Vlak voor Kerstmis viel hij ineens uit de lucht, de aankondiging dat Civilization VI ook voor iOS verschijnt. De game was na de aankondiging zelfs direct beschikbaar. Niet voor alle iOS-apparaten, want de game is volgens de makers enkel geschikt voor de iPad Pro's, de iPad uit 2017 en de iPad Air 2. Het is lichtelijk teleurstellend dat de game niet op andere iOS-apparaten draait, hoe logisch dat ook is.
Ontwikkelaar Aspyr is erin geslaagd om de volledige game over te zetten van Windows naar iOS, en heeft daar slechts een paar kleine concessies voor hoeven doen. De game ziet er uiteraard niet zo goed uit als op een pc, maar de gameplay is volledig intact gebleven. De berekeningen die daaraan ten grondslag liggen, zullen dus door de iPad moeten worden uitgevoerd. Die heeft daar een zware dobber aan, zo blijkt vooral uit de impact die de game heeft op de batterijduur van de tablet. Aspyr heeft in de interface van de game dan ook een prominente plaats ingeruimd voor een batterij-indicator en een klok. Je kunt daardoor continu zien hoelang je hebt gespeeld en hoe vol je batterij nog is. Op onze iPad Air 2 konden we slechts een uur of twee onafgebroken spelen. Op nieuwere modellen lijkt het mogelijk om de game tot twee keer zo lang te spelen, voordat de batterij is uitgeput.
Concessies
Een van de concessies die Aspyr heeft moeten doen, is dat de game niet in multiplayer speelbaar is. Althans, niet via internet. Via een lan of via de aloude hotseat is het wel mogelijk om tegen anderen te spelen. Verder zijn er vooral grafische concessies gedaan. Eenheden zijn niet zo gedetailleerd en hebben net als de gebouwen minder grafische verschijningsvormen door de game heen. Verder is de strategic view geschrapt, wat voor lang niet alle spelers een gemis zal vormen. Tot slot hebben de leiders van de verschillende beschavingen nu een statische afbeelding, terwijl hij op pc bewegend was. Bij alle overige aspecten is de iOS-game echter gelijk aan de pc-versie.
De opzet van de game is hetzelfde als die van de versie die nog geen anderhalf jaar geleden voor Windows verscheen. Je krijgt er zelfs de pre-order bonus bij, de Azteekse beschaving. De beschavingen die sindsdien als dlc verschenen, zitten echter niet in de iOS-versie. Of ze alsnog als dlc voor iOS verschijnen, is niet duidelijk. Verder kun je in de iOS-versie tien savegames opslaan, wat ruim genoeg moet zijn, ook als je op een hogere moeilijkheid speelt en af en toe terug wilt grijpen.
Uiteraard heeft Aspyr de interface aan moeten passen. Het menu is naar verhouding een stuk groter geworden, en hier en daar zijn wat kleine elementen verplaatst. De grotere menu-onderdelen zijn nodig omdat de game met de vingers moet kunnen worden bediend, op een scherm van nog geen 10 inch diagonaal. Dat lukt wonderwel. De game draait soepel en reageert goed op vingerbewegingen. Aspyr heeft zich zo veel mogelijk aan bestaande conventies gehouden, wat wil zeggen dat je de kaart kunt slepen door je vinger over het scherm te bewegen, en kunt inzoomen met een pinch. Verder is het vooral handig dat alle uitleg die voorhanden is bij de vele keuzes die je hebt, nu is op te roepen door je vinger op het betreffende menu-onderdeel te houden. Wil je weten wat een eenheid, gebouw, Civic of Technology doet? Gewoon even je vinger erop houden en je krijgt de info die je zoekt. Mocht dat niet genoeg zijn, dan is ook de complete Civilopedia uit de pc-versie overgenomen.
Het aansturen van eenheden gaat op dezelfde manier: je verplaatst ze door ze te verslepen naar de tegel waar je ze naartoe wilt sturen. Bij aanvallen doe je dat ook zo, al is dit het enige onderdeel van de game waarbij de besturing enige moeite kost. Het selecteren van de eenheid gaat niet altijd soepel, en dat geldt nog in sterkere mate voor de volgende stap, het selecteren van het doelwit. Het helpt daarbij wel om flink in te zoomen. Hinderlijker is het als een stad wordt aangevallen en je wilt wisselen tussen de stad en de eenheid die je er ter verdediging hebt geposteerd. Het kostte ons met enige regelmaat een aantal pogingen om de aanval uitgevoerd te krijgen. Gelukkig is Civ turn-based en heb je alle tijd. Veel ergernis wekt het daardoor niet op.
Overigens valt op dat Aspyr bij het porten van de game voornamelijk rekening heeft gehouden met de 9,7 inch grote iPad, en niet met de Pro's. De resolutie is 1440p in plaats van de 2732 bij 2048 pixels van het 12,9 inch grote Pro-scherm. Wie daarop speelt, zal duidelijker zien dat de game aan grafische pracht heeft ingeboet.
Los daarvan is het knap hoe soepel de game draait. Toegegeven, naarmate een potje vordert heeft de iPad steeds meer tijd nodig om de beurten van de andere beschavingen door te rekenen. Daar heeft de pc-versie echter ook last van, en de iOS-versie doet het op dat punt niet slechter dan de Windows-versie. Het is vooral indrukwekkend om te zien dat Aspyr erin is geslaagd om de hele game over te zetten en hem zo goed te laten werken onder iOS. Een turn-based game als Civilization leent zich uitstekend voor een mobiel apparaat zoals een iPad, voor wat beurten in dagelijkse ritjes in de trein of wat meer beurten tijdens een langere reis met het vliegtuig, al is in het laatste geval een flinke powerbank geen overbodige luxe. De mobiele versie van Civilization VI is in dat opzicht dus een regelrechte aanrader.
Knuppel in het hoenderhok
Toch is er een complicerende factor. Uitgever 2K Games gooit met deze iPad-versie een flinke knuppel in het hoenderhok. De uitgever vraagt 60 euro voor de game, evenveel als hij op Steam voor de Windows-versie vraagt. De Windows-versie is via wat schimmige key-verkopers beduidend goedkoper te krijgen, maar via Steam vraagt 2K Games - ook ruim een jaar na release - nog steeds de volle mep, en de uitgever hanteert voor de iOS-versie dus dezelfde prijs. Overigens is er een demo te downloaden waarin je welgeteld 60 beurten kunt spelen. Dat is erg weinig om een goede indruk te krijgen, maar je kunt in ieder geval zien of de gameplay, bediening en menu's je bevallen.
De prijs die 2K Games rekent zal voor veel liefhebbers van het genre een struikelblok vormen, vooral omdat hij flink hoger is dan wat voor mobiele games gebruikelijk is. Een prijs van 10 euro is al heel wat en zelfs wat uitgebreidere games kosten zelden meer dan 20 euro. Dan is 60 euro een flink bedrag. 2K Games redeneert uiteraard anders. Als de versie voor Windows nog steeds 60 euro kost, is het niet vreemd om hetzelfde voor de iOS-versie te vragen. Sterker nog, het zou wellicht wat vreemd zijn als die versie ineens goedkoper is, want beide versies zijn immers vrijwel gelijk.
Toch zijn er ook andere overwegingen te maken. Microsoft is de laatste tijd zo genereus om de games die het zelf uitgeeft 'cross-platform' te maken. Dat niet alleen, met Play Anywhere hoef je een game maar één keer aan te schaffen waarna je hem zowel onder Windows als op een Xbox One kunt spelen. 2K Games heeft duidelijk niet voor zoiets als Play Anywhere gekozen. Cross-platform was echter van grote meerwaarde geweest en had de aanschafprijs een stuk draaglijker gemaakt. Hoe tof zou het zijn als je de savegame van de iOS-versie op je pc verder kunt spelen, zodra je thuis bent? Maar ook zonder die optie is het heerlijk om je te verliezen in een potje Civ VI, ook op iOS.
Samengevat
Ontwikkelaar Aspyr heeft Civilization VI vertaald naar iOS en is daarin zeer goed geslaagd. De volledige game is speelbaar. Alle gameplay is behouden, en dat is knap. Uiteraard zijn alle menu's een stuk groter, zodat ze met de vingers op het scherm van een iPad kunnen worden bediend. Dat werkt goed. Grafisch is het allemaal wat minder, al valt dat op een 9,7-inch scherm niet al te zeer op. Het is vooral knap dat de game lekker soepel draait. De prijs zal voor velen echter een obstakel vormen, want uitgever 2K Games vraagt 60 euro voor de game. Dat is evenveel als wat de versie voor Windows kost, waarmee de prijs volgens 2K Games gerechtvaardigd is.
Pluspunten
Minpunten
Eindoordeel
:strip_exif()/i/2001778955.jpeg?f=imagearticlefull)