Door Jelle Stuip

Redacteur

HP Envy x360 15 Review

Inclusief Ryzen Mobile-benchmarks

07-01-2018 • 06:00

65

Singlepage-opmaak

Conclusie

In deze review hebben we gekeken naar de HP Envy x360, maar ook vooral naar de nieuwe Ryzen-processor die daarin huist. Met die nieuwe processor heeft AMD, net als op de desktop, een behoorlijke inhaalslag gemaakt, en dat was nodig. Zeker op de mobiele markt domineert Intel en daardoor heb je weinig te kiezen. Ryzen 5, in deze HP Envy, zet in Cinebench een indrukwekkende score neer en laat zien dat de cpu zonder meer snel is als alle cores volledig benut worden. In singlecoreapplicaties blijven de Intel-processors sneller, wat in lijn is met wat we zagen bij de benchmarks van de Ryzen-desktopprocessors.

De Vega-gpu in de Ryzen 5 2500U is wel duidelijk sneller dan de UHD620-gpu's in de Intel-quadcores en zit wat snelheid betreft tussen een Geforce 940MX en GTX 950M in. Als je niet al te veeleisende games speelt op je laptop, kan dat net het verschil maken. Of Ryzen 5 een aanrader is ten opzichte van een Core i5-8250U, hangt vervolgens af van de manier waarop je je laptop gebruikt. Stel je prijs op een wat vlottere gpu, dan is Ryzen een mooie optie en ook als je software draait die netjes alle processorthreads gebruikt, is de Ryzen-processor snel. Singlethreaded workloads zijn niet de specialiteit van Ryzen en bij gemiddeld gebruik, zoals we simuleren met PCMark en Photoshop, valt Ryzen 5 wat snelheid betreft tussen de Kaby Lake-dual- en Kaby Lake-quadcores in.

Vooralsnog valt er echter weinig te kiezen; Ryzen 5 is op het moment van schrijven maar in één laptop te krijgen en dat is de 15"-Envy x360. De laptop is stevig dankzij de metalen behuizing, maar met 2160 gram wel aan de zware kant. Het toetsenbord tikt vrij goed en de laptop wordt geleverd met een infraroodcamera voor gezichtsherkenning en een actieve stylus. Het contrast van het scherm is relatief hoog, maar de helderheid is helaas laag, wat een slechte afleesbaarheid bij veel omgevingslicht tot gevolg kan hebben. Ook de accuduur valt tegen, hoewel HP niet voor een ondermaatse accu heeft gekozen.

De Envy x360 15 met Ryzen-processor hoef je dus niet te kopen voor de lange accuduur of de hoge schermhelderheid, maar is wel interessant als je een 15"-convertible zoekt die wat meer grafische kracht heeft dan de gemiddelde Intel-igp en bovendien goed presteert in multithreaded software. Daarbij is de prijs van duizend euro vergelijkbaar met die van andere 15"-convertibles met Intel-processor en gezien de prestaties van de Ryzen-processor is de Envy x360 een serieus alternatief.

Lees meer

Reacties (65)

65
65
46
2
0
9
Wijzig sortering
Daarnaast bevindt zich het werkgeheugen, dat bedekt is onder een metalen schild. Dat kun je eraf halen en daaronder bevinden zich twee ddr4-reepjes van 4GB, die je dus eenvoudig kunt upgraden. Ook de ssd, die ernaast zit, en de harde schijf, die eronder zit, kun je vrij eenvoudig vervangen.
Upgradebaarheid is absoluut een pluspunt in mijn ogen voor een goedkope upgrade van onderdelen.

Met *2,1kg vind ik het persoonlijk niet belachelijk zwaar, laptop is sowieso zwaarder omdat je de boel kunt upgraden t.o.v laptops waar (bijna) alles vastgesoldeerd is en daardoor er wat van het gewicht af kan (de boel kan dunner en compacter worden gemaakt in zo'n geval).

*de MacBook Pro 15" 2017 bijvoorbeeld weegt volgens Apple 1,83kg, niet bepaald veel minder dus

Ik zou deze laptop alleen al vanwege het scherm maat vooral als een laptop gebruiken en het convertible gedeelte zou ik negeren.

6 uur accu duur valt te overleven, voor browsen is dat inderdaad aan de lage kant maar het kan erger, ik denk ook dat Ryzen gewoon wat extra optimalisaties nodig heeft betreffende verbruik (of HP is hier de schuldige)

P.S. in de toekomst misschien wat meer game benchmarks toevoegen bij Ryzen laptops? Hoeft niet perce een heleboel maar 3 games zou al een beter beeld geven van de GPU kracht dan 1 game.

[Reactie gewijzigd door Mizgala28 op 22 juli 2024 15:03]

Je trekt veelte snel conclusies waarom deze laptop meer weeg dat de MBP 15" 2017. Dat onderdelen niet zijn gesoldeerd is echt verwaarloosbaar op het totaal gewicht (die PCBtjes van RAM, M.2 SSD en netwerkkaartje wegen bijna niets). Echter als je kijkt naar de spec-sheet dan zie je de hoofd reden:
HP Envy x360 15-bq100nd
Processor AMD Ryzen 5 2500U
Cores/threads 4/8
Klokfrequentie (turbo) 2,0GHz (3,6GHz)
Gpu AMD Radeon Vega 8
Werkgeheugen 8GB ddr4-2400
Ssd Samsung PM961 256GB
HGST Travelstar 7K1000 1TB
Wifi Realtek RTL8822BE 802.11ac
Scherm 15,6", ips, 1920x1080 pixels
Schermpaneel Chi Mei CMN15E9
Besturingssysteem Windows 10
HGST Travelstar 7K1000 1TB = 115 gram

Dat is een flinke aanslag t.o.v. van die MBP.

Mijn reden om dit te typen is dat het vermoeiend is dat men steeds maar onzin herhaalt dat de industrie de wereld inslingert. Gesoldeerde componenten maken een laptop niet dunner. In een smartphone wel ja, maar in een laptop zijn er genoeg componenten die dikker zijn dat een SODIMM stick o.i.d. (zie: https://tweakers.net/i/zw...58083.jpeg?f=imagegallery). Er was bijvoorbeeld ooit een moment dat RAM op Dells XPS lijn en Lenovos Thinkpad T lijn gesoldeerd was. Nu niet meer, en de laptops zijn zelfs dunner & lichter dan ooit.
Dát dus. In mijn ogen is het solderen van componenten alleen goed voor de fabrikanten, die verkopen liever een nieuwe laptop dan een setje nieuwe dimms of een SSD.
Zie Apple, waardoor je in de MacBook Pro geen 32GB kon plaatsen, wat het bv voor mij een waardeloze laptop maakte (geen idee of dat nog zo is). Zeker op dure laptops moeten onderdelen gewoon te wisselen zijn imho.
Anoniem: 583079 @Rataplan_7 januari 2018 11:51
Dat je in de Macbook Pro maximum 16GB kan plaatsen, heeft te maken met het feit dat de intel processoren maximum 16MB LPDDR3 ondersteunen. Dat is overigens voor 99% van de gebruikers ruim voldoende. Maar door het gebruik van LPDDR3 kunnen ze genieten van de voordelen van LPDDR3, zijnde dat de laptop (op een volle batterij) tot een maand lang in sluimermodus kan blijven. Dat maakt de sluimermodus erg betrouwbaar en nuttig. Het is ontzettend prettig om elke keer weer de laptop gewoon dicht te klappen en bij het openklappen weer onmiddellijk aan het werk te kunnen. Dat is voor de meesten veel nuttiger dan ooit het geheugen te kunnen plaatsen dat ze wellicht zelden of nooit zullen gebruiken.

Vergeet overigens ook niet MacOS aan geheugencompressie doet en dat de SSDs in de Macbook Pro razendsnel zijn en dat je dat dus niet of nauwelijks zal merken als het OS ooit even een ongebruikt geheugengebied uit het geheugen zou moeten swappen..

Een SSD kunnen uitbreiden of geheugen kunnen uitbreiden zijn natuurlijk op zich wel fijn overigens, maar anderzijds, eerlijk gezegd, ik denk dat de grote meerderheid van de gebruikers, mits het apparaat niet te krap te kopen, daar in de levensduur van een laptop (toch al vlug minstens 5-7 jaar) weinig behoefte aan heeft.
Dat maakt de sluimermodus erg betrouwbaar en nuttig. Het is ontzettend prettig om elke keer weer de laptop gewoon dicht te klappen en bij het openklappen weer onmiddellijk aan het werk te kunnen. Dat is voor de meesten veel nuttiger dan ooit het geheugen te kunnen plaatsen dat ze wellicht zelden of nooit zullen gebruiken.
Dit kan letterlijk op elke laptop? Of bedoel je dat je hem dichtdoet en drie weken later weer opendoet? Volgens mij mis ik iets..
Een SSD kunnen uitbreiden of geheugen kunnen uitbreiden zijn natuurlijk op zich wel fijn overigens, maar anderzijds, eerlijk gezegd, ik denk dat de grote meerderheid van de gebruikers, mits het apparaat niet te krap te kopen, daar in de levensduur van een laptop (toch al vlug minstens 5-7 jaar) weinig behoefte aan heeft.
Wat gebeurd er trouwens met de laptop als bijvoorbeeld het geheugen kapot gaat. Moet ik dan de laptop inclusief SSD met al mijn persoonlijke data aan Apple geven? Je kan de SSD ook niet even wissen gezien je de SSD er niet uit kan halen, en je het kapotte geheugen er ook niet kan halen.
Als je een Macbook Pro dichtklapt bij 10% batterij, kan je er zeker van zijn dat hij na een paar dagen het gewoon doet (zonder uit hibernation te moeten komen) als je hem weer openklapt nadat je bvb vergat te laden.

Ik heb bovendien ervaring met verschillende andere laptops waar dit lang niet altijd zo vlot en vooral betrouwbaar werkt. Zelfs bij een halfvolle batterij heb ik dan vrij regelmatig een laptop die alle lading kwijt is ‘s anderendaags.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 583079 op 22 juli 2024 15:03]

Genoeg mensen die dit niet zo ervaren: en dus minimaal 10% verliezen per nacht. Dus zeker ervan zijn kan je het helaas niet..

(ja, mee gemaakt met diverse macos versies, diverse verschillende mac modellen dus daar ligt het niet aan)
Anoniem: 583079 @Quakie8 januari 2018 12:23
Nooit problemen mee gehad, noch met een Macbook Air, noch met een Macbook Pro, met versies van het OS sinds 2012.
Vergeet ook niet het [relatieve] gewicht van:
[...Besturingssysteem Windows 10...]
Dat wil ook al eens doorwegen op de schaal van Richter... :+
Vind de review maar karig, maar een spel gebenchmarkt meer niet, en jullie noemen de GPU vlot, wanneer hij net zo snel is als de Intel Iris Pro 580, en wanneer de Geforce GTX 1050 124% sneller is in 3DMark Time Spy - graphics, dan noem ik hem niet bepaalt vlot.

Nee als ik dan voor een laptop ging van de zelfde prijs met ook 256GB SSD en 1TB HHD en 8GB RAM, ging ik voor de HP Pavilion Power 15-cb032nd, ook omdat die een Geforce GTX 1050 heeft die VEEL sneller is dan de Radeon RX Vega 8.

Of beter voor maar €100,- meer, maar dan met een Geforce GTX 1050 Ti en de rest het zelfde, ging ik voor de BTO X-Book 15CL71
Ik vind de Vega iGPU zwaar tegenvallen. Perf/watt is dramatisch, en na de voorgangers die al best aardige iGPUs boden is dit gewoon uitermate teleurstellend te noemen. Er zit geen enkele vooruitgang in perf/watt, GCN's efficientie, of performance.

Maar goed, het chassis/power management verhaal speelt hier ook een mogelijke rol, maar dat heeft alleen effect op de absolute performance, niet de rest. Eigenlijk zien we hier precies hetzelfde als op de dedicated Vega release: er is weinig gebeurd in de afgelopen twee jaar / tov Polaris.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 22 juli 2024 15:03]

Is het probleem niet het RAM? Die dingen werken op main memory en dat is niet zo snel als op GDDR op een videokaart waar dan ook geen CPU doorheen hoeft.Dan is het toch best knap dat ie boven de IRIS uitkomt?
Wat verwacht je van een gpu met een tdp van 15 tot 25 watt die word gedeeld met de cpu.... het tdp van de 940m is 30watt, vega 8 zit op de helft en waarschijnlijk nog daaronder. Die intel iris 580 pro zit in bijna geen enkele chip en als die in een chip zit is het minimaal een 45 watt processor.

De A12-9800 heeft een tdp van 65 watt en vega 8 presteerd nog beter dan de gpu die daarin zit (beide 8 cu's). Je vergeet ook dat dit het kleine broertje is van de ryzen 7 2700u, die hetzelfde tdp heeft met een gpu die 2 cu's meer heeft en wat hoger is geclockt. (25% extra performance van alleen al de cu's).

Wil je echt wat vergelijken wacht dan op 45 watt modellen en dan zul je zien dat ze een heel stuk beter zijn dan de oudere generatie APU's
Precies, en dat is erg jammer.
Ik kan je niet helemaal ongelijk geven, maar in de vergelijking met de Pavilion laptop bekijk je alleen de specificaties en niet de rest van de laptop, waardoor je appels met peren gaat vergelijken.

De bouwvorm bepaalt ook mee de prijs, de Pavilion is wat "ouderwetser": scherm kan niet helemaal gekanteld worden (en is niet aanraakgevoelig), de laptop is 5mm dikker en de bezels zijn een stuk groter. Sommige van die punten zijn voor velen misschien zelfs geen nadeel, maar het bouwen van een convertible laptop drijft de kostprijs wel omhoog waardoor uiteindelijk die Pavilion evenveel kan kosten mét videokaart als de Envy x360 zonder.

Als je helemaal geen convertible laptop moet hebben, dan is die Envy helemaal niet interessant natuurlijk. Een gewone Ryzen laptop zal wel goedkoper zijn dan die Pavilion (bv Acer Swift 3 die €850 zou kosten voor een vergelijkbare configuratie nieuws: Acer Swift 3 met AMD Ryzen Mobile-processor komt begin januari uit in...), dit is nu gewoon het eerste model.
Een beter vergelijk zou zijn met envy 15 x360 i7-8550 met MX150, dezelfde laptop namelijk enkel met Intel, recenter en beter vergelijk. Lijkt erop dat de Intel met nvidia GPU versie gewoon stuk beter is.
Het is een beter vergelijk dat wel maar die is ook wel €300 duurder. Het gaat hier over de Ryzen 5, niet Ryzen 7, je moet die vergeljiken met de Core i5 8250U variant. Die kost ook effectief evenveel (met Core i5 8250U en MX150, de Core i5 en UHD 620 is €50 goedkoper) en qua CPU presteert die ongeveer gelijk (de Core i7 heeft 600MHz hogere turbo, de Core i5 200MHz lager, met het IPC voordeel dat Intel heeft komt die laatste dan ongeveer op hetzelfde niveau als de R5 2500U). Dat de MX150 een stuk beter is dan de Vega8 van de Ryzen 5 komt vooral doordat die beschikking krijgt over GDDR5, maar dat maakt dan de variant met discrete GPU duidelijk de betere keuze. Die extra GPU zou de batterij misschien wat sneller leeg kunnen trekken, maar in de praktijk is dat niet zo.

Maar vandaar dat ik het ook maar bizar vind dat HP evenveel aanrekent voor een Core i5 en MX150 met 4GB GDDR5 als voor een Ryzen 5 2500U, die laatste had gewoon een stuk goedkoper moeten zijn en dan was die interessanter versus andere laptops zonder discrete GPU (bv de Envy x360 met Core i5 en zonder MX150).
Mij maakt niet veel uit als hij beter is qua hardware, en zo hoort het voor iedereen eigenlijk te wezen, maar ja veel mensen kijken naar uiterlijk en niet hoe snel en goed hij is.
Voor een andere view op precies dezelfde hardware:
https://www.youtube.com/watch?v=TOdFZYuG78w
Bedankt voor de video review link.
De laptop is op grafisch gebied getest met 3DMark Cloud Gate, 3DMark Fire Strike, Cinebench R15 OpenGL, Unigine Valley, Grid Autosport en Rise of the Tomb Raider. Dat zijn zes benchmarks die tezamen een prima beeld geven van de grafische prestaties.
De laptop is op grafisch gebied getest met 3DMark Cloud Gate, 3DMark Fire Strike, Cinebench R15 OpenGL, Unigine Valley, Grid Autosport en Rise of the Tomb Raider. Dat zijn zes benchmarks die tezamen een prima beeld geven van de grafische prestaties.
Erg vreemd dan, want dan mag jij zeggen waar staat dat ze Rise of the Tomb Raider hebben getest en wat de fps zijn en zo, en dan nog is 2 spellen te weinig vind ik voor een totale plaatje.
Even de link die ik aanhaal aanklikken, daar zie je alle testresultaten onderaan de pagina.
Ja zie het, maar dat hoort in de Tweakers Review te staan met andere laptops, en jeetje maar 16,0 fps dat is onspeelbaar, wat ik al zij absoluut niet een vlotte GPU, wat Tweakers zij dat het was.

Die
Vlotte gpu
hoort helemaal niet te staan bij de pluspunten.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 22 juli 2024 15:03]

Ryzen 5, in deze HP Envy, zet in Cinebench een indrukwekkende score neer en laat zien dat de cpu zonder meer snel is als alle cores volledig benut worden. In singlecoreapplicaties blijven de Intel-processors sneller, wat in lijn is met wat we zagen bij de benchmarks van de Ryzen-desktopprocessors.
Naar verluid gaat Intel er binnenkort tussen de 5 en 30% op achteruit zodra hun "Meltdown" hardware ontwerpfout in software wordt gepatched. Mocht dat inderdaad zo zijn dan ziet het beeld er ineens heel anders uit. Gaan jullie opnieuw benchmarken wanneer patches en eventuele updates daarvoor beschikbaar zijn?
Of in ieder geval " voor " en " na " de patch op diverse systemen, zodat je de impact kunt zien?
Die patches voor Wndows 10 zijn al enkele dagen beschikbaar (vanaf 3 januari uit mijn hoofd), en mogelijk dus ook al meegenomen in de testen voor dit artikel. Daarnaast lijken de patches op desktop workloads amper invloed te hebben, de grootste performance impact zal te zien zijn op server workloads.

https://www.youtube.com/watch?v=_qZksorJAuY is een redelijk brede eerste test van de Windows 10 patches.
Anoniem: 428562 @Blorgg7 januari 2018 11:40
Cinebench is processor intensief met weinig syscalls tenzij er weinig geheugen beschikbaar is en de swapfile gebruikt wordt. Cinebench zal juist een applicatie zijn die weinig last zal hebben van de Spectre en Meltdown patches.
Mijn 6700K is deze week gepatched en vervolgens heb ik met Stockfish en asmFish gebenched. Geen noemenswaardig verschil, asmFish was zelfs een paar nodes sneller (>14 miljoen posities per seconde op een 6700K @ 4300 MHz, niet slecht voor een quadcore :) ) maar dat verschil viel binnen de foutmarge van de meeting. Alle hype ten spijt, de impact qua performance in real world applicaties lijkt verwaarloosbaar.

[Reactie gewijzigd door Opa73 op 22 juli 2024 15:03]

Het hangt heel erg van de workload af, hier heb je wat meer results:

https://www.reddit.com/r/...f_windows_patch_and_bios/

[Reactie gewijzigd door Vayra op 22 juli 2024 15:03]

De eerste testen op Windows laten zien dat er minder dan 1% verschil is, eigenlijk te weinig om als een verschil te zien (standaard test deviatie), maar meerdere bronnen hebben over meerdere test runs net een lagere score. Aangezien tegelijk ook Spectre gepatched is zou het maar zo kunnen dat AMD ook ietsje lager uitkomt. Mogelijk zijn er workloads waarbij het verschil wel hoger is, maar deze zijn nog niet gevonden.

[Reactie gewijzigd door |sWORDs| op 22 juli 2024 15:03]

De eerste testen op Windows laten zien dat er minder dan 1% verschil is
De eerste tests laten zien dat die 5 tot 30% wel aardig lijkt te kloppen, afhankelijk van wat je doet. Zie ook link van Vayra. (link)

Framerates in games, iets waarvan men vermoedde dat het niet veel zou uitmaken, lijken ook aangetast te worden. Met name dan de minimale framerates. Vermoedelijk komt dat als er dingen geladen moeten worden waarbij veel syscalls plaatsvinden.

Het lijkt mij dan ook interessant om te zien of het starten van programma's, laden van games, en andere disk I/O taken aangetast zijn. Die benchmarks kom ik nog niet veel tegen.

[Reactie gewijzigd door Blorgg op 22 juli 2024 15:03]

AMD doet weer mee hoewel het niet meteen zo is dat ze Intel ineens omver blazen. Wel fijn dat er weer iets te kiezen valt qua cpu merk als er meer laptops met amd cpu's komen.

Wat ik ook meeneem uit deze test is dat het eigenlijk zonde is dat Intel niet meer cpu's met iris pro graphics beschikbaar heeft tegen een normale prijs. Die dingen zijn behoorlijk goed blijkt steeds weer maar echt maar mondjesmaats verkrijgbaar in heel dure laptops.
Probleem is dat die iris pro veel verbruikt, en samen met de cpu vastzit voor de koeling.
Dan is er vaak throttle van cpu snelheden, meer uitgesproken als de varianten zonder iris pro.

https://www.notebookcheck...ptop-Review.262584.0.html
Stukje over de temperaturen.
Ze hadden ook een meer uitgebreid artikel hierover, maar ik vind het niet direct terug.
Anoniem: 583079 @AriGold7 januari 2018 12:00
"Probleem is dat die iris pro veel verbruikt": wat bedoel je daar mee? Welke grafische oplossing verbruikt minder en geeft betere prestaties? En blijkbaar verbruikt de Ryzen processor nog meer, want de accuduur is helemaal niet goed. En hij zit ook "samen met de cpu vast voor de koeling".

De intel processoren met Iris Pro hebben een TDP van 25-28Watt. Maar dan moet je natuurlijk zorgen dat je die warmte kan afvoeren. In het voorbeeld van je link zie je duidelijk dat de XPS13 dat niet efficiënt doet, waardoor de i7 inderdaad soms minder goed presteert dan de i5 met Iris Pro in een Macbook Pro. Dat is geen inherent probleem van Iris Pro dus, maar gewoon een gevolg van de koeling in een bepaald type laptop.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 583079 op 22 juli 2024 15:03]

Ik bedoel daarmee dat hij een stuk meer verbruikt dan de (U)HD620, wat logisch is.
Maar zoals je zegt zijn er niet veel ultrabooks die dit goed kunnen koelen.

En deze 7560u is volgens intel ark wel een 15w U-lijn CPU:
https://ark.intel.com/pro...r-4M-Cache-up-to-3_80-GHz
En deze 15w is de CPU en iGPU samen, dus als makers de TDP instellen op 15watt, en koeling voor 15watt voorzien throttled die CPU meer dan bij bv een UHD620.

Betreft Ryzen: in dit artikel staat wel dat de CPU onder load 11 watt zou verbruiken, vind ook raar dat de accuduur dan zo slecht is.

[Reactie gewijzigd door AriGold op 22 juli 2024 15:03]

Anoniem: 583079 @AriGold7 januari 2018 12:42
Je hebt gelijk dat de 7560u een 15Watt CPU is. Ik dacht dat Intel Iris Plus/Pro CPUs altijd 28 Watt waren (Apple gebruikt bvb altijd 28Watt versies in zijn Macbook Pro met iGPU). In een 15Watt TDP packaging heeft een Iris inderdaad weinig zin, daar zijn we het dan over eens.
Vergeet hier even niet dat hier de Ryzen 5 o.a. vergeleken wordt met top tier intel (core i7) processors.
Ryzen 7 zal -zo is de verwachting van diverse review sites- gehakt maken van het beste wat intel nu op de plank heeft liggen.

Voor meer info:
https://www.youtube.com/watch?v=TOdFZYuG78w

[Reactie gewijzigd door procyon op 22 juli 2024 15:03]

Ryzen 7 is hetzelfde ding iets hoger geklokt met een wat snellere gpu. Lijkt me niet dat dat een wereld van verschil gaat maken.
Wat ik ook meeneem uit deze test is dat het eigenlijk zonde is dat Intel niet meer cpu's met iris pro graphics beschikbaar heeft tegen een normale prijs.
Het zou mij niets verbazen als niet lang hierna Intel precies gaat uitbrengen wat je voorstelt. Intel zal AMD geen kans gunnen een eigen segment te definiëren waarin ze de scepter zwaait. Het enige wat dit nog kan tegenhouden is dat Intel dan de verdeling in haar portfolio ten aanzien van high end en mid range overhoop schopt. Iris Pro is dan moeilijker met high end te associëren. Mogelijk zal Intel dan wat met branding stoeien (Iris xyz) om dit wat te camoufleren.

[Reactie gewijzigd door teacup op 22 juli 2024 15:03]

Tja, je moet volgens de review er wel rekening mee houden dat het een igpu is, maar toch snap ik het bestaansrecht van die dingen niet zo... Deze laptop zit qua prijs in het vaarwater van laptops met een 1050 gpu en die blaast deze igpu compleet uit het water. Als gpu prestaties dus belangrijk voor je zijn lijkt het me dat je veel beter voor zo'n laptop kunt kijken. Zijn ze niet belangrijk, dan valt er dus een voordeel weg voor een cpu die toch niet echt super concurrerend is, vooral omdat dit dus een beetje de best case lijkt te zijn qua koeling en geheugen...

Een optie voor wie per se AMD wil steunen dan? Het is goed dat die optie er is, maar het zou leuk zijn als er eens een andere reden zou zijn om voor een AMD te kiezen in laptop land.
Dat ligt dan meer aan de laptopfabrikant dan aan AMD, me dunkt. Ik vermoed dat HP een marktprijs aan de laptop meegeeft en niet AMD.
Ik kan je echter wel steunen dat deze laptop te hoog in de markt is gezet. Een euro of 200 minder en het was een winner (plus had je dan wat ruimte om voor een redelijke prijs toch een laptop te leveren met een dedicated gpu).
Het valt dus af te wachten hoe duur de andere fabrikanten hun laptops (waarvan het vermoeden bestaat dat ze minder zullen presteren) in de markt gaan zetten.
Het is op dat punt dat de laptopfabrikanten AMD gaan maken of kraken.
Mwah, je kan inderdaad een betere CPU + GPU kopen in deze prijsklasse. Maar dan lever je in op andere punten, zoals Windows Hello, touchscreen, opslagruimte of op de (convertible)behuizing. Vergeet niet dat deze extra's ook kosten met zich mee brengen.

Overigens was deze laptop met kerst in de aanbieding voor 900 euro in de HP store, wellicht zakt de prijs over een paar maanden weer naar dat niveau.
En misschien lever je ook in op verbruik. Discrete GPU's gebruiken allicht wat meer. Niet dat een gamer voor dit argument gevoelig zal zijn als dat het verschil tussen wel en niet gamen betekend.

We focussen trouwens erg op gaming. Waar zo'n IGP mogelijk (moet worden getest) precies genoeg voor kan zijn is het tonen van light CAD data. De Siemens (voormalig UGS) stal heeft JT data als light CAD data ISO gecertificeerd gekregen. Eigenlijk is JT gewoon een variant op het thema van het vroegere VRML format en haar opvolger het X3D format.

JT data beschrijft alleen de uitwendige vorm van een CAD model, zonder feature en parameter bewustzijn. Met dit laatste wil ik zeggen dat de wordingsgeschiedenis van het model is verwijderd. Aan die JT data is meer opgehangen dan kale geometrie alleen. Zo wordt ook metadata en PMI annotaties (Product and Manufacturing Information) aan de modellen toegevoegd. Latere versies van JT data kunnen naast het beschrijven van polygoon data ook NURBS data beschrijven. In het laatste geval worden ook de JT modellen wel minder licht.

Veel mensen associëren 3D nu vooral met real-time gaming of het renderen van animaties waarbij alles uit de kast kan worden getrokken omdat het toch voorgerenderd kan worden. Zo is het in de filmindustie minder een probleem om modellen met NURBS te beschrijven omdat de conversie naar polygoon data gewoon per frame is mee te nemen.

3D zal hiernaast veel meer een gewone en functionele tool gaan worden, waarvan de glamour wat wordt weggesneden. En met name in deze toepassingen zijn deze Processoren met IGP een hardware oplossing. We hebben het dus niet over gamers, of over 3D op het web, maar over mensen die met een laptop een klant een presentatie willen geven van een 3D model. Dit kan een 3D design zijn, een mockup van een gebouw (architectuur), of een productconfigurator voor een machinebouwer. Voorheen gebeurde dit 2D met plaatjes en schema's, tegenwoordig kan een product 3D van alle kanten, geëxplodeerd of niet, worden getoond. Een laatste, en nog best trage ontwikkeling is die van de eerder genoemde PMI data. De productketen zal uiteindelijk de verandering doorlopen dat een 2D tekening met views en annotaties als productbeschrijving plaats gaat maken voor een 3D CAD model met diezelfde annotaties (denk aan afmetingen, afmetingsnauwkeurigheden, passingen, ruwheden, vorm en plaatstoleranties en lasdiktes en vormen).

Kortom, 3D representaties staan op het punt (of zijn al) veel meer gemeengoed aan het worden. Lang niet al die representaties hebben de nauwkeurigheidseisen van een CAD designer nodig, of de behoefte aan bulkrekenkracht van een gamer. Voorheen waren CAD samenstellingen geometrie-intensiever dan games. Door de game scenery zijn we dat punt met games volgens mij al even gepasseerd. De IGP kan zich dus opmaken voor een flink groeiend toepassingsgebied, en misschien nog wel vooal in de mobiele hardware.

[Reactie gewijzigd door teacup op 22 juli 2024 15:03]

Ik vind het een beetje raar dat de gpu als "vlot" wordt beschreven en dan maar 1 game wordt getest een slecht ding...

Had meer games willen zien, vooral eSport games want daar zijn deze gpus meestal wel goed in.
Maar als de vega 8 goed is en betaalbaar en krijg hoge fps in dus de eSport games dan wil de consument dat graag weten beetje een gemiste kans dus.
Meer games:
https://www.youtube.com/watch?v=TOdFZYuG78w

[Reactie gewijzigd door procyon op 22 juli 2024 15:03]

heb al gekeken op laptopcheck en die noemen de gpu bascily okish
Bedankt voor de review. Het laat goed zien dat Ryzen mobile geen revolutie is, maar wel gewoon een nette concurrent is voor Intel en dat is een mooie ontwikkeling. Deze Ryzen 5 2500u komt prima mee met de Ci5 8250u mits de fabrikant inderdaad het juiste geheugen kiest en in dualchannel toepast.

Wat deze laptop betreft is de uitkomst weinig verrassend. De meeste HP laptops met interessante specs laten het afweten op het scherm. Een paar jaar terug waren het nog 1600x900 TN panelen terwijl de concurrentie in dezelfde prijsklasse al netjes FHD IPS panelen wisten te gebruiken.

Is er in de toekomst nog een mogelijkheid om de kleurruimtes van de toegepaste panelen in een review te vermelden? Voor de fotobewerkers onder ons is dat erg interessant om te weten.
Geen enkel nuttig stukje over het gebruik van de (digitizer) pen?
Hoe werkt die in de praktijk?
Negeert het scherm je handpalm?
Tweakers dit kan beter!
We hebben het hier over een laptop van 1000 euro en dan wordt er bij de accuduur vergeleken met laptops van 1500-2000 euro, dat vind ik beetje krom. Ik zie ook de laptop (rond dezelfde prijs) van de laatste laptop best buy guide er niet bij staan.
Ik heb een vorig model (2016), maar vind het heel vreemd dat mijn standaard Win10 niet mee upgradet. Anniversary Update, Creators Update etc worden blijkbaar nog steeds niet ondersteund.
Jammer van het numerieke gedeelte. Ik vind dat helemaal niets op een 15 inch laptop, maar kan je niet beter nog even wachten op de Ryzen 2 serie die in maart uitkomt?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.