
Precies! Het is inderdaad maar net afhankelijk van waar je het voor gebruikt. Een ARM-processor in een Chromebook is ook niet te vergelijken met een lekker Intel i5 uit een ThinkPad, maar voor iemand die er alleen licht werk op doet (beetje documentjes bewerken, af en toe een filmpje kijken, etc.) is het meer dan voldoende. Dus dat zou hier ook zomaar het geval kunnen zijn: niet geschikt voor gamers of zware videobewerking, maar wél geschikt voor de doelgroep (grafisch ontwerpers e.d.).
Sjezus, gaming benchmarks? Dan heb je blijkbaar echt geen idee wat de doelgroep is. Ik zou op zn minst blender, autodesk, maya verwachten. En liever het hele SPECwpc pakket.
Ik heb hem hier nu ook staan. (via Microsoft en Tweakers). Het lijkt me dat dit apparaat niet gekocht wordt om haar specs maar om haar look and feel en omdat iemand een 28" tekentablet wil. De rest is bijzaak!
Binnenkort mijn review.
Mooie verbetering tov de Studio 1 is wel dat de ssd en geheugen nu te vervangen zijn.

Het mooie van dit ding lijkt mij de fijne schermverhouding. Het is een duur apparaat maar als je alles bij elkaar optelt dan lijkt het al wat minder duur.

Een grote Wacom kost geld. Al is het wel de vraag of dat misschien wel fijner werkt. Inches vergelijken gaat alleen op als die Wacom dezelfde verhouding heeft. De beeldverhouding van de Surface geeft een groot oppervlak.

Een echt goed schermscharnier voor een losse monitor zou ook aardig wat kosten.

Met een klein verlengkabeltje is het probleem van de poorten aan de achterkant opgelost. Dus dat is niet zo'n groot probleem.

Het zou leuk zijn als dit scherm los verkrijgbaar zou zijn in een matte uitvoering.
Microsoft heeft gekozen voor een laptopprocessor, die door zijn lagere tdp al langzamer is dan een desktopprocessor.
Dit verwacht ik ook niet helemaal op Tweakers. De processor is niet langzamer door zijn lagere tdp. Het is een langzamere cpu wat minder vermogen behoeft, wat resulteert in een lagere tdp.

De tdp is een resultaat van performance en vermogen keuzes, niet andersom.

Misschien taalkundig geneuzel, maar toch.

De Surface Studio is gewoon een prachtig apparaat. Je zou echter wel verwachten dat er een recente cpu in zou zitten. Dat moet niet al te moeilijk te realiseren zijn.

Het scherm met de dial en Stylus zijn echt geweldig!
Ik heb het al eens eerder geroepen en het wordt in deze review nog maar eens pijnlijk duidelijk: Tweakers.net wordt steeds meer Gaming.net.
De bias van deze review klopt in mijn ogen niet. Dit is een product voor een (beperkte) doelgroep, die dit gaat inzetten voor grafische toepassingen. Juist omdat het in feite een soort "niche product" is zal de prijs altijd hoger zijn dat een bulk-product. Dat is een wetmatigheid voor producten die niet bedoeld zijn voor de massa. Dus de prijs wegzetten als minpunt getuigt van weinig kennis over marketing en prijsstellingen.
Dit product beoordelen als een gemiddelde gaminglaptop vind ik hilarisch. Dan sla je wat mij betreft de plank volledig mis. Hier gaat het om het gebruiksgemak en de precisie van de "puck". De precisie van de meegeleverde stylus en hoe strak en vloeiend je ermee kunt tekenen. Hoe is de drukgevoeligheid van het pennetje. Zelfs de verouderde hardware is ondergeschikt, hoewel je voor dit geld best een wat modernere processor zou mogen wensen.

Nee, niet het product, maar deze review laat vele steken vallen.
Als ik kijk naar de benschmarks zie ik bijna geen relevante tests (gaming?!?!). Als ik naar een dergelijk device aan het kijken ben, wil ik een vergelijking met vergelijkbare producten in dezelfde doelgroep zoals bv. de Wacon Cinq en andere teken displays.

Dat het niet de nieuwste hardware heeft is imho minder van belang voor een dergelijk product, doet het wat het moet doen (teken station) goed? En is de verwachting dat de hardware krachtig genoeg is om het 5 jaar uit te houden, de financiële afschrijftermijn (voornamelijk gebruikt door professionals).

Persoonlijk zou ik graag willen zien dat we ook Tweakers.net artikelen kunnen gaan beoordelen op dezelfde wijze als dat wij reacties en reviews van gebruikers kunnen beoordelen. Want met iets als dit ben ik erg geneigd om "Booh!!!" te roepen en met virtueel rot fruit te gaan gooien... ;-)

@supersnathan94 Een iMac Pro begint bij €5500 en eindigt ergens over de €15000. Deze heeft geen scherm waarop te tekenen is. Wellicht dat MS graag zou willen dat dit de iMac Pro killer is, maar dat is het niet, zowel niet qua functie, prestatie en prijs. Totdat Apple een daadwerkelijk op tekenen iMac product maakt (met MacOS), is dit geen juiste vergelijking.

Ik ben juist benieuwd hoe het vergelijkt met iets van Wacom op kwaliteit, prestatie en prijs. En als Tweakers.net die kennis niet in huis heeft, ga er dan geen review over schrijven of huur iemand in die dat wel heeft.

[Reactie gewijzigd door Cergorach op 23 juli 2024 06:38]

Maar dat is dan ook direct het probleem van dit apparaat. Het wil concurreren met een imac Pro op prestaties en met Wacom op display techniek qua precisie gevoeligheid en usability.

Helaas is daar weinig vergelijk mogelijk daar dit product dus het enige in zijn klasse is. Qua prestaties doet het onder aan de iMac (die in instap versie rondjes om deze CPU draait) en qua display techniek kan ik weinig zeggen over het verschil met inderdaad een Wacom cinq.

In de review had het accent wat mij betreft dan ook meer richting het scherm gemogen qua features en hoe dat vergelijkt met de apparaten waarmee het zou moeten concurreren. Qua prestaties op hardware is het namelijk goed genoeg. Geen bizar snel apparaat maar ook absoluut niet traag.

Juist dat scherm stuk is heel interessant daar hij concurreerd met professionele apparaten die op zichzelf al enkele duizenden euros kosten en dan moet je er nog een PC bij kopen.
Dit product beoordelen als een gemiddelde gaminglaptop vind ik hilarisch.
Dat zou wel komisch zijn inderdaad, gelukkig doen ze dat niet. Microsoft kiest ervoor om het apparaat te voorzien van laptopcomponenten, en het feit dat er nog even als kleine toevoeging over gaming gerept word is niet vreemd. Microsoft prijst de support voor "better gaming, mixed reality, and VR." zelf ook aan voor dit product.

De Surface Studio 2 is ook gewoon een AIO. Natuurlijk schrijft Tweakers deze review niet voor mensen die uitsluitend geïnteresseerd zijn in het gebruik als tekentafel, maar dat pretenderen ze toch niet?
Waarom zou je niet de review in die lijn schrijven. Het scherm is vergelijkend met een €3000 kostend product. Dus daar zit het meeste waarde in van dit product. Als je dat dan niet vergelijkt maakt het de review nutteloos.
Gezien bovenstaande reactie kan ik me voorstellen dat Tweakers jouw een mail stuurt om te kappen met aanvallende kritiek. Je valt hierboven ook heel direct twee personen aan, die gewoon hun werk doen en een review schrijven die gericht is op een ruime doelgroep. Dat jij de reviews slecht vindt is je goed recht, maar meerdere keren zo fel negatief reageren en op de persoon spelen in niet netjes. Deze reacties zullen je haast zeker weer een boze mail opleveren. Ik zou er ook niet van staan te kijken als men jouw een ban oplegt.

Ik kan me erin vinden dat de Surface Studio dat niet geschikt is voor een ruime doelgroep. Door niet te testen op de functies waarvoor het bedoeld is, is de review voornamelijk incompleet, maar dat maakt het niet gelijk slecht.
De doelgroep waarvoor de Studio 2 bedoeld is zal heel anders naar de review kijken en de Studio 2 ergens gaan proberen. Voor 95% van de Tweakers is de Studio leuk om gezien te hebben, maar niet iets om in huist te halen.
De toon van je reactie vind ik wel ongepast. Waarom zo op de persoon spelen?
Beste HanBurger,

Jammer dat je met je reactie mijn post bewust of onbewust een richting opduwt waar ik absoluut niet wil zijn. Het gaat mij er niet om te worden gebruikt of misbruikt om een persoonlijke vete uit te vechten met welke redacteur dan ook. Ik denk zelfs dat Tweakers redacteuren heeft waaraan menig tech-site een puntje kan zuigen.
Mijn kritiek gaat over de manier van reviewen van een bepaald product. Ik heb nu pas even gekeken wie de reviewer is, haha. Laten we het erop houden dat deze reviewer wellicht een wat mindere dag had. Kan gebeuren, toch?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.