Helaas zijn Civics en Governments niet het meest overzichtelijke onderdeel van de game. Ze geven de game meer diepgang en maken hem afwisselender en dynamischer, maar er is een keerzijde. Voor nieuwe spelers kan het behoorlijk overweldigend zijn, de enorme hoeveelheid speelkaarten die je krijgt en de vele keuzeopties die dat oplevert. Vooral doordat het doorgaans kleine bonussen zijn die de diverse kaarten opleveren en je erg veel kaarten krijgt om uit te kiezen. Om de beginnende speler tegemoet te komen, had Firaxis het systeem wellicht beter om kunnen draaien en eerst een paar kant en klare Governments aan kunnen bieden, die later naar keuze aangepast kunnen worden met vervangende kaarten.
De beginnende speler lijkt echter niet de doelgroep die Firaxis voor ogen had, want er is wel meer dat gestroomlijnd had kunnen worden. Zo hebben de Great People een iets andere invulling gekregen. Naast de bekende Great People die op het speelveld verschijnen, zijn er nu ook Great People die in een soort Tech Tree zijn geplaatst. Een lange reeks belangrijke personen die allemaal een kleine bonus opleveren als je ze vrij speelt. Als je voldoende punten hebt, kun je een nieuw persoon uit de lijst activeren. Je kunt daarin niet kiezen. Je kunt de persoon die je voorgeschoteld krijgt hooguit afwijzen en de punten bewaren zodat je sneller een volgend persoon vrij speelt. De Great Persons uit de lijst geven echter bonussen die vergelijkbaar zijn met de vele Civics uit de game. Met andere woorden: ze voegen niet zo heel veel toe, hadden makkelijk geïntegreerd kunnen worden in Governments en maken het spel dus eigenlijk alleen maar nodeloos ingewikkeld.
Groeiende steden
Daarmee is het niet afgelopen met de bonuscultuur. Die speelt ook een grote rol in de meest visuele verandering in Civ VI; het verspreiden van steden over verschillende tegels. Tot nu bestond een stad uit één enkele tegel, waarop alle gebouwen gepropt werden die je neerzette. Dat is nu anders. Die stad bestaat nog steeds en je kunt er ook nog steeds gebouwen als een Granary neerzetten. Er zijn echter ook gebouwen die niet meer op die ene tegel passen en die in plaats daarvan in een speciaal District moeten worden geplaatst. Zo'n District neemt een eigen tegel in. Zo kun je een Encampment bouwen, het militaire district waar Barracks en vergelijkbare gebouwen in geplaatst kunnen worden. Er zijn allerlei districten. Wetenschappelijke, culturele, religieuze en zakelijke, waarin je allemaal verschillende gebouwen kunt neerzetten.
Op zich is dat niet zo bijzonder. Het is eerder lastig, want een District neemt een tegel in die je ook had kunnen benutten voor landbouw of een andere inkomstenbron. Toch zijn er voordelen, en daar komen de bonussen weer bij om de hoek kijken. Elk District dat je bouwt en elk gebouw dat je daarin neerzet levert een bonus op. Vooral de plaatsing van het District is daarbij van belang, want de ene plek levert meer bonus op dan de andere. Een wetenschappelijk district krijgt meer bonus als het in een bos geplaatst wordt en een religieus of wetenschappelijk district doet het beter naast een bergketen. Daar komen de Wonders nog bij. Ook die bouw je op een tegel en ook daar hangt een bonus aan vast die afhankelijk is van de gekozen tegel. Om het nog wat ingewikkelder te maken: ook de traditionele tegelbebouwing kan een bonus opleveren. Zo is het gunstig om twee boerderijen op aangrenzende tegels te plaatsen. Civ VI hangt dus meer dan ooit aan elkaar van bonussen.