Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Jurian Ubachs

Redacteur games

Horizon Zero Dawn Review

Prachtige game van Nederlandse makelij

Aloy, het bijdehante Nora-meisje

Samengevat

Guerrilla Games is er in geslaagd om een openwereld-action/adventure-rpg af te leveren die beschikt over alles wat je in zo'n game zou willen zien: een interessante setting, een pakkend verhaal, goed werkende rpg-elementen, soepele gameplay en misschien wel de beste grafische prestatie die je ooit op een console hebt ervaren. Aangezien daar slechts kleine aanmerkingen tegenover staan, moge duidelijk zijn dat Horizon Zero Dawn wat ons betreft bij voorbaat al een van de beste games van 2017 is. De manier waarop de speler, spelend als het jagersmeisje Aloy, de wereld en de geschiedenis van die wereld ontdekt, is uitermate memorabel en prachtig uitgewerkt, en datzelfde geldt voor de interactie die er is met de vele prachtig ontworpen en geanimeerde machines in de spelwereld. Al met al is Horizon Zero Dawn een game die je eigenlijk niet mag missen als PS4-eigenaar, zeker niet als je toevallig de Pro-variant en een 4k-televisie in huis hebt.

Getest

Horizon Zero Dawn, PlayStation 4

Prijs bij publicatie: € 59,99

Vanaf € 17,99

Vergelijk prijzen

Je kunt anno 2017 je kont niet keren op internet of je komt wel ergens in aanraking met het 'internet der dingen'. Als je de komende jaren niet minstens een op afstand bestuurbare robotstofzuiger, slimme koelkast of ander smarthome-apparaat in huis haalt, hoor je er echt niet meer bij. Het past prima in een wereld waarin we steeds meer controle overlaten aan machines. We leren auto's zelf te rijden en in fabrieken wordt het 'aandeel mensenwerk' bij productieprocessen steeds verder teruggedrongen. Machines maken machines, en machines kunnen zelf een hoop regelen. En dat allemaal om ons te dienen bij onze nimmer aflatende hang naar meer automatisering en gemak.

Nu zal Google Home of een robotstofzuiger niet direct een gevaar zijn voor het voortbestaan van de mensheid. Werp je echter een blik op het militaire aspect van die ontwikkelingen, dan wordt het heel anders. Een game als Call of Duty: Black Ops II liet al eens zien wat er zou kunnen gebeuren als de Amerikaanse legerleiding de controle over al zijn drones kwijtraakt aan een kwaadwillend persoon. Maar wat als het nog een stap verder gaat met het steeds autonomer worden van apparaten? Waar stopt het? Of beter gezegd: stopt het eigenlijk wel ergens? Een mogelijk antwoord op die vraag is te vinden in Horizon Zero Dawn.

We zijn ver in de toekomst aangeland als de roodharige Aloy opgroeit onder de hoede van Rost. Beide zijn bannelingen van de Nora-stam, een mysterieuze, geïsoleerde stam in de spelwereld van Horizon. De Nora bidden tot hun Godin All-Mother en begeven zich niet buiten hun heilige land, en ook niet in de krochten van oude ruïnes van de 'metalen wereld'. Deze zouden levensgevaarlijk zijn. Het land verlaten of de ruïnes betreden kan leden van de Nora-stam op verbanning komen te staan - iets wat Rost wellicht aan den lijve heeft ondervonden. De ouderloze Aloy werd daarna bij hem gedropt, met de taak om haar groot te brengen. Gemakkelijker gezegd dan gedaan, want Aloy blijkt een bijdehante jongedame, die het avontuur niet schuwt. De zucht naar avontuur leidt haar op jonge leeftijd naar een oude bunker, waar ze een geheimzinnig voorwerp vindt dat zich als vanzelf aan de zijkant van haar hoofd nestelt. Het is de Focus-tool, een hulpmiddel dat later onmisbaar blijkt. Op dat moment is de Focus-tool echter nog niet meer dan een speeltje en wat Rost betreft ook niet meer dan iets wat afleidt van de echt belangrijke zaken.

De Proving

Voor Aloy komen die 'belangrijke zaken' vooral neer op vragen over haar afkomst. Dat is lastig, want als banneling mag ze niet met andere stamleden praten en die zouden weleens meer informatie over haar verleden kunnen hebben. Er is echter een oplossing. Via de Proving kan Aloy proberen een Nora Brave te worden. Als Brave wordt ze weer volwaardig lid van de stam en zou ze dus op zoek kunnen gaan naar informatie over haar moeder. Terwijl Aloy daarmee bezig is, ontwikkelen zich echter ook andere zaken die haar aandacht opeisen. De machines in de omgeving gedragen zich namelijk steeds agressiever. Machines? Ja. De wereld van Horizon wordt behalve door menselijke stammen en dieren ook bevolkt door op dieren lijkende machines. Al vroeg komt Aloy in aanraking met Watchers en Striders, relatief kleine machines die Aloy aanvallen. Het is echter niet al te moeilijk om ermee af te rekenen.

Dat wordt snel anders. Nog in de beginfase van Horizon Zero Dawn leidt Rost Aloy naar een plek waar een Sawtooth rondloopt. Dit is de machinevariant van een sabeltandtijger, en hij is groter en gemener dan het 'origineel'. Leren hoe je dat soort vijanden kunt bevechten zonder direct te worden neergemept, is cruciaal voor je overlevingskansen in de spelwereld. Wat daar verder allemaal mee gepaard gaat, bespreken we uitgebreider op de komende pagina's.

Een wereld die uitnodigt om te worden verkend

Dankzij de opvoeding en training van Rost en de status van Seeker die Aloy aangemeten krijgt van de leiding van de Nora-stam, kan Aloy na de openingsfase van Horizon Zero Dawn de wijde wereld in. Tot op dat moment heeft ze haar hele leven doorgebracht in de Embrace, het veiligste stukje van het Nora-gebied. De rest van het Nora-gebied is het eerste gebied dat daarna verkend kan worden en daarna is de rest van de spelwereld van Horizon aan de beurt. Hoewel Aloy de hoofdrol speelt in het verhaal en de machines ook een belangrijke rol opeisen, is de spelwereld een minstens zo belangrijk element in de game. Dat zit in grote dingen, zoals de diverse omgevingen die je tegenkomt, maar zeker ook in kleinste details.

Bunkers verkennen

Die kleinste details zeggen veel over wat er gebeurd is. In een gebied met ruïnes van de oude beschaving vind je allerlei herkenbare, maar inmiddels overwoekerde objecten. In de bunkers die her en der te vinden zijn, is meer informatie te vinden. Hier vindt Aloy allerlei voice- en datalogs die het hoofdverhaal van meer cachet voorzien. In de logs in een van de bunkers lees je bijvoorbeeld over hoe er werd geëxperimenteerd met nieuwe technologie die het leven van mensen gemakkelijker zou kunnen maken. Elders krijg je via voicelogs mee hoe bewoners van een bunker zich voorbereiden op hun einde. Waarom? Dat is op dat moment nog niet duidelijk.

Op die manier bestaat de spelwereld van Horizon Zero Dawn niet louter uit eye-candy. Om je heen kijken loont en dat maakt het spel absoluut leuker. Dat betekent echter niet dat die eye-candy er niet is. Zeker als je het land van de Nora-stam hebt verlaten en in de grotere open wereld komt, trakteert Horizon Zero Dawn je op een aantal prachtige vergezichten. Onderdeel van die vergezichten zijn niet alleen de weidse omgevingen, maar ook dorpjes en andere nederzettingen van stammen en bandieten, groepen machines en de iconische Tallnecks die je wellicht nog kent uit de aankondigingstrailer van de game.

Die Tallnecks zijn indrukwekkend en majestueus, maar dienen ook een rol binnen de gameplay. Aloy kan ze beklimmen en overnemen. Geholpen door haar Focus-tool maakt haar speer op een bepaalde manier connectie met de Tallneck. Op die manier neemt Aloy de machine over. Ze krijgt dan in één klap een lading informatie binnen over het gebied waarin de Tallneck zich bevindt. Locaties van specifieke machines, dorpjes en kampvuurtjes - de plekken waar je je game kunt opslaan - verschijnen dan op de minimap. De eerste Tallneck is relatief makkelijk te pakken, maar andere Tallnecks worden vaak omringd door allerlei gevaarlijke machines. Het wordt daardoor steeds uitdagender om ze te beklimmen en over te nemen.

Cauldrons

Misschien spot je ze dankzij de informatie van een Tallneck, en misschien loop je er bij toeval tegenaan; in de spelwereld is ook een vijftal mysterieuze 'fabrieken' te vinden. Deze ondergrondse, metalen bouwwerken heten Cauldrons. Volgens de Nora-stam zijn het de plaatsen waar machines worden geboren. Aloy kan er dankzij haar Focus-tool naar binnen. Dat is om verschillende redenen zeer de moeite waard. In de eerste plaats zorgen de Cauldrons met hun donkere, high-tech-fabrieksuitstraling voor wat afwisseling. Ook in de gameplay, want de weg zoeken in zo'n Cauldron is een uitdaging op zich. Dat gaat gepaard met platformelementen. Over het algemeen werkt dat vrij goed, al duurde het bij ons soms even voordat we doorhadden wat precies de bedoeling was in een bepaalde ruimte.

De Cauldrons bieden ook een uitdaging met betrekking tot de gevechten. Diverse machines houden de wacht en aan het einde van een Cauldron wacht steevast een pittig baasgevecht met een monster dat je tot op dat moment meestal nog niet had gezien of in elk geval niet vaak. Bij de hoge moeilijkheidsgraad hoort gelukkig ook een mooie beloning. Elke Cauldron die Aloy overneemt, levert nieuwe machines op die ze kan overnemen. Zo kun je na verloop van tijd bijna elke machine overnemen met behulp van je speer, op dezelfde manier waarop je de Tallnecks overneemt. Sommige machines kan Aloy daarna berijden. Met andere machines kun je niet echt iets, anders dan dat ze voor je vechten en eventuele andere machines automatisch aanvallen. Als je pad wordt geblokkeerd door een groep van vier Snapmaws, is het handig om er eentje over te nemen, die daarna in gevecht gaat met de andere drie. Dat geeft jou wellicht de gelegenheid om ongemerkt verder te sluipen.

Jagen, verzamelen, craften en handelen

De machines zijn bijna kunstvormen te noemen. Het zijn er een aardig aantal, met allemaal hun eigen specifieke eigenschappen, sterke en zwakke plekken. Daarnaast kun je per soort machine ook nog andere varianten treffen. De grote Bellowback kom je bijvoorbeeld tegen als vuurspuwend monster, maar ook als ijsblazend mechanisch beest, en dat is nog maar een enkel voorbeeld. Door de aanwezigheid van variaties is het lastig te bepalen hoe veel verschillende machines er precies zijn, al blijft het aantal archetypen beperkt tot ruwweg een twintigtal. Ze zijn verspreid door de hele spelwereld en verblijven vaak op plaatsen die passen bij hun eigenschappen. De grote Stormbird vind je bijvoorbeeld in hoger gelegen gebieden, en de op krokodillen lijkende Snapmaws bevinden zich in of rond water.

Hoog detailniveau

Elke machine heeft zijn eigen animaties, manieren van aanvallen en mate van agressie. Om die reden vraagt elke machine om een andere aanpak. Het detailniveau van elke machine is een sterk punt op zich. Niet alleen de gedragingen, maar ook elk onderdeel van het lichaam van de machines is zorgvuldig ontworpen. Niets is zonder reden. Stalen platen beschermen bijvoorbeeld de kwetsbaarste onderdelen van bepaalde sterke beesten. Die platen, maar ook speciale onderdelen zoals vuurwapens, kunnen door Aloy worden verwijderd. Speciale pijlen kunnen bijvoorbeeld onderdelen los knallen van de machines. Dat verzwakt ze; ze verliezen hierdoor bijvoorbeeld een belangrijk wapen of onderdelen worden ineens kwetsbaar. In de uitvoering van dit aspect is het hoge detailniveau in Horizon Zero Dawn goed zichtbaar: sommige machines beschikken over tientallen, los van elkaar te verwijderen onderdelen.

Wat verder opvalt aan de machines, is hoe dierlijk ze zich gedragen en hoe verschillend ze daarin ook zijn. Alarmeer je een Strider, een soort mechanische koe, dan zal de hele kudde je aanvallen of het juist op een lopen zetten. De Stalker, die zichzelf onzichtbaar kan maken, zal je proberen te besluipen en je in je rug aanvallen. De wat koddig ogende Longleg lijkt ergens op een struisvogel en beweegt zich ook zo. Het is een goed voorbeeld van wat we bedoelen als we zeggen dat alle machines in Horizon Zero Dawn op prachtige wijze zijn geanimeerd, allemaal op hun eigen manier. En daar stopt het niet. Ook het geluid dat bij deze mechanische beesten hoort, is indrukwekkend. Guerrilla heeft een perfecte balans gevonden tussen machinegeluiden en dierengeluiden, en mede daardoor komen de machines in de game zo goed uit de verf.

Natuurlijk zijn de machines er niet alleen om naar te kijken en van te genieten. Aloy heeft ze namelijk ook nodig. Machines zijn hofleverancier van metal shards, het primaire betaalmiddel in de wereld van Horizon Zero Dawn. Ook laten ze allerlei andere waardevolle items vallen waar Aloy haar voordeel mee kan doen. Bepaalde voorwerpen kan ze voor veel geld verkopen aan handelaren, of ruilen tegen betere wapens of betere beschermende kleding. Daarnaast levert het verslaan van machines ervaringspunten op, maar dat is eigenlijk bijzaak. Dat een hart of een lens van een of ander moeilijk te verslaan beest je het armor of het wapen dat je wil hebben kan opleveren, dat is waar het om gaat.

Crafting en modifications

Hier laat Horizon Zero Dawn de eerste echte rpg-elementen zien. Dat mag nog steeds als opvallend worden bestempeld, want nog niet zo lang geleden was Guerrilla Games een 'one trick pony', die alleen lineaire schietspellen maakte. Het economische systeem van Horizon maakt op zichzelf al duidelijk hoe veel dieper deze game gaat. Het uitgebreide modificatiesysteem versterkt dat idee alleen maar. Wapens en kleding kunnen, mits ze beschikken over modification slots, worden voorzien van een extra bonus. Die modificaties kan Aloy bij handelaren kopen, maar veel vaker zul je ze van verslagen machines overnemen. Daarbij geldt losjes de regel dat sterkere machines ook sterkere modificaties kunnen droppen, wat het weer aantrekkelijker maakt om het pittige gevecht toch maar wel aan te gaan.

Het modificatiesysteem is onderdeel van het bredere craftingsysteem dat in Horizon Zero Dawn zit. De mensheid is in Horizon Zero Dawn gedwongen om terug te vallen op handigheden van beschavingen uit het stenen tijdperk. Aloy zal dus ook moeten jagen op wilde dieren en allerlei soorten planten moeten verzamelen. Die planten kunnen dienen als plantaardige 'health potion', maar de ingrediënten kunnen ook worden gebruikt om bepaalde voorwerpen te maken. Zo maakt Aloy al haar eigen pijlen zelf en ook kan ze de capaciteit van haar tassen uitbreiden. Als je wat verder komt in de game, is het best handig om een ruime hoeveelheid resources, modifications, potions en munitie mee te kunnen slepen. Het duurt dan soms best lang voordat je weer eens een handelaar tegenkomt om weer wat spullen bij te dumpen.

De rpg-elementen in Horizon Zero Dawn doen het prima, mede doordat het spel over een aantal slimmigheidjes beschikt. Een van de handigste hulpmiddelen is de mogelijkheid om op zoek te gaan naar een specifiek item. Heb je bijvoorbeeld het hart van een Bellowback nodig, dan kun je vanuit het menu van de handelaar die ernaar vraagt direct een quest aanmaken voor jezelf. Het spel geeft dan op de map aan waar je Bellowbacks zou kunnen vinden en daarmee wellicht ook het item kunt bemachtigen dat je nodig hebt. Simpel, maar effectief.

Skill tree

Terwijl je zo lekker bezig bent om Aloy te voorzien van betere wapens, kleding en modificaties, stijg je onherroepelijk ook in level. Met elk level dat Aloy stijgt, verdient ze een punt dat uitgegeven kan worden in de skill tree van Horizon Zero Dawn. De skills vallen in verschillende categorieën. Het is helemaal aan de speler om daar keuzes in te maken. Wij richtten ons over het algemeen op eigenschappen die gericht zijn op gevechten: hoe meer mogelijkheden je immers hebt in een gevecht, hoe leuker het meestal wordt. In Horizon vertaalt zich dat bijvoorbeeld in de mogelijkheid om de tijd licht te vertragen terwijl je inzoomt met je boog, of takedowns te kunnen uitvoeren op menselijke vijanden die je onopgemerkt weet te besluipen. Andere keuzes leveren uiteraard andere voordelen op.

De systemen rond economie, crafting, modificatie en het vrijspelen van skills geven Horizon Zero Dawn alle onderdelen die je zou verwachten van een moderne actie-rpg, al zit er ook geen verrassend element tussen. Guerrilla Games heeft simpelweg elementen die je eerder in andere rpg's hebt gezien op een goed werkende manier in de game gestopt. Beter goed gejat dan slecht verzonnen? Het antwoord op die vraag hangt voor een belangrijk deel af van hoe alle andere onderdelen van de game presteren.

Vechten met machines en mensen

Andere onderdelen zijn logischerwijs te vinden in het 'actie'-gedeelte van deze openwereldaction/adventure-rpg. Het ontwikkelen van Aloy als personage gaat te allen tijde gepaard met gevechten en het verkennen van de spelwereld, met de op de voorgaande pagina's genoemde doelen als motivatie. Aloy draagt in Horizon Zero Dawn verschillende titels, zoals die van Seeker en Brave van de Nora-stam, maar bovenal is ze een jager. Dat houdt in dat ze heeft geleerd hoe ze al sluipend machines kan ontwijken, maar ook hoe ze ze kan aanvallen en hoe ze kan bepalen wat hun zwakke plekken zijn. Vooral dat laatste is essentieel, zeker als je tegen sterkere machines moet vechten.

Beginnen met de Focus-tool

Het begint echter allemaal bij de eerder aangehaalde Focus-tool. Met een druk op de knop ontstaat er een paarse 'hud' om Aloy heen en lichten er allerlei elementen in de omgeving op. Met die elementen kan Aloy iets. Zo zullen alle levende wezens en machines in de nabije omgeving zichtbaar zijn. Door de Focus-tool op iets te richten, wordt het automatisch gescand. Zo krijgt Aloy informatie over wat voor soort beest, machine of mens het is. In het geval van machines worden dan ook de kwetsbare punten zichtbaar. Deze lichten geel op en als Aloy met de Focus-tool naar die punten kijkt, krijgt ze ook informatie over wat voor type munitie effectief zou zijn. Een blik gevuld met het brandbare goedje Blaze laat zich bijvoorbeeld gemakkelijk vernietigen door een brandende pijl. Belangrijke informatie die een anders lastig gevecht tot een formaliteit kan reduceren.

Eenmaal op de hoogte van de eigenschappen van de machine, wordt het tijd een tactiek te bepalen. Kies je een goede plek uit en begin je gewoon te schieten met Aloys boog of, als je al wat verder bent, een van haar bogen? Plaats je valstrikken? Probeer je de machine met je Ropecaster vast te binden aan de grond? Dat hangt allemaal af van de situatie. Zijn er bijvoorbeeld meer machines in de buurt die zich ermee gaan bemoeien als jij aanvalt? Is het mogelijk één enkele machine weg te lokken bij de rest, zodat je ongestoord je gang kunt gaan? Horizon Zero Dawn dwingt spelers hierover na te denken. De game is, zeker als je door verschillende machines tegelijk wordt aangevallen, niet gemakkelijk, en Aloy is verre van onkwetsbaar.

Dat laatste punt wordt na verloop van tijd wel iets minder. Zeker als je eenmaal twintig health potions bij je kunt dragen en ook de effectiviteit van je wapens hebt geüpgraded via de skill tree, verandert Aloy langzaam maar zeker in een goed getrainde vechtmachine die ook middelgrote machines met een ferme tik van haar speer op de grond weet te krijgen, om daarna een 'critical strike' te kunnen uitvoeren. Nog steeds zul je dan moeten opletten dat je niet ineens tussen drie Snapmaws terechtkomt, maar zolang je blijft dodgen en je klappen van de juiste timing voorziet, zijn er weinig gevechten die je niet kunt winnen.

Variatie

Dat klinkt wellicht als een minpunt, maar dat is het niet. Sterker nog, tegen de tijd dat Aloy in staat is om dat soort 'close combat'-gevechten gemakkelijk te winnen, is dat best een welkome afwisseling. Rond die tijd heb je namelijk ook al verschillende zones geïnfiltreerd waar vijandelijke mensen de wacht houden. Een open gevecht waar je van alle kanten met bogen onder vuur wordt genomen, overleef je minder gemakkelijk. Dus in die zin bieden de gevechten met machines een welkome afwisseling van de gevechten met mensen, waarbij je veel meer op stealth en op je boog zult moeten vertrouwen. Overigens is ook het vechten met mensen leuk. Het afvuren van een headshot is niet overdreven makkelijk en dus voelt het lekker als je daar langzaam steeds beter in wordt.

Uiteindelijk komt al het bovengenoemde spelplezier neer op de kwaliteit van de gameplay zelf. Het lopen, het rennen, het klimmen, het sluipen, het mikken, het dodgen, het wisselen van wapens, en ga zo maar door: dat is wat een actievol spel als Horizon Zero Dawn succesvol moet maken, en dat doen ze ook. Elk aspect van de gameplay werkt even soepel. Het is daarbij heel fijn om te merken dat een modification die een boog een flinke boost op handling oplevert, er inderdaad voor zorgt dat het mikken bij boogschieten meteen ietsje gemakkelijker gaat. Dat soort kleine dingetjes geeft de gameplay net dat beetje extra dat in veel andere games ontbreekt. Het enige wat kan worden opgemerkt, is dat het camerawerk soms net iets beter had gekund. Bij chaotische gevechten waarbij je veel moet dodgen, verlies je soms het overzicht een beetje en wanneer je inzoomt met je boog, verdwijnt de camera soms achter een blaadje van een struik. Buiten dat valt er bijzonder weinig aan te merken op de gameplay van Horizon Zero Dawn.

Pakkend verhaal, overzichtelijke queststructuur

De gameplay rond jagen, sluipen en vechten vormt de hoofdzaak van wat je in Horizon Zero Dawn doet. Dat betekent echter niet dat het ook het belangrijkste aspect van de game is. Sterker nog, terugkijkend op ons avontuur zijn de soepelheid van de gameplay en het plezier dat we haalden uit het vechten met monsters, niet de elementen die ervoor zorgden dat we de game praktisch in één ruk van meer dan dertig uur uitspeelden. Het zijn de setting, het verhaal, en alles wat daarbij komt kijken, met niet in de laatste plaats de manier waarop Aloy daar steeds meer over ontdekt en de manier waarop Horizon Zero Dawn dat proces heeft gestructureerd.

Kleine stapjes

Dat begint heel klein. De grote spelwereld wordt in stapjes geopend voor Aloy en datzelfde geldt min of meer voor het verhaal. Wat begint met vage vragen over de afkomst van Aloy en over wat er aan de hand is met de machines in de wereld, wordt langzaam maar zeker steeds specifieker. Daarnaast verzamelt Aloy allerlei sidequests. Horizon Zero Dawn verdeelt die sidequests onder in allerlei categorieën, afhankelijk van wat de speler moet doen en wat voor bijdrage de quest levert aan de voortgang van de game en het verhaal. Een sidequest heeft, ook als hij in de categorie Side Quest met hoofdletters valt, altijd binding met het hoofdverhaal. Het gaat dan bijvoorbeeld om een gunst voor een belangrijk persoon uit het verhaal of om een optionele opdracht die meer achtergrondinformatie kan opleveren. Zo dragen ook sidequests heel direct bij aan dat hoofdverhaal en dat werkt erg goed.

Daarnaast zijn er nog allerlei andere categorieën, zoals Errands, Bandit Camps, Tallnecks en ga zo maar door. De Tallneck-missies laten je de grote monsters beklimmen en overnemen op de manier zoals beschreven op de tweede pagina van deze review. Bandit Camps moet je ontdoen van vijanden, zodat ze bewoond kunnen worden door vriendelijkere mensen, en Errands zijn simpele taakjes die je kunt uitvoeren voor allerlei personages in de game, vaak in ruil voor een beloning. Het handige aan deze onderverdeling is dat we af en toe gewoon even keken of er niet een Side Quest of Errand-locatie in de buurt was die we konden meepakken, terwijl we bezig waren met belangrijkere quests. Doordat elke quest ook voorzien is van een level-indicatie kun je redelijk goed kiezen hoeveel uitdaging je voor je kiezen wil krijgen. Zo heb je in Horizon Zero Dawn dus veel controle over wat je doet en wanneer je dat doet.

Puzzelstukjes vallen op hun plaats

Terwijl je op die manier de Main Quests volgt, kom je vanzelf op het punt dat de puzzelstukjes in elkaar beginnen te vallen en je steeds beter begrijpt hoe de wereld ooit zo geworden is zoals hij in Horizon Zero Dawn in elkaar steekt. Zodra dat verhaal duidelijker en duidelijker begint te worden, komt Horizon Zero Dawn op zijn sterkst uit de hoek. Het verhaal weet te boeien. Zo zeer zelfs, dat we op een gegeven moment elke datapad lazen en elke voicelog helemaal afluisterden, op zoek naar zo veel mogelijk achtergrondinformatie. Dat je rond die tijd ook de meest uitdagende gevechten voor je kiezen krijgt, is een bonus, maar niet eens de hoofdzaak. De hoofdzaak blijft bestaan uit de setting en het verhaal.

Het helpt dat stukken van dat verhaal op audiovisueel indrukwekkende wijze met je worden gedeeld. De grafische kwaliteit en animaties van de gezichten, en de acteerprestaties van de stemacteurs in het spel zijn van hoog niveau. Stukken uit het verleden brengt de game over via hologrammen die Aloy kan bekijken. Het is simpel, maar enorm effectief. Veel van de details van het verhaal worden trouwens gedeeld in gesprekken waarin de speler een actieve rol heeft. Praten in Horizon Zero Dawn werkt via een 'conversation wheel', zoals je het kent uit bijvoorbeeld de rpg's van BioWare of uit andere grote games in het genre. Meestal komt het neer op vragen stellen over een bepaald onderwerp, maar af en toe kan Aloy ergens op een bepaalde manier op reageren. Dat doet ze dan passievol, intelligent of agressief. De keuze die de speler maakt, kan gevolgen hebben voor eventuele volgende ontmoetingen met de persoon in kwestie. Een leuke toevoeging, maar echt veel invloed op de gebeurtenissen in de game geeft het de speler ook weer niet. Horizon Zero Dawn is, wat het verloop van het verhaal betreft in elk geval, een lineaire game met een vaststaand einde.

De mooiste consolegame ooit?

En dan is er natuurlijk nog de vraag waar je Horizon Zero Dawn op speelt. Een PlayStation 4, zo veel is zeker, maar welke variant? En met wat voor televisie? Bij de introductie van de PlayStation 4 Pro vonden we het op de redactie nog best lastig om goede voorbeelden te vinden van games die ook echt duidelijk gebruikmaken van de extra kracht van deze sterkere console. Met Horizon Zero Dawn is dat duidelijke voorbeeld er in elk geval wel. De game wordt, mits je beschikt over een 4k-televisie en een PS4 Pro, gerenderd in 2160p checkerboard. Heb je die 4k-tv niet maar wel de PS4 Pro, dan profiteer je nog steeds. Dankzij supersampling, waarbij de game wordt gerenderd in een hogere resolutie die dan weer wordt teruggebracht naar 1080p, zal de game een stuk scherper en afgewerkter ogen dan wanneer de game op een normale PlayStation 4 draait.

We zijn momenteel nog bezig met diverse tests die de komende tijd moeten leiden tot een artikel dat dieper ingaat op de technische kant van Horizon Zero Dawn. Vooralsnog blijft het echter bij waarnemingen met het blote oog. Daaruit blijkt in ieder geval vast dat Horizon Zero Dawn zowel op een normale PS4 als op de Pro-editie bijzonder stabiel draait. Op de oudere van de twee consoles komen framedrops af en toe wel voor, maar eigenlijk alleen in extreme situaties. Wel zul je regelmatig textures plotseling in beeld zien verschijnen, in de vorm van rotsen of andere objecten die op tientallen meters van Aloy ineens in beeld springen.

Horizon Zero Dawn is een lust voor het oog, ongeacht je setup. Na de game de eerste vijftien uur op een normale PS4 en met een normale full hd-televisie te hebben gespeeld, schakelden we over naar de PS4 Pro en een 4k-televisie. Het resultaat was indrukwekkend. We hadden niet verwacht dat de game, die we met de 'normale' setup al zo mooi vonden, er met de 4k-setup nog zo veel op vooruit zou gaan. Het verschil is best groot. Vooral het detailniveau in de omgeving maakte indruk, en dankzij hdr komen de kleuren natuurlijk nog beter voor de dag.

Valt er dan niets aan te merken op de audiovisuele kant van Horizon Zero Dawn? Niet veel, maar er zijn wat kleine zaken die we zouden kunnen noemen. We gaven een maand geleden bij de preview al aan dat de mate van lens flare in het spel wat overdreven is, en de manier waarop de haren van Aloy af en toe bewegen doet vermoeden dat ze continu onder water loopt. Het danst net iets té losjes op haar hoofd. Maar laten we eerlijk zijn: als dat de belangrijkste op- en aanmerkingen zijn, waar hebben we het dan eigenlijk over?

Conclusie

Dat Guerrilla Games toevallig een Nederlandse studio is, is zeker niet de reden waarom we Horizon Zero Dawn een hoge beoordeling geven, maar het maakt het wel leuker. De studio die ooit simpelweg lineaire first-person shooters maakte, is erin geslaagd een openwereld action/adventure-rpg te maken die zich kan meten met de beste games in het genre. Er worden zeker ook elementen geleend van die beste games, maar die elementen zijn in Horizon Zero Dawn zo goed uitgewerkt dat dat nooit een probleem wordt, temeer daar Guerrilla er genoeg elementen aan toevoegt die het spel een heel eigen gezicht en uitstraling geven.

Met name de setting en de rol die de machines in het spel spelen helpen daar erg aan mee. Ze vertonen veel detail, gedragen zich op hun eigen manier en vragen steeds een andere aanpak van Aloy, wat de gameplay weer ten goede komt. Die gameplay staat als een huis, ongeacht of je nu kiest voor een stealth aanpak met je boog, of meer van close combat met je speer houdt. Daarnaast beschikt het spel over een aantal handige features die het gemak ten goede komen, zoals de manier waarop quests worden bijgehouden en gecategoriseerd. En dan is er nog de audiovisuele kant van de game. We betwijfelen of we ooit een mooiere consolegame hebben gezien. The Witcher 3 en Uncharted 4 kwamen bij vlagen zeker in de buurt, maar Horizon Zero Dawn maakt, mede dankzij de indrukwekkende omgevingen en de prachtige animaties van de machines, heel veel indruk. Een PS4 Pro-console en 4k-televisie maken het allemaal nóg mooier, maar ze zijn zeker niet vereist om te kunnen genieten van Horizon Zero Dawn. Een traktatie voor elke PS4-gamer.

Getest

Horizon Zero Dawn, PlayStation 4

Prijs bij publicatie: € 59,99

Vanaf € 17,99

Vergelijk prijzen

Lees meer

Reacties (278)

Wijzig sortering
Jammer om te lezen dat er mensen zich ergeren aan het cijfer wat gegeven is, het is en zal altijd wat subjectief zijn. Maar voor een NL game studio, nog geen eerdere ervaring met zulke games, die zo'n game released? Dat is gewoon onwijs goed. Ik ben in ieder geval om, ik heb de game na het lezen van deze review direct besteld.
Tja, ik snap het ook niet helemaal. Wees gewoon trots op Guerilla games en deze game. Is goed voor de Nederlandse game industrie en economie.
Ik moet toegeven dat ik het cijfer ook aan de hoge kant vond. En daarom vermoedde dat de herkomst van het spel in de beoordeling mee had gespeeld.

Echter na een week gamen, kan ik niet anders concluderen dan dat de score meer dan verdiend is. Wat een prachtige game. Steeds weer nieuwe uitdagingen en meer pracht en praal.

Doorgaans speel ik games op zolder (gameroom met beamer 7.1 geluid etc) Maar voor dit spel heb ik de PS4 Pro voor het eerst beneden op de 4K TV met HDR aangesloten. Morgen maar een dag vrij genomen, dan kunnen we weer heerlijk in deze wereld ronddwalen. (Weekend was te kort).

Slechts een paar games hebben me de afgelopen jaren zo lang aan de console gebonden; Uncharted 4 en The Last of Us waren dat voorheen. Door zo'n hoge kwaliteit standaard, zowel qua verhaal, pracht en praal als gameplay mag Horizon zich aan dit rijtje toevoegen. Subliem!

[Reactie gewijzigd door 4Lph4Num3r1c op 13 maart 2017 14:06]

Leuk om te lezen! Ik kan je overigens ook Zelda aan raden als je Horizon tof vindt! Qua graphics niet te vergelijken, maar qua open world game met uitdaging ook erg de moeite :)
9,5 Tweakers? Niet een klein beetje biased? }:O
Ik denk dat het wel meevalt ... Zie hier andere recensie-scores ..

GiantBomb | 5/5
Cogconnected | 10/10
Independent UK | 10/10
BGR | 5/5
Gaming Bolt | 10/10
Playstation Lifestyle | 10/10
Twinfinite | 5/5
Telegraph UK | 5/5
CheatCodeCentral | 4.9/5
GameOver Online | 9.8/10
XGN | 9.7/10
Aus Gamer | 9.6/10
PSX-Sense.nl | 9.5/10
Gamer.nl | 9.5/10
InsideGamer.nl | 9.5/10
Arcade Sushi | 9.5/10
Tweakers.net | 9.5/10
Zwame | 9.5/10
God is a Geek | 9.5/10
Polygon | 9.5/10
Playstation Universe | 9.5/10
Hobby Consolas | 9.5/10
Jimquisition | 9.5/10
IGN | 9.3/10, Editor's Choice
AreaJugones | 9.3/10
Everyeye.it | 9.2/10
Meristation | 9.2/10
IGN Spain | 9.2/10
Gameblog.fr | 9/10
GamePro | 9/10
Forbes | 9/10
Gamespot | 9/10
RPG Site | 9/10
Push Square | 9/10
Gamereactor UK | 9/10
Gamereactor Spain | 9/10
JeuxActu | 9/10
Gamer.no | 9/10
The Games Machine | 9/10
LaPS4 | 9/10
Game Revolution | 9/10
GameRant | 9/10
Merlin'in Kazani | 9/10
GamePlanet | 9/10
Next Gen Gaming Blog | 9/10
Press-Start AUS | 9/10
Eurogamer.it | 9/10
3dJuegos | 9/10
M3 | 9/10
ShackNews | 9/10
Hardcore Gamer | 4.5/5
Trusted Reviews | 4.5/5
GamesRadar | 4.5/5
We Got This Covered | 4.5/5
Multiplayer.it | 8.8/10
Vandal | 8.8/10
Game Informer | 8.75/10
IGN Italia | 8.7/10
VentureBeat | 8.7/10
PLAY! Zine | 8.5/10
CGMagazine | 8.5/10
New Game Network | 8/10
Metro | 8/10
Videogamer | 8/10
The Sixth Axis | 8/10
The Daily Dot | 8/10
Darkstation | 8/10
Easy Allies | 4/5
The Guardian | 4/5
Destructoid | 7.5/10
Stevivor | 7/10
Gamekult | 7/10
USGAMER | 2.5/5
The Verge | No Score, Recommended
Ars Technica | No Score, Buy It
Eurogamer | No Score
Kinda Funny | No Score, Recommended
VG247 | No Score, Recommended
Kotaku AUS | No Score | Impressions 1 | Impressions 2
Gamersyde | No Score

[Reactie gewijzigd door ymmv op 20 februari 2017 15:17]

Vooral de scores van Giantbomb, the Jimquisition en Polygon zijn opmerkelijk en onverwachts positief.

Duidelijk geen dertien in een dozijn open world game als zelfs Jim Sterling, die open world games haat met een passie, er zo positief over is.
En hier de link naar de Review Thread op Reddit, met alle info, veel reviews inclusief korte toelichtingen en links.

Ik vind een 9.5 wel opmerkelijk hoog, zeker met de 9.0 van The Witcher 3 in mijn achterhoofd. Die game vond ik echt geniaal goed. Bovendien alle lof voor CDPR met een release op alle platforms, heerlijk DRM-vrij op PC, veel extra's en DLC met nog eens twee uitbreidingen die veel waar voor hun geld boden.

Ik kan me niet voorstellen dat deze game dat overtreft. Zal het helaas voorlopig zelf ook niet kunnen beoordelen als PC-gamer, maar er komt vast een moment in de komende jaren dat ik een PS4 op de kop tik om van al die exclusives die ik heb gemist te kunnen genieten.
Deze ownt TW3 geloof dat maar zeker dus die 9.5 is echt niet overdreven hoog.... Lyrisch zijn mensen over deze game en ik denk (weet bijna welzeker) dat het er vele malen meer zijn dan bij TW3 omdat deze game gewoon nog meer mensen aanspreekt...
Zon 87% op gamerankings. Iets lager dan het eerder uitgekomen Nioh.
Dus 9,5 is wel echt aan de bovenkant.

Maar sowieso leuk dat een Guerilla game eens lekker reviewed.
Game ziet er belachelijk ziek uit. Hopelijk niet te saai.
Opmerkelijk die van USgamer, maar ziet er wel aardig onderbouwd uit en was er vrij duidelijk in, Witcher 3 is zoveel beter.

Edit. Kolere mensen, waar zeg IK dat Witcher 3 beter is? USgamer was er vrij duidelijk in, witcher 3 is beter. Ik heb beide games niet gespeeld, ik ga ze nooit spelen, dat is enkel de conclusie die USgamer neerzet in z'n review.

[Reactie gewijzigd door SinergyX op 20 februari 2017 23:18]

Waarin is Witcher 3 zoveel beter in dan? Qua gameplay/combat is Horizon veel dynamischer in een organische wereld met 'organische' robot-dieren en stammen met hun eigen filosofie. Daar zit echt heel wat gedachte achter. In Witcher 3 had je hier en daar een gemeenschap dat ook prima werkte, maar vanuit een cultureel oogpunt minder boeiend.

Het verhaal van Horizon ken ik nog niet, maar ben blij verrast dat het juist geen generiek verhaal heeft, iets waar veel mensen bang voor waren. Witcher 3 is een veel groter spelwereld met veel meer npc's en quests. Horizon heeft een soortgelijk systeem in een kleinere wereld.

Het klopt dat Horizon elementen van een aantal andere games heeft gebruikt (onder andere witcher 3) en men kan daarom zeggen dat het op dat gebied niet innovatief is, maar tegelijkertijd is het functioneel en past het in het klimaat van het spel. Daarbij zit de focus op combat en het verhaal dat gelukkig niet teleurstelt. (Witcher 3's verhaal was okish. (op een gegeven moment kon Ciri mij niks meer schelen).

Dit gezegd te hebben wil ik niet uitsluiten dat Witcher 3 ook daadwerkelijk 'beter' is. Maar 'zoveel beter' vind ik te ver gaan.
Waar zeg ik dat witcher beter is? Dat is de conclusie van USgamer, ik heb heel die game nooit gespeeld, ik geef alleen aan wat de bottomline was van die review.
Waar zeg ik dat witcher beter is? Dat is de conclusie van USgamer, ik heb heel die game nooit gespeeld, ik geef alleen aan wat de bottomline was van die review.
Niet zo happen. ;) Je zin is wellicht wat onhandig geformuleerd. Het leest net alsof jij je mening geeft.
Nu na 20-30 uur spelen van Horizon zero Dawn en 2 deathmarch playthroughs van The witcher 3.

Games zijn lastig te vergelijken. Horizon is grafisch nog net een tandje mooier op de Ps4 dan de witcher 3. beplanting net wat gedetailleerder en cleaner. Animaties zijn over het algemeen beter verzorgt al is de lipsync niet top.

Combat overal wint Aloy. je voelt je op den duur echt 1 met je character. Dodgen kritieke punten raken afgevallen gun van de ravager misbruiken. Echt top Horizon wint op dit vlak met verve.

Witcher 3 heeft daarentegen een sterkere cast met uitstekende voice acting. Het is allemaal net wat dieper en je keuzes maken grote verschillen in het verhaal. Ook zijn alles Side quests in The witcher 3 goed geschreven en hebben vele een impact op wat er om je heen gebeurd.

Dat doet Horizon minder.

Al met al hebben we het hier over in mijn ogen nog steeds de beste RPG van deze generatie vs nu de beste open world Action game.

Allebij verdienen ze alle lof die ze krijgen al is dat wel op verschillende punten.
Hoi BarnET,

ben al blij dat we af zijn van het 'Witcher 3 zit op eenzame hoogte' principe. Dit is een overwinning voor de gamers die nu meer keus krijgen om hoogstaande games te spelen. Ik kan mij helemaal vinden in jouw conclusies.

Er waren alleen 2 zaken waarom ik net niet helemaal in kon komen in Witcher 3. Dat was de combat, ben geen fan van melee en al helemaal niet als het erg langzaam gaat (stugge aanvaluitvoeringen en dodgen), het voelt heel traag naar mijn gevoel. Dan liever iets als Bloodborne.

Het tweede gedeelte waar ik moeite mee had is eigenlijk een sterke punt van Witcher 3: de grootte van het het spel. Het was vermoeiend om zoveel te doen in zo'n grote wereld. Horizon is veel kleiner en de dingen die je kan doen overspoeld mij niet. Maar dit is geheel subjectief.

Voor de rest klopt het. En na erg veel gameplay beelden gezien te hebben en het eindbaas gevecht van Zelda BOTW kan ik alleen concluderen dat het een uitermate overhyped game is. Als we met dezelfde maatstaven gaan meten zien we dat het verhaal bijzonder zwak is (wordt aangegeven door spelers), de spelwereld is levensloos en er is niet veel variatie qua mobs. Combat is wat dumbed down (klik x of y om een combo aanval uit te voeren, etc), er zijn maar 4 dungeons, mensen ergeren zich aan de extreme lage durability van wapens en de bazen zijn wat generiek. Voor de rest is het duidelijk een spel om je nieuwsgierigheid te belonen en de puzzelaars bezig te houden. Een frappant iets is dat in Zelda een toren wordt gebruikt om de fog van een map af te nemen. Een rechtstreekse copy van een ander spel. Maar daar praten de critics niet over. Denk dat het vooral nostalgie is waarom het overal een 10 krijgt.
Over de Witcher 3

Ik had geen hekel aan de Combat van de Witcher. Effectief lijkt het op bloodbourne(op deathmarch) . Dodgen enemies lezen en dan op de juiste manier toeslaan.

Het mist wel duidelijk de precisie van Bloodbourne. Bij bloodbourne weet je exact wat je jager gaat doen. Hoe lang die aanval duurt en wat het bereik is.

Met de witcher heb je een keuze tussen een heavy hit of een lichte maar welke animatie er komt is afwachten. Daardoor voel je je minder 1 met je character.

Echter staat daar wel enorm veel tegenover. Van alle side quests tot de adem benemende wereld die bruist vol leven. De uitbreidingen waren qua verhaal lijn nog beter en wat geconcentreerder dan het basisspel. Vooral Hearts of stone!

Zelda weet ik niet. Ik heb geen Wii U of nintendo switch. En ik ga geen console aanschaffen voor 1 game.

Horizon is een typische action adventure in een zeer originele setting. Totaal andere game als de Witcher wat een pure Fantasy RPG is.

De Longnecks zijn ook gewoon Ubisoft towers. Al zijn het er maar een paar dus wordt je er niet doodziek van.

Guerilla heeft het op grafisch vlak genaild. Ook de muziek is net zo uitstekend als in de Witcher.

Wat je helemaal in de wereld zuigt. Al met al ik zit nu op 60% en het is voor mij de beste game ervaring sinds de Witcher.

[Reactie gewijzigd door BarnET op 6 maart 2017 22:42]

Nog een vraagje. Voel je je een beetje betrokken met de karakters? Vooral in het begin kostte het weinig tijd om al een gevoel voor karakters te krijgen. Soms vond je ze cool, soms heel naar (als karakter) en soms gewoon leuk. Toen een bepaalde personage dood ging in het begin kreeg ik toch een brok in mijn keel. Qua presentatie vind ik het echt geniaal hoe Horizon het heeft aangepakt. De 'tutorial' zit mooi ingewoven in het verhaal en is er voldoende om zelf te ontdekken.
Kan je vinden natuurlijk. Zonder Horizon gespeeld te hebben zie ik al dat die game op het gebied van gameplay en animatie geen spaan heel houdt van The Witcher. Zonde dat daar zo weinig aandacht aan besteed is. Nadat ik met mijn paard achter het zoveelste heuveltje bleef hangen, was ik er wel klaar mee.
Je had ipv die komma beter een dubbele punt kunnen schrijven, want nu komt het over alsof je het zelf als feit presenteert. Vandaar al die reacties. :)
Nee, dat zou zijn als ik Tekken had vergeleken, Witcher is wel degelijk een appel om mee te vergelijken, zeker als die tot de top van RPG's hoort.
Die review van Usgamer is een grap. Als je games gaat reviewen die niet je ding (meer) zijn kun je niet objectief meer zijn. Een goede reviewer kijkt naar pros en cons zonder smaak/mening.
dat ben ik niet met je eens. Zoals de redacteurs van de PU het altijd mooi verwoorden is het spelen van games een subjectieve ervaring, en zo lang mensen reviews schrijven zijn ze onderhevig aan smaak van de schrijver.
Dus als ik als AMD fan Intel ga testen en dan een 5/10 geef omdat ik niet van Intel hou, is dat een goed argument om laag te scoren? Dus niet.

Je moet toch zoveel als mogelijk de objectiviteit benaderen. Waarom het genre testen als het niet jouw ding is, verwijs dan liever naar testers die dit wel goed doen.
Maar twee cpus vergelijken kan ook veel objectiever (benchmarking) terwijl bijv. Gameplay geen gestandaardiseerde benchmark heeft, dat is altijd persoonlijk. En dat is dan nog eens het belangrijkste onderdeel van de meeste Games.
Recensies zijn in de grond altijd subjectief, maar daar moet een goede recensent zich niet door laten leiden. Het heeft geen zin om in een recensie een game af te branden omdat je niet van het genre houdt, wanneer naar objectieve maatstaven de game van hoog niveau is. Daarmee doe je je lezers geen enkele dienst.
Je mag gewoon aannemen dat de USgamer review clickbait is. In haar eigen taal op twitter bestempelt ze het spel als 'C-tier' wat uiteraard niet klopt als je kijkt naar production value en de pluspunten tegen de minpunten afweegt.
Als die-hard verdediger van alles wat met Microsoft en Xbox te maken heeft, is jouw kritiek op z'n minst ook biased te noemen. }:O
Ten eerste ben ik een persoon en geen nieuwssite, Tweakers heeft de taak objectief te blijven. Zelf bij iets subjectiefs als een review moet je je toch achter de oren krabben als er plots een 9,5/10 uit de lucht valt terwijl 8,5/10 en 9/10 al een erg zeldzaam gegeven zijn. Met dit soort scores haal je alleen maar je geloofwaardigheid naar beneden.

Ten tweede verdedig ik lang niet alles wat met Microsoft en/of Xbox te maken heeft (misschien dat je het nog niet wist, maar als ik game is dat voornamelijk op PlayStation). De punten waarop ik Microsoft verdedig zijn aan de andere kant vaak hetzelfde na hetzelfde na hetzelfde, puur omdat nogal veel Tweakers erg graag steeds dezelfde FUD verspreiden, ondanks dat hen al vaak is uitgelegd dat het niet klopt (en lang niet alleen door mij). Als er onzin wordt gepost over Sony en ik ben bekent met waar het over gaat zal ik andere Tweakers daar ook op aanspreken, idem dito met ieder ander bedrijf. Ik houd me echter niet bezig met het inlezen in wat ieder bedrijf op ieder moment doet en als ik zelf niet met het volledige verhaal bekend ben is reageren niet nuttig.

[Reactie gewijzigd door Loller1 op 20 februari 2017 09:34]

Ik ben zelf meer dan tien jaar reviewer geweest voor diverse gamesites en magazines, dus ik weet goed genoeg hoe moeilijk het is om een score te plakken op een review. Zelf zou ik die scores liever zien verdwijnen, omdat de tekst zelf véél meer zegt dan het cijfertje dat eronder staat. En helaas zijn degenen die steeds kritiek hebben op de score vaak ook de mensen die de tekst zelf niet gelezen hebben. Daarmee wil ik niet zeggen dat jij de review niet gelezen hebt, maar je snapt mijn punt wel.

Soit, wat ik wil zeggen is dat de review zelf de score voldoende moet onderbouwen, zeker als het om een extreem hoge of lage score gaat. En ik vind dat Jurian dit in deze review wel degelijk gedaan heeft. Bovendien is hij niet de enige die lovend is over Horizon: meer dan 3/4de van de scores op Metacritic is boven de 90% en ook Jim Sterling (die thans gekend staat als zeer kritisch) prijst deze game de wolken in en geeft eveneens een score van 9.5/10.

Ik ben het er dus absoluut niet mee eens dat Tweakers met deze review hun geloofwaardigheid naar beneden haalt. Het slaat dan ook nergens op om er kritiek over te geven, zonder de game zelf gespeeld te hebben en dus zonder ook maar één argument aan te halen waarom deze score onterecht zou zijn.
Wat is je argument dat deze game hoger wordt gescoord dan Witcher 3? Op Metacritic schommelt HZD tussen 87 en 88 terwijl Witcher 3 op 93 is blijven zitten.
Tsja.. lastige vergelijking. The Wircher 3 is zo ongeveer mijn favoriete game ooit, of komt in elk geval hoog in dat lijstje. Onlangs mn 2e playthrough afgerond. Dat ik em destijds een 9 en geen 9.5 gegeven heb komt met name door de technische tekortkomingen die er bij launch waren. Framedrops op console en pc, en nog wat andere bugjes. Wellicht een logisch gevolg van hoe ambitieus de game was, maar desalniettemin noemenswaardige punten. Horizon is een heel ander soort rpg. Veel meer gericht op actievolle gameplay. Die gameplay voelt daarom ook soepeler aan dan die van The Witcher. The Witcher doet andere dingen weer beter, maar al met al kan ik prima leven met het waarderingsverschil. Het zijn sowieso beide fantastische games.

Moet je nagaan dat Mass Effect Andromeda er nog aankomt. Mooie tijden voor rpg-liefhebbers.
En daarna komt dan ook nog Persona 5. En ik ben nog zoet met de games uit januari/februari. 2017 zit echt bomvol met rpgs
Horizon Zero Dawn komt niet eens in de buurt van Uncharted 4, alleen de facial animations zien er uit als iets uit een Ubisoft open-world game. En daarbij gebruiken ze ook nog eens 2D achtergronden of zware DOF om het te maskeren?
Het verschil in die zogenaamde technische problemen is dat Witcher 3 makkelijk te spelen was op 60FPS, Horizon Zero Dawn zal nooit uitkomen boven de 30FPS, ook niet op de PRO (wat veel mensen toch gehoopt en verwacht hadden)
Dat terwijl de nadrukt op precies aimen (boog) veel vaker gebruikt wordt dan de ene keer dat je crossbow in Witcher 3 wilt gebruiken. In Witcher 3 is frame-rate minder belangrijk door veel lock-on melle combat en gebruik van spells.

[Reactie gewijzigd door Koning Willy op 20 februari 2017 10:29]

In witcher 3 was niks omwille combat belangrijk omdat de combat dodelijk saai was.
Dat vond ik nou ook van de Witcher, wat deed die Geralt nu precies? een sterke klap, een minder sterke klap, een rolletje en hij kon met wat vonkjes gooien. Wow indrukwekkend, op een gegeven moment begon het sleuren met die gast op werken te lijken. Gelukkig was het verhaal ijzersterk.
Daar heb je het ook wel even over de absolute top wat facial animations betreft. Daarnaast is Uncharted 4 ook geen open world game en is er dus meer grafische kracht beschikbaar voor andere dingen.
Hoi Koning Willy, je laat wel weer enorme lappen met tekst achter voor iemand die consoles en console spelers als minderwaardig beschouwt. Zitten de fantastische cijfers voor Horizon je dwars, of ben je nu al door je ontelbare hoeveelheid Steam exclusives heen? Je zou denken dat juist jij wel iets beters te doen hebt.

Ik benieuwd: wie hoopten er volgens jou dat de game op 60fps zou gaan draaien op de Pro? Ik heb behoorlijk wat topics op NeoGAF gevolgd en ook alle discussies op Tweakers en dit lees ik werkelijk waar voor het eerst. Mensen met enig verstand van graphics weten dat een open wereld game die er zo uitziet niet op 60fps gaat draaien (een gemiddelde PC zou dat niet eens redden) en mensen zonder dat verstand weten niet eens wat framerate inhoudt. My guess is dat je uit je spreekwoordelijke nek zit te zwammen zodat je de game lekker omlaag kan praten. Niet gelukt helaas.
" En ik vind dat Jurian dit in deze review wel degelijk gedaan heeft"
Daar ben ik het niet met je eens, niet persoonlijk ten nadele van Jurian, maar het komt feitelijk neer op: "De setting is zo amazing dat we verder nauwelijks kritisch zijn."

De (nadelige) repetative en simplistische elementen worden niet danwel nauwelijks genoemd.

" meer dan 3/4de van de scores op Metacritic is boven de 90%"
Vind ik geen argument, er is ook een hoop geschreven over de afhankelijkheid van reviewers van uitgevers en de effecten die dit heeft op scores.
De (nadelige) repetative en simplistische elementen worden niet danwel nauwelijks genoemd.
Ik weet niet precies welke elementen je daarmee bedoelt (want je noemt niks specifieks), maar repetitieve gameplay wordt in de video-review wel degelijk benoemd. Rond de 5:10:

"... dan moet je terugvallen op heel veel dodgen. De gameplay van Horizon Zero Dawn blijft in al deze aspecten prima overeind. Dodgen en vechten met je speer gaat soepel, en hetzelfde geldt voor het schieten. Wel is het zo dat de camera af en toe achter een boom of een plant verdwijnt terwijl je aan het mikken bent, en in close combat verlies je zo af en toe het overzicht. Dat punt is vrijwel het enige dat je zou kunnen aanmerken op Horizon Zero Dawn."
Als jij een steekhoudend argument als "3/4 van de reviews geeft boven de 90%" verwerpt, omdat reviewers zogenaamd afhankelijk zijn, dan vraag ik mij af waarom jij überhaupt nog de moeite neemt om een review te lezen.

Die paar reviewers die niet zuiver zijn worden gefilterd in het totaal waardoor de excessen verdwijnen. Het gemiddelde gaat echt niet drastisch omhoog hierdoor.
Of ze nou een 9 of een 9,5 geven, het spel is duidelijk de moeite waard om te spelen, en al geven ze stiekem een ,5 hogere score omdat het laaglands trots is, dat moet best een keertje kunnen hoor, emotie is ook belangrijk bij een spel als dit, en dat het een nederlands spel is vergroot dat gevoel net iets.
Als persoon hoef je inderdaad niet objectief te zijn, maar je beschuldigd een complete redactie van het niet objectief zijn. Als je dat doet, is het wel zo chicque om een dergelijke flinke beschuldiging te onderbouwen. Alleen de uitspraak droppen is de Twitter manier.
>Zelf bij iets subjectiefs als een review moet je je toch achter de oren krabben als er plots een 9,5/10 uit de lucht valt

Precies, dat doen ze niet zo maar, dan is de game blijkbaar echt heel vet :)
Nja ziet er een beetje uit als tombraider he (of borderlands), beetje sluipen, beetje jagen, beetje kistjes openen, maar schijnbaar gaat dat hier op een manier waardoor het een 9,5 krijgt :P Knap, maar het zal wel :P

[Reactie gewijzigd door LopendeVogel op 20 februari 2017 09:44]

Mja, Battlefield 1 is eigenlijk ook gewoon net zoals space invaders een beetje schieten he :)
Klopt, daarom krijgen ze ook geen 9,5 :P
Grappen makker...bf1 kreeg een 9..
Voor die 0.5 maak je een probleem? 8)7
Ik maak geen probleem, andere wel.. Enige wat ik doe is die gene proberen te begrijpen :)
Al geven ze dit spel een 10, dat maakt mij toch niks uit?

Zoals BF1 een 9 krijgt, ja dat had ik het spel de eerste week ook gegeven, want je hebt non stop WOW momenten dat je denkt: ej gaaf man!!
Mja goed het is wel een spel waarop je snel uitgekeken bent (althans, dit is niet voor iedereen van toepassing, wel voor de meeste mensen), waardoor ik het nu een 6 zou geven.
De WOW momenten die verdwijnen vanzelf wel, bij de 1 iets sneller dan de ander, dan blijft alleen het spel zelf nog over en tjsa :P...

Net als bij Horizon Zero Dawn denk ik dat het cijfer vooral zo hoog is dankzij de WOW momenten (zie gemaakte screenshots) die erin zitten, momenten waar je na een paar uur of dagen niet meer naar kijkt.

[Reactie gewijzigd door LopendeVogel op 20 februari 2017 12:36]

Je probeert de ander te begrijpen zoals je zegt, maar als de review woorden ontoereikend zijn dan rest er niks anders dan het spel zelf te ervaren.

De sterke punten van Horizon zijn de graphics, het verhaal en combat. Dat moet naar mijn idee voldoende begrijpbaar zijn denk ik zo? Vooral als je de vergelijking maakt met the witcher 3, waar de spelwereld (helaas voor sommigen) te groot was en de combat niets was om naar huis te schrijven. Daar scoort Horizon beter in, het is fris en kent voldoende wow momenten en een goed verhaal om je lang bezig te houden.
Rofl. +4 knop is er niet maar het is de spijker op zun kop.
Objective journalistiek is een fabel. Tweakers heeft de taak kritisch te zijn, maar blijft een tech site en confirmeert aan wat er gemiddeld als goed wordt beschouwd in een game. Dat ze een beetje extra enthousiast worden voor een game van NL bodem heeft zijn weerslag in het cijfer dat ze geven. Jij als persoon hebt evengoed de taak critisch te blijven en dus ook alles wat je leest te blijven bevragen.

https://decorrespondent.n...sie-is/155650990-09fc1192
Het lijkt mij sterk dat tweakers het spel een hoger cijfer geeft dan het verdient. Een 9.5 kan je makkelijk goed praten zonder dat er chauvinisme bij komt kijken.
Aan de comments te zien heeft dat vooral met de video zelf te maken en kan ze geen ongelijk geven :)
De review gaat over het spel en hoe het speelt.. wereld van verschil, hoop ik dan..
Want? Ik volg deze game al tijden, en dat terwijl ik niet eens een PS4 heb :9 Van alles wat ik tot nu toe gezien heb, wordt dit wel echt een pareltje en ik baal dan ook als een stekker dat deze niet naar de PC komt |:(
Omdat het 0.5 punten gehoger wordt geplaatst dan reviews: The Witcher 3: Wild Hunt - Sterk en ambitieus
De game met de meest awards in geschiedenis van game-geschiedenis, met meer dan 100 uur gameplay en nog een stuk 50 uur gameplay door expansions.
Een van de min-punten is letterlijk "Zwaar voor consoles en pc's" 8)7

[Reactie gewijzigd door Koning Willy op 20 februari 2017 09:42]

Ik snap nooit waarom 100 uur gameplay als een pluspunt wordt gezien. Ik ga een singleplayer game echt niet zolang spelen met als resultaat dat ik die game nooit uitspeel. 10-12 uur vind ik zat voor singleplayer. Kan ik daarna weer op multiplayer games richten.
Voor mij is dat juist een GROOT pluspunt. Ik betaal 60 euro voor een game juist voor de SP, en dan moet ik me vermaken met generieke MP? dan koop ik wel CoD! RPG moet juist veel uren gameplay hebben. The Witcher is wat mij betreft de benchmark voor de komende jaren. Je ziet dat developers dit ook vinden, want bijvoorbeeld de nieuwe Mass effect en AC develop teams hallen hun inspiratie uit The Witcher wat betreft "meaningfull sidequest".
Inspiratie halen uit is wat anders dan fungeren als benchmark.
Heerlijk onderuit op de bank het verhaal ingezogen worden en keuzes maken met grote gevolgen.
Internet valt uit? Na 2 a 3 uur kom je er eens achter, je wordt niet uit je sessie & game geflikkerd na 1,5 uur in een race (bedankt ubisoft + the crew).
100+50 uur boeiende en kwalitatieve gameplay is wel een dingetje imo. En dat is bij the witcher zeker het geval.
Hoe meer speeltijd in een game, hoe meer waar voor je geld...

Als ik een game in een paar uur heb uitgespeeld, vind ik dat slecht en niet mijn geld waard.
The Witcher 3 is zelfs zo gaaf met alles dat je het alsnog opnieuw kan gamen en dan andere keuzes maakt.
Het verhaal is super vet, en in mijn ogen de beste game ever.

Als je na het uitspelen het gevoel hebt, dat je baalt dat je het hebt uitgespeeld, dan heb je een goede game in handen.

Horizon zero dawn lijkt mij een prima game, en dat het 0,5 punt hoger scoort is een mening, azijnpissers heb je altijd.
Ik heb the witcher niet gespeeld dus daar kan ik niet over oordelen. Maar hoe meer gameplay uren hoe meer waar voor je geld vind ik persoonlijk vreemd.

Het hangt bij mij af hoe die gameplay is. Ik betaal liever 60e voor een game van 10 uur met goede gameplay. Bijvoorbeeld uncharted. Dan dat ik 60e betaal voor the division praktijken.
The division net als the witcher 3 ook niet gespeeld zeker?
Maar wel een oordeel geven over de kwaliteit.
Jawel. The division wel gespeeld. Vond het vreselijk. De gunplay was sloom en reageerde te traag. Heb hem inderdaad niet uitgespeeld maar zeker een uur of 10 in gestoken.

Niet mijn soort game. Daarnaast kon ik niet samen met vrienden spelen. Die hadden 1 dag langer gespeeld. Vervolgens wordt in elke dungeon alle vijanden gescaled naar hun level. Waardoor ik ge one shot werd. Had je wel xp boost truucjes maar daar speel ik geen spel voor. Dus mocht ik weer alleen op pad, verveelde heel erg snel. Gelukkig waren mijn vrienden er ook snel klaar mee.
Alright met je toelichting geef ik aan dat mijn reactie te voorbarig was.
Ik neem aan dat je met "dungeon" de "dark zone" bedoelde, maar dat is inderdaad waar, dan krijg je een 'session mismatch' en is net als ge-oneshot worden erg irritant.

Aan de game mechanics is na de laatste grote patch echter flink gesleuteld en de game speelt heel anders.
Gok dat hij de missions bedoelt. (de dungeon variant van the division) dark zone is PVP.
Ik ben het helemaal met je eens. Ik heb ook helemaal geen tijd om games van 100+ uur te spelen. Liever kort maar krachtig.
The Division kun je niet vergelijken met The Witcher 3.

Uncharted was erg vet. Allemaal uitgespeeld. Alleen het verhaal en alles erom heen en de vrije wereld en verschillende einden door beslissingen en upgrades maken The Witcher 3 gewoon het spel van het jaar
Hoe meer speeltijd in een game, hoe meer waar voor je geld...

Als ik een game in een paar uur heb uitgespeeld, vind ik dat slecht en niet mijn geld waard.
Grotere onzin heb ik nog nooit gelezen. Lange speeltijd ≠ Waar voor je geld. Een goede game = Waar voor je geld.

Daarmee wil ik trouwens niet zeggen dat dit geen goede game is.
Idd, kwantiteit en kwaliteit. Lange speeltijd kan een pluspunt zijn, is het echt niet per se per definitie
Ik heb de witcher 3 bij het weerwolf stuk verkocht. Kon dat beest niet verslaan en zo vroeg al in de game. Dan is mijn geduld al snel op |:(
Ligt er een beetje aan wat je zoekt in een spel. Ik deel jouw mening volledig, ik vind een single player die heel veel uren kost en heel veel herhalingen (wanneer iets mislukt) ook niet leuk.
Ik ben ook iemand die wel even de singleplayer wilt zien en vervolgens de multiplayer instapt. Mja dan moet je niet The Witcher 3 kopen :P Dat is dus echt een spel voor mensen die helemaal into het verhaal willen gaan en het blijven spelen totdat het verhaal afgelopen is.

Vroeger vond ik dat ook leuk (zoals met Fable), nu trekt mij dat ook niet meer.

Maar again, dat is persoonlijk, indien je een goede singleplayer game zoekt met een sterk verhaal dan zou The Witcher 3 top moeten zijn.. Zoek je dat niet, dan moet je geen Witcher 3 spelen.

Zelfde als dat men het raar vind indien een auto race spel een 9 krijgt, omdat ze helemaal niet van race games houden.. Tsja dan nog kan het een 9 krijgen omdat het een goed spel is, of het jou ligt is een 2e.
Het hoeft niet, het mag. Je kan er zolang overdoen als je maar wilt. Als jij niet alle side-quests wilt doen, beste gear wilt behalen etc. voordat je naar andere provincie gaat kan je dat ook doen. ;)
Omdat het hier puur om een singleplayer RPG game gaat misschien?
Als je maar 10-12 uur wil spelen in singleplayer moet je geen RPG pakken.

Dus ja 100 uur in een RPG is zeker een pluspunt. Epische verhalen en ontwikkeling van je karakter is niet iets wat je in 10-12 uur wil afraffelen.
Dan moet je geen singleplayer rpg gaan spelen. Hoe wil je daar uberhaupt multiplayer in gaan spelen dan?
ALS alle kernzaken goed op orde zijn, zoals verhaal, gameplay, Graphics ) waarom zou een spel dan geen 9,5 mogen krijgen?

Zullen wel gaan zien of het gerechtvaardigd is.
biased
bevooroordeeld

In de conclusie geven ze duidelijk aan dat dat zeker niet de reden is voor de hoge beoordeling. Of je ze gelooft of niet, is aan jou. Maar waarom zouden ze dat doen ? Ga zo nodig eens op naar andere reviews en kijk of zij ook zo hoog scoren.

[Reactie gewijzigd door TTLCrazy op 20 februari 2017 10:19]

Vor een game die niks nieuws brengt, maar bekende elementen gewoon heel goed doet vind ik 9,5 ook veel te hoog. Dat zou voor,samen met 10, games moeten zijn die echt bijzonder zijn en wat nieuws brengen, denk half life, zelda enzo.

Maar dat is ook wel inharent aan de basis van waarderen van alle games. Die is gewoon waardeloos. Je hebt 1 - 10, maar het lijkt wel of alleen 7 - 10 bestaat en dan met name 8+.

Neemt niet weg dat ik erg trots ben dat we met deze game echt internationaal meedoen en vast beter zal zijn dan de meuk die de US tegenwoordig levert. Het ziet er iig heel goed uit. Dus zo gezien lijkt die 9,5 terecht.
Maar je vergeet dat er vandaag de dag gewoon heel veel games zijn die rond de 7 a 8 hangen. Mensen die een 2 of zo iets geven voor een Uncharted 4 bijvoorbeeld snap ik niet. Net zo min als mensen die dat geven voor Horizon Zero Dawn.

Leg mij dan maar is uit wat er zo slecht aan is. Want naast dat ze meerdere elementen beter doen dan menig game, brengen ze ook nog hen eigen elementen naar de tafel. Weet je hoe indrukwekkend het is om als game niet maar één of twee elementen echt goed te doen.

Word daarnaast ook wel beetje moe van gamers die bijvoorbeeld alles met Dark Souls moeten vergelijken, net als alles met The Witcher. Niet alles is Dark Souls en niet alles is The Witcher. Dit zijn niet de enige games die aan de top horen.
Horizon: Zero Dawn, Mass Effect: Andromeda, Final Fantasy 15, Persona 5 et cetera zijn geen The Witcher kopie, maar top games op zichzelf.

Is het voor mensen soms moeilijk te accepteren dat er meer top games zijn dan alleen die paar games?

[Reactie gewijzigd door Lancher op 20 februari 2017 14:32]

Lees m'n laatste alinea nog eens.

Ik zeg nergens dat Uncharted 4 een 2 zou moeten krijgen. Dat slaat idd nergens op. Chargeren om een punt te maken wat ik niet bedoel is niet hetzelfde als gelijk hebben.

Ik vergelijk ook nergens met Dark Souls of The Witcher etc ...
Is het zo moeilijk om te lezen?

Wat ik zeg is dat de baseline niet klopt. Door te vergelijken met die kromme baseline heb je geen punt, maar toon je (imo) juist 't probleem aan.
Je moet er gewoon vanuit gaan dat er +- 1x in de 5 jaar een "game changer" is. Een spel wat echt weer een trend zet. Die spellen zou je moeten reserveren voor 9.5 / 10. Een heeeeel goed uitgewerkt spel, maar niet direct vernieuwend, zoals deze, kom je uit op een 9. Al kan ik prima leven met een 9,5, maar je houdt zo weinig ruimte over. Een 9.5 zou een unicum moeten zijn, maar is vaker regel dan uitzondering.

Hele goede spellen is een 8 - 8.5. Goede spellen 7 - 7.5. Redelijke spellen 6 - 6.5 etc ..

Volgens mij niet zo vreemd.

Als ik review (en ik review veel) gebruik ik bijna nooit 9's en 10-en. Dat zijn uitzonderingen, en zouden 't ook moeten zijn. En als je relatief dus heel veel goede games hebt, dan is de baseline dus verkeerd en moet je die aanpassen. Dat dit spel 10x beter is dan Doom tig jaar terug is nogal wiedes.

En ik doel niet eens op dit spel (nog niet gespeeld), maar ik vind veel spellen die 8's en 9's krijgen vaak maar saai en weinig geïnspireerd. Net als met die eyecandy hollywood films van tegenwoordig. Ziet er allemaal gelikt uit, maar het doet me bar weinig.

Nogmaals, ik heb het niet over dit spel, maar over de opmerking of 9,5 niet wat hoog is.
Ik vind dat alleen het geval als je de baseline aanpast. Zoals die nu is maakt het geen zak uit en kun je 't ook een 10 geven. Dat was m'n punt.
Laat dat beetje maar weg ;)
Over 2 maanden de game nog is reviewen? Vond dat Killzone ook een te hoog cijfer had.
Die game ziet er inderdaad fantastisch uit.
Het zou mij als, fervente PC gamer, bijna overtuigen om een PS4 aan te schaffen. (zeker geen xboxone :P )

Echter vraag ik mij af of die 9,5 /10, niet deels gekleurd is, door het feit dat het gemaakt is door een Nederlandse studio. Een beetje objectiviteit mag wel.
Misschien eerst een paar andere youtube reviewers afwachten NA dat de game is uitgekomen. (reviewers die de game gekocht hebben, ipv gekregen).
Zitten een hoop onderdelen in die 1000 in een dozijn zijn voor RPG's en ze lijken ook weinig geleerd te hebben van de irritaties die mensen hebben bij bijv. de region unlocks in assasinscreed.

Daar wordt totaal geen aandacht aan besteed. of je het nou met die punten eens bent of niet, er zitten echt wel kanttekeningen aan.
Danku! Ik zie ook weinig vernieuwende elementen. Hoewel studio's als blizzard ook op deze manier topgames leveren zie ik niet hoe je een 9.0 of meer kunt geven.
Blijft natuurlijk een Prachtig uitziende game, dat moeten we ook niet vergeten.

Maar dan blijven devolgende punten staan:
- open-world games zonder multiple endings vind ik kwa story een beetje "de midden moot"
- Skill tree is heel erg basic, weinig vernieuwing en nagenoeg geen diepgang. Een vergelijkbare skilltree werd in The Witcher 3 gebruikt, maar gecombineerd met een beperkt aantal slots en "mutagen" color-buffs om er een unieke draai aan te geven.m Daarnaast heeft CDPR, in "Blood and Wine" bewust de skilltree nog meer unieke mogelijkheden gegeven, omdat ze inzage dat 'ie nog te basic was for their taste.
- Area unlocks worden op den duur irritant en zijn al zo erg uitgemolken in shadow of mordor en assasins creed: Kom eens met iets anders.
- Combat: Heel erg standaard, ik zie weinig onderscheidend vermogen en de combat lijkt in elke tot nu gepubliceerde video ook weinig diepgang anders dan standaard RPG elementen te bevatten

Vorige keer dat ik dat schreef, kreeg ik een warboel aan klachten over me heen, dat ik vooruitgang eiste en dat dat helemaal niet nodig is. Echter: De markt voor games is gebouwd op vooruitgang en van elkaar (en elkaars fouten) leren.

Sommige van bovenstaande elementen lijken meer op copy paste werk, omdat zowel de negative als positive elementen zijn overgenomen.

Tuurlijk, Duizend in een dozijn games zullen er altijd zijn. Maar dat is geen excuus om er dan maar hemelse scores aan te verbinden!

De echt daadwerkelijk positive punten:
- De setting is vernieuwend
- Het ziet er goed uit.

Maar op die 2 punten behoor je geen 9,5 te krijgen.
Een 8,5 of 9 was keurig geweest, maar bij een 9,5 krijg ik het vermoeden dat Tweakers Sony probeert te slijmen voor een toekomstige exclusive.

[Reactie gewijzigd door 668692 op 20 februari 2017 10:29]

Op het punt van The witcher 3 heb je gelijk, maar dit is de beste RPG (voor consoles) die is uitgebracht.
Bijna alles klopt aan dit spel en de community heeft heel veel invloed gehad op uiteindelijk geïmplementeerde functies.

Andere games met the witcher vergelijken is bijna not done.
"Andere games met the witcher vergelijken is bijna not done."
Toch doet Tweakers dat wel en stelt zelfs:
"The Witcher 3 en Uncharted 4 kwamen bij vlagen zeker in de buurt"

Dat vindt ik echt een verkrachting van The Witcher 3, zeker met de onderbouwing die neer komt op:
"De setting is zo goed dat wij geen fouten meer kunnen zien"
Spel is nog niet uit, en jij noemt het al de beste RPG die voor consoles is uitgebracht. Knap hoor.
Lezen is moeilijk, ik weet het..
Ik heb het in m'n hele comment over "The Witcher 3".
Ah, excuses. Was beetje onduidelijk maar nu ik het teruglees heb je gelijk.
Uit jouw reactie blijt dat je het spel niet gespeeld hebt. Misschien zou je dat eerst eens moeten doen voordat je zulke uitspraken op papier zet.

Een eindcijfer is een optelling van alle aspecten van een spel. En juist daarom scoort hzd zo hoog. Een op alle fronten (bijna) perfect uitgevoerd spel dat zeker dit hoge cijfer verdient.
Mijn eerste ingeving was:
Mwah, herhaaldelijk uitgekauwde ideeen etc.

Je blamed mij dat ik het neit gespeeld heb, okey fair enough.

maar andere review sites die het spel WEL gespeeld hebben (kotaku for example) sluiten zich daar wel bij aan. Toch zie ik deze negative kanten niet terug komen in de review van tweakers.

"Misschien zou je dat eerst eens moeten doen voordat je zulke uitspraken op papier zet."
Grootste kul ooit. Ik moet 60 euro uitgeven om een mening te kunnen hebben? Als je als bedrijf mij negatief element na negatief element laat zien in je freaking PR, waarom zou ik dan moeten geloven dat de rest wel geweldig is?!

Daarnaast, nodige letsplays gekeken en het viel mij HEEL ERG tegen. Kan niks zeggen over de controls that way, maar het bevestigd nagenoeg al mijn eerdere aannames.

"Je moet spelen voor je praat" is echt een fanboy achtige houding...
Ik praat over wat Tweakers en (nu ook) andere review sites melden. Alle negatieve kritiek op het spel komt niet terug in de review van Tweakers, Dat kun je gewoon melden zonder het spel zelf te spelen.

Aankomende nieuwe sony console en een review met cijfer waarin (ondertussen wijder verspreid dan enkel mijn) kritiek niet wordt opgenomen, dat riekt niet fris.
Heb je 'm al gespeeld?
8 dagen voortijd? Nee.

En dat is ook totaal niet mijn punt.
Als je goed oplet snap ik best een hoge score.
Maar deze nadelen MOET je verwerken in je review en deze zitten gewoon (according to the devs) in de game.
Oke, jammer van je beschuldigingen aan het adres van Tweakers. Daardoor kan ik je punten helaas niet serieus nemen.
Mag ik vragen waarom jij zo zuur bent om deze review, kan je het niet hebben als een game erg goed blijkt te zijn?
1. Er is geen discussie als je de game niet hebt gespeeld maar wel denkt een beter oordeel te kunnen vellen dan iemand die 'm wel heeft gespeeld. Dat je denkt dat die discussie er wel is zegt veel over jouw niveau.

2. "Ik lees iets en dat is wat er in mij opkomt." Heel kortzichtig wederom. Ik ben benieuwd naar jouw definitie van gesponsord. Eerder toegang tot een game is namelijk helemaal niks bijzonders of een uitzondering.
Wacht nou maar tot je kan spelen, dan kun je terugkomen.
Nee het krijgt overal hoge cijfers, Tweakers is geen uitzondering en al helemaal niet omdat het een Nederlandse studio is. Dat zou niet objectief zijn!
Ik persoonlijk ga het zeker kopen, maar eerst ff backlog wegwerken :)

[Reactie gewijzigd door Jay47 op 20 februari 2017 09:52]

Als zowel Jim Sterling als Jeff Gerstmann, toch dé twee überkritische game-journalisten, laaiend enthousiast zijn over deze game durf ik de gok wel aan.
Werd wel weer eens tijd voor een goede exclusive. Erg veel zin in dit spel.
Nou is het erg fijn dat de game goed is, maar ik ben nou niet echt enthousiast om het feit dat het een exclusive is. Exclusives zijn echt vreselijk irritant, op deze manier proberen ze je gewoon een console te laten kopen. Tijd voor een goede non-exclusive zou ik zeggen!
Hoe meer gamers een game kunnen spelen hoe beter natuurlijk. Maar exclusives hebben als voordeel dat ze vaak zeer goed geoptimaliseerd zijn voor het platform waarvoor ze gemaakt zijn. Daarnaast is Guerrilla eigendom van Sony en is de game dus volledig door Sony gefinancierd. Het is bijlange niet zeker dat een game als deze ooit zou gemaakt worden zonder de steun van Sony, want de meeste multiplatform uitgevers staan al lang niet meer te springen om een nieuwe IP met een prijskaartje als dat van Horizon te financieren.
Maar exclusives hebben als voordeel dat ze vaak zeer goed geoptimaliseerd zijn
Wat je zegt is inderdaad wel waar, maar het is toch jammer dat multiplatform games vaak slecht geoptimaliseerd zijn. Het is gewoon een kwestie van te weinig geld/tijd vrijmaken. Daarentegen worden games wel weer volgestouwd met DRM en DLC's liggen (bij wijze van spreken) al klaar voordat de game zelf af is. Natuurlijk draait alles in de game-industrie om geld, maar ik denk toch dat bijvoorbeeld CD Projekt Red heeft laten zien dat je, door gewoon een goede game te maken zonder al die fratsen zoals DRM prima een goede boterham kan verdienen.

[Reactie gewijzigd door sanderth op 20 februari 2017 10:26]

Ja precies. Ik denk dat CD Project Red daarvoor ook wel de erkenning gekregen heeft die ze verdienden. The Witcher 3 verkocht fantastisch, en de pc-versie werd méér op GoG gekocht dan op Steam. Dat wil wel iets zeggen denk ik. :)
Na het lezen van de review wil ik het ook gewoon op m'n XBOX One spelen! Dus idd tijd voor een non-exclusive...
Nou pc heeft meer exclusieve en daar hoor ik jou ook niet echt over klagen.
Is deze uitspraak niet duidelijk genoeg? "Exclusives zijn echt vreselijk irritant"

Exclusives zijn exclusives. PC exclusives juich ik net zo min toe.
Tijd voor een goede exclusive? Je bent dus blij dat mensen zonder een PS4 dit spel niet kunnen spelen??
Nee, ik blij dat ik voor deze console ben gegaan. :)
Werd wel weer eens tijd voor een goede exclusive. Erg veel zin in dit spel.
Ik vind het opzienbarend dat consumenten HOPEN op exclusives 8)7
Niet zo vreemd hoor, het is dan simpelweg beter geoptimaliseerd en haalt dan meer uit het specifieke platform. Je kunt in principe 'exclusive' met 'custom made' vervangen.
De specs van xbo en ps4 liggen anders erg dicht bij elkaar, het zou niet zo zijn dat de game compleet ondraaibaar zou zijn op het ene system.

Nee, dit gaat om geld. Deze game is gemaakt door een studio die gefinancieerd wordt door Sony. Het is geen mysterie waarom zou het niet bij de concurrent te spelen is. Helaas moeten ze dat doen anders heeft de console geen bestaansrecht meer..
Helaas moeten ze dat doen anders heeft de console geen bestaansrecht meer..
En daarmee zou Horizon ook geen bestaansrecht meer hebben.

Geld wordt gebruikt om de game uberhaupt mogelijk te maken, niet om het op een ander platform te weren zoals met timed exclusives of 3rd party exclusives wel het geval is.
Dat zou ik dan helemaal prima vinden. Er zijn zat games waarmee ik me kan vermaken. Hoe zie je dat dan bijvoorbeeld bij oculus met hun exclusiviteitscontracten? Het is in mijn ogen exact hetzelfde. Ik zou persoonlijk niet een oculus kopen wanneer ze de markt proberen ze manipuleren. (Wat ze dus doen, zie bv. Hoe Croteam zich hierover uitliet).

Exclusives zijn niet om een game mogelijk te maken (er zijn namelijk extreem veel games zonder exclusiviteit, maar verwacht niet dat ik een lijst ga maken :+ ) maar om een selling point te creëren of een dominante positie in de markt te pakken door met geld te smijten.
Die vergelijking gaat niet op. Games als Horizon zijn simpelweg financieel te risicovol zonder financiële backing van een console bouwer, en zouden dus simpelweg niet bestaan. Zelfs Indie devs beamen dit als zij een keer de kans krijgen. Dat er tig multiplatform ontwikkelaars zijn staat daar volkomen los van...

Als Sony 10 exclusives maakt, hoeven er maar een paar succesvol te zijn, het risico wordt zo verspreid, en devs krijgen de creatieve vrijheid die ze willen. Dit business model van Sony is algemeen bekend. Grote multiplatform ontwikkelaars moeten het zo veilig mogelijk spelen en dat gaat vaak ten koste van de risico's die ze nemen.
Dat mag je vinden. Ik koop geen console voor de multi platform games namelijk.
Grappig wel. De enige reden dat je een console koopt voor de exclusives, is omdat er uberhaupt exclusives zijn. Als die er niet zouden zijn, zou je niet geforceerd worden tot het kopen van bijvoorbeeld een Playstation 4.
Wat een non discussie en geforceerd nog wel? 8)7 . Maar goed volgende week lekker aan Horizon Zero Dawn.
Tuurlijk geforceerd. Je koopt een (als voorbeeld) PS4 niet voor de multiplatform games. Logisch ook. De voornaamste reden dat je een PS4 koopt is voor de exclusives, omdat je die anders simpelweg niet kunt spelen. Dus onbewust of niet, je wordt wel degelijk "geforceerd" om een PS4 te kopen, als je bepaalde games wil spelen. Begrijp me niet verkeerd, ik heb ook een PS4, maar ik zou maar wat graag de keuze willen hebben waar ik de game op wil ervaren. :-)

Volgende week overigens natuurlijk ook gewoon Horizon: Zero Dawn spelen. ;-)
Gelukkig geldt dat niet voor de Xbox One, die games komen tegenwoordig ook uit op de pc :+
Ziet er allemaal goed uit, maar beter dan The Witcher 3 (9.0)? Ik ben heel erg benieuwd!
Dat vroeg ik mij inderdaad ook af, erg goede review en het cijfer is maar een klein gedeelte want ik vindt de review zelf belangrijker, maar de 9,5 vindt ik persoonlijk ook wel erg hoog. Dan moet het verhaal dus nog beter zijn als The witcher 3? (mijn eerste echte rpg op de ps4)

Kwa kwaliteit ziet het er hetzelfde uit, persoonlijk ben ik niet zo van al die technische en robot onzin, maar dit spel spreekt mij aardig aan. Misschien gaat mijn PS4 eindelijk weer eens aan na al dat stof happen..

Kijkend naar andere Reviews ligt het aardig in lijn met wat Tweakers zegt. Al geven de meeste reviews aan dat het verhaal wel dunnetjes is. Vindt het dan wel grappig dat Tweakers aangeeft dat dit juist het beste gedeelte is. Is het niet gewoon de vernieuwde setting die ze bij Horizon Zero Dawn aanbieden, wat gewoon nog niet veel gedaan is?

[Reactie gewijzigd door Andyk125 op 20 februari 2017 09:34]

Dialogen en bepaalde side quests zijn goed in The Witcher 3, maar de main storyline? :/

Er valt echt genoeg te verbeteren aan The Witcher, vooral de combat wat vreselijk basaal is en heel snel saai wordt. Het enige wat daar end game aan wordt toegevoegd is dat je zwaard kan draaien, teleurstelling alom.
Er is niets mis met de main storyline van The Witcher 3. En de DLC die erna kwamen waren het geld ook meer dan waard. Ik heb nog nooit, in geen enkel spel zoveel tijd in een singleplayer gestopt. Het spel twee keer uitgespeeld, eerste keer was alles nieuw en veel side quests niet gedaan, tweede keer inclusief alle side quests en heb me nog met geen enkele game zo vermaakt.

De combat was juist een van de sterke punten aan the Witcher 3, hoeveel hack en slash games wel niet camera problemen hebben, of waarbij de combat niet vloeiend loopt. Misschien had je een hogere moeilijkheidsgraad moeten kiezen. Op de hoogste moeilijkheidsgraad heb je alle ervaringspunten en mogelijkheden nodig.

Er zijn geen perfecte games, maar The Witcher 3 was mijn eerste RPG en ik vond het een geweldige ervaring. Voor mij een van de beste games ooit gespeeld.

Dus de main storyline van Horizon Zero Dawn moet beter zijn, inclusief de gevechten? Die worden nooit eentonig? Als dat het geval is haal ik hem direct.
Staar je niet zo blind op dat cijfer, lees de review en verg zelf een oordeel. Die 9.5 is alleen maar wat de reviewer er van vind. Natuurlijk zo objectief mogelijk, maar er zit altijd persoonlijke voorkeur in. Wellicht dat eigenlandse trots meespeelt? ;)
Inderdaad waanzinnig dat dit spel een hoger cijfer krijgt dan (het meesterwerk) The Witcher 3, ik betwijfel ten zeerste of dit spel daar aan kan tippen.
Beter goed gejat dan slecht verzonnen is prima. Blizzard maakt zo al jaren games. En dat is helemaal ok natuurlijk. Maar een 9,5 geven voor een game die werkelijk helemaal NIETS vernieuwend doet (buiten de robo-dino's wellicht) vind ik wat veel van het goede. Zeker omdat het van Nederlandse makelaardij is(?)
Mwa, op IGN krijgt ie ook een 9.3 :).
Ok, prima. Misschien wat minder biased dan gedacht. Blijft mijn hoofd kritiek punt wel staan. Weinig vernieuwend, maar wel zeer goed gemaakt is naar mijn mening nog steeds geen 9,5 or 9,3 waard.
Of alle reviewers "praten" elkaar na, zoals wel vaker voorkomt.
Is een beetje lastig als veel interviews tegelijk gepost worden..
Mwa, op IGN krijgt ie ook een 9.3 :).
Dat zegt niet zo heel veel. IGN staat nou niet bepaald bekend om z'n geweldige objectiviteit en ongevoeligheid voor hype.
Wat mij betreft moeten ze cijfers gewoon helemaal afschaffen. Het is toch wel het kankergezwel van de industrie. Bonussen worden uitgekeerd aan de hand van meta-critic scores, politieke en fanboy-oorlogen worden uitgevochten, etc.
Bovendien worden "journalisten" heel chantabel als er zoveel afhangt van het cijfer dat ze geven.
Want zonder cijfers kan dat niet natuurlijk? :?
Misschien moeten we reviews maar helemaal afschaffen dan 8)7
Ik ben persoonlijk ook geen fan van cijfers, juist vanwege de discussie die er ontstaat dat Game A automatisch beter is dan Game B, want hoger cijfer. Dat ligt heel genuanceerd en hangt helemaal af van wat je zelf belangrijk vindt in een game. De verhaallijnen van The Witcher 3 zijn voor mij vrijwel ongeëvenaard. De gameplay? Not so much. Nooit CD Projekt Reds beste kant geweest. Maakt verder niet uit... maar het gevaar is dat men zich blind staart op cijfers ipv op game-inhoudelijke punten.

Ben trouwens wel benieuwd op welke manier reviewers volgens jou chantabel zijn?
Genoeg games die over het algemeen niet veel nieuws doen qua gameplay, maar wel alles eromheen hebben wat een andere game weer niet heeft.

Bijna iedere game vandaag de dag doet niets nieuws, het gaat ook om het totaalplaatje.
Wat ik me afvraag, is deze game er ook in geheel Nederlands, dus ook de gesproken in-game taal zelf? Zou wel erg vet wezen en omdat het ook nog eens een Nederlandse ontwikkelaar is zou dat best mogen. Zelfs Uncharted heeft gesproken Nederlands er in zitten.
Ik ben normaal niet fan van Nederlandse taal in games, maar Uncharted speel ik altijd op Nederlands. Puur om dat dat hilarisch is. Zelfs de platte scheldwoorden ("klote bende", "achterlijke klootzak" en "verdomme!") zijn aanwezig, en de dialogen zijn gewoon hilarisch.
Haha inderdaad, dat vond ik nou ook zo mooi aan Uncharted.
Is dit spel alleen te spelen icm Playstation Live, of kun je ook gewoon offline singleplayer spelen? Ik be namelijk te gierig om voor die paar uurtjes die ik per maand speel een abonnement af te sluiten ;)
Deze game is alleen offline te spelen, dus je hoeft niks extra te betalen.
Check, danku! Heerlijk dat er ook nog developers zijn die niet alleen aan 13-jarige mannetjes denken die alleen maar online willen knallen.
Geweldig, al die speculatie van mensen die de game nog niet in het echt gezien hebben, laat staan gespeeld hebben. Zullen we eerst even afwachten voordat we elkaar in de haren vliegen of het nou een 8.5, 9.0 of 9.5 moet zijn? Alles wat nu geroepen wordt is onderbuikgevoel.
Ja, ik snap dit ook niet. Prima als je het oneens bent als je de game hebt gespeeld, maar dit slaat natuurlijk nergens op.

Ik vind alle reacties die aangeven dat dit niet in de buurt kan komen van The Witcher ook geweldig. Alsof die game zo'n goed combat-systeem had. 8)7
Bedankt voor deze nuttige toevoeging
Wat ik belangrijk vind is de speel duur, heb geen zin 60 euro te betalen voor 10 uur game play...
Hoelang duurt het spel?
Het spel duurt 50 tot 60 uur als je alle quests doet.
30 uur voor de main quest en beetje erom heen dingen doen
1 2 3 ... 8

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone XS Red Dead Redemption 2 LG W7 Google Pixel 3 XL OnePlus 6T (6GB ram) FIFA 19 Samsung Galaxy S10 Google Pixel 3

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware.Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank en Intermediair de Persgroep Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2018 Hosting door True