Met de RX 480 heeft AMD zich ten doel gesteld om vr-gaming voor zoveel mogelijk mensen bereikbaar te maken. Hoewel AMD daarmee aardig gebruikmaakt van de vr-hype, hangt het van je verwachtingen af of de fabrikant die belofte waarmaakt. De zwaarste vr-games zul je met de RX 480 in ieder geval niet kunnen spelen, maar de kaart is sneller dan een R9 290 en kan zich meten met Nvidia's GTX 970, en dat zijn de videokaarten die je volgens Oculus en HTC minstens nodig hebt om vr-games te kunnen spelen.
Wie had gehoopt dat AMD's nieuwe 14nm-gpu de high-end kaarten zou vervangen, komt helaas bedrogen uit, want deze RX 480 is een echte midrange-kaart, die niet de prestaties kan bieden van de Fury-reeks. Daarnaast bleek onze RX 480 niet ver overklokbaar, is de standaardkoeler rumoerig en lijkt de RX 480 bovendien voorlopig AMD's snelste 14nm-videokaart te zijn, totdat de RX 490 ergens eind dit jaar zijn opwachting maakt.
Over een deel van de verbeteringen die moeten helpen bij vr kunnen we nu nog niks zeggen. Net als Nvidia's nieuwste gpu ondersteunt ook Polaris technieken om vr-rendering minder zwaar te maken. Het is echter aan gamefabrikanten om dat soort technieken toe te passen; pas dan kunnen we ervan profiteren. Hetzelfde geldt voor ondersteuning van api's als DirectX12 en Vulkan.
Wat de RX 480 je nu in ieder geval al wel biedt, zijn prima midrange-prestaties, een interessante CrossFire-setup en ondersteuning voor een aantal technieken die de kaart toekomstvast maken. Zo kan de Polaris-gpu hevc-video (de)coderen op 4k-resolutie met 60fps en heeft AMD eindelijk een hdmi 2.0-aansluiting gemonteerd, terwijl er ook ondersteuning is voor de nieuwe displayport-standaard, waarmee hdr-schermen aangestuurd kunnen worden.
Dat alles maakt van de RX 480 een interessante kaart voor mensen die niet veel hoger dan full-hd willen gamen. Maar zoals we op de vorige pagina al aanstipten, is het uiteindelijk de prijs die bepaalt of het ook een goede koop is. Tot een paar uur voor de publicatie van deze review hadden we alleen de adviesprijzen van AMD om op af te gaan en stonden we klaar om de RX 480 een 'prijs-prestatiekampioen' te noemen. Kort voor publicatie kregen we echter de eerste twee winkelprijzen te horen voor de 8GB-variant en daarmee werd dat beeld flink geweld aangedaan.
Het wordt heel interessant om het prijsverloop van de RX 480 in de komende weken in de gaten te houden. Als fabrikanten hun prijzen redelijk in de buurt krijgen van AMD's adviesprijzen, 220 euro voor het 4GB-model en 260 euro voor de 8GB-versie, kan de RX 480 wel eens heel populair worden bij mensen die niet per se het snelste van het snelste willen, of bij fans van multi-gpu-set-ups. Vindt die daling echter niet plaats, dan krijgt de RX 480 het een stuk zwaarder tegenover het aanbod van Nvidia.