Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

2011: de voorzichtige opkomst van ultrabooks

30-12-2011 • 15:00

103

Multipage-opmaak

Inleiding

Consumenten willen liever laptops dan desktops, bewijzen cijfers over de pc-markt van de afgelopen jaren. Al in 2008 overtrof het aantal laptopverkopen het aantal desktops dat werd aangeschaft en sindsdien is het verschil alleen maar toegenomen. Een van de gevolgen is dat het aantal soorten notebooks is toegenomen. Fabrikanten willen zoveel mogelijk voldoen aan verschillende wensen van consumenten en richten zich steeds specifieker op verschillende groepen gebruikers.

Zo verschenen in de loop der tijd netbooks, ultraportables, designmodellen, thin & lights, convertible tablet-pc's, multimediamachines, gamingnotebooks enzovoorts. Dit jaar is een nieuwe productgroep aan het lijstje toegevoegd: ultrabooks. Hier is echter iets vreemds mee aan de hand; volgens Intel gaat de categorie diverse andere segmenten 'opslokken' en zal de notebookmarkt over een paar jaar voor een groot deel uit ultrabooks bestaan.

Deze boude uitspraak staat echter in schril contrast tot de uiterst aarzelende start van de ultrabooks die dit jaar plaatsvond. In dit jaaroverzicht bekijken we wat ultrabooks nu precies zijn, waarom Intel en andere fabrikanten de introductie zo belangrijk vinden, waar het idee vandaan komt en wat ons nog te wachten staat.

Intel Ultrabook

Van netbook naar thin & light naar ultrabook

Wie de processormarkt een beetje in de gaten heeft gehouden, weet dat Intel begin dit jaar een enorme prestatieboost heeft gegeven aan zijn chips, dankzij de Sandy Bridge-architectuur. Dit geldt niet alleen voor de desktopversies; waar vroeger de notebookprocessors nog wel eens als de slappe aftreksels van de desktopvarianten gezien konden worden, zijn de prestatieverschillen tussen de chips tegenwoordig lang niet meer zo groot. Intel richt zich bij het ontwerpen tegenwoordig voor een groot deel op notebookgebruik.

Intel Atom-badgeGevolg van de prestatietoename is dat het steeds eenvoudiger wordt om 'good enough'-prestaties te bieden bij een laag energiegebruik. Intel realiseerde zich eerder al dat het een gouden combinatie is om zeer goedkoop te produceren chips net genoeg rekenkracht te geven om huis-, tuin- en keukencomputertaken uit te voeren, bij een laag energiegebruik: namelijk bij de Atom.

Juist met de Atom is het bedrijf er echter ook achter gekomen dat je hier heel voorzichtig mee moet zijn. Netbooks waren een groot succes, maar het bleek noodzakelijk voor zowel Intel als Microsoft om strenge eisen wat betreft schermgrootte, geheugen en OS te stellen aan fabrikanten, anders zouden de systemen te traag worden en de gebruikerservaring teveel tegenvallen.

Na de netbook-hype stimuleerde Intel fabrikanten om thin & lights te maken. Dit waren dunne en lichte notebooks met goedkope zuinige processors in bijvoorbeeld de Celeron of Core 2 Solo-lijn. Intel verwees naar de chips onder de noemer consumer ultra low voltage, maar een nieuwe naam voor de notebooks zelf kwam er niet en ook leken er geen eisen gesteld te worden aan de producten. Ondanks dat alle ingrediënten aanwezig leken te zijn voor een flinke opmars van betaalbare ultraportables, wist de productcategorie geen voet aan de grond te krijgen.

Met name Acer en MSI werden hier de dupe van: ze hadden flink ingezet op het segment. De ceo van Acer wees de lage prijzen van de krachtiger mainstreamnotebooks als boosdoener aan, terwijl hij ook vond dat Intel niet genoeg deed om de categorie succesvol te laten worden. De eigenschappen van de notebooks werden niet duidelijk genoeg gemaakt aan het publiek, maar feitelijk waren het ook de relatieve traagheid en de magere bouwkwaliteit van veel modellen die de consument deed afhaken.

Intel laat met ultrabooks zien geleerd te hebben van de fouten uit het verleden. Dit keer laat de chipfabrikant te pas en te onpas de 'hippe' naam ultrabook vallen om de consument maar duidelijk te maken dat het hier een 'nieuw soort laptop' betreft. Ook benadrukt het bedrijf keer op keer dat het flink investeert in de ontwikkeling en dat het ultrabookfabrikanten financieel en met kennis helpt. Er is een duidelijke strategie voor de lange termijn en een set van eisen moet ervoor zorgen dat de consument verzekerd is van bepaalde eigenschappen als hij een ultrabook koopt.

ultrabooks transforming

Maar wat zijn het?

Een van de belangrijkste eigenschappen van ultrabooks is dat ze niet met de goedkope zuinige processors op basis van een verouderde architectuur uitgerust worden, maar met relatief krachtige Sandy Bridge-processors en volgend jaar met Ivy Bridge-exemplaren. Ivy Bridge brengt weinig veranderingen aan de architectuur, maar de chips worden op 22nm in plaats van 32nm geproduceerd. De opvolger van Ivy Bridge, met codenaam Haswell, zal weer een geheel nieuwe architectuur brengen, volgens Intel's tick-tock-strategie. Haswell betekent volgens Intel een derde grote stap richting dunnere en lichtere notebooks; de fabrikant claimt dat het verbruik van mainstreamnotebooks de helft wordt van wat tegenwoordig gebruikelijk is.

Er is dus een groot verschil met de culv-processors van de voorgaande thin & lights. Naast het feit dat Intel meer op de krachtige zuinige processors verdient, en daar is het bedrijf het uiteraard om te doen, moet dit garanderen dat de gebruikerservaring niet tegenvalt.

De processors beschikken dan ook over HyperThreading en Turbo. Om te benadrukken dat het om 'volwaardige' cpu's gaat, schaart Intel ze momenteel dan ook onder de Core i5- en Core i7-vlag. Desondanks zijn de chips met hun tdp van 17W vrij zuinig. De ingebouwde HD Graphics 3000-igp is wel een stuk lager geklokt dan die van de non-ulv Sandy Bridge-chips en ook is de baseclock een stuk conservatiever ingesteld, maar duidelijk is dat de doorsnee prestaties een stuk dichter in de buurt van 'good enough' liggen dan de vorige ultrazuinige chipgeneraties voor consumenten.

ProcessorCore i5-2557MCore i7-2637MCore i7-2677M
Cores/threads 2/4 2/4 2/4
Kloksnelheid (turbo) 1,7GHz (2,7GHz) 1,7GHz (2,8GHz) 1,8GHz (2,9GHz)
L3-cache 3MB 4MB 4MB
HD 3000-gpu (turbo) 350MHz (1,2GHz) 350MHz (1,2GHz) 350MHz (1,2GHz)
Tdp 17W 17W 17W
Procedé 32nm 32nm 32nm
Socket BGA1023 BGA1023 BGA1023
De processorlijn voor ultrabooks van 2011

De overige vereisten die Intel fabrikanten stelt om hun producten van de ultrabook-naam te mogen voorzien, zijn dat ze dunner dan 20mm moeten zijn, een stevige behuizing moeten hebben maar toch minder dan 1,4 kilo mogen wegen en een accuduur van 5 tot 8 uur moeten bieden.

Daarnaast bevatten ultrabooks in de ogen van Intel geen optische drive en bieden ze ssd-achtige prestaties. Het liefst ziet Intel dat ze daadwerkelijk ssd's bevatten, maar onder druk van fabrikanten is de concessie gedaan dat ook snelle hdd's zijn toegestaan, al dan niet aangevuld met een caching-ssd om snel op te starten.

De ssd-eis is verlaagd vanwege de laatste, belangrijke stelregel voor ultrabooks: fabrikanten moeten een model in hun ultrabook-gamma hebben die goedkoper dan 1000 dollar is. Ook deze eis is afgezwakt. Iedereen is het erover eens dat het gros van de ultrabooks minder moet kosten dan 1000 dollar om succesvol te zijn. Niet alleen omdat ze anders niet meer het mainstream-segment bedienen, maar ook omdat ze anders niet kunnen concurreren met Apples MacBook Air.

Het probleem is echter dat het de fabrikanten niet lukte om aan alle vereisten van Intel te voldoen en toch onder een prijs van 1000 dollar te blijven. Om de prijzen toch te kunnen verlagen stappen Asus en Acer bij komende ultrabooks bijvoorbeeld over op behuizingen van glasvezel in plaats van aluminium. De fabrikanten zetten Intel daarbij onder druk om meer in het ultrabooksegment te investeren om lagere prijzen mogelijk te maken. Acer verwacht dat de prijzen van ultrabooks halverwege volgend jaar met 20 procent gedaald zullen zijn tot 799 à 899 dollar, terwijl in 2013 een verdere daling tot zelfs 499 dollar een feit moet zijn. Concurrent Asus liet weten dat de startprijs van Ivy Bridge-ultrabooks op 600 dollar komt te liggen en het duurste model gaat 900 dollar kosten.

De eerste generatie

De eerste ultrabook die onthuld werd was de UX31 van Asus. Dat gebeurde in juni op de Computex-beurs, waar Tweakers.net aanwezig was. Meteen was duidelijk waar Abraham de mosterd haalde: de UX-serie leek sterk op de MacBook Airs.

Acer Aspire 3951

Acer Aspire 3951De eerste uitgebreide test van een ultrabook die we publiceerden was die van de Aspire 3951. Het ging nog een engineering sample die de nodige oneffenheden bevatte, zoals bij de scharnieren, die te slap waren afgesteld. We waren onder de indruk van de dikte. Dichtgeklapt is de Acer Aspire 3951 op zijn dikste punt 16,5mm en 7mm op het dunste punt. Het gewicht van 1,34kg maakte ook indruk. De prestaties van de Core i7 2637M vielen ons niet tegen, maar jammer was dat ons testmodel met 120GB-ssd niet in Nederland op de markt kwam, zodat verdere testen niet representatief waren. De drie Acer Aspire 3951-modellen die in Nederland beschikbaar zijn, bevatten een 320GB-hdd plus een aanvullende 20GB-ssd voor snel opstarten, een 500GB hdd met 20GB ssd en een 240GB ssd.

Asus UX31

Asus UX31Op Intels IDF zagen we de UX31 met 13,3"-scherm en zijn kleinere broertje, de UX21 met 11,6"-scherm. Na deze hands-on brachten we half oktober de uitgebreide review uit, terwijl het nog tot november zou duren voor ze beschikbaar kwamen. We constateerden dat de UX31 een strakke, lichte, solide behuizing heeft en aan alle kanten degelijkheid uitstraalt. Vooral het scherm maakte indruk, met zijn resolutie van 1600x900 en hoge helderheid van 520 nits. Wel vielen de prijzen wat tegen: de goedkoopste UX31 was bij introductie 1149 euro. Dat exemplaar bevat een Core i5-2557M en een 128GB-ssd. Het door ons gereviewde model, met i7-2677M en een ssd van 256GB, kost 1399. Asus positioneert de UX-laptops daarmee 100 euro onder de Airs van Apple.

Toshiba Satellite Z830

Toshiba Z830De derde ultrabook die in Nederland verscheen was de Satellite Z830 van Toshiba. We zetten onze test van dit exemplaar half december op de site. Deze ultrabook bevat enkele afwijkende eigenschappen en een geheel eigen design. Zo is de behuizing van een magnesiumlegering in plaats van aluminium. Ook heeft de Toshiba toetsenbordverlichting en een mat scherm. We waren onder de indruk van de hoeveelheid poorten die de Z830 in zijn dunne behuizing heeft: naast usb 3.0 zijn bijvoorbeeld ook vga en ethernet aanwezig. Minder tevreden waren we over de kijkhoeken van het scherm, de hoeveelheid bloatware, het toetsenbord en de prijs-prestatieverhouding.

De rest

Er waren meer fabrikanten die dit jaar ultrabooks aankondigden, maar die producten komen niet naar Nederland of ze moeten nog uitgebracht worden. Zo brengt Lenovo zijn U300S hier niet uit en LG zijn P220 of X Note Z330 evenmin. HP's Folio 13-ultrabook komt hier waarschijnlijk wel uit, maar wanneer is onbekend; hetzelfde geldt voor Samsungs 13"- en 14"-ultrabooks in de 5-serie. Ook Dell zou aan ultrabooks werken, maar daar is verder weinig over bekend.

Samsung Series 5 HP Folio 13

Straks: hoge resolutie en touchscreens

Revolutionair is het ultrabook-concept allerminst. We hoeven niet meer in te gaan op het feit dat er al een bedrijf is dat al een tijdje, erg succesvol, bezig is met ultraportables die aan alle vereisten van een ultrabook voldoen, maar niet als zodanig aangeprezen worden - Apple. Ook is de gang naar dunnere laptops en ssd-gebruik al langer bezig. Wel brengt Intel die ontwikkeling in een stroomversnelling.

Cijfers zijn nauwelijks bekend, maar de eerste indicaties zijn dat de eerste generatie niet zo goed verkoopt als fabrikanten gehoopt hadden. Vanuit Taiwan klonk het dat Acer en Asus de productie flink naar beneden bijgesteld hadden. Intel stelt de fabrikanten echter gerust dat het vastbesloten is het concept tot een succes te maken, onder andere door honderden miljoenen dollars in ultrabook-technieken zoals accu's en schermpanelen te steken.

Op de Intel Developer Forum in september toonde het chipbedrijf al de nodige ultrabooks met Ivy Bridge-processors waar de Taiwanese systeembouwers aan werken. Die maakten weinig indruk en de verwachting is ook dat veel van de fabrikanten hun huidige model een upgrade naar Ivy Bridge zullen geven: die introductie is immers al in mei.

IDF 2011 Ivy Bridge-ultrabooks IDF 2011 Ivy Bridge-ultrabooks IDF 2011 Ivy Bridge-ultrabooks IDF 2011 Ivy Bridge-ultrabooks IDF 2011 Ivy Bridge-ultrabooks

Later in 2012 komen waarschijnlijk wel nieuwe exemplaren en naar verwachting gaan die beschikken over schermen met een resolutie van 1920x1080 pixels. Volgens Intel zijn hogere resoluties en dunnere schermen met smalle bezels belangrijke eigenschappen waarmee notebookmakers zich kunnen onderscheiden.

Intel Ultrabook resolutie IDF Intel Ultrabook resolutie IDF

Daarnaast komen meer sensoren, touchscreens en Thunderbolt naar ultrabooks. De vraag is of deze uitbreiding van features niet ten koste zal gaan van de belangrijkste voorwaarde om ze succesvol te maken: een lagere prijs.

Reacties (103)

103
99
45
5
0
21
Wijzig sortering
Met het grootste gedeelte van de observaties van het artikel ben ik wel mee eens, maar volgens mij slaat het in zijn analyse toch de plank mis.

Na een hele hoop gepraat over netbooks en "thin & lights" argumenteert het dat 'ultrabooks' een soort van volgende evolutionaire stap zijn.
Juist met de Atom is het bedrijf er echter ook achter gekomen dat je hier heel voorzichtig mee moet zijn. Netbooks waren een groot succes, maar het bleek noodzakelijk voor zowel Intel als Microsoft om strenge eisen wat betreft schermgrootte, geheugen en OS te stellen aan fabrikanten, anders zouden de systemen te traag worden en de gebruikerservaring teveel tegenvallen.
Dit is onjuist. Microsoft en Intel stelden deze randvoorwaarden vooral om te voorkomen dat systemen te capabel zouden zijn! Er was bijvoorbeeld een maximum van 1GB geheugen... geen minimum. Men wilde juist geen te grote schermen en stelde eisen aan het leveren van XP om te voorkomen dat deze systemen de verkoop van duurdere systemen zouden kannibaliseren.

Al met al is de netbook geen voorloper, maar meer een soort evolutionaire zijsprong geweest. De belangrijkste drijvende kracht voor de ontwikkeling wordt pas op de laatste pagina genoemd.
We hoeven niet meer in te gaan op het feit dat er al een bedrijf is dat al een tijdje, erg succesvol, bezig is met ultraportables
Maar het lijkt me juist belangrijk om daarop in te gaan. De inspiratie voor ultrabooks is te zien in het feit dat niet alleen de vormfactor, maar in zeer grote mate ook design-elementen, zoals het toetsenbord en behuizing worden overgenomen, en gaat zover als programma's om minder opvallende certificaat-stickers op de laptopts te kunnen plakken! Ultrabooks zijn, voor alles, een reactie op het succes van de Macbook Air, op dezelfde wijze als dat Android-tablets een reactie op het succes van de iPad zijn.

Als je het binnen deze context ziet zijn ultrabooks inderdaad de volgende stap voor Thin&Light. Maar we kunnen netbooks rustig buiten beschouwing laten.

Netbooks waren minimaal uitgeruste portables, die voor een bodemprijs met sub-par onderdelen een compromis aanboden tussen prijs en functionaliteit.

Thin&Light en zijn opvolger 'ultrabook' zijn duidelijk premium produkten, waar het compromis vooral gezocht wordt tussen gewicht en rauwe kracht, in plaats van prijs.

De reden waarom die kant op wordt ge-evolueerd is niet zo gek. De winstmarges op netbooks zijn minimaal. Aan de onderkant van de markt valt, met zoveel concurrentie, nauwelijks droog brood te verdienen. De PC-OEMs zagen met lede ogen dat ze de premium kant van de markt volledig aan Apple hadden overgelaten en willen liever daar een graantje van meepikken dan dat ze elkaar kapot concurreren in een "race to the bottom".

Uiteindelijk is de hele ontwikkeling, in tegenstelling tot wat het artikel lijkt te stellen, helemaal niet technisch gedreven. Het is een mijn insziens vooral een zakelijk gemotiveerde keuze. Helemaal als je bedenkt dat Intel ook wel aan ziet komen dat op de lagere segmenten van de markt de Brazos-CPU's van AMD hun marges onder druk gaan zetten en ze daarom graag meer aantrekkelijke alternatieven aan de bovenkant van de markt zien.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 22 juli 2024 17:10]

Ik vind het jammer dat men wederom Apple achterna loopt. Ben overigens geen Apple fanboy of wat dan ook, maar ik stoor me er wel aan. Ga nou ook eens echt innoveren, niet alleen op ruwe kracht maar ook op design..
Alsof Apple de Ultrabooks uitgevonden heeft met alle energiezuinige techniekjes erom heen.

Daar vergis je je enorm in (Met een beetje onderzoek zou je daarachter gekomen zijn, maar nee die moeite neem je natuurlijk niet). De grote innovatie van Ultrabooks komt helemaal van Sony in samenwerking met Sharp vandaan. Sony die met speciale moederborden designs aankwam en sharp die met een revolutionair zuinig en dun scherm aan kwam lopen. en dan praten we over bijvoorbeeld al over de vaio x505 in 2003 (had al de spaced toetsenbord van apple en is een ultrabook) of nog enkele jaren eerder de vaio tt series.

Maar ik denk dat dit nog voor jouw tijd was.
En daarmee wil je zeggen dat men Sony aan het volgen is en niet Apple ?

Ik geloof niet dat mensen hier willen vertellen dat Apple alle losse onderdelen heeft uitgevonden. Wél dat het met de Air een succesvol machientje heeft gebouwd, wat nu door andere fabrikanten als 'inspiratie' geldt voor hun ultrabook ontwerpen.
idd. velen doen al gauw alsof Apple het eerste is met alles.. Ik hoor tot vervelens toe zo váák dat Apple als allereerste met een tablet kwam in jan. 2010 en dat daarna pas de rest kwam, en daarvoor had de mens natuurlijk nooit van tablet gehoord |:(

link: Tablet uit jan. 2008
link 2: Tablet uit okt. 2006

Neemt niet weg overigens dat de tablet 'populair' begon te worden na de introductie van de iPad.
iets op de markt zetten (nb concepts uit de linkjes die je stuurt), is totaal anders dan innoveren op de markt

.
Oh tablets waren er al veel langer, maar toen werd er onder "tablet" nog een laptop vestaan waarvan je het scherm achterstevoren draaien en over het toetsenbord heen klapt. Maar die dingen waaren schreeuwend duur, boden totaal geen voordeel, en werden snel lam doordat de centrale scharnier buitensporig sterk moest zijn.

Toen kwamen er een aantal MIDs, wat feitelijk kleine volwaardige pc'tjes waren met een touchscreen en meestal geen toetsenbord of een heel kleintje. Wederom belachelijk duur, maar dit keer ook schandalig traag, en werden geleverd met een zo goed als standaard instalatie van een OS dat helemaal niet voor kleine schermpjes bedoeld is: XP.

Ohja en die tablets nog zoals we die nu kennen. Wederom traag, lomp, onhandig. Ze zijn het gewoon niet, hoe hard je ook schreeuwt dat ze fantastisch zijn. De praktijk wees uit dat niemand die dingen wilde hebben.

Maar toen kwam Apple. Apple dacht dat een 10,1 inch telefoon een goed idee was... Een computer die niet nog bellen, multitasken, copypasten, en waarover Apple volledig de macht zou behouden door je te forceren hun downloadwinkel te gebruiken, en alle apps onmogelijk te maken die hun niet aanstonden.

Apple heeft de tablet niet bedacht, maar wel op de markt gezet.

En mensen houden kennelijk van censuur :)

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 22 juli 2024 17:10]

Dus dunner, sneller, zuiniger beter design is apple nadoen?
Nou dan doen we tog gewoon dikker langzamer en energieslurpend?
Succes.
Nou, ik wil even een passend stukje posten die wel redelijk relevant is aan jouw reactie: http://www.baekdal.com/op...-ipad-they-undesigned-it/

Of gaat een andere auto fabrikant de andere aanklagen omdat hun auto ook op vier wielen, een stuur e een motor in de voorkant heeft liggen?

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 249623 op 22 juli 2024 17:10]

leuk stuk om te lezen :)

on-topic:
ik zit er ook over na te denken om een kleine laptop voor in huis (op de bank voor de tv) te kopen, zodat ik niet elke keer in de andere kamer waar m'n pc staat hoef te gaan zitten.

Enige wat ik er mee moet kunnen is wat internetten, msn/google talk en mijn e-mail te checken. Gamen etc. doe ik wel op m'n pc.

Ik wacht nog even af wat 2012 brengt aan mooie apparaten.
De keiharde waarheid is dat zonder Apple design de smartphone en tablet markten niet zo populair zouden zijn zoals ze nu zijn! Na-apen is typisch Aziatisch. Ze kopiëren alles wat populair is van gucci, ugg tot en met Iphone en Ipads. Inderdaad heel origineel in het kopiëren van originelen.
Dit is een keiharde hypothese, maar nog lang geen waarheid.
Anoniem: 249623 @invic30 december 2011 22:33
Heb je mensen wel eens op straat zien lopen? En dan zeggen dat na-apen typisch iets voor Azie is...

Laat ik je het zo vertellen;na-apen is typisch menselijk. Dit is vele malen efficienter dan alles opnieuw uitvinden. 1 + 1 = 2 en niet anders, en zoals in het artikel wordt uitgelegd, waarvan ik twijfel dat je die hebt gelezen, is dat bijvoorbeeld ronde hoeken op 'device' de aandacht naar het scherm brengt.

De keiharde waarheid is dat Apple gewoon weet hoe een mens werkt en kan dat in de techniek verwerken, en dat maakt hun succes. Gewoon omdat het werkt en geen poespas, bellen en toeters op de producten. Apple heeft geen designers anders dan architectuur designers en technici om het uit te voeren en feedback te leveren.
Uh ja, de Macbook Air werd een succes en toen kwamen deze ultrabooks plots in beeld en daarvoor was er vrijwel geen fabrikant die dit deed, alles was dikker, ook omdat er de nodige aansluitmogelijkheden geboden werden, dat was echt geen nadeel perse natuurlijk van die dikkere varianten. En Apple heeft er in het design proces een kunst van gemaakt om zaken te minimaliseren, dunner te maken etc. Dat is toch helemaal niet erg ook overigens, dat men dan elkaar nadoet? Dat wordt hier altijd gedacht en tegelijkertijd sterk ontkend (wat ook onzin is) maar het is heel normaal in deze wereld, je probeert als bedrijf in te springen op wat consumenten blijkbaar willen en dat zie je door naar succesvolle zaken van andere bedrijven te kijken.

[Reactie gewijzigd door vgroenewold op 22 juli 2024 17:10]

Logisch verloop. Apple heeft het afgekeken bij tv's.Daar was het gewoon praktisch (en ook mooi!).
Let nu eens uit wat hieraan apple is.

Het verhaal gaat over intel en als ik me niet vergis is intel de huisleverancier van apple. Intel geeft alle spect aan prijs, gewicht, accuduur, dikte en hoe men dat verder doet staat niet vast. Het design bepaald iedere fabrikant dus zelf.

Hoe je nu met de stelling komt dat het jaten van apple is, is mij een raadsel. Tenzij je denkt dat apple patent heeft op een dunne notebook ? In dat geval begrijp je het volgens mij niet goed.
Nu ben ik echt zwaar anti-apple, neem dat van me aan. Maar de Zenbook lijkt inderdaad wel als twee druppels water op de macbook air.

Zenbook:

http://www.blogcdn.com/ww...31-profile-1319212497.jpg

Macbook Air:

http://zapp1.staticworld....14ghz_64_gb_710257_g2.jpg

Ben het dus wel met MartijnGP eens ondanks dat ik een echte Apple hater ben in hart en nieren.
dat ik een echte Apple hater ben in hart en nieren
Waarom zou je een merk in godesnaam "in hart en nieren haten" ?
Je kan ook gewoon 'niet kopen', da's al voldoende :)

[Reactie gewijzigd door edwingr op 22 juli 2024 17:10]

Of het niet kunnen kopen ;-)
Ik kan het wel kopen, ik zou ook een Zenbook kunnen kopen maar ik heb geen 1000 euro over voor een notebook :)

Dan koop ik liever een thinkpad van 600 euro ofzo.
Inderdaad, zelfs van binnen lijkt de UX31 verdacht veel op de MacBook Air. De vorm/plaatsing van de accu packs, de speakers, de indeling van het moederboard (grote fan links met nog een klein stukje moederboard er naast). De SSD vorm en plaatsing. Mij maak je niet wijs dat er niet heel goed is gekeken naar Apple's produkt tijdens het ontwerpen.

Vergelijk maar: MacBook Air teardown versus Zenbook teardown

Gelukkig hebben andere ultrabook fabrikanten meer creativiteit getoond.
Net zo dik als een MacBook Air, maar toch wel een LAN-aanlsuiting, een SD-kaartlezer en een drietal USB-poorten (en geen reden om daar geen 4 van te maken). Dat is toch best kunstig als je toch nog met Apple vergelijkt?
Apple achterna lopen ? Met wat ?
Ruimte tussen de toetsen.
deden ze dat maar minder, die legoblokken keyboards tikken véél minder fijn dan de vroegere keyboards (bijv. die van de Macbook pro 2009). Ergonomisch gevormde toetsen zijn immens superieur aan vierkante blokjes die er wel beter uit zien (En da's ook de enige reden dat ze uberhaupt ooit zo populair zijn geworden)

Nee, ik vervloek die ruimtes ...!
LOL, dat had mijn ZX Spectrum uit 1982 ook. http://upload.wikimedia.o...g/250px-ZXSpectrum48k.jpg
Je snapt heus wel wat ik bedoel.
Bullshit: Sony x505 was daarmee eerder in 2003 al (http://www.google.nl/sear...rome&ie=UTF-8&q=sony+x505) en oops, het was ook al een ultrabook... Ooh gossie, is apple toch niet het eerste geweest ermee, OMG hoe kan dat nou toch? Apple is toch overal het eerste in?????


Ik begin een beetje hopeloos te worden van al die "Apple did it first, Apple did that first" terwijl er geen bronnen voor worden getoont ervan. Er word maar overal blind beweerd dat iedereen zoveel steelt van Apple. Terwijl het grappige is dat bijna alle techniekjes waar apple "credits" voor krijgt bijna allemaal van Sony vandaan komt. En het leuke is dat dat de uitspraak van Steve Jobs hemzelf is. (Lees zijn biografie maar, staat nogal een hoop over sony en Apple en de grote intresse van steve jobs, ook wel bekend als Sony Fanboy)
Waar zie je in mijn reactie staan dat ik zeg dat ze de eerste zijn? Van mij mogen merken elkaar best kopiëren, ik heb daar totaal geen problemen mee. Wat kan mij het nou boeien wie er het eerste is? Ik snap ook niet waarom je zo overdreven moet reageren. Wat moet jij een kort lontje hebben zeg.


Het is wel gewoon een feit dat de Macbook Air van Apple goed verkoopt. Logisch dat andere merken dan met een concurrent (kopie) komen. Dit had je zelf ook wel kunnen bedenken als je het artikel helemaal gelezen zou hebben:

"Ook deze eis is afgezwakt. Iedereen is het erover eens dat het gros van de ultrabooks minder moet kosten dan 1000 dollar om succesvol te zijn. Niet alleen omdat ze anders niet meer het mainstream-segment bedienen, maar ook omdat ze anders niet kunnen concurreren met Apples MacBook Air."


Blijkbaar verkoopt de Macbook Air zó goed, dat andere merken geen keus hebben om iets vergelijkbaars te maken. Ze moeten zelfs onder de prijs van 1000 dollar zitten omdat het anders niet goed kan verkopen.

Echter, in dit geval is de 'ruimte tussen de toetsen' zeker wel een kopie van Apple's Macbook Air. Ineens heeft elke ultrabook dezelfde eigenschap, en als ook al wordt aangegeven dat de ultrabooks moeten concurreren met de Macbook Air dan zegt dat voor mij al genoeg. Of daar iets mis mee is? Nee hoor, alleen maar slim.
Nee hoor, zeker geen kort lontje ofzo (Ik doe genoeg aan mediteren :p 8-) ) Het is gewoon idioot dat mensen (zoals jij) dingen roepen en beweren als een kip zonder kop zonder enige onderzoek achter hun uitspraak gedaan te hebben. Geen bronnen op zoeken, gewoon praten en lullen wat je denkt. |:(

Bijv: waaronder elke merk zogenaamd apple zou gaan achtervolgen met de spaced keyboard. Niet dat Sony dat al die jaren ook had en dat hun eigenlijk de trend hebben gezet van dat de design voornamelijk verkoopt (Dat was nog voor jouw tijd denk ik). Maar goed, klein beetje onderzoek doen, of bronnen opzoeken om je uitspraak te onderbouwen, nee hoor die moeite word tegenwoordig niet meer genomen. Anders zou je wel anders ontdekt hebben. Het niveau in tweakers is in de loop van voornamelijk de afgelopen 2 jaar door dit soort niveau van opmerkingen aanzienlijk verlaagd. Jammer.
Dan mag je mij vertellen welke uitspraken je bedoelt die ik als kip zonder kip heb lopen roepen, want wat je nu allemaal bedoelt, dat begrijp ik niet helemaal.
Anoniem: 286841 @Vinand31 december 2011 02:50
Sony x505 ? Nooit van gehoord. Apple MBA kent iedereen.
Vandaar dat men nu zegt dat ze Apple achterna lopen
Nee Apple was niet de eerste met een ultrabook (avant la lettre), maar wel de eerste die het een mainstreamprodukt maakte. Die x505 kostte 3000 dollar. Dat was een nicheprodukt voor rijke zakenmensen die veel reisden, en niet echt te vergelijken met een mainstream produkt van onder de 1000 euro.
Volgens Intel zijn hogere resoluties en dunnere schermen met smalle bezels belangrijke eigenschappen waarmee notebookmakers zich kunnen onderscheiden.
Ik heb nog wel wat andere ideetjes:

- geen voorgeinstalleerde crapware
- geen stickers die toch niks toevoegen
- minder modellen zodat het makkelijker kiezen is, teveel keuze maakt het moeilijker
- betere designers (ik kijk even naar het foeilelijke script-font dat op een Asus UX21 prijkt. Opeens gaat het van klasse naar knockoff. Ontslaan, die designer)

Het is alleen jammer dat de eerste twee er voor zorgen dat de prijs omlaag kan :/
Voor de consument is het inderdaad makkelijk om nadelen op te noemen. Echter is niet elk nadeel wat jij opnoemt ook een nadeel voor iedereen.

- "Geen voorgeinstalleerde crapware"
Geloof het of niet, maar er zijn genoeg mensen die gebruikmaken van deze 'vooringestalleerde crapware'. Overbodig voor de gemiddelde bezoeker van deze site, maar handig voor mensen die al niet zo computer-gericht zijn.

- "Geen stickers die toch niks toevoegen"
Het ligt er een beetje aan welke stickers je bedoelt. Ik neem aan de stickers met "Windows 7", "Intel Inside - Core i*", "ENERGY STAR", "NVIDIA 3D VISION", etc. - het doet misschien een beetje af aan het design, maar er zijn genoeg mensen die het eigenlijk wel fijn vinden. Het is toch weer iets om mee op te scheppen.

"Er zit hier mooie hardware in, kijk maar.. een Intel i7!", "En nu ik je er toch over vertel... helemaal compatible met 3D software van NVIDIA *wijst naar NVIDIA 3D VISION sticker* ", etc.

Het is een kleine moeite om ze er zelf af te halen. Het zijn meestal 'simpele' stickertjes die niet half blijven plakken zodra je ze er afhaalt.

- "Minder modellen zodat het makkelijker kiezen is, teveel keuze maakte het moeilijker"
Apple heeft bewezen dat dit een goede tactiek is. Ze hebben minder Mac modellen dan ooit, maar verkopen tegelijkertijd ook meer dan ooit.

Ikzelf vind het persoonlijk fijn dat er veel keuze is: zo heb je op de Dell site heel veel "basis modellen" en deze kan je vervolgens weer helemaal verder configureren. Het is misschien wat verwarrend voor jou, maar ik persoonlijk heb zulke sites snel door en snap dan ook snel welke modellen er beschikbaar zijn.

Dit zorgt ervoor dat ik een model precies zo kan configureren als ik wil, en dus niet onnodig ga betalen voor functionaliteit die ik niet (of wél) wil.

- Betere designers
Hier lijken veel fabrikanten inderdaad een fout te maken: veel fabrikanten denken dat het design niet zwaar meetelt. Niks is, inderdaad, minder waar. Design is ontzettend belangrijk: niet alleen is dit fijner voor de gebruiker van bijvoorbeeld een notebook, maar zo kunnen anderen ook makkelijker het merk herkennen.
Al die basis modellen is juist waar ik me zo aan stoor bij Dell. Ik wil ook graag opties maar niet van model X nog weer 3 verschillende basis configuraties.

De ene basis configuratie is dan weer 50 euro duurder dan het ander.. Vervolgens kan ik bij het duurdere basis model wel een i7 selecteren en bij het goedkopere tot een i5. En waarom? Ik heb geen flauw idee. Geef me 1 basis configuratie per model en alle mogelijke opties. Ik vind het niet overzichtelijk nu.

Het is overigens niet alleen Dell die er een potje van maakt. Bij de meeste fabrikanten kan er niet goed vergeleken worden tussen verschillende configuraties en modellen.


Het aantal van die bloatware programma's dat echt iets toevoegt is schaars. Je noemt er hieronder ééntje waar ik mij de toevoegde waarde wel van kan voorstellen. Echter is zit er vaak ook enorme troep tussen. Die niet via een simpel instellingen menu uitgeschakeld kunnen worden. Het moet of verwijderd worden, of in de msconfig uitvinken. Het gaat ten koste van de prestaties voor functionaliteit die veelal standaard in windows is ingebakken en daar ook prima in werkt met een afdoende UI.

Fabrikanten maken veelal gewoon slechte producten. Één van de weinig goede thin & light laptops op het moment vind ik de Lenovo X220. Waar hier een belachelijke prijs voor word gerekend ten opzichte van de USA. Waarom bouwt in godsnaam geen enkele andere fabrikant laptops met volbloed processors en zo'n lange accuduur?(Samsung N900X3a overigens ook een mooi product)

Ik zie de ultrabooks als een nieuwe kans voor fabrikanten om te laten zien dat ze wel met iets goeds kunnen komen.

Ik ben nimmer in het bezit geweest van een Apple product, maar iets wat ze daar goed begrijpen is dat het oog ook wat wil. Fraai design maar ook betere schermen. Verder geven de producten een degelijke indruk (ik stel hier niet dat ze degelijk zijn, maar die indruk geven ze wel).

De Toshiba vind ik al een erg aantrekkelijke ultrabook. Ik wil best wat aansluitingen inleveren, maar niet zo rigoureus als de Macbook air of Asus Zen. Helaas, als ik de reviews mag geloven is de bouwkwaliteit niet heel degelijk en het toetsenbord minder prettig. Verder is het scherm ook weer een middenmotor. En zo gaat het nu eenmaal in 99% van de gevallen. In potentie een goed product word uiteindelijk verpest door dit soort concessies.

Wellicht wil ik te graag voor weinig geld op de eerste rij. Een goede i3 instapper van ultrabook voor 800 euro was een mooie optie geweest. Maar helaas pindakaas die staat niet op de kaart!

Notebook fabrikanten hebben de waarde van hun producten te grabbel gegooid door altijd op prijs te concurreren.

Apple heeft dit niet gedaan en ik denk dat daarom ook veel mensen vrede hebben met meer geld uit geven aan hun producten. Immers men weet een Apple kost wat extra.

Bij vele andere fabrikanten denkt de gemiddelde koper... ik ga toch geen 1300 euro uitgeven als mijn vorige Asus 700 euro was? Vooruit die nieuwe is dan wel erg mooi, maar 600 euro meer, zou het dat wel waard zijn?

Mensen zijn gewend geraakt dat hun computers steeds goedkoper werden en nu moeten ze (in een relatief onzekere economische tijd) veel meer uit gaan geven voor een hippe nieuwe?

Als ik als fabrikant geen betaalbare instapper had zou ik ook mijn verkoop prognose bijstellen.

Ik rotzooi nog even lekker heen met een oude laptop + ssd todat er:
A) wel weer een goed product voor een mooie prijs op de markt komt
B) Mijn budget groter word

Disclaimer

Dit alles is gebaseerd op mijn bescheiden mening, feitelijke onjuistheden graag voorbehouden.
Geloof het of niet, maar er zijn genoeg mensen die gebruikmaken van deze 'vooringestalleerde crapware'.
Geef eens een voorbeeld van een nuttig stukje bloatware. Gewoon, één (1) voorbeeld maar!
Het ligt er een beetje aan welke stickers je bedoelt. ...<knip>... Het is toch weer iets om mee op te scheppen.
Als je daarmee moet opscheppen, dan is de ultrabook zelf niks!
Ikzelf vind het persoonlijk fijn dat er veel keuze is: zo heb je op de Dell site heel veel "basis modellen" en deze kan je vervolgens weer helemaal verder configureren.
Dan ben jij de enige die dat fijn vindt! Dell en HP weten zelf al niet welke laptop ze jou voor welke taak moeten laten gebruiken, laat staan dat (potentiële) kopers dat weten! De keuzes die je hier hebt, voegen niets toe. En zelf geef je ook al aan dat Apple het goed doet:
Apple heeft bewezen dat dit een goede tactiek is. Ze hebben minder Mac modellen dan ooit, maar verkopen tegelijkertijd ook meer dan ooit.
Geef eens een voorbeeld van een nuttig stukje bloatware. Gewoon, één (1) voorbeeld maar!
Dell Webcam Central. Misschien niet nuttig voor jou, maar de doodgewone computer gebruiker vind het leuk om er mee te spelen.
Als je daarmee moet opscheppen, dan is de ultrabook zelf niks!
Oké.
Dan ben jij de enige die dat fijn vindt! Dell en HP weten zelf al niet welke laptop ze jou voor welke taak moeten laten gebruiken, laat staan dat (potentiële) kopers dat weten! De keuzes die je hier hebt, voegen niets toe. En zelf geef je ook al aan dat Apple het goed doet:
Zoals ik al zeg is het bij Apple inderdaad veel duidelijker. Maar ik (dat staat er goed _ik_) vind het fijn als er veel mogelijkheden zijn.
Yup, die webcam central was ook de eerste die in mij opkwam. Voor iwhb niet nuttig, maar veel mensen gebruiken het, en met plezier.

Qua laptops, dat die harder gaan dan desktops komt ook omdat in mijn ervaring de gemiddelde laptop na +/- 4 jaar gewoon op is terwijl een desktop dat na +/- 6 jaar is, en als je 'm upgrade hier en daar (wat een stuk makkelijker gaat met een desktop) dat dat wel +/- 8 jaar kan worden.

Aan de andere kant raad ik mijn moeder ook een laptop aan. Een groot deel van de gebruikers gebruiken een computer een paar keer per week, en dan vnl. voor Internet om zo contact te houden met vrienden, familie, en bekenden of om iets even op te zoeken (recept of zo). En dan is het makkelijker om een laptop uit de kast te trekken dan 24/7 een desktop op een tafeltje in de huiskamer of slaapkamer te hebben staan.

Voor mijzelf; heb een paar keer een laptop geprobeerd. De laatste was na iets meer dan een jaar dood (Acer, he), maar voor mij is een desktop gewoon het beste: groot scherm, en ik zit op een vaste plaats (en dat wil ik zo houden ;-) ).

Tenslotte, wat mij in huidige laptops enorm tegenstaat is het de glimmende zwarte goedkope plastic "look" en het even hard glimmende scherm. Mijn vrouw heeft een Inspiron 1425 ("rood"), maar we wachten nog even met vervangen tot Dell niet meer van dat glimmende plastiek uitkotst.

[Reactie gewijzigd door J.J.J. Bokma op 22 juli 2024 17:10]

@Uniciteit:
Dell Webcam Central is geen bloatware. Met bloatware bedoel ik de software van derde partijen die gebundeld is, trials die je moeten verleiden om iets te kopen, vele demo's, tonnen freeware en shareware met zeer overlappende functionaliteit.

Internet Explorer is geen bloatware, en FireFox ook niet, maar als een PC pre-installed komt met IE en FF en Chrome en Opera en ..., dan kun je van bloatware beginnen te spreken.
Maar ik (dat staat er goed _ik_) vind het fijn als er veel mogelijkheden zijn.
Ik wil ook keuze hebben! Maar dat kan ook, en juist, op een computer die zo leeg mogelijk is, dus zo min mogelijk vervuild.

Als ik FF wil, dan ga ik die wel downloaden (IE staat er standaard al op). Ik hoef niet een demo van MS Office en OpenOffice en LibreOffice en AbiWord en ...

Stuk voor stuk goede programma's, maar bij elkaar is het bloatware!
Ik heb zelf nog geen problemen gehad met de multitouch trackpads van Dell.

Ik zeg verder ook niet dat ze iets toevoegen, ik zeg enkel dat sommige gebruikers het fijn vinden (vooral om over op te scheppen wat voor hardware er in zijn of haar PC zit). ;)
Zoals ik al zei, het is een kleine moeite om zelf zo'n sticker eraf te halen.
Er is een reden waarom mba's goed verkopen, no-nonsense design, trackpad waar je wel wat aan hebt, een zeer stabiel OS zonder gezanik van virusscanners en allerlei bijkomstige meuk waar je niet op zit te wachten.

Lees hier onder - koop je een laptop, het eerste wat je dan doet is een clean install..ongelooflijk. Bij Apple is dat: aanzetten, wat vragen beantwoorden en letterlijk 2 minuten later kun je aan het werk.
Ik weet niet wat precies je bedoeling is, maar je gooit de discussie van wat er beter moet aan notebooks om naar "Apple is de beste, Apple dit, Apple dat, geen virussen bij Mac, trackpad beter dat"

Ik zou, als ik een Mac zou kopen, net zo goed een clean install doen. Daarnaast kan je bij een Windows PC ook simpelweg wat vragen beantwoorden en 2 minuten later meteen aan de slag.

We snappen het. Jij houdt van Apple.

Maar stop alsjeblieft met je poging om elke reactie-thread om te zetten naar iets Apple-gerelateerds om Apple vervolgens te prijzen. Jij houdt van Apple. Anderen houden van Windows 7.

Het gaat hier vooral om de ultrabooks. Apple heeft de MacBook Air die onder de categorie "ultrabooks" zou kunnen vallen. Daar ging het, in deze reactie-thread, echter helemaal niet om. Het ging in deze reactie-thread over waar de makers van ultrabooks zich mee bezig moesten houden (zoals betere designs en geen 'crapware').

[Reactie gewijzigd door Uniciteit op 22 juli 2024 17:10]

Er is werkelijk geen enkele reden onm bij Apple een clean install te doen op een nieuwe pc...
Inderdaad. Uit de reactie van Uniciteit blijkt wel dat hij slechts windows gewend is want dan is het inderdaad een slim idee om meteen een fresh install te doen. No offence verder want windows is weer sterk in andere dingen.

Maar AUB mensen laat de discussie nu gewoon voor wat hij is. Sommige mensen kiezen voor de nieuwste technologie, strak design en kopen dus een duur Apple product. Anderen vinden dat het niet waard en gaan voor een minder fancy maar goedkopere PC oplossing/ kopie.

Het is gewoon een keus gebaseerd op wat je er zelf voor over hebt, dus laten we die discussie nu gewoon eens zitten bij elk nieuwsbericht dat met één van beide fabrikanten te maken heeft.
van mij gooien ze dat hele ding vol met voorgeinstalleerde crapware om de prijs te drukken. Eerste wat ik doe is toch een clean herinstall dus dat maakt mij niet zo heel veel uit.
Moet je niet met een eMachines doen (zijn sowieso rotdingen), die hebben namelijk een verborgen partitie die na een reinstall gewoon Norton weer installeert. Duurde heel erg lang voordat ik daar achter was.

Bij iedere gemiddelde gebruiker die ik ken heeft crapware meer problemen opgeleverd dan dat het waard is. Ik heb zelfs een geval gezien van een ASUS van €1500 die na een maand onbruikbaar werd omdat er 3GB RAM gebruikt werd door al die crapware.
Verborgen partities zijn zo verwijderd. Voor de gemiddelde consument misschien omslachtig om te doen. Maar met een simpel boot cd-tje met wat partitie tooltjes zo weg te halen. Tenminste weinig problemen mee gehad in het verleden.
En daar zit je, met een boot cd-tje,en je ultrabook zonder optische drive!
Dude boot usb stick dan. Just a figure of speech
En Windows komt ook uit op usb stick, en is dan nog steeds genuine?!?!

Voordat je dat voor elkaar hebt, ben je al flink aan het tweaken geslagen. De meesten laten het er dus bij, en beginnen dus al met een vervuild systeem, iets waar anderen pas na 2 jaar gebruik last van hebben.
Euh ja want Microsoft heeft gewoon officiële tool om je install disc naar een usb stick over te zetten. Maar goed ik snap je punt maar daarom zeg ik ook voor de gemiddelde consument wat omslachtig maar een "beetje" tweakert met niet eens al te veel kennis is dit een koud kunstje.

[Reactie gewijzigd door keepitfrosty op 22 juli 2024 17:10]

minder modellen zodat het makkelijker kiezen is, teveel keuze maakt het moeilijker
Ik vind dat zo een bagger argument. Is de samenleving dan zo dom geworden dat we niet eens meer uit wat verschillende opties kunnen kiezen?
Het heeft niks met dom zijn te maken, maar alles met dat mensen gewoon geen zin hebben om uren en uren te steken in het precies uit zoeken van wat nu wel en niet goed is. Ik gok dat mede daardoor Apple ook zo populair is. Als ik kijk naar de mobieltjes markt, is gewoon niet-Apple vermijden de makkelijkste optie. En dat heeft niks met domheid te maken, integendeel: voor mij is het dom om uren te verkwisten aan een mobieltje (of in dit geval een laptop), ipv. een goed boek te lezen ;-).
@Yoozer: voer al jouw ideetjes uit, en je hebt een Apple MacBook Air!

De geïnstalleerde software is, naast het OS, alleen iLife: GarageBand, iMovie, iDVD,. iPhoto, iTunes, en programma's om te mailen, chatten en browsen. Geen demo's of trials die je nieuwe computer vervuilen en een herinstallatie noodzakelijk maken.

Er zit geen enkele sticker op de MBA, zelfs niet op de doos, die bv schreeuwerig de aandacht vraagt voor iets onnozels, zoals welke CPU erin zit of voor welk OS de hardware ontworpen is.

Er zijn 2 modellen, 11,6" en 13,3", that's it. De configuratie opties beperken zich tot de hoeveelheid RAM en de grootte van de SSD.

Design: de MBA is het voorbeeld voor vrijwel alle andere merken. Het design staat als een huis.
iLife,...iTunes,..."
en daar ga je helemaal de mist in als het gaat om "geen voorgeinstalleerde crapware". iTunes is de ultieme crapware, wat dat betreft is Apple toch wel de onbetwiste winnaar.
Uit jouw reactie maak ik op dat je nog nooit iTunes hebt gebruikt op een Mac.
Ook op een oude(1.6ghz met Vista) windowsdoos werkt het nog goed. Alleen niet zo snel natuurlijk.

Of je zet je content misschien liever via pleur en sleur over, dat kan, maar dat ligt dan niet aan iTunes.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 286841 op 22 juli 2024 17:10]

Itunes is inderdaad voor vele mensen een rot programma. Voornamelijk de windowsversie is alles behalve vriendelijk en slim ontworpen. En hoe duuuurf jij te zeggen dat itunes goed werkt op windows. Het is misschien het slechtste ontworpen programma voor windows ooit door een grote naam.
schreeuwerig de aandacht vraagt voor iets onnozels, zoals welke CPU erin
Lijkt me niet onnozel om te weten welke cpu erin zit.. straks stoppen ze er nog een celeron single core uit het jaar 0 erin.

Maar inderdaad, het is alleen handig om te weten bij de aankoop. Daar heb je geen stickertjes op de laptop voor nodig.

Overigens heb ik het niet zo met de ultrabooks. Op papier is het allemaal wel mooi en aardig, maar ze missen toch wel de kracht van een volwaardige laptop.

Met de MBA heb je dat niet zo, omdat MacOS perfect afgestemd is op de laptop, terwijl de ultrabook fabrikanten er gewoon windows op pleuren.

[Reactie gewijzigd door C.Hariri op 22 juli 2024 17:10]

Ik heb sinds kort een MBA 13 inch met i7 en 256GB SSD, dat ding vliegt, ik zou niet weten waar ik nog meer kracht voor nodig had. Windows 7 ernaast met VMware Fusion, te gek! Met een swipe zit ik in Windows 7 en zo weer terug in OSX. Windows applicaties alsof ze van OSX zijn kan ook, loopt helemaal transparant in elkaar over.

Met afstand de fijnste laptop die ik ooit heb gehad.

[Reactie gewijzigd door JAHRASTAFARI op 22 juli 2024 17:10]

@C.Hariri
Lijkt me niet onnozel om te weten welke cpu erin zit.
Als je een computer koopt, let je erop wat voor CPU erin zit. Als je dat op een stickertje print en op je laptop plakt, ja, dat is erg onnozel! En lelijk.
Overigens heb ik het niet zo met de ultrabooks. ... <knip> ... Met de MBA heb je dat niet zo, omdat MacOS perfect afgestemd is op de laptop, terwijl de ultrabook fabrikanten er gewoon windows op pleuren.
Goede ultrabooks zijn goede computers. Zo'n computer kun je compleet mank maken door er troep op te zetten. Dell, HP, ..., ze doen het allemaal: OS en software is nooit afgestemd op de hardware!

Apple doet dat inderdaad stukken beter. Soms, zoals bij de vorige generatie MBA, kiezen ze voor een oude CPU (Core 2 Duo), maar daar is een reden voor (stroomverbruik), en in combinatie met een zeer goede GPU (en een OS dat die GPU ook echt gebruikt) is de combinatie toch weer erg snel!
Het is alleen jammer dat de eerste twee er voor zorgen dat de prijs omlaag kan
Crapware kan een fabrikant juist geld opleveren, zodat de prijs van de laptop omlaag kan. Zie het als advertenties. Naamsbekendheid scheppen voor die tools. Dat het bagger blijft, is een andere zaak.

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 22 juli 2024 17:10]

De stap naar 'ultrabooks' zou er zoiezo wel aankomen: er wordt nu enkel een duwtje gegeven. Hardware zou de komende jaren zoiezo goedkoper, zuiniger, kleiner en sneller worden met als gevolg dunnere notebooks met krachtige hardware.

We zien ze echter nu al omdat de fabrikanten, en schijnbaar de markt, niet kan wachten op deze ultradunne notebooks.

Ik vraag me af of de echte 'tweakers' hier op ultrabooks zitten te wachten?
Voorlopig heb ik liever een notebook die ietsjes dikker is, maar wél veel meer kan voor dezelfde prijs.
Ik zou een aankoop zeker overwegen als ze niet zo duur waren. Mijn ideale laptop is ongeveer wat hier wordt aangeboden, alleen met een Core i3 en een kleine ssd ben ik al ruimschoots tevreden. Ik denk dat ik maar tot 2013 moet wachten zoals in het artikel staat!
Anoniem: 64119 @ejtnaj31 december 2011 00:14
Dat is ook waarom dit voorlopig geen verkoop succes gaat worden.
Vanaf de eerste verkrijgbaarheid flink overpriced zijn is nooit concurrerend.

Afgezien van het feit dat ik dit soort te zware cpu's overkill acht voor portable gebruik maakt het de totale configuratie simpelweg te duur.

Met inderdaad bv een i3 heb je portable al ruim voldoende kracht in handen.
Mits met een rappe full-hd capable (AMD-achtige) GPU.
Ultrabook's icm i3 + SSD en een veel lager prijskaartje zullen niet aan te slepen zijn.

Intel zet te hoog in qua cpu kracht en kostprijs imho...........
Ik zit zekers wel op een ultrabook te wachten, het enige wat nog tegenvalt is de prijs.
Wat voornamelijk m'n interesse wekt zijn de resolutieoorlog en het gebruik van touchscreens, in combinatie met Windows 8.
Ik denk dat deze ultrabooks dan een enorm succes op de consumentenmarkt kunnen worden, mits de marketing in orde is.
Die 'resolutieoorlog' is het belangrijkste niet als het op het scherm aan komt (oké lager dan 900p moet het idd. niet gaan), ik zie liever wat meer keuze in de markt wat notebooks betreft in schermen met IPS-panelen. ;)
Intel stelt de fabrikanten echter gerust dat het vastbesloten is het concept tot een succes te maken, onder andere door honderden miljoenen dollars in ultrabook-technieken zoals accu's en schermpanelen te steken.
Of voor 'budgetmodellen' op z'n minst VA-panelen.. in ieder geval minder slecht dan TN-panelen.

En een stapje terug van 16:9 naar 16:10 zou nog mooier zijn.

[Reactie gewijzigd door GS88 op 22 juli 2024 17:10]

Ik wil er wel eentje. Ik heb een van die net geen netbook, net geen laptop dingen en ben er ook heel tevreden mee. Enige probleem is dat hij nu wel wat langzamer begint te worden en dus nodig aan vervanging toe is.
Ding valt bij mij ongeveer in dezelfde categorie als een tablet. Ideaal voor onderweg en even snel wat op te zoeken. En thuis voor de serieuzere dingen heb je een zwaardere machine staan met meer screen estate.
Het enige wat me nu nog tegenhoud om een van deze ultrabooks te kopen is inderdaad de prijs.
Ik vraag me af of de echte 'tweakers' hier op ultrabooks zitten te wachten?
Voorlopig heb ik liever een notebook die ietsjes dikker is, maar wél veel meer kan voor dezelfde prijs.
De vraag is niet of tweakers hierop zitten te wachten, maar of de gewone consument hierop zit te wachten. De gewone consument is namelijk de doelgroep! De reden die jij noemt is ook de oorzaak waarom (dure) ultrabooks geen succes zullen worden. De meeste mensen kunnen immers voor de prijs van een ultrabook een gewone laptop + een tablet kopen.
volgens Intel gaat de categorie diverse andere segmenten 'opslokken' en zal de notebookmarkt over een paar jaar voor een groot deel uit ultrabooks bestaan.
Daar geloof ik helemaal niets van. Ultrabooks zijn net als Netbooks een hype van tijdelijke aard. Je ziet nu al dat fabrikanten gaan terugkrabbelen en de eisen van Intel qua hardware en behuizing laten varen om de prijs te kunnen drukken. Dat betekent dus: exit ultrabook concept.
En toch ben ik zeer tevreden met mijn netbook en heb interesse in een ultrabook.. Netbooks vullen een niche onder studenten en zullen dat blijven doen. Ultrabooks vervullen ook een vraag (zie macbook air).. Dat in de aanloop Intel hype probeert te creëren doet toch niks af aan het feit dat er mensen zijn die deze apparaten willen hebben?
En jij gelooft ook niet dat de notebook markt automatisch naar dunner, lichter en langere accuduur zou gaan als het technisch mogelijk is? tuurlijk wel! Dat is ook wat Uniciteit zegt!
Ik wil een i5 of i7 met van minder dan 2 kilo en een resolutie van 1440x900 of 1680x1050 of 1980x1200 en voor die extra verticale resolutie heb ik wel 10% extra voor over op de prijs van een standaard resolutie laptop met gelijk specs
Idem, zodra er ultrabooks komen met een 16:10 scherm met enigszins normale kijkhoeken en kleur-reproductie stap ik zonder problemen over.

Een goed scherm kost OEM misschien 5 tientjes extra, maar het is wel waar je vervolgens 8 uur per dag, 5 dagen per week, 300 dagen per jaar tegenaan zit te kijken. Onbegrijpelijk dat dat nog steeds niet bij fabrikanten is doorgedrongen. Ook een 1920x1080 TN-paneel in een Ultrabook gaat weer dikke #fail zijn (want weer 16:9 en het contrast en de kleuren van bijna alle non-Mac notebooks zijn niet om aan te zien). En zelfs Apple zit nog met TN te rommelen, dus daar is ook ruimte voor verbetering.

ik vind het vooral wel opvallend dat zelfs de tablets van 500 euro een veel, veel beter scherm hebben (en 16:10!) dan wat in "high-end" notebooks wordt gestopt.
Mijn collega heeft een Asus UX31 gekocht. Ik moet zeggen het water stroomde nog net niet uit mijn mond zo mooi en dun die laptop eruit ziet. In ieder geval een goed voornemen voor volgend jaar om er ook 1 aan te schaffen :+
Ik had eigenlijk ook de Samsung NP900X3A wel in het rijtje verwacht. Vind ik persoonlijk een mooi ultra book :)
Ik weet dat het dan niet als officiele ultrabook geldt, maar ben erg tevreden met mijn Air. Precies wat ik zocht: een lichte en handzame laptop voor erbij. Voor onderweg en op de bank op schoot dus. Kan me voorstellen dat mensen die liever met Windows werken dat vinden in de concurrerende UB's. Voor mij telde wel mee dat een MBA niet eens veel duurder is dan soortgelijke PC UB, dit in tegenstelling tot de 13" MB Pro. Denk dat dat succes nog erg in de weg staat, bij gelijke prijs is een Apple product toch wel erg verleidelijk zeker in dit segment waar typische Windows zaken als gaming en zware specialistische software er gewoon niet zo toe doen.

Als ze er echt in slagen om UB' s voor rond de 600 euro aan te bieden, zie ik het nog wel een hoge vlucht nemen. Niet iedereen wil een tablet, laat staan alleen een tablet :)
Over het "liever met Windows werken"

Windows 7 werkt prima op een MBA. Je moet de MBA dan ook zeker bekijken bij het overwegen van een ultrabook.
maar dan wel even 80 euro erbij optellenvoor een oem licentie van W7.
Voorzichtig misschien bij de concurrentie van Apple want de Air is een groot succes en precies wat een ultrabook behoort te zijn: Dun, licht, snel genoeg, volledig keyboard en trackpad, goed scherm.

Zodra de volgende versie van de Air uitkomt, gaat al m'n computerspul de deur uit en wordt het de snelste Air, een NAS/Linux server en een HTPC met receiver die Airplay ondersteunt, indien de Airplay ondersteuning van XBMC niet volledig is.

De reden dat de overige merken het niet goed doen, komt omdat de prijs niet voldoende lager ligt dan de Air. Precies ook waarom Apple meer tablets verkoopt dan alle concurrenten samen.
Netbooks waren een groot succes, maar het bleek noodzakelijk voor zowel Intel als Microsoft om strenge eisen wat betreft schermgrootte, geheugen en OS te stellen aan fabrikanten, anders zouden de systemen te traag worden en de gebruikerservaring teveel tegenvallen.
Dat vind ik een hilarische stelling. Immers waren het geen limieten naar beneden maar naar boven. Intel was bang dat netbooks aandeel van de normale notebook markt zou afnemen en Microsoft wou netbooks op laag prestatie niveau houden om dezelfde reden omdat ze zo nog windows xp licenties konden verkopen en om te voorkopen dat netbooks de markt van de duurdere vista/7 aftapten.
Langzamer dan de Atom chips kon ook helemaal niet. AMD/VIA waren kwa prestaties lang bijna gelijkwaardig.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.