Samengevat
Wie plezier beleefde aan CivIV of CivV zal dat ook beleven aan Gathering Storm. De milieukant van de game maakt hem lekker actueel en met Favor heb je een heerlijk nieuw wapen in handen. Los daarvan is er heel veel te verkennen, met nieuwe beschavingen, nieuwe Tech, nieuwe grondstoffen en nieuwe eenheden. Je zou het niet zeggen van een uitbreiding die draait om milieuvervuiling, maar Gathering Storm houdt CivVI lekker fris. Al is de prijs wellicht een obstakel.
Minpunten
Eindoordeel
Wie Firaxis een beetje kent, weet dat het een traditie in ere houdt. Elke Civilization krijgt minstens één, en meestal twee flinke uitbreidingen die het nodige aan de gameplay veranderen. Pas na die uitbreidingen vindt de game steeds zijn definitieve vorm. Dat moment is aanstaande voor Civilization VI, want over een paar dagen verschijnt Gathering Storm, de tweede en waarschijnlijk laatste uitbreiding voor de game uit 2016. Firaxis gaat zijn aandacht hierna vast op andere games richten. Na Gathering Storm is CivVI hoogstwaarschijnlijk af; hier moet je het voortaan mee doen.
De vraag is uiteraard of de game leuker wordt door Gathering Storm. Dat lijkt in eerste instantie niet zo, want de uitbreiding stelt je geduld op de proef. Bereid je maar voor op de nodige tegenslag, waarbij het even duurt voordat je er invloed op kunt uitoefenen. Die tegenslag is al af te leiden uit de titel. Het stormt voortaan in CivVI, en dat is ook niet het enige natuurgeweld dat losbarst in de wereld. Naast tornado's kun je met droogte, een overstroming of een vulkaanuitbarsting te maken krijgen. Dat geldt niet alleen voor jou, want gelukkig kan de ellende ook bij je buren uitbreken. Als het natuurgeweld in of vlakbij jouw gebied losbarst, krijg je het te zien in een animatie die lijkt op die van het bouwen van een Wonder. Als de ellende wat verder weg gebeurt, merk je er niets van.
Schade is gemakkelijk te herstellen
Het effect van de natuurrampen is gering. Er worden steeds maar weinig tegels getroffen. Vaak is het er maar een, soms zijn het er twee of drie. Een ramp beschadigt de bebouwing van de tegel en je verliest de eenheden die je er had gepositioneerd. Dat is natuurlijk vervelend, maar de schade is snel te herstellen, de bebouwing is meestal in een paar beurten weer gerepareerd. Het verlies van eenheden weegt zwaarder, al is de kans dat er toevallig een eenheid op een getroffen tegel staat erg klein. De impact van de natuurrampen is daarmee te vergelijken met die van de nog steeds aanwezige Barbarians die af en toe in je buurt opduiken.