Acer Aspire S3-951-2464G34iss Review

18 april 2012, laatste update op 18 april 2012, 7.049 views Rapporteer

-EDIT- Let op: Ik heb nu 2 van deze ultrabooks gehad. De eerste moest terug vanwege een kapotte harde schijf en keypad. De 2e moest ook dezelfde dag nog wederom terug: ook voor een kapotte harde schijf. (HITACHI) De betrouwbaarheid van het product is naar mijn idee hiermee sterk betwist. Ik laat het nog even weten als ik de 3e (!) in mijn bezit krijg... --/EDIT-- Eerste review hier, dus genade als hij niet geheel aan eisen voldoet Onlangs heb ik besloten om een Ultrabook te kopen. Ik was hard toe aan een nieuw systeem dat virtualisatie goed ondersteund, en let's face it: ik gebruikte al een jaar slechts een netbookje voor al mijn bezigheden. Niet bijster ideaal dus. Gezien ik nog nooit een Ultrabook heb gehad vond ik de prijzen allemaal...

Pluspunten

• Goede, stevige bouw
  • Zeer fijn keyboard
  • Behoorlijk snel: voldoende CPU kracht
  • Prachtig scherm
  • Licht gewicht
  • Ultradun
  • Spotgoedkoop
  • Poorten netjes weggewerkt aan de achterkant

Minpunten

• Touchpad is niet fijn, *zeker* niet met standaardinstellingen
  • Accuduur is niet altijd optimaal en niet 'denderend'.
  • Scherm is niet ontspiegeld
  • Hardware is niet bereikbaar
  • Hybrid-SSD in plaats van full SSD.
  • Geen hybernate
  • Geen USB 3.0 aanwezig

3 van 5 sterren (Voldoende)
-EDIT-
Let op:
--/EDIT--

Eerste review hier, dus genade als hij niet geheel aan eisen voldoet ;)

Onlangs heb ik besloten om een Ultrabook te kopen. Ik was hard toe aan een nieuw systeem dat virtualisatie goed ondersteund, en let's face it: ik gebruikte al een jaar slechts een netbookje voor al mijn bezigheden. Niet bijster ideaal dus. Gezien ik nog nooit een Ultrabook heb gehad vond ik de prijzen allemaal wat aan de hoge kant, net iets teveel om het risico te nemen voor het geval het toch niet helemaal bevalt.

Toen viel mijn oog op de Acer Aspire S3-951-2464G34iss, of te wel: een Ultrabook uit de Acer S3 klasse. Niet al te spectaculair qua specificaties en nu ook niet een merk dat ik eerlijk gezegd normaal zou overwegen uberhaupt te kopen. Toch, met een whopping lage prijs van 794,- (CoolBlue) kon ik deze niet laten liggen en besloot ik "to take the plunge" ;) Tevens ziet de ultrabook er fraai uit, dat is ook nooit mis. Het oog wilt immers ook iets te snoepen hebben, en het is zeker een plaatje.

Het apparaat werkt tot nu toe *uitstekend* en boven verwachting. Het apparaat is razendsnel, stil, zeer licht zoals men van een ultrabook mag verwachten en hij voelt, ondanks dat het midden gedeelte helaas van plastic is in plaats van aluminium, zeer degelijk aan, het ontwerp zit goed en het keyboard werkt lekker. Je hoeft niet keihard te rammen op het toetsenbord om een aanslag te registreren, maar het is ook niet zo gevoelig dat je makkelijk fouten maakt tijdens het typen. Daarnaast is het apparaat stil en wordt het nauwelijks warm, ook niet bij "extreem" gebruik (naar wat de i5 CPU aankan.). Tevens is de behuizing nergens in te deuken als je er op drukt of leunt. Ook het keyboard zakt niet weg in de behuizing, iets wat ik bij vorige laptops soms wel heb gehad en als uitermate vervelend beschouw. Eigenlijk zit alles netjes en stevig op zijn plaats. Ook het geluid in het apparaat is fenomenaal voor een laptopje!

Wat ik persoonlijk ook zowel een voor- als nadeel vind is dat alle poorten aan de achterkant zitten. 2x USB, 1x HDMI en de power aansluiting. Het is een voordeel omdat niets in de weg zit als je ermee zit en het ziet er gewoon mooi uit. Het nadeel is dat het wel fijn is, vooral als je met een USB modem werkt, als je ook een poortje zou hebben aan de zijkant. Daar zit nu het microSD slot en een 3.5MM jack en that's it! Toch zie ik het meer als een voordeel dan een nadeel.

Het enige echte nadeel wat ik tot nu toe heb kunnen vinden is het touchpad; of eerder: de software die het touchpad standaard aanstuurt. Het was voor mij sowieso eventjes wennen dat de knoppen ontbraken en geintegreerd zaten in het touchpad zelf. Maar wat ik niet had verwacht is dat deze knoppen niet functioneren als de software iets opgepikt heeft met een normale "gesture". Om helemaal gestoord van te worden. Dingen aanklikken ging nauwelijks, op de taskbar iets aanklikken werkte niet omdat je dan automatisch ging slepen (ook als je op de knop drukte en deze weer los liet!) en meer van dat soort zwaar irritante problemen. Echter: na het tweaken van de software en een aantal belachelijke functies uitgeschakeld te hebben (waaronder het "smart" systeem dat dus, in tegenstelling tot wat de naam suggereert, volslagen achterlijk blijkt te zijn.)

De accu duur is redelijk. Ik kan het niet uitstekend noemen. Als het energieschema op normaal blijft staan en het bureaublad gedimd is trek je er zo'n 3 en een half uur uit. Met scherm op volle toeren zo'n 2.45 a 3 uur. Echter: met een energieschema dat ingesteld is op accubesparing en het display laag trekt de accu makkelijk 4.5 tot 5 uur lang al je bezigheden. In principe is het dus niet al te slecht, zeker niet met energiebesparing aan, maar het kan vele malen beter. Maar, wat heb ik te klagen voor de prijs van het systeem? Ik had geen 12 uur accuduur verwacht of iets dergelijks, het is slechts een 3-Cel accu... Echter was de 3 tot 3.5 uur op een normaal schema toch enigszins teleurstellend. Desalnietteplus heb ik voldoende aan 5 uur accu op energiebesparing. Ik gebruik dit in principe alleen in de trein: helemaal goed dus.

Een andere vervelende eigenschap van het systeem is dat "hybernate" niet mogelijk is. Dat ervaar ik als zeer irritant. Er zit een slaapstand op, echter wordt in de slaapstand de accu toch met zo'n 2% per uur verminderd. Wat ik graag wil is mijn systeem in hybernate zetten zodat ik de volgende dag met nauwelijks accu verlies weer direct aan de slag te kunnen gaan waar ik gebleven ben. Met dit ultrabookje gaat dat dus niet; de functie is niet beschikbaar; het wordt niet ondersteund.

Rest mij alleen nog te noemen dat de hybride-SSD schijf geen top prestaties levert. Het booten duurt behoorlijk lang, je merkt nauwelijk dat er een caching voor zit. Dit ultrabook was compleet geweest met een volwaardige SSD schijf. Helaas. Maar dat wist ik toen ik hem kocht.

TL&DR

Dit ultrabook is een *uitstekende* keuze voor de persoon die niet veel geld kwijt wilt aan een nieuw systeem, maar wel graag een ultrabook wilt of voor de persoon die toch eerst eens wilt kijken of zo'n ultrabook "hét" nou echt is. Ik ben enorm tevreden met dit systeem en het geeft op veel punten prestaties boven verwachtingen. Kortom: Een goede en goedkope aanschaf. Het heeft mijn vertrouwen in Acer aardig hersteld. Top!

Heb jij ook een Acer Aspire S3-951-2464G34iss?

Op zich wel een leuke review maar zet anders boven iedere stukje een titel over wat dat stukje zal gaan?
Bedankt voor de feedback! Dat zal ik zo even aanpassen :)
ssd+hdd eruit en 124gb ssd erin mikken, weegt die waarschijnlijk ook minder met geluk en gaat je accu duur er op vooruit.
Ben van plan deze aan te schaffen voor een HBO-studie! Accuduur zal net genoeg zijn gok ik. dik een uur in de trein en een aantal uren op school. Thuis meteen aan de ladert :) .
Heb veel gehad aan je review, stijl mag iets beter en foto's graag!
Ik zou je eerlijk gezegd aanraden 100 euro extra neer te leggen voor een Samsung G5 Ultrabook :) Die heeft support voor 4GB extra geheugen en je kan zo bij de harde schijf. De Acer moet je echt half openbreken om er bij te komen.

Ik heb m'n acer permanent ingeleverd en er een G5 voor in de plaats genomen.
Ik maak wel makkelijk typefputen hoor ;) .

"Desalnietteplus" _/-\o_ mooie review, ik mis foto's :9 .
Op zich een goeie review, je diept echet niet uit.
Welke tweaks? :P

Zet er ook even een paar foto's tussen, of printscreentjes van temperatuurwaarden ofzo. Bitches love printscreens with data and shit :*)
Hibernate neemt onnodig veel ruimte in daar SSD snel genoeg is en hibernate overbodig maakt. Daar deze SSD slechts 16GB is, is de extra 4GB van harte welkom.
Het is geen full SSD. Windows doet er eigenlijk even lang over om op te starten dan andere laptops. Het is niet zo dat het even snel gaat als een normale SSD helaas.
Van mij mag het hibernate bestand ook gewoon op de 5400k schijf gezet worden, maakt me niet uit: Als de functie er maar in zit :P

Maarja, de laptop gaat morgen voor de tweede keer terug voor omruiling. Dit keer test ik hem in de winkel. Zelfde probleem? Dan kan Acer hem in hun kanaal schuiven en upgrade ik naar een Samsung G5.