Geen memorabele singleplayer
Twee jaar geleden veegde DICE de vloer aan met elke vorm van concurrentie op de markt voor first-person shooters op de pc. Battlefield 3 was van grote klasse en zette zowel met zijn gameplay als met zijn graphics een nieuwe standaard neer. Sindsdien hebben we eigenlijk geen vergelijkbare schietspellen gezien die aan dat niveau konden tippen, en dus lijkt 'titelprolongatie' een koud kunstje voor de Zweden. Battlefield 4 is immers gebouwd op het stevige fundament van Battlefield 3, met hier en daar wat leuke vernieuwingen en extra's.
Getest op: pc
Verschijnt later voor: PlayStation 4, Xbox One
Afwijkende versies: Xbox 360, PlayStation 3
Net als van Battlefield 3 heeft DICE ook twee verschillende versies van Battlefield 4 gemaakt. De Xbox 360 en de PlayStation 3 worden voorzien van een kwalitatief mindere versie, terwijl hun gloednieuwe en sterkere broertjes een versie zullen krijgen die zich de gelijke mag noemen van de pc-versie. Tweakers kon al aan de slag met de PS4- en Xbox One-versies, maar deze review is primair gericht op de pc-versie. De PS4-versie kampte nog met de nodige technische problemen en op de Xbox One hebben we, eveneens door technische problemen, de multiplayer nog niet kunnen spelen. Reden genoeg om even af te wachten hoe soepel die games straks daadwerkelijk op de nieuwe consoles zullen draaien, alvorens we ons aan een review wagen. Volgens EA lag een deel van de door ons ervaren problemen aan de devkit-units van de nieuwe consoles, hierin kunnen we dus nog even geen uitsluitsel geven.
Singleplayer: vier uur durend bijgerecht
Dat ligt bij de pc-versie gelukkig anders. Die kunnen we sinds een week uitgebreid spelen, en dat begon met het doorspelen van de singleplayer. Het gebeurt niet vaak dat we een volledig spelonderdeel op pagina één afhandelen, maar dat gaan we in dit geval wel doen. De singleplayer-campagne van Battlefield 4 weet de drempel van 'noemenswaardig' maar net over te steken. De speler raakt met zijn kleine team soldaten betrokken bij een incident rond de interne machtsstrijd in China, wat gepaard gaat met flink wat agressie tegen buitenlandse legereenheden en de lokale bevolking.
In ongeveer vier uur neemt DICE je mee langs diverse omgevingen en missietypen, en daarbij geldt eigenlijk continu dat je het al een keer eerder hebt gespeeld. Het is best indrukwekkend om je weg te vinden door een zinkend schip of vier tanks uit te schakelen terwijl je je eigen tank in leven houdt, of om een stuwdam op te blazen, maar de geoefende shooterfanaat zal hier niets wezenlijk nieuws in vinden. Het spektakel compenseert de voorspelbaarheid een beetje, maar is niet indrukwekkend genoeg om het schip vlot te trekken.
/i/1364341387.jpeg?f=imagenormal)
Daar komt bij dat de singleplayer kampt met de nodige technische problemen. Zo zagen we soldaten door de grond zakken en kwamen we in een gebouw een gapend gat tegen waar een lift had moeten zitten, en dat is slechts een kleine greep uit het aantal opvallende en minder opvallende bugs waar we tegenaan liepen. Het bevestigt wat iedereen al wist: de singleplayer is in Battlefield 4 van onderschikt belang en hangt er eigenlijk maar een beetje bij. Het gaat om de multiplayer.
Toch doen we de singleplayer daarmee onvoldoende recht. De Battlefield 4-campagne biedt namelijk best aardige gameplay-elementen. Ja, het is voor een groot deel voorspel. Echter: de campagne biedt ook een bepaalde openheid in het bepalen van je route, een openheid die je niet vaak ziet in dit soort shooters. Niet dat het meteen een openwereldgame is, je moet nog steeds elke keer naar een bepaald punt toe en het blijft allemaal lineair, maar je wordt regelmatig geconfronteerd met een vrij wijdse omgeving die je naar eigen inzicht mag doorkruisen. Als er één gameplay-element is dat de singleplayer nog redelijk overeind houdt, is het dit.
Verander de map met Levolution
Net als Battlefield 3 biedt de multiplayer van Battlefield 4 gevechten voor maximaal 64 spelers, afhankelijk van de spelmodus die je speelt. Volgens DICE kunnen alle spelvarianten op elke map worden gespeeld. De afmetingen van de map worden aangepast aan het aantal spelers dat hoort bij een spelvorm. Speel je bijvoorbeeld Domination op Siege of Shanghai, dan is die map kleiner dan wanneer je Rush of Conquest speelt. Die schaalbaarheid werkt weliswaar niet voor iedere map even goed, maar in de regel functioneert hij wel. Een goed voorbeeld is Lancing Dam. Speel je Rush, Obliteration of Conquest, dan beschik je over de hele map, maar bij andere spelmodi beperkt de map zich tot twee kantoorgebouwen en het gebied daar omheen.
Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.
Video waarin DICE meer vertelt over Levolution.
Ongeacht of je op de kleine of grote variant van een map speelt, blijft een element overeind: Levolution. Dat de Frostbite 3-engine zorgt voor flink wat mogelijkheden op het gebied van dynamische schade is bekend, maar Levolution gaat nog een stapje verder dan een kapotgeschoten gebouwtje of muurtje. Elke map kent namelijk een specifieke gebeurtenis die dat speelveld flink kan veranderen. In het geval van Lancing Dam is dat een instortende dam, waardoor er een hoop puin op het speelveld terechtkomt. Op andere maps gaat het bijvoorbeeld om een instortende wolkenkrabber, instortende schoorstenen of crashend oorlogsschip.
Variatie
Hoewel die grote gebeurtenissen scripted aanvoelen, doen ze wel waar ze voor bedoeld zijn: variatie aanbrengen in de speelvelden. Wanneer in de map Flood Zone het water begint te stromen, komt dat water langzaam steeds hoger te staan. Waar je in het begin nog kunt rondscheuren met buggies, heb je even later boten en jetski's nodig. Het verandert de dynamiek van de map. Ineens ben je op de grond niet snel meer en moet je vooral op de daken blijven. Ineens zijn niet tanks, maar helikopters en gevechtsboten bepalend voor het innemen en behouden van bepaalde vlaggen. Nu moeten we wel zeggen dat de Levolution-gebeurtenis niet op elke map zo treffend tot zijn recht komt, maar het idee is duidelijk en werkt meestal aardig.
/i/1383059197.jpeg?f=imagenormal)
Buiten die gebeurtenissen zijn er nog tal van kleinere dingen die verraden dat DICE meer de nadruk heeft gelegd op interactiviteit in de speelvelden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan werkende metaaldetectoren. Loop je een kantoorgebouw in door zo'n detectiepoortje, dan gaat er een pieper af. Een vijand die in de buurt is, hoort dat en is dus meteen gewaarschuwd.
Battlefield 4 op zijn best
Toch blijven het vooral de al bekende onderdelen van Frostbite 3 die het verschil maken met andere schietspelen. De momenten dat je hartslag in je keel schiet als je weet dat je gezien bent door een vijandelijke tank zijn indrukwekkend. Terwijl die tank het huisje waar je in schuilt met de grond gelijk maakt, probeer je tussen het puin door kruipend weg te komen, om de tank met je C4-charges een koekje van eigen deeg te geven. Dit zijn de momenten waarop de moderne oorlogsvoering in Battlefield 4 op zijn best is, en de kracht van Frostbite 3 heeft daar een grote hand in.
Graphics en geluid
Voor we verder doorgaan op de gameplay in de multiplayer-modus maken we eerst even een zijstapje naar de rest van het audiovisuele aspect, want zoals bij elk pc-spel zijn daar natuurlijk veel vragen over. Laten we voorop stellen: grafisch betekent Battlefield 4 geen grote upgrade ten opzichte van Battlefield 3. Natuurlijk zijn er wel wat verbeteringen, maar in grote lijnen is er zeker geen sprake van een audiovisuele revolutie. Daarvoor lag het niveau van Battlefield 3 te hoog. Uiteraard is het anders voor consolegamers, die later dit jaar voor het eerst aan de slag kunnen met een game die de kwaliteit van de pc-versie benadert, maar dat is vrij logisch.
Soepel op 60 fps
Vooral in de singleplayer weet Battlefield 4 grafisch af en toe alsnog indrukwekkend voor de dag te komen, maar in de multiplayer-modus hadden we niet het gevoel naar een wezenlijk veel mooiere game te kijken dan Battlefield 3. De door DICE gemaakte stappen laten zich op de pc dan ook nauwelijks zien in simpelweg de graphics, maar vooral in hoe soepel die graphics lopen. We kunnen ons vrijwel geen enkel moment herinneren dat de framerate van 60 fps echt onder druk kwam te staan. Natuurlijk is een goede pc-configuratie daar medeverantwoordelijk voor, maar toch.
/i/1377201612.jpeg?f=imagenormal)
Hoewel deze review alleen van toepassing is op de pc-versie is het de moeite waard om de vergelijking te maken met de overige versies van Battlefield 4, waarbij we de PlayStation 3 en Xbox 360 eigenlijk meteen kunnen vergeten, want die versies zijn audiovisueel van een heel ander niveau. De Xbox One en PlayStation 4 beschikken over versies van Battlefield 4 die grafisch behoorlijk in de buurt komen van de pc-versie. Zoals vooraf al uitgebreid besproken, draait de Xbox One-versie, in elk geval op de devkits waar wij op speelden, op een 1280x720-resolutie. Dat doen de PS4 met 1600x900 pixels en de full-hd-pc-versie beter. Toch vonden we niet dat de Xbox One-versie er veel minder goed uitzag. Waar dat precies aan ligt, kunnen we op basis van een simpele reviewsessie zonder beeldopnames te maken nog niet verklaren. Voor beide versies geldt echter wel: het niveau benadert de pc-versie, maar van een exact gelijke prestatie is geen sprake; de pc-versie blijft het mooist.
Heerlijk geluid
Los van de graphics wordt de audiovisuele presentatie van Battlefield 4 geholpen door het geluid. We zeggen weleens dat geluid goed is als het niet opvalt, want meestal klopt het dan gewoon en doet het geluid dus wat het moet doen. Valt het wel op, dan is het meestal niet omdat het zo goed is. Battlefield 4 blijkt echter een positieve uitzondering. Schoten van een zwaar kaliber sluipschuttersgeweer weerkaatst prachtig tegen gebouwen in de omgeving en de ook explosies en schoten van tanks dreunen lekker door. Wie een goede audioset heeft, zal zich wat dat betreft dus opperbest vermaken met Battlefield 4.
Terugkeer van de Commander
Terug naar de gameplay, of beter gezegd: een stapje daarvoor. Natuurlijk kun je in Battlefield 4 je eigen gang gaan in de multiplayer en doen waar je zin in hebt, maar dat is eigenlijk niet het type spel dat Battlefield 4 is. Er is bijna geen shooter waarin goed teamwork zo sterk beloond wordt als in Battlefield. Dat was in Battlefield 3 al zo, en het is in Battlefield 4 niet anders. En om dat element nog eens te versterken, brengt DICE in Battlefield 4 een feature terug die ooit in Battlefield 2 werd geïntroduceerd: de Commander.
Geen verrassingen
In feite is er met de Commander dus niets nieuws onder de zon, maar doordat de feature ontbrak in Battlefield 3 voelt het toch weer als een nieuw spelonderdeel. Wie zich de feature nog kan herinneren uit Battlefield 2 of Battlefield 2142 zal in eerste instantie niet heel erg verrast worden. De interface en de mogelijkheden die een Commander heeft, zoals een Supply drop plaatsen of een EMP-strike inroepen, vallen in hetzelfde straatje als de opties die de Commander toen ook al had.
/i/1383058931.png?f=imagenormal)
De belangrijkste vernieuwing die er te vinden is, hangt dan ook niet alleen samen met Battlefield 4 als spel, maar ook met algemene technische ontwikkelingen. De Commander-modus is namelijk ook toegankelijk op een tablet. Tijdens het spelen vonden we dat geen voordeel. Het leidt eigenlijk alleen maar af om op een ander scherm te moeten kijken dan alleen je tv-scherm. Het wordt pas echt interessant als je zelf niet aan het gamen bent. Ook dan kun je als Commander spelen op je tablet. Zonder verbinding te maken via je pc of console kun je zo de lijnen uitzetten in een potje dat door andere gamers op dat moment uitgevochten wordt. We hebben het helaas zelf nog niet op die manier kunnen uitproberen, maar het klinkt als een vermakelijk tijdverdrijf.
Orders opvolgen werkt beter
Ook voor de soldaten op de grond heeft de aanwezigheid van de Commander een positief effect. De Commander kan dankzij zijn gedetailleerdere overzicht de lijnen beter uitzetten en de diverse squads binnen een team orders geven. De Squad Leaders hebben dan de taak die orders door te spelen aan hun team, bijvoorbeeld door een bepaald punt op de map aan te wijzen dat moet worden aangevallen of verdedigd. Volg je die orders op, dan scoor je bonuspunten. Elke kill, eigenlijk elke actie die je doet in de buurt van het aangewezen doel levert extra punten op. Het is dus raadzaam om je orders op te volgen, zolang het logische orders zijn uiteraard.
We willen de terugkeer van de Commander niet direct een 'game-changer' noemen, maar een aardige extra is hij wel. De gameplay verandert merkbaar als je in een gebied staat waar net een EMP is afgegaan en als de Commander een kruisraket afvuurt, is het raadzaam om je uit de voeten te maken. Wij hebben meegemaakt dat de Commander een tank die zich een meter of twintig bij ons vandaan bevond op die manier uitschakelede. Veel spectaculairder en intenser wordt Battlefield 4-gameplay niet.
Nieuwe spelmodi
Het opvolgen van orders levert dus extra punten op, en dat bespoedigt uiteraard ook je voortgang in het spel. Net als in Battlefield 3 speel je per klasse nieuwe wapens en spullen vrij. Hoe meer tijd je investeert in een bepaalde klasse, hoe meer mogelijkheden je binnen die klasse hebt. De klassen zijn overigens niet aangepast, en dus heb je nog steeds de keuze uit Assault, Support, Engineer en Recon. Die klassen hebben ook nog steeds dezelfde bijkomende kwaliteiten; Assault beschikt nog steeds over een medkit, Support heeft ammo packs, enzovoort. De enige verandering is dat de progressie iets overzichtelijker in beeld wordt gebracht.
Niets beter dan Conquest
De vernieuwing komt dus niet echt van de soldaten op het slagveld, maar DICE heeft wel wat vernieuwing aangebracht in de 'spellen' waar ze mee bezig zijn. Natuurlijk zijn klassiekers als Rush en Conquest nog steeds aanwezig. Die waren tijdens onze reviewsessies trouwens ook nog steeds het populairst. Op de een of andere manier is er voor ons nooit een spelmodus die echt kan tippen aan het oude vertrouwde Conquest, al is dat natuurlijk wel een kwestie van smaak.
/i/1380284779.jpeg?f=imagenormal)
We kunnen ons namelijk best voorstellen dat de nieuwe spelmodus Obliteration de komende weken enkele harten weet te stelen. In deze spelmodus spelen twee teams van maximaal 32 spelers tegen elkaar, met als doel de drie strategische doelen van het andere team uit te schakelen. Dat moet gedaan worden met een centraal verschijnende bom. In de eerste plaats ontstaat er dus een strijd om wie de bom heeft. Daarna is het zaak de speler met de bom zo snel mogelijk naar een van de punten te brengen. In ons team leidde dat tot prachtig georganiseerde acties waarbij wij in een helikopter de man met de bom kwamen oppikken om hem een paar honderd meter verderop weer neer te zetten.
Hevige gevechten
Zo makkelijk gaat het echter lang niet altijd. Er ontstaan vaak hevige gevechten rond de bom, en zodra een van beide teams nog maar één punt te verdedigen heeft, verandert dat punt ook vaak in een moeilijk in te nemen vesting. In een van de potjes hield ons team nog bijna een kwartier stand, terwijl we al heel snel de eerste twee punten verloren hadden. Zeker als de vijand de bom dichtbij het derde punt heeft en je een fatale aanslag nog net weet te voorkomen, is Battlefield 4 razend spannend.
/i/1377201611.jpeg?f=imagenormal)
Obliteration is een nieuwe 'grote' spelmodus, maar ook voor gamers die van wat kleinschaligere gevechten houden, heeft DICE een nieuwe spelmodus in petto. 'Defuse' zet twee teams van vijf tegenover elkaar. Het ene team heeft een bom en moet een van de twee doelen van de tegenstander opblazen, die dat uiteraard moet zien te voorkomen. In deze spelmodus zijn geen respawns, dus doodgeschoten worden betekent dat je het potje verder moet uitzitten. Deze spelvorm heeft daardoor een duidelijk andere dynamiek dan de overige spelmodi. Spelers zoeken continu balans tussen voorzichtigheid en snelheid. Je wilt immers niet neergeschoten worden, maar als je te langzaam bent heb je kans dat de doelwitten al ingenomen zijn door het andere team.
Defuse en Obliteration zijn welkome toevoegingen aan een toch al sterke verzameling spelmodi. De eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat wij de 'kleinere' spelmodi minder leuk vonden dan Rush, Conquest en Obliteration. Wanneer je met minder spelers speelt, zijn de maps kleiner en spelen de voertuigen meestal geen rol meer, en juist de gameplay met voertuigen erbij is voor ons wat Battlefield 'Battlefield' maakt.
Sterke basis van Battlefield 3
Uiteindelijk komen we terug op waar het in een multiplayerspel uiteindelijk om draait: de basisgameplay. Dan hebben we het dus niet over wat DICE voor Levolution-verrassing in petto heeft, niet over wat je kunt doen als Commander, wat voor spelmodi er in Battlefield 4 zitten of zelfs wat voor nieuwe wapens en voertuigen je tegenkomt in het spel. Het gaat om de momenten die je de komende weken, maanden en wellicht jaren het vaakst tegenkomt. De momenten waarbij je om een hoekje spiekt of er een vijand staat. De momenten dat je op een dak ligt met je sniper rifle, op zoek naar een doelwit, en ga zo maar door.
Typische Battlefield-gameplay
Battlefield 4 sluit zich hierbij moeiteloos aan bij het hoge niveau dat Battlefield 3 al liet zien. Niet voor niets wordt die game tot op de dag van vandaag nog door veel gamers gespeeld. Op een buggy springen, naar een vlag toe rijden, twee verdedigers uitschakelen, de vlag innemen en met je buggy snel weer doorscheuren: het is een voorbeeld van wat in onze ogen de essentie is en ook zou moeten zijn van elke Battlefield-game, en die komt gelukkig ook goed tot zijn recht in Battlefield 4.
/i/1383058933.jpeg?f=imagenormal)
In een tijd waarin gamers echter steeds allergischer lijken te worden voor games die te veel teren op het succes van hun voorgangers, kun je je afvragen of dat voldoende is. Ondanks de nieuwe toeters en bellen zou je immers best kunnen claimen dat de basisgameplay van Battlefield 3 naar Battlefield 4 niet enorm verandert. Critici merkten na het spelen van de bètaversie van het spel al op dat het eerder om Battlefield 3,5 dan om Battlefield 4 gaat, en die mensen kunnen we niet helemaal ongelijk geven.
Je team helpen zonder kills te maken
Toch weegt voor ons de kwaliteit, die er onmiskenbaar is, zwaarder. Battlefield 4 laat oude pluspunten intact. Battlefield blijft daardoor de shooter bij uitstek waarin teamplay beloond wordt. We noemden al de voordelen van het opvolgen van de orders van de Commander en de Squad Leaders, maar het gaat verder dan dat. Battlefield 4 is natuurlijk het speelterrein van gamers die ontzettend goed zijn met een digitale proppenschieter, maar je hoeft geen uitstekende schutter te zijn om je team te helpen in Battlefield 4. Ook door je dienstbaar op te stellen en een ondersteunende rol op je te nemen, kun je je team helpen winnen en zelf alsnog een hoop punten scoren.
Zeer memorabel was dan ook het potje Conquest waarin wij de op twee na hoogste score van de 64 spelers in de ronde wisten te behalen, zonder ook maar één kill te maken. We hadden onszelf namelijk benoemd als aangewezen piloot van een helikopter waar in totaal vijf passagiers in konden. Vier daarvan konden ook schieten, twee zelfs met een van de miniguns die we aan boord hadden. Dat leverde ons een leuk aantal 'driver assists' op. Daarnaast namen we, door boven de vlaggen te hangen met onze heli, zelf ook aardig wat vlaggen in, en dat alles leverde dus een aardige sloot punten op. Dit is voor ons wat Battlefield 'Battlefield' maakt. Er is ruimte voor topschutters, maar een goede piloot of chauffeur kan net zo belangrijk zijn voor het team.
Conclusie
Battlefield 3 was twee jaar geleden indrukwekkend. Dat wordt nu nog maar eens bevestigd doordat Battlefield 4 op diverse punten niet of nauwelijks boven het niveau van dat spel uit komt. Toch maken de diverse vernieuwingen en verbeteringen Battlefield 4 een net even iets betere game. De shooter maakt, nu we twee jaar verder zijn, niet dezelfde indruk als zijn voorganger, maar dat doet niets af aan de kwaliteit van de gameplay. De singleplayer-modus zul je waarschijnlijk snel weer vergeten zijn, maar de multiplayer is weer goed voor maanden gameplay, en dan zijn er natuurlijk nog de vijf uitbreidingspakketten die DICE nog in petto heeft. Over de overige versies kunnen we nog geen conclusies trekken, maar het moet raar lopen, wil Battlefield 4 niet betrekkelijk eenvoudig de beste pc-shooter van dit jaar gaan worden.
Pluspunten
+ Meer vernietiging op maps, mede door Levolution
+ Leuke nieuwe spelmodi
+ Indrukwekkend geluid
+ Commander-modus leuke extra
+ Intense en spectaculaire momenten in gameplay
Minpunten
- Basisgameplay niet heel anders dan in BF3
- Singleplayer voegt weinig toe
Cijfer: 9
Cijfer geldt alleen voor de pc-versie van Battlefield 4
Titel |
Battlefield 4 |
 |
Platform |
PC, Xbox 360, PlayStation 3 PlayStation 4, Xbox One |
Ontwikkelaar |
DICE |
Uitgever |
Electronic Arts |
Releasedatum |
PC, PS3, X360: 31 oktober 2013 PS4: 29 november 2013 Xbox One: 2014 |