Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Redactie Tweakers

Desktop Best Buy Guide

Juli 2016

Mainstream-gamesysteem

Het mainstream-gamesysteem is een allround systeem waarmee de gemiddelde gamer in staat is om goed te gamen op een standaardresolutie van 1080p. Het systeem heeft ook tal van uitbreidingsmogelijkheden. De totaalprijs van dit systeem ligt in de regel rond de 900 of 1000 euro, maar door de lage prijs van de nieuwe AMD RX 480-videokaart kan de totaalprijs onder de 800 euro duiken.

Bij de vorige editie van de Best Buy Guide gaven we al aan dat de markt van processors en videokaarten in de laatste maanden min of meer stilstond wat nieuwe producten betreft. Intussen is daarin verandering gekomen door de komst van de nieuwe generatie gpu’s. Nvidia heeft de GTX 1070 en GTX 1080 Pascal-videokaarten geïntroduceerd en AMD introduceerde eergisteren de RX 480, de eerste videokaart met Polaris-gpu. Lees ook de Tweakers AMD RX 480-review.

Nvidia weet te imponeren met de zeer hoge prestaties, en het lage energiegebruik van de GTX 1070 en GTX 1080. Het bedient hiermee het topsegment, met prijzen van boven de 400 euro. AMD positioneert de RX 480 in het middensegment, met een prijs van 200 tot 300 euro. Ook van deze videokaart zijn de eerste reviews overwegend positief, vooral door de goede prijs-prestatieverhouding.

Desondanks is de huidige stand van zaken dat de Nvidia GTX 1070 en de 1080 nog niet goed of slechts tegen hoge prijzen verkrijgbaar zijn. Ook de AMD RX 480 is nu alleen nog als referentiemodel met standaardkoeler verkrijgbaar, en ook van deze videokaart moeten de beschikbaarheid en prijzen beter worden. Kortom, het huidige aankoopadvies is om vooral de ontwikkelingen rondom deze nieuwe kaarten in de komende weken in de gaten te houden.

Het basisplatform van het mainstreamsysteem blijft hiermee nog wel intact en is hetzelfde als bij de vorige BBG, namelijk een Intel i5-quadcoreprocessor, gecombineerd met een B150-moederbord en acht gigabyte werkgeheugen.

Basisonderdelen

ProcessorsIntel Core i5-6400 Boxed

We bouwen het basisplatform van het mainstream-systeem op rondom Intel Core i5-6400. Dat is een instapmodel-i5-processor met vier kernen die al tijden favoriet is in onze adviezen, vanwege de goede prestaties, het lage energiegebruik en de goede prijs. Duurdere processors weten gewoonlijk geen aanzienlijk betere prestaties te leveren als het aankomt op gaming; de videokaart is dan belangrijker.

Mocht je toch geïnteresseerd zijn in een upgrade en ook in het overklokken van een processor, dan is de i5 6600K een goede keuze. Deze speciale K-versie-processor heeft een vrij instelbare multiplier, waardoor je gemakkelijk de frequentie omhoog kunt schroeven. Vergeet dan niet dat je ook extra moet investeren om dit mogelijk te maken; een moederbord met een Z170-chipset en een degelijke stroomvoorziening zijn dan nodig. Ook is een betere processorkoeler dan aangeraden, zoals de Cooler Master Hyper 212 Evo.

De nieuwe generatie AMD-processors, met codenaam Zen, wordt pas aan het einde van dit jaar verwacht en brengt AMD waarschijnlijk weer in een concurrerende positie. Tot die tijd heeft Intel nog vrij spel en de voorkeur ligt bij de processors in deze klasse.

Score: 4(4 reviews)
MoederbordenGigabyte GA-B150-HD3P
Gigabyte GA-B150-HD3Pvanaf Onbekend

De Gigabyte GA-B150-HD3P is van alle gebruikelijke functies voorzien, zoals pci-e 3.0, usb 3.1, sata-600 en een Intel gigabit-ethernet-netwerkchip. Omdat de processor niet overklokbaar is, voldoet een goedkoper moederbord met B150-chipset.

De Asus Z170 Pro Gaming is een goede optie als je wil overklokken met een i5 6600K-processor. Dit moederbord heeft een Z170-chipset en genoeg stroomvoorzieningscapaciteit om een deftige overklok uit te voeren.

Score: 4(9 reviews)
Geheugen internCrucial CT2K4G4DFS8213

We kiezen twee basisgeheugenmodules van Crucial, met een totale capaciteit van 8GB en een kloksnelheid van 2,1GHz. 8GB is voor de meeste gamers voldoende, maar een 16GB-kit is uiteraard ook mogelijk.

Score: 4.5(5 reviews)
VideokaartenAMD Radeon RX 480 8GB
AMD Radeon RX 480 4GBvanaf Onbekend

De AMD RX 480 past goed bij het mainstream-gamesysteem. De prestaties liggen in de meeste gevallen boven die van een GTX 970, maar de prijs ligt een stuk lager, beginnend bij ongeveer 220 euro voor het 4GB-model. Hiermee is de RX 480 uitermate geschikt voor 1080-gaming. Voor soepele 4k-gaming is hij volgens de eerste benchmarks niet snel genoeg, maar hij kan wel hevc-video (de)coderen op 4k-resolutie met 60fps. Met de huidige prijsverschillen tussen het 4GB- en het 8GB-model in ons achterhoofd gaat onze voorkeur uit naar het 4GB-model, vanwege de betere prijs-prestatieverhouding.

De AMD RX 480 is daarnaast de eerste videokaart van AMD die geproduceerd wordt op het nieuwe 14nm-FinFET-procedé. Naast verbeterde prestaties per compute unit is ook het energiegebruik sterk teruggedrongen. Dit is een welkome aanvulling, aangezien hiermee het gat ten opzichte van Nvidia enigszins gedicht is. Een lager energiegebruik heeft als bijkomend voordeel dat er minder hevig gekoeld hoeft te worden, waardoor de videokaart met een stillere koeler kan worden uitgerust.

In de Benelux worden prijzen aangehouden van circa 219 en 269 euro voor respectievelijk het 4GB- en het 8GB-model. Wat we echter zien, is dat de prijzen op het moment van schrijven bij sommige winkels ruimschoots hoger liggen dan deze bedragen, waarschijnlijk door de beperkte verkrijgbaarheid. Ook is bij de introductie enkel het referentiemodel van de RX 480 verkrijgbaar, wat volgens de eerste reviews het heikelste punt is, vanwege de matige koeling.

Asus en MSI hebben al aangekondigd binnenkort met hun eigen RX 480-ontwerpen te komen. Later deze zomer zal AMD ook de RX 470- en RX 460-videokaarten introduceren en de high-end AMD Vega-videokaarten worden waarschijnlijk pas eind dit jaar vrijgegeven. Genoeg reden om de ontwikkelingen nog even af te wachten als je geen haast hebt.

Wil je op dit moment de beste prestaties, dan ontkom je niet aan de Nvidia GTX 1070 en GTX 1080. Eerstgenoemde is hierbij het interessantst van de twee, vanwege de aanzienlijk lagere prijs. Een Nvidia GTX 1070 in plaats van een AMD RX 480 is vooral aan te raden als je op een resolutie van 4k wil gamen en/of als je een hogere framerate wil halen voor een soepele gameplay, bijvoorbeeld in combinatie met een 144Hz-monitor. Ook vr-gaming, onlangs door Tweakers besproken in een HTC Vive review, vergt de nodige rekenkracht, waarbij een GTX1070 de voorkeur heeft. Een GTX 1070 zou je probleemloos in dit mainstream-gamesysteem kunnen plaatsen, omdat het energiegebruik vaak niet meer is dan dat van een AMD RX 480.

Score: 4.5(1 reviews)
Solid state drivesSamsung 850 EVO 500GB

De toegevoegde waarde van een ssd is intussen evident. Het systeem start sneller op en ook programma's laden sneller tijdens gebruik. De keuze valt op een Samsung 850 Evo, omdat deze goed presteert in elke omstandigheid. Op deze relatief grote ssd kun je tal van games kwijt. We kiezen nog voor een 2,5"-formaat-ssd, omdat deze een gunstigere prijs heeft.

Nvme-ssd's zijn een stuk sneller, maar naar ons inziens nu nog niet de forse meerprijs waard. Een goedkopere optie is om de Kingston UV400-ssd te nemen, net als bij de low-end gamesystemen. Dit scheelt je een paar tientjes op de totaalprijs.

Score: 5(31 reviews)
BehuizingenNZXT S340 Zwart
NZXT S340 Zwartvanaf Onbekend

Een behuizing kiezen is een heikel punt bij het geven van advies. De een kiest zijn behuizing op basis van de koelmogelijkheden, terwijl een ander juist het uiterlijk van het grootste belang vindt. En zelfs wat dat uiterlijk betreft variëren de meningen erg. Op het moment zijn er drie populaire behuizingen: de NZXT S340, de Fractal Design Define S en de Phanteks P400S, alle full-size atx-behuizingen met een strak uiterlijk, genoeg koelingsmogelijkheden en ruimte voor het inbouwen van de onderdelen.

Een trend die we opmerken, is dat er meer aandacht wordt besteed aan het uiterlijk van interne componenten, zoals moederborden, videokaarten en processorkoelers. Zo wordt er regelmatig rgb-verlichting ingebouwd om je systeem helemaal naar wens in te stellen.

Daarnaast zien we dat veel gamers uitwijken naar kleinere (mini-itx-) behuizingen. Doordat veel high-end videokaarten ook in kleine versies uitkomen, is het mogelijk een compact systeem samen te stellen zonder significant in te leveren op de prestaties. Zie ook onze jongste BBG, waarin we een dergelijk compact gamesysteem bespreken.

Tweakers was een paar weken geleden op de Computex 2016 en heeft verslag gedaan van enkele interessante, nieuwe behuizingen.

Score: 4.5(49 reviews)
VoedingenCooler Master GM G450M

Dit mainstream-gamesysteem heeft energiezuinige onderdelen, waardoor de voeding geen groot vermogen hoeft te leveren; een 450-wattexemplaar van goede kwaliteit is al voldoende. De Coolermaster G450M en Corsair CX450M zijn bijvoorbeeld goede keuzes. Beide voedingen zijn semimodulair en uitgerust met zwarte kabels. De interne componenten zijn van een hoge kwaliteit en beide voedingen hebben een gunstige prijs.

Wat we op het forum regelmatig zien, is dat er een voeding wordt gekozen met een groter vermogen dan eigenlijk nodig is. Dit is dan in de veronderstelling dat de videokaart veel energie gebruikt, mede doordat fabrikanten van videokaarten deze grote vermogens aanraden. Dit hoeft dus niet voor een goed werkend systeem. Belangrijkste aandachtspunt bij de voeding is dat goedkoop vaak duurkoop is, maar dat een goede voeding zeker niet duur hoeft te zijn.  

Score: 4(8 reviews)
€ 81,01Actuele totaalprijs:
Product Prijs Act. Prijs
Processors Intel Core i5-6400 Boxed € 178,- Onbekend
Moederborden Gigabyte GA-B150-HD3P € 87,70 Onbekend
Geheugen intern Crucial CT2K4G4DFS8213 € 29,95 Onbekend
Videokaarten AMD Radeon RX 480 4GB € 219,00 N/A
Solid state drives Samsung 850 EVO 500GB € 140,51 € 81,01
Behuizingen NZXT S340 Zwart € 62,95 Onbekend
Voedingen Cooler Master GM G450M € 51,95 Onbekend
Totaalprijs bij opstellen BBG € 770,06 € 81,01

De goedkoopste leveranciers van deze configuratie kun je hier bekijken

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (181)

Wijzig sortering
de lage stroom verbruik is al een beetje ontkracht , en deze kaart schijnt dus vaak meer dan de toegestane verbruik via de pci-e poort pakken dan de PCI Express 3.0 standard van 75 watt.

zal hier rekening mee moeten worden gehouden, als je het weet wel vooral de goedkope moederborden worden er op aangekeken .
https://nl.hardware.info/...pci-express-specificaties

[Reactie gewijzigd door Diamond_DogG op 1 juli 2016 06:51]

Een moederbord met één PCI slot voor een videokaart moet minimaal 75 watt aan dit slot kunnen geven. Als je twee sloten hebt moet er 150 watt kunnen worden verdeeld over je pci apparatuur. Als er al een 1x pci slot naast je videokaart slot aanwezig is spreek je al over minimaal 100 watt.

De meeste moederborden hebben geen probleem om 200 watt of meer aan te leveren aan een videokaart via een pci slot. Het is ook een beetje een non-argument wat is bedacht om de hype over deze kaart te slechten. Overgeklokte kaarten gebruiken al tijden meer dan die minimum voorgesgeschreven standaard.

Voldoet het strikt aan de standaard? Nee.
Is het een Probleem? Nee.

[Reactie gewijzigd door n0isH op 1 juli 2016 09:57]

Maar wat als je Crossfire gebruikt?

Ik weet niet precies hoe het normaal werkt met crossfire en sli maar verbruiken de kaarten dan allebij evenveel of verbruikt de 2e kaart altijd minder?

Als ze allebij over de limiet gaan dan heb je wel een probleem tenzij je naast 2 x16 sloten nog een pci slot hebt.
Ik ben geen expert op dit gebied, ik heb me alleen goed ingelezen rondom de RX 480 omdat ik hem overweeg zelf ook te kopen.

Als het goed is gebruiken in crossfire beide gpu's gewoon evenveel stroom. Dat zou betekenen dat op de meest magere moederborden die crossfire gespecificeerd zijn het inderdaad krap kan worden. Het meest uitgeklede bordje met crossfire wat ik in de pricewatch kan vinden heeft twee pci 16x sloten en een 1x slot. Dit betekend alsnog dat er totaal 175 watt geleverd moet kunnen worden. De RX480 kan onder vol load rond de 80W gaan hangen op stock settings. Binnen het verbruik via het pci slot zijn er nog wel korte pieken tot 120w te zien als een kaart in boost mode zit die de druk wat verder kunnen opvoeren. Bedenk nog steeds dat de aangeraden wattages minima zijn en er meestal wel marge op zit. Op de goedkoopste borden wil je dit denk ik niet proberen.

Zelf zou ik nooit crossfire aanraden op het meest goedkope bordje wat je kan vinden en als advies voor een aankoop van een RX 480 zou ik tevens wachten op de non-reference kaarten met een 8 pin connector voor stroom. De reference koeler is best wel 'niet zo heel erg goed' en er is officieel geen ruimte om wat over te klokken met de stroomtoevoer die de reference kaart zou krijgen.

Maar zoals ik al zei, ik ben geen expert. Dit zijn mijn eigen speculaties.
ik heb zelf eeen geoverclockde crossfire opstelling gehad met 2 radeon hd 5830 extreme editions. mijn mobo's met 2x pcie x16 en voorheen 3xpcie x16 hadden geen enkel probleem met deze kaarten. ze hadden 2x 6pin gou power per stuk nodig! dus totaal 4x gpu power cables.
Ik zal het wel verkeerd lezen, en dan zeker het artikel in CaPiGr in 'reviews: Desktop Best Buy Guide - Juli 2016' maar het lijkt er toch echt op dat het moederbord beslist of er meer dan 75W naar het slow kan worden gestuurd; niet dat de GPU meer eist.

Neemt niet weg dat het testen nu pas een keertje gedaan lijkt te zijn omdat de prestaties van de 480 zo netjes snel zijn dat men dus blijkbaar vraagtekens stelt of/hoe dat nou lukt met maximaal 150W.

Het aantal moederborden wat de laatste tijd op GoT is langsgekomen met high-end videokaarten en overclocks toegepast wat met een defect/doorgebrand PCI-E slot als uitkomst , is volgens mij op 1 hand te tellen dus heel erg druk zou ik me er niet over maken.
In diezelfde discussie wordt echter al aangegeven dat er geen moederborden lijken te zjin die hier keuzes in mogelijk maken. De standaardwaarde is 75W en die geldt als er in de speciale power registers voor de PCI-E sloten niets afwijkends geschreven staat. Je moet als videokaart echter altijd overweg kunnen met de grote meerderheid van moederborden die het echt bij die 75W zullen houden, zoals ongetwijfeld ook het B150 moederbord in deze best buy guide. Waarom zou je dan als videokaart fabrikant veel moeite steken in ondersteuning voor meer stroom via het PCI-E slot, als je hetzelfde einddoel voor een veel breder publiek bereikt met een 8-pin ipv 6-pin PCI-E stroomstekker en een andere vaste verdeling van stroom fases over de beschikbare stoomconnectoren (PCI-E slot max 50W en PCI-E stroomstekkers max 100W bijvoorbeeld, met op beide nog 50% marge voor overclocken).

Ik heb dit ook nog even nagezocht in de handleiding van de Gigabyte Z170X UD5 TH die toch al wat meer op overclocken gericht is, maar zelfs daar staat niets over meer vermogen dan 75W via de PCI-E sloten, ondanks dat de PCI-E sloten met metaal verstevigd zijn voor grote videokaarten met zware koelers en ze daar ook best even over uitwijden. Ik kwam wel nog het volgende tegen wat een tip kan zijn voor iedereen met een RX480 en zo'n extra aansluiting op het moederbord: vooral even aansluiten ook al heb je maar 1 videokaart, baat het niet dan schaadt het niet :)

ATX4P (PCIe Power Connector)
The power connector provide auxiliary power to the onboard PCI Express x16 slots. When two or more graphics cards are installed, we recommend that you connect the SATA power cable from the power supply to the ATX4P connector to ensure system stability.

[Reactie gewijzigd door OruBLMsFrl op 1 juli 2016 09:28]

Er zit een zamenspel van heel veel standaarden in een PC. Vrij veel componenten overtreden (meestal schijnbaar per ongeluk en zonder consequenties) die standaarden.

Is dat ideaal? Nee. Maar tenzij hier aanduidingen zijn dat dit ooit tot problemen kan leiden ben ik nog niet echt onder de indruk. Zeg maar: als dit echt een probleem is, zou ik verwachten dat er wel *iemand* tegenaan gaat lopen, en daar lijkt nog niet echt sprake van te zijn. Er zijn dat ook veel reviews te lezen met een verscheidenheid aan bronnen en stress tests, maar negatieve consequenties kan ik nog nergens ontdekken.

Ik heb al in jaren geen AMD kaart gekocht, en ben ook niet van plan de 480RX te kopen, maar de paniek over deze spec overschrijding lijkt me wel wat overtrokken. Het zou mij iig niet van de koop weerhouden als ik naar zoiets op zoek was.
Offtopic: Hier een bericht over het stroomverbruik via de PCI-E slot: http://www.overclock.net/...ication/100#post_25305968 (het is wel in het engels)
Thx. Erg handig
Het hogere stroom gebruik vanuit het pcie slot is hoger maar dit is onder normale omstandigheden niet het geval. Dit komt alleen voor bij omstandigheden zoals metro last Light op 4k spelen, met minder dan 10 fps het gevolg.

A.s. Week komt er een driver update die dit verhelpt.

De kans is vrijwel niet aanwezig dat er iets fout gaat als er een kaart word gebruikt.
ik mis een beetje als je naar het mainstream systeem kijkt wat voor voeding je nodig hebt als je dus de overklok opties / extra geheugen kiest. Wordt namelijk wel alternatieven gegeven voor proc / mobo en extra geheugen setje... maar zou die 450watt voeding genoeg blijven? icm een nvidia 1070?
En hoeveel speling heb je dan om oude hdd's / ssd's er nog in te hangen (wat neem ik aan meeste toch wel doen) en die domme dvd speler om drivers te kunnen installeren?
Het systeem met i5 6400 en GTX 1070 neemt zo'n 250W maximaal uit de voeding zonder overklokken. Dan ga ik al uit van een gemiddelde overgeklokte versie van een GTX 1070. Twee GTX 1070's kan dus ook prima op een goede 450W voeding mits je een moederbord hebt dat SLI ondersteund en de voeding de juiste aansluitingen heeft voor een tweede GTX 1070. Dat komt er dus op neer dat je een GTX 1070 moet nemen met een enkele PEG connector, aangezien 450W voedingen met vier PEG connectors niet verkrijgbaar zijn.

Maar één i5 en 6400 samen met een GTX 1070 is dus prima mogelijk, ook al zou je 10 HDD's toevoegen, de GTX 1070 wat gaan overklokken en nog wat andere gekke dingen toevoegen. Je kan dus ook gewoon de i5 6600K nemen en een GTX 1070 en dan beide gaan overklokken, zo lang je dit niet extreem doet is een goede 450W voeding gewoon prima.

Overigens zou ik zelf niet de Cooler Master G450M aanraden voor zo'n PC, dat is toch wel echt te budget voor zo'n high-end PC. Corsair CX450M zou dan wel het minimale zijn, maar als je meer dan 1000 euro aan onderdelen koopt past een high-end voeding daar ook wel tussen. Helaas zijn er eigenlijk geen goede en goed geprijsde high-end voedingen van 500W of minder te vinden. De beste optie lijkt mij dan ook om een Corsair RX550x te nemen, dat is een echte high-end voeding, wel overdreven qua vermogen, maar prestaties, kwaliteit, geluidsproductie (of de afwezigheid hiervan) maken dit de echte high-end voeding voor een relatief vriendelijke prijs, komt ook nog eens met 10 jaar garantie.
Review: http://www.tomshardware.c...0x-power-supply,4484.html
Beetje overdreven vermogen is niet erg, je wilt toch liefste dat je voeding op 50-75% van haar maximale kunnen zit op load en als je 2x1070 en cpu overclockt zit je wel >50% van 550W ;)
Nutteloos vermogen voegt niks toe, daarnaast met twee GTX 1070's en een i4 6400 zal het verbruik vaak rond de 350W maximaal schommelen tijdens perfecte SLI scaling en vol vermogen. Iets wat in de praktijk vaak niet realistisch is, rond de 300W tijdens een zware game zal dan ook veel vaker voorkomen. Gemiddeld zo'n 300W op een 450W voeding zetten is natuurlijk prima te doen. Een high-end voeding is niet voor niks gewoon gebouwd voor 24/7 onder full load te werken.

Maximaal 50 tot 75% belasten van de voeding is overigens één van de vele fabeltjes die bestaan over het schijnbaar heel vreemde onderdeel de voeding. De werking van een voeding is misschien wel één van de meest simpele dingen in een PC omdat het nog gewoon met analoge circuits werkt (99% van de voedingen dan). Toch is schijnbaar het kiezen van een goede voeding het meest lastige voor 99% van de mensen.

In Voeding advies en informatie topic - Deel 32 vind je trouwens meer informatie over voedingen en staan ook nog meer van zulke fabeltjes. Ook staat er hoe je wel de juiste voeding moet kiezen, ook handig. ;)
"Nutteloos vermogen voegt niks toe". Uhmmm.... en hoe zit het met de geluidsproductie van je dan? Heb die favoriete voeding van je er eens bijgepakt:
https://www.techpowerup.c...Seasonic/SSR-450RT/6.html
ALS de voeding het al trekt, dan produceert die ook constant zo'n 45 tot 50 Decibel aan geluid. (De laatste grafiek op de pagina, bij ambient 28-30 graden is de relevante). Kiezen we de voeding wat ruimer (Cooler Master V650) dan is de kans veel groter dat de voeding het niet begeefd en blijft het aantal decibellen beneden de dertig:
https://www.techpowerup.com/reviews/CoolerMaster/V650/6.html
Wederom is de laatste grafiek (ambient 28-30 graden) de relevante grafiek. Deze voeding die wat ruimer is gekozen is toch al gauw 20 tot 25 decibel stiller bij een SLI-opstelling..

Dus, met andere woorden, "fabeltjes" zijn het allemaal niet. Alleen als iemand aan het trollen is zijn het allemaal maar "fabeltjes". Oh ja, kijk eens bovenaan m'n gelinkte pagina's voor nog een fabeltje, de PSU Efficiency die z'n piek bereikt rondt de 50% gevraagd vermogen.

[Reactie gewijzigd door dusty-2011 op 1 juli 2016 14:15]

De Seasonic S12G 450W is niet mijn favoriete voeding, die voeding is trouwens ook EOL en niet meer verkrijgbaar. Seasonic is niet eens mijn favoriet merk en er zijn namelijk zoveel andere goede fabrikanten die op dit moment ook veel interessantere voedingen maken. Seasonic heeft op dit moment zelfs weinig interessants te bieden. Al komt de nieuwe Focus en Prime series er aan en die kan dat weer veranderen.

Wat betreft geluid als je een stille voeding wil koop je gewoon een stille voeding. Een stille voeding is gewoon ook stil onder full load, zie bijvoorbeeld de be quiet! Straight Power 10 400W. Daar heb ik zelf ook nog een review over geschreven productreview: be quiet! Straight Power 10 400W review door -The_Mask- en die was zelfs bij meer dan 400W gewoon nog muisstil. Andere goede stille voeding is de Corsair RM550x die hoor je ook niet onder full load en als je 550W uit de voeding trekt heb je toch een behoorlijke PC nodig welke waarschijnlijk niet onhoorbaar zal zijn. Als het goedkoop moet is de Cooler Master G450M ook nog een optie dit is ook een stille voeding.
Corsair RM550x review met geluidsmeting: http://www.tomshardware.c...-power-supply,4484-5.html
Als het goed is moet je hier de G450M geluidsmeting vinden, maar TPU is down: https://www.techpowerup.c...CoolerMaster/G550M/6.html

Ik kan dus ook niet de reviews die jij linkt bekijken hierdoor. Maar van Seasonic is het sowieso bekend dat hun voedingen niet stil zijn, die zijn bijna altijd luidruchtig. Dus dat is niks bijzonder heeft er voor de rest weinig mee te maken. Als je gewoon een stille voeding wil koop je een stille voeding daarvoor heb je niks aan nutteloos vermogen.
In de PSU tier list op tomshardware staat de Corsair RM serie een tier onder de Seasonic S12G.
http://www.tomshardware.c...547993/psu-tier-list.html
Men vermeldt er niet wat de criteria zijn, maar er zal wel een reden voor zijn. Ik had ergens gelezen dat de Corsair RM serie componenten van iets mindere kwaliteit gebruikt tov bv Corsairs topserie AX (die trouwens grotendeels rebranded Seasonics zijn).
In de praktijk maakt het waarschijnlijk nauwelijks verschil tenzij voor extreme overclockers, en is de extra stilte bij de RM serie een groter voordeel voor veel mensen.
Die lijst op Tomshardware is onzin, echt hele grote onzin. Maar eigenlijk geld dat voor het hele forum van Tomshardware. Als je echt zoveel mogelijk onzin wil leren moet je een account maken op Tomshardware of LinusTechTips heeft ook zo'n geschikt forum daarvoor en dan dagelijks het forum bezoeken. Gehersenspoeld binnen maanden is gegarandeerd. :p

Het verschil tussen de reviews op Tomshardware en de gebruikers op het forum is immens. Ze hebben een aantal erg goede reviewers, maar een zeer triest forum.

Als je iets wil leren over voedingen kun je beter een account maken op jonnyGURU.com.

Wat betreft de Corsair RM serie, dat is een andere serie als de RMx serie. De RMx serie is de opvolger van de RM serie, maar ze hebben niks met elkaar te maken, de eerste generatie dan.

Corsair RM serie bestond namelijk eerst uit drie verschillende interne designs in één serie. Je had de RM450, RM550 en RM650 gebaseerd op een double forward design met synchrone rectificatie en DC-DC gemaakt door CWT.

Daarboven zat de RM750 en RM850 ook gebaseerd op een double forward design met synchrone rectificatie en DC-DC maar deze voedingen worden gemaakt door HiPro ook bekend als Chicony.

En dan was er ook nog een RM1000 maar deze maakt gebruik van een moderner primair design gebaseerd op een half bridge LLC resonant converter design met aan de secondaire kant weer synchrone rectificatie en DC-DC. Deze voeding wordt echter weer door CWT gemaakt.

Van deze voedingen waren de RM450, RM550 en RM650 vooral vrij matig dat kwam vooral door de prijs/kwaliteit. De prijs was eigenlijk veel te hoog voor de kwaliteit die je kreeg. Als Corsair de voedingen voor een meer realistische prijs in de markt had gezet was er weinig mis mee geweest. De RM1000 was ook niet echt goed qua kwaliteit, als je zoveel geld aan een voeding uitgeeft en 1000W nodig hebt dan verwacht je sowieso kwaliteit.

De kwaliteit van de RM750 en RM850 waren een stukje beter, maar de RM750 en RM850 werden trouwens snel opgevolgd door een nieuw model. Dit nieuwe model had gewoon dezelfde naam en uiterlijk maar was intern veel beter.

Deze nieuwe RM750 en RM850 lijken intern veel op de RM750x en RM850x en zijn daarmee gewoon goed. Ook een modern design met half bridge LLC resonant converter met synchrone rectificatie en DC-DC en allemaal kwaliteitscondensators. Iets wat alle andere RM voedingen nooit hebben gehad.
Aha, bedankt voor het uitgebreide antwoord!
Op Overclockers hebben ze ook zo'n lijst, ik zal hem even hier posten voor als iemand dat nuttig vind. Ik geloof dat die heel wat betrouwbaarder is, niet?

http://www.overclockers.c...mmended-PSU-s-True-Tested

[Reactie gewijzigd door venkinto op 11 augustus 2016 21:29]

Daar wordt op zich niks over voedingen verteld, zijn gewoon linkjes naar verschillende reviews dus prima.

Ken je Voeding advies en informatie topic - Deel 32 trouwens al? :)

[Reactie gewijzigd door -The_Mask- op 11 augustus 2016 22:12]

Nee, had ik nog niet gezien, bedankt! Mooi overzicht!
Ik heb zelf ook een ruime overkill voeding, maar heb bijna 2xR9 290 in crossfire gehad en nu een 980ti die niet erg zuinig is. Verder vind ik het fijn dat de voeding iig ruim genoeg aansluitingen heeft, vele 450W voedingen hebben helaas niet eens aansluitingen voor 2 videokaart en de echte high end voedingen van 500-550w zijn vaak toch al €100+.
Maar wat voor verschil maakt het? Ik heb een EVGA G2 750W, was op dat moment even duur als de 650W en de 550W of lager waren nog niet uit. Fan is semi passief, maar gaat eigenlijk nooit aan omdat het verbruik van mij systeem wsl rond de 350W ligt maximaal. Ja hij is minder efficient, scheelt misschien 3-5%, maar maakt het ook iets uit voor de levensduur?
Stock i7-4790K met 16GB ram en een MSI 980Ti trekt 320W onder synthetische load (volgens Corsair link).... Waar de meeste goede voedingen tot iets boven hun max. wattage nog alles op orde houden; 320/450=70% load. Zou goed moeten gaan! :P
Ik heb interesse om de mainstream te (laten) bouwen. Nu vroeg ik me af welke kaart te laten steken als ik ongeduldig ben... of is wachten op de bevoorrading van de rx 480 een "must" ?

Als amateur is kennis van grafische kaarten nog een struikelpunt :)

Alvast bedankt

[Reactie gewijzigd door Syphke op 2 juli 2016 09:24]

De 480 kan vrijwel alle games op 1080p ultra aan, met een paar games rond de 50fps.
De 1070 is geschikt voor 1440p gamen.

Mijn persoonlijke probleem met de 480 is dat het waarschijnlijk eind 2017 moeite gaat krijgen om games op 1080p ultra te blijven spelen omdat dan de nieuwe consoles met een 1070 gelijkwaardig APU uitkomen. Dus als je echt lange termijn wilt, dan kan je het beste 1070 gaan.

De 1080 is overkill maar naar mijn idee niet sterk genoeg voor 4k gaming.

Ik ben altijd een fan geweest van de Guru3D reviews:
http://www.guru3d.com/art...rx_480_8gb_review,10.html
Of je koopt nu een 480 en plaatst er later nog eentje bij...

Dan heb je bijna GTX 1080 performance
Sli en CF heeft momenteel geen toekomst. Veel recente games waar het bij kan helpen ondersteunen het niet of slecht, met als resultaat dat je in sommige games met CF zelfs minder fps krijgt dan met 1 kaart.
Ik zit met hetzelfde dillema als Syphke, de RX 480 is niet leverbaar. Wat is een vergelijkbare kaart die ik er dan in kan stoppen?
Er is een directe concurrent: de gtx 1060 van nvidia, de kaart zit in nederland ongeveer in dezelfde prijsrange. De voorganger van de rx 480 is ook een optie, de r9 390. Deze kaart heeft een hoger stroomverbruik maar voor de rest is de performance identiek. Ook de gtx 980 (als 4gb vram je bootje doet drijven) is een optie sinds er hier en daar veel korting op is op het moment
Waarom zou ik een game PC kopen zonder CD drive? Ik weet dat er veel tegenwoordig downloadbaar is, maar een CD drive is voor mij nog steeds een must, er zijn veel oude games die ik ook nog speel die ik toch op een ouderwetse manier mag installeren omdat ze niet aan een download platform vast hangen.
Ik heb volgens mij al meer dan 10 jaar geen cd of dvd drive in mijn pc. Nog nooit gemist ook

Ik blijf me verbazen over de i5 keuze. I7 wordt prima ondersteund en niet zo heel veel duurder.
zeker met komst van directx 12 komende jaren.
Niet zo heel veel duurder? Het verschil tussen de 6400 en 6700 is ruim honderd euro... Voor nagenoeg geen prestatie verschil in een 1080p/1440p game-systeem vind ik dat significant.
Als dat je theorie is dan moet je voor een i3 gaan.
Ik hou van lage cpu load en een stille pc. En wetende dat ik over 2-5 jaar geen cpu bottleneck heb als ik bijvoorbeeld sli of crossfire wil gaan. Zeker met de gpu leap die nu gemaakt is worden de games vast ook een stuk zwaarder.

[Reactie gewijzigd door Pi83 op 1 juli 2016 10:17]

Nou in dat opzicht is een i5 weer een langer leven beschoren i.v.m. een i3, maar het is net afhankelijk wat je er allemaal mee doet en inderdaad: lage load, lage temps, weinig dB, grote/kleine koeler, w/e. Maar voor een budget systeem een i7 adviseren... Nèèèèèh.
i7 is overkill voor bijna alle games, zeker als het een mainstream gamesysteem betreft. Met de komst van steeds meer dx12 games zal de cpu minder overhead hebben en kan de videokaart beter benut worden, dus dan is er alsnog de i7 niet 'nodig'.
Ik heb volgens mij al meer dan 10 jaar geen cd of dvd drive in mijn pc. Nog nooit gemist ook
Nooit je besturingsysteem opnieuw moeten installeren of gebruik je al 10 jaar usb sticks en image applicaties ?
Je moet helemaal niks en volgens mij is het eenvoudig om aan al deze systemen een interne of externe CD drive te hangen. Het zou me echter niks verbazen als de meerderheid van de gamers hier inderdaad geen enkele behoefte meer heeft aan een CD drive voor een nieuw systeem. Tenslotte zijn deze configuraties slechts een advies en bouw je jouw uiteindelijke PC gewoon zelf op maat als je daar behoefte aan hebt.
Dat kan niet zomaar meer achteraf... Als je pech hebt, dan heb je een kast gekocht waar geen bay in zit voor een CD/DVD-drive ;)
Dan is er nog steeds de mogelijkheid om een externe CD/DVD-drive aan te schaffen ;)
Marrs geeft ook aan dat een externe optische drive kan :+
pricewatch: Lite-On eBAU108 Zwart
Is 27 eu meer, maargoed voor een interne drive betaal je uiteraard ook wat bij (misschien minder, maar te lui om uit te zoeken ;) )
Ik stop er inderdaad ook nog steeds een in, voor die 15 euro meer kan het toch nog wel is handig zijn om een cd/dvd Drive te hebben.
Dat is ook heel lang mijn gedachte geweest, maar nu je ook je OS op een stick kwijt kan en alle games te downloaden zijn (en classics die ik op DVD had vaak voor een prikkie op je Steam zijn toe te voegen of via GoG kan vinden), heb ik al een paar jaar meer geen drive en ik heb deze ook echt niet meer nodig gehad.
Aangezien storage amper nog wat kost tegenwoordig en CD/DVD-spelers nou niet de snelste manier van lezen zijn, zie je dat veel mensen al enige tijd hun mooie glimmende schijfjes hebben omgezet naar MP3/FLAC voor muziek of naar ISO voor "data".

Zelfs een USB2.0 schijfje vol met ISO-files van jouw oude games zal waarschijnlijk sneller zijn dan een DVD-speler. Daarbij kan je gebruik maken van virtuele DVD-drives zoals Virtual Clonedrive waardoor je zelfs meerdere ISO's tegelijk kan mounten en je de charme van CD's wisselen ook niet meer hebt. Of met een modern OS kan je gewoon op een ISO-file dubbelklikken en hij wordt automatisch een drive-letter toegewezen.
En wat als je een nieuw cd tje koopt en wilt omzetten naar flac?
Toegegeven dat is bijna het enigste dat ik nog men bluray drive voor gebruik maar het kan handig zijn.
Na aanschaf van de cd kun je de muziek als FLAC zonder gewetensbezwaren downloaden, toch? ;)

[Reactie gewijzigd door Ryen op 1 juli 2016 10:19]

zonder gewetensbezwaren tuurlijk, maar ik vind het nog steeds beter om het zelf te doen. 100% zeker dat de rip goed is en niet alles is te vinden als FLAC op het internet :)
Je kan bij veel games de serial code op Steam invoeren.
Als ik jou was had ik inmiddels van al die disks (games) images gemaakt. Schijfjes zijn niet te vertrouwen!
Het is ook geen verplichting. Dit is een guide.
De CD als opslag medium is inmiddels al stevig achterhaald door andere opslag methodes. Als klein voorbeeldje de lees snelheid van:
CD ROM 48x ~7MB/s
DVD 16x ~22MB/s
HDD ~150MB/s
SSD ~500MB/s

Betekend dus niet dat cd/s en dvd/s slecht zijn, integendeel. Heb er zelf nog stapels van thuis liggen. Maar feit is dat ze qua snelheid gewoon traag zijn t.o.v. de huidige alternatieven. Die zeer betaalbaar beginnen te worden.
Ik kan ook niet zonder CD/DVD drive.
70% van de games die ik heb staan op schijfje.
Daarnaast spelen we regelmatig Taal Cursussen, Bluerays en muziek CD's af op de PC.

Wel onlangs overgestapt naar USB met Windows OS.

[Reactie gewijzigd door JointCh1L op 1 juli 2016 10:56]

Maak dan gewoon van je CD'tjes een ISO image met je oude PC en mount ze dan met iets als deamon tools?
Ik heb al jaren een dvd in mijn pc - ook al jaren niet gebruikt - ook niet bij installatie. Ik vraag me ook af of ik bij een nieuw systeem deze mee neem. Vroeger hadden games nogal wat audiotracks op de cd staan maar das al lang niet meer zo.
omdat dat tegenwoordig echt wel een niche is, ik kan mij niet meer herinneren dat ik de laatste jaren nog een optische drive heb gebruikt.
Voor de enkele keren die ik het dan toch zou nodig hebben gebruik ik dan gewoon deamon tools en als het echt niet anders kan schaf ik wel een externe drive aan
Uhh, je bedoeld waarom zou je een game PC kopen MET optical drive?
Heb zelf voor ong 15€ een externe cd/dvd drive gekocht zodat ik die altijd evt nog kan aansluiten, maar zal ze nooit meer in mijn pc inbouwen denk ik.
Wat betreft de 'mainstream-gamesysteem' configuratie: Ik ben zelf geen gamer. Nu vroeg ik me af: Aangezien de Core i5-6400 een ingebouwde gpu heeft: Wat als je de videokaart zou weglaten in deze configuratie? Zou dat nog een beetje performen? Qua werkzaamheden heb ik t dan over (naast de gewone zaken als Internet, Office, etc.), ook over t runnen Virtual Machines (VMWare), en t bekijken van video (VLC, YouTube) op minimaal Full HD (Ja, ik zou dan sowieso voor méér RAM gaan dan de 8 GB in t artikel).

Heb hier wel eens een avondje naar gezocht op internet, maar niet echt iets kunnen vinden. Heeft iemand hier ervaring mee?

Aanvulling 20160701, 9:55u: Dank voor de reacties tot nu toe. Gamen doe ik helemaal niet. Momenteel heb ik een ouder systeem met een i7 920 + Nvidia GTX275. Wat me hieraan stoort is t hoge energieverbruik (en bijbehorende warmteontwikkeling). Dus ik probeer mijn volgend systeem een stuk energie-zuiniger te maken. Ik vind die i5 6400 interessant vanwege t aanzienlijk lagere energieverbruik, terwijl de prestaties zo te lezen prima in orde zijn. Als dit goed genoeg performt zonder aparte videokaart (lees: energieverbruik), dan zou dat mooi passen in mijn doel, vandaar.

[Reactie gewijzigd door Omer op 1 juli 2016 09:58]

ja de intel 530 is dan meer dan voldoende. ik zou dan idd het ram upgade, en misschien een i7 nemen. Hyper threads zouden bij jou werk nog wel goed benut kunnen worden.
Dank. Welke i7 zou je dan in dat geval aanraden? (Ben niet helemaal up-to-date met de huidige stand van zaken). PS: i7 gebruiken vlgs mij i.h.a. méér dan een i5, vandaar dat ik me afvroeg of een i5 afdoende zou zijn.
i7 6700, is de 'standaard' i7 van de Skylake-serie. De versies met een 'K' erachter (bv. 6700K) heb je niet nodig: die zijn 'unlocked' zodat ze overgeklokt kunnen worden. Daarom zijn ze wel duurder, en als je niet gaat overklokken heeft dat weinig zin om meer geld ervoor neer te leggen :)

Wat ik zou aanraden is een systeem met (in plaats van een i5 en snelle GPU) een i7 icm. een minder snelle GPU (GTX 950/960 of 1050 wanneer die uitkomt). Zo heb je wat meer CPU power voor je VMware, en tegelijkertijd toch een leuke grafische kaart om casual mee te gamen. Als je uberhaupt spelletjes speelt, anders heeft een losse GPU weinig toegevoegde waarde.
Zo trek je de balans meer naar een workstation in plaats van een game-pc, terwijl je grofweg op hetzelfde budget blijft.
Thanx. (Nee, zoals in de aanvulling gezegd speel ik echt geen spellen :-)). PS: Die i7 heeft dezelfde TDP en Typical Power Consumption als de i5 6400/6500. Had ik niet verwacht. Keek ik wel een beetje van op.
Je kan ook kijken naar Xeon processoren. Facebook heeft er een tijd geleden een zooitje gedumpt, voor ongeveer €300 heb je een dual moederbord met twee van die dingen (totaal 16 cores, 32 threads). Voor VMWare ideaal.
Dank voor de suggestie. Waar zou ik daarvoor moeten zijn? Website of zo?
Probeer vraag en aanbod op deze website. Wel even goed inlezen voor je een servermoederbord aanschaft.
Dat is het systeem wat ik nu heb (zei het met een 6500 ;) ), aangezien ik nog aan t kijken ben voor een GPU . als je specifieke spellen / dingen getest wil hebben dan kan je ze vragen, en als ik et heb dan zal ik het testen voor je.

* Youtube en twitch is geen probleem, ook op full HD. mijn monitor komt er niet boven, dus dat kan ik niet testen.
* Office geen probleem.
* filmpje afspelen op youtube 720p60 terwijl je een redelijk formaat excelbestand open hebt en nog wat andere troep aan, kan zonder problemen.
* qua gamen niks al te zwaars gedaan, maar Dark Souls 1 draait ie zonder problemen (alhoewel er wel soms grafische glitches zijn). Binding of Isaac en Minecraft doen het ook zonder problemen maar had ook niks anders verwacht, alhoewel BoI ook grafische glitches heeft. Denk dat de 530 niet altijd de beste drivers heeft.
* virtual machines nog niet geprobeerd, kan straks ff doen voor je?
Dank voor de nuttige feedback (óók de anderen overigens). Heb iniddels een aanvulling geplaatst in mijn originele post, voor wat meer achtergrond.

6500 had ik al eens vergeleken met de 6400. Enige echte verschil is dat ie wat hoger geklokt is, correct? VMs mag je zeker proberen. Maar ja: performance kwantificeren is een ander ding (Wat voor de één "lekker snel/soepel" is, is dat voor de ander niet; Ik bedoel: Het is allemaal relatief).

[Reactie gewijzigd door Omer op 1 juli 2016 10:56]

Al die dingen kan je ook met een i3 van 120 € of een i5 van 7 jaar oud ;)
Hahhah, op zich heb je natuurlijk wel gelijk dat dat daar allemaal prima mee kan (behalve misschien het kijken van full hd video), maar wat ik hierboven óók al schreef: performance kwantificeren is lastig; blijft een subjectief begrip. Wat de één prima vindt kunnen, daar zou de ander zich kunnen storen aan traagheid, haperingen, e.d.

Eigenlijk zou dus het vergelijk met m'n huidige systeem (i7 920 + GTX275) gemaakt moeten worden. Mijn eis zou dan zijn dat de nieuwe config minimaal t zelfde performt als mijn huidige (maar dan met een stuk minder "kachel-effect" ;-)).
Al die dingen kan je ook met een i3 van 120 € of een i5 van 7 jaar oud ;)
Dat is waar, maar of het allemaal even goed / soepeltjes gaat valt te betwijfelen is een ander verhaal :p
De interne videokaart zal prima video's afspelen op full HD. Of dat ook wil op 4k weet ik niet voor deze speciefieke CPU. Taken als office en internet gaan ook prima.

Maar het gaat hier om een mainstream game pc. Zelfs middelzware spellen van 5 jaar oud zullen soms al niet goed draaien op de geintegreerde videokaart. Daarvoor heb je simpelweg een losse videokaart nodig.
Ikzelf heb onlans een systeem samengesteld wat erg overeenkomt met mainstreamsysteem en kon niet wachten op de gpu.

Als je geen games speelt zijn de dingen die je hierboven noemt zeer zeker goed te doen. Heb het al uitvoerig gestest en office en youtube etc. Werkt prima in 1080p
Echter zelfs oude games hebben al meer videogeheugen nodig dan de interne kan bieden.
Dus ik wacht totdat de rx480 wordt geleverd omdat ik wel graag wil gamen

[Reactie gewijzigd door Wittemok op 1 juli 2016 10:10]

De keuze voor de 750ti is in mijn ogen onbegrijpelijk. Het budget Game systeem had ik graag 20€ duurder gemaakt en dan gekozen voor een R7 370. Pak je zo +45% prestatie winst op de gpu, toch het belangrijkste onderdeel. pricewatch: XFX Radeon R7 370 2GB Core Edition (gecombineerd met een voeding met 2x 6 pins )

Ik denk dat voor een basis gamesysteem beter kan worden gekozen voor het basissysteem met een videokaart optie erbij .

Basissysteem 350€
Basissysteem + GPU 550€ (met de 480X?)
(Of casual Game Basic met met de 750ti voor 450€.)
Gamesysteem met de 1070 voor 1050€
(of met grafische kracht een stapje terug de 480x voor 800€)

[Reactie gewijzigd door Royal-Roy op 1 juli 2016 09:41]

Sommige mensen hebben niet meer geld te besteden. Daarnaast zijn de totale kosten van het systeem al zo'n €20 hoger dan het budget voor de onderdelen. Gekoppeld met de hogere prijs van de R7 370 en een duurdere voeding kom je al gauw op €400/425 uit met jouw suggestie. En dat is een andere prijsklasse dan waarin dit systeem zich bevindt.

We wilden gewoon laten zien wat er mogelijk was met zo min mogelijk geld.
Het argument "sommige mensen hebben niet meer geld te besteden" vind ik hier een beetje een rare opmerking. Het gaat er hier om, om zo goedkoop mogelijk een goede game pc neer te zetten. Het zoeken naar de ideale prijs/kwaliteit verhouding in het goedkope segment dus.

Ik denk dat Royal-Roy gelijk heeft dat het beter is om een klein beetje meer geld (20-50 eu, +15%) uit te geven om een VEEL betere game pc (+50% fps) neer te zetten.

Het gaat hier immers om een budget GAME pc.

Kijk hier bijvoorbeeld eens:
https://www.reddit.com/r/...i/builds#wiki_the_crusher
GTX 950 Mini is een optie, die 50 eu duurder is en 50% meer FPS geeft

[Reactie gewijzigd door Budg op 1 juli 2016 11:25]

50 Euro op een budget van €350 is niet een beetje meer. Dat is heel wat meer.
Een budget van €400 voor een gamesysteem is al in Mei behandeld;
reviews: Desktop Best Buy Guide - mei 2016
Ik begrijp dat het voor deze "low-end game" rubriek de uitdaging is om onder de 350 eu te blijven, maar ik denk dat we niemand willen aanraden om dit daadwerkelijk te doen. Want met 50 euro doorsparen heb je een veel beter systeem.

Dus waarom nu niet dit low-end systeem schrappen en het budget-game systeem van mei een update geven? Lijkt me veel informatiever voor de tweaker met een beperkt budget!
Omdat het budgetsysteem van Mei nog redelijk up to date is. En over een maandje zullen we waarschijnlijk de RX 460 in de pricewatch zien voor ongeveer dezelfde prijs als de R7 370 maar met betere prestaties.

Dan is die R7 370 nu nog adviseren toch eigenlijk een slecht idee?
Ik denk dat de insteek is om aan te tonen dat je voor hetzelfde geld als een ps4/xbone ,dus 350 euro, een "console killer" kan bouwen.

En dat lukt wel met een 750 ti, je moet er uiteraard ook geen wonderen van verwachten maar dit toestel is op papier alvast beter dan een console
Deze is hooguit beter dan een XBox One. Het niveau van een PS4 ligt een stuk hoger.
Ik denk omdat ze dan ook voor een duurdere voeding moeten gaan. Punt van die 750Ti is dat ie goedkoop is en al zijn stroom van het Moederbord trekt. Maar ja hoeveel duurder is een iets grotere voeding nou.

Ik vind die 350 euro uberhaupt een raar prijspunt. Ik snap dat mensen zo goedkoop mogelijk een leuk game pctje willen bouwen, en 350 is ongeveer de prijs van een console, maar 350 euro is gewoon een heel ongelukkig prijspunt voor een gamePC. Verhoog het budget met zeg 50 euro en je hebt een pc die je grafische kracht bijna verdubbelt. Ik zou zelf iedereen adviseren die een gamepc wil om er gewoon minimaal 400 euro aan uit te geven, en als je dat nog niet hebt of wilt even door te sparen, want voor ietsje geld meer heb je echt heel erg veel meer performance.
Ik snap echt niet dat in het basissysteem een 2x zo dure processor wordt gebruikt als in een gamessyteem én een duurdere en krachtigere voeding. Naar mijn idee kan het budget nog een behoorlijk stuk richting de 250 euro i.p.v. 350 voor het basissysteem...
Die keuze voor de i3 slaat sowieso nergens op. Er is geen enkele taak waar dat systeem voor bedoelt is, dat een i3 rechtvaardigd. Een pentium is al meer dan zat. Lees: waarschijnlijk is een celeron al voldoende. Die i3 neemt praktisch een derde van het budget in, en waarom? Ik heb geen flauw idee. Nou ja, das niet helemaal waar, ik heb een sterk vermoeden waarom de i3 er in zit...

En ik ben het met je eens dat de verhouding tussen basissysteem en budgetgamesysteem scheef is. je bent beter af een GPU in het eerste systeem te stoppen... weliswaar duurder, alleen wel veel meer bang voor je buck.
Welke cpu zou je op dit moment voor een 'browse en email' systeem gebruiken? En dan een mini/micro bird erbij als je even tijd hebt :)
Pentium aniversity edition of athlon x4 zijn meer dan genoeg, deze zijn beide rond de €50,00 je kan ook nog lager maar dan gaat het niet zo lang meer mee. Hierbij is het handig om rond de 4 gb ram te blijven maar 2 gb is nog net genoeg. Zoek bij deze onderdelen een zo goedkoop mogelijke videokaart.
8 gigh ram is ook maar 30 euro momenteel.. dan is het ook niet echt meer de moeite om nog voor 4 of 2 te gaan.
Het gamesysteem is gericht op grafische prestaties, vandaar de videokaart. Het basissysteem is gericht op cpu 'intensieve' taken, vandaar de betere cpu. Ja, er zit een krachtigere voeding in het basissysteem om de optie voor een videokaart open te houden. Het staat je echter vrij om er een 300Watt voeding in te stoppen.

Het budget kan met gemak naar €250, het kan zelfs lager. Maar dan hebben we het over een instapsysteem welke bedoeld is voor de allersimpelste taken. Zoals in de inleiding van het basissysteem te lezen is, is dit systeem bedoeld voor taken die wat meer kracht vereisen van de cpu.

[Reactie gewijzigd door NitroX infinity op 1 juli 2016 10:42]

Ben benieuwd of de 480 nog een goede keuze is als de 1060 uitkomt. :)
Ik ben eerder benieuwd of Nvidia de prijs van de RX 480 kan matchen. De GTX 960 was weliswaar gelijk geprijsd als de RX 480 nu, maar de huidige generatie Nvidia kaarten kosten flink meer. Als we dat doortrekken, zou de 1050 qua prijs moeten concurreren met de RX 480. Ik denk dat Nvidia de prijzen wel moet verlagen door deze zet van AMD.
Alvast niet die van de 1070 en 1080, de prestaties van de 480 liggen er toch behoorlijk ver onder dus kunnen ze het huidige prijverschil behouden. Ik weet niet of er al prijzen bekend zijn voor de 1050 en de 1060, maar de prijs zal naargelang de vergelijking met de 480 zijn me dunkt.

Nvidia heeft dit erg slim gespeeld, ze brengen de highend kaarten eerst uit, wetende dat AMD het middensegment zal bedienen met hun nieuwe kaart. Hun middensegmentkaarten brengen ze uit na die van AMD zodat ze de kaarten direct juist kunnen positioneren.
Ik vind persoonlijk juist niet. High-end kaarten zijn leuk en de marges ook, maar het middensegment bedient een veel groter segment van de markt.

Ik snap dat er weinig intentie voor Nvidia is om de prijs van de 1070 en 1080 zonder concurrentie van AMD. Maar de 970 kostte bij release geloof ik €380, de 1070 €580...

Lijkt me eigenlijk stug dat de Nvidia de 1060 op €220 gaat prijzen terwijl de volgende stap, 1070 €580 kost.
Dat is maar hoe je het bekijkt. De 1060 ligt qua prestaties misschien net tussen de 480 en de 1070 en dan kan je er net iets meer voor vragen. De 1050 zal misschien meer in de buurt van de 480 liggen en wordt dan misschien de prijsbreker van Nvidia.

Ik weet wel dat het middensegment het grootste deel van de markt is, dat betwist ik ook niet, ik vind het gewoon slim dat ze eerste AMD een move laten doen zodat je de benchmarks kan afwachten om dan pas zelf je prijzen aan te kondigen.
Je hebt gelijk dat ze gingen afwachten en het is ook een slimme move. De geruchten gingen dat Nvidia de 1060 zou gaan aankondigen om de launch van de 480 te verstoren. Maar tot nu toe is Nvidia nog stil. Ik denk dat ze zich achter de oren aan het krabben zijn, na het horen van de prijs van de 480. En hoe ze hun kaarten gaan positioneren. Flinke prijsverlaging zou het meest gunstig zijn voor de consument.

Maar goed. Het is nog allemaal koffiedik kijken op dit moment. In ieder geval staat nu vast dat het Nvidia is qua performance en AMD voor bang for bucks.
Klopt, ik ben alvast in blijde verwachting.
Ja maar de Radeon RX480 is nog zo goed als nergens te koop, maar dat is het zelfde als de GeForce GTX 1070/1080.

En heeft Nvidia nog niks te klagen.

En de GeForce GTX 980 is nu ook aardig geprijsd en op voorraad, voor €370,-

Of je neemt een GeForce 970 die bijna net zo snel is als de Radeon RX480 en wel op voorraad is, en kost nu €270,-

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 1 juli 2016 17:06]

En ik meer wat een RX480 kan als hij een 8 pin peg connector heeft en een fatsoenlijke koeler.
Ik begrijp niet dat tweakers zich zelfs nog steeds kan rechtvaardigen om de 750ti in de bbg te zetten. Haal toch een betere voor het geld, of een veeeeellll betere voor een tientje meer.
In de BBG gaan we uit van budgetten. Het budget voor het gamesysteem is vastgesteld op €350. Daarbinnen kun je niet (veel) beter doen qua grafische prestaties, dan het huidige systeem.

Zou je willen vertellen welke videokaart volgens jou voor hetzelfde geld beter is zonder dat het budget (te veel) wordt overschreden?

[Reactie gewijzigd door NitroX infinity op 1 juli 2016 10:37]

De r7 370 core edition van XFX, en dan zou je kunnen zeggen om de SSD te vervangen voor een langzamere, maar grotere en goedkopere HDD.
Ik zou persoonlijk performance in game verkiezen boven algehele pc performance, puur omdat dat het doel van de pc is.
Je vergeet dat je dan ook een sterkere voeding nodig hebt waardoor je nog verder buiten het budget valt dan nu al het geval is.
Ik draai een i5 en een 290x oc op een 350 watt voeding. Die r7 370 heeft echt geen zware voeding nodig.
In het low-end gamesysteem in deze BBG zit een 300Watt voeding zonder 6pins aansluiting. Dus dan moet er voor een R7 370 wel een duurdere voeding bij ;)
Dat lukt ook wel met een molex naar peg kabeltje ;)

http://media.bestofmicro....XJlLnBuZw==/r_600x450.png

R7 370 verbruikt gem 150 watt met regelmatige uitschieters naar 160 watt en incidenteel 180 watt. Met een goede 300 wat voeding heb je dus sowieso 120 watt voor de cpu + moederbord. Dat zou zelfs met een 90 watt i7 nog kunnen als je niet een onzuinig moederbord uitzoekt. Met een i7 zoek je de grens wel wat op maar met een i5 heb je zelfs worst-case nog 40 watt over.

[Reactie gewijzigd door SpiceWorm op 1 juli 2016 12:58]

En dan heb je nog andere randapparatuur. Die kan behoorlijk stroom opnemen oa via USB 3.0. Wees aub verstandig en koop geen voeding die maar net genoeg watt levert in een nieuw systeem! Want in de loop van de tijd gaat de voeding iets minder leveren en dan zit de gebruiker met een probleem.
Waarom zit er zo'n - naar mijn mening - raar gat tussen de budgetten?

Ik ken bijna niemand die voor €350,- een (nota bene nieuw) gamesysteem zou willen samen proberen te stellen, terwijl ik het idee heb dat er vooral veel vraag is naar gamesystemen die net tussen jullie 'low end' en 'mainstream' in zitten qua prijs.

Jammer, ik zelf had graag een systeem gezien van rond de 600.
ja, klopt ik heb samen met een vriend een gaming pc samengesteld voor 450 euro, hoewel wij onze videokaart wel tweedehands hebben wij hebben hem bij onze inventaris staan. Het kan rust en ark wel goed runnen, maar door te bezuinigen op een moederbord met maar een PCIE-X16 was een domme keuze.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone 13 LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S21 5G Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True