'Asus en Acer schroeven ultrabook-productie terug met 40 procent'

Acer en Asus zouden volgens geruchten in Taiwan de productie van ultrabooks al drastisch willen verlagen. Hoewel de verkoop pas sinds kort gestart is, zou de vraag lager zijn dan verwacht en zou er geen verbetering in zicht zijn.

Acer en Asus zijn in oktober de verkoop van respectievelijk hun S3- en UX-ultrabooks begonnen. De beide bedrijven zouden echter nu al de bestellingen bij de fabrieken teruggebracht hebben van 250.000 á 300.000 stuks naar 150.000 tot 180.000 voor dit jaar, claimt Digitimes van bronnen bij Taiwanese odm's gehoord te hebben.

De reden zou zijn dat de verkoop in de eerste maand tegenviel en dat het er niet naar uitziet dat de vraag naar ultrabooks gaat stijgen. Er zijn al langer vraagtekens bij de succeskansen van ultrabooks. Vooral de hoge prijs wordt als een obstakel gezien. Intel gaf daarom al eerder aan dat het samen met fabrikanten wil zorgen dat de prijzen omlaag kunnen. Intel gaat onder andere financieel bijdragen om de kosten van onderdelen te verlagen. Acer en Asus gaan onder andere afstappen van aluminium-behuizingen en het chassis van het goedkopere glasvezel maken.

De fabrikanten hebben nu hun hoop gevestigd op mei 2012, als ze de ultrabooks met Ivy Bridge-processors uit kunnen rusten. Ook hierdoor zouden de prijzen omlaag kunnen. In oktober 2012 moet de verkoop van ultrabooks opnieuw een duw in de rug krijgen, hopen de fabrikanten, met de komst van Windows 8.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

10-11-2011 • 12:01

57 Linkedin

Reacties (57)

57
56
37
1
0
15
Wijzig sortering
Tja niet vreemd.

Een ultrabook zou een vrij kleine (zeg 13") laptop moeten zijn, max 20mm dik, max 1000 dollar, en "eigenlijk" met SSD. (in ieder geval SSD performance, dus....een SSD) Aldus Intel.

Wat komt er werkelijk uit.....>1000 dollar, geen SSD, of richting de 1300~1500 dollar en dan pas een SSD.

"Design" mensen halen voor dat bedrag MBA's, de rest neemt dikkere laptops met dezelfde performance en houd een hoop geld in de zak.
Ik snap ook niet zo heel goed de markt van deze dingen. Vaak niet groter dan een netbook, maar wel 4x duurder. Als je meer CPU nodig hebt, dan ga je meestal naar een desktop toe met een groot scherm. Een beul van een desktop en een netbook is vaak goedkoper dan één ultrabook.
T.o.v. een netbook zijn deze veel krachtiger met een beter scherm en een langere accuduur. Ik zie hier zelf zeker wel de voordelen van in, lijkt mij geweldig tijdens college en onderweg. Netbooks vind ik over het algemeen dan weer veel te klein om echt productief te zijn.
Mijn netbook (Lenovo x121e AMD) heeft dezelfde afmeting en resolutie als de 11,6" Asus in de koppeling: nieuws: Asus introduceert 11,6"- en 13,3"-ultrabooks

Bij simpel werken in Word/Excel wat je vaak onderweg doet draait de netbook circa 7-8 uur. De Asus ultrabook 3 uur minder. En dat is dan een gegeven waarde en geen gemeten waarde. Verschil kan dan ook nog weleens groter zijn.

Het grote verschil is de dikke i7 cpu, de SSD en een alu behuizing... Bij elkaar kost dit wel 7-800 euro meer. Dat is toch niet recht te praten? Voor hetzelfde geld zit er weer een brakke Intel GPU in(?). Dan moet je alsnog alles op de CPU draaien.
Want die GPU heb je hard nodig als je werk gedaan wil krijgen 8)7 Zo'n ding is niet bedoeld om voornamelijk video's op te gaan kijken of te gamen of zo...
Ik heb zelf ook een netbook (wel een C50) en daar kan ik heel veel prima op doen, maar er zijn zeker toepassingen waarbij je wat extra power erg goed zou kunnen gebruiken en dan is een zwaardere cpu best fijn om te hebben.
Daarom is een I7 ook onzin. Waar heb je een I7 voor nodig met office werk? Als je gaat lopen compilen misschien. Wat ik wel ideaal vind is de hoge resolutie op de 13 inch versie van Asus, dat vind je op geen enkele netbook zo ver ik weet. Maar om daar nou 1100 euro voor neer te leggen.
Precies, het verschil tussen een Atom of een C50 aan de ene kant en een i7 is heel groot. Dan is een i5 of zelfs een i3 met wel een goede gpu juist wel zinvol.
Zo'n ding is niet bedoeld om voornamelijk video's op te gaan kijken of te gamen of zo...
Mensen die zo'n ding kopen gaan dat er onderweg wel mee doen, misschien niet hoofdzakelijk maar wel regelmatig, en zeker als de koper een consument is, dan zal die er onderweg ook wel eens een spelletje op willen spelen, al is het incidenteel.

Deze ultrabooks kunnen dat allemaal niet en een Llano wel, zelfs een Brazos is hier beter in.
Daarom doe ik 't kleine op mn netbook en 't zware gebeuren gewoon lekker thuis. zo'n ultrabook is me gewoon echt 800 teveel.
En al je data op twee verschillende computers.....

En terwijl je mobiel bent ook een super traag systeem. Nee, de meeste mensen hebben helemaal geen "beul van een desktop" nodig, maar wel iets wat flink sneller is dan een netbook. Een wat krachtiger laptop is dan gewoon een veel praktischer oplossing dan een grote machine thuis en een slome netbook voor onderweg.
De extra prestaties (snellere CPU) in een compacte behuizing wegen voor veel consumenten nu eenmaal niet op tegen de hoge prijs. Die kiezen liever voor een netbook (goedkoop en draagbaar) en anders voor een laptop (iets minder draagbaar, maar wel veel goedkoper dan een ultrabook). Ik zie wel toekomst voor een andere formfactor zoals bijvoorbeeld de Asus Transformer.
De fullsize toetsenbord is wel HEEL lekker. Daar kan je echt op coderen, op een netbook wil ik hoogstens een beetje debuggen...

En het feit dat je de kracht van een desktop in een compacte vorm heb, is juist wel handig voor de road warriors. Wat ook de doelgroep moet zijn van de ultrabooks.
Notebook, netbook, ' ultra portable notebook', macbook, ultrabook. Het zal de consument toch ook allemaal worst zijn, of ten minste niet duidelijker worden?

Het lijkt me dat de gemiddelde consument een draagbaar handig apparaat wil, tegen een leuke prijs. Intel lijkt zichzelf daarmee een beetje in de vingers te snijden denk ik. Dan kun je wel zeggen dat de prijzen over een jaar omlaag kunnen, maar daar geeft nu niemand om.

[Reactie gewijzigd door Eagle Creek op 10 november 2011 12:06]

Dat zal veel mensen wél worst wezen.

Ik zit namelijk te wachten op een fatsoenlijke middenklasse plat notebook (max €700, minimaal i5, GT520, of equivalent, USB3, ca. 1000g met een batterylife van 8 uur); ik hoef geen optische drive - want die maakt de boel onnodig dik. En ik wacht nog steeds...
Laat ze eens opschieten met die ultrabooks!
Ik denk dat je dan nog lekker lang kan wachten. :) 1Kg met een i5 en een accuduur van 8 uur ga je niet redden.
MacBook air? Dit heeft die specs, mja de prijs natuurlijk niet. Moet je wel van Mac OSX houden met bootcamp, wat niet altijd zo'n pretje is.

[Reactie gewijzigd door sjanssen15 op 10 november 2011 15:11]

Ik zit hier ook op te wachten alleen hoef ik geen 'dikke' i5+ maar wel graag iets dat zo weinig mogelijk stroom gebruikt in idle en naar de Turbo schakelt wanneer het wél nodig is.

Het moet er gewoon een beetje strak uitzien, zoals de UX31 dus.

Goed scherm
8+ uur op de accu
Maximaal 650 euro en dat moet echt wel te doen zijn...

Ik zou gewoon die UX31 uitbrengen met een AMD E450 die 'zwaar' kan overklokken
Voor die prijs heb je nog geen ultrabook, en dat is het probleem.
Voor de gemiddelde koper (=consument) zijn de ultrabooks veel te duur en daarbij zijn de grafische prestaties niet om over naar huis te schrijven. Net als vrijwel alle Intel-notebooks lijden ze onder een overpowered CPU (heeft de gemiddelde koper echt niet nodig) en een underpowered GPU. (Een betere GPU heeft de gemiddelde koper nodig zodra hij incidenteel spelletje doet) Intel is met zijn notebookprocessors in prijs omhoog gegaan met de komst van Sandy Bridge (deels ook al met Arrandale/Clarksfield en QPI waardoor nVidia geen chipsets meer kon maken). Sandy Bridge introduceerde de igp in de processor waardoor notebookmakers geen gpu (Geforce of Radeon) meer hoefden in te bouwen en doordat de cpu's duurder zijn (deels gerechtvaardigd door de igp) heeft de notebookfabrikant daar geen budget meer voor, althans niet zonder de prijs van de notebook ook te verhogen (maar dan vindt de klant hem te duur en verkoopt het ding niet meer).

Als Intel bij die Ultrabooks ook een Radeon 6970 of een Geforce 540 verplicht zou stellen dan zou het iets kunnen worden, maar dan zijn ze, zelfs met de huidige voorgeschreven maximum prijs) nog steeds te duur, zeker voor gemiddelde koper.
Je vergat de ULV :9

marketing, vergelijk het met gefaseerd invoeren van de TV's innovatie, eerst beeldbuis TV, dan flatscreen, dan breedbeeld flatscreen, dan breedbeeld flatscreen met 3D.

Je kan nl zo 10 jaar met 1 TV doen, daarom moet je een reden creeren om eens in de 3 jaar 1 te willen kopen. Maar het is zeker een goede grap dat er niet zo nauwkeurig naar het prijsbeleid gekeken werd, had je aan kunnen zien komen.
marketing, vergelijk het met gefaseerd invoeren van de TV's innovatie, eerst beeldbuis TV, dan flatscreen, dan breedbeeld flatscreen, dan breedbeeld flatscreen met 3D.
Hoewel marketing zeker meespeelt met de introductie van technologie is je voorbeeld kolder.
Bij de introductie van de beeldbuis was heel LCD/Flatscreen onmogelijk. Daarnaast stond de breedbeeld ontwikkeling los van de overstap van beeldbuis naar LCD, Breedbeeld beeldbuizen waren ook in redelijk grote hoeveelheden te koop, en niet-breedbeeld LCD TV's zijn er vrijwel niet geweest.
Zonde! Ik vind de ultrabooks een hele vooruitgang in laptop markt. De specificaties zijn over het algemeen vrij goed, zolang je maar niet wilt gamen. De bouwkwaliteit zit meestal goed en ze zien er strak uit. Jammer dat blijkt dat de consument niet bereid is om wat meer geld hiervoor neer te leggen. Je zou toch zeggen dat geld geen rol speelt als je ziet hoeveel mensen er tegenwoordig met zo'n Macbook Air rondlopen.
Dan vraag ik mij het volgende af: Heb je zelf al een ultrabook gekocht of ga je deze in de nabije toekomst kopen?

Het kan natuurlijk een enorme vooruitgang zijn maar als zelfs de mensen die het een vooruitgang vinden het niet kopen wat moet de rest die gewoon een willekeurige notebook dan wel niet denken?
Macbook Air is ook meer een status object en stijlvol, daar willen mensen inderdaad extra voor betalen.
Dat is nog niet het geval voor de ultrabooks.
Acer en Asus gaan onder andere afstappen van aluminium-behuizingen en het chassis van het goedkopere glasvezel maken.
Jammer, want dat vind ik nou zo mooi en onderscheidend aan de Ultrabooks. Die aluminium behuizing geeft het apparaat meteen een solide en luxe uitstraling. Ik ben benieuwd of glasvezel dat kan behouden.

Overigens denk ik dat de verkoop van laptops in het algemeen de komende jaren flink zal afnemen gezien de populariteit van de Tablet. Ook met een cross over tussen Tablet en Notebook zoals de Asus Transformer, zullen velen de voordelen hiervan zien t.o.v. een notebook of laptop.
[...]


Jammer, want dat vind ik nou zo mooi en onderscheidend aan de Ultrabooks. Die aluminium behuizing geeft het apparaat meteen een solide en luxe uitstraling. Ik ben benieuwd of glasvezel dat kan behouden.
Ik ben meer bang voor het scheuren en/of krassen van glasvezel. Maar ja, een apparaat van 1000+ euro zal je wellicht wat beter behandelen dan een netbook van een paar avondjes uit eten.
Jammer van de aluminiumbehuizing inderdaad.
Daarnaast hoop ik dat er een 15" of 17" ultrabook komt. Daar wacht ik op.
Daarnaast hoop ik dat er een 15" of 17" ultrabook komt. Daar wacht ik op.
Dan is het toch geen ultrabook meer? Het scherm van een ultrabook is volgens mij max 13,3 inch.
Dan heb je gewoon een laptop. ultrabook= krachtige hardware in kleine (11-13 inch) behuizing.
Door de fantastische marketing van Apple hebben ze het voor elkaar gekregen om laptops met matige hardware, maar met een fantastisch uiterlijk voor een hoge prijs te verkopen. De Ultrabooks zijn op dit moment zo duur dat het verschil met bijvoorbeeld de Air zo klein dat de meeste mensen toch voor de Air gaan. Dat Apple logo doet het hem toch in veel gevallen heb ik het idee. De ultrabooks moeten echt goedkoper. Maar ik denk dat het concept zeker de moeite waard is. Ik zit er in ieder geval wel op te wachten, maar niet met de huidige prijzen.
Totale onzin.

1. De MBA heeft geen matige specs.
2. De marketing voor MBA's is minimaal.
3. De MBA is gezien de specs gunstig geprijst.
Ja, laat al die andere fabrikanten maar weer mechanisch brakke prullen maken waar op alle punten die niet in de reclame folder staan concessies is gedaan. Dan blijft Apple er tenminste uitspringen als merk wat oog heeft voor detail en afwerking. Ik was al even bang dat door de concurrentie Apple die plek kwijt zou raken :X
Oooh, toont dit niet aan dat kwaliteit een prijs heeft, en is Apple écht de grote uitzuiger? |:(
Dat Apple logo doet het hem toch in veel gevallen heb ik het idee.
Bekijk hun spullen eens goed van dichtbij. Je hoeft het niet mooi te vinden, maar je zult zien dat aan werkelijk élk detail aandacht is besteed. Dat kost geld. En ook bij andere fabrikanten kost dat geld.
Ehm... als alle andere fabrikanten juist niet een goedkopere ultrabook dan Apple kan uitbrengen. En Intel moet zelfs hun prijzen verlagen zodat de prijzen van de fabrikanten aan Apple kan benaderen...
Is Apple dan echt zo duur?
De UX31 is vrijwel niet verkrijgbaar (uitverkocht), bericht vind ik dan ook wat vreemd.
Gekopieerd uit een vorig bericht over de introductie van de ''zenbooks'' van Asus

''Asus gaat de Zenbooks vanaf half december in de Benelux leveren in drie verschillende uitvoeringen. Van de UX21 komt enkel een model met Core i7-cpu en 128GB ssd uit. Bij de UX31 kan gekozen worden voor een i5-variant met 128GB ssd of een i7-versie met 256GB ssd.''

[Reactie gewijzigd door Sven Enthoven op 10 november 2011 12:20]

Doel ook op de US :) Ik heb mijn UX31 uit de US gehaald maar deze is nu vrijwel niet meer te krijgen. Het lijkt er sterk op dat er maar 1 batch is geweest en daarna de winkels geen nieuwe meer hebben ontvangen.
Erg jammer dat ze afstappen van de alumiumbehuizingen. Ik had niet verwacht dat het nog zo moeilijk zou zijn om de prijs van een Macbook Air te verslaan.

Daarnaast lijkt mij zelf zo'n ultrabook nog wel wat, maar ik zou wel wachten op Ivy Bridge, die flinke verbeteringen brengt voor dit segment (langere accuduur en veel betere IGP). Jammer dat het nu nog niet aanslaat, maar hopelijk gaan ze wel door.
Ik zou heel graag zo'n ultrabook nemen voor mijn werk, maar moet mijn baas nog overtuigen :). En dat is niet zo makkelijk..

Het ultrabook-concept bestaat natuurlijk al veel langer, zo heeft IBM/Lenovo de X60-lijn (nu X200 etc) met een relatief duur systeem maar wel erg draagbaar en met een hoge accuduur. Dat was echt perfect voor dienstreizen, je kan de hele dag in de trein/op locatie werken zonder op zoek te moeten naar een stopcontact, en toch redelijke performance hebben. Die apparaten kosten natuurlijk wel een smak geld. Ten opzichte van netbooks vervolgens, die maar een fractie van de prijs zijn, is het de vraag of het concept nog werkt. Ja, bij een netbook lever je performance in, maar daarvoor krijg je een goedkoop en portabel apparaat dat ook een hele dag volhoudt.

Die Lenovo's verkochten ook niet denderend, dus waarom zouden ultrabooks opeens massaal aanslaan?

[Reactie gewijzigd door Garyu op 10 november 2011 12:10]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee