Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Redactie Tweakers

Notebook Best Buy Guide: december 2010

Mainstreamnotebook - uiterlijk en indruk

Omdat de meeste eigenschappen van de Dell al bij de multimedia-categorie besproken zijn, behandelen we hier voornamelijk de verantwoording voor onderdelen in deze mainstreamconfiguratie. Daarnaast geven we zoals gebruikelijk aandacht aan de alternatieven, zodat de lezer zich zelf goed kan informeren en zijn eigen mening kan vormen over de Best Buy van deze maand.

Core i7

De reden dat we opnieuw voor de XPS 15 hebben gekozen is dat deze wat cpu en gpu betreft met kop en schouders boven de rest uitsteekt. Nu zijn deze onderdelen lang niet altijd maatgevend en zullen verschillende users verschillende wensen hebben, maar voor de mainstreamnotebook zijn de processor en de grafische kaart wel heel erg belangrijk. Bovendien is met de XPS ook op andere vlakken weinig mis.

Dell XPS 15 Dell XPS 15 Dell XPS 15

Bij het inventariseren van mainstreamnotebooks kwamen we wat betreft een maximale prijs van 900 euro vooral modellen met de Core i5-460M tegen. Deze dualcore met een kloksnelheid van 2,53GHz en turbo tot 2,8GHz heeft 3MB cache. De processor van de door ons gekozen Dell XPS 15 is de Core i7-740QM met een lagere kloksnelheid van 1,73GHz, maar een hogere turbo van 2,93GHz. Het betreft bovendien een quadcore, met 6MB cache.

Hoewel de Core i5-460M een prima processor is, is de Core i7-740QM dus nog een maatje groter: bij singlethreaded applicaties presteert de chip over het algemeen al beter, maar bij software die de werklast over meerdere threads kan verdelen streeft de i7 de i5 pas echt voorbij.

Nu komen we wel enkele andere laptops met de Core i7-740QM voor minder dan 900 euro, zoals een Asus N53 en Acer Aspire 5745G, maar deze hebben respectievelijk een GeForce GT 425M en GT 330M als gpu. De XPS van onze keuze heeft een GeForce GT 435M: deze videochip heeft net als de GT 425M 96 cuda-cores maar hogere kloksnelheden wat resulteert in betere prestaties.

Interfaces en audio

Ook wat de overige eigenschappen betreft heeft het model een stapje voor op veel concurrenten. Zo zijn twee interfaces met ondersteuning voor usb 3.0 aanwezig, voor snelle doorvoersnelheden van maximaal 4,8Gbps van en naar randapparaten, die steeds vaker met de nieuwe usb-standaard uitgerust worden. Ook esata ontbreekt niet. Daarnaast is er een mini-displayport en ondersteunt de XPS hdmi 1.4, zodat films in 3d op tv's die dat ondersteunen weergegeven kunnen worden.

Verder kunnen de hiervoor genoemde JBL-speakers hier genoemd worden, die volgens reviews prima geluid leveren. Bovendien is er een 2-megapixelcamera die gecertificeerd is door Skype aan boord. Hiermee kunnen videogesprekken in 720-resolutie gevoerd worden. Tenslotte kan nog gewezen worden op de degelijkheid van de XPS. Bij notebooks in deze prijsklasse die het van krachtige hardware moeten hebben is robuustheid lang niet altijd een gegeven.

Geen full hd-scherm

Bij de multimediacategorie kozen we voor een 1080p-scherm maar nu houden we het bij 1366x768. Er is een configuratie mogelijk waarbij we de XPS 15 uitrusten met een full hd-scherm en toch in de buurt van de 900 euro blijven. We zouden echter concessies moeten doen en het model met Core i5-460m, GeForce GT420m en een 320GB- in plaats van 640GB-schijf moeten uitrusten. Dit leek ons geen goede trade-off. Voor een pure multimedialaptop is een full-hd-scherm nog te verantwoorden maar voor een mainstreammodel weegt het voordeel niet op tegen betere prestaties en meer opslag: we gaan ervan uit dat de laptop voor veel meer dan alleen multimedia gebruikt gaat worden.

De XPS 15 heeft dus vele voordelen, maar is ook weer niet perfect. Zo zijn we om binnen het budget te blijven genoodzaakt een zescellige accu met 56Wh-capaciteit in plaats van 9cells-model te kiezen. Hiermee zal de laptop het bij eenvoudig gebruik nog niet eens drie uur vol houden, terwijl bij het draaien van wat zwaardere applicaties of het kijken van video een accuduur van aanzienlijk minder dan twee uur te verwachten valt. Ook is het design niet het sterkste punt van deze XPS.

Discussies over de mainstreamnotebooks kunnen gevoerd worden in [NBBG Aanschaf] Mainstreamnotebooks december 2010

Conclusie

De XPS 15 biedt veel waar voor zijn geld. Zoveel zelfs dat we ook in deze mainstreamcategorie van een Best Buy kunnen spreken. Op zowel cpu- als gpu-gebied wint het model het van concurrenten, terwijl Dell deze voorsprong met enkele leuke extra's zoals twee usb 3.0-poorten, hdmi 1.4, mini-displayport, een 720p-videocamera en goede audio nog wat vergroot.

Pluspunten

+ Krachtige cpu en gpu voor zijn prijs
+ Ruime hoeveelheid interfaces
+ Relatief goede audio
+ Degelijk

Minpunten

- Wat design betreft zijn er betere alternatieven
- Matige accuduur met 6-cellig exemplaar

HP Pavilion dv7-4040ed (WN811EA)

De nieuwe dv-serie van HP ziet er strak vormgegeven uit en doet enigszins denken aan de Envy van HP zelf en de MacBook Pro van Apple. Dit model heeft een 17"-scherm met resolutie van 1600x900. De cpu is de Core i5 450M en de gpu is de Radeon HD 5650. De dv7 heeft dus niet alleen een mooi uiterlijk, maar ook voldoende power. Er is ook een 15,6"-model met minder krachtige cpu en lagere resolutie: de dv6.

Score: 4Onbekend Asus N53JN-SX131V
Asus N53JN-SX131V

Dit model van Asus komt enigszins in de buurt van de XPS 15, maar de processor is bijvoorbeeld wel minder krachtig. Toch valt er genoeg te genieten. Naast het uiterlijk kunnen bijvoorbeeld de Bang&Olufsen-speakers genoemd worden. Ook is een usb 3.0-poort aanwezig.

Score: 4.5Onbekend Samsung R580-JS07
Samsung R580-JS07

Voor zijn prijs biedt deze Samsung aardig wat waar, getuige ook de userreviews. De cpu is de Core i5 450M en de gpu de GT 330M van Nvidia. Het toetsenbord heeft een numeriek gedeelte en verder zijn er wat extra's zoals een status-led voor de accuduur.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Lees meer

Reacties (100)

Wijzig sortering
De opmerking bij de MacBook air over de aansluitmogelijkheden van de mini DisplayPort vind ik een beetje vreemd en kortzichtig van T.net, een beetje meepraten met wat vaak wordt gezegd over DisplayPort, dat HDMI veel handiger zou zijn en dat je overal 'dure adapters' voor nodig hebt. Allebei onjuist en zelfs een klein beetje omgekeerde wereld:

Een kabel van mini DisplayPort naar HDMI (zonder adapter) voor minder dan $7:
http://www.monoprice.com/...&p_id=5994&seq=1&format=2

Een kabel van mini DisplayPort naar DVI (zonder adapter) voor $8:
http://www.monoprice.com/...&p_id=5998&seq=1&format=2

Een kabel van mini DisplayPort naar VGA (zonder adapter) voor $15.50:
http://www.monoprice.com/...&p_id=6002&seq=1&format=2

Dit zijn stuk voor stuk prijzen die je ook voor een VGA-VGA of een DVI-DVI kabel zou betalen, minder dan de gemiddelde HDMI-HDMI kabel, en voor een HDMI-VGA kabel betaal je zelfs zomaar honderd euro omdat HDMI geen analoog signaal heeft.

Wat dat betreft is mini DisplayPort juist een goedkopere en flexibelere oplossing dan HDMI, en dan hebben we het nog niet eens over de mogelijkheid om meerdere schermen op 1 aansluiting te hebben etc. Toch blijft elke keer maar dat verhaal over 'dure adapters' rondgaan, ik zou van zoiets als T.net verwachten dat ze daar niet zo makkelijk in meegingen eigenlijk.
In Nederland schommelen de prijzen voor de mini-displayport-naar-hdmi-adapters tussen de 13 en 21 euro. Ik moet je dus een beetje gelijk geven, het is een extra aanschaf maar duur is niet de juiste term hier.
Nee it wil niet hulpstukjes hebben voor mijn laptop. Bij mijn imac heb ik dat en ik vind dat al vervelend genoeg.

En monoprice? VOor zover ik weet versturen die zelfs niet naar belgie. verzending van 20-30$ erbij en je zit aan 30-40$

10-15€ voor een adapter (meeste mensen hebben wel al HDMI kabel) of een 20-25€ voor een kabel lijken me normale prijzen en dat komt er effectief bij.

2xUSB, mini displayport en geluid is echt wel minimaal in vergelijking met de andere.
Dat is het hem nou juist, je hebt helemaal geen hulpstukjes of adapters nodig, alleen een kabel, net als bij elk ander soort verbinding.

Scenario 1:
Ik koop een laptop met HDMI uitgang die ik op een TV wil aansluiten, plus een HDMI-HDMI kabel.

Scenario 2:
Ik koop een laptop met DP uitgang die ik op een TV wil aansluiten, plus een DP-HDMI kabel.

Klaar...

Dat ik nu alweer argumenten lees als 'het gaat erom dat iedereen wel een HDMI kabel heeft liggen' vind ik echt vrij onzinnig. Wie heeft er nu een losse, ongebruikte HDMI kabel rondslingeren die zich vervolgens gepiepeld voelt dat zijn MBA er niet op past, en hoe zijn ze aan die kabel gekomen dan, zal toch ook niet uit de lucht zijn komen vallen? Echt spijkers op laag water zoeken, vandaar mijn reactie dat ik van T.net zou verwachten dat ze die opmerking over DisplayPort gewoon achterwege hadden kunnen laten.
2xUSB, mini displayport en geluid is echt wel minimaal in vergelijking met de andere.
Dat is een hele andere discussie, het ging hier op de opmerking in de review dat je 'dure adapters nodig hebt'. Er zitten weinig poorten op dat ding ja, maar als je kijkt hoe dun zo'n apparaat is dan kan dat ook niet anders, er is gewoon geen ruimte voor. Echt een probleem zal het ook niet zijn, we hebben het hier over een ultraportable, niet over een desktop vervanger waar je 10 verschillende USB apparaten op aan gaat sluiten.

[Reactie gewijzigd door johnbetonschaar op 1 december 2010 11:23]

Erm...

Sorry hoor, maar het is helaas wel het geval. Ik ken veel mensen die een HDMI kabel hebben voor de PS3, xbox360, mediaspelers, recente DVDspelers en iedereen met een HDTV (dit zijn er veel). En ook al heb je niks rondslingeren, je kunt op deze manier altijd de hdmi van een van je apparaten even unpluggen en het aansluiten op je macbook voor films, foto's of wat dan ook.

Ik ken menig fervente macbook eigenaren zonder displayport kabeltje, waarom? Omdat ze denken dat het superduur is, en vinden ze het niet waard omdat deze mensen niet vaak dingen op hun TV willen zien, ook ze zijn niet bekend met de online prijzen. Maar zelfs al is het kabeltje maar 10 euro online, verzendkosten erbij en je zit al weer bijna tegen de 20.

Het is gewoon heel irritant, als iemand bij mij is met een macbook, (ik heb ook macbooks maar geen displayport kabels, gewoonweg omdat ik films toch altijd via mijn HDmediaspeler afspeel) en hij wilt ff wat laten zien dan lukt het weer niet, eerlijk is eerlijk, dit gebeurt niet vaak, maar 1 keer is al te veel.
Jaja, dus je koopt eerst een laptop van 1200 euro, maar vervolgens is een extra kabel van nog geen 15 euro zo'n groot verschil dat je liever even je xbox of je DVD speler unplugt om je laptop aan de HDTV te hangen. Ik volg het even niet meer hoor...

Wat ik probeerde te zeggen is niet dat een HDMI aansluiting zinloos is, maar dat het niet waar is dat je 'dure adapters' hoeft te kopen om een DP apparaat via HDMI ergens op aan te sluiten, maar gewoon een kabel die net zo duur is als de gemiddelde HDMI kabel. Vervolgens komen er allemaal mensen met argumenten als 'als ik al een HDMI kabel rond heb slingeren dan' of 'anders unplug ik gewoon even mijn DVD speler', enzovoorts. Waarmee mijn persoonlijke mening dat het hier echt spijkers op laag water zoeken is alleen maar bevestigd wordt.

Blijkbaar is het dus vooral een probleem voor mensen die 15 euro voor een kabel te duur vinden omdat ze hun laptop toch niet zo vaak op de TV aansluiten EN al een HDMI kabel hebben liggen EN er geen problemen mee hebben om andere apparaten te unpluggen zodat de laptop erin kan. Nou dan ga ik persoonlijk toch voor de overweging: een ultraportable moet gewoon een analoge output hebben zodat je hem on-the-road netjes op VGA beamers kunt aansluiten, en dat kan dus niet met HDMI.
Je redeneert alles vanuit een bepaalde aanname.

En dat is dat iedereen beschikking heeft tot jouw informatie, en dat iedereen op dit gebied logisch nadenkt. Dat is niet het geval. Oftewel, HDMIs zijn 30 euro bij de mediamarkt (de "goedkoopste mediawinkel" volgens de massa), en hier krijgen ze te horen dat de displayport nog duurder is. Begrijp je waar ik heen wil.

En het is natuurlijk heel leuk dat je vindt dat een displayport prima is. Maar dat vinden velen niet, gewoonweg omdat je ook naar de context moet kijken, en die is in dit geval dat er veel te weinig displayportkabels in omloop zijn (bij je familieleden, vrienden, thuis etc etc).

Niemand zegt dat een displayport onderdoet, ook vind ik persoonlijk linux/osx beter dan windows als je puur kijkt naar de OS, maar dat wil niet zeggen dat windows handiger is en daarom in mijn geval beter is.
Feit is ook nog eens dat HDMI onder licentie valt en daar is Steve sowieso allergisch voor. Puur uit principe kiest hij dus voor een "vrij" te gebruiken techniek : DisplayPort.
NB In de nieuwe MBA is de audio geïntegreerd via de DP!

[Reactie gewijzigd door Snoeiman op 1 december 2010 16:11]

Nee dat blijft onzin, heel veel mensen hebben thuis schermen staan en heel veel mensen hebben al kabels (de mijne zat gewoon bij mijn TV)

Tel daarbij de mensen met een computerscherm, die 99.9% van de gevallen GEEN displayport heeft maar WEL met DVI/VGA kwam + kabels.

Al die mensen kunnen dus mooi opzoek gaan naar een kabel.

+ USB hub want muis en toetsenbord nemen al de USB's op.

+ Netwerk adapter want de wifi is er niet of werkt niet goed

+...

Dus de connectivity is wel degelijk tov van andere zwak. En dat is helemaal geen "spijkers op laag water zoeken". Waarom word elke kritiek op apple als bijna iets persoonlijk aanschouwd door sommige?
Tsja ik blijf het spijkers op laag water vinden. Een veel belangrijker punt voor een ultraportable lijkt me:

+ Belangrijke presentatie bij een klant met een beamer die alleen VGA-in heeft (wat nog steeds makkelijk de helft van alle beamers is), sta je dan met je laptop met HDMI uitgang.

Toetsenborden, muizen en netwerken zijn allemaal draadloos tegenwoordig, en desnoods gebruik je een USB hub, allemaal klein bier vergeleken bij het gebrek aan een analoge output _voor een ultraportable_
Waarom word elke kritiek op apple als bijna iets persoonlijk aanschouwd door sommige?
Juist, draai het maar even om. Ik zou eerder zeggen 'waarom wordt elk niet anti-Apple argument hier telkens als pro-Apple argument opgevat?'. Ik heb het hier alleen over DisplayPort, en voor elke andere willekeurige laptop met alleen een DisplayPort zou ik precies dezelfde redenatie hanteren. Dat het hier toevallig om een MacBook Air gaat is toeval.
Als je iets moet kopen, omdat de meeste mensen het thuis nog niet hebben liggen, dan is het altijd duur, ik denk dat dat de redenatie is. Er staat trouwens niets van de prijs, maar dat het gewoon zonde is dat er geen HDMI opzit en je dus extra spulletjes moet gaan halen, als het er opzit moet je niets meer extra gaan halen.

Het gaat ook over het algemene beeld van de aansluitmogelijkheden, jij pikt er nu eentje uit. Maar men klaagt over dat er weinig connectors zijn. Je moet het wel in zijn geheel lezen.

[Reactie gewijzigd door white modder op 1 december 2010 10:33]

Ik ben het geheel met je eens. Vooral nu je zit dat ATI meer en meer ook mdp gaat gebruiken. Waarom? Omdat het future proof is. De maximale resolutie ligt veel hoger en de aansluitmogelijkheden zijn legio. Idd die losse kabeltjes zijn mss vervelend, maar wat ik vervelender vind is dat tegenwoordig bijna iedere laptop die nog wel VGA heeft geen schroefgaten meer heeft. Geef je een presentatie en wil je je laptop ff anders neerzetten valt ineens het neeld weg omdat een dikke stugge vga kabel met schroefjes niet goed op de connector past. Die kabeltjes/adaptertjes van apple hebben dat wel.

Ook is het zo dat mdp twee kanten opwerkt en dat je je iMac nu ook als hd+ scherm kan gebruiken voor je macbookje of mac mini.

Maar vooral de aansluitmogelijkenheden van mdp vind ik interessant genoeg om een macbook te overwegen. Niet iedere beamer heeft hdmi of dvi. Vga meestal wel en dat ontbreekt ook nog wel eens.
Niets ten nadele van Dell maar de referentie prijzen die gebruikt zijn in de BBG is wel gebaseerd op 1 jaar minimale garantie. Als je gewoon normale standaard garantie van 2 jaar wil komt er al snel 100 euro bij, dit vertekend wel het beeld ten opzichte van concurrenten die wel gewoon de standaard 2 jaar garantie leveren.
onzin, wij leven in de EU= twee jaar verplicht wat er ook staat. Ik ben er zeker van dat als je via de Europese/Nederlandse/Belgische site gaat, je netjes minstens twee jaar krijgt.

[Reactie gewijzigd door white modder op 1 december 2010 10:37]

Je kan het wel onzin vinden maar als je een laptop koopt bij een onbekende webshop en ze weigeren jou 2 jaar garantie te geven ben je overgeleverd aan advocaten en rechtsbijstandsverzekeringen en ellenlange discussies met de winkelier.

Het is nou eenmaal een feit dat sommige winkels het niet zo nauw nemen met de EU regels, het is dan aan jou om tijd en moeite erin te steken om je gelijk te halen.

Maar waarom zou je?

Is er echt geen alternatief voor die Dell?

Elke dag komt er wel een nieuwe laptop model uit, wat maakt deze Dell dan zo goed dat je perse deze moet hebben en 1 jaar garantie erbij moet nemen?

Acer, HP en Toshiba halen ook hetzelfde geintje uit.

Als die fabrikanten hun product zo weinig vertrouwen dat ze maar 1 jaar garantie durven te geven zegt dat toch genoeg?

Waarom zou ik dan voor die merken kiezen?

Sony, Asus, Samsung en MSI geven zonder gezeur gewoon 2 jaar garantie.
Dan zoek je een van die merken.

Maar zoals hierboven al is aangegeven, je hebt gewoon recht op die 2 jaar via de wetgeving.
Beetje overdreven post.
Weet iemand dit echt zeker? Iemand die echt de wet kent en niet anderen na praat? No offense wat dat betreft, ik weet zelf namelijk ook niet meer.
Reden dat ik er aan twijfel is dat ik laatst vanuit het werk een training gehad heb van een niet nader te noemen fabrikant en we daar ook naar die 2 jaar gevraagd hebben. Volgens die man zou het zo zijn dat je weliswaar 2 jaar garantie behoort te krijgen maar dat in het tweede jaar een bewijslast bij de klant ligt om aan te tonen dat het gebrek veroorzaakt is door een probleem tijdens de produktie. Dat is bijzonder lastig, vandaar dat hun policy is 1 jaar garantie te geven en kom je aan met dat je 2 jaar wil, good f-ing luck. Ik ga niet hier zeggen welke fabrikant dat was, maar neem maar van mij aan, dat was bepaald geen b-merk of zo...

edit: Ik heb niet de letterlijke wet tekst kunnen vinden (misschien maar goed ook, snap ik denk ik toch niet) maar wel het volgende:
http://www.consuwijzer.nl...e/Extra_garantie_bijkopen
Hier staat dus weliswaar dat extra garantie niet nodig is, maar er staat ook dat zelfs na 6 maanden al de bewijslast bij jou ligt! En dat bewijzen kan bijzonder lastig zijn, los van dat je dan dus inderdaad een rechtzaak er voor moet aanspannen en dus ook het risico loopt van hogere kosten als je niet in het gelijk gesteld wordt.

[Reactie gewijzigd door Finraziel op 4 december 2010 11:18]

Beetje late reactie maar zag het nu pas.

Iedere winkel/leverancier probeert de consument wijs te maken dat je maar 1 jaar garantie hebt no matter what.
Reden hiervoor is dat het niet echt duidelijk in de wet staat maar het er wel op neer komt dat je gewoon recht op 2 jaar hebt.

Garantie's bijverkopen is een zeer leuke marge voor de verkoper.
Ik ken de EU regels maar vraag me sterk af of dit inderdaad van toepassing is als je zelf expliciet akkoord gaat met een lagere prijs door je garantie in te leveren, het is een zeer bewuste keuze, je krijgt deze bij het samenstellen zelfs specifiek voorgelegd.

Daarnaast, zou het van Dell wel erg stom zijn om die 1 jaar garantie optie aan te bieden als het uiteindelijk toch 2 jaar is. Dan doe je in principe je product te kort.
Ook dan blijft gewoon gelden dat ze garantie moeten geven gedurende de verwachtte leeftijd van het product (al is dit een beetje vaag gedefinieerd natuurlijk en kan het wat gedoe zijn om dit te krijgen). Je mag helemaal geen laptops verkopen in Nederland zonder de wettelijk verplichtte garantie als winkel zijnde. Dus als Dell direct aan de klant verkoopt mogen ze daar niet onderuit komen "omdat het zo goedkoper is" of zo.

En nee, ze doen het product niet te kort, want ze verdienen er geld aan. Volgens mij heeft kassa hier ooit een artikel over gepubliceerd, het is grotendeels gewoon een sigaar uit eigen doos. Het enige wat je er mee koopt is een geen-gezeik-garantie, normaal moet je misschien lang gaan zeuren om geholpen te worden en nu hoeft dat niet. Bijvoorbeeld extra garantie in de vorm van "na één dag een monteur aan huis" gaat verder dan de wettelijk verplichte garantie, en biedt daarom wat extra's.

[Reactie gewijzigd door bwerg op 1 december 2010 22:03]

Wat jij nu zegt is pas onzin. Er is eigenlijk helemaal niet zoiets als wettelijk verplichte garantie. Je hebt wel recht op een goede werking van het systeem gedurende de gemiddelde "levensverwachting" (ben ff kwijt hoe dat heet) ervan. Dit houdt in de praktijk in dat je gedurende die periode bij denleverancier kunt aankloppen als je reserve onderdelen nodig hebt of als er een reparatie nodig is. Garantie houd in dat dit kosteloos vergoed word gedurende een bepaalde tijd mits er aan bepaalde voorwaarden word voldaan. Dit word nogal vak door elkaar gehaald waardoor er soms gezegd word dat 2 jaar harantie wettenlijk verplicht is. De wet geeft ons hier alleen richtlijnen voor. Geen echte wet.
Had persoonlijk wel een HP envy 14 bij thin & light gezien, maarja deze komt qua gewicht en dikte niet in de buurt van de MBA (maar is wel een verdomd snelle 14" laptop). Ik vind het ook disputabel of de MBA nou wel de beste keus is; ik denk dat veel mensen toch wat meer snelheid willen en daar wel een paar extra mm voor willen dragen.

Die Dell XPS is een mooie laptop, maar hij is wel van Dell; en de support is naar mijn mening het slechtste van het slechtste.
Waarom is de Envy 14 een thin-and-light. ik zie dat niet echt. Het diagonaal is al niet 14,1", maar komt met 14,5" al dicht bij een 15,6" notebook. Daarbij is het gewoon een normale snelle laptop die helemaal niet gericht is op een lange accuduur in een compacte behuizing.

De HP Envy 14 is gewoon een DTR imho. Net als mijn Asus U30Jc (13,3") in mijn ogen ook een DTR is. Hij weegt gewoon meer dan 2 kilo, ook al is hij compact en kan hij 7 uur op een acculading, hij is niet dun en hij is niet licht.
14,5 zit toch echt dichter bij 14,1, dan bij 15,6 dus wat dat betreft kan het best onder thin-and-light vallen.

Voor de rest heb je wel gelijk, dat hij te zwaar er voor is en het niet bepaald een heel zuinig laptopje is
Mijn ervaring met de Dell klantenservice is echter wel zeer positief. Had laatst een defect onderdeel (werkgeheugen) in mijn Dell Laptop. Na contact te hebben opgenomen met de klantenservice had ik de volgende dag het couriersbedrijf voor de deur staan met een nieuw reepje geheugen. Ook de ondersteuning die ik via de telefoon kreeg vond ik ruim voldoende. Beter dan ik bij sommige andere bedrijven gewend ben.

Maar al bij al vind ik dit een mooie BBG, en zal deze zeker in mijn achterhoofd houden voor mijn volgende laptop.

[Reactie gewijzigd door ebruurs op 1 december 2010 09:58]

Ik ken bovenstaand verhaal ook van anderen (defecte CD/DVD drive; Dell stuurt zonder verdere vragen een nieuwe op..) en mijn vader werkt nog steeds naar alle tevredenheid op zijn 6 jaar oude Dell (nooit enig probleem mee gehad!) maar mijn persoonlijke ervaring is toch anders.

Problematische HD in mijn Dell Vostro, contact opgenomen met Dell maar die konden me helaas niet helpen omdat ik geen Windows op mijn laptop had staan... Oplossing was Linux van mijn laptop gooien, windows installeren en vanuit Windows enkele tests doen... Na vele e-mails uiteindelijk voor een paar tientjes maar een nieuwe HD gekocht en bij de aanschaf van mijn nieuwe laptop maar voor een niet-Dell variant gekozen...
99% van alle helpdeskmedewerkers schijten in hun broek bij het woordje linux. ik denk niet dat er ook maar 1 notebookfabrikant is die in dit geval wel had geholpen...
Het blijft natuurlijk altijd een guide, mensen hebben altijd hun eigen lijstje met prioriteiten. De 1 kiest voor net dat beetje extra accuduur, de ander voor paar gram minder gewicht etc.

De auto's die jaarlijks gekozen worden tot auto-van-het-jaar worden ook niet door iedereen gekocht, omdat dat vaak ook al een kwestie van smaak is.
Had een PC die al 1.5 jaar over de garantie heen was, na een mail of 2 is er een monteur gratis langsgekomen en heeft er een nieuwe processor in gezet, nog een snellere ook dan wat er voorheen inzat.

Kreeg nog reparatie garantie mee ook.
Had helemaal niet gepushed en zelfs nog vermeld dat ik ruim buiten de garantie periode zat in de mail, perfecte service voor mij dus!

Heb je zelf meegemaakt dat de service slecht is of praat je gewoon mee?
Ik vind het een beetje vreemd dat er gekozen is voor de Macbook Air als highend T&L. Wat is er Highend aan? (behalve het design natuurlijk). De specificaties/accuduur worden door anderen overtroffen/evenaard voor een lagere prijs.
Ik heb gezocht. Er zijn verbazend weinig laptops onder de 1,5 kg te vinden met een SSD, een redelijke videokaart en een fatsoenlijk scherm. Zeker niet voor deze prijs.
http://tweakers.net/price...dGbbdZXYwlwZ6gf8dQIMIpZQv
pak een msi x360 en stop daar een ssd in als je persee een ssd wil.
ben je goedkoper uit, en je hebt een sneller systeem dan de air
Heb je daar onderbouwing voor? De macbook air haalt met gemak een opstartsnelheid van ca. 20 seconden. (eigen metingen en review op tweakers). Dat zie ik een windows syteem nog niet doen zelfs met dezelfde hardware. Ook is de standby tijd toch echt veel langer dan die van andere netbooks. En ook daarbij geld weer het wakker wordeb duurt lang. Bij de air is dat niet zo. Na 20 dagen deksel open: bam je kan aan het werk. Dus highend? Echt wel. Puur alleen het feit dat photoshop net zo soepel loopt als m'n quadcore pc geeft al aan dat het een zeer krachtige laptop is die zeker in het high end klassement behoord.
Ik krijg met geen mogelijkheid een 1920*1080 scherm toegevoegd aan het Dell XP 15 Multimedia systeem. Hoe hebben jullie dat gedaan?
Dit scherm is om onbekende redenen niet meer te selecteren (waarschijnlijk wegens schaarste). Ten tijde van de BBG kon dit nog wel. Het is te hopen dat deze optie weer terug komt, want ik dacht zowaar mijn laptop gevonden te hebben.
Op de VS site kan je hem nog wel selecteren, maar daar krijg je de melding dat de levertijd 7 dagen langer zal zijn.

Mijn order hier in .nl (op 1 dec) werd de volgende dag door Dell gecancelled wegens 'onderdeel niet beschikbaar'. Beetje vreemd dat je dan niet de keuze krijgt langer te wachten, cq dat er door Dell bij wordt verteld wanneer ze dan wel beschikbaar zullen zijn.
Inmiddels kan ik het scherm wel weer selecteren bij Dell!
Vreemd, geen budget notebook?

Voor bedragen tussen een budget netbook 300 euro en de mainstream van 625 euro zit nu wel een erg groot gat.......(dik 300 euro)

Voor rond de 450 euro zijn er op dit moment toch hele mooie oplossingen te koop die misschien een minder krachtige cpu hebben maar verder veel betere specs...... :)
In de vorige guide stond de basisnotebook en we proberen altijd af te wisselen. We zullen kijken of we niet standaard een basis- of budget-segment moeten opnemen want hier lijkt wel de meeste interesse naar uit te gaan.
Er staat bij de Dell XPS 15 onder Multimedianotebook - Uiterlijk en indruk aangegeven dat het toetsenbord is voorzien van een backlight. Echter volgens Dell zelf is dit alleen voorbehouden aan Dell USA. Ik neem aan dat deze review op basis van specs is gedaan, maar dan klopt dat dus gewoon niet. :) Ik wil namelijk wel graag een backlight, maar bij Sony kreeg ik ook te horen dat het alleen aan de USA is voorbehouden, wat ik best karig vind.

[Reactie gewijzigd door Rabrynil op 1 december 2010 09:36]

Ik heb de zin verwijderd en zal de auteur vragen of hij aanwijzingen heeft dat het anders moet zijn. Wel weer jammer als het USA-only is.
update: sorry - studio XPS is geen XPS. Sorry (bedankt darkstone)
Voor mij is backlit een must, en bij voorkeur geen macbook pro. Dus het wordt een Studio XPS.

Dell heeft mij (per chat) bevestigd dat de XPS wel backlit toetsenbord heeft.

14:54:12 Bart xxxx@gmail.com
Initial Question/Comment: It's totally unclear whether the Dell Studio XPS notebook has a backlight keyboard (I order in Holland). Please enlighten me
14:58:53 System
You are now being connected to an agent. Thank you for using Dell Chat
14:58:53 System
Connected with xxxx
14:58:58 xxx
Welcome to Dell Chat Sales - Business; this is xxxx your Dell Sales Advisor. My email address is xxxx@dell.com.
14:59:23 xxxx
The Studio XPS 16 as standard comes with backlit keyboard.
15:00:15 Bart xxxx@gmail.com
I ran against rumours that this was only the case for Dell USA and not Netherlands. It's a must for me.
15:00:58 xxxxx
I havent heard of that Bart, let me reconfirm, if you can just give me 2 more minutes
15:01:09 Bart xxxx@gmail.com
sure, please check.
15:02:38 xxxx
It is standard Bart across all countries
15:03:05 Bart xxxx@gmail.com
Ok thanks, question answered!

[Reactie gewijzigd door poehee op 1 december 2010 15:16]

Hulde voor de Dell die opgenomen is in de BBG. Vaak wordt dit merk vergeten, terwijl ze uitstekende serviceplans hebben voor je laptop.
Handige BB! Ik ben ook een multimedia exemplaar aan het zoeken en vond deze wel heel erg interessant: Asus 15,6" N53JN - i7 740QM/6GB/500GB (http://www.paradigit.nl/P...9A2335VL133F/default.aspx) Alleen wel "maar" een 425M en geen Bluray, maar ja wel full HD, 6Gb RAM en een i7 voor 999,-
Ik gebruik deze Dell sinds een maand voor fotobewerking, veel colleaga's van mij gebruiken een Apple notebook hiervoor, de Dell werkt echter prima, Lightroom 3 Photoshop werken super snel, . Support heb ik nog niet hoeven te gebruiken, wat me wel tegenviel is dat Dell maar 1 jaar standard garantie geeft.
Binnen de garantie reageert Dell goed op calls, daarna als je geen garantie uitbreiding hebt bijgekocht moet je hemel en aarde bewegen (samen met de consumentenbond) om iets geregeld te krijgen. Dat weerhoudt me om opnieuw voor Dell te kiezen. Ben wel benieuwd hoe dit bij andere merken gaat.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone 12 Microsoft Xbox Series X LG CX Google Pixel 5 Sony XH90 / XH92 Samsung Galaxy S21 5G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True