Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Redactie Tweakers

Tweakers.net Notebook Best Buy Guide: augustus 2009

Special: Studentennotebook - uiterlijk en indruk

Met de Inspiron-lijn richt Dell zich op de mainstreamgebruikers. We hebben gekozen voor een licht aangepast basismodel van de Inspiron 15 met typenummer N0054503. Dit is het meest eenvoudige basismodel en op moment van schrijven komt de standaardprijs op 400 euro uit, maar eerlijkheidshalve moet hierbij vermeld worden dat de prijs het gevolg is van een actie. Het lijkt er op dat de actie nog wel even voortduurt, zoals wel vaker het geval is bij Dell, maar 100 procent zeker kunnen we daar niet van zijn. Buiten de actieperiode kost het model 554 euro, waarmee we dus het budget zouden overschrijden.

Uiterlijk en indruk

De Inspiron 15 ziet er vooral degelijk uit. Dun is het model niet: op het dikste punt meet de Inspiron 3,78cm. Naar voren toe neemt de dikte af tot 2,59cm. Door zijn rondingen bij de randen oogt de laptop echter niet erg lomp. Het plastic van de behuizing oogt degelijk, maar kan hier en daar wel wat ingedrukt worden. De scharnieren lijken het scherm stevig genoeg op zijn plek te houden, al is ook hier wat speling te bespeuren. Al met al zijn dit geen onverwachte eigenschappen en is de bouwkwaliteit van de Inspiron voor een budget-notebook absoluut niet slecht te noemen.

Met zijn 2,64kg hebben we hier geen lichtgewicht, al is het gewicht ook weer niet overdreven hoog en zal een student geen moeite hebben het systeem naar de collegezaal te zeulen. In dat geval wordt wel aangeraden een doekje mee te nemen want glossy krijgt een geheel nieuwe betekenis bij dit model: rondom het gehele toetsenbord alsook aan de voorzijde waar de gebruiker zijn handpalmen rust is het plastic erg glanzend. Binnen de kortste tijd zit het plastic dan ook onder de vingerafdrukken.

De notebook is standaard geheel zwart maar Dell geeft de mogelijkheid om voor een meerprijs van 40 euro een kleurtje te spuiten op de cover, terwijl er voor 90 euro gekozen kan worden voor een van de vijf afbeeldingen met kleuren en lijnen.

Dell levert het model met de 64bit-versie van Windows Vista en met de uitgeklede variant van Microsoft Office: Works 9. Zodra Windows 7 verschijnt, in oktober, kan de koper upgraden naar dit nieuwe besturingssysteem. Verder is er 1 jaar pickup & return-garantie.

Dell Inspiron 15 Dell Inspiron 15 Dell Inspiron 15 Dell Inspiron 15

Toetsenbord en touchpad

Het toetsenbord is enigszins verzonken in de behuizing en Dell heeft ervoor gekozen alle toetsen, dus ook de navigatie-toetsen, direct naast elkaar te plaatsen. Dell heeft niet beknibbeld op de grootte van de toetsen en daar was ook geen reden toe: er is nog ruimte genoeg naast het toetsenbord. Het keyboard typt erg fijn en voelt niet goedkoop aan. Wel zal de doorgewinterde computergebruiker even moeten wennen aan de omgekeerde fn-layout: om de functietoetsen te bedienen moet fn ingedrukt worden terwijl dit voor traditionele fn-functies als brightness en volumeregeling juist niet nodig is. Wie een pagina wil verversen zal in het begin dus nog wel eens de brightness omhoog gooien.

Wij zijn voorstander van grote touchpads en met het type dat Dell bij dit model levert mogen we niet klagen. De afmetingen zijn 4,5cm bij 7,6cm. De touchpad-knoppen hebben geen goedkoop aanvoelende korte klik, maar kunnen redelijk diep ingedrukt worden.

Scherm

De gekozen Inspiron heeft een scherm met een diagonaal van 15,6 inch en een voor die grootte standaardresolutie van 1366x768 beeldpunten in een beeldverhouding van 16:9. De resolutie zorgt voor voldoende detail om programma's prettig te kunnen gebruiken terwijl de beeldverhouding ervoor zorgt dat er geen zwarte randen boven en onder het beeld bij films nodig zijn.

Het scherm van de standaardconfiguratie heeft een ccfl-paneel, maar op moment van opstellen bood Dell aan om zonder meerkosten een paneel met led-backlights in te bouwen. We zouden wel gek zijn hier geen gebruik van te maken, gezien de betere beeldkwaliteit en het lagere verbruik van de led-backlights. Op moment van schrijven is de configuratiemogelijkheid gewijzigd en kost het 20 euro meer om voor led te kiezen. Dit lijkt ons nog steeds een prima aanbod waarop we rustig in kunnen gaan zonder ons budget te overschrijden.

Een echt slecht scherm zijn we nog niet tegengekomen bij Dell en ook deze keer stelt de fabrikant niet teleur want de beeldkwaliteit is prima. Wel is het scherm glossy: wie op de campusweide wil computeren zal rekening moeten houden met vervelende reflecties.

Hardware-onderdelen

De T4200-cpu van Intel vormt het hart van deze machine. Dit is een dualcore-Pentium met een kloksnelheid van 2GHz en 1MB cache. Het betreft de eerste mobiele Pentium die op 45nm is geproduceerd en een ander verschil ten opzichte van eerdere Pentium Dual Core-modellen is dat deze een fsb van 800MHz in plaats van 667MHz heeft. Dell combineert de cpu met 3GB zodat Vista, en na de upgrade Windows 7, soepel draait. Wie meer geheugen denkt nodig te hebben kan ugraden naar 4GB: de 64bit-versies van Vista en Windows 7 kunnen deze hoeveelheid volledig aanspreken.

Voor de grafische weergave zorgt de GMA 4500MHD van Intels GM45-chipset. Deze geïntegreerde gafische chip is de opvolger van de X3100. Verschil is dat de nieuwe igp twee shaders meer heeft en een 33MHz hogere kloksnelheid. De 4500MHD ondersteunt hardwarematige videoversnelling bij het afspelen van hd-content in de formaten avc, vc-2 en mpeg2. Hoewel het de krachtigste igp van Intels huidige Centrino 2-platform betreft, zit het spelen van veeleisende 3d-games er niet in; casual games zullen echter geen probleem vormen.

Bij het opstellen van de NBBG had de goedkoopste Inspiron 15 standaard nog een harde schijf van 160GB maar dit is op moment van schrijven verandert en de fabrikant bouwt nu een 250GB-hdd in de basis-versie van de laptop. Hiermee kunnen we een van onze minpunten schrappen. Voor wie geen vrachtladingen foto's, films en muzieknummers op zijn systeem gaat stallen is 250GB ruim voldoende.

Interfaces en accu

De Inspiron heeft drie usb 2.0-interfaces, een sdhc-kaartlezer, vga-out en een lan-aansluiting. Ook kan er standaard verbinding worden gemaakt met wifi-g-netwerken. Verdere uitbreiding met bijvoorbeeld ssd's, geheugenkaart-lezers en tv-tuners kan via de expresscard-sleuf geschieden. Aan de voorzijde van de notebook bevinden zich de in- en uitgangen voor audio, wat handig is voor de aansluiting van een koptelefoon. Het kan wel tot hinderlijke kabeltjes vóór je laptop zorgen bij aansluiting van speakers. Helaas is standaard niet in een camera en bluetooth-module voorzien. Dit leek ons voor studenten echter geen groot gemis.

De accu die Dell standaard meelevert is een 4cells 2000mAh lithium-ion-exemplaar, maar aangezien dit ons insziens een te lage capaciteit is vervangen we die voor een 6cells 2200mAh-exemplaar. Hiermee zou de laptop het bij normaal gebruik meer dan drie uur vol moeten houden.

Conclusie

De Inspiron 15 is een degelijke laptop die veel waar voor zijn geld biedt. Door het scherm met led-backlights en de grotere accu te kiezen komen we op moment van schrijven op 439 euro uit. Hoewel het om een budget-model gaat ziet het systeem er niet goedkoop uit en zo voelt deze ook niet aan. De laptop beschikt over een Pentium Dual Core-cpu van de laatste generatie en in combinatie met 3GB geheugen en de krachtigste geïntegreerde videochip van Intel zal deze Vista, Windows 7 en vrijwel alle applicaties die een gemiddelde student zal gebruiken zonder problemen kunnen draaien. Wie specifieke eisen heeft kan het model nog naar wens aanpassen.

Pluspunten

+ Fijn toetsenbord
+ Prima specificaties voor zijn prijs
+ Beeldkwaliteit scherm, vooral bij led-optie

Minpunten

- Vreemde omwisseling fn en functietoetsen
- Standaard geen camera en bluetooth

Alternatieven

Score: 0OnbekendLaptops Asus K50IJ-SX051C
Asus K50IJ-SX051C

Deze Asus heeft een aantal voordelen boven de door ons gekozen Inspiron. Zo is er standaard 4GB aan boord en zijn er 4 usb 2.0-interfaces aanwezig. Bovendien ondersteunt de laptop standaard wifi-n. Interessant is de behuizing met IceCool-technologie, die ervoor zorgt dat de temperatuur van de plek waar de polsen op steunen laag blijft. Daar staat tegenover dat de cpu minder krachtig is en dat de chipset en igp iets mindere specs hebben.

Score: 3.5OnbekendNetbooks Samsung NC20-KA01NL Wit
Samsung NC20-KA01NL Wit

Deze NC20 van Samsung is met 1,5 kilogram een echte lichtgewicht. De cpu en de videochip van deze laptop zijn krachtiger dan die van netbooks en zijn 12,1"-scherm kan met zijn resolutie van 1280x800 heel wat meer beeldpunten dan de meeste netbooks weergeven. Bovendien heeft de NC20 een fijner toetsenbord dan de kleine mininotebooks. Andere goedkope 12,1"-modellen zoals de Asus Eee PC 1101HA bevatten de Z520-Atom en deze is een stuk langzamer dan de Via Nano van de NC20. De prestaties vallen daarentegen wel lager uit dan die van standaard-notebooks.

Score: 4OnbekendNetbooks Asus Eee PC T91 Wit
Asus Eee PC T91 Wit

Ondanks dat we netbooks eigenlijk te klein en niet krachtig genoeg vinden voor studenten, omdat deze hun systeem veel en langdurig zullen gebruiken voor allerhande taken, maken we voor dit model een uitzondering. Deze 8,9"-Eee PC betreft namelijk een tablet, zodat aantekeningen maken tijdens de colleges een hele nieuwe ervaring wordt. Ook heeft dit kleinood een ssd van 16GB. Wie in oktober Windows 7, dat talloze verbeteringen voor touchscreen-apparaten brengt, wil draaien moet wel het geheugen uitbreiden. Dat is met 1GB namelijk wat aan de karige kant.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Lees meer

Reacties (71)

Wijzig sortering
En gelijk maar even een herinnering: Voor het kopen van een notebook kun je het best *LET OP* - Wat moet ik kopen en [NBBG] Notebook Best Buy Guide topicoverzicht doornemen. Scheelt mij namelijk slotjes zetten ;)

Verder is er een kritische noot nodig voor de studentenspecial betreffende de Eee PC T91. Op het laatste moment werd dus bekend dat de Atom Silverthorne Z-serie niet meer zal worden uitgeleverd: nieuws: 'Intel staakt levering Atom Z-cpu's'

Zelf heb ik hem al een tijdje in bestelling staan, maar ook nog niet uitgeleverd gezien. Verwacht wordt dat deze nu wel in (midden) augustus naar Nederland komt. Daardoor ben ik wel goed op de hoogte van de ontwikkelingen en mijn advies luidt dan ook om niet te lang te wachten met bestellen mocht je er 1 willen:

Bij nader inzien on bericht dat niet klopt. De T91 blijft gewoon leverbaar:
http://notebookspot.nl/ni...voor-netbooks-update.html

[Reactie gewijzigd door GENETX op 3 augustus 2009 17:09]

Ander vraagje (ik mis vast ergens iets); waarom worden er geen macbooks overwogen voor bijvoorbeeld de businessnotebooks? Toch bepaald geen onlogische keuze zou je zeggen te meer daar ze in dezelfde prijsklasse vallen. Zeker als je naar de +/- punten kijkt zou je zeggen dat een macbook dan zeker een sterk alternatief zou zijn.

Helemaal vreemd dat macbook (pro)'s niet eens als alternatief terugkomen.. maw niet eens overwogen zijn.

[Reactie gewijzigd door Garma op 2 augustus 2009 14:14]

Er zijn meer notebooks overwogen dan enkel de alternatieven, die maken hooguit de beste 4 uit.

Maar waarom niet overwogen? Omdat het sowieso enkel bij de Macbook zou blijven, de Pro-versie is te duur. In onze ogen is de Macbook echt niet beter ofzo en de prijs is sowieso een stuk hoger. Ik kan een macbook met slechts 2GB RAM en 160GB harde schijf nou niet gelijk een concurrent noemen van de notebooks die we hebben geselecteerd. De Toshiba en Dell vegen werkelijk op elk vlak de vloer aan met de macbook. De Acer is een compleet andere klasse. Voor de Lenovo zal het nog wel een alternatief zijn, maar de Macbook maakt nou niet bepaald een geweldige indruk met oa scheurende behuizingen...

Let wel dat we onafhankelijk van het OS kijken. Een Macbook zal zeker voor bepaalde mensen meerwaarde bieden. Maar doorgaans komen die door het OS (OS X) zelf en niet door de hardware.

Daarbij, iemand die een Macbook wil koopt toch wel een Macbook. Daar is geen NBBG voor nodig aangezien er geen concurrent is.
Ik denk dat de macbook ook wel een imago / styling voordeel zal hebben maar dat vind ik ook niet dat je mee moet rekenen. Mensen die daarvoor gaan hebben toch niks aan deze best buy vergelijkingen.
Smaak is idd persoonsgebonden, dus nooit iets waar je enkel een NBBG op kan baseren.

Daarbij kunnen we uiteraard nooit iedereen tevreden stellen, dus zijn er ook topics in CSL op GoT om mensen te helpen.
Je betoog wordt gelijk minder objectief door "maar de Macbook maakt nou niet bepaald een geweldige indruk met oa scheurende behuizingen... ". Hoezo? Speelt dit probleem op grote schaal? Is mij niet bekend. Overigens bezitter van HP, Lenovo en Apple Macbook (wit). Waarbij de laatste lekker handzaam en werkzaam is en robuust oogt en voelt.
Ok, dat is wat overdreven, maar toch loopt er op GoT een draadje over. in die zin zou ik de robuustheid van de Macbook dan ook niet als pluspunt zien tegenover de andere notebooks, dat is het namelijk niet. Het zijn allen geen ruggedized notebooks.
Ik wil niet heel negatief over komen maar jij hebt het hier over slechte behuizingen van MAC maar ondertussen spreek je wel lovend over acer en asus. Je krijgt daar veel specs voor je geld maar de behuizingen zijn echt niet super ofzo. Kijk eens naar een T500 van Lenovo of de HP 6730B
Een van de vereisten voor een business notebook is een mat scherm. Wat dat betreft vallen dus alle Macbooks af behalve de 17". En die lijkt me veel te duur om als Best Buy aangemerkt te worden.

Als studenten notebook zou de 13" Macbook Pro wel moeten worden meegenomen vind ik. Met name door de studenten kortingen biedt die heel veel waar voor z'n geld.

[Reactie gewijzigd door Philflow op 2 augustus 2009 14:32]

Een van de vereisten voor een business notebook is een mat scherm. Wat dat betreft vallen dus alle Macbooks af behalve de 17". En die lijkt me veel te duur om als Best Buy aangemerkt te worden.
Dat is geen eis hoor. maar de Macbook (Pro is gewoon te duur) valt er gewoon buiten qua specs.
Als studenten notebook zou de 13" Macbook Pro wel moeten worden meegenomen vind ik. Met name door de studenten kortingen biedt die heel veel waar voor z'n geld.
Maar die is dan weer te duur als goedkope studentennotebook :+
Ik denk dat je de studenten van Industrieel Product Ontwerp, Architectuur, Grafisch Ontwerp etc, enz enz dan wel lelijk buiten de boot laat vallen. Dat soort mensen kijken ook geregeld op tweakers en gebruiken wel degelijk Apple producten naast de andere x86-gebaseerde systemen. Allen omdat jij het niet zo ziet betekent het niet dat de rest van de wereld jouw eisen deelt.

Misschien voortaan een wat breder marktonderzoek doen..
Ik doe zelf industrieel ontwerp (product) op de kunstacademie en ik werk dagelijks naast mensen die Architectuur en Grafisch en dergelijke opleidingen doen.

Het Mac-argument telde misschien vroeger, toen Mac nog veel meer de norm was in de vormgevende wereld. Tegenwoordig is die scheiding er al lang niet meer zo. Het is waar dat onze school in de meeste computerlokalen nog steeds Macs heeft staan, maar als ik kijk naar de laptops van de mensen om mij heen is het grootste deel toch echt x86 (om het over de desktops maar niet te hebben). Ik heb veel Mac gebruikers gevraagd naar de reden van hun keuze en die is zonder uitzondering dat ze een Mac mooier vinden can x86-laptops, niet vanwege prestaties of iets dergelijks. x86-gebruikers noemen meestel de prijs of compatibiliteit als argument voor x86.

Het is zelfs zo dat het voor onze richting heel erg handig is om met Solidworks te kunnen werken en we daar ook les in krijgen. Van dat programma bestaat simpelweg geen Mac-versie of een bruikbaar alternatief, terwijl Photoshop, Illustrator, Premiere en prima op x86 draait. (voor SolidWorks en AutoCAD hebben we dus ook een apart leslokaal met x86-computers, heel handig). Dat soort dingen maakt de keuze dan makkelijk.

Bovendien zie ik op de Mac website geen enkele laptop die zelfs met studentenkorting ook maar in de buurt komt van de 500 euro, dus zijn Macs voor deze vergelijking sowieso niet relevant (tweedehands misschien, maar daar gaat het hier ook niet over).
Laat ik het zo zeggen: normaal gesproken heeft een business notebook altijd een mat scherm.
Vraagje: je schrijft in de inleiding dat de systemen door overleg in CSL tot stand zijn gekomen. Als ik nou (bijvoorbeeld) dit topic doorloop, krijg ik de indruk dat niemand in de discussie die Vostro echt besteld heeft, of in handen heeft gehad. Maar op pagina vijf krijg ik toch de indruk dat je hem besteld hebt, met verhalen over wat er in de doos zit, en over stevige scharnieren. Dus.... halen jullie deze laptops nou in huis voor je ze aanraadt, of toch niet?

(Begrijp het niet verkeerd - ik vind het allebei best, maar vond gewoon dat het niet duidelijk was nu...)
We kunnen moeilijk alles in huis halen. Bij selectie doen we dat sowieso enkel aan de hand van reviews. Voor de uiteindelijke NBBG willen we ze wel in huis halen...

... maar dat gaat lastig. Heel lastig. Doorgaans nemen we niet de reviewmodellen die men klaar heeft staan. Zo kregen we de eerste NBBG gewoon een paar willekeurige HP's binnen waar we niet veel verder mee kwam.

Deze keer hebben we Dell achter de broek gezeten, maar helaas... Volgens mij worden de notebooks, as we speak, voor ons inelkaar gezet :') . Het grote probleem is dat je met de NBBG niet te lang wilt wachten omdat de prijzen dan alweer zijn gewijzigd of er nieuwe, betere, producten zijn...

De tekst is dan ook geschreven op basis van reviews en ervaringen die afkomstig zijn van andere sites.
je kan altijd in het forum vragen of mensen hun notebook willen uitlenen tegen een redelijke vergoeding (naam in de credits :*) oid )
En blijkbaar kunnen we de Eee T-modellen toch weer met een gerust hart aanschaffen: Intel denies Atom Z cull :)

Digitimes is lekker bezig de laatste tijd :(
Waarom kiezen veel laptop fabrikanten toch altijd voor die looks waarbij je laptop zeg maar zo glanst... Vreselijk vind ik het, lijkt net alsof je laptop dan gemaakt is uit plastic (wat gedeeltelijk ook zo is :P) maar een matte behuizing vind ikzelf toch mooier.

Ps. Komt er ooit eens een tablet-notebook review mss?

[Reactie gewijzigd door Chip. op 1 augustus 2009 17:22]

Hangt er van af hoe populair het wordt. Het gaat niet echt goed met de Asus Eee PC T91 en de mogelijke T101 zoals ik hierboven al aangeef.

Persoonlijk zie ik daar wel brood in, zeker in de netbook vorm is het ideaal voor erbij in de collegezaal. Ik heb zelf niet voor niets de T91 aangeschaft (en wacht nog op levering...). Uiteraard ook aangedragen voor de NBBG en dat heeft Olaf overgenomen. Dus staat hij hier mooi bij de alternatieven :)

Back ontopic: Of we echt met een review komen is de vraag. Met Windows 7 en multitouch moet het wel meer inkomen. Ik hoop dat netbookfabrikanten wat vrijer worden en ook met meer tabletjes komen. Daarbij is ook het Intel CULV platform in dat net als de netbook ideaal is voor een lichtgewicht en zuinige netbook. Tel daar Windows 7 bij op en we zouden leuke producten kunnen zien.

Maar ergens ben ik bang dat het uitblijft. Mocht het wat worden dan zullen we zeker een special voor de NBBG overwegen. Daarbij is mijn T91 in bestelling en hoop er 1 te krijgen. Sowieso, mocht ik hem binnenkrijgen, zal er een review komen. Maar ik overwerweeg ook een "dagje met de T91 op stap" oid om het leven van dat beest in de collegebanken te beschrijven :) . Dat zal dan op mijn eigen site komen.
jammer dat jullie laptops niet vergelijken op OS. Een macbook mag dan wel qua specs minder zijn dan jullie voorgestelde d(h)ell. Maar het OS is toch het gene dat de laptop maakt tot een gebruiksvriendelijke ervaring. en in de prartijk is gewoon gebleken dat kopers van een Mac osx computer in het algemeen veel tevredener zijn met het os dan de mensen die een laptop kopen met windows of de nog slechtere Eee pc os'en. En dat lijkt me toch zeker voor de zakelijke markt een belangrijk doorslaggevend pluspunt

daarnaast zijn de macbooks misschien wel duurder maar gaan in de pratijk mede dankzij de vormgeving en gebruikte materialen veel langer mee dan een plastic geval van bijvoorbeeld HP. wat ik zelf uit eigen ervaring kan bevestigen. Ook hier komt het OS weer even om de hoek kijken sinds je op een mac van 4 jaar geleden prima leopard kan draaien probeer maar eens op een hp of dell van 4 jaar terug vista te zetten en dan nog een goede gebruikers ervaring hebben. Ook dit kan ik uit ervaring bevestigen.

Maar goed uiteindelijk is het natuurlijk geen ramp dat er geen mac in het lijstje staat. wel vind ik jammer dat ze er eigenlijk alleen niet tussen staan vanwege de prijs. en door dit soort test en bbg heb ik een aantal jaren geleden indderdaad niet voor mac gekozen tot mijn grote spijt ( na 1 jaar viel mijn hp vrijwel uitelkaar en is er bijna alles aan vervangen wat er vervangen kon worden, en niet te vergeten heb ik 3x opnieuw het OS moeten installeren omdat dat weer was gecrashd met alle gevolgen van dien.)

mvg eggie
Een OS is en blijft gewoon gebruikersafhankelijk. Als je al zover bent dat je Mac OS X wilt dan moet je toch al aan de Apple. Wat dat betreft is het voor de meeste mensen ook niet nodig om een hele NBBG op sleeptouw te zetten, Mac OS X kun je het beste zelf in een Apple Store of bij een bekende proberen.

Bevalt het je -> get a mac. Anders? Lees deze NBBG en dan weet je eigenlijk wat de beste picks zijn mbt Windows notebooks. Zo zie ik het eigenlijk ook. De Macbook is een aparte notebook waar eigenlijk geen NBBG voor nodig is: Je wilt een Macbook (en dan heb je weinig keuze) of een Windows notebook (veel, heel veel, keuze).

Sowieso moet je ergens de lat leggen. We kunnen wel zeggen: Hé, we schoppen het budget naar 1500 euro. Maar dan krijg je dat we ook Windows laptops uit gaan zoeken van dat budget. Het gevolg: Juist de betaalbare notebooks die de meeste mensen interesseren komen niet aan bod.

Beter is dan ook een review van de Macbook Pro om te kijken of het wat is of niet ;)

Daarbij is een Macbook in deze klassen niet gelijk een ideale optie ivm de prijs. Dat wil niet zeggen dat het voor elke klasse zo is. Mochten we een algemene special voor 13" thin&lights nemen zonder vast budget, dan is de MBP 13" zeker een kanshebber, voor notebooks in die klasse rond de 1000 euro vindt ik hem zelfs de beste tbh. Ook is de MBP 15" als eens naar voren gekomen als prima alternatief voor de workstationklasse in de tijd dat de NBBG nog een forumaangelegenheid was.

[Reactie gewijzigd door GENETX op 2 augustus 2009 16:11]

Toch even vermelden dat de fn-omwisseling niet heel ongebruikelijk is: bij Macbooks is dat standaard ook, maar is het wel anders in te stellen, miss is dat ook bij deze Dell?
Bij sommige notebooks kan het, maar dat zijn er weinig. Het moet sowieso vanuit de BIOS, softwarematig remappen kan niet.
Ik help het Dell te hopen, de meeste programma's definiëren de F1..12 als een sneltoets. Alsof je voordurend aan het pielen gaat met de helderheid van het scherm.

Hoe komen mensen toch op dit soort ideeën? Het zou voor mij een show-stopper zijn eerlijk gezegd. Mss nog wel handig om even uit te zoeken of dit ongedaan kan worden gemaakt.
Kan in de BIOS idd
Ik vind het echt onbegrijpelijk dat nogmaals de Thinkpad serie compleet genegeerd wordt. Met de bouwkwaliteit, toch heel vaak prioriteit boven specs, kan er geen laptop tippen aan de Thinkpad.

Waaorm dan toch links laten liggen bij de studentenlaptop?

[Reactie gewijzigd door Ruudjah op 1 augustus 2009 20:55]

Wijs jij mij een Thinkpad aan die ik voor 500 euro kan kopen?

Daarbij zijn lang niet alle Lenovo's evengoed. Je hebt de non thinkpad's, wat gewoon chinese massameuk is, net als een Acer ofzo.Dan heb je nog verschillende Thinkpad series, daarbij zijn die bij lange na niet allemaal even degelijk.

Imho het is een goedkope studentennotebook, geen high end business-/workstationnotebook.

[Reactie gewijzigd door GENETX op 1 augustus 2009 21:16]

Een Lenovo SL500 is al verkrijgbaar vanaf ongeveer 525 euro. Zie hier

Uiteraard bestaan er niet voor niets verschillende Thinkpad series, maar het lijkt mij dat deze ook meer dan degelijk zijn, als het gaat om bouwkwaliteit.

Goed, verder begrijp ik je punt wel. De Thinkpads beginnen daarnaast pas boven de 500 euro, dat is jammer voor deze Studenten NBBG.
Volgens mij vallen de thinkpads door hun prijs ongunstig uit.
Wat mij een mooi alternatief voor de Dell lijkt (de gene die nu aangeraden wordt is al een maand niet meer voor die prijs te krijgen, liep af 24 juni(heb hem zelf namelijk toen gehaald, jammer toen nog geen up-grade naar windows 7) is de COMPAQ PRESARIO CQ60-400SD.
Deze is 400 euro en lijkt me toch een meer voor de hand liggen als alternatief dan de Asus of de Samsung.
http://www.laptopshop.nl/...tm_medium=pricecomparison

Die :? Ik zou anno 2009 geen single core processor meer aanraden... Ik vind de Asus en Samsung veel meer voor de hand liggen imho. De T91 is een klasse apart, de Smasung is een lichtgewicht ding voro onderweg en de Asus K50IJ biedt absoluut meer met meer een dual core, 2 jaar garantie en een grotere harde schijf.

[Reactie gewijzigd door GENETX op 2 augustus 2009 16:07]

Een heel leuk alternatief voor de genoemde modellen in deze BBG:

HP Touchsmart TX2 (en dan vooral het plaatje in de hoek rechtsonder bekijken).

Het is een 12 inch Tablet met >2 GHz dualcore, 2-4 GB en een 780G/ Ati 3200 HD chipset/videokaart.

En je hebt hem voor 891 euro incl verzenden in huis.
Ik denk dat dat in verhouding een beetje een duur (en dus kostbaar, jatgevoelig) notitieblokje is ;).. de T91 is daar juist weer zo goed geschikt voor omdat ie compact, relatief goedkoop, licht en student-proof (onverwoestbaar) is. Een notebook met 12,1" scherm, lompe CPU en harddisk is dat toch iets minder.
Komt bij dat de HP vrij zwaar is en bovendien heet schijnt te worden. De AMD CPU is ook al niet de zuinigste waardoor ook de accuduur niet extreem goed is ofzo.

De T91 heeft verder een SSD wat wel handig is met een notebook die je veel in je hand hebt -> veel beweging. Een harde schijf is dan ook het meest kwetsbare onderdeel in een notebook. Laat uitgerekend de HP TX/TX2 vaak problemen hebben met de HDD, gezien het ervaringentopic.

Ik heb zelf ook wel vaker de HP TX/TX2 overwogen, maar het is hem m.i. inderdaad net niet. Het is te goedkoop gebouwd tegenover de echte dure tablets die wel goed zijn. De T91 is daarentegen niet krachtig, maar klopt wel door de SSD en het gewicht,. Je moet hem enkel erbij willen en niet als main PC hebben.

[Reactie gewijzigd door GENETX op 2 augustus 2009 11:32]

Ik zie het ook niet als een netbook alternatief maar als een notebook alternatief. Ik wil geen netbook (te sloom, te klein) maar ook geen notebook (te groot, te zwaar).
Deze HP weegt nog geen 2 kilo.

Ik vraag me inderdaad alleen af of er een hitteprobleem is maar volgens mij heeft deze generatie Turion X2 daar geen last van.

En wat prijs betreft, voor een business notebook / notebook voor onderweg valt het dus binnen de prijscategorie.
Met laptops heb ik toch wel heel vaak het idee dat goedkoop uiteindelijk duurkoop blijft. Als je als student dan een klein budget heb kun je denk ik beter een van de duurdere netbooks nemen dan een van de goedkopere laptops...
.
De kwaliteit van de gebruikte materialen bij bvb. zo'n goedkope Dell wil vaak nog wel te wensen overlaten.
Ik zou er niet aan moeten denken om een dag op een netbook te moeten werken :X . Het hangt er echt vanaf. Goekope notebooks zijn idd niet de besten, maar als je weinig te besteden hebt? Keuzes. Ik zou toch een grote notebook nemen.

Mijn persoonlijke voorkeur gaat overigens uit naar het alternatief, de Asus K50IJ. De 2 jaar garantie is dan toch geen overbodige luxe. Daarbij vind ik persoonlijk de Asus notebooks nog wel vrij degelijk. Mijn Asus F3Sc is toch merkbaar degelijker gebouwd dan de meeste andere consumentennotebooks die ik zie.
Ik neem aan dat als je thuis ermee aan de slag wil je de laptop/netbook wel aan een groter scherm en losse toetsenbord/muis hangt. Dat kost je misschien 100 euro extra, maar dat is geld dat je zowiezo wel wilt besteden aan een fatsoenlijke werkplek, of je nou een laptop, netbook of desktop hebt.
Ik niet. Ik kon mijn 15,4" prima als DTR gebruiken zonder losse fratsen. Dat is ook de manier waarop de meeste studenten werken.

Daarnaast, dat kan ik niet op school. Ik weet niet hoe jij dat voor je ziet. Maar op ICT opleidingen of bijvoorbeeld mijn eigen, Elektrotechniek, zit ik er neit even een halfuurtje achter, nee een complete schooldag. Simulaties, programmeren, verslagen typen.. Ik zou dat dus absoluut geen dag op school achter een netbook volhouden.
Jij bent hier de notebook-expert inmiddels. Ik ben erg nieuwsgierig naar de reden waarom je niet voor een netbook wil gaan (ik noem Samsung NC20 maar even een netbook).
Het toetsenbord heeft als het goed is een normale grootte bij 12.1'. Het scherm is natuurlijk minder groot, maar de resolutie is nog altijd zodanig dat je niet meer hoeft te scrollen dan de doorsnee 15' equivalenten. Nietwaar?

Ik heb zelf een laptop, maar neem hem zelden mee; veel te zwaar. Ik zweet me een breuk met zo'n ding. Als student sleep je nogal met je spullen, van collegezaal naar practicumzaal naar kantine etc. Dan lijkt me een goed gewicht een erg belangrijk aspect.
De NC20 is nog wel een aardige notebook, true. Voor mij heeft hij overigens wel te weinig power, kom ik zo op terug. Wat dat betreft kan ik hem best aanraden voor erbij. Toetsen zijn idd goed, resolutie: idem. Maar wel voor erbij. Het moet in mijn ogen niet je main PC worden. Daar is de netbook namelijk ook nooit voor bedoeld en ook niet geavanceerd en krachtig genoeg voor.

Als je niet veel je laptop gebruikt op school, of weinig, en je hebt een desktop? Prima, leuke netbook die NC20. Maar het zou niet je enige computer moeten zijn. Tenminste, dat zou ik niet redden tbh.

Te weinig power? Ja! Ik heb behoorlijk wat power nodig onderweg. Ik zal, zeker nu met Windows 7 straks, vaker een Virtual Machine moeten starten voor testdoeleinden. Ik voer simulaties uit, berekeningen en bouw programma's. Ik photoshop en wat niet meer. Ik heb een krachtige notebook nodig op locatie. Wel wil ook ik lichter. Ik heb nu een desktop en een DTR notebook zoals die nu op mijn schoot staat wil ik ook niet meer. Het is dat de ontwikkelingen behoorlijk stil staan dan ik er nog mee door ga. Maar volgend jaar haal ik een 13" notebook, mogelijk een Macbook Pro 13" ofzo.

En voor erbij! Ja! Ik heb zelf de Asus EeePC T91 tablet besteld. Aantekeningen digitaal maken, sheetje erbij halen in de college. Lange accuduur. Dingen die ik op mijn DTR mis. Dat gaat zeker leuk spelen worden in de college en op korte dagen. Maar zal niet mijn enige notebook zijn. Nee, zelfs dan ga ik mijn T91 samen met zijn Asus F3Sc broer meeslepen. T91 in de collegezaal, F3Sc als ik echt aan het werk moet.

Kortom: Het hangt af van je eisen. Als je geen dagen achter een notebook hoeft op school en niet veel kracht nodig hebt kun je er prima mee uit de voeten. Een dag zou ik wel lang vinden op zo'n klein ding. Ik heb dan liever net een inch meer. Daarbij zou ik hem niet als enige computer aanraden. Sowieso zijn veel consumenten ontevreden over hun netbook, de meesten dachten een volwaardige notebook te kopen. Dat vond ik toch opmerkelijk, maar geeft ook aan dat het niet echt geschikt is als volwaardige notebook/desktop. In dat opzicht wil ik eht dan ook niet aanraden.

Overigens, bedenk ik me net, de NC20 is alweer minder interessant. Acer heeft een leuk speeltje wat binnenkort leverbaar is: pricewatch unsorted: Acer ASPIRE 1810T-352G16N C2S/SU3500 (LX.SA20X.085)

[Reactie gewijzigd door GENETX op 1 augustus 2009 21:24]

eh hoeveel notebooks heb je uiteindelijk? :P
Ja ik ging even uit van de student die thuis ook een desktop heeft staan. Ik denk aan typische kantoorprogramma's en een IDE; dat zou niet al te zwaar moeten zijn.

Van de Acer die jij net noemt kan ik nergens het gewicht vinden. Wel interessant, want hij zal wel in deze prijscategorie gaan vallen.
EDIT:
The whole package weighs in a mere 1.4 kg together with the 6-cell battery that is supposed to be good for up to 8hrs of runtime.
Mss is de X400 ook nog interessant, is pas opnieuw aangekondigd: http://www.hardware.info/...nches_slim_X400_notebook/. 14' en 1½ kg, een lichtgewicht voor mensen die bang zijn voor kleine beeldelementen.

[Reactie gewijzigd door bulle bas op 1 augustus 2009 23:14]

Op dit moment 1 en straks komt daar de T91 bij. Daarnaast nog een desktop en een Smartphone :+

Als ik een nieuwe notebook koop gaat mijn F3 er echt wel uit, of pass ik door oid :+

Over de Acer Aspire Timeline. Dat is de Aspire one 751 netbookbehuizing, maar dan met Intel CULV. Ik gok dat hij daarom ook gewoon 1,35kg, weegt, net als zijn minder snelle netbook broertje.

[Reactie gewijzigd door GENETX op 1 augustus 2009 22:10]

Ik mis persoonlijk een overzicht van game laptops van rond de 1500 euro. Kan daar als categorie in het vervolg ook aandacht aan worden besteed? Alvast bedankt!
De markt daarvoor is klein, sowieso splitsen we alles in delen op omdat we anders te veel moeten behandelen en in 2 maanden de markt toch te weinig veranderd. Een gamenotebook special staat absoluut nog op de planning.
Oei dat is dan wel erg persoonlijk... jij wil 1500 euros aan een laptop uit gaan geven?
Je kan heel veel (leukere) dingen doen met die euros hoor.. maarja dat is ook weer persoonlijk :)
Als ik de Dell wil bestellen dan zit daar standaard een Celeron T3000 1,8 GHZ in.

Voor de T4200 zoals uit de review betaal je 49,99 extra, waardoor het totaal op 488,89 komt.
Ik zie op deze pagina toch echt de Dell Inspiron 15 met T4200 voor 399 euro.

Je moet ook niet het basispakket nemen, maar een voorgeconfigureerde versie.

[Reactie gewijzigd door GENETX op 1 augustus 2009 22:36]

Ah kijk, tnx!

Ik keek bij de aanbiedingen. Ik neem men woorden terug.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone 12 Microsoft Xbox Series X LG CX Google Pixel 5 Sony XH90 / XH92 Samsung Galaxy S21 5G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True