Dat stelt Wang niet (althans, zo staat het niet in dat originele artikel). Hij geeft als voorbeeld de verkopen van een of andere consumentenbeurs in Taiwan waar 50% van de verkopen voor rekening was van thin & light notebooks:
He used the IT Month 2009 consumer trade fair in Taiwan as an example, stating that about 50% of its notebook sales at the show so far were ultra-thin models, indicating that consumer demand is actually strong.
Als je wilt weten wat die 50% nou daadwerkelijk zegt zul je die cijfers moeten opsnorren. Als het een grote partij is die x aantal laptops inkoopt op zo'n beurs, dan moet het percentage anders geïnterpreteert worden (ik noem maar wat, denk niet dat deze ook echt op zal gaan).
Dat geldt verder ook voor waarom cijfers van Dell en HP slecht zouden zijn. Het is leuk dat op een beurs in Taiwan 50% van de verkopen voor thin & light notebooks is maar hoe representatief is dat voor de rest van de wereld? Welke andere cijfers heeft die Wang nog meer die dat wel laat zien? Het kan dus zo zijn dat Intel juist Dell en HP pakt qua cijfers omdat zij de meeste markten bedienen waardoor ze representatievere cijfers kunnen geven. Kortom, Dell en HP konden wel eens gekozen zijn omdat Intel met die 2 een veel beter idee heeft wat de wereldwijde vraag is naar dit segment. Uit het originele artikel wordt er niets over dit punt gezegd.
Maar ja, dan lees je de volgende alinea:
After a year of experience, Acer plans to launch more competitive ultra-thin notebooks in March-April, 2010, and as long as the price gap with mainstream notebooks is not too large, it will not be difficult for ultra-thin notebooks to grow to about 30% of the total notebook industry, Wang noted.
Ze hebben er alle belang bij dat die verkopen van dat segment omhoog gaan omdat ze anders nogal een klap te verduren krijgen. Verder zijn er bepaalde factoren waarom gebruikers bepaalde producten wel kopen en bepaalde producten niet. Dat verhaaltje ontbreekt dan ook volledig in het originele artikel. Het geeft hierdoor een veel te vertekend beeld. Consumenten zelf konden wel eens thin & light notebooks links laten liggen omwille van een aantal specifieke eigenschappen van deze notebooks (te dun, te klein en daardoor niet prettig, etc.). Zie bijv. de netbooks die door de slechte ergonomie en accuduur niet bepaald goed verkopen. Is dat dan per definitie de schuld van de concurrentie die bepaalde modellen lager prijzen (iets wat overigens over het gehele spectrum is waar te nemen, laptoponderdelen worden goedkoper en laptops zelf daardoor ook)? Natuurlijk niet.
Het originele artikel lezen is 1 ding maar er kritisch naar kijken is een tweede (imho is dat ook het allerbelangrijkste). Dat laatste is iets wat Sjoerd.Donker zo te zien gedaan heeft.