Eerste RX 480-gpu's met 4GB hebben 8GB geheugen waarvan helft actief

De eerste Radeon RX 480-gpu's met 4GB geheugen, hebben in sommige gevallen 8GB ram aan boord waarvan de helft is uitgeschakeld. Zo ontdekten enkele tweakers. In theorie is het mogelijk om het extra geheugen te activeren door het bios te flashen.

Op Gathering of Tweakers plaatste gebruiker bertieX het bericht dat hij in het bezit is van een Powercolor RX 480 4GB. Op de kaart blijken acht geheugenchips te zitten en door deze van dichtbij te bekijken is af te lezen welke chips het zijn. Het betreft Samsung K4G80325FBHC25-chips en zoals tweaker -The_Mask- opmerkt, zijn dat chips met een capaciteit van 8Gbit. In totaal is er 64Gbit ofwel 8GB ram aanwezig op het pcb.

De kaart wordt herkend als een gpu met 4GB geheugen. De rest van het geheugen is uitgeschakeld in het bios. In theorie is het mogelijk om het bios van een 8GB-variant van de RX 480 naar de 4GB-versie te flashen, om zo het geheugen te activeren. In de praktijk is dat al gedaan door sommige reviewers, die van AMD een bios kregen om de kaart in de configuratie met 4GB en 8GB te kunnen testen. De tool om het bios te flashen is echter nog niet beschikbaar en de praktijk moet uitwijzen of het daadwerkelijk lukt om van een RX 480 4GB een 8GB-variant te maken.

Het lijkt onwaarschijnlijk dat AMD de RX 480 4GB blijft leveren met 8GB ram. Vermoedelijk zullen fabrikanten die een eigen ontwerp maken, hiervan afwijken en daadwerkelijk 4GB leveren. Ook kan AMD zijn referentieontwerp aanpassen en het extra geheugen achterwege laten. Tijdens de AMA op Reddit over de RX 480 zei AMD dat er kaarten met minder geheugenchips op de markt komen en werd er gesteld dat enkel reviewers een kaart met 'te veel' geheugen kregen.

Het is op dit moment niet met zekerheid te zeggen of alle 4GB-exemplaren met meer geheugen zijn uitgerust. Volgens berichten beschikt ook de retailversie van de XFX RX 480 4GB over de extra geheugenchips.

De Radeon RX 480 is te koop vanaf zo'n 219 euro; de 8GB-uitvoering is er vanaf 269 euro. Momenteel is bij de meeste winkels alleen de laatstgenoemde variant leverbaar.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

04-07-2016 • 17:11

130 Linkedin

Submitter: -The_Mask-

Reacties (130)

Wijzig sortering
Waarom doen ze dit? Waarom zouden ze die chips niet gewoon uit de kaart laten en erop besparen?
Omdat je voor 4GB ook nog steeds 8 chips nodig hebt. De geheugenbus van deze kaart is namelijk 256 bit, of beter gezegd het zijn acht 32 bit geheugencontrollers. Op het moment dat je dus maar vier chips op het PCB plaatst zal de geheugenbandbreedte halveren omdat je nog maar een 128 bit geheugenbus hebt (4 maal 32 bit).

Een 128 bit geheugenbus, de helft van de geheugenbandbreedte is echter veel te weinig voor een snelle kaart als deze, waardoor die ook stukken slechter zal presteren en de slechtste omstandigheden heeft die nog maar 50% van de prestaties, dat is niet te doen dus.

Dus wat je nodig hebt zijn nog steeds 8 geheugenchips, maar dan met de helft van de capaciteit zodat je op een totaal van 4GB uitkomt. AMD had naar eigen zeggen echter te weinig tijd of wilde geen geld besteden, aan een extra kaart te certificeren. Dus de eerste RX 480 versies met 4GB hebben gewoon 8GB. Al deze kaarten van de verschillende kaarten komen dan ook van AMD af met alleen een sticker van een XFX, Sapphire, MSI, Asus, Gigabyte, etc op geplakt.

Op het moment dat fabrikanten als XFX, Sapphire, Asus, Gigabyte, MSI, etc hun eigen kaart ontwerpen en verkopen plakken ze er wel gewoon 4GB geheugen op. Of te wel acht 4Gb (kleine b van bit) geheugen op. Dus pak je kans nu het kan!. :p
Omdat je voor 4GB ook nog steeds 8 chips nodig hebt.
Klinkt mij in de oren alsof het prijsverschil tussen 4 Gb en 8 Gb chipjes zo klein is dat het goedkoper is om het op deze manier aan te pakken dan de extra productielijn en certificering te doen. Als er (mede dankzij AMD) alleen maar meer vraag naar 8 Gb komt (zodat de productie nog verder omhoog gaat), dan zie ik het wel gebeuren dat dit de hele generatie zo blijft.

Bovendien, mensen zijn niet rationeel. Zelfs als de prestaties van de 8 GB versie gedeeld door de prijs van de 4 GB versie net iets minder zijn dan de prijs/prestatie van het vergelijkbare nVidia model, dan nog gaan er mensen de AMD kopen, puur en alleen vanwege de "gratis upgrade".

Zolang AMD zorgt dat ze wel gewoon winst maken op de 4 GB editie maakt het allemaal niet zo gek veel uit en kan dit eigenlijk alleen maar goed voor ze uitpakken. Bij geheugenchips is er immers niet zoiets als "defecte cores uitschakelen"; als de fabrikant de chip überhaupt wil verkopen dan moeten alle bitjes het gewoon doen. Het enige (kleine) probleem zou zijn wat je zelf hieronder zegt: als deze chips de hogere kloksnelheid (2,00 GHz ipv 1,75 GHz) net niet aankunnen.
Betwijfel of dit zo blijft, AMD heeft een soortgelijke "fout" ook gemaakt met hun Phenoms. Als ze het niet hardware matig aanpakken (dmv fysiek de verbindingen slopen zoals ze met Bulldozer en low end gpu's doen) is het te kraken.
Fysieke verbroken verbindingen zijn ook te fixen, mits ze alleen zijn verbroken. Heel vroeger kon van je een AMD Duron ook een Athlon maken met een stanley mesje en een potlood :P Doet me terug denk aan mijn Duron 1600+ die door het leven ging als een Athlon 2200+ (Dubbele L2 cache en bus speed) dat ding kon nogal wat abuse hebben.
Inderdaad... je kon met een hb 1 of 4 potlood de l1 pootjes met de l2 pootjes verbinden en je kon je duron lekker overklokken...dat waren tijden !!


Edit
Typo

[Reactie gewijzigd door partsineed op 4 juli 2016 20:43]

welke tweaker heeft dat niet gedaan :P
Ok, maar waarom zou je überhaubt de moeite doen om naast de 8 GB variant de 4 GB variant op de markt te brengen met (hardwarematig) dezelfde specs, maar voor een lagere prijs? Om een andere markt aan te spreken? Je kunt meer vangen voor de 8 GB variant en als de 4 GB variant hetzelfde is dan laat je de mensen die de 8 GB variant teveel betalen toch?
't is dat ze de geheugenchips niet zelf maken want anders zou je kunnen stellen dat het misschien om foute die's gaat.
Niet stabiel genoeg voor 8GB maar met de helft uitgeschakeld nog prima te verkopen.
Welke kans?
Er zijn (mij) nog geen geslaagde flashes bekend, ook niet of alle kaarten daadwerkelijk 8 GB hebben.
Daarbij is het flashen nogal een risico, en verlies je je garantie.
En voor 50 euro meer heb je de 8 GB versie.
Wel alle reviewers kregen namelijk een 4GB en 8GB BIOS en een flashtool erbij zodat ze konden wisselen tussen een 4GB en 8GB versie. Waarbij de 4GB versie ook een iets langzamere geheugensnelheid had.

4GB BIOS versie draait namelijk op 1,75GHz (7Gbps GDDR5) en de 8GB versie op 2GHz (8Gbps GDDR5). Op dit moment is de flashtool alleen niet in het wild te vinden, alleen reviewers hebben de tool nog. Maar op het moment dat die lekt of gewoon wordt gepubliceerd, alle videokaarten hebben immers wel een BIOS flash mogelijkheden, is het gewoon mogelijk. Schijnt namelijk niet mogelijk te zijn met de huidige flashtools, die hebben schijnbaar geen ondersteuning voor deze kaart.
Vraag is natuurlijk of die flash tool werkt om van een kaart die als 4GB geproduceerd is naar 8GB te gaan. De reviewer kaarten kunnen evengoed gewoon 8GB-base kaarten zijn. Je hoeft maar een klein beetje hardware/software DRM toe te voegen om flashen compleet onpraktisch te maken (signed firmware vereisen en de 8GB firmware een controle in wat one-time-programmable data geven). Het zou goed mogelijk zijn maar wees niet te optimistisch hierover.
We zitten hier dan ook op Tweakers.net , niet op viva.nl ;)
Als je een 8Gb kaart kunt krijgen voor de prijs van een 4Gb en het is mogelijk deze softwarematig te unlocken, zullen velen (hoop ik) dat niet nalaten.
Ja maar hoe weet je dat van te voren? Zoals de opmerking: grijp nu je kans..
Je weet toch niet wat je krijgt of mis ik iets?
Ja er wordt gezegd dat de eerste kaarten 8GB hebben en niet 4GB, maar wie zegt dat jij zo'n kaart krijgt? Volgens mij niemand?
Stel je wilt de ''goedkopere'' versie met als gedachten dat je gewoonweg de duurdere krijgt is volgens mij een foute aanname, het is dus gewoon een gok wat je neemt?
Verkopers zullen hier ook handig op inspelen door te vermelden dat hun 4Gb versie 8Gb aan memorychips kent.
Voor die paar tientjes meer gaat het grote gros echt niet experimenteren met bios hacks. ;)
Onderschat de gemiddelde (Nederlandse) tweaker niet. ;)
De Nederlandse tweakers onderschat ik ook niet maar de gemiddelde Nederlandse gebruiker wel. ;)
Je zit hier idd op Tweakers, gebruik Gb / GB dan ook correct :P
Er zitten toch gewoon 8Gb chips op? Wat is daar fout aan? :P

Het zou mij het risico niet waard zijn. Als AMD vervelend wil doen schakelen ze het alsnog in de driver uit of via een bios-update die je eigenlijk ook wil omdat er wat optimalisaties in zitten. Dan betaal ik graag 50 euro meer voor zekerheid :)

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 4 juli 2016 19:12]

Maar als je dmv een bios Flash de kaart zichzelf kan laten herkennen als 8gb dan kan de AMD driver verder toch ook niks blokkeren, ook niet bij een bios update? Het is afwachten hoe tweakers dit aan gaan pakken :)

[Reactie gewijzigd door AHappyKoalaBear op 5 juli 2016 13:09]

Zouden ze geen serienummers kunnen uitlezen in de bios en op basis daarvan de 4GB-exemplaren alsnog terugzetten?
Zou wel kunnen, maar gezien de vindingrijkheid van sommige tweakers weet je het nooit :) , ik denk dat de verkoop van deze kaart ook flink kan stijgen door dit, maar als AMD echt met Nvidia de strijd aan wilt gaat konden ze niet zo goed een 6gb en 8gb model uitbrengen.
Er wordt 8Gb kaart gezegd, niet chips, vandaar >)
Waarschijnlijk heb je die 8gb komende 2 jaar nog niet echt 'nodig'. Over 2 jaar is sowieso je garantie vervallen en dan kan een BIOS flash je nog net wat extra kracht geven en de levenstijd net iets verlengen.
Wat een onzin, al eens de wat krachtiger games gespeeld?

Hier heb ik nog een GPU met maar 2GB, en ik zit gewoon al heel snel op het max. waardoor de kaart in sommige gevallen instabiel wordt en crashed. Zeker met GTA V dit helaas genoeg al meegemaakt.

Het geheugen van videokaarten is naar mijn weten duurder, maar het is voor mij teleurstellend dat AMD/NV nog altijd kaarten uitbrengen met 4GB of minder. Kijk naar de hoeveelheid RAM dat de meeste PC hebben, en dan is het eigenlijk belachelijk dat het nog zo lang duurt voordat de <4GB videokaarten eindelijk van de markt zijn verdwenen.
teleurstellend lol soms heb je budget builds of een htpc waarvoor je niet zoveel vram voor nodig hebt het is inderdaad dat het voor gamen 4gb of hoger optimaal is maar ik snap niet waarom het teleurstellend is dat amd/nvidia 2gb kaarten maken ze maken meerdere versies
Het is teleurstellend omdat 50 euro gpu's vaak slechter presteren dan iGp's.
wat verwacht je als het 50 euro kaarten zijn die zijn meestal alleen bedoeld om zuinig te zijn en bijv alleen een video van 1080 af te spelen op een tv waar ze prima aan voldoen en zijn veel efficienter
Een FHD film afspelen kan op een Core M die ongeveer een kwart van het verbruik heeft en daarnaast volledig passief z'n werk doet. Er is geen markt meer voor dergelijke GRaka's
een graka's die maar 45 euro kost gecombineerd is stiller meestal zijn ze passief is zuiniger een core m zuipt meer meer warmte en als je wil dat ze still zijn moet je ook nog een andere koeler kopen ipv de stock en dan ben je duurder uit
Kerel. Een Core M heeft genoeg aan 5 watt totaal. Hoe je daar ooit een videokaart van energie mee wil voorzien weet ik niet maar deze kaarten verbruiken significant meer dan dat. Daarnaast kan het geheel dan ongeveer net zo groot zijn als een videokaart. Alleen dan inclusief alle benodigde componenten en voeding. De IGP in de core M is goed genoeg om 4K mee te kunnen afspelen.
je moet gewoon het limiet van een bepaalde kaart kennen. als de GTX950 of iets dergelijks met 4gb geheugen was geleverd, had deze €10 tot €20 meer gekost. wat in die prijsklasse percentueel veel scheelt.

daarnaast, 4gb is niet 2gb. zolang je op 1080p blijft gamen, wat de sweetspot is voor deze kaart, zal 4gb wel genoeg zijn, deze kaart is niet gericht op de aller beste prestaties.
Dus pak je kans nu het kan!. :p
Ik proef hier een lichte vorm van sarcasme en die is denk ik ook wel op zijn plaats. Wat moet je met een midrange kaart met 8 GB VRAM? Dit is geen 4K GPU ofzo - 4GB is meer dan zat. Voor Crossfire is er nog wat voor te zeggen.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 5 juli 2016 14:01]

Voor als je twee tot drie jaar met de videokaart wil doen, is 8GB zelfs voor deze kaart waarschijnlijk handig. Ook met twee in CrossFire zou ik eerder de 8GB versie nemen.

Ook met bijvoorbeeld GTA V kun heb je nu al wat aan meer dan 4GB doordat je anders niet alle instellingen op het hoogst kan plaatsen. Game reserveert namelijk direct bij het instellen als videogeheugen en laat standaard niet toe dat je meer instelt dan het verwachte videogeheugen gebruik.

Sarcasme was het trouwens niet, idee was omdat deze kaarten toch snel uitverkocht waren anders, daarom moest je er snel bij zijn. Ze zijn nu ook uitverkocht in NL, UK en DE en ik verwacht ook eerlijk gezegd niet meer 4GB kaarten welke eigenlijk 8GB hebben. Custom versies met 4GB zullen ongetwijfeld allemaal ook gewoon 4GB hebben.

Al de 4GB kaarten met 8GB kwamen allemaal bij AMD weg met een stickertje erop van En dan leek het er ook nog op dat alleen de XFX en Powercolor hier te koop waren. Geen Sapphire, HIS, Asus, Gigabyte en MSI met 4GB hier gezien.
Als je vervolgens 4 chips uitschakelt dan werkt die bus toch ook niet meer? Of kun je chips half uitschakelen?
Je hoeft de chips niet uit te schakelen. Limiteerd simpelweg het adresseerbaar geheugen.
Pak een 2TB HDD en formatteer een partitie van 1TB. Voila; je kan maar de helft gebruiken.
Maar dat valt terug te draaien als je hem zelf weer volledig formateert. Andersom op deze kaarten gaat dat waarschijnlijk niet lukken.

[Reactie gewijzigd door Tourmaline op 4 juli 2016 19:56]

Jawel dus, door deze beperking uit te schakelen. Staat nergens dat zaken defect gemaakt zijn toch?
Je weet niet op welke manier ze die beperking erop hebben gezet. ;)
Jawel, want dat word notabene in het artikel gezegt; via de firmware/bios ;)
Dat geldt alleen voor dit merk en dit exemplaar. Het is niet gezegd dat dit in het algemeen geldt. Als ze het via drivers doen kun je updaten wel vergeten anders ben je je hack kwijt. Bios kan instabiliteit veroorzaken.

Ik heb wel eerder verhalen hier gelezen over mensen met oudere graka's die men probeerde te flashen wat niet helemaal goed ging. €250-300 de sloot in. ;)

Verder staat in het artikel in theorie. Je hebt een niet publiekelijk toegankelijke flashtool nodig. Je weet ook niet of die beschikbaar komt voor het grote publiek(waarschijnlijk niet) en andere merken kunnen custom rx480's maken met wel exact 4GB ram erop.

Nogal veel ifs and buts als je het mij vraagt.

[Reactie gewijzigd door Tourmaline op 5 juli 2016 12:50]

Daarom moet je je ook goed voorbereiden met dit soort acties. Liefst zorg ik ervoor dat ik een batchscript klaar heb staan, die vanaf de usb-stick blind de default bios terug flashed naar het device.

Kan niet altijd en dan is het idd meer risicovol.
"Dus pak je kans nu het kan!"

Ik zou toch eerst even afwachten hoe het PCI-E stroom verhaal word opgelost. Zou zelf toch liever een 480 kaart met 8 pin stroom connector hebben. Ook liever geen reference kaart vanwege de heatsink-fan combo.

En zo ie zo eerst even afwachten of het überhaupt mogelijk is die 4GB extra te activeren.
Waarschijnlijk iets fout gegaan met bestellen of met het vullen van de rails, ik verwacht niet dat ze dit bewust hebben gedaan maar dat ze opgescheept zitten met paar rollen chipjes of zo. Ram is veel te duur om zo mee om te springen, normaal besparen ze nog op passieve componenten als het kan, laat staan op dure chipjes als ram.
Wellicht kan nu alles via één productielijn lopen en/of is er nog geen tweede lijn/ontwerp voor 4GB-kaarten. Het lijkt mij niet echt een kostenefficiënte oplossing voor de lange termijn, het zou mij niks verbazen als hier snel verandering in komt.
Dit doet me denken aan de tijd dat AMD bewust 'goede' cores op de processor uitschakelde om te voldoen aan de vraag van de 'mindere' processors (waar eigenlijk een core was uitgeschakeldwegens defect of wanprestatie). Zoals de LE1640 om er een te noemen.

terug naar de graka's: De grote vraag blijft inderdaad hoe veel er verkocht moet worden om de nieuwe productielijn kostentechnisch te verantwoorden. Kan er bijvoorbeeld een deel van de kaartjes via weg één gestuurd worden halverwege het proces, om daar de kleinere geheugenchips op te solderen?
Intel doet dat ook door hun cpu's te locken op een lagere snelheid.
nieuws: Intel maakt overklokken non-K-Skylake-processors onmogelijk met update

Met bepaalde type moederborden kun je nog overclocken, maar de keus die Intel maak is duidelijk. Goedkopere CPU die als beperkt word verkocht maar in werkelijkheid vele malen beter is.

Ze maken zich er dus allemaal schuldig aan op een bepaald moment.
De kostprijs voor geheugenchips is relatief laag. Op deze manier kunnen ze relatief makkelijk hun productielijn opzetten. Als bv blijkt dat 4gb veel populairder is dan kunnen ze door enkel software te gebruiken 8gb omvormen om aan de vraag te voldoen
Waarschijnlijk productie kosten. het is goedkoper om 1 te maken dan 2 verschillende.
heb ooit stage gelopen bij een bedrijf die routers verkochten die ook iets vergelijkbaars hadden.
ze hadden 2 verschillende router allen had de ene 3 lan poorten en de andere 5. Maar als je de de router met 3 lan poorten opende zaten er 2 verborgen Lan poorten in. Het enige verschil tussen 2 was de behuizing en de software.
Maar ik heb geen idee of het ook de reden zou zijn voor dit.

edit:
iemand was me al voor :(

[Reactie gewijzigd door nldylan op 4 juli 2016 18:25]

Mijn gok is dat ze het lastig vonden om te voorspellen of er meer vraag naar de 4 of 8gb versie zouden zijn. Dus hebben ze gewoon 1 type gemaakt, de 8gb versie en kunnen simpel door middel van een bios mod aan de juiste vraag voldoen.
Kan meerdere redenen hebben, zo kan het zijn dat sommige memory chips op deze 8GB modellen defect zijn, dat ze deze uit zetten en de kaart vervolgens als een 4 GB model verkopen. Een andere optie is zogenaamd "upselling" - waarin ze een goedkoper product met minder kwaliteit op de markt zetten om hiermee de prijs van het duurdere product te verantwoorden. Dit werkt zeker goed als de levertijden van het goedkopere product significant langer zijn.
Nee dat kan niet, je kunt geen defecte geheugenchips op een videokaart plaatsen en deze dan uitschakelen. Elke geheugenchip minder betekend namelijk ook minder geheugenbandbreedte en dus vors mindere prestaties. Elke geheugenchip minder is in dit geval ook een achtste minder aan geheugenbandbreedte en dus ook een achtste minder aan prestaties als je afhankelijk bent van snel geheugen.

Schakel je de helft uit heb je dus ook maar de helft van de geheugenbandbreedte en een kaart die de helft trager is op geheugenintensieve momenten. Totaal nutteloos product dus.

Ook lijkt het mij vrij nutteloos om defecte chips op een PCB te plaatsen, waarom plaats je dan gewoon niet niks en gooi je de chip weg. Nog goedkoper ook. :p
maar hoe kan het dan dat er nu maar 4gb beschikbaar is dan? deze zijn in de bios uitgeschakeld, dus dan zou je toch nog de helft van de band breedte over houden?

er lijkt mij geen verschil te zitten in een defecte geheugen chip en een werkende chip die in de bios volledig uitgeschakeld is toch?
Je hebt sws 8 chips nodig om aan de volledige bandbreedte te komen. Als je de helft van de chips uitzet/kapotte plaatst heb je nog maar de helft van de bandbreedte en is je kaart kansloos. Als je dus in de bios de halve capaciteit uitschakelt van iedere chip houdt je dezelfde bandbreedte maar heb je de halve capaciteit. Wat het praktisch nut van AMD is om zo toch goedkopere kaarten te leveren ontgaat me ook een beetje. Gooi ze dan op de stapel met 8GB voor het volle pond, of maak de 8GB versie qua prijs nog net ietsje scherper.

[Reactie gewijzigd door DominoNL op 4 juli 2016 17:56]

Het is om de marketing. Omdat ze op de lange termijn twee varianten in de markt willen zetten maar op korte termijn toch willen kunnen voldoen aan een grote vraag. Geheugenchips zijn relatief goedkoop dus het is helemaal geen rare keuze.

Op deze manier kunnen zichzelf wat tijd gunnen om een tweede productielijn op te zetten voor de 4Gb variant. Doordat ze nu al eerder kunnen omzetten op hun nieuwe lijn houden ze ook de investeerders tevreden en kunnen ze meteen inhaken op de Nvidia releases. Gezien Nvidia ook net met hun GTX1070 is gekomen en zeer binnenkort de GTX1060 uit de doeken gaat doen.

[Reactie gewijzigd door master.fean op 4 juli 2016 18:05]

De bios zorgt ervoor dat maar de helft van het volume van alle acht chips alloceerbaar is. Waardoor je nog steeds acht chips hebt die voor max 512mb per stuk en 4gb geheel te gebruiken zijn.
De BIOS zegt gewoon tegen de driver dat er maar 4GB in zit. En de driver zal alleen de helft van iedere chip gebruiken.
Het zou kunnen bij gestackte geheugenchips waarvan een deel wel werkt. Maar dat is wel erg ver gezocht.
Ook lijkt het mij vrij nutteloos om defecte chips op een PCB te plaatsen, waarom plaats je dan gewoon niet niks en gooi je de chip weg. Nog goedkoper ook. :p
Vroeger heeft Sinclair bij de ZX Spectrum wel deze taktiek toegepast (lees onder het kopje "Memory Issues" en verder). In 16k modellen bestond een deel van het geheugen uit defecte IC's, door deze te vervangen kreeg je een spectrum 48k.

Door de defecte IC's heeft Sinclair veel goedkoper kunnen inkopen en zo de prijs weten te drukken.

[Reactie gewijzigd door slb op 4 juli 2016 22:47]

Ik denk dat massa productie op de 8gb variant goedkoper uitkomt voor de fabrikant, ik weet het niet zeker maar ik denk dat dit het geval is.
Misschien kunnen ze kosten besparen om allemaal kaarten te maken van 8 gb in plaats van 4 gb geheugen?
@ hieronder garantie vervalt idd als je gaat flashen.
Ik zou het met een gloed nieuwe kaart niet durven.

[Reactie gewijzigd door rjmno1 op 4 juli 2016 20:08]

en om dat natuurlijk een productie lijn goedkoper is als 10 (voor elke variant een)
Lijkt me dat de garantie wel vervalt wanneer je dit doet ;)
Laat ik nu denken dat dat een tweaker niet boeit.

Natuurlijk zal dit tijdelijk zijn. In een markt waar het op krappe marges aankomt is 4gb toch weer geld en dat ze je er niet zo maar op zonder het aan de klant in rekening te brengen. Zal dus met de opstart fase te maken hebben.
En de bios code moet tot in de lengte van dagen rekening gaan houden met deze bijzondere configuratie in deze opstartfase? Lijkt me toch een behoorlijke trade off.

Ook een risico trouwens, dat in een toekomstige biosversie ineens de extra 4GB unlocked raakt omdat deze configuratie over het hoofd wordt gezien.
Het hoeft voor AMD niet perse duurder te zijn om op beide kaarten gewoon 8GB geheugen te plaatsen. Het scheelt een productie lijn opzetten voor de 4GB versie. Een 2de bios moest sowieso al ontwikkeld worden voor de 4GB versie, en iets programmeren dat het maar max 4GB geheugen mag aanspraken is denk ik niet zo moeilijk.

Daarnaast zullen deze kaarten slechts tijdelijk beschikbaar zijn. Zodra de fabrikanten met hun eigen versies komen zal de reference kaart van AMD snel verdwijnen uit de verkoop.
Twee verschillende biossen is inderdaad een pragmatische benadering om te voorkomen dat code van de ene geheugengrootte vermengt raakt met die van de andere geheugengrootte. Dan hebben die biossen nog wel een hardwarematig kenmerk nodig om de bedoelde geheugen configuraties van elkaar te onderscheiden. Zoals ik het nu bekijk is dat er niet.

Dat het productietechnisch interessant kan zijn om maar een hardwareconfiguratie te hebben kan zeker kloppen. Het managen van variatie in producten weegt zeker op tegen de kostprijs van de componenten. Vooral omdat we het hier over een kostprijs verschil hebben tussen 0.5GB en 1GB chips.
In overeenkomsten tussen bedrijven hoeft die prijs zich niet 1 op 1 te verhouden met de theoretische kostprijs.

Een dergelijke oplossing lijkt mij alleen lastig te verkopen naar klanten. Maar ja, wat je zegt, aanloopmodellen.... Het op de markt zijn is even belangrijker dan gemillimeter met de configuratie :)

[Reactie gewijzigd door teacup op 4 juli 2016 18:02]

Lijkt mij niet. Mag de winkel eerst bewijzen dat hij kapot is gegaan door de unlock. jailbreaken en rooten gaat ook niet ten kosten van je garantie.
Probeer jij dan maar eens garantie te regelen op een Gejailbreakte iphone. :) 8)7
lijkt me ook maar dat merk je pas als je kaart het niet meer normaal doet en hem om wilt ruilen denk ik
Nog even en de RX470 4GB is te unlocken naar RX480 8GB 8)7
Wie weet! Ik heb vroeger wel een 9800 Pro naar 9800 XT kunnen flashen. ^^
Ik had een 9500 naar 9800 pro geflashed en met extra weerstandjes erop was het een 9800xt :)

Ik vind dit niet vreemd want productie kosten zijn goedkoper als je alles van 1 band laat rollen dan van meerdere en minder chips opzetten.
Ik hoop echt dat de 470 gewoon van dezelfde band komen rollen en dat ze dingen uischakelen omdat ze niet volledig aan amd zijn eisen doen als 480. Kunnen we die lekker flashen.
Dat was toch naar een 9700?
Idd je kon naar een 9700 . Een 9800 pro 128mb.... kon wel naar xt. En met reflow. Als je het echt wilde ook naar 256mb. Mits je reference design kaarten had. Anders was het lastiger. Toen hadden ze wel juist bemeten geheugen.
Promise non raid IDE adapter naar Raid met een enkele weerstand :-)
I hope so! :9
Hebben we weer lol als consumenten.
Dacht dat de 4gb 470 150-180 euris gaat kosten.
Das pas cheap gtx970 prestaties. 8)7
Ja maar toch vind ik het niet normaal eigenlijk (hoewel het eerder voorgekomen is). Stel je geeft 50-100 euro meer uit voor de 8GB variant, krijg je vervolgens te horen dat je dezelfde kaart had kunnen hebben voor 50-100 minder, een update/flash en je had hetzelfde gehad.

Zelf zie ik dit als een lol voor AMD want ze kunnen zomaar ineens een stuk meer kaarten gaan verkopen (wellicht dat iemand zat te twijfelen voor de 8GB variant maar het te duur vind en alsnog een groene kaart zou kopen)..
Sommige denken ineens ej ik moet die 4GB kaart hebben want die flash ik wel naar 8GB terwijl ze misschien voor dit nieuws er helemaal niet aan zaten te denken om 1 te kopen :P

Daarbij als blijkt dat je de 4GB koopt met als gedachten er even een 8GB van te maken kan je van een koude kermis thuis komen, want je weet niet 100% of het lukt. Daarbij kan je AMD niks kwalijk nemen want ze hebben je een 4GB versie verkocht en geen 8GB. Marketing technisch zeer strak.

Voor AMD maakt het kennelijk niet uit welke ze verkopen want het is gewoon dezelfde kaart?:P
Als consument heb je met de 8GB versie garantie dat die 8GB ook daadwerkelijk werkt, bij de 4GB versie heb je deze garantie niet.
Dit was vroeger ook zo bij AMD CPU, kocht je een Athlon dan had je de garantie dat de 256Kb L2 cache volledig werkte maar haalde je een Duron/Sempron dan kon je die cache zelf unlocken van 128Kb naar 256Kb maar had je geen garantie dat die ook daadwerkelijk functioneerde zoals de bedoeling was.
Hahah je das een goeie lol!
Bijna het omgekeerde van Nvidia met de gtx 970
Met als enige verschil dat de 970 wel degelijk het geheugen op de PCB heeft dat geadverteerd staat, enkel niet allemaal op dezelfde snelheid.

Wel leuk van AMD, ik kan me tijden herinneren waar hun HD 6950 te flashen was naar een 6970 omdat hier ook gewoon bios limitaties waren gemaakt. Daarna hebben ze wel de extra lanes afgelaserd op de kaart om dit tegen te gaan.
Volgens mij deed AMD zoiets ook met 1 van hun oudere CPU's waardoor je 1 Core extra kon inschakelen die AMD uit deed en de CPU als een budget model verkocht.
1 van hun oudere CPU's
Heel veel; athlon, opteron, phenom. En dan noem ik die zo even uit mijn hoofd op.

Recent nog een opteron van 1 core naar 2 unlocked.
Je had een athlon triple core dacht ik, die kon je van 3 naar 4 unlocken.
Ergens ook nog een phenom dual liggen die naar 4 cores kon, echter had ik daar pech mee en kreeg ik deze niet stabiel.

Edit: typo

[Reactie gewijzigd door Xm0ur3r op 4 juli 2016 20:49]

[...]
Je had een athlon triple core dacht ik, die kon je van 3 naar 4 unlocken.
[...]
Op internet zijn serienummers te vinden van unlockbare triple cores. De mijne was helaas niet (stabiel) te unlocken.
Oh grappig,
Naja ik heb het de ''hard way'' ontdekt }:O
Dit was ook nog mogelijk bij een deel van de R9 290 kaarten. De R9 290 had exact dezelfde chip als de 290X, met enkele stream processors uitgeschakeld. Op sommige chips waren deze fysiek onbereikbaar gemaakt, maar als je geluk had kon je simpelweg je bios flashen om alle stream processors in te schakelen!
Radeon 9500 non Pro naar 9700 Pro
Old school >)
Niet te vergeten dat de frequentie ook lager is voor de 4GB variant.
Ja, maar dat is puur door het bios en dus softwarematig. De 4GB en 8GB zijn dus qua hardware exact gelijk.
De chips die worden gebruikt op de 4GB variant zijn 8GBps chips, dus ze kunnen gewoon op 8 "GHz" draaien :)
Indien ze die frequentie aankunnen... misschien zijn ze wel 'zwakker'.

Gek scenario:
- Als bij testen blijkt dat er een fout zit in een bepaalde helft, deze afzetten. Of als ze de hogere snelheden niet aankunnen. En dat zitten ze op de 4GB variant.
- Als ze volledig goed en snel zijn -> op de 8GB variant.

Maar dit lijkt me onwaarschijnlijk, de productietest van geheugen ligt bij de geheugen fabricant, niet bij AMD.

Het zou wel kunnen dat integratie van het geheugen (PCB / ...) ook voor problemen zorgt, waardoor een 4GB variant wel werkt, maar 8GB niet op de hogere rate.
Dat lijkt mij heel sterk gezien het modelnummer gewoon aangeeft dat ze het kunnen. Anders hadden ze een ander nummertje gekregen voor de snelheidsaanduiding.

Geheugenchips werken met een hoeveelheid banken die weer worden onderverdeeld in rijen en kolommen. Als een deel ervan niet zou werken dan zou de geheugenchip moeten kunnen aangeven welke banken er niet werken. Vziw hebben deze chips niet zo'n mogelijk, maar het zou natuurlijk kunnen. :)

Ik denk dat je er rustig vanuit mag gaan dat als je de 4GB variant hebt met fysiek 8GB er op, dat je dan met een ander BIOS gewoon een 8GB versie kan krijgen (dus ook dezelfde klokfrequentie voor het geheugen).
Ondertussen blijkt het idd mogelijk om een 4GB naar 8GB te flashen (BIOS update). En idd het zouden andere modelnummers kunnen zijn bij desactivatie.
Dat noem ik nu, meer waarde voor je geld :). Wel vreemd dat men doet aangezien de 'meerkost' niet is doorgerekend naar de koper.. 8-)
Vaak is dubbele productielijn en dubbele RMA etc duurder dan hetzelfde product te maken en deel uit te schakelen . Bv zoals tesla doet met hun batterij capaciteit . Standaard 75kw, waarvan je 15kw niet beschikbaar is tenzij je het bijkoopt.

Of videokaarten waar een deel shaders gedisabled zijn opdat het eigenlijk de versies waren die foute bevatten van hun premium product (yield productie issues) daar zag je op een bepaald punt ook dat ze eigenlijk 100% hetzelfde zijn... Omdat productie proces verbetert was

[Reactie gewijzigd door Icekiller2k6 op 4 juli 2016 17:24]

Ik neem aan dat dit dan 8GB modellen waren met (half) defect geheugen o.i.d. die dan wel met 4GB werkten.
Als het gewoon echt een andere firmware is dan kun je deze mooi omtweaken naar een 8GB versie :)
Zal waarschijnlijk gewoon werken. Dit soort dingen (voornamelijk cores ipv geheugen die te unlocken zijn) is doodnornaal bij nieuwe GPU's.
Het is niet uit te sluiten dat deze situatie blijft bestaan.
Mogelijk is het gewoon goedkoper om maar 1 kaart te maken en daar kunstmatig 2 modellen van te maken.
Dat het goedkoper is zou uit de volgende dingen voort kunnen komen.
 • De basisprijs is beperkt verschillend tussen de verschillende geheugen chips.
 • Kortingen die voortkomen uit het groter volume van 1 chip die je koopt.
 • Je administratie, opslag en logistiek is simpeler en dus goedkoper bij minder onderdelen
 • Bij meerdere kaarten heb je meerdere produktielijnen nodig, of moet je schakelen, wat ombouwkosten in de vorm van downtime, mensen die machine om kunnen zetten en mogelijk extra fysieke objecten, met zich mee brengt.
Ja precies, ik denk dat het verschil in kosten tussen 8 of 4 GB chips maar een paar dollar is.
Kan er zo snel geen prijs van vinden, wat die losse geheugenchips kosten.
Echt eerlijk is het ook niet om het zelf te flashen naar 8gb.
Misschien is dit off-topic. Maar wat mij opvalt is dat de nieuwe kaarten bijna geen DVI poorten heeft echter alleen maar Display porten tot nu toe.

Denk dat het nog wel zal komen maar is daar een reden voor? :) Of is dat omdat het gewoon nieuw is? Of heb ik gewoon kaarten over het hoofd gezien die wel 2 DVI porten heeft. :)

[Reactie gewijzigd door michaell958 op 4 juli 2016 20:10]

Achterhaalde standaard. Ik geloof dat je bij veel fabrikanten gewoon een verloopje krijgt, DP/HDMI->DVI. Maar bij de aftermarket versies (MSI sowieso) zit de kans er dik in dat ze deze wel gewoon hebben.
Is het überhaupt nuttig om 8GB te hebben i.p.v. 4GB als je geen Crossfire draait (frequentie buiten beschouwing gelaten)? Na de promotie van de Crossfire setup voor VR kreeg ik het idee dat 8GB weleens alleen daarvoor beschikbaar gemaakt zou kunnen zijn.
Meer GB is vaak goed voor gamen op hogere resoluties. Dus wanneer je 1440P of hoger wilt gamen is het sowieso aan te raden om voor 8GB te gaan ipv 4GB. Daarnaast is het verstandig om te kijken wat jij er zelf mee wil en de reviews te bekijken!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee