Door Paul Hulsebosch

Redacteur

Meer Civilization VI

Uitbreiding Rise & Fall en iOS-versie

Civilization VI op iOS

Vlak voor Kerstmis viel hij ineens uit de lucht, de aankondiging dat Civilization VI ook voor iOS verschijnt. De game was na de aankondiging zelfs direct beschikbaar. Niet voor alle iOS-apparaten, want de game is volgens de makers enkel geschikt voor de iPad Pro's, de iPad uit 2017 en de iPad Air 2. Het is lichtelijk teleurstellend dat de game niet op andere iOS-apparaten draait, hoe logisch dat ook is.

Ontwikkelaar Aspyr is erin geslaagd om de volledige game over te zetten van Windows naar iOS, en heeft daar slechts een paar kleine concessies voor hoeven doen. De game ziet er uiteraard niet zo goed uit als op een pc, maar de gameplay is volledig intact gebleven. De berekeningen die daaraan ten grondslag liggen, zullen dus door de iPad moeten worden uitgevoerd. Die heeft daar een zware dobber aan, zo blijkt vooral uit de impact die de game heeft op de batterijduur van de tablet. Aspyr heeft in de interface van de game dan ook een prominente plaats ingeruimd voor een batterij-indicator en een klok. Je kunt daardoor continu zien hoelang je hebt gespeeld en hoe vol je batterij nog is. Op onze iPad Air 2 konden we slechts een uur of twee onafgebroken spelen. Op nieuwere modellen lijkt het mogelijk om de game tot twee keer zo lang te spelen, voordat de batterij is uitgeput.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

De iOS-versie van Civilization.

Concessies

Een van de concessies die Aspyr heeft moeten doen, is dat de game niet in multiplayer speelbaar is. Althans, niet via internet. Via een lan of via de aloude hotseat is het wel mogelijk om tegen anderen te spelen. Verder zijn er vooral grafische concessies gedaan. Eenheden zijn niet zo gedetailleerd en hebben net als de gebouwen minder grafische verschijningsvormen door de game heen. Verder is de strategic view geschrapt, wat voor lang niet alle spelers een gemis zal vormen. Tot slot hebben de leiders van de verschillende beschavingen nu een statische afbeelding, terwijl hij op pc bewegend was. Bij alle overige aspecten is de iOS-game echter gelijk aan de pc-versie.

De opzet van de game is hetzelfde als die van de versie die nog geen anderhalf jaar geleden voor Windows verscheen. Je krijgt er zelfs de pre-order bonus bij, de Azteekse beschaving. De beschavingen die sindsdien als dlc verschenen, zitten echter niet in de iOS-versie. Of ze alsnog als dlc voor iOS verschijnen, is niet duidelijk. Verder kun je in de iOS-versie tien savegames opslaan, wat ruim genoeg moet zijn, ook als je op een hogere moeilijkheid speelt en af en toe terug wilt grijpen.

Uiteraard heeft Aspyr de interface aan moeten passen. Het menu is naar verhouding een stuk groter geworden, en hier en daar zijn wat kleine elementen verplaatst. De grotere menu-onderdelen zijn nodig omdat de game met de vingers moet kunnen worden bediend, op een scherm van nog geen 10 inch diagonaal. Dat lukt wonderwel. De game draait soepel en reageert goed op vingerbewegingen. Aspyr heeft zich zo veel mogelijk aan bestaande conventies gehouden, wat wil zeggen dat je de kaart kunt slepen door je vinger over het scherm te bewegen, en kunt inzoomen met een pinch. Verder is het vooral handig dat alle uitleg die voorhanden is bij de vele keuzes die je hebt, nu is op te roepen door je vinger op het betreffende menu-onderdeel te houden. Wil je weten wat een eenheid, gebouw, Civic of Technology doet? Gewoon even je vinger erop houden en je krijgt de info die je zoekt. Mocht dat niet genoeg zijn, dan is ook de complete Civilopedia uit de pc-versie overgenomen.

Het aansturen van eenheden gaat op dezelfde manier: je verplaatst ze door ze te verslepen naar de tegel waar je ze naartoe wilt sturen. Bij aanvallen doe je dat ook zo, al is dit het enige onderdeel van de game waarbij de besturing enige moeite kost. Het selecteren van de eenheid gaat niet altijd soepel, en dat geldt nog in sterkere mate voor de volgende stap, het selecteren van het doelwit. Het helpt daarbij wel om flink in te zoomen. Hinderlijker is het als een stad wordt aangevallen en je wilt wisselen tussen de stad en de eenheid die je er ter verdediging hebt geposteerd. Het kostte ons met enige regelmaat een aantal pogingen om de aanval uitgevoerd te krijgen. Gelukkig is Civ turn-based en heb je alle tijd. Veel ergernis wekt het daardoor niet op.

Overigens valt op dat Aspyr bij het porten van de game voornamelijk rekening heeft gehouden met de 9,7 inch grote iPad, en niet met de Pro's. De resolutie is 1440p in plaats van de 2732 bij 2048 pixels van het 12,9 inch grote Pro-scherm. Wie daarop speelt, zal duidelijker zien dat de game aan grafische pracht heeft ingeboet.

Los daarvan is het knap hoe soepel de game draait. Toegegeven, naarmate een potje vordert heeft de iPad steeds meer tijd nodig om de beurten van de andere beschavingen door te rekenen. Daar heeft de pc-versie echter ook last van, en de iOS-versie doet het op dat punt niet slechter dan de Windows-versie. Het is vooral indrukwekkend om te zien dat Aspyr erin is geslaagd om de hele game over te zetten en hem zo goed te laten werken onder iOS. Een turn-based game als Civilization leent zich uitstekend voor een mobiel apparaat zoals een iPad, voor wat beurten in dagelijkse ritjes in de trein of wat meer beurten tijdens een langere reis met het vliegtuig, al is in het laatste geval een flinke powerbank geen overbodige luxe. De mobiele versie van Civilization VI is in dat opzicht dus een regelrechte aanrader.

Knuppel in het hoenderhok

Toch is er een complicerende factor. Uitgever 2K Games gooit met deze iPad-versie een flinke knuppel in het hoenderhok. De uitgever vraagt 60 euro voor de game, evenveel als hij op Steam voor de Windows-versie vraagt. De Windows-versie is via wat schimmige key-verkopers beduidend goedkoper te krijgen, maar via Steam vraagt 2K Games - ook ruim een jaar na release - nog steeds de volle mep, en de uitgever hanteert voor de iOS-versie dus dezelfde prijs. Overigens is er een demo te downloaden waarin je welgeteld 60 beurten kunt spelen. Dat is erg weinig om een goede indruk te krijgen, maar je kunt in ieder geval zien of de gameplay, bediening en menu's je bevallen.

De prijs die 2K Games rekent zal voor veel liefhebbers van het genre een struikelblok vormen, vooral omdat hij flink hoger is dan wat voor mobiele games gebruikelijk is. Een prijs van 10 euro is al heel wat en zelfs wat uitgebreidere games kosten zelden meer dan 20 euro. Dan is 60 euro een flink bedrag. 2K Games redeneert uiteraard anders. Als de versie voor Windows nog steeds 60 euro kost, is het niet vreemd om hetzelfde voor de iOS-versie te vragen. Sterker nog, het zou wellicht wat vreemd zijn als die versie ineens goedkoper is, want beide versies zijn immers vrijwel gelijk.

Toch zijn er ook andere overwegingen te maken. Microsoft is de laatste tijd zo genereus om de games die het zelf uitgeeft 'cross-platform' te maken. Dat niet alleen, met Play Anywhere hoef je een game maar één keer aan te schaffen waarna je hem zowel onder Windows als op een Xbox One kunt spelen. 2K Games heeft duidelijk niet voor zoiets als Play Anywhere gekozen. Cross-platform was echter van grote meerwaarde geweest en had de aanschafprijs een stuk draaglijker gemaakt. Hoe tof zou het zijn als je de savegame van de iOS-versie op je pc verder kunt spelen, zodra je thuis bent? Maar ook zonder die optie is het heerlijk om je te verliezen in een potje Civ VI, ook op iOS.

Samengevat

Ontwikkelaar Aspyr heeft Civilization VI vertaald naar iOS en is daarin zeer goed geslaagd. De volledige game is speelbaar. Alle gameplay is behouden, en dat is knap. Uiteraard zijn alle menu's een stuk groter, zodat ze met de vingers op het scherm van een iPad kunnen worden bediend. Dat werkt goed. Grafisch is het allemaal wat minder, al valt dat op een 9,7-inch scherm niet al te zeer op. Het is vooral knap dat de game lekker soepel draait. De prijs zal voor velen echter een obstakel vormen, want uitgever 2K Games vraagt 60 euro voor de game. Dat is evenveel als wat de versie voor Windows kost, waarmee de prijs volgens 2K Games gerechtvaardigd is.

Lees meer

Civilization VI verschijnt op de iPad Nieuws van 21 december 2017
Steden bouwen in Civilization VI Video van 21 juni 2016

Reacties (96)

Wijzig sortering
Voor iedereen die Civiele VI nog niet heeft, hij maakt deze maand (januari) deel uit van Humble monthly en is daardoor voor $12 te krijgen:

https://www.humblebundle.com/monthly
En nog eens 10% extra korting wanneer je voor het eerst een Monthly bundle afsluit. Heb geen PC die de game trekt, maar die zit wel in de planning. Kortom, game maar alvast aangeschaft. Na wissellen, paypal etc 9 euro in totaal. Geen verkeerde deal :)
Heb m via die route vorige week aangeschaft, meteen weer uren in verdronken :)
Eerlijk gezegd draait de game prima op een Pentium G4560 twv 60 euro icm met een midrange videokaart van pak hem beet 5 jaar geleden. Aan de laptop kant kun je rekenen op 30 fps medium 1920x1080 op een MX150.
Alleen op een Macbook Air danwel een HTPC zonder GPU of toetsenbord+muis wordt alleen alsnog wat lastig :+
De vorige Civ V heb ik op mijn Surface Pro 2 gespeeld (i5 4300U - 2.4? Ghz, 8 GB ram, IGP) en dat ging op 30 fps 720p. Weet niet hoe oud je MacBook Air is maar wie weet valt het allemaal wel mee.
2015, niet zo heel oud dus. Ik zal hem gewoon eens testen en kijken wat er in de praktijk uitkom. Low graphics ben ik tevreden mee bij een spel als deze.

Edit: Hmm, volgens deze video zou Civ V geen probleem moeten zijn. Blijk ik net IV en VI in mn library te hebben maar geen V -_-

V GOTY ook maar aangeschaft. Lees dat veel civ spelers die als voorkeur hebben. Ben benieuwd hoe hij draait :)

Edit 2: Civ V draait soepel :) MacBook begint wel te blazen als een gek, dat worden geen lange sessies. Ach, is maar tijdelijk. Wel flink wennen wanneer je alleen Civilization Revolution hebt gespeeld. Tactiek totaal anders. Ben benieuwd hoeveel potjes ik nodig ga hebben voordat ik alles een beetje door heb :+

[Reactie gewijzigd door NightFox89 op 31 januari 2018 00:48]

Is de humblebundle deal ook te spelen op een macbook pro? of is die alleen voor windows?
Yes kan ook via steam, alleen loopt die versie achter op Windows. Dus Cross platform multiplayer zit er niet in.
Thanks voor de tip :-)
Probleem is dat je niet alle DLCs meteen erbij hebt. Die kun je het beste op een gegeven moment via een bundle kopen wanneer het spel "af" is en men de volgende versie ontwikkelt. Dan zijn ook meteen de scherpe kantjes van de game eraf waardoor je bugloos en fair kunt spelen.
Ik denk $24, want de kleine lettertjes zeggen dat als je het abonnement stopt, minder dan 7 dagen voor de nieuwe release (hier 2 feb.), je de volgende maand gewoon ook er in hangt.

edit:
You can cancel your membership at any time, but you’ll need to cancel at least a week before new content unlocks to avoid being automatically charged for the next month.
Dat zette mij op het verkeerde been. Ze spreken zichzelf op diverse plekken ogenschijnlijk tegen.
Maar, goed om te weten dat het dus wel mogelijk is om alleen die ene maand te betalen.

[Reactie gewijzigd door Crahsystor op 31 januari 2018 14:26]

Tenzij je een eenmalige maand aan schaft (wat ik regelmatig doe)
Als je de kleine lettertjes iets verder doorleest lees je
Q: I only want to be charged for 1 month, what should I do?

If you only want to purchase the current monthly, then you may cancel the plan right after your payment has processed for the month-to-month plan. Cancelling just prevents you from being billed on the next automatic pay date.
Kortom, het blijft bij de 9 euro die ik heb betaald.
€10,- betaald. bedankt voor de tip!
Op 10 en 12" ipads zijn de graphics wat fuzzy, omdat deze op de 9" ipad resolutie getekend worden en dan upscaled. Op
https://twitter.com/strou...status/943961794955153411
kan je lezen hoe je de resolutie van de game kan aanpassen naar 10/12". Kost natuurlijk wel nog meer power van je ipad, maar ziet er knap uit.
Heb hem deze maand bij de Humble Monthly gekregen, eerst nog CIV5 vol aan het uitspelen. Wel leuk om te zien dat ze goed naar de community luisteren en dit in de vorm van een uitbreiding releasen, zo is er voor ieder wat. :)
Anoniem: 501293
@Slavy29 januari 2018 08:13
Ik had wel even vraagje :)

Soms heb je van die dagen dat je even niet alles wilt lezen of een tekst niet doordringt maar ik kan bij Humble Monthly er niet uithalen of Civilization altijd van jou is als je je unsubscribed? Er staat wel dat je hem mag houden maar voor 12 euro heb je de volledige game en 2 dlc's??? Dat is echt weinig en bijna niet te geloven. Ik speel verder op consoles dus wil dan enkel Civilization :)
Het is niet zoals PSN Plus, dat je spellen krijgt en mag spelen, zolang je voor PSN Plus betaald. Monthly bundle houdt eigenlijk in dat je erg goed koop (voor 12 dollar dus) een hele bak spellen krijgt. Sterker nog, 12 dollar is de duurste variant, de meer maanden subscription je neemt (dus je neemt in 1 keer een Humble Monthly abo voor een half jaar of een jaar) de goedkoper het abonnement per jaar is.

De spellen zijn echt van jezelf, je krijgt Steam keys en die activeer je gewoon op Steam. Ik heb zelf het abonnement van 12 dollar, zodat ik elke maand kan opzeggen of pauzeren, wanneer ik wil. :)
Wat apart, zo had ik die Humble Bundle niet gezien. Wat is dan hun verdienmodel?
Ook als je na een paar maanden je abbo beëindigd, kun je gewoon doorspelen?

Ik bedoel, als iedereen die bundle koopt, en na een maandje weer opzegd, dan kost ze dat enorm veel aan keys toch?
Het is aan de ontwikkelaars/publishers om mee te doen aan de humble bundle. Dit zijn gewoon marketingacties waardoor het zo goedkoop wordt. Kleine bedrijven gebruiken het als een manier om bekendheid te krijgen en zo meer verkopen, wat goed is om nieuwe investeringspartners te vinden. Grote bedrijven gebruiken het als marketing. In het geval van Civ6 is de timing niet geheel ontoevallig vlak voor een release van een nieuwe uitbreiding die ~30E gaat kosten. Zo kunnen ze nog even wat extra mensen overhalen het spel toch te proberen en eventueel later die uitbreiding erbij te kopen.
Of, zoals nu, als marketing tool te gebruiken. je laat mensen het spel met de DLC's kopen vlak voor de eerste uitbreiding komt. Erg slim om het spel weer een lekkere boost te geven, want mensen die het wel al hadden gaan het weer met vrienden spelen die het nog niet hadden, waardoor deze uitbreiding toch weer wat aantrekkelijker lijkt.

Het era systeem klinkt wel erg als rubberbanding.
En vergeet niet dat een hoop potentiële klanten worden bereikt voor volgende games in een serie. Mensen die misschien een game zelf niet zouden kopen, maar toch een keer proberen omdat ze hem hebben gehad in een bundle. En ook al kopen velen misschien een vervolg of dlc niet dan krijgen ze toch een paar euro van duizenden klanten die normaal gesproken hun game nooit zouden kopen.
Anoniem: 501293
@Slavy29 januari 2018 08:21
Thank man! ik was even bang dat het idd zoals PSN Plus zou zijn. Komt er zo een slotje op als je in de zomer even niet speelt weet je wel. Dat is wel echt nice. Hij is bij Steam zelf 59,- en bij Nedgame 45,- dus 12 is echt super cheap.

Dan houd ik me aanbevolen om nog even aan te houden met subscriben :D

Thanks voor het snelle reageren en de heldere uitleg :)
12 dollar zelfs, dus ongeveer 10 euro ;)
Jep - je krijgt de rest van de bundle ook nog, maar je krijgt gewoon Steam keys.
Dat is echt bizar man, zo weinig met zo een waarde. Ik heb Civilization VI nog nooit gespeeld maar naar deze ben ik wel nieuwsgierig. Ik speel het op een iMac 5K dus hopelijk trekt ie het :) anders de resolutie wat lager zetten.
Ik kan je alvast vertellen, waarschijnlijk ga je terug willen naar Civ V.

VI heeft leuke nieuwe gimics, maar ik mis enorm veel - de multiplayer is een stuk beperkter en de AI is extreem dom (erger dan in V).
Er is een tijdje geleden een update geweest die de AI heeft verbeterd. Daarnaast zal de komende uitbreiding vast ook het één en ander verbeteren aan de AI.
Mee eens dat de AI in Civ VI slecht was en dat Civ V tot nu toe 'het betere spel' is. Maar je weet ook dat de grote uitbreidingen de Civ games vaak flink verbeteren. En verder heeft Civ VI ook een aantal pluspunten t.o.v. Civ V.

Er is misschien nog een uitbreiding voor nodig, maar Civ VI zal de komende jaren waarschijnlijk nog flink gaan opleven. Waarna Civ VII bij release vast weer een stapje terug zal zijn qua gameplay. Enz.
Daarnaast zal de komende uitbreiding vast ook het één en ander verbeteren aan de AI.
Dus het is okee als er voor een game waar ik al flink voor betaalt heb, de bug fixes zitten in een betaalde DLC a 25 EUR? Ik trap er in ieder geval niet nog een keer in. Civ. is dood voor mij.
Die bug fixes of AI verbeteringen zullen echt niet alleen in de DLC doorgevoerd worden, maar ook in de vanilla versie.
als je goed rondleest komt emt dezelfde tijd een patch die gratis is met die fixes.
daarnaast is als ene spel als civ het moeilijske om ai voor te maken.
De release van Civ6 is 1 jaar en 3 maanden geleden geweest. Komt er nu pas daadwerkelijk een zinnige patch? Na 1 keer spelen heb ik de boel maar uninstalled en uit m'n geheugen verbannen, ik had enorm spijt van het aanschaffen (zelfs met iets van een 33% discount), maar 1 potje duurt iets langern dan de max refund tijd op Steam :(
Meningen verschillen, gelukkig. Ik moest erg wennen tijdens het spelen van mijn eerste spelletje, maar inmiddels heb ik Civilization 5 verwijderd omdat ik Civilization 6 superieur vind.
Misschien toch eens opnieuw installeren en kijken of de dingen die je dwars zaten inmiddels zijn opgelost?
De ai is niet bepaald goed nee, mn eerste game op normale difficulty won ik ookal had ik een enorme achterstand met 3 steden. (nee ik ga de difficulty niet omhoog zetten want dat heeft niks met de AI te maken maar meer met hun bonussen).
Ik kijk er erg naar uit (voor Nederland en de polders!). Maar ik maak me wel zorgen om de AI. Die is al niet al te best, en al deze nieuwe features zullen het er niet beter op maken als ze verder niks aan de AI hebben gedaan. Wat me op dit moment het meest uit de game haalt zijn die zogenaamde oorlogsverklaringen, waarbij je pas 10 turns later 1 unit aan je grens ziet verschijnen, deze doodt en de AI vervolgens een stad weggeeft voor vrede. In het begin is dat grappig, maar na een tijdje merk je echt hoe dom de AI is.

En zo zijn er zoveel kleine irritante dingetjes met de AI. Vooral met civ is het belangrijk dat de single player ervaring goed is, omdat online spelen vrij lastig is vanwege de duur van een potje. Je moet maar net een groep mensen vinden die allemaal een paar uur kunnen spelen.

[Reactie gewijzigd door Atmosfeer op 29 januari 2018 07:18]

Ik speel al jarenlang duizenden uren Civilization IV Beyond the Sword coöp met een vriend. Na het zien van de previews en de screenshots van VI waren we erg gehyped en hebben het dan ook bij release aangeschaft. We hebben het 2 avonden gespeeld en zijn daarna gelijk terug gegaan naar IV. Het rijk opbouwen is leuk, en grafisch een hele vooruitgang, maar de AI is erg slecht. Bij IV viel dat minder op door de stacks of doom en dat bood uitdaging genoeg (we zijn vaak genoeg verslagen). In VI kun je met enkele archers hele legers tegenhouden of met een paar legereenheden een heel rijk overnemen. Ik lees nog regelmatig de forums na of de problemen zijn opgelost, en ik heb het enkele maanden geleden nog eens geprobeerd, maar het lijkt niet het geval. Ik lees alleen maar verhalen van dat de AI geen vliegtuigen bouwt (zo ver ben ik nooit gekomen van ergernis), de hele kaart vol zet met eenheden (1 unit per tile, nogmaals zelf niet gezien maar wel screenshots van anderen), AI die nauwelijks upgrade (al zou dit wel iets beter werken nu). De mechanics voor het opbouwen van je rijk zijn erg leuk, maar er zit helaas totaal geen uitdaging in.

Hoe kunnen ze wel een uitbreiding uitbrengen, maar niet de basis eerst fixen? Er zijn genoeg forum posts die de slechte AI bespreken dus Firaxis moet toch van deze problemen op de hoogte zijn?

Misschien dat over enkele jaren de mod-community e.e.a. krijgt gefixed. Tot dan spelen we Civ IV of Total War Warhammer (helaas geen simultaneous turns).

Een teleurgestelde fan.
in mijn laatste potje zag ik zeker wel china met vliegtuigen rondvleigen, maar de ai krigjt met de uitbreiding een grote update(los van de uitbreiding)

daarnaast is voor een spel als civ het erg moeilijk ai te maken, civ 4 had wel de beste ai van alle maar civ4 was dan ook qua mechanics wel makkelijker (bijv. gene districts met bonusses depending waar je het plaatst)
De ontwikkelaars hebben er zelf voor gekozen het spel ingewikkelder te maken. Als ze de AI er dan niet mee om kunnen laten gaan dan is dat volgens mij een verkeerde keuze geweest. Verreweg de meeste mensen zullen het immers tegen de AI spelen.

Ik zal het na de update nog een kans geven.
Ai is in alle civ games waardeloos, dat maakt het echt veel minder leuk om op hogere niveaus te spelen wannneer je het spel onder knie hebt vind ik.

De ai cheat dan wel en krijgt daardoor in het begin meestal een voorsprong, maar speelt voor de rest zo onnozel dat je uiteindelijk toch wel wint. Heel jammer.
Ook via de humble bundle binnen gekregen. Kom alleen niet verder dan de continue knop na het introfilmpje. Beetje jammer...

Ot: leuk dat er een stukje NL in zit,aar €60 voor een ios game is misschien wel weer een beetje veel. Moet zelf misschien nog wennen aan 't concept dat telefoon/tablet games net zo duur zouden moeten kosten als pc gsmes. Weet niet of dat nu echt een goede / gerechtvaardigbare ontwikkeling is op dit moment (kijkend naar wat telefoons en tablets kunnen in vergelijking met pc's)
Wat de prijs betreft;
De iOS game heeft, qua gameplay, geen verschil met de Windows versie. Waarom zou hij dan goedkoper moeten zijn?

Je opmerkinge over wat telefoons en tablets kunnen in vergelijking met PCs kan ik niet plaatsen. Er is niet heel veel verschil meer tussen die twee. Een eenvoudige PC is langzamer dan een goede telefoon of tablet, ook in grafische weergave. En nee, de iOS versie heeft niet alle grafische toeters en bellen maar is dat waar je dit spel voor wilt spelen? Lijkt me niet.
Tja enerzijds heb je gelijk: gelijke games gelijke prijs.

Anderzijds zijn er op de pc zoveel winkels die civ vi voor veel minder dan 60 euro aanbieden dat de vergelijking een beetje mank gaat.

Op iOS heb je maar één winkel.
Anderzijds zijn er op de pc zoveel winkels die civ vi voor veel minder dan 60 euro aanbieden dat de vergelijking een beetje mank gaat.

Op iOS heb je maar één winkel.
Daar heb je absoluut een punt. En daar zit wel de makke van zowel iOS als van Androïd; er is geen concurrentie mogelijk en dus betaal je de hoofdprijs.
Aan de andere kant; de release van Civ6 ging gepaard met een kortings actie. Ik verwacht dat die er nog wel vaker zullen zijn.

Mischien wordt het tijd dat ook de Appstore en GooglePlay gebruik gaan maken van codes zodat je buiten de store om kunt kopen... wellicht dat dat zou helpen.
Zeker nu je CIV 6 voor €12 kunt krijgen in de Humble Monthly Bundle (en dat is inclusief nog veel meer andere games). Maarja, ze zullen wel een marktonderzoek gedaan hebben waaruit bleek dat er genoeg mensen zijn die het nog een keer kopen op iOS voor die prijs.
Deze hele discussie, vanuit jouw standpunt, heb ik ook gevoerd toen Civ aangekondigd werd op de iOS. Echter, nu ik zie dat er zowel geen multiplayer en geen strategic view in zit, vind ik niet dat het de gelijke prijs kan hebben als Civ VI op Windows.
Als je de game nog niet in bezit hebt zou naar m.i. de prijs gelijk moeten zijn (mits beide versies gelijk zijn).

Wat ik juist als eigenaar van een pc versie jammer vind is dat je, als je Civ6 mobiel wilt hebben, wederom de volle mep neer moet leggen. Het zou mooi zijn als er een verificatieproces zou zijn waar te controleren is of je Civ6 al op een platform hebt. Is dit het geval, dan betaald je een gereduceerde prijs (€10-20 o.i.d.) voor de port kosten. Heb je dit niet, dan betaal je de volle mep. Ik denk dat er op de manier veel meer mensen geneigd zijn om het spel voor een tweede keer te kopen op een mobiel platform.
" Het is alleen wat vreemd om Wilhelmina aan het hoofd te zien staan van een paar Warriors met knuppels."

Dat was niet vreemd bij Curtin, Roosevelt, Victoria, Catherine DM, Gandhi, etc?
En het was ook niet vreemd om Pericles, Gorgo, Gilgamesh, Montezuma, Cleopatra, etc., met vliegtuigen, moderne infanterie, en dergelijke te zien?
Beetje rare opmerking.
Civ is altijd een serie van Alternate history geweest, en deze opmerkingen in reviews slaan nergens op. Als je dat vreemd vindt, waarom dan niet dat je in 1830 een space shuttle lanceert met de Azteken terwijl je buren bent van Egypte die oorlog heeft met Australië?
Je hoeft er geeneens voorbeelden uit Civ bij te halen. :P (Hoewel het 100% waar is. Bismarck bv. is ook maar van enkele decennia eerder.) Mijn opmerking beperkt zich tot de tekst zelf: Willem van Oranje met knuppels slaat wel aan?!
Haha inderdaad! Goed gezien : )
Dat denk ik ook iedere keer wanneer ghandi me weer de oorlog verklaart en zijn leger verplaatst :+
Is het eigenlijk mogelijk om hieraan te beginnen als je nog nooit iets uit de Civ reeks gespeeld hebt?
Of ga ik tussen de bomen het bos niet meer zien dan.
Kan makkelijk. Enige dat je moet doen is even de tutoral volgen.
Je word niet meteen in het diepe gegooid, hoewel je zeker wel een paar potjes nodig hebt om het te leren. Eigenlijk begin je met een enkele settler (om een stad te kunnen bouwen) en een warrior, je hoeft dus niet meteen een groot rijk te beheren.

Momenteel kan je Civilization VI voor $12 krijgen bij Humble Monthly, dus dan zou ik daarmee beginnen.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 30 januari 2018 21:28]

Weet iemand hoe het zit met die season pass? Komen daar alle losse characters bij die je kan kopen en campaigns?

Ik zie nu op steam dat er helemaal geen season pass voor is, toch kan ik mij heugen dat die er was bij release...

[Reactie gewijzigd door So!eX op 29 januari 2018 12:29]

je had de deluxe editie, die gaf alle dlcs, niet de expansion! dus rise en fall zit r niet bij, maar wel de kleine landne dlc's die er al waren
Aaah dank je. Kan je je oude versie nog upgraden naar die deluxe?
volgens mij niet, maar weet het niet zeker. de losse dlc's komen weleens op pleken in de aanbieding, ik zou de civ reddit in de gaten houden, zo vond ik australia een maand of 2 terug voor 1 euro
Thanks for the tip! Ga ik doen.
Vanwege de humblebundle zijn AUS en Indonesië nu ook voor 25% van de nieuwprijs te krijgen.
klein foutje:

In elke nieuwe Era kun je namelijk een aantal Dedications kiezen. Je krijgt er steeds vier voorgeschoteld, waarvan je er drie kunt kiezen als je een Golden Age bereikt en eentje als je in een Dark Age wordt gestort.

- Je mag alleen 3 kiezen als je van een Dark age naar een Golden Age gaat.
En dat heeft ook een naam, maar daar kom ik nu niet op :/
Volgens mij bedoel je een Heroic Age.
correct

Dus normaal gesproken in een Golden Age mag je maar 1 Dedications kiezen
En in een Heroic Age. (van dark naar Golden) mag je 3 kiezen :)

[Reactie gewijzigd door Gappel op 29 januari 2018 10:29]

Als Civ-speler dan de eerste dag (kan me nog herinneren op stage op een oude XT Civ 1 uren gespeeld) was ik een beetje teleurgesteld in Civ 6. Het speelt gewoon niet zo goed als deel 5 en dat ligt niet aan balans of bugs (waar Civ5 bij launch veel last van had).

Dat gezegd hebbende speel ik graag onderweg op mijn iPad een spelletje en tablet spellen zijn simpelweg niet goed genoeg. Toen Civ6 op de iPad uit kwam heb ik hem meteen gedownload en 60 turns is meer dan genoeg om te zien dat dit een heel ander niveau is dan alle andere tablet spellen. Dit is een compleet, volwassen spel! Het is dan ook zinloos het te vergelijken met alle €10 iPad spelletjes. Het is simpelweg een complaat andere wereld. En dus heb ik gebruik gemaakt van de launch-actie om hem voor €30 te kopen. En het spel is de €60 gewoon waard.

Nee, het spel is nogsteeds niet zo goed als Civ5 of zelfs 2, 3 en 4. Maar in vergelijking met de rest van de iOS markt is dit de absolute top.

Na het debacle met XCom ("Oh, game breaking bug in het laatste scenario? Hebben we opgelost! Je hoeft alleen maar deel 2 te kopen") is mijn vertrouwen in 2K gekeldert. Maar Aspyr heeft geniaal werk geleverd.
civ 5 met uitbredingen is meer geheel dan een base game civ6. dit wa sook toen 5 uitkwam tegenover 4, pas bij de 2de uitbreiding van civ5 was het echt volwaardig. civ6 is meer volwaardig dan civ5 base game was. maarja het mist wat nogsteeds, hopen dat uitbreiding 1 genoeg is:)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.




Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee