Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Redactie Tweakers

Desktop Best Buy Guide

November 2016

Mini-itx-gamesyteem

Naast alle grote gamesystemen die worden behandeld, is er ook vraag naar kleinere gamesystemen. Hierop proberen we in deze BBG in te haken met het mini-itx-gamesysteem. Dit is een systeem op basis van een mini-itx-moederbord, wat het mogelijk maakt om een kleinere behuizing te kiezen. Naast het moederbord is ook de videokaart een stuk kleiner. Het uitgangsprincipe was voornamelijk om de prijs laag te houden; het systeem heeft nu een totaalprijs van grofweg 700 euro. Met een hoger budget zijn er enkele logische upgrades. Zo kan het werkgeheugen worden verdubbeld tot zestien gigabyte, kan de ssd groter worden of is een snellere 6GB-versie van de Nvidia GTX1060 mogelijk. Daarnaast is het mogelijk om een stillere processorkoeler of andere behuizing te kiezen.

Basisonderdelen

ProcessorsIntel Core i5-6400 Boxed

De Intel Core i5-6400 is een quadcoreprocessor die is gebaseerd op de Skylake-generatie. Intel heeft er met de Skylake voor gekozen om anders om te gaan met de turboboostfrequentie. Waar voorheen de Turbo Boost-frequentie actief was als niet alle cores actief waren, kan die nu wel actief zijn bij alle cores. Noemenswaardig aan de i5-6400 is dus dat hij een relatief lage basisfrequentie heeft van 2,7GHz, maar dat de processor wel een turboboostfrequentie heeft van 3,1GHz voor alle vier cores. Het verschil in prestaties met bijvoorbeeld een duurdere i5-6500 is daarom kleiner dan het in eerste instantie lijkt.

Standaard komt er al een processorkoeler bij deze processor die afdoende is voor basisgebruik. Dit is een goedkope oplossing, maar de behuizing beperkt de grootte van de processorkoeler; alleen koelers met een hoogte van 76mm passen. Houd hier rekening mee als je toch een andere koeler wil kiezen.

Score: 4.5(11 reviews)
MoederbordenGigabyte GA-H110N

Dit moederbord van Gigabyte, met een H110-chipset, voorziet de gamer van alle basisfunctionaliteit voor een aantrekkelijke prijs. Zo zijn er vier usb 3.0-aansluitingen aanwezig, waarvan er twee zijn te benutten via een interne header. Verder treffen we drie sata-600-aansluitingen aan en een pci-e-3.0 x16-slot. De onderscheidende factor van dit Gigabyte-moederbord is het beschikbare m2-slot op de achterkant, dat ook sata-ssd's ondersteunt. Zo kan de Crucial MX300 m2-ssd geïnstalleerd worden en kunnen we de interne bekabeling verder reduceren. Als je voor een reguliere ssd kiest, zijn er ook legio andere mini-itx-moederborden beschikbaar.

Score: 0(0 reviews)
Geheugen internCrucial CT2K4G4DFS8213

We kiezen twee basisgeheugenmodules van Crucial, met een totale capaciteit van 8GB en een kloksnelheid van 2,1GHz. 8GB is voor de meeste gamers voldoende, maar een 16GB-kit is uiteraard ook mogelijk. Dit kost ongeveer twintig euro meer.

Score: 4.5(6 reviews)
VideokaartenGigabyte GeForce GTX 1060 Mini ITX OC 3G

De GTX1060 is een uitstekende keuze voor het mini-itx-gamesysteem vanwege de goede prestaties en het lage energiegebruik. De GP106-gpu is gestoeld op de nieuwe Pascal-architectuur, die op het 16nm-procedé gebakken wordt. De gpu van de 3GB-versie beschikt over 1152 streamprocessors. Wat prestaties betreft kan hij zich meten met de AMD RX480 en hij is in vrijwel alle gevallen sneller dan de GTX970, voorheen een populaire videokaart, waardoor alle games in 1080p goed speelbaar zijn.

Waar andere GTX1060's en high-end videokaarten imponeren met grote koelers, is dit specifieke model van Gigabyte juist erg compact dankzij het verkorte pcb en zijn koeling met een enkele ventilator. Ideaal voor het mini-itx-gamesysteem, want zo wordt het mogelijk om veel kracht in een kleine behuizing te plaatsen. De GTX1060 is bovendien erg energiezuinig, waardoor de warmteontwikkeling binnen de perken valt en de ventilator tijdens idle zelfs uitstaat: heerlijk stil.

We kiezen voor de 3GB-versie, omdat die ons inziens de beste prijs-prestatieverhouding heeft. Er is ook een 6GB-versie verkrijgbaar, die niet alleen meer geheugen heeft, maar ook meer rekenkernen: 1280 in plaats van 1152. Wil je betere prestaties, een toekomstvaster systeem of speel je specifieke games die goed gebruikmaken van het extra geheugen, dan is dit een verstandige keuze. De 6GB-versie is circa 50 tot 60 euro duurder op het moment van schrijven. Naast Gigabyte heeft EVGA een soortgelijke compacte GTX1060 in het assortiment.

Lees ook de Tweakers-review van de Nvidia GTX1060.

Score: 5(0 reviews)
linkTweakers: Nvidia GeForce GTX 1060 review
Solid state drivesCrucial MX300 m.2 275GB

Standaard heeft dit systeem enkel een ssd voor de opslag. De keuze gaat uit naar een Crucial MX300, in m2-sataformaat, voornamelijk om zijn lage prijs. Door games op een ssd te plaatsen verkort je de laadtijden in de games. Voor meer opslagcapaciteit kun je simpelweg een grotere variant van deze ssd kiezen; voor circa vijftig euro meer verdubbel je ruwweg de capaciteit.

Score: 5(0 reviews)
BehuizingenCooler Master Elite 110

Het kiezen van een geschikte behuizing is bij dit systeem het voornaamste aandachtspunt. Door het kleinere formaat is het vaak wat lastiger om alle onderdelen in de behuizing te krijgen. Ons oog is gevallen op de Cooler Master Elite 110. Deze behuizing heeft de vorm van een kubus, heeft een volume van slechts zo'n vijfiten liter en is volledig in het zwart uitgevoerd. De hoofdpunten zijn de aantrekkelijke prijs en dat er een volledige atx-voeding in geplaatst kan worden. Let bij het kiezen van een behuizing voor het mini-itx-gamesysteem vooral op de afmetingen van de videokaart, voeding en processorkoeler die je wil plaatsen.

Andere interessante behuizingen zijn bijvoorbeeld de Cooltek Coolcube of Cooltek C3.

Score: 4(8 reviews)
linkTweakers: Vijf mitx-behuizingen Round-up - Klein maar fijn linkUserreview van Foritain
VoedingenCorsair CX450M

Door de vele energiezuinige onderdelen hoeft de voeding geen groot vermogen te leveren. Ons oog valt op een 450-wattexemplaar van Corsair. Dit is een semimodulaire voeding met zwarte kabels en een gunstige prijs. In dit geval zou je slechts één extra kabel moeten aansluiten voor de videokaart. De ssd krijgt immers al voeding van het moederbord en we hebben geen andere componenten gekozen die aansluitingen nodig hebben.

Score: 3.5(7 reviews)
linkUserreview van -The_Mask-
€ 578,97Actuele totaalprijs:
Product Prijs Act.Prijs
Processors Intel Core i5-6400 Boxed € 179,- € 185,05
Moederborden Gigabyte GA-H110N € 84,- € 90,03
Geheugen intern Crucial CT2K4G4DFS8213 € 42,95 Onbekend
Videokaarten Gigabyte GeForce GTX 1060 Mini ITX OC 3G € 228,- € 216,99
Solid state drives Crucial MX300 m.2 275GB € 75,64 Onbekend
Behuizingen Cooler Master Elite 110 € 40,95 € 35,-
Voedingen Corsair CX450M € 52,95 € 51,90
Totaalprijs bij opstellen BBG € 703,49 € 578,97

De goedkoopste leveranciers van deze configuratie kun je hier bekijken.

Reacties (259)

Wijzig sortering
Ik vind het Ultra gaming systeem erg slecht uitgezocht.

Op dat MSI mobo passen geen 2 GTX1080 kaarten. Ik had dat mobo ook gekocht en direct weer teruggebracht omdat de tweede kaart tegen de eerste aan kwam. ( anders dan de specs zeggen, zijn enkel de bovenste 2 sloten PCI-E x16 )
Zelfs de fan van de bovenste kaart draaide niet meer omdat de fan iets uit het koelhuis stak waardoor hij tegen de andere kaart aan kwam. ( ok, was wel een Asus kwaaltje, de andere kaart had dat niet dus kon ik ze wel omdraaien, maar dan schoten de temps naar de 100+ graden van de bovenste kaart omdat ze zo dicht op elkander waren geplaatst ) Dat kun je dus alleen oplossen met waterkoeling. Je kunt wel 1x PCI-E 16x en 1x PCI-E 8x gebruiken om daarmee een slot over te slaan. ( wat volgens de auteur niet veel performance verschil zou hebben, maar dat is zeker niet in alle situaties zo. Ik heb verschillen gezien tot boven de 10% ) Maar zelfs een slot overslaan kan bij dit mobo op problemen stuiten als je kast geen ruimte bied om de onderste USB en SATA aansluitingen vanuit onder te kunnen bereiken. ( Bij mijn Antec kast lukte dat niet omdat de voeding onder het mobo zit )

En dat brengt me dan op de processor. Met een dergelijk budget kan je niet aankomen met een processor met maar 28 lanes. Ook al gebruik je ( geforceerd ) dan maar 8x en 16x voor de GPU's, dan heb je nog maar 4 lanes over. En aangezien NVMe modules ook PCI-E lanes gebruiken zit je dus al op je max met 1 zo een module. Dus geen uitbreid mogelijkheden meer.

Verder is een 850 Watt voeding never nooit genoeg voor zo een systeem. Als je een dergelijk budget hebt komt daar in de loop van tijd vast nog meer aan te hangen en zal je al snel meer dan 850 watt trekken. ( VR bijvoorbeeld )

Nee, met een dergelijk budget zou ik een heel ander systeem samenstellen.
850w niet genoeg? Je maakt een grapje toch... 1080 250w
Proccesors zeker niet meer dan 150w
250+250+150+100= 750w
Nog 100w extra gezet voor fans hdd ect.... en hou je nog 100w over.
En vr haalt niet direct stroom uit je pc he wordt gevoed via het net....

[Reactie gewijzigd door mcmlevi op 1 november 2016 11:29]

Mensen springen op jouw comment omdat je zegt '100W' over, en daar hebben ze ene punt: 100W over is niet echt optimaal. echter: jouw inschattingen zijn zeer ruimt genomen: fans en HDDs etc gebruiken bijlange na geen 100W, eerder 30, piekverbruik.

Het werkelijke piekverbruik (als je je CPU overclockt zodat hij 150W gaat verbruiken, wat velen ook neit zullen doen) ligt dan onder de 700W, en 700W = 82% van het maximale vermogen. Binnen de comfort zonde van de PSU dus.

De 850W voeding is dus toereikend, maar minder zou ik niet nemen.
100 watt over is zeker niet genoeg. 1 extra S-ATA HD een DVD brandertje erbij is al gauw 40 Watt extra, en dan heb je nog geen enkele fan in je systeem hangen.

VR trekt wel degelijk stroom af je mobo. De muur adaptor is enkel voor de USB poort op de headset zelf. ( Oculus ) Je kunt hem er zelfs uit laten. Alles word gevoed vanaf het mobo.

Daarbij wil je een voeding maar maximaal voor 80% belasten, dus dat is al 170 watt verlies op een 850 Watt voeding.

[Reactie gewijzigd door micla op 1 november 2016 13:06]

De kans acht het ik niet zo groot dat je de cpu en beide gpu''s maximaal aan het werk hebte op het moment dat je een cdtje wilt bakken.
Gebruiken mensen tegenwoordig nog optische schijven in hun PCs?
Nou ik zou je vertellen; ik heb er lange tijd geen gehad. Maar door herhaaldelijk er toch 1 te missen op momenten heb ik onlangs weer een DVD brander in m'n systeem gezet. Nu kan ik toch weer:

cd's branden ( ik mix met pioneers CDJ 1000 MK's ) dus een must
muziek cd'tje voor in de auto
foto cd'tje voor moeders/collega etc
oude games instaleren
etc..
Dan is dat heel gebruikers-specifiek.
Mixen kan ook met een timecode gebaseerde cd's in combinatie met je laptop die de software draait (serrato of traktor bvb)
In de auto gebruik ik een USB stick
Foto's kan je met USB stick transporteren
Oude games speel ik niet (ofwel heb ik de cd image op mijn HDR staan welke virtueel kan gemout worden)

Maw in uw voorbeeld kan je goed een cd/dvd brander gebruiken, maar in deze BBG wordt hij niet aangeboden, en hoeft dus ook niet meegerekend te worden...
Heel zelden heb je er wel eens een nodig, dus wat houdt je tegen die optische schijf uit je oude PC over te zetten naar je nieuwe?
Het feit dat mijn huidige case geen ruimte heeft voor een optische drive :p
Nee hij heeft gelijk. Meeste voedingen hebben hun optimale conversie ergens tussen 30% en 80% belasting. Daarboven daalt de efficiency en moet ook de koeling harder zijn werk doen = fan noise. Hybrid voedingen zijn vaak tot bijv 60% passive en daarboven gaan ze herrie maken, waarbij ze bij 80% belasting echt hoorbaar zijn. Voor dit systeem zou ik zeker minimaal 1kw of mayb zelfs 1.2kw adviseren. Die blijven passief koelen bij maximale belasting van dit systeem en ook optimaal efficiënt.
De plus Gold efficiëntie:
80 Plus Gold
20% belasting 88% efficient

50% belasting 92%efficient

100% belasting 88% efficiënt

Het rendement bij 100% is dus nog prima!
Snap ik, niet optimaal maar nog steeds prima. Waar ik zelf de boot me ben ingegaan is het geluid.. Als je een Hybrid hebt dan gaat bij 60%+ belasting de koeling echt hoorbaar zijn werk doen en het is een prijzige Seasonic dus aan het merk ligt het niet.
De meeste Seasonic voedingen zijn altijd al luidruchtig geweest. Ze staan bekend om goede voedingen, niet om goede fans. Verder zegt een merk helemaal niéts over de kwaliteit van een voeding; zelfs de gevestigde merken hebben zowel goede als slechte reeksen. Je bent dus helaas de boot in gegaan met een matige aankoop..
Dat is niet wat bekende reviewing sites zeggen over deze voeding. Tot 60% belasting is de voeding ook compleet geluidsloos. Tussen 60 en 80% is de voeding hoorbaar, maar boven 80% (650W+) is het gewoon een 12cm fan @2400rpm.. Ja dat hoor je, vooral met watercooling |:(
Het gaat hier en in de BBG om 2x GTX 1080 toch? Dan zit je al aan de 400W.
Draai zelf met 4820K en Titan sli met corsair voeding 850W.
En heb geen enkel probleem het draait prima. :)
scherp, beetje basale fout ook :/ Vaag van msi ook, gezien het formaat van hun eigen kaarten :/
Er zijn in het topic meerdere andere borden voorbij gekomen met bijvoorbeeld 2 sloten ruimte tussen het eerste PCIe en tweede PCIe slot...
Maar die zijn uiteindelijk niet gekozen vanwege de eis (door de BBGer) dat ze niet voldoende leverbaar zouden zijn. Als in maar bij 5 winkels te koop aangeboden.
Agreed. De cpu is waardeloos door de beperking in pcie lanes, neem dan gewoon een i7. 32gb Ram gaat ook nergens over in een gamesysteem. Zelfs op een Java devbak met 2 Linux vms op de achtergrond tik ik niet de 16gb aan.. Laat staan dat je met gamen ooit 32gb gaat gebruiken.

Dan de keuze voor 1x512 nvme ssd... Komaan. Steek er 2x1tb in een drop die langzame 3tb drives. Sinds ik glasvezel 1Gb/s heb gebruik ik mijn ssd echt met regelmaat om ff een 40gb game te downloaden via steam a 100mb/s. Dat wil je dus niet met die oude drives... Of ff een usb 3.0 drive leegtrekken.. Die dingen gaan ook zo snel tegenwoordig dat die oude drives gewoon te langzaam zijn imho.
Dit soort 'issues' zijn al zo oud als de best buy guides bestaan. De componenten worden los van elkaar geselecteerd. De integratie tot een geheel gebeurt op onderbuik gevoel omdat Tweakers dergelijke systemen nooit vooraf assembleert en test. De guides geven alleen maar een indicatie wat voor soort componenten je zou kunnen selecteren binnen het budget. Daarna zal je nog moeten kijken of het allemaal wel integreert tot een werkend systeem (zoals het fysiek passen van kaarten)
De guides geven alleen maar een indicatie wat voor soort componenten je zou kunnen selecteren binnen het budget. Daarna zal je nog moeten kijken of het allemaal wel integreert tot een werkend systeem (zoals het fysiek passen van kaarten)
Nou dat vind ik niet de bedoeling van de BBG. Er wordt over gediscusieerd in het subforum complete systemen, en in de BBG zelf wordt gesproken van systemen die zijn 'samengesteld'. Er staat niet: "De Gesuggereerde Componenten Guide", maar toch gewoon 'Best Buy Guide Basisgamesysteem' etc? Je zou er als relatieve leek vanuit moeten kunnen gaan dat de onderdelen dan op zn aller-, allerminst compatible zijn. Zoals: geen ATX bord in een mini-atx behuizing, geen DDR4 ram met een DDR3 moederbord, en geen SLI als dat niet past op het mobo (ik ga maar even af op wat micla aangeeft).

"De GTX1060 is een uitstekende keuze voor het mini-itx-gamesysteem "
De onderdelen wekken de suggestie bij elkaar te zijn uitgezocht en als dit niet zorgvuldig genoeg gebeurt moet de hoofdredactie zich daar denk ik eens over buigen.
Toch zou ik kritisch naar het geheel kijken: zelfstandig blijven nadenken is trouwens nooit verkeerd :)
Netjes verwoord dat zelfs ik het snap. _/-\o_
Op dat MSI mobo passen geen 2 GTX1080 kaarten. Ik had dat mobo ook gekocht en direct weer teruggebracht omdat de tweede kaart tegen de eerste aan kwam.
De afstand tussen PCI-e poorten is standaard en dus niet afhankelijk van het moederbord. Het probleem ligt dus aan jouw GPUs, niet het moederbord.
850w is dik overkill voor dit systeem, een goede 750w voldoet al meer dan genoeg. Wil je alles to the max overclocken, dus zowel cpu als beide GPUs, dan kan je uitwijken naar 850w voeding. Je draait namelijk niet beide kaarten op 100% + tegelijkertijd de CPU op 100%.

De pcie lanes kunnen een probleem worden, al is de kans klein dat je ooit meer nodig hebt. De 1080 kan slechts in SLI. Verder heeft de X99 chipset natuurlijk ook zelf wat pcie lanes beschikbaar, ik meen 8 2.0 lanes.

Je opmerking over het mobo is zeer nuttig en valide, maar je voeding verhaal is totale onzin.

[Reactie gewijzigd door stin00 op 5 november 2016 23:04]

helemaal mee eens... dit kan nooit een high-end systeem worden!! een processor met maar 28 lanes??? en dan zo een over de top videokaarten erin welke al voor max gebruik 32 lanes nodig hebben?? kom je al 4 lanes tekort, en dan klopt het al helemaal als je nog eens een NVME m.2 ssd erin gooit welke 4 lanes opslokt via PCI-e x4 !! dan heb je minimaal al 36 lanes nodig en dus een proc. met 40 lanes!!!
dan wil ik er nog ff bij zeggen dat het totaal overkill is om 2 van zulke kaarten in een systeem te gooien... waarom?? om de simpele reden... of je hebt meerdere uitgangen nodig met meerdere monitoren, of je gebruikt een beamer op een groot scherm waar je de resolutie lekker hoog kunt stellen om een zo scherp mogelijk beeld te kunnen projecteren!! voor de rest is het gewoon weggegooit geld... en om alleen hiervoor een veel hogere framerate te kunnen halen is in mijn ogen gewoon zonde van het geld!!
http://www.guru3d.com/art...0_2_way_sli_review,4.html

Twee 1080 SLi kaarten trekken 364watt onder 100% load zeggen ze. Wat ik wel opmerkelijk vind is de manier hoe ze dat berekenen. Ze zeggen nml. dat ze het verbruik meten "aan de muur", buiten de kast denk ik dan, en melden dan dat ze alleen de gpu wattages melden in de grafiek. Wat mij onmogelijk lijkt; hoe kan je buiten de kast nog meten welke watts door de gpu opgeslokt worden en welke watts door de rest 8)7

Het lijkt dus meer "natte vingerwerk" wat ze hier uitvoeren, oftewel "calculeren" zoals ze zelf beamen. Verder is duidelijk dat die 364watt inclusief effecientje verlies is. Bij een 90% efficiente psu zal de psu dus pakweg 320watt nodig hebben van de 850watt die de RM850i kan leveren. Blijft er 530 watt over voor de rest van je systeem en zo bezien leverd de RM850i méér dan voldoende stroom.

Heb ik nog niets eens meegerekend de extra reserves die zo'n psu kan leveren; vaak leverd dit soort kwaliteits psu's méér stroom dan de opgegeven 850 watt. Maar goed, dat is niet nodig want er is gewoonweg niet zoveel watt nodig.

[Reactie gewijzigd door Madrox op 4 december 2016 20:34]

Heb zelf een MSI Z170A Pro Gaming Carbon, met 2 980 kaarten. Past prima, geloof dat die spacing net zo groot is.
De i5-6400 heeft dan wel een lage basisfrequentie van 2,7GHz, maar kan binnen de opgegeven tdp alle vier de rekenkernen naar een snelheid van 3,1GHz tillen. Hierdoor is het verschil met de i5-6500 (3,2/3,3GHz) aanzienlijk kleiner dan wat de eerste indruk doet vermoeden. [Mainstream Gamesysteem]

Noemenswaardig aan de i5-6400 is dus dat hij een relatief lage basisfrequentie heeft van 2,7GHz, maar dat de processor wel een turboboostfrequentie heeft van 3,1GHz voor alle vier cores. Het verschil in prestaties met bijvoorbeeld een duurdere i5-6500 is daarom kleiner dan het in eerste instantie lijkt. [Mini-ITX Gamesysteem]

Ik weet niet waar jullie het halen, maar het verschil tussen de i5-6400 en de i5-6500 is toch de moeite waard om voor 30 euro meer deze laatste te kiezen. Hij is namelijk maar liefst 500 MHz sneller op stock snelheid én in Turboboost (dit staat fout in bij het mainstream gamesysteem)

i5-6400 <> i5-6500
  • stock: 2,7 GHz <> 3,2 GHz (+500 MHz)
  • TB 4C: 3,1 GHz <> 3,3 GHz (+200 MHz)
  • TB 2C: 3,3 GHz <> 3,5 GHz (+200 MHz)
  • TB 1C: 3,3 GHz <> 3,6 GHz (+300 MHz)
De i5-6400 zal in Turboboost nog niet zo snel zijn als de i5-6500 op stock
Aangezien Turboboost niet continu kan werken en menig moederbord de Turboboost-snelheden altijd op zijn maximum kan laten draaien, is er wel degelijk een verschil.

edit: turboost snelheden klopten niet.

[Reactie gewijzigd door ShaiNe op 1 november 2016 22:23]

De discussie over deze twee processors is op het forum gevoerd toen deze processors net uit waren, namelijk eind 2015. Hier kan je het één en ander teruglezen:
https://gathering.tweaker...message/45173888#45173888

Waar het om gaat is de turbofrequentie als alle vier de cores worden belast. Dit is namelijk het scenario waarin er bij het gaming voornamelijk om gaat. Het gaat dan om 3,1GHz vs 3,3GHz voor respectievelijk de 6400 en 6500.

Zie ook: https://ic.tweakimg.net/c...2Fimg%2F15-09-02%2F9a.jpg

Bij deze generatie processors wordt deze turbofrequentie veel langer vastgehouden dan voorheen.
Mij viel inderdaad hetzelfde op.

2.7-3.1 GHz is wel weer erg laag wanneer men 1-core programma's bekijkt. Het prijsverschil is overigens slechts 20 euro wanneer men voor de tray version van de 6500 gaat. De gemiddelde tweaker heeft toch meestal een aftermarket cpu cooler, denk ik. Zelfs wanneer men niet overklokt, houdt men van stilte.
Die 500mhz baseclock heb je gelijk in en is mijn inziens ook het geld echt waard (4x500mhz!). Qua turbo frequentie, geef ik zelf wat minder om, omdat normaal gesproken dit slechts enkele seconden / minuten volgehouden wordt. Bij de i5-6500 heeft tweakers 3.2/3.3 genoteerd waarschijnlijk om de reden dat alle 4 cores op turbo naar 3.3Ghz gaan en alleen in bepaalde gevallen 1 core turbood op 3.6Ghz (en de rest dus op 3.2 blijft).

Dus de i5-6500 heeft mijn inziens de beste prijs/snelheids verhouding, in sommige biossen kan je wellicht ervoor zorgen dat de turbo frequentie altijd aan blijft en op alle 4 cores hetzelfde blijft (waarschijnlijk wel alternatieve luchtkoeler nodig voor 3 tientjes, maar die zijn ook lekker stil).

[Reactie gewijzigd door ToFast op 1 november 2016 09:55]

Bedankt voor het melden. Dit ook aangepast in mijn wenslijst. Voor doe 30 euro op het hele bedrag ga ik ook liever voor de i5-6500.
Helemaal als je de tray versie neemt, als je toch een eigen koeler neemt, dan is het verschil nog kleiner, te weten € 17,-. pricewatch: Intel Core i5-6500 Tray

[Reactie gewijzigd door Slingeraap2 op 1 november 2016 22:07]

Ja dat is allemaal waar maar wat voor een effect heeft die 500mhz op fps in games. Gek genoeg is dat heel klein, beter gezegd het komt neer op misschien 0-2fps in 9/10 games die grafisch belastend zijn. Er zijn een paar games waar het wel meer uitmaakt maar daar heb je het het over 110 VS 130 fps in een strategy game. Niet echt bijzonder nuttig. Ik zal editeden met een link die hiervoor bewijs levert.
Voor het ultrasysteem had ik toch zeker de Titan X Pascal verwacht terug te zien. Helemaal als je geen fan bent van SLI. De Titan X is de koning en verdient dus op zijn minst een eervolle vermelding in een "ultra" gamesysteem.
Kunnen jullie ook voortaan een niet gamepc, maar meer een desktop voor de algemene taken, e-mail, internet, soms wel een spel, maar niet op hoogste settings, tekenen, video editing, ed.? In het budget rond €500 Die mis ik al heel lang, ik heb het bij de vorige ook aal gezegd, dus misschien iets voor de volgende. Ik begrijp dat je niet oneindig systemen kan maken, maar een aanpassing op bijvoorbeeld de mainstreampc zou toch wel kunnen?

[Reactie gewijzigd door T.Kreeftmeijer op 1 november 2016 06:45]

Op zich een goede vraag, ik vroeg me ook een beetje af waarom de bedrag pas beginnen bij 700 euro.

Deels kun je dan zeggen --> Dan laat ik toch gewoon die grafische kaart weg.
Maar dan blijf je zitten met een veel te dik gedimensioneerde voeding.

Ik heb laatst nog een ITX systeempje gebouwd met alleen een externe voedingsadapter.
Daar zou ik dan weer voor gaan...
En ik kwam toen op rond de 350 euro (met een i3-6320). inclusief kast.

Ik ben het er mee eens --> Casual gaming of helemaal geen gaming vind ik ook een doelgroep.
Dat kan dus niet, je hele pc is op elkaar afgestemd dus je kan niet zomaar iets weg laten, want dan betaal je alsnog teveel voor iets wat je niet gebruikt.
Gewoon een brix of een intel stick pc kopen :)
Dan heb ook niet echt een pc, maar kan soms een optie zijn.
Same here. Alle desktops in de BBG zijn game dozen en ik zou ook heel graag af en toe kijken wat jullie nu zouden aanraden voor foto/video edit werkstation. Maar blijkbaar zijn gamers de doelgroep van de BBG geworden.

Dus svp weer een keer eentje zonder gaming maar gewoon allround/werkstation/dev-doos.
Mee eens, is precies wat ik ook zoek. Video/foto editing, workstation, devstation. Allemaal andere eisen.
Bij gebrek aan informatie (uit zowel de BBG of het forum) hier op Tweakers, kun je natuurlijk ook naar de PC adviezen kijken van de buren. Bijvoorbeeld het 4K videobewerkingssysteem, of de instap-PC met een budget van 500 euro, of de budget all-round PC met een budget van 800 euro.
Ha, mooi! Dat lijkt er beter op ja. Die budget allround is precies wat ik dit jaar al voor meerdere klanten in elkaar heb zet (op de ouderwetse HDD na dan).
800euro voor een budget pc. Hoe is dat budget?
Don't shoot de messenger, dat moet je bij hun vragen. Ik geef T.Kreeftmeijer alleen alternatieve PC adviezen, hoe die tot stand zijn gekomen moet je bij de buren nagaan.
Het eigenlijke systeem is <€500. Ze tellen er nog randapparatuur bij op wat hier bij Tweakers niet gebeurd. Maar het is "budget" voor een all-round PC, wat iets anders is dan een budget PC. ;) Ik zie zelf idd niet direct veel besparingsmogelijkheden vanuit dat uitgangspunt, behalve in de zin dat je behalve moederbord+CPU+RAM de rest vaak wel kunt hergebruiken. Wel zou ik als duimregel natuurlijk de voeding met argusogen bekijken.
Ik realiseerde het later pas. Ik moet wel zeggen dat bij Tweakers het een stuk fijner is dat de componenten meteen het bedrag er bij hebben staan ipv alleen bij een lijstje onderaan.
budget kan ook 1.000.000,- zijn :P
482 euro is die. De overige zooi (speakers, monitor, draadloos tobo) is 296 euro.
ik zou ook heel graag af en toe kijken wat jullie nu zouden aanraden voor foto/video edit werkstation.
Dan begin je een topic op het forum. Doe wat onderzoek, doe een voorstel, stel je vraag.
Je krijgt dan commentaar en advies als het meezit.

'Wat jullie aanraden' dat zijn we toch met zn allen. ?
zie verder in de posts, daar staat mijn nieuwe systeem welke ik de volgende week ga bouwen!! dit is high-end en voor alles zeer goed geschikt!! :+ :9 }:O
Ik zou dit ook wel willen, ik kijk altijd naar de big en moet veel pc's bouwen voor mensen die alleen maar internetten, Word, Excel en e-mailen.
Dus heb ik gewoon een upgrade van een systeempje voor 200 euro.
Helaas is dit niet meer zo.
Simpel gezegd, er is geen eer aan te behalen. office systemen, voor de HTK gebruik is gewoon hetzelfde als dat het de laatste keer was dat het in een BBG werd besproken. Hooguit schuif je hier en daar met wat geheugen omdat weer wat goedkoper is. In de basis het allemaal hetzelfde. De eisen voor dit soort systemen zijn zo laag en dat het al gauw voldoet. Sterker, de meest simpele celeron is al krachtig genoeg voor de meeste HTK taken. Qua budget is het allemaal ook niet echt een uitdaging, tenzij je voor zo goedkoop mogelijk wilt gaan, dan wordt het weer wel leuk.

Voor de gein eens ff gekeken naar de laatste keer dat ie erin zat een basissysteem, Gooi de i3 eruit, vééls te duur voor wat ie moet doen, en stop er de goedkoopste celeron in die je kan vinden voor het type socket en je bent klaar.

Workstations wordt ook om gevraagd. Alleen een workstation is vaag begrip, het zegt niets. voor de een is dat een programmeer bak, waar een tekstverwerker al voldoende is en de andere wil keihard zitten compilen.

kort samengevat, er verandert in de markt voor basissystemen gewoon te weinig om daar elke keer apart een BBG voor op te nemen.
Dat is waar, er veranderd te weinig om elke keer een nieuwe BBG te maken, maar na uitkomst van een nieuw product kan het wel. Bij game pc veranderd er ook niet altijd wat.
Vraagje, waarom herhaal je iedereen haha?
Om te laten zie dat ik het met hun eens ben, misschien niet helemaal nodig... ;)
Oké, dus dat zou gewoon betekenen dat ik bij de oudere bbg kan kijken, deze zijn dan nog niet echt achterhaald dan, zeg maar?

Niet eens aan gedacht O-)
Oké, dus dat zou gewoon betekenen dat ik bij de oudere bbg kan kijken, deze zijn dan nog niet echt achterhaald dan, zeg maar?
Als de huis-, tuin- en keukendingen niet in eisen omhoog zijn gegaan zou je nu nog steeds kunnen werken met de spullen van twee jaar geleden of zo.
Zelfs tweedehands.
In feite wel, je moet alleen kijken in de reacties of de gekozen uitvoering wel een beetje degelijk is (of in DAA).
De laatste versie was dus in juli en die i3 CPU in het verhaal slaat gewoon nergens op. Een pentium is al teveel van het goede.

Ter voorbeeld. ik heb hier een server/nas/whatever draaien op een pentium G3220. En dat draait allemaal prima! Zelfs mijn Pioneer DJ controller kan ik er zonder moeite mee gebruiken. Mits ik er een GPU bij zou zetten, zou een potje WOT ook geen probleem zijn. (dit heb ik geprobeerd).

Dus ja, als er een nieuwe Celeron of pentium uitkomt, is het weer eens aardig om te kijken. en dan na x aantal maanden eens een update. anders blijft vorig BBG gewoon geldig.
"Gooi de i3 eruit, vééls te duur voor wat ie moet doen"

Wat ben ik blij dat ik voor een klant toch voor de Core i3 had gekozen, en 8GB, terwijl hij normaal alleen een Word en Excel documentje open heeft en Chrome met 1 tab. Want hij kwam na 2 weken opeens aan met een boekhoudprogramma wat een i3 vereiste.

Beter iets teveel dan te weinig erin. En mijn opslag wordt ook weer wat hoger bij een duurder systeem natuurlijk. :)
da's dan geen HTK gebruik meer. En dus blijft het punt gelden dat de i3 te duur is voor waar voor het bedoelt is dit systeem. velen zullen zulke zware en/of specialistische software niet gebruiken.
Kennelijk heb je bij het accepteren van de opdracht voor de bouw van het systeem niet voldoende doorgevraagd naar huidig gebruik en toekomstige wensen? Dat is natuurlijk stap 1 bij het bouwen van een systeem voor een ander, zeker als je er geld voor vraagt. Heb je dat wel gedaan en je opdrachtgever heeft het zwaardere boekhoudprogramma 'verzwegen' dan is hij uiteraard zelf verantwoordelijk voor de extra kosten ( en kun jij weer wat verdienen aan de upgrade). In ieder geval is dit individuele geval geen reden om voor elke HTK pc er maar een overkill processor in te zetten.

Oeps! Is reactie op lednov, niet op slingeraap

[Reactie gewijzigd door Philpend op 3 november 2016 14:04]

Ik mis idd discussie of stemmen op welke systemen behandeld worden.

Als je kijkt naar de frontpage zie je dat er steeds minder aandacht wordt besteed aan gaming. Dat is waarschijnlijk omdat veel van de Tweakers lezers geïnteresseerd zijn in andere zaken.

In mijn omgeving ken ik niemand die nog gamed op een PC. Ik krijg wel eens de vraag wat voor PC ze zouden moeten kopen. Dan kijk ik vaak in de BBG, maar meestal kom ik tot de conclusie dat ik daar niet veel aan heb.

Ook voor mezelf zou ik niets aan de BBG hebben en dus draag ik er nu niet aan bij.
Je bent altijd welkom op het DAA Forum, daar worden alle soorten systemen behandeld.
Voor iedereen is zijn of haar systeem anders. Dus DAA forum is soms handiger dan de BBG. Dan heb je een systeem op maat speciaal voor jouw wensen.
ik ben het met je eens dat dat er ook weer eens bij mag staan. Wel een klein dingetje: video-editten is niet echt wat je noemt een budget toepassing. Het is voor consumenten pcs namelijk een van de zwaarste taken die er is naast gaming.
Video/foto editing wil ik ook niet onder budget laten vallen. Ik gebruik zelf Magix video deluxe en mijn i5 4690 draait soms wel 100%, en 6 GB ram voor alleen daarvoor is ook wel voorgekomen. Ik moet er niet aan denken toen ik nog 4 GB ram erin hat, net na de installatie van het programma en dat zat altijd helemaal vol, binnen een week was er 8 bij. Dus niet echt budget.

Ik vind het verder leuk om te zien dat er gelukkig ook mensen het met mij eens zijn. En niet zoals sommige van: dan hal je toch de video kaart eruit en dan klaar.

[Reactie gewijzigd door T.Kreeftmeijer op 1 november 2016 16:36]

video kaart eruit is ook weer meteen zo extreem. lijkt me nou niet dat je erg gelukkig wordt van een pc met premium achtige componenten zonder videokaart. mijn 6700K draait zo nu en dan inderdaad ook 100% met kleurcorrectie enzo. in after effects heb ik er minder last van door cuda dus dat is dan weer leuk. t lijkt me opzich wel leuk om te zien waar ze mee komen als ze echt gaan nadenken over videoeditting on a budget. ik ben er zelf nogal casual in en heb mijn pc op gaming afgestemd (ja ja i7 is niet voor gamen bla bla) dus zelf zou ik niet weten waar je goed aan doet op veel ram en veel threads na.
Die komen ongeveer om de bbg langs, bijvoorbeeld 'budget' of 'instap' systemen. Zoals de vorige maand, een instap model van €446.

[Reactie gewijzigd door paoper op 1 november 2016 06:56]

De link die je stuurt bevat ook alleen systemen die gericht zijn op het gamen.
Nou zal dat systeem ook prima geschikt zijn voor de genoemde taken, maar het zou inderdaad een leuke toevoeging zijn + discussie om eens een systeem gericht op 'algemene taken' mee te nemen voor een laag budget.

Interessant punt is dan bijvoorbeeld of het nut heeft om te investeren in een losse grafische kaart of niet, zeker omdat deze al 1/5 van het budget verbruikt. Volgens mij heeft die vooral nut bij het gamen en minder bij (niet professionele) foto en video bewerking, maar ik zou hier graag eens een andere mening over horen. Ook krijg je dan het punt of je voor een Intel of AMD systeem zou willen gaan, omdat de APU oplossingen van AMD betere video prestaties hebben, al verbeteren de IGPs op inter CPUs flink met elke nieuwe generatie.
Mee eens, het verschil tussen een intel met IGP of toch een AMD APU.
Bij video bewerking laat ik het renderen gedeelrelijk op de GPU gebeuren, maar dat kan ook op de CPU. Misschien is een moederbord met vaste CPU wel wat. Wel goedkoper, meestal wel een matige processor.

[Reactie gewijzigd door T.Kreeftmeijer op 1 november 2016 07:38]

Dan laat je de videokaart weg. Probleem opgelost :).
Ook die is voor gamen gemaakt, dus misschien moet ik het budget meer verplaatsen naar €350-400. Dus instap zonder videokaart, en genoeg opslag (120GB ssd en dan bijv 1TB HDD) of een goedkope i5, daar heb je meer aan dan aan een videokaart.

[Reactie gewijzigd door T.Kreeftmeijer op 1 november 2016 07:24]

Waarom wil je daar een apparte BBG voor? zoals al eerder is aangedragen, laat de videokaart weg of kies een veel lichter model en je hebt het door jou gewenste systeem. Aan de rest van de onderdelen zal weinig tot niets gewijzigd hoeven worden aangezien ze voor de algemene taken (webbrowsen, office en lichte beeld bewerking) prima presteren. Bovendien wordt er om de maand een laptop systeem behandeld wat de door jou gewenste taken ook perfect kan uitvoeren.

Als je op het forum in het desktop aankoop advies rond kijkt is er een trend duidelijk, 90% van de mensen die advies vragen voor het bouwen van een systeem doen dit met het oog op een game systeem. Op game gebied veranderen de eisen vaak per nieuwe uitgebrachte titel. Mensen willen deze nieuwe titels op goede zo hoog mogelijke settings kunnen spelen, dat is volgens mij dan ook de reden dat er bijna elke keer een game systeem uit de BBG mouw komt.
onzin, een game systeem zonder grafics is geen desktop systeem maar veel vaker eerder een budget systeem met te veel ram..

als ik voor 500 een game systeem moet bouwen en de eerste 175 gaat al op aan de grafics, en daarna koop ik 16gb ram... voor 90+ dan hebben we al meer dan de helft uitgegeven aan voor een desktop nutteloze zut... kijk je bij je game systeem dan ook nog eens naar een 500gb ssd dan kun je je i3 of i5 wel vergeten...

tegelijkertijd kun je voor 500 ook bijv een a10 kopen, die zijn wel iets duurder dan de meeste i3's maar hebben met hun r7 grafics voor alround gebruik wel een hoop meerwaarde, ook al lever je tov. een i5 weer wat performance in...
Mee eens, je kan het vanaf twee kanten bekijken. Een gamer stopt meer ram en een videokaart in een pc of een niet gamer haalt er wat ram uit en stopt een eenvoudige videokaart erin.
Discussie wie gelijk heeft...
het punt dat ik wilde maken is veel meer dan dat... eigenlijk blijft er niets gelijk in een best-budget allround systeem,

verschillen,
# bij een game systeem wil je vooral snelle opslag anders duurt het laden van je level zo lang...
# bij een alround systeem wil je alleen dat windows en een paar programma's snel zijn, daarnaast wil je vooral wat extra opslag, je moet toch die vakantie fotos kunnen opslaan, op zijn minst totdat je ze naar de nas hebt gecopieerd,
# in een game pc wil je dikke grafics en doet de cpu er vaak (minder toe) ...
# in een alround pc zoek je veel meer ballans tussen goede grafics en genoeg cpu power voor relatief zware office-taken, of slecht gegrogrammeerde zut om taak x of y uit te voeren..

dan kom je heel snel bij een amd a8 / a10 / a12 stuk voor stuk cpu's die je niet in je gamepc wilt..
Mee eens, het is dus niet zo dat je zomaar, zoals andere dat zeggen de videokaart weg kan laten. Een niet game pc is een ander soort pc.

Ik wil wel nog even duidelijk maken dat ik niet opzoek ben naar een pc, maar alleen dat dit mij opvalt en er vast andere zijn die wel zo'n systeem zoeken.
Daarom maakt men gebruik van het forum voor een aankoopadvies.

De BBG is leuk om te lezen maar men doet er volgens mij niks mee, behalve aangeven wat anders moet in hun ogen haha.

Nee voor een echt advies moet je op het forum zijn en niet hier.. Dat weten de tweakers dan ook wel allemaal.
zoals al eerder is aangedragen, laat de videokaart weg of kies een veel lichter model en je hebt het door jou gewenste systeem.
Dat werkt natuurlijk ook andersom: kies een zwaarder model en/of verdiep je via het forum in de verschillende videokaarten. Dan heb je het gewenste gamesysteem, op basis van een heavy office / fotobewerking set-up in de BBG.

En "koop maar een laptop" is niet een oplossing. Er komen ook gaminglaptops langs in de BBG: waarom dan nog gamingsdesktops bespreken? Zeker wanneer de vorige BBG voor desktops ook alleen maar gamingsystemen besprak.
Andere optie is om inderdaad oudere BBG's te bekijken.
Ga even naar zoeken in reviews: https://tweakers.net/reviews/zoeken/

Selecteer daar bij de filters het onderwerp best buy guide. Krijg je meteen het overzicht van de afgelopen versies. die van juli bevat bijvoorbeeld een basissysteem van 350 euro.
Pak de laatste budget game pc en laat de videokaart weg. Of vervang de videokaart door een goedkopere kaart voor oudere games.
Als je bij de BBG van juli kijkt staat er een basis systeem voor 350€ op basis van een i3
De buren maken wel meer verschillende pc adviesen zou daar eens kijken, als je nieuwsgierig bent.
Ik sluit me hier volledig bij aan. Elke 2 maanden kijk ik hiernaar uit met de stille hoop dat er ook eens iets komt voor de niet gamende tweaker (klinkt misschien raar!). Helaas is dat tot nu toe uitgebleven. Een video-editing configuratie eens in de 4 maanden zou bijvoorbeeld op prijs gesteld worden.
https://tweakers.net/productcollectie/wijzig/1140357/
Hier een leuk voorzetje. Video editing ben je echter meestal beter af met een quadcore of meer, daar zou je een andere cpu voor willen.
Die ultra-systeem puur geldverspilling aan nutteloze dingen, 6700K (binnenkort 7700K) > 6800k, moederboord veel te duur, PCI-E SSD overkill.
Doen dan gelijk twee Titan X Pascals ;) of wacht op 1080Ti zodat het makkelijk binnen die 3000 past.

[Reactie gewijzigd door Koning Willy op 1 november 2016 06:59]

Er komt zoveel binnenkort, het gaat er juist om wat je nu kunt kopen. Het is een best buy guide, niet een best wait guide.
Ik ben hartstikke blij met ultra systeem best buy guide. Ik ben op zoek naar een systeem waar ik 4K 60fps op kan gamen. Waar ik weg wordt geblazen van graphics en sfeer als ik game zodat ik compleet in het spel opga. Drieduizend euro vind ik niet zoveel geld voor een pc die vele jaren meegaat. Zit wel te twijfelen of zo'n voor geconfigureerde merk-pc als van MSI Aegis of MSI Vortex bijvoorbeeld niet goedkoper is dan los al die onderdelen apart te bestellen. Hoef je ook niet helemaal zelf die pc te bouwen. Als dat het geval is, misschien een idee om door tweakers.net direct te verwijzen naar bijvoorbeeld MSI Aegis en de pc een aantal sterren te geven.
Je weet dat een Titan X Pascal veel beter 4K doet dan een GTX 1080?
"Drieduizend euro vind ik niet zoveel geld voor een pc die vele jaren meegaat"

Nou, de videokaart(en), het duurste onderdeel, gaat niet zo lang mee. Dat zie je nu ook met de 1000 serie t.o.v. de 900 serie. Dus zal je toch weer moeten vernieuwen om bij te blijven om weg geblazen te worden van de graphics. :)

Ik zou zelf eerder kiezen voor een stapje minder. Die high-end uit deze BBG vind ik ook al overdreven. Voor € 1200 zet je zo'n zelfde systeem in elkaar. En voor € 1500 met een 1080 erin.
Tja, het heet niet voor niets "Ultra". Dat is voor als je superrijk bent en je niet weet wat je met je geld moet doen. :D Sowieso koop ik liever midrange, dan hou je op termijn geld over om weer eerder een midrange systeem te kopen, maar ik merk ook dat ik steeds langer doe met een PC.

Vroeger moest je om de paar jaar wel upgraden, anders kon je de games niet meer spelen.
Blijft alsnog een gaming systeem geen workstation.
Een 6600K met een Titan X zal het beter doen dan een 6800K met een 1080 ;)
Hopelijk wordt de 1080Ti rond de 700-800 euro.
Op zich wel met je eens. Alleen je kunt natuurlijk door de jaren heen ook de binnenkant van je pc verbouwen. Ik heb een high end uit 2010 met nog een i7 920. Die kan nu nog steeds prima mee komen. Stabiele OC van 3.6. (was 3.8) De videokaarten zijn wel elke 2 a 3 jaar vervangen. Maar de cpu is bij mij nooit een bottleneck geweest. dus money well spent.
Een andere moederbord en andere prcessor is niet alleen kostbare zaak om te upgraden maar ook irritant werkje. Dus liever een high end processor die wat langer meegaat. Iedereen die roept overkill voor gaming denkt niet na over de lange termijn. i7 en i5 verschil in prijs valt vaak ook mee,

Het gekke is dat ik met videokaarten nooit voor de titan fury x of wat dan ook ga. Maar meer voor de midrange /highend. doet meer pijn om een kaart van 800 euro te vervangen dan een kaart van 350. en als ze goedkoper worden dan prik je er 1 naast en kun je weer een poosje vooruit. Alhoewel cf en sli werkt niet altijd optimaal.
Vroeger moest je om de paar jaar wel upgraden, anders kon je de games niet meer spelen.
Games, daar zijn ze weer. :)

Zonder die 'games' kan ik gewoon nog dagelijks op een 10 jaar oude bak mijn platen rippen en converteren en afspelen. En foto's bewerken en bekijken. In XP.
ik hoop toch niet dat jij nog een xp bak aan het internet heb hangen,
Wees gerust.
geld verspilling in jouw ogen. Iemand die geld over heeft voor een high end systeem kan dit misschien anders zien. Er zijn genoeg gamers die er ook andere zaken mee doen.Foto en videobewerking. Nvme SSD is een leuke extra gadget die nu nog wat duur lijkt maar ongelofelijk snelheden laat zien, vooral als je met grote bestanden werkt.

Met de i7 heb je misschien wel een klein punt. Kaby lake beschikt wel over usb 3.1. Maar ondersteund ook geen windows 7. Betere 4k encoding / decoding. Performance zit volgens mij niet heel veel vooruitgang, ze adverteren volgens mij met 12% meer performance, maar hoger geclockt. Dat lukt met een i7 6700k ook wel met een redelijk overclock. Tov zal de skylake zal kabylake wel een 20-30 euro duurder zijn en de 6700k zal niet veel in prijs zakken. ALs we kijken naar eerdere releases.

Ik ben zelf toe aan een upgrade in dec /jan en ik zit ook te twijfelen. want dan zitten we al heel erg dicht tegen de release aan van kaby lake. Ik geloof 5 januari ?
Ik heb toevallig twee weken geleden een nieuwe pc voor mezelf gebouwd, klein compact systeempje met een 6700k. Had geen zin om een half jaar te wachten voor 8% perfomance winst. (of twee tientjes prijs drop van de 6700k) Snap die drang om altijd maar te wachten nooit zo goed.
Nou ja ik betaal niet graag meer dan nodig en soms kan 2 weekjes wachten veel uitmaken in prijs/prestaties. En vaak ook niet hoor, het hang af van wat er in de markt aan zit te komen. Bijvoorbeeld 2 weken voor de beschikbaarheid van Vega zou ik geen high end videokaart kopen... als je even wacht gaan of de nvidia prijzen omlaag of kun je een betere amd kaart kopen voor hetzelfde geld.
2 weken en 4 maanden is echter een groot verschil.
Ja daar heb je gelijk in, het moet wel redelijk zijn.
Zoals iedere maand volg ik met veel interesse de discussies op het best buy forum. Heel leerrijk. Maar de eerste opmerking bij het moederbord van de mainstream congiguratie lijkt me wat vreemd. Wat wordt bedoeld met : Het gekozen Gigabyte-moederbord beschikt over een m2-pcie 3.0 x4-aansluiting, sata-express, usb 3.1 en 3.1 type-c, waardoor het bord over enkele jaren al niet meer voldoet. ?

[Reactie gewijzigd door Andersbe op 1 november 2016 06:20]

Dat viel mij ook al op ja. Welke opties mist volgens Tweakers dat moederbord waardoor het korter mee zou gaan dan andere moederborden?

[Reactie gewijzigd door Bart ® op 1 november 2016 07:16]

Ik denk dat het door het editen net andersom is uitgevallen dan was bedoeld. In meerdere gebruikersreviews van dit moederbord wordt juist als voordeel van het bord genoemd "futureproof"
Foutje in de tekst. Daar moet juist aangegeven worden dat het bord de komende jaren goed mee kan, vanwege de moderne aansluitingen. Inmiddels aangepast :)
Volgens mij is er een keer iemand op de redactie met zijn verkeerde been uit bed gestapt en heeft diegene toen de omschrijving van het moederbord getikt. Het hele stukje over dit moederbord is zwaar negatief. Waarom is het dan gekozen?
Exact wat ik me af vroeg. Er staan alleen redenen om het bord niet te kopen. Heel vaag stukje tekst.
En welke opties moet een mobo volgens jou hebben om wel "jaren" mee te gaan?
En welke opties moet een mobo volgens jou hebben om wel "jaren" mee te gaan?
Dat vraagt Andersbe zich ook af.. Vandaar zijn vraag.
"waardoor het bord over enkele jaren al niet meer voldoet."
Moet zijn;
"waardoor het bord 'niet' over enkele jaren al niet meer voldoet."

Daar mist dus een 'niet' ;)
Ik heb de tekst iets aangepast en anders geformuleerd. Een niet-niet leest niet zo prettig ;)
"waardoor het bord over enkele jaren al niet meer voldoet."
Moet zijn;
"waardoor het bord 'niet' over enkele jaren al niet meer voldoet."
... waardoor het bord voor jaren voldoet.
Voor een itx systeem vooral voor de node 202 gaan! Past een full size videokaart in en is slechts 11 liter, bijna 30% kleiner dan deze itx keuze.
Die node202 is 2x zo duur (11% van totale budget). Mijn inziens is de keuze voor die elite 110 wel gerechtvaardigd (6% van het totale budget), op een budget van maar 700 euro.

[Reactie gewijzigd door govie op 1 november 2016 07:10]

Maar toch.... deze itx kast is wel erg groot, bijna niet de extra kosten van itx componenten waard.

Disclaimer, had het ook al in de bbg forum genoemd. In maand x is een mini-itx volgens geheel andere eisen opgebouwd dan in maand y. De bbg forum is interessant leesvoer, maar de bbg zelf is eigenlijk op zichzelf onbruikbaar doordat het doel steeds ergens anders ligt terwijl er dezelfde naam aan hangt.

Maand X heeft een basic uitvoering met en zo laag mogelijk prijskaartje dat nog steeds vrijwel iedere game kan spelen, maar soms wat moet inleveren door de settings lager te zetten (alhoewel nog steeds betere kwaliteit dan gameconsoles).
Maand Y heeft weer een medium high-end dat vrijwel iedere game op max settings kan spelen met een veel hogere prijskaartje.

Dit is erg verwarrend en moet veel eenduidiger kunnen, dit volgt ook terugkerende discussies over de bbg, die gaan grotendeels over deze definities.
Het komt doordat de bbg's altijd op basis van een budgetgrens worden samengesteld, waardoor details minder relevant worden en er maar weinig varieteit is in de mogelijkheden of voorstellen. Men pakt de beste cpu+gpu combo in de range en vult het aan met budgetspul. Voor een budgetgame systeem komt 97% van de mensen al jaren uit op een quadcore+8gb geheugen (uitbreidbaar tot 16GB) en een mainstream instap-gpu, zoals nu de rx480/1060 videokaart voor dit lage budget van 700 euro.

De uitkomsten van de bbg zijn inherent aan het model wat men hanteert over hoe de opdracht wordt omschreven. Ik heb afgelopen maand een voorstel gepost op het forum hierover maar blijkbaar heeft niemand hetzelfde mening want ik kreeg er geen reacties op. Blijkbaar ben ik de enige die liever een ander model (zonder budgetplafond) ziet om tot een bbg's te komen. In mijn model is de interaktie tussen de tweakers, tweakers.net als hub en de sponsors van tweakers een stuk makkelijker, de participatie t.a.v. het samenstellen van een bbg naar verwachting hoger en is de bbg ook beter monetariseerbaar voor tweakers.net zelf, maargoed who cares (apparantly, nobody except me!).

[Reactie gewijzigd door govie op 1 november 2016 08:24]

Misschien zijn de meesten al verder gaan kijken. De BBG stelt al tijdenlang niets meer voor.

Ik dacht, laat ik 'm weer eens gaan lezen, en ik kom bij letterlijk IEDER systeem keuzes tegen die ik zelf never nooit zou maken. Het ITX systeem is bijna net zo groot als een compact mATX bakje, we vinden een enorm triest laag geklokte i5 in een gamesysteem terwijl je voor 7 tientjes meer een bak hebt die 5-7 jaar meegaat dankzij een i5-K met Z170, en ultra high end zou ik zelfs iemand met veel teveel geld niet durven aanraden, want de 1080 is geen halo product en over een half jaar in verhouding bijna niets meer waard en voor 4K ben je volledig afhankelijk van SLI. 1400 euro aan GPU uitgeven en géén Titan XP? Bijzonder hoor.

Het high-end gamesysteem heeft een CPU koeler van 75 euro, nog zo'n functionele keuze als je het over budget hebt. Met 25 euro was je er ook geweest. En over een jaar zit je op 1440p tegen het VRAM van je 1070 aan te hikken want dat was toch wat mager, achteraf gezien... 8)7

Verder zie ik ook oude moederborden, aan de vooravond van Kaby Lake die tóch tientallen euro's leuker is geprijsd krijgen we een Skylake range, en de prijsklassen zitten eerder in de weg dan dat ze tot interessante systemen met goede keuzes leiden. Het lijkt een beetje alsof de BBG in strijd is met zichzelf. Het is geen 2012 meer...

[Reactie gewijzigd door Vayra op 1 november 2016 10:03]

i5 K presteert echt niet veel beter. En ook dat K verhaal is weinig toegevoegde waarde. Overklokken betekent ook een duurder mobo, duurdere koeling duurdere voeding. dus bij je hogere uitgave voor de K variant komt er ook nog eens 50 - 100 E erbij. Je bent dus zo 120- 150E duurder uit. En voor wat?
Overklokken is al jaren niet meer zo zaligmakend als het vroeger was. Het is meer een leuke hobby en niche. Verder doet het echt niet veel.
Enige reden om een K cpu te kiezen is als een i7 neemt, omdat die standaard hoger is geklokt. niet om de boel over te klokken.
Vooravond van kaby lake, ja dat weet je als je een PC koopt. Op moment van eerste keer aanzetten is ie al verouderd bij wijze van spreken. Dat geldt voor GPUs net zo goed je weet dat begin 2017 AMD met een nieuwe GPU uitkomt. Kan je op gaan wachten je kan ook nu kopen. Beetje een non-issue.

Of de BBG er nog toe doet? Tja, ik werk er niet meer aan mee. keuze van de BBGer van dienst is heden ten dage zaligmakend. met Stefanvangelder kon je nog eens leuk brainstormen en op ideeën voortborduren. Nu is het hardste roepende 'wint'. met als gevolg dat de BBG niet best meer is.
Eerlijk is eerlijk, heel slecht (vergeleken met de vorige keer iig) is deze editie niet.
Die 70 euro meerprijs IS het verschil tussen een i5 op 3 Ghz en een i5 K die je rustig naar 4,5 Ghz kan tillen. Had ik dus al rekening mee gehouden. 95 piek voor Z170 ipv 86 voor een H/ B bordje. Nou, ok, je gaat niet op budget rommel zitten, maak er 100 eur meerprijs van. Zelfs dan is het prestatieverschil zeker te rechtvaardigen. Vergeet niet dat dit een zeer trage i5 is waar ie tegenover staat en het is veel duurder om straks een ander socket te moeten pakken als je toch tegen die lage clocks aan gaat lopen.

En reken maar dat het verschil maakt, 1,5x zo veel clockspeed, en reken er ook maar op dat voor gaming het wordt benut. Zeker als je op high refresh aan de gang wilt. Ik krijg m'n Ivy op 4.2 aardig aan het zweten met 120 fps/hz.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 1 november 2016 10:52]

als je op high refresh aan de gang wilt zit je eigenlijk al niet meer in de doelgroep van mainstream gaming. Da's 1080P op 60FPS.

En tuurlijk wordt een hogere klok benut, alleen niet in deze doelgroep. Gros zet toch de Vsync aan omdat je anders tearing krijgt in het beeld. Leuk dat je dan, noem eens wat, 80 FPS 83 draait. Uiteindelijk draai je toch steady op 60 met v sync aan. Zit je dan met je dure CPU...

Dus kom je op het feit dat OC weinig meerwaarde toevoegt hedentendage. leuk als hobby om het uiterste eruit te persen (zoals in jouw geval).
Ik begrijp ook niets van dat high-end systeem. Want € 1.569,65 is erg veel geld daarvoor, een i7 GTX 1070 en 16GB. Dat stel je ook voor 500 euro minder samen, dan wordt dat overklokken toch wel een dure hobby, als je daar 50% meer geld voor gaat uitgeven.

Gooi er dan een GTX 1080. Kom je ook nog lager uit dan 1500 euro.

[Reactie gewijzigd door Slingeraap2 op 1 november 2016 17:50]

Dat de uitkomsten van de bbg inherent zijn aan het model is juist mijn critiek hierop. Ik weet niet precies welk model jij zou willen, maar zie graag een linkje waar je dit toelicht, lijkt me interessant.

Zelf zou ik liever ook geen budget plafond zien, maar eerder een functionele vraag. een game pc dat console games aankan op console kwaliteit, een game pc dat de meeste games draait maar mogelijk met enkele settings iets lager, een highend game pc dat alled draait op max, etc. Ook zou het fijn zijn als de naam van de bbg iedere keer dezelfde inhoud vertegenwoordigd. Mogelijk bedoelen we hetzelfde?
In het topic dat erover gaat. [Voorstel] BBG Specials & prijzen BBG's

[Reactie gewijzigd door govie op 1 november 2016 09:50]

Thanks.

p.s. er zijn een heleboel topics over bbg's
Dit kan ik alleen maar toejuichen.

Stel een functionele eis en pas je budget daar op aan, dan krijg je interessantere systemen dan waarbij aan een arbitraal budget wordt gehouden. Zomaar wat ideeën:

- Een console+ gaming systeem (1080p, 60 fps, enigszins future proof)
- Het sweet spot systeem voor 1080p / 144hz qua prijs/performance
- Het sweet spot systeem voor 1440p gaming
- Een future proof 4k gaming systeem

Je krijgt bij ieder systeem de vraag beantwoord wat je daadwerkelijk nodig hebt, en wat eventueel overkill zou zijn. Loont een 6600k zich t.o.v. een 6500? Heb ik een RX480 met 8 GB nodig? Of kan ik 80€ sparen en een 4GB model nemen? Of kies ik voor de R9 Fury, met weliswaar "slechts" 4GB, maar wél betere performance dan de 8GB 480? Of kan ik beter direct naar een 1070 gaan? En wat betekent die laatste keuze voor m'n budget als ik graag over wil op adaptive VSync? Is dat laatste het sowieso waard?

En dan heb ik alleen nog maar de gaming specifieke vragen gesteld met betrekking tot de GPU, allemaal vragen die voor een nieuweling, of iemand die gewoonweg niet meer weet wat er op het moment te koop is relevant zijn om door de bomen het bos weer te kunnen zien.

Daarnaast zijn er alsnog mooie randvoorwaarden op te stellen, door bijvoorbeeld systemen van dezelfde performance te kiezen, maar één keer het goedkoopste, en de tweede keer met wat duurdere componenten om een stiller systeem te krijgen.

Kortgezegd, het stellen van een vast budget gaat voor mij persoonlijk loodrecht tegen het principe van een best buy guide in. Je wilt namelijk op zoek naar quick wins, waarmee je dus voor het beoogde doel de beste keuze maakt. Zodat nét dat ene tientje jou een upgrade brengt die zich 5 keer uit laat betalen.
ik mis bij dat soort kasten toch altijd nog de ingebouwde cardreaders, en als het even kan ook nog wel de ODD om dvds te kunnen spelen, of om oude games te kunnen draaien... ik zit er eht niet op te wachten om mijn nas met 3disks uit te breiden om maar de laatste zut ook te rippen en te streamen..
Zit er standaard bij de boxed cpu van het Mainstream-gamesysteem al een koeler bij, of is deze 'vergeten'? En is dat wat, zo'n standaard cooler, welke goedkope alternatieven zijn er?
Het woord 'boxed' houdt in dat er een cooler bijzit. Die dingen doen wat ze moeten doen, maar doen dat natuurlijk niet heel goed of heel stil. Maar je cpu zal niet te warm worden.
Als ik het goed heb is dat niet meer helemaal waar... vroeger wel, maar de term 'boxed' wordt er tegenwoordig ook al op geplakt als er simpelweg een doosje omheen zit. Heb hier al eerder gelezen dat je ook bij 'boxed' goed op moet letten of daar dan een koeler bij zit.
Alleen bij intel K variant.
Klopt, neem bijvoorbeeld de populaire 6600K: pricewatch: Intel Core i5-6600K Boxed

Er staat 'Boxed' maar Intel levert tegenwoordig géén stock koeler meer mee met overclockbare K-processoren. Boxed betekent in dit geval dus alleen dat hij inclusief origineel doos wordt geleverd..
Boxed betekend gewoon letterlijk "in een doos", net als een "tray" gewoon "bakje" of "blad" betekent, dus een CPU die geleverd wordt (meestal in aantallen) op een "dienblad"
Alles er om heen (fan, andere garantie etc) staat los van de term, het is gewoon een simpel engels woord dat de verpakkingswijze aangeeft.
Vroeger betekende boxed wel degelijk dat er een cooler bij zat in de doos, het ding was compleet verpakt en klaar voor gebruik. Zelfs de koelpasta zat er al opgesmeerd. Tray zat geen cooler bij. Maar zoals Kaastosti al aankaartte is dat blijkbaar veranderd, waarschijnlijk om het duidelijk te houden voor de consument.
Nee, boxed betekende altijdal niks meer dan wat de verpakking was, de term is ook helemaal niet exclusief voor cpu's, andere componenten worden ook boxed of tray verkocht (geheugen modules bijvoorbeeld)
En daar zat echt geen fan bij.
Dat er een verband gezien wordt betekend niet dat er een verband is.
Hier bijvoorbeeld memory tray's: http://www.egreen-tek.com...ays-for-Memory-s/1820.htm
Daarnaast zijn er al geruime tijd "boxed" cpu's zonder fan...
stelling "bij boxed" zit altijd koeler in klopt niet bij i7-6700K de boxed zit geen koeler bij .
En handig om te weten boxer is 3jaar garantie bij tray is dit 18 mnd.
Leuk om in deze best-buy een mini itx te zien. Zit er zelf aan te denken om zo'n pc samen te stellen. Speel niet heel veel games meer maar wil eigenlijk wel een kleine pc waar ik af en toe een game op kan spelen (de heruitgave van Skyrim, Civ 6, Battlefield 1) en foto's op kan bewerken.

Ik heb echter nog nooit een andere pc gehad dan vroeger de Medion pc's van de Aldi. :>

Als ik deze nou deze mini itx zou samenstellen met de 6G versie van de videokaart neem, is dit dan een logische keuze met de rest van de specificaties? Of zit er dan ergens anders een bottlekneck?
Edit: inmiddels op het forum uitgekomen voor de discussie erover.

[Reactie gewijzigd door DownBusiness op 1 november 2016 07:16]

Nee hoor, prima pc dan :). Let wel op dat je de itx-versie van die videokaart neemt.
Zoals Bart zij, wel een ITX-versie halen.
Evga Geforce GTX 1060 Gaming 6GB is bijvoorbeeld een goede keuze. Heb ervaring met de 3G versie van die kaart, erg still! Zelfs onder load in een kleine kast. Wordt wel tamelijk warm.

[Reactie gewijzigd door EternalGenesis op 1 november 2016 09:26]

Leuk om in deze best-buy een mini itx te zien.
Vind ik ook, mijn huidige PC in 2009 heb ik volgens dit concept gebouwd, zodat hij in mijn bureaula past. Helaas heb ik zelf wat problemen met de koeling (kan aan de lay-out mijn specifieke systeem liggen): De ventilator van de voeding blaast deels tegen de processorkoeling in, maar vooral: de grafische kaart aan de zijkant raakt snel oververhit, ondanks het lage vermogen.

Ik ben benieuwd of andere tweakers ervaring hebben met de airflow in dit soort opstellingen (dit was mijn eerste zelfbouw PC, maar ik zou niet weten hoe ik dit kan voorkomen bij een volgende mini-itx gaming machine).

Destijds was dit mijn keuze:
AMD Phenom II X4 955 Black Edition
Asus M4A88T-I Deluxe
Sapphire HD 5570 1GB DDR3 HDMI
Samsung Spinpoint F3 HD103SJ, 1TB
Antec New Solution NSK1380
Kingston ValueRAM KVR1066D3S7/2G
Sony Optiarc AD-7260S Zwart

[Reactie gewijzigd door Nystran op 2 november 2016 21:53]

Sommige reacties vind ik hier wat overtrokken: alles gericht op gamen ook uit de bbg, ja dat klopt wel enigzins. Enige vorm van eigen onderzoek is wel gewenst op tweakers, niet alles hoeft voorgekauwd te worden. Mijn advies: laat je een videokaart weg en kies je voor een g4400 CPU of zelfs (echt prima) celeron g3900 op het moment en zit je op ~€300 (-50/+50) afhankelijk van welke kast en mobo je kiest.
Enige vorm van eigen onderzoek is wel gewenst op tweakers, niet alles hoeft voorgekauwd te worden.
Helemaal mee eens. Maar een informatief artikel uitbrengen dat Desktop Best Buy guide heet en vervolgens alleen game systemen te behandelen is ook wat kort door de bocht to be honest. Eerst was dit niet zover ik me kan herinneringen.
Vergeet niet dat er hier ook mensen komen die niet zo thuis zijn in alle IT-zaken rondom het zelf samenstellen van een pc. Een stukje eigen onderzoek is altijd goed, maar door (onder andere) de overdaad aan hoeveelheid artikelen raakt men soms de weg kwijt. Voor die mensen zijn deze guides handig, maar als alles gericht is op gamen snap ik dat zij wat missen als ze op zoek zijn naar een wat simpelere pc die niet gericht is op gamen.
Ik zelf ben zo'n persoon. Ik weet best wat van pc's, maar als je mij zou vragen wat nu de beste cpu is voor een mid-range pc dan heb ik werkelijk geen idee waar ik moet beginnen.
Sinterklaas komt in het land, al die gamers moeten nieuwe videokaart hebben voor BF1 natuurlijk.
1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone 11 Nintendo Switch Lite LG OLED C9 Google Pixel 4 FIFA 20 Samsung Galaxy S10 Sony PlayStation 5 Cartech

'14 '15 '16 '17 2018

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2019 Hosting door True