Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

Windows 10 Fall Creators Update

Basis voor de toekomst

Conclusie: een groot pakket kleine wijzigingen

Microsoft blijft flink sleutelen aan Windows 10. Ben je deelnemer aan het Windows Insider-programma, dan merk je dat bijna wekelijks. Voor de reguliere gebruikers bundelt Microsoft alle wijzigingen en plakt het er een mooie naam op. Microsoft maakt de verwachtingen voor de Fall Creators Update niet helemaal waar en dat heeft het bedrijf aan zichzelf te danken. Het is domweg jammer dat aansprekende functies als de Timeline, een universeel clipboard, en 3d-effecten voor Story Remix nog niet aanwezig zijn. Dat zijn de nieuwe mogelijkheden die zo'n update een smoel geven. Aan de andere kant lijkt dat vooral een lesje verwachtingsmanagement voor de communicatieafdeling van Microsoft, want met een tweede omvangrijke feature-update binnen een jaar en meer nieuwe functies op komst is er natuurlijk weinig reden tot klagen. Het gaat om een groot pakket kleine aanpassingen en we hebben ze hier dan ook lang niet allemaal behandeld.

De update is een beetje zoals het regeerakkoord; spectaculair is het niet, maar er zit voor iedereen wel iets bij. Het ziet er een beetje mooier uit, Onedrive On-Demand en Storage Sense zijn handig, Story Remix in Photos is leuk voor de creatieven onder ons, de gpu-weergave in de Task Manager zal veel tweakers kunnen bekoren en met de Mixed Reality Viewer haakt Microsoft aan bij Apples ARKit en Googles ARCore. Veel wijzigingen leggen bovendien de basis voor de toekomst, zoals het Fluent Design System, dat het uiterlijk van Windows in de komende jaren een stuk aantrekkelijker moet maken, de People Hub, die contacten van meer dan alleen Mail en Skype moet verzamelen, en Phone, dat Windows naadloos met apps op Android en iOS moet laten samenwerken.

Ook de koppeling met mobiel en de ARM-versie van Windows 10 zijn voorbereidingen voor de toekomst. Wat die toekomst zal worden, valt op te maken uit de aankondiging van Windows 10 S. Dat besturingssysteem draait alleen apps uit de Windows Store. Aanvankelijk leek het alleen bedoeld voor de educatieve markt, om te concurreren met Chrome OS, maar volgend jaar brengt Microsoft het ook naar de zakelijke markt. Er komt een dag dat Microsoft van Windows 10 S 'het nieuwe Windows' maakt, met alle voordelen voor snelheid, veiligheid en stabiliteit van dien. Of consumenten op een breuk met het Win32-verleden zitten te wachten, is een tweede. Voorlopig is dat nog niet aan de orde en kunnen we uitkijken naar Redstone 4, de volgende grote Windows 10-update. Die komt ergens volgend jaar en zal naar verwachting in hoge mate voortbouwen op wat deze Fall Creators Update wel en niet heeft.

Reacties (303)

Wijzig sortering
De systeemvereisten zijn niet veranderd ten opzichte van die van Windows 10 ten tijde van de introductie in 2015, die toen overigens al gelijk waren aan de vereisten voor Windows 7, 8 en 8.1.
Onwaar. Sinds de Creators Update worden Clover Trail systemen niet meer ondersteund. Mogelijk zijn de systeemeisen hetzelfde gebleven sinds de Creators Update. Het is echter incorrect door te stellen dat de systeemeisen van nu hetzelfde systeemeisen zijn als die van Windows 10 in 2015.

Dit is zuur, aangezien er Clover Trail systemen zijn die niet (goed) Linux kunnen draaien doordat hun BIOS gekortwiekt is zodat ze alleen Windows kunnen booten. De Dell Latitude 10 is daar een voorbeeld van. Tevens heeft Intel nooit Linux voor Clover Trail ondersteund, dus zelfs al zou het lukken om Linux te booten dan blijft de ondersteuning slecht.

Over Windows op ARM: hou er rekening mee dat een aantal zaken waarschijnlijk niet gaan werken. De x86 emulatie beperkt zich tot applicaties. Al heb je een USB apparaat waarvoor je apart drivers moet installeren, dan is de kans groot dat er geen ARM drivers voor zullen komen. Alles wat je aansluit en wat meteen werkt op huidige systemen zal waarschijnlijk ook werken op ARM systemen.

Verder ben ik benieuwd naar of de ARM laptops net zo gesloten zullen zijn als Windows RT tablets of dat ze open staan om andere besturingssystemen te booten. Een energiezuinige en krachtige notebook met Arch Linux ARM erop zie ik wel zitten. Dat is natuurlijk ook afhankelijk van driver-ondersteuning vanuit Qualcomm.

Let op dat je na een upgrade opnieuw je favoriete privacy tools gebruikt om te voorkomen dat je systeem informatie lekt. Een goede (maar zeker niet de enige) is O&O ShutUp10.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 17 oktober 2017 09:05]

Dat W10 sinds het verschijnen van de Creators Update niet meer op Clover Trail werkt heeft niet zozeer met de systeemvereisten te maken. Het is een uitzondering wat ondersteuning betreft omdat Intel er geen drivers meer voor ontwikkeld. Het effect is natuurlijk wel hetzelfde dus ik heb het erbij gezet. Het gebrek aan communicatie hierover vanuit Microsoft is wel bijzonder slecht trouwens en er staat ook niks over op de site voor systeemvereisten.
Ik denk dat we op dit moment aankomen bij "wat zijn systeemeisen?". Ik zou zelf zeggen dat de systeemeisen je vertellen op welke hardware de software werkt, als Windows 7 werkt op een Clover Trail systeem maar Windows 10 niet, heeft 10 dus wel andere vereisten (het is namelijk een vereiste dat je geen Clover Trail CPU hebt). Mits je die niet hebt, zijn de vereisten inderdaad niet veranderd, maar ik snap @The Zep Man 's reactie wel.

Microsoft is overigens nooit goed geweest met systeemeisen, herinner je je de systeemeisen voor Windows 95 nog? 386DX met 4MB geheugen. Windows 95 kon daar inderdaad op starten... Als je genoeg geduld had en verder geen software wilde draaien ;)
Dat klopte dan toch van Windows 95? Het is Windows 95 die dat nodig had. Wil je een appliatie draaien, dan heb je daarvoor ook weer systeemeisen, en die moet je natuurlijk bij het bestaande resourcegebruik rekenen.

Of dacht je dat je op een 100GB harddisk 43 games kan installeren die allemaal 10GB vereisen? :)
Hoewel Linux minder van je computer vergt dan Windows, zijn de systeemeisen voor Linux hoger (2 GHz dual core processor, 2 GB RAM en 25 GB vrije schijfruimte voor Ubuntu, tegenover 1 GHz processor, 2 GB RAM en 20 GB vrije schijfruimte voor Windows 10). Dit komt omdat men er bij Ubuntu vanuit gaat dat je met een computer werkt. Anderen gaan er dan weer vanuit dat je een computer gebruikt om naar het bureaublad te zitten staren. Dat is ook haast het enige wat je met die 386 met 4 MB RAM en Windows 95 (of als je wil een netbookje met 2 GB RAM, 32 GB eMMC en een Celeron N3060 processor en Windows 10) kan doen. Qua systeemeisen ben ik dan ook eerder voorstander van Ubuntu's aanpak dan van Microsoft's aanpak.
Hoewel Linux minder van je computer vergt dan Windows...
Sorry, maar dit is gewoon niet waar. Kubuntu 17.04 is met een i7 2600k en een dedicated nVidia GPU weliswaar aan de praat te krijgen, maar je hebt een constante CPU belasting van ~20%. Met Xubuntu is dat weliswaar minder, maar ervan uitgaan dat een Linux systeem per definitie minder van een PC vergt dan Windows klopt gewoon niet, want dat is ook heel erg sterk afhankelijk van welke GUI gebruikt wordt. Bron: Ervaring vanaf mijn werkplek. ;)

Ook Linux Mint 16-18 op basis van MATE geloof ik ging ook niet erg lekker op mijn oude laptop (Asus M6Va met 2GB geheugen en Pentium M 1800MHz (Dothan) en een Radeon videokaart van ik meen 128MB) terwijl het volgens de requirements ruim voldoende was. ;)

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 17 oktober 2017 19:13]

Even Kubuntu 17.04 geinstalleerd in Virtualbox op mijn 6600k (overclock afgezet) en 1 core gegeven en 1 gig ram, geen gpu. Had geen ~20% cpu verbruik constant maar zwaar schommelend tussen 2 en 14% (op dus die ene core die het maar heeft) als de KDE system monitor gebruikt wordt en "slechts" tussen 2 en 8% als top gebruikt wordt.

Daarnaast is KDE altijd al log geweest dus heel vlot draaide het niet op 1 core en 1 gig ram draaiende in een VM op een oude hdd. Zelfs als ik compositing afzette.

Ik wil ook argumenteren dat KDE een bewuste keuze is van een gebruiker en je vrij simpel op gelijk welk moment (zolang je een internet verbinding hebt uiteraard) een alternatief kan installeren. KDE vergt veel van een computer, linux op zich niet.
Het verschil in CPU gebruik zit hem dan niet alleen in KDE, maar ook de gebruikte CPU. De i7 2600(k) is natuurlijk niet echt opgewassen tegen een i5 6600k, zie deze comparison maar eens. :) Slinger vervolgens de applicaties die je nodig hebt om bijvoorbeeld te webdevelopen (in mijn geval een VM opstarten met Vagrant, phpStorm, Evolution (voor e-mail) en browsers als Chrome en Firefox).

Bij mijn vorige werkgever had ik een laptop met i5 6600U CPU zo uit mijn hoofd. Daar ging Kubuntu wel vlekkeloos op, met vergelijkbaar CPU gebruik als jij, terwijl ik daar ook allerlei dingen open had staan. ;)

Het hogere CPU gebruik komt dus echt niet alleen door de gebruikte grafische schil.

Dat Linux zonder een grafische schil nog minder vraagt van een PC is logisch, dan kan het zelfs op bijvoorbeeld een Pi prima draaien. ;)
4 cores met hyperthreading vs 1 core in een vm en jij wil gaan zeggen dat jouw cpu het dan niet redt?

En nee, ik bedoelde niet per se linux zonder DE. Er zijn genoeg andere DE's die niet zo log zijn als KDE, je had dus gewoon het logste er uit gehaald om een zwak punt te maken.
Gewoon een foute aanname. Je mag een VM nooit vergelijken met bare metal. Gedrag van een OS in een VM is totaal anders. Sterker nog, door de scheduler van de Virtualisatielaag kunnen BEPAALDE scenario's ontstaan waarbij de CPU bijvoorbeeld op 100% staat in de VM terwijl dit totaal niet is terug te herleiden naar de host waar het draait. Daarom is het zo moeilijk om bijvoorbeeld perfmon en andere tooling binnen een VM te analyseren.

Daarnaast wordt hier ook nog eens VirtualBox gebruikt. Echt serieus zijn de resultaten hiervan niet te nemen, wanneer je goed wil vergelijken neem dan Hyper-V of ESXi op de host.
Precies, en als een VM met al deze problemen dus "beter" presteert dan zijn bare metal, dan is hij toch echt diegene met het probleem, en niet het OS. Dat de DE log ging zijn verwachtte ik zowiezo in een VM en zeker met zo weinig resources. Maar het was gelijkaardig aan eerdere ervaringen op laptops.
Beter presteren is alleen te bepalen bij een gelijke werkset aan taken. Daarnaast is het vaker het geval dat een VM gesuspend wordt of op een lagere CPU prioriteit komt. Zeker met lage CPU belasting. De meeste VM's lijken dan minder CPU te gebruiken, maar meestal is dat de scheduler die de boel omlaag gooit. Zo ben ik onder ESX in staat om een VM met 8 Cores op volle 100% te belasten en dan zie ik fysiek daar niets van terug. Maar ik ben ook in staat om een VM maar 5% CPU te laten gebruiken binnen de VM en dan staat de core van een host op 80%.

Verdomd moeilijke maar leuke materie, en kan weken aan onderzoek kosten om de issues te achterhalen.

Dus concluderen dat een VM beter draait dan Fysiek is niet zo maar mogelijk, en andersom ook niet.

Daarnaast kunnen executiepaden in code op een VM ook nog een keer anders zijn, omdat bijvoorbeeld, vanwege compatibiliteit, complete instructie groepen niet beschikbaar zijn. Wat dus ook weer andere resultaten geeft.
Maar als jouw conclusie niets meer voorsteld als 'we mogen geen conclusies maken', dan is dit op zich ook geen conclusie, en kunnen we dit dan ook per-direct negeren.

Nha probeert aan te tonen dat het performance verhaal niet klopt. Het feit dat jij enorm veel problemen ondervind met VMWare hun esx hypervisor software, heeft hier dan ook niets mee te maken.

Het enige dat Ik kan voorstellen voor jouw aanhoudende virtualizatie problemen is dat je afstapt van de dure VMWare wereld en eens een kijke neemt in KVM virtualisatie, misschien heb je daar betere resultaten.
Goede kans dat dit met de GPU en drivers te maken heeft. Met een inactieve desktop is er geen reden dat KDE meer dan 1-2% CPU moet gebruiken...
Sorry, maar dit is gewoon niet waar.
Dat is jouw mening. Windows 10 gebruikt meer dan 1GB RAM om enkel het bureaublad weer te geven. Mijn Linux-versie met GUI nog geen 200 MB.
[...]
want dat is ook heel erg sterk afhankelijk van welke GUI gebruikt wordt.
Klopt, maar jij hebt het dan ook over KDE, dat is sowieso één van de zwaarste GUI's.
Een i7-2600K is momenteel meer dan 5 jaar oud, de pc dus ook. Ik heb laatst nog een i5-laptop uit dezelfde periode gezien waarop Windows 7 draait, echt een stofzuiger met constante CPU-belasting die nog hoger lag (tegen de 30%).
Ook Linux Mint 16-18 op basis van MATE geloof ik ging ook niet erg lekker op mijn oude laptop (Asus M6Va met 2GB geheugen en Pentium M 1800MHz (Dothan) en een Radeon videokaart van ik meen 128MB) terwijl het volgens de requirements ruim voldoende was. ;)
Van wanneer dateert die laptop? Volgens mij uit het Windows XP tijdperk (2004 of 2005).
Bovendien is het niet echt verstandig om de laatste nieuwe distro in zijn geheel te willen draaien op oude hardware. Je kan veel beter vertrekken van de basis (google maar eens op ubuntu minimal) en dan enkel installeren wat je zal gebruiken. Scheelt aanzienlijk.
Dat is jouw mening.
Niet dus, maar goed... ;)
Je kan veel beter vertrekken van de basis
Tja, andersom kan ook. verwijderen wat je toch niet gebruikt. Zie het punt en het verschil niet zo. Bij allebei moet je moeite doen.
Van wanneer dateert die laptop?
Dat weet ik zo uit mijn hoofd niet meer, maar is ergens 2005-2006. :) En was overgestapt naar Mint op die laptop toen de support op XP stopte.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 19 oktober 2017 20:45]

Tja, andersom kan ook. verwijderen wat je toch niet gebruikt. Zie het punt en het verschil niet zo.
Dat is het hem nu juist. Andersom hou je nog steeds meer over dan nodig. Je krijgt immers nooit alles weg wat je niet gebruikt. Daarenboven, als je computer niet erg recent meer is, kan je beter met iets te weinig beginnen dan met teveel. Als je momenteel Ubuntu 17.10 installeert op een oude laptop, dan zal dat mogelijks niet ideaal werken. De kans dat het wel werkt met enkel ubuntu minimal is vele malen groter.
Bij Vista speelde iets soortgelijks en daar heeft MS toch echt toegegeven dat de systeemeisen wel erg optimistig geformuleerd waren. Zoiets van dat je iemand een auto aansmeert en dan zegt dat hij geen weg nodig heeft om op te rijden maar dat een carport voldoende is.
Bij uitzondering blijft Microsoft Windows 10 op Clover Trail systemen van security updates voorzien tot 2023. Gelijk aan de support termijn voor Windows 8.1, waar deze systemen origineel mee geleverd zijn.
De tool die je linkt blokkeert met de standaardinstellingen ook windows defender samples, dat is zeer dom in het grotere plaatje, omdat antivirus producten alleen maar beter kunnen worden met meer kennis over virussen. Er is tegenwoordig niet een pakket meer wat dat niet doet.

Daarnaast zou ik sowieso zeer voorzichtig omgaan met die instellingen, ze kunnen vaak niet veel kwaad, en MS is gewoon open over wat ze met je data doen; anonieme data, crashes loggen, gebruiksstatistieken maken om focuspunten te vinden). Dat kan je natuurlijk uitzetten, maar weer, in het grote plaatje wordt windows er alleen maar makkelijker en beter van.
Daarnaast zou ik sowieso zeer voorzichtig omgaan met die instellingen, ze kunnen vaak niet veel kwaad, en MS is gewoon open over wat ze met je data doen; anonieme data, crashes loggen, gebruiksstatistieken maken om focuspunten te vinden).
nieuws: AP: gegevensverwerking in Windows 10 via telemetrie is in strijd met ...
Zeer dom in het grotere plaatje vind ik zeer zwaar overdreven. Het is hooguit een heel klein beetje onhandig, aangezien MS heus wel voldoende samples binnen kan harken.
De tool die je linkt blokkeert met de standaardinstellingen ook windows defender samples,
Niet iedereen gebruikt O&O ShutUp10. Er zullen zat systemen zijn waarvan Microsoft signatures kan oppikken.
Er is tegenwoordig niet een pakket meer wat dat niet doet.
Dat iedereen het doet maakt het nog niet juist.
Daarnaast zou ik sowieso zeer voorzichtig omgaan met die instellingen, ze kunnen vaak niet veel kwaad, en MS is gewoon open over wat ze met je data doen; anonieme data, crashes loggen, gebruiksstatistieken maken om focuspunten te vinden).
Het blijft mijn systeem. In de aanname dat een EULA niet meteen rechtsgeldig is en ik voor een product betaal kan ik er alles mee doen wat ik wil, zolang ik een ander er maar niet mee schaad. Niemand kan aantonen dat door het niet vrijgeven van dit soort informatie ik anderen schaad.
Dat kan je natuurlijk uitzetten, maar weer, in het grote plaatje wordt windows er alleen maar makkelijker en beter van.
Beter is relatief. Tot zover ik zie wordt Windows er niet beter van. Steeds meer zaken moet ik uitschakelen bij elke nieuwe release om een (voor mij) werkbaar OS over te houden. Die vrijheid heb ik, en daar maar ik gebruik van.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 17 oktober 2017 10:36]

"Het blijft mijn systeem. In de aanname dat een EULA niet meteen rechtsgeldig is en ik voor een product betaal kan ik er alles mee doen wat ik wil..."

Dat is een enorme aanname. Je zou ook kunnen zeggen dat als je het niet eens bent met de EULA je W10 domweg niet installeert. Nu begeef je je in een juridisch mijnenveld wat wel eens nadelig uit kan pakken.
En je betaald voor het gebruiksrecht, het is en wordt niet je eigendom.

Ook al ben je het niet eens met de data vergaring van MS (ook in Win7 aanwezig), een EULA negeren is een andere stap. ;-)
Je zou ook kunnen zeggen dat als je het niet eens bent met de EULA je W10 domweg niet installeert.
Ik was niet op de hoogte gesteld van de EULA voordat ik het product geleverd kreeg. Tevens wil de leverende partij het niet terugnemen en mij daarvoor vergoeden.
Nu begeef je je in een juridisch mijnenveld wat wel eens nadelig uit kan pakken.
Sue me.
En je betaald voor het gebruiksrecht, het is en wordt niet je eigendom.
Klopt. En ik gebruik het. Op mijn manier.
Ook al ben je het niet eens met de data vergaring van MS (ook in Win7 aanwezig), een EULA negeren is een andere stap. ;-)
Ik negeer geen EULA, maar ik zie het ook niet als de heilige waarheid. Er is geen rechter (in Nederland) die in een civielrechtelijke procedure een consument in het ongelijk zal stellen op het privé gebruik van een softwareproduct waar de consument voor betaald heeft zonder dat die (aantoonbaar) anderen daarmee schaad. Zeker niet als de consument dit doet om diens rechten te beschermen. En dat is als het al tot een civielrechtelijke procedure komt, waar Microsoft geen behoefte aan heeft.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 17 oktober 2017 14:22]

De EULA is makkelijk terug te vinden, staat zelfs op de hoes van het product waar je het EULA uitgebreid kan nalezen. Je had zonder de verpakking te openen het product terug kunnen sturen.

Je moet het verder ook allemaal zelf weten, zal MS echt een rotzorg zijn wat je met je OS doet.

MAAR, als er problemen ontstaan, mag je ze wel lekker zelf oplossen en ik vind zelf dat je dan niet mag klagen over zaken waar MS geen rekening houdt met jou wensen. MS kan hier geen rekening mee houden als je die wensen weigert te delen.
Snap ik zeker, ik bedoelde mijn reactie meer als 'waarschuwing' voor mensen die het zomaar installeren, dat je wel even goed moet kijken wat je blokkeert, sommige dingen kunnen voor iemand wel nuttig/belangrijk zijn.
Dat een bepaald type CPU niet meer ondersteund wordt betekend niet dat de systeemvereisten anders zijn, alleen dat de ondersteunde hardware anders is. De CPU hoort nog altijd minimaal op 1GHz te draaien, net zoals 2 jaar terug.

En dat Clover Trail niet meer ondersteund wordt, daar mag je dus Intel voor bedanken die geen ondersteuning meer willen geven op het platform.
Dat een bepaald type CPU niet meer ondersteund wordt betekend niet dat de systeemvereisten anders zijn,
Een expliciete systeemeis (=eis aan het systeem om het product erop te gebruiken) is dat de CPU geen Clover Trail is. Dat noem ik een wijziging, want die eis was er vroeger niet. Dat Microsoft dat slecht communiceert (zoals Olaf aangeeft) ben ik het mee eens.
En dat Clover Trail niet meer ondersteund wordt, daar mag je dus Intel voor bedanken die geen ondersteuning meer willen geven op het platform.
Het product heeft een Windows logo, dus vanuit een consumentenperspectief zou Microsoft ook als medeverantwoordelijk gezien kunnen worden (immers ondersteunt Microsoft de oude drivers niet meer). Daarom laat ik deze discussie buiten beschouwing. Feit is dat nieuwe versies van Windows 10 bepaalde systemen niet meer ondersteunen.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 17 oktober 2017 09:08]

ligt niet aan ms, die chips gebruiken een gpu waarvoor de fabrikant (in dit geval niet Intel trouwens) geen driver update wilt doen.
Imagination lijkt geen update uit te willen brengen, en Intel kan dat natuurlijk niet zelf doen.
En dat is bij elk OS zo, als de hardware boer besluit van geen ondersteuning meer te bieden voor een nieuw os, kan je moeilijk verwachten dat een ander commercieel bedrijf het gratis gaat doen, met eventuele problemen als gevolg.

[Reactie gewijzigd door Yoshi op 18 oktober 2017 07:54]

De systeemvereisten zijn niet veranderd ten opzichte van die van Windows 10 ten tijde van de introductie in 2015, die toen overigens al gelijk waren aan de vereisten voor Windows 7, 8 en 8.1.
Onwaar. Sinds de Creators Update worden Clover Trail systemen niet meer ondersteund. Mogelijk zijn de systeemeisen hetzelfde gebleven sinds de Creators Update. Het is echter incorrect door te stellen dat de systeemeisen van nu hetzelfde systeemeisen zijn als die van Windows 10 in 2015.
Heb je de zin na je eigen quote wel gelezen?
Wel dient er rekening mee gehouden worden dat systemen met de Atom Clover Trail-cpu's vanaf de Creators Update niet meer ondersteund worden.
Dus waarom je hierover moeten vallen snap ik niet. Het staat gewoon in het artikel, de volgende zin na je eigen quote notabene.
Heb je de zin na je eigen quote wel gelezen?
Heb jij gelezen dat die zin pas later door Olaf is toegevoegd na het lezen van mijn reactie?
Nee, dat kan ik nergens terugvinden, ook niet uit zijn eigen reactie. Dat het later was toegevoegd wist ik niet. Mijn opmerking is dan ook niet terecht en kan vergeten worden. :)
Nee, dat kan ik nergens terugvinden, ook niet uit zijn eigen reactie.
Reactie van Olaf:
Dat W10 sinds het verschijnen van de Creators Update niet meer op Clover Trail werkt heeft niet zozeer met de systeemvereisten te maken. Het is een uitzondering wat ondersteuning betreft omdat Intel er geen drivers meer voor ontwikkeld. Het effect is natuurlijk wel hetzelfde dus ik heb het erbij gezet.
Ja maar wanneer heeft hij het erbij gezet? Het is maar net hoe je het opvat, voor mij was het (blijkbaar) niet duidelijk dat hij het later aan het artikel heeft toegevoegd, je kan het ook opvatten dat hij het er gelijk bij heeft gezet en je opmerking dubbel is.
Ja maar wanneer heeft hij het erbij gezet?
Hij schrijft het in tegenwoordige tijd, waardoor de implicatie is dat het recent is. "Daarom had ik het erbij gezet" heeft een hele andere lading.
Een plus plus. O&O ShutUp verzamelt ook informatie.
Ben best wel opgetogen over die nieuwe onedrive implementatie. Die files on-demand functionaliteit zie ik als een doorontwikkeling van het punt dat ze bij W8.1 verlieten. Die W8.1 functionaliteit bood in ieder geval de lokaal en globaal opties. Van de derde optie, lokaal op bepaalde devices, ben ik iets minder zeker. Een verbetering in de huidige opzet is dat met de gekleurde bolletjes de bestandsstatus wordt gecommuniceerd. Met de gratie van die aanduidingen wordt de lokaal op bepaalde devices optie een reële toepassing.
Microsoft OneDrive voor bedrijven is voor het geld nog steeds geen goed product. Als je aan bv. Excel bestanden werkt dan crashen deze geregeld. Terwijl je zou denken dat je op de lokale bestand werkt en na elke save actie pas deze gaat synchroniseren met de folder op OneDrive. Kennelijk werkt dat dus niet zo in ieder geval niet vlekkeloos en dat is bijzonder irritant. Dit is trouwens op meerdere computers met dezelfde Windows 10 Pro hetzelfde geval, dus het is hoogstwaarschijnlijk geen toevalligheid. Verder kan je bestanden en mappen nog steeds niet uploaden naar OneDrive met "speciale" tekens in de benaming als: " # % * : < > ? / \ |. Daarvan vind ik # % het meest kwalijke, aangezien deze wel gewoon op Windows werken.
Heb Microsoft dit al eens gemeld maar ze beloven niet meer dan beterschap... Las ergens dat dit met de Fall Creator update opgelost zou worden. Zijn er mensen die dit na de update al hebben zien opgelost worden?
Microsoft OneDrive voor bedrijven is voor het geld nog steeds geen goed product.
Zelf doel ik ook vooral op het gebruik van Onedrive hangend aan een persoonlijke account. Dat werkt voor mij prima. Wel zet ik het nadrukkelijk in als schuifregister. Bestanden die actueel zijn en onderhanden zijn zijn daar te vinden. Zijn bestanden niet meer actueel verhuizen ze naar persoonlijke opslag. Mijn bedrijf gebruikt Onedrive voor bedrijven nog niet. Wel wordt Office 365 geïmplementeerd. Naar wat ik heb begrepen kunnen bedrijven tegenwoordig hun eigen fileserver configureren voor de Onedrive functionaliteit. Dit zou voor mij een belangrijk bezwaar wegnemen. Een bedrijf moet wel regie kunnen uitoefenen waar hun mogelijk IP gevoelige informatie terechtkomt.
Verder kan je bestanden en mappen nog steeds niet uploaden naar OneDrive met "speciale" tekens in de benaming als: " # % * : < > ? / \ |.
Hier ben ik zelf nog niet tegen aangelopen, terwijl ik dit zelf ook wel toepas. Dat is inderdaad minder. Het zou wel fijn zijn als ze dat gewoon afdekken, omdat het anders afwijkt van de W10 look and feel. Het is misschien niet zo moeilijk om er omheen te werken, maar dat betekend dan dat je nergens in W10 die speciale tekens meer kan gebruiken, want het zou een keer in Onedrive terecht kunnen komen.

[Reactie gewijzigd door teacup op 17 oktober 2017 12:26]

Ik zou dat soort tekens ( " # % * : < > ? / \ |) sowieso mijden, je krijgt er geheid een keer problemen mee.
Slashes en backslashes zijn voor mij ook wel iets wat ik laat liggen. Als ik mails over over issues even in een verzamelfolder zet te voorbereiding van een package, dan kan er zich in zo'n mail/filenaam wel eens een vraagteken of een hekje in de naamstring bevinden. Op dat moment ben ik heel blij dat Windows niet mekkert over de filenaam en het bestand als zodanig accepteert.

Waar ik trouwens nog wel last van heb is dat ik dit soort mails met lange headers niet in al te diepe paden kan zetten. Die paden kunnen wel eens diep zijn, waarbij ik dan alsnog de filenaam korter moet maken. Windows OS-sen hebben een limiet voor de gecombineerde lengte van filenaam en pad. Het liefst doe ik er natuurlijk niets aan.
#><"'? #%*/|¦\ zijn wereldwijd aanvaarde speciale tekens welke niet in bestandsnamen voor mogen komen.
Dat is niet waar, in Linux / Unix omgevingen zijn meer tekens mogelijk (niet alle) maar Windows zelf accepteert # % wel maar niet op OneDrive. Dat is niet consistent.
$ touch "#><\"'?#%*¦\\"
$ ls
'#><"'\''?#%*¦\'

In de bestandsverkenner staat die er vervolgens als:
#><"'?#%*¦\

Werkt prima onder linux, alleen de / mag niet omdat de folderstructuur aangeeft
Ik ben hier ook blij mee...op m'n tablet hoef ik de hele fotocollectie niet beschikbaar te hebben, scheelt toch aardig wat GBs. Muziek op alle devices on-demand, cloud only scheelt ook weer flink in de ruimte. Daarnaast is een hele hoop statisch, dus 'keep up-to-date' niet nodig. Goed dat dit eindelijk terug is.
Je kan de rechstreekse download links vinden door onderstaande .cab bestand te downloaden en uit te pakken mbv 7zip of iets dergelijks. Dan heb je een .xml bestand die je kan openen met notepad++. Daarna even zoeken op de taal, bijvoorbeeld nl-nl en dan in het xml bestand ook de juiste versie (Edition) opzoeken.

Je kan dan een .esd bestand downloaden en omzetten naar .iso. Even zoeken op esd to iso en je kunt wel wat guides vinden hoe het moet.
Download the products.xml of “RS3-RTM WU for MCT” release for Media Creation Tool:
https://download.microsof...9F7/products_20171005.cab
Ik lees overigens ook dat de media creation tool van Microsoft zelf is bijgewerkt naar de laatste versie en dan kun je daarmee de .iso downloaden via https://www.microsoft.com/nl-nl/software-download/windows10

De media creation tool net geprobeerd en in de C:\$Windows.~WS folder gekeken. De bestanden daar hebben allemaal als datum nog 17-03. Ook de download links in de products.xml in die folder zijn links naar de Creators Update van maart 2017.

Heb nu handmatig de media creation tool gedownload icm het .cab bestand.
Download the Media Creation Tool version 16299.15: https://download.microsof...6D3/MediaCreationTool.exe.
Download the products.xml of “RS3-RTM WU for MCT” release for Media Creation Tool: https://download.microsof...9F7/products_20171005.cab.
Put the two files in the same folder.
Rename the products_20171005.cab to products.cab.
Option 1: Open a Command Prompt window in the folder which the files were saved, and run the following command:
MediaCreationTool.exe /selfhost
Option 2: Open a Windows PowerShell window in the folder which the files were saved, and run the following command:
.\MediaCreationTool.exe /selfhost
Overigens is het versie nummer zoals Microsoft de updates zelf geeft geen 1710 (2017 oktober) maar 1709 (2017 september)

En als je wilt zien op welke versie je zit: Op de start knop drukken en winver intikken en dan enter. Nu staat daar nog 1703 en na de Fall Creators Update moet daar dus 1709 staan.

[Reactie gewijzigd door MRE-Inc op 17 oktober 2017 08:02]

In het Tweakers artikel staan lang niet alle veranderingen vermeld. Op Reddit staan alle veranderingen netjes op een rijtje. Link: https://www.reddit.com/r/...rs_update1709_megathread/

Hier alvast een voorproefje, de veranderingen aan het startmenu, aan Cortana en zoeken, en aan taakbeheer en het actiecentrum:

Start

"Turn Live Tile on/off"-option now has an icon
Start now uses the new scroll bar style introduced in the Creators Update
All items that do not have a submenu in the app context menus now have icons
Start no longer uses its own blur, but instead uses acrylic
The bottom of the start frame will no longer glitch when resizing vertically
Instead of snapping into size, the start frame now resizes immediately when resizing horizontally
The start menu can now be resized diagonally
The transition between the start menu and start screen is now smoother
"Update and shutdown" has been removed due to not working properly
When pressing a tile, the context menu will now appear prior to lifting your finger again

Cortana + search

Cortana can now be set to open with cards visible instead of the home screen
Cortana can now be kept from showing your content from the cloud in search results
Web results can now be displayed within Cortana instead of opening the browser
You can now lock, sign-out, shutdown and turn off your PC with voice commands

Taskbar + Action center

The power-fly-out now shows a slider to change the power mode
You can now pin people to the taskbar on the right side in the MyPeople bar
You can now access communication-apps on a per-person base from the MyPeople bar
MyPeople now shows you the emojis send by your pinned contacts
Like apps, people can now have a notification badge
Files can be dragged on pinned people to share them through mail
The Share-dialog now has people integrated into it
Android users with Cortana now get incoming call notifications
The Action center no longer uses its own blur, but instead uses acrylic
App titles are now centered in the Action center
Individual notifications now appear as cards
When the MyPeople flyout is open, you can now drop files on pinned contacts in the overflow area to share it
The context menu when clicking an available Wi-Fi network in the Networks flyout has been expanded with Connect, Disconnect, View Properties and Forget Network
The Action center now uses the XAML scrollbar
The sound flyout now allows you to enable Spatial sound directly
The overflow area in the People flyout has now text to make it clear that people listed there are pinned
Right-clicking the taskbar will now show an option to enable or disable MyPeople
Right-clicking "Open Network and Sharing Center" now opens "Network & Internet Settings"
Notification buttons now span the full width instead of being aligned to the right
The first notification in an app group is now expanded by default
The X to "dismiss" a notification has been changed to an arrow
Toast notifications can now be dismissed by middle-clicking


Ga naar Reddit, voor de volledige lijst met aanpassingen, die vele malen langer is. Link:
https://www.reddit.com/r/...ors_update1709_megathread
Ik heb gisteren een clean install gedaan van 1709 (build 16299.15) en bij mij blijven candy crush, facebook, minecraft en nog wat andere store apps na een herstart terugkomen, ondanks dat ik ze iedere keer verwijder. Ik heb al geprobeerd een registerwijziging te doen en suggested apps uit te schakelen, maar die apps blijven volhouden dat ik ze op mijn computer wil hebben. |:(

Niet bepaald een goed begin. De gpu in de taskmanager vind ik wel een flinke vooruitgang.
Ik draai standaard deze powershell commando's op build 1607 (dus weet niet of er nog 'zinlose apps' zijn bijgekomen):

Get-AppxProvisionedPackage -Online|Where DisplayName -Like '*xbox*'|Remove-AppxProvisionedPackage –Online
Get-AppxProvisionedPackage -Online|Where DisplayName -Like '*3dbuilder*'|Remove-AppxProvisionedPackage –Online
Get-AppxProvisionedPackage -Online|Where DisplayName -Like '*officehub*'|Remove-AppxProvisionedPackage -Online
Get-AppxProvisionedPackage -Online|Where DisplayName -Like '*solitaire*'|Remove-AppxProvisionedPackage –Online
Get-AppxProvisionedPackage -Online|Where DisplayName -Like '*zune*'|Remove-AppxProvisionedPackage –Online
Get-AppxProvisionedPackage -Online|Where DisplayName -Like '*skype*'|Remove-AppxProvisionedPackage –Online
Get-AppxProvisionedPackage -Online|Where DisplayName -Like '*twitter*'|Remove-AppxProvisionedPackage -Online
Get-AppxProvisionedPackage -Online|Where DisplayName -Like '*tune*'|Remove-AppxProvisionedPackage -Online
Get-AppxProvisionedPackage -Online|Where DisplayName -Like '*minecraft*'|Remove-AppxProvisionedPackage -Online
Get-AppxProvisionedPackage -Online|Where DisplayName -Like '*MarchofEmpires*'|Remove-AppxProvisionedPackage -Online
Get-AppxProvisionedPackage -Online|Where DisplayName -Like '*FaceBook*'|Remove-AppxProvisionedPackage -Online
Get-AppxProvisionedPackage -Online|Where DisplayName -Like '*OneNote*'|Remove-AppxProvisionedPackage -Online


Get-AppxPackage -AllUsers|Where Name -Like '*xbox*'| Remove-AppxPackage
Get-AppxPackage -AllUsers|Where Name -Like '*3dbuilder*'| Remove-AppxPackage
Get-AppxPackage -AllUsers|Where Name -Like '*officehub*'|Remove-AppxPackage
Get-AppxPackage -AllUsers|Where Name -Like '*solitaire*'| Remove-AppxPackage
Get-AppxPackage -AllUsers|Where Name -Like '*zune*'| Remove-AppxPackage
Get-AppxPackage -AllUsers|Where Name -Like '*twitter*'| Remove-AppxPackage
Get-AppxPackage -AllUsers|Where Name -Like '*skype*'| Remove-AppxPackage
Get-AppxPackage -AllUsers|Where Name -Like '*candy*'| Remove-AppxPackage
Get-AppxPackage -AllUsers|Where Name -Like '*tune*'| Remove-AppxPackage
Get-AppxPackage -AllUsers|Where Name -Like '*farm*'| Remove-AppxPackage
Get-AppxPackage -AllUsers|Where Name -Like '*minecraft*'| Remove-AppxPackage
Get-AppxPackage -AllUsers|Where Name -Like '*MarchofEmpires*'| Remove-AppxPackage
Get-AppxPackage -AllUsers|Where Name -Like '*FaceBook*'| Remove-AppxPackage
Get-AppxPackage -AllUsers|Where Name -Like '*OneNote*'| Remove-AppxPackage

Get-AppxPackage|Where Name -Like '*xbox*'| Remove-AppxPackage
Get-AppxPackage|Where Name -Like '*3dbuilder*'| Remove-AppxPackage
Get-AppxPackage|Where Name -Like '*officehub*'|Remove-AppxPackage
Get-AppxPackage|Where Name -Like '*solitaire*'| Remove-AppxPackage
Get-AppxPackage|Where Name -Like '*zune*'| Remove-AppxPackage
Get-AppxPackage|Where Name -Like '*twitter*'| Remove-AppxPackage
Get-AppxPackage|Where Name -Like '*skype*'| Remove-AppxPackage
Get-AppxPackage|Where Name -Like '*candy*'| Remove-AppxPackage
Get-AppxPackage|Where Name -Like '*tune*'| Remove-AppxPackage
Get-AppxPackage|Where Name -Like '*farm*'| Remove-AppxPackage
Get-AppxPackage|Where Name -Like '*minecraft*'| Remove-AppxPackage
Get-AppxPackage|Where Name -Like '*MarchofEmpires*'| Remove-AppxPackage
Get-AppxPackage|Where Name -Like '*FaceBook*'| Remove-AppxPackage
Get-AppxPackage|Where Name -Like '*OneNote*'| Remove-AppxPackage


Een paar moeten onder elevated, maar ik draai altijd alles onder zowel je eigen user als onder elevated. De provisioning wordt daarmee weggehaald en ze komen daarmee ook niet terug.

[Reactie gewijzigd door Rataplan_ op 17 oktober 2017 14:34]

Nog makkelijk is een script dat ik ooit vond, die het gelijk voor alle users doet:

# Description:
# This script removes unwanted Apps that come with Windows. If you do not want
# to remove certain Apps comment out the corresponding lines below.

Import-Module -DisableNameChecking $PSScriptRoot\..\lib\take-own.psm1
Import-Module -DisableNameChecking $PSScriptRoot\..\lib\force-mkdir.psm1

echo "Elevating privileges for this process"
do {} until (Elevate-Privileges SeTakeOwnershipPrivilege)

echo "Uninstalling default apps"
$apps = @(
# default Windows 10 apps
"Microsoft.3DBuilder"
"Microsoft.Appconnector"
"Microsoft.BingFinance"
"Microsoft.BingNews"
"Microsoft.BingSports"
#"Microsoft.BingWeather"
"Microsoft.FreshPaint"
"Microsoft.Getstarted"
"Microsoft.MicrosoftOfficeHub"
"Microsoft.MicrosoftSolitaireCollection"
#"Microsoft.MicrosoftStickyNotes"
"Microsoft.Office.OneNote"
#"Microsoft.OneConnect"
"Microsoft.People"
"Microsoft.SkypeApp"
#"Microsoft.Windows.Photos"
"Microsoft.WindowsAlarms"
#"Microsoft.WindowsCalculator"
"Microsoft.WindowsCamera"
"Microsoft.WindowsMaps"
"Microsoft.WindowsPhone"
"Microsoft.WindowsSoundRecorder"
#"Microsoft.WindowsStore"
"Microsoft.XboxApp"
"Microsoft.ZuneMusic"
"Microsoft.ZuneVideo"
"microsoft.windowscommunicationsapps"
"Microsoft.MinecraftUWP"

# Threshold 2 apps
"Microsoft.CommsPhone"
"Microsoft.ConnectivityStore"
"Microsoft.Messaging"
"Microsoft.Office.Sway"
"Microsoft.OneConnect"
"Microsoft.WindowsFeedbackHub"

#Redstone apps
"Microsoft.BingFoodAndDrink"
"Microsoft.BingTravel"
"Microsoft.BingHealthAndFitness"
"Microsoft.WindowsReadingList"

# non-Microsoft
"9E2F88E3.Twitter"
"PandoraMediaInc.29680B314EFC2"
"Flipboard.Flipboard"
"ShazamEntertainmentLtd.Shazam"
"king.com.CandyCrushSaga"
"king.com.CandyCrushSodaSaga"
"king.com.*"
"ClearChannelRadioDigital.iHeartRadio"
#"4DF9E0F8.Netflix"
#"6Wunderkinder.Wunderlist"
"Drawboard.DrawboardPDF"
"2FE3CB00.PicsArt-PhotoStudio"
"D52A8D61.FarmVille2CountryEscape"
"TuneIn.TuneInRadio"
"GAMELOFTSA.Asphalt8Airborne"
"TheNewYorkTimes.NYTCrossword"
"DB6EA5DB.CyberLinkMediaSuiteEssentials"
"Facebook.Facebook"
"flaregamesGmbH.RoyalRevolt2"
"Playtika.CaesarsSlotsFreeCasino"
"A278AB0D.MarchofEmpires"
"KeeperSecurityInc.Keeper"
"ThumbmunkeysLtd.PhototasticCollage"
"XINGAG.XING"
"89006A2E.AutodeskSketchBook"

# apps which cannot be removed using Remove-AppxPackage
#"Microsoft.BioEnrollment"
#"Microsoft.MicrosoftEdge"
#"Microsoft.Windows.Cortana"
#"Microsoft.WindowsFeedback"
#"Microsoft.XboxGameCallableUI"
#"Microsoft.XboxIdentityProvider"
#"Windows.ContactSupport"
)

foreach ($app in $apps) {
echo "Trying to remove $app"

Get-AppxPackage -Name $app -AllUsers | Remove-AppxPackage

Get-AppXProvisionedPackage -Online |
where DisplayName -EQ $app |
Remove-AppxProvisionedPackage -Online
}

# Prevents "Suggested Applications" returning
force-mkdir "HKLM:\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows\Cloud Content"
sp "HKLM:\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows\Cloud Content" "DisableWindowsConsumerFeatures" 1


Edit: Tweakers moderatie, waar de één een +2 krijgt en de ander met een vergelijkbare post offtopic is :')

[Reactie gewijzigd door Ethirty op 18 oktober 2017 09:37]

Of Get-AppxPackage | Remove-AppxPackage
Dan wordt heel die muuk ineens verwijderd }>
Met een beetje pech ben je dan ook de rekenmachine en windows store kwijt ....
Dit is normaal, ik zet de rekenmachine dan terug en altijd de oude windows photo viewer.. geen externe app.
En wat ben ik blij om de windows store kwijt te zijn. Al die muuk gebruik ik toch niet.
Het kan persoonlijk zijn natuurlijk.
Zal inderdaad persoonlijk zijn.

Ondertussen gebruik ik steeds meer store apps. Langzaam komt ook steeds meer meuk wat hier op Tweakers voorbij komt in de store. Hoef ik niet meer het web door te googelen voor de applicaties, gewoon 1 centraal punt. De kans op gezeik met malware is ook wat kleiner.

Sommige UWP apps zijn ondertussen zelfs beter dan hun desktop tegenhangers, zoals bv Skype. Of zijn gewoon beter dan hun web tegenhangers zoals Spotify of Netflix.
Helemaal mee eens. en idd persoonlij wat eenzooi in die app store altijsd geziek en vaa k geen mogelijheid om in contact te komen met de makers. Vaak heel veel privacy vragen die niet nodig zijn. En meteen een vendor lock-in . Ik haat dat. probeer dan ook zo weinig mogelijk MS zooi te gebruiken in mijn Windows BESTURINGSSYSTEEM.

BTW de rekenmachine kan je gewoon weglaten, Windows R en calc en daar istieweer :-) Eventueel naar de locatie gaan en een shortcut op bijvoorbeeld de desktop. En zo zijn er meer.

MS blijft een naar bedrijf wat privacy aangaat. Het is niet voor niets dat de EU MS Windows in onderzoek heeft omdat ze tegen de EU wetgeving ingaan.

Hier een overzicht van de categorieën die MS ophaalt van jou pc. Met nadruk op categorieën.
En daar ga je mee akkoord op het moment dat jij het besturings-systeem installeert.

Common Data (diagnostic header information)
Device, Connectivity, and Configuration data
Product and Service Usage data
Product and Service Performance data
Software Setup and Inventory data
Browsing History data
Inking, Typing, and Speech Utterance data

Dus alles wat jij met MS programma's doet word doorgestuurd Alles. Met de nadruk op MS programma's, wat dan ook meteen de reden is waarom MS zo gefocust is om het besturings-systeem alles te laten doen wat jij nodig denkt te hebben. Van externe programma's mogen ze dat niet, wat niet inhoud dat ze dat dan niet doen. Want ze willen toch weten wat de concurrent doet, of waar ze nog meer moeten integreren, of juist uitsluiten. Voor dat laatste mis ik wel de Novel protocollen, weliswaar nog 32 bit maar toch. Veel beter voor games en graphics op het netewerk.
Bij mijn weten ben je dan ook Cortana kwijt, wat gebruikt wordt om je startmenu te indexeren. Dat levert een weinig functioneel startmenu op...
Ik heb nog nooit cortana gebruikt op windows 10..
En ik vind nog altijd mijn bestanden, hij zoekt dan enkel niet via cortana of online zoekopdrachten..

Hier een voorbeeld als ik 'ado' begin te typen:
https://postimg.org/image/2rfp8xjm8r/
nee je gebruikt het ook niet, maar onder water gebruikt het startmenu dat wel. Zet UAC maar eens uit, log in met je lokale admin account en kijk maar eens in je eventlog:

Activation of app Microsoft.Windows.Cortana_cw5n1h2txyewy!CortanaUI failed with error: This app can't be activated by the Built-in Administrator. See the Microsoft-Windows-TWinUI/Operational log for additional information.
Ik had de Get-AppxProvisionedPackage -Online commando's niet eerder gedraaid. Wel de overigen. Maar zelfs na Get-AppxProvisionedPackage -Online... uitgevoerd te hebben zie ik na het uitvoeren van
Get-AppxPackage -AllUsers | Select Name, PackageFullName
nog steeds de packages te zien waarvan je denkt dat ze niet meer zouden bestaan...
Alleen als je Get-AppxPackage | Select Name, PackageFullName uitvoert verschijnen ze niet.
Heb jij dat niet?
PS De computers waar ik dit doe, hebben maar een gebruiker.
PS De computers waar ik dit doe, hebben maar een gebruiker.
Nee je hebt er meer. lokale administrator bv.

-AllUsers heb je nodig om het uit ALLE accounts te halen als ik me goed herinner. Bv ook het lokale Administrator account. En dat moet weer wanneer je gaat syspreppen. Als je de provisioning weghaalt (m.a.w. wordt niet automatisch geinstalleerd bij nieuwe accounts) maar een user heeft de app nog wel, geeft sysprep een foutmelding.

Syspreppen is sinds Windows 8 in mijn ogen eigenlijk een grote crime geworden met het AppX verhaal.
Daar dacht ik ook aan, maar dat is helemaal zot, dat je de admin gebruiker gaat opzadelen met zulke apps..
Ik heb het geprobeerd, maar helaas geen succes.
Niet echt slim om zomaar even wat commands te draaien die via tweakers gepost zijn.....
:) Zeker niet, maar ik ben redelijk bekend met powershell. Ik heb wel een aardig idee wat het script uitvoert en welke aanpassingen ik nog moet doen. Als je dus geen idee hebt wat er staat, dan moet je het vooral niet uitvoeren.

@Rataplan_ Bedankt, ik heb ook nog een lokaal account gebruikt, maar precies hetzelfde. Ik heb de mappen verwijderd, maar ook zonder succes. Ik heb via GPO de 'Turn off Microsoft consumer experiences' geenabled, ook zonder succes.

[Reactie gewijzigd door Samueldw op 17 oktober 2017 12:49]

"via tweakers" kun je hier weglaten.

Niet echt slim om zomaar even wat commands te draaien als je niet precies weet wat je doet.
I just took the plunge, en hier werkt het wel degelijk. Dit is mijn startmenu na het draaien van die powershell commando's: https://image.ibb.co/gWfywR/Clipboard02.jpg

Ik heb er wel nog wat extra apps weggehaald, want natuurlijk hebben we weer extra zut gekregen zoals oa. facebook. Ik heb mn post hierboven daarop aangepast.

Na de installatie is mn CPU natuurlijk druk met alle optimalisatiezut die nog draait en wat nog meer, nu issie lekker 0%. Toch merk ik dat eigenlijk alles wat ik doe wat trager lijkt dan voorheen. Core i5 4210u in een Lenovo Yoga Pro 2 laptop, 8GB RAM. Ik vermoed dat het Defender is, die zie ik wel vaak met veel load tegenover eerder.

[Reactie gewijzigd door Rataplan_ op 17 oktober 2017 15:00]

Met een clean install van 1709? En heb je een lokaal account gebruikt of een windows account?

Ik heb het zojuist nog even geprobeerd met een Hyper-V en een lokaal account, maar dan krijg ik een error van de store 'unknown layout specified in manifest'.
Lokaal. Ik heb nog nooit een Microsoft account gebruikt en dat ga ik ook niet doen :)
Thanks, misschien iets mis met mijn iso. Ik wacht denk ik maar even op de officiële msdn iso's.
Nu gebruikte ik een geconverteerde esd.
Ik heb net nog een tweede systeem geinstalleerd, en die werkt ook prima. Gaat er misschien iets mis met copy/paste vanaf Tweakers? Ik heb nogal eens aan de hand als ik een script kopieer van een website dat bv quotjes vertaald zijn naar een of ander unicode quotje, zelfde met - teken.
Zojuist een cumulative update binnengehaald en het lijkt er op dat het probleem gefikst is. Ik zag in de feedback hub dat er nog een paar waren met dit probleem, dus waarschijnlijk heeft MS er wat aan gedaan. Bedankt in ieder geval.

Ik blijf hopen dat Microsoft al die 'rotzooi' nog een keer als optie gaat meegegeven, zeker in de Pro versie :/
Ik wacht even op de officiele EN-US ISO en dan bekijk ik het even. Wij gebruiken dit in onze sysprep images (we hebben ook wel LTSB, waar al die rotzooi niet inzit maar helaas Edge ook niet, en steeds meer websites / services vinden IE te onveilig en weigeren dienst) en heb dit altijd gebruikt om ervoor te zorgen dat die rotzooi er niet in zit. Ik snap ook niet waarom het in een Pro of zelfs Enterprise release er uberhaupt in zit. Maar zo snap ik ook niet waarom ik op Server 2016 XBOX services geinstalleerd krijg...
misschien offtopic maar toch zeg ik het.

"It is a feature by design"


::::EDIT::::
ook wel handig om de synische kant te zien
http://dilbert.com/strip/2017-10-02

[Reactie gewijzigd door DarkBlazer op 17 oktober 2017 17:24]

Bij mij is vaak het probleem dat er een update in de store staat voor deze apps, en dat deze toch nog uitgevoerd wordt ookal heb je de app al verwijdert.

Dus best eerst alles updaten in de store en dan pas verwijderen. Beetje stom en hopelijk stoppen ze binnekort met het toevoegen van deze nutteloze apps |:(
Beheer van die o zo fijne niewerwetse apps is al vanaf het begin 1 en al ellende. Schandalig dat MS zoiets durft uit te brengen in het bedrijfsleven zonder fatsoenlijke globale instellingen waaraan consequent voldaan wordt.
Daar liep ik met syspreppen ook altijd tegenaan. Maar wat we doen is zorgen dat de sysprep-bak geen internet heeft, dan de provisioning weghalen en daarna de apps zelf, met die hele powershell riedel van hierboven.

Maar inderdaad, het is sinds Windows 8 eigenlijk waardeloos wanneer je moet gaan syspreppen, kost ZOveel meer tijd dan voorheen.
Wanneer wordt deze uitgerold? En is het locatie based? Woon namelijk in Duitsland en dan is het niet altijd even snel leverbaar!
Zodra deze beschikbaar is voor Nederland, is hij hier te downloaden:
https://www.microsoft.com/nl-nl/software-download/windows10

[Reactie gewijzigd door Antarloka op 17 oktober 2017 07:43]

Aan die site zie je nooit welke versie het is.
Volgens mij veranderd het getal achter Windows10Upgrade.
Windows10Upgrade9252 was voor Creators upgrade

Op die site staat dus gewoon altijd de op dat moment laatste verkrijgbare versie voor jouw land.
Tip, benader deze site vanaf een niet-Microsoft apparaat (Linux bak, Mac OSX) of stel je browser agent in op een iPad ofzo (F12 in Edge en dan bij Emulatie). Dan krijg je de pagina om een ISO direct te downloaden. Dus zonder de Media Creation Tool. Op die manier heb je helemaal een originele Microsoft ISO en weet je vooraf meteen welke build je binnen haalt.
Hmm, leuke tip. Meteen weer een reden om hyper-v weer eens te gebruiken:-)
Kan dus ook gewoon in je huidige systeem met bijv. Edge, door je voor te doen als een iPad. (via F12, Emulatie)
Nope, gebruik 8.1 en het zal nog lang duren voor ik naar 10 ga. kijk er alleen naar in hyper-v. Het idee is natuurlijk leuk.

Maar wat ik elders al zei, ik gebruik zo min mogelijk MS. Ik wil het besturings-systeem, niet de rest. Zoals browsers, en andere ingebouwde. Office bijvoorbeeld kijkt elke 4 uur of je nog wel een licentie hebt. Hoe achterdochtig kan je zijn. En bijvoorbeeld LibreOffice is op het moment zelfs beter in bepaalde opzichten.
Ik heb de vorige Creators Update nog niet eens. Coming soon staat er al heel veel maanden. Natuurlijk kan ik hem wel forceren, maar ik verbaas me er wel over. Dat ze het de eerste weken gefaseerd doen, kan ik me voorstellen met blijkbaar zo’n fragiel product / ecosysteem, maar ze hebben toch ook de beta’s. Op een gegeven moment zouden ze toch genoeg vertrouwen moeten hebben om hem volledig los te laten.

Binnenkort maak ik een nieuwe VM maak met deze versie, dat is toch sneller dan updaten.
Ik had dat probleem ook en heb toen de upgrade assistant gedraaid. Die gaf aan dat ik te weinig ruimte had op de c schijf (waar Windows geïnstalleerd staat). Misschien moet je die eens proberen! (weet niet of je dat al had gedaan)
Ik heb het vermoeden dat schrijfruimte ook een probleem is, aangezien ik dat vrij krap hou op een VM. Zal die assistant eens draaien om te kijken of dat het is. Naar mijn mening mogen ze dat wel melden in Windows Update, straks heb je een unsupported Windows, terwijl even wat ruimte maken een oplossing is.

Edit: Niet eens, Upgrade Assistant vindt alles Ok. (App is niet eens Retina). Nu deze update er is ga ik alsnog voor een schone VM met deze versie. Heb heel weinig Apps, dus dat is vaak sneller.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 84766 op 17 oktober 2017 09:09]

Zal dan iets anders zijn. Ik ken niemand die de (Springtime) Creators Update nog niet heeft gekregen.
Ja, waarschijnlijk. Na het draaien van de Upgrade Assistant heb ik de update gecanceled en de Assistant afgesloten. Tijd later zie ik ineens dat ie de update toch heeft uitgevoerd. :?
je kan toch gewoon een sd kaartje of usb stick erin proppen
bij mij werkt het in ieder geval op mijn spare china tablet zo, dan begint hij eraan, zegt dat er te weinig plaats is en kan ik een locatie kiezen voor de temp install files

zo installeert hij keurig

maar inderdaad ga nooit onder de 128GB voor je main device om zulke update problemen te vermijden
Op het moment is deze voor mij nog niet beschikbaar via Windows Update, ook niet als ISO (dmv een andere user agent string) :-(
daarom neem ik altijd de EN-US versie :-) Krijg je die updates sneller.
Nope, dat was zo in het W2000/WXP tijdperk zo. Dat is al tijden niet meer, dat NL ze later krijgt. Maar het gaat om het tijdstip in Redmond, om 9uur 's morgens.
Volgens mij begint de uitrol meestal wanneer het 8 uur 's morgens is in Redmond, nog even wachten dus. Daarnaast wordt de update gefaseerd uitgerold (in de loop van een aantal weken tot maanden). Nieuwe apparaten gaan eerst. Maar je kunt voordringen in de rij met de losse Windows 10 updater tool (precieze naam is me ontschoten, maar die heeft Google vast voor je ;)).
Windows 10 Upgrade Assistant, die bedoel je waarschijnlijk!
Voor de Nederlanders vanavond vanaf 1900H :)
Ik vond deze, is dit veilig te gebruiken?

https://techjourney.net/c...99-15-iso-images-usb-dvd/

Ik ben het stickje al aan het maken dat werkt prima.
Ja, net uitgevoerd en ik heb nu 1709 draaien. De Fall Creators Update dus.
Ik wacht liever op de update van windows zelf :)
Kun je lang wachten denk, net als al die mensen die gal spuigen over Win 10 en bij 7 blijven.
Ik heb de Fall Creators Update (build 16299.15) nét binnengehaald via Windows Update. Door je even aan te melden voor het Insider-programma kun je deze update waarschijnlijk direct binnenhalen waarna je je weer kunt afmelden indien gewenst.
Kans dat je de RTM niet hebt... Gewoon even geduld tot 19 uur is het meest veilig en geeft de grootste kans dat je de juiste versie krijgt...
Ze zeggen vandaag. Alleen de dag is nog niet begonnen in de VS, dus je kan nog even wachten met F5 rammen ;)
Het is niet zozeer locatie gebaseerd als hardware/software gebaseerd, "known compatible combinations" zijn de eerste die het krijgen waarna het steeds breder zal worden uitgerold. Als er problemen opduiken, dan zullen ze de uitrol voor de combinatie met dat probleem tijdelijk stoppen tot de problemen zijn opgelost.
Updaten lukte met de aniversary al niet meer omdat mn windows tablet/laptop maar 32GB opslag heeft. Updates uitzetten is daarmaast ook vrijwel onmogelijk dus blijft ie t maar proberen en melden dat er geen ruimte is. Ja doh
Klopt. Afgelopen weekend nog een HP Stream 11 naar 1703 geupdate. Man, man, wat een drama. Zelfde had ik eigenlijk met een Asus EeePC uit 2016, ook met 32 GB eMMC opslag.

Zowel via Windows Update of via de Update Assistent is gewoon niet te doen. Hij vereist 8 GB vrije ruimte, maar het werkt gewoon niet.

Enige manier die wel werkt is via de Windows Media Creation tool een USB stick maken en updaten door het draaien van Setup.exe. Bestanden en apps worden dan behouden. Hoewel ik in beide gevallen maar een new install gedaan heb. Je moet dan wel minimaal 4-5 GB vrij hebben op de C: drive.

Die Stream 11 is zowiezo een drama, omdat Windows 10 default de Synaptic driver niet installeert. Dat is trouwens niet voldoende, je moet ook de Intel Serial I/O driver hebben anders werkt de touchpad nog niet. Erg leuk als je even geen muis bij de hand hebt....
precies dit. standaard installatie zoals deze uit de doos komt is er 5 GB vrij ofzoiets. Daar zet je dan 2 programmaatjes bij en wat persoonlijke bestanden dan heb je nog 3 of 4 vrij. Vervolgens komt windows met een 8GB update....
Maar is dat dan de fout van Microsoft of van de laptop fabrikant? Ik snap niet dat die dingen met zo weinig geheugen verkocht worden. Dat MS daar goedkeuring voor geeft is mijn inziens hun fout. De rest ligt toch écht bij de fabrikant.
de minimale specs van MS liggen zelfs nog lager dan die 32GB...
Helaas wel. Maar zoals jullie ook aangeven is dat onwerkbaar. Natuurlijk heb je veel online opslag tegenwoordig maar je moet je OS en een paar programma's toch normaal kunnen draaien zonder problemen. En 32GB is écht te weinig, zeker als het ook EMMC is.
Mijn tablet heeft ook maar 32 gb opslag ssd, maar ik installeer mijn programmas op een sd kaart.
en via shrijfopruiming verwijder ik altijd de oude windows versies zodat ik ten alle tijde tenminste 10 gb vrij heb op mijn ssd van 32 gb.
In opstart beheer sluit ik dan ook alle programmas uit die mee opstarten met de pc die echt niet nodig zijn om mee op te starten omdat ik dan ook maar 1gb ram heb. _/-\o_
16 gb usb stick erin,werkte bij mij vorige keer wel.
De interface na jaren dus nog steeds een inconsistent rommeltje. Snap je toch werkelijk niet. Het ziet er nog steeds uit als een alpha release, maar dan zonder de instabiliteit
Laatst kwam naar buiten dat MS stopt met Windows phone, ik hoop dat ze met Windows 10 voor desktop weer meer de focus op de desktop en laptop kunnen leggen.

Dat tablet mode, en al die andere onzin functies mogen w.m.b wel weg.

Daarnaast zoals je aangeeft, de inconsistentie, je hebt nu settings, en control panel, nog steeds.... COME ON.
De meeste mensen komen niet meer in het control panel. Settings is inderdaad nog niet klaar, maar het zal vanzelf de control panel vervangen. 30 jaar legacy wegwerken doe je niet zo maar even.

Windows 10 Mobile wordt overigens gewoon doorontwikkeld, het is eigenlijk niet meer dan een SKU, naast Home, Pro, IoT, Enterprise etc.

De ontwikkeling naar een uniform werkbaar en schaalbaar UI voor alle apparaten zal gewoon doorgaan. De fatsoenlijk werkbare desktop voor PC's heeft ook tientallen jaren geduurd voordat dit rond Windows 7 "geperfectioneerd" was. Hier kom je met vallen en opstaan. Soms slaat iets aan, soms niet.
Je hebt een punt, maar ik vind de uitwerking van Microsoft in dit geval best tegenvallen. 30 jaar legacy wegwerken doe je inderdaad niet zo 1-2-3. Maar neemt niet weg dat ik dit niet lekker vind werken, voor het één moet je in settings zijn, en het andere in de control panel.
Het is niet al te handig. Maar dat je voor bepaalde zaken in aparte schermen moest duiken is eigenlijk altijd wel zo geweest. Settings is eigenlijk de eerste echte centrale en uniform werkende configuratie scherm. Het huidige control panel is ook een onoverzichtelijke niet samenwerkende samengeraapte inconsistente puinhoop.

Nog een paar versies en dan is het control panel hopelijk niet of echt nauwelijks nog nodig.
Ben het met je eens dat het control panel een beetje ongeorganiseerd is ja. Ik hoop dat het snel uitgefaseerd wordt.

Maar, het kan ook zijn dat ik gewoon geen zin heb aan meer verandering :P
Ik zie je punt, maar ik vind zelf de settings app veel prettiger werken dan het configuratie scherm. Anders dan in het configuratiescherm is er echt nagedacht over de indeling en navigatie. En inmiddels is het grootste gedeelte van de instellingen (en zeker de belangrijkste) al wel in de settings app bereikbaar. Voor wat voor instellingen duik jij nog het configuratiescherm in.

Overigens ben ik het met je eens dat het wel erg traag gaat met de overgang.
Ik kom nog best regelmatig in het control panel: In de settings app kun je programma's verwijderen net zoals in het control panel: Windows key + x -> apps and features. Maar dit is anders dan in het control panel. Veel applicaties kun je niet verwijderen via de settings app, je krijgt dan gewoon een error te zien. Via het control panel werkt het dan wel.

"Ja, maar keranoz, dit is oude meuk niet gemaakt voor Windows 10, logisch."
Voor sommige programma's, waarschijnlijk wel ja. Maar tot mijn verbazing ben ik dit ook tegengekomen bij Microsoft programma's, kan daar zo geen voorbeeld van noemen. Alhoewel hier hetzelfde argument tegengemaakt kan worden...
Hmm.. ik wist niet dat sommige programma's weigeren om verwijdert te worden vanuit de settings app. Da's vrij onhandig.
Niet alleen control panel, maar ook blur wel in app A maar niet in B, smalle scrollbars wel in control panel maar niet in explorer, context menu's (rechtermuisklik) ene keer wel in windows 10 stijl en andere keer oud grijs context menu.

etc. etc. :P
Ik snap wat je bedoelt, op sommigen vlakken krijg ik nog het oude windows classic interface (zoals win98 of 2000) en als je iets anders aanklikt krijg je opeens een compleet ander interface.

Snap ook niet dat ze niet in een keer omschakelen en ook goed dan elke keer een beetje bij beetje.
ik zie toch vooral een hoop wijzigingen die me helemaal niks boeien. Al die Onedrive/Hubs/Story-meuk schakel ik altijd juist z.s.m. uit. Maar goed, ik zal wel een 'lagger' zijn ;)
Dat. Ik snap best dat het voor veel mensen juist handig is als een OS uit de doos zoveel mogelijk voor je kan doen. Ik wil echter zelf mijn systeem installeren en beheren. Al die tie-ins met MS diensten (snap ik best natuurlijk) zit ik niet op te wachten. Onedrive gebruik ik niet omdat het in netwerkomgevingen met roaming profiles maar slecht werkt (lees: elke keer alles opnieuw syncen). Store apps? Misschien ligt het aan mij, maar in multiuser omgevingen is dat lastig te beheren.
Nee, ik heb liever een kaal OS met een goede 'fundering' waar ik mijn eigen applicaties op draai.
Biedt deze update niet een oplossing voor het onedrive probleem met roaming profiles. Als je kan instellen dat alles enkel in Onedrive moet bewaard worden, moet er toch niets meer gesynchroniseerd worden (qua bestanden)

Kan helemaal verkeerd zijn natuurlijk
In die zin heb je gelijk, maar dat is met grote bestanden ook weer niet gemakkelijk. Het liefste wil je in een netwerkomgeving je OneDrive store op je fileserver houden, maar het probleem is dat SMB niet afgeeft wanneer een file gewijzigd is. Of in elk geval op een andere manier dan dat een lokale drive dat doet. Daarom doen ook Dropbox en Google Drive het bijoorbeeld niet op een netwerkdrive, het onderliggende probleem is gelijk.
OneDrive en roaming profiles kunnen prima samenwerken. Moet je wel via een GPO instellen dat de OneDrive folder uitgezonderd moet blijven synchronisatie. Werkt hier met paar honderd gebruikers.
Ja dat werkt, maar dan gaat wel bij elke logon je onedrive opnieuw alles syncen. Dat schiet niet op voor grote drives.
Ik heb nu een script draaien wat de store synct naar het netwerk, maar asynchroon aan het inloggen. Anders duurt het inloggen weer te lang.
Nee hoor, was altijd het eerste dat ik deed die meuk uitzetten. Plus de advertensies en alles uitvinken in privacy.
Je zou de advertenties juist moeten waarderen. Want misschien zit er een cursus bij hoe je advertenties schrijft.
Bedankt, maar die cursus hoef ik niet :)
Boeid mij ook allemaal niet dus maar eens kijken ja hoe je het uit kan zetten of verwijderen.
Ik heb Edge een tijdje gebruikt en vind het een mooie browser, maar het is jammer dat deze af en toe zomaar crasht. Dit was uiteindelijk de reden voor mij om toch weer te switchen naar Firefox.
Gewoon benieuwd, maar wat vond je fijn aan Edge? Prima browser hoor, maar zou geen enkele reden weten te bedenken waarom er naar te switchen. Zeker vergeleken met recente versies van Firefox en Chrome.
Voor mij persoonlijk:
- Notities maken direct op de pagina en direct kunnen delen als screenshot
- Mogelijkheid om je huidige tabs te stashen en later weer op te vragen wanneer nodig. Hiermee heb ik verschillende groepen websites weggestashed: analytics, docs, nieuws etc. En kan ik elk moment die weer terughalen als ik even van context wil switchen.
- De browser is snel!
Ff heeft nu ook een ss tool; niet gebruikt dus ik weet niet of er notitie mogelijkheden zijn oid.
Enige browser (in mijn ogen) die qua interface en scrolling/zooming fatsoenlijk werkt met touchscreens
Wat ik erg fijn vond is dat de browser echt supersnel opstart. Ook browsen gaat erg snel (hoewel waarschijnlijk niet sneller dan Chrome/ff). Kort gezegd voelt de browser erg 'snappy' aan. De UI voelt voor mij ook modern aan en het donkere thema is ook fijn.

Maarja, als ie elk uur crasht heb je er alsnog weinig aan..
Ik gebruik Edge i.c.m. een touchpad en dat werkt echt heel erg prettig met scrollen en inzoomen. Chrome is hierin nog wat ouderwets en heeft treden van 10% met inzoomen en stottert flink als je scrollt. Daarnaast ondersteunt Edge gestures. Hetzelfde geldt voor touchscreens i.c.m. Edge.
1 2 3 ... 10

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee