Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Redactie Tweakers

Notebook Best Buy Guide: augustus 2011

Gamingnotebooks - uiterlijk en indruk

MSI GT683R

MSI is geen nieuwe speler op de markt voor gaminglaptops, en ook geen onbekende in de NBBG. In de editie van oktober 2010 werd de GX660R al verkozen tot beste gaminglaptop. Het model dat we toen bespraken toont veel overeenkomsten met de GT683R, maar de nieuwste telg is op genoeg punten vernieuwd om zijn plek in deze editie te verdienen.

We hebben de GT683R onlangs ook in ons testlab gehad; voor meer informatie verwijzen we je dan ook door naar onze review.

MSI GT683R MSI GT683R MSI GT683R

Uiterlijk

Zoals de meeste gamelaptops heeft de GT683R een redelijk druk en gekleurd uiterlijk. De buitenzijde is overwegend donker uitgevoerd. Uitzonderingen zijn het MSI-logo op de schermcover en de oranje leds aan de voorzijde. De laptop meet 396x269x55mm en weegt 3,5kg. Daarmee is de laptop draagbaar genoeg om af en toe mee te nemen, maar echt mobiel is anders.

Aan de binnenkant worden verschillende kleuren en materialen gebruikt en met name de felrode speakers in de bovenhoeken trekken meteen de aandacht. Het toetsenbord is zwart, rondom het touchpad is de afwerking grijs met een geschubde textuur en de ruimte boven het toetsenbord is een mengeling van deze twee.

Hardware

De GT683R is voorzien van een op 2GHz geklokte Core i7 2630QM. Deze Sandy Bridge-chip heeft ondersteuning voor HyperThreading en in de Turbo-modus kan een enkele core een kloksnelheid van 2,9GHz bereiken. De processor wordt bijgestaan door 8GB ddr3-geheugen.

Het grafische werk wordt afgehandeld door een GTX560M van Nvidia. Deze mobiele gpu is gebaseerd op dezelfde architectuur als zijn voorganger, de 460M. Hij heeft nog steeds 192 Cuda-cores, maar deze zijn nu op 1550MHz in plaats van op 1350MHz geklokt. De gpu beschikt over 1,5GB gddr5-geheugen. Uit onze benchmarks blijkt dat de meeste games vloeiend te spelen zijn, zolang niet alle instellingen op maximaal staan.

MSI GT683R MSI GT683R MSI GT683R

De 640GB opslagcapaciteit wordt geleverd door twee Western Digital Scorpio Black-schijven die in een raid 0-opstelling gezet zijn. Deze 320GB-schijven hebben een toerental van 7200rpm en 16MB cache, maar zijn niet bijzonder snel.

MSI heeft de wasd-knoppen - waarmee veel games bestuurd worden - rood gemarkeerd. Ook de cursortoetsen zijn van rode pijlen voorzien, maar verder is over de indeling van het toetsenbord niet veel bijzonders te melden. Helaas blijkt het toetsenbord vooral linksonder mee te geven als er op de toetsen gedrukt wordt.

Het touchpad wordt geleverd door het bedrijf Sentellic en is nogal beperkt in zijn mogelijkheden. Zo worden gestures nauwelijks ondersteund, en scrollen met twee vingers is ook niet mogelijk. Sentelic heeft een alternatief scrollsysteem bedacht, waarbij de gebruiker een vinger op de rechter- of linkerbovenhoek moet laten rusten. Dat werkt niet erg intuïtief.

Scherm

Het 15,6"-scherm heeft een resolutie van 1920x1080 pixels. Het gaat om een tn-paneel; deze staan bekend om hun goede reactiesnelheid, maar niet om hun goede kijkhoeken. Bij de GT683R zijn vooral de verticale kijkhoeken verre van geweldig.

Conclusie

De MSI GT683R heeft goed uitgebalanceerde hardware waar een groot aantal games prima op gedraaid kan worden. Het uiterlijk is wat druk en het toetsenbord en het touchpad zijn niet indrukwekkend, maar dat neemt niet weg dat de GT683R veel waar voor jouw geld biedt.

Pluspunten
-
Scherpe prijs
- Snelle hardware

Minpunten
-Weinig subtiel uiterlijk
-Matig toetsenbord en touchpad

Alienware M17x

Het grote voordeel van Dells Alienware-serie is de mogelijkheid om de laptops op maat te laten maken. Er valt niet zoveel te veranderen als bij echte build-to-order-merken, maar gebruikers kunnen in ieder geval de belangrijkste componenten zelf bepalen.

Uiterlijk

Recentelijk bekeken we het 14"-broertje van de M17x, en voor een uitgebreide beschrijving van het uiterlijk verwijzen we je dan ook naar die review.

De notebook is gemaakt van aluminium en een groot deel van de binnenzijde is bekleed met een soort mat rubber. Dit oppervlak is redelijk bestand tegen vingerafdrukken en voelt stevig aan. De bezel rondom het scherm is jammer genoeg wel glimmend en ook het randje rondom het toetsenbord is glanzend afgewerkt.

Het Alienware-thema komt op verschillende plekken in de behuizing terug. Zo zit er een alien-hoofdje op de schermcover en de aan-uitknop boven het toetsenbord is op dezelfde manier vormgegeven. Verder is de laptop op veel plekken voorzien van ledverlichting, die geheel naar wens aan te passen is. De lampjes kunnen niet alleen aan- en uitgezet worden, maar kunnen ook groepsgewijs van kleur veranderen.

Hardware

Hoewel het uiterlijk van de Alienware niet slecht is, hebben we dit model vooral gekozen vanwege zijn krachtige hardware. De laptop wordt aangedreven door een op 2,2 GHz geklokte Intel Core i7 2720QM. Deze quadcore kan acht threads tegelijk verwerken en beschikt over 6MB cachegeheugen. In de configuratie die wij uitgekozen hebben, beschikt de laptop over 6GB ddr3-geheugen en een 750GB-harddisk.

Het paradepaardje van dit systeem is de AMD Radeon HD 6990M. Deze mobiele gpu is gelijk aan de HD 6870 voor de desktop, maar dan met lagere kloksnelheden. De gpu van de HD 6990M is geklokt op 715MHz, terwijl het gddr5-geheugen zijn werk op 900MHz doet. Met die configuratie komt de rekenkracht van de nieuwe chip uit op 1,6 teraflops.

De toetsen hebben een fijne aanslag, al voelen ze in vergelijking met chiclet-toetsen misschien wat zacht geveerd aan. Bij normaal typen beweegt het toetsenbord niet mee, maar als meer kracht gezet wordt kan het een beetje doorveren.

Het touchpad bevindt zich iets links van het midden en bestaat uit een glad oppervlak met daaronder twee grote knoppen. De knoppen kunnen verrassend ver ingedrukt worden, wat in het begin enigszins vreemd aanvoelt, maar wat in de praktijk fijn werkt. De hardware is van Synaptics, waardoor features als pinch-to-zoom en scrollen met vingerbewegingen ondersteund worden.

Scherm

Het scherm waar de M17x standaard mee wordt uitgeleverd, heeft een resolutie van 1600x900 pixels. Wij hebben voor het duurdere type gekozen, dat een resolutie van 1920x1080 pixels heeft. Boven het scherm, dat bijna van rand tot rand loopt, is een webcam geplaatst.

In vergelijking met het standaardexemplaar is het duurdere scherm een flinke verbetering. De horizontale kijkhoeken zijn indrukwekkend, zeker voor een tn-paneel, maar de verticale kijkhoeken zijn wat minder: al onder een kleine hoek gaat de kleurweergave zichtbaar achteruit.

Conclusie

De M17x is geen goedkope laptop. Met een prijs van bijna tweeduizend euro mag je er flink wat van verwachten, maar volgens ons maakt deze Dell de verwachtingen ruimschoots waar. Hij bevat een rappe cpu en veel geheugen, en de gloednieuwe HD6990M van AMD is een van de snelste laptop-gpu's van dit moment.

Pluspunten
-
Hardware van desktopniveau
-
Solide behuizing

Minpunten
- Alien-design is niet voor iedereen

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (104)

Wijzig sortering
Ik mis in deze BBG inderdaad een echte mainstream laptop. Alle modelen die daar nu genoemd worden zijn voorzien van extra GPU, wat de main stream (lees mensen die niet zware 3d games willen spelen) niet nodig hebben, en het prima met de gpu die op de intel CPU is gebakken afkunnen.

Als je naar die groep gaat kijken (en dan kan inderdaad die i7 ook wel max een i5 worden) dan worden de prijzen toch al weer heel anders, zeker als je voldoende hebt aan de gangbare 1366 * 768 resolutie.

Om even op de categorie back to school in te haken, dan zijn juist lichtere laptops met lange accuduur erg prettig, dus zou er ook naar 13 inch modellen gekeken kunnen worden. Zo zijn er aardig wat leuke modellen in de dell Vorstro lijn te vinden. ligt en krachtig genoeg voor doorsnee schoolzaken voor niet al te gekke prijzen. (let wel, het geluid wat er uitkomt is niets, dus een hoofdtelefoon is wel prettig, en ja intel graphics dus geen zware games, maar dat doet de doorsnee gebruiker ook niet).

Echt een zeer gemiste kans om ook voor de echte doorsnee consument die een budget heeft van max 500 euro een goed aanbod te doen, en die zijn er echt wel te vinden hoor. Als AMD nu nog niet beschikbaar is, doe het dan met wat er nu op de markt is met daarbij de melding er interesante modellen zitten aan te komen. Maar zeker nu voor een nieuws schooljaar zijn veel student opzoek naar een (nieuwe) laptop, en die hebben het niet allemaal zo breed en willen ook niet allemaal 500+ uitgeven voor een laptop.

Ik snap dat het tweakers.net is, en dat er veel enthousiastelingen hier zijn die wat meer uitgeven aan laptops, maar ik dacht dat dit ook bedoeld was om de tweakers kennis te kunnen delen met die niet zo tweakende medemens om gewoon goede aankopen te kunnen doen Dus zo veel mogelijk laptop voor je geld, i.p.v dat mensen in de mooie schreeuwende advertenties trappen waarin een paar punten worden aangeprezen maar je eigenlijk niet zo veel krijgt voor veel geld.

suggestie: doop dit model mainstream laptop om tot 'tweakers main stream' en kom met een mainstream voor de echte main stream voor een max tot 500 euro (of als het even kan nog wat minder)
+10.000 voor jou. Ik had 't niet beter kunnen verwoorden.
F1xxer, een normaal uitziende game notebook is een BTO of XXODD, anders kun je een macbook pro nemen die veel te duur is en niet echt een gamemachine is.

En voor de rest, afgrijselijke dingen, de Republic of Gamers notebooks van Asus waren vroeger normaal, nu zien hun gamenotebooks tussen Dell en MSI wel normaal uit maar vergeleken met een normale notebook nog steeds raar.
XXODD is failliet, en BTO heeft alleen nog modellen met een GTX580m, en die is niet leverbaar op dit moment.

Edit: en dat vergat ik te vermelden. Het model met de GTX580m is een vervaging voor hetzelfde model met een HD6970m welke €300 minder koste en bijna hetzelfde presteerde..

[Reactie gewijzigd door Darkstone op 1 augustus 2011 12:48]

Xnotebooks heeft ook nog leuke modellen.
Klopt. Xnotebooks heeft een voorraad met HD6970m's. Maar als alle tweakers die gaan bestellen ie die voorraad morgen weg en is het model uit de BBG opeens niet meer leverbaar. Dat is ook niet handig..
In de specs van de DV6 staat bij Bijzonderhede: Bleutooth vervolgens staat er bij de conclusie als minpunt: Geen Bluetooth, wat is het nu werkelijk?
Volgens de HP website:
Draadloze technologie:
- Intel 802.11 b/g/n
- Bluetooth draadloos netwerk

[Reactie gewijzigd door Facer op 1 augustus 2011 22:23]

Ik vind vandaag de dag voor een 15,6" mainstream Notebook de resolutie van 1366 x 768 pixels echt te laag, mijn inziens zou een vereiste toch wel minimaal 1600 x 900 pixels op 15,6" moeten zijn. Verder vind ik het verbluffend wat voor processor je al kan krijgen in de mainstream Notebooks van rond de € 700,00 tot € 800,00. Wat dat betreft begrijp ik de keuze voor deze Notebook wel. Maar voor mainstream zou een i5 met een goede resolutie op 15,6" volgens mij de beste keuze zijn voor de mainstream gebruiker.
Als ik de verschillende merken bekijk dan is 15,6 inch alleen verkrijgbaar met 1366x768 en niet met 1600x900. Bij HP tenminste :)

[Reactie gewijzigd door desalniettemin op 1 augustus 2011 17:08]

Daar kan je het beste [Ervaringen] laptops met hoge resolutie schermen voor naslaan. Daar staan voor zover ik weet alle laptops met een hogere resolutie dan het standaard 768p (900p voor 17" modellen)
Second that. Ik vind persoonlijk 1366x768 niet echt meer van de tijd. Tegenwoordig zitten die op netbooks van 11". Zeker als de laptop aangeprezen wordt als een 'entertainmentnotebook' is de resolutie bedroevend. Zelf heb ik een Dell met 15,4" en FullHD, en ik zou het zonder twijfelen opnieuw doen, in mijn ogen is het scherm toch belangrijker dan jullie vinden, zelfs bij de minpunten wordt de lage resolutie niet genoemd?
Zelf heb ik van het werk een Dell met 1600x900 op 15.6". Wat mij betreft een mooie verhouding tussen beelscherm grootte en resolutie. Wordt het met 1920x1080 allemaal niet erg klein? Natuurlijk kun je diverse zaken schalen (DPI in windows en zoomen in browsers e.d.), maar doorgaans lijkt me die resolutie op zo'n formaat scherm wel wat te hoog om comfortabel te werken...... of niet?
Ik zelf heb een Dell Latitude E6500, 1920x1200 resolutie op 15'4. Kwa beeldschermgrootte vind ik het nog goed mee neembaar. de resolutie is iets aan de hoge kant maar als beheerder met verschillende schermen open zou ik het ook niet anders willen. Ik stond echt te kijken van de lage resolutie van de mainstream notebook.
Eerlijk is eerlijk, ik heb ook niet mee gediscussieerd.
Van mij staat de DPI op standaard, heb er niets aan veranderd. Ik vind het zeker niet te klein, eerder een zee van ruimte. Als je aan het programmeren bent, office-werk doet, photoshop... is het een verademing dat er veel op je scherm past zonder veel te moeten uitzoomen. Voor mij is het dus wel comfortabel (en ik stoor mij nu vaak aan de in mijn ogen belabberde resolutie van andere schermen), wel zit je natuurlijk behoorlijk dicht op het scherm te werken op een laptop, dat zal er ook wel toe doen. Desondanks, voor mij niets anders meer. De door jouw aangehaalde resolutie kom je nu ook vaak tegen, en is een goede 'middenmaat' volgens mij (aangezien soms Full HD-scherm nog prijzig is), maar de nu gebruikte resolutie is toch teleurstellend
Second that. Ik vind persoonlijk 1366x768 niet echt meer van de tijd.
Juist wel van deze tijd, maar je hebt gelijk in dat het een ranzige optie is.

Die resolutie kom je helaas steeds tegen omdat dat het goedkoopst is voor de paneelbakkers omdat dat 16x9 aspect ratio schermen zijn (iets met HD enzo).
Keith Combs heeft er laatst nog een flinke rant tegenaan gegooid: http://blogs.technet.com/...lution-screen-really.aspx

Dat gezegd hebbende, als ik de godganse dag met m'n laptop moet werken hang ik er mooi wel een 24" scherm aan. Tenzij ik on-the-go ben, dan valt er met die 1366x768 ook goed te werken (al is 16x10 @ 1680x1050 nog steeds het lekkerst).

[Reactie gewijzigd door alt-92 op 1 augustus 2011 19:30]

"Maar voor mainstream zou een i5 met een goede resolutie op 15,6" volgens mij de beste keuze zijn voor de mainstream gebruiker."

Eens, ik vind i7 doodsimpel geen mainstream meer. i3 en mss nog i5 zijn mainstream, ik dacht toch dat mainstream stond voor: "voor de massa" en ik denk niet dat de massa gaat voor een i7 (en er nota bene ook niks mee is). Ik vind dat deze HP al valt onder het "enthousiast" budget en config.
Je krijgt vandaag wel veel voor je budget op een laptop. (net zoals de desktop trouwens) maar dat wil niet zeggen dat we zwaardere specs moeten gaan geven aan de mensen.
Dat wil wel zeggen dat we ze geld moeten laten sparen. Dan vind ik de asus uit de BBG van juni een betere optie.
Ik vind deze laptop wel degelijk BB materiaal, maar niet onder de noemer mainstream.
Mainstream kan je nu gerust 500-550€ een laptop aanschaffen.

[Reactie gewijzigd door Joindry op 1 augustus 2011 09:49]

Ik kan tweakers.net niet meer serieus nemen. De HP Pavilion dv6-6170sd is een loodzware laptop die weliswaar een overschot aan rekencapaciteit heeft maar die 98% van de gebruikers limiteert in hun dagelijkse werkzaamheden met de absurd lage resolutie. 1366 x 768 accepteer ik nog niet eens op 13.3" laat staan op een 15.6".

Onbegrijpelijk.

Ik vind dit slecht werk van de samenstellers. Ja het is heel leuk dat het beestje hard kan rekenenen, maar welke gebruikers laten hun laptop hard rekenen? Dit is een totaal scheef product, geoptimaliseerd voor de marketing maar niet voor de gebruiker! De meeste gebruikers zijn met documenten en webbrowsers in de weer.
Gebruikers hebben 100% van de tijd 'interactie' met het scherm, en 0.05% van de tijd met de rekeneenheid.
Wat is tweakers.net denkende?

Ultrabooks
Ik vind het overigens aardig dat tweakers.net aankondigt de ultrabooks apart te gaan reviewen. Daarop wachten heeft geen zin, omdat de productiekosten daarvan hoogstwaarschijnlijk veel te hoog zullen zijn.
Ik vind dat deze review daarom nu laptops had moeten bespreken met hoge resolutie en grote portabiliteit.
Ultrabooks are supposed to be the PC’s answer to the MacBook Air. These notebooks are said to rock hardware platforms very similar to the Air’s but, you know, run Windows instead of OS X. The first crop from HP and Asus will likely hit during the fourth quarter of 2011 but won’t be Air-killers right away. They’re going to be too expensive.

[Reactie gewijzigd door bulle bas op 1 augustus 2011 14:33]

Daarom zou ik zelf de Asus (zie alternatieve) verkiezen boven de HP. Full HD scherm!
Blijf het jammer vinden dat garantie termijn niet meegenomen word in de overwegingen. Een langere garantie termijn is naast een teken van de fabrikant dat deze achter zijn product staat, ook een waarde. Dell rekende voor een jaar garantie verlenging al gauw 1-200 euro meer.

Een asus die 50 euro duurder is met bijvoorbeeld dezelfde specs is in mijn ogen een betere aanbieding vanwege de extra garantie termijn.
Precies, ik wou het net zeggen.

Dell geeft op hun 2000 euro kostende laptop maar 1 jaar garantie.

Dat is toch te gek voor woorden?

Dus eigenlijk kost het 2200 of zelfs 2400 euro als je de garantie wilt verlengen naar respectievelijk 2 of 3 jaar.

En ik neem aan dat je 3 jaar garantie neemt voor een laptop waar je 2000 euro voor hebt betaald en dus kom je uit op 2400 euro op een laptop!!!!

Waarom wordt hier geen rekening mee gehouden door Tweakers?
Eerlijk gezegd interesseert de garantie mij maar weinig. Als de laptop het een jaar uithoudt gaat die meestal ook wel twee of drie jaar mee. Ik heb gewoon weinig computerhardware zien sneuvelen na het eerste en voor het derde jaar. Dus ik zou wel gek zijn om Dell 400 Euro te geven voor "niets". En ook bij andere merken krijg je extra garantie niet gratis. Doe mij maar 1 jaar garantie en lagere prijzen. Maar die keuze is dus erg persoonlijk
Eerlijk gezegd interesseert de garantie mij maar weinig. Als de laptop het een jaar uithoudt gaat die meestal ook wel twee of drie jaar mee. Ik heb gewoon weinig computerhardware zien sneuvelen na het eerste en voor het derde jaar. Dus ik zou wel gek zijn om Dell 400 Euro te geven voor "niets". En ook bij andere merken krijg je extra garantie niet gratis. Doe mij maar 1 jaar garantie en lagere prijzen. Maar die keuze is dus erg persoonlijk
Het probleem is dat je een Dell niet in de winkel koopt maar op internet.
Bij andere merken heb je naast de fabrieksgarantie nog 1 jaar extra garantie bij de winkel waar je m gekocht hebt (ivm europees consumentenrecht).

Elke laptop kan na 1 dag kapot gaan (DOA) of na 1 jaar, of zelfs na 2 jaar... dat kun je vantevoren niet zeggen. Wel kunnen er epidemic problemen zijn waardoor bepaalde type laptops een hogere uitval hebben, maar meestal wordt dat onder coulance afgehandeld.

Het klopt dat garantie niet gratis is, dat zit bij de prijs inbegrepen.
De consument wil een lage prijs, dus dan krijg je ook weinig garantie :)
Geldt dat europees consumentenrecht(garantie 2 jaar op alles, buiten zakelijk dan 1 jaar) dan niet op spullen die je gekocht hebt op internet?
Dat klopt dus niet.

Ik heb zelf in de business gezeten en ik weet hoeveel RMA's er binnenkomen.

Jij hebt in je hele leven misschien ervaring met 3 a 4 laptops of al zijn dat er 10 of zelfs 20, die aantallen zeggen niks over de betrouwbaarheid als je geen defecten bent tegengekomen.

Het gaat om defecten per 1000 stuks of meer.

Ik had een keer bijvoorbeeld 4 identieke Asus laptops met allemaal hetzelfde probleem.

En het kan dat een laptop het 365 dagen perfect doet en het de 366 ste dag begeeft.

Alleen al mensen die ik ken hebben allemaal al defecten gehad in de eerste 2 jaar.

En dan gaat het om alle merken, Fujitsu, Acer, HP, Dell, Asus, Toshiba enz enz.

Ik kijk bij een laptop altijd naar de garantie, zou je ook moeten doen want vroeg of laat zal je er een in je handen krijgen die het in de 53e week begeeft.

Het is ook nog makkelijker kiezen aangezien ik dan merken zoals Toshiba, Acer, HP, Lenovo en Fujitsu buiten beschouwing moet laten.

Sowieso als een fabrikant zo weinig vertrouwen in zijn product heeft dat ie maar 1 jaar garantie geeft, waarom zou ik er dan wel vertrouwen in moeten hebben?
Kuch, ik heb ook in de business gezeten en feit is dat je een enorme hoop RMAs terugkrijgt in het eerste jaar (zelfs eerste maand) en dat de RMAs in het tweede en derde jaar veel lager ligt.

Dat wil niet zeggen dat garantie onbelangrijk is (meer is beter), maar wel dat je heel hard moet nadenken voor je in een "garantie verlenging" stapt. In mijn ogen is het de (genoemde) prijs van 200 Euro paar jaar niet waard. Zelfde bij Apple, ook daar kies ik bewust niet voor hun uitgebreide garantie.

Wel is het zo dat bij bedrijven die standaard een langere garantie geven de meerprijs vrij beperkt is en je daar dus de garantie als voordeel kan zien, maar over het algemeen maakt dat de keuze voor mij te beperkt. Garantie is dus belangrijk maar slechts een factor in de afweging. Hoe duurder het artikel (of, hoe lager je besteedbaar inkomen) hoe belangrijker garantie is. Voor mij is het risico van een kapotte laptop na 53 weken te behappen en dus is het niet logisch om me daar druk over te maken. Voor anderen ligt dat mogelijk anders.
Verschilt per hardware, ik heb bij OEM suppliers gewerkt en heb de rapportages gezien van uitval. Het 2e en 3e jaar mag dan aanzienlijk lager zijn, maar er is genoeg hardware dat over time sneuvelt. Je zal er maar bij zitten.

Het punt waar ik mijn discussie mee starte was dat leveranciers met langere garantie een streepje voor hebben. Ik zie vaak een HP voorkomen terwijl de garantie slechts een jaar is, terwijl een asus niet in de BBG komt vanwege dat deze misschien 100 euro duurder is met dezelfde specs.
1 jaar garantie is inderdaad weinig. Maar weet jij een alternatief?
Waarom geen studentenspecial zoals gebruikelijk in augustus? En waar is de budget laptop gebleven?
Inderdaad, dit is de back too school periode en ik ben zelf bijvoorbeeld opzoek naar een laptop voor mijn studie die over minder dan een maand van start gaat. Zeker een gemisten kans dus in deze BBG.
Lijkt me inderdaad dat er hier mensen 'back to school' moeten. Dit zou anders een gemiste kans zijn. ;)
Als je de volgende quote leest:
Het grootste nieuws op notebookgebied is momenteel de komst van AMD's Llano-apu. Deze chips beloven goede gpu-prestaties, een lange accuduur en een zacht prijsje. De high-end A8-apu's zouden ideaal zijn voor een mainstreamlaptop, een van de onderdelen van deze NBBG.

Er zijn echter nog maar weinig laptops met deze apu's in de Pricewatch te vinden. Bovendien kampt AMD met Crossfire-kinderziektes bij de combinatie van de apu en een additionele gpu. Bij komende NBBG's zullen we vast Llano-laptops gaan tegenkomen - het lijken ideale kandidaten voor basisnotebooks - maar momenteel zijn het nog geen Best Buys.
Dan lees ik tussen de regels door dat ze een Llano op het oog hadden voor een budget laptop, maar dat die nog onvoldoende aangeboden worden en nog te veel kinderziektes hebben om in een guide opgenomen te worden.
De studentenspecial lijkt me vergeten, al is de mainstream notebook volgens mij een prima kandidaat voor een student.
Inderdaad, had toch wel wat back to school laptops willen zien.
Zocht ook al een laptop om te studeren..
Misschien dat die van BBG van juni al voldeed volgens hun.

Dan maar die K53SV dan misschien, moet ik weer extra betalen..(valt negatief en positief uit). Of moet ik weer 24/7 alle webshops af in de hoop een scherpe prijs te vinden.
Hangt er natuurlijk helemaal vanaf wat je wil, zelf heb ik een acer netbookje met een AMD C-50 voor 300 euro die lang zat op de accu mee gaat en relatief niks weegt. Voor mij is die ook snel genoeg nadat ik er een 4 GB stick ingezet heb, beetje met een database spelen en wat licht programmeerwerk waren in ieder geval nog geen probleem tot nu toe. Laden gaat nog een beetje traag maar als het goed is kan ik zo mijn crucial M4 SSD ophalen en ga ik die inbouwen, windows opnieuw installeren en eens kijken hoe het dan gaat. Als je je laptop elke dag mee naar school zeult en niet per se hele dikke prestaties wil dan is zoiets een uitstekende optie (of als het niet per se zo klein hoeft te zijn bv de HP die een paar BBGs geleden als beste llano netbook uit de test kwam, die is alweer een stuk sneller).
Ik zou als ik jou was eens goed inventariseren wat je eigenlijk wil gaan doen met die laptop, een beetje zelf zoeken wat wellicht goede opties zouden zijn, en als je dan nog vragen hebt eens op het forum vragen. Ook gewoon op het forum topics van andere mensen doorlezen helpt waarschijnlijk al met een idee krijgen.
Helemaal mee eens, deze BBG is daardoor heel erg beperkt.

Een betere titel zou zijn: "NBBG voor mensen met veel geld".

Het hele segment tot 500 euro word nu niet behandeld, dit terwijl daar een heel mooi aanbod valt te vinden van zowel AMD als Intel.

En dan nog dit:

Verder ziet het ernaar uit dat de NBBG binnenkort een nieuwe categorie krijgt: de ultrabook. Dit is de naam die Intel geeft aan ultraportables, met zuinige Intel-processors, van minder dan duizend euro.

Dus Intel verzint een nieuw format waarvan nog veel niet bekend is en tweakers maakt daar meteen een nieuwe categorie voor vrij in de BBG.

Dat is des te opmerkelijker wanneer je in deze BBG al ziet dat er alleen dure notebooks in voorkomen. En dan ook nog eens een extra categorie tot 1000 euro toevoegen. 8)7

[Reactie gewijzigd door trm0001 op 1 augustus 2011 14:00]

De notie dat je een goede computer voor onder de 800/900 euro kunt kopen is fout. Alles wat je onder die prijs klasse koopt is gewoon slechte kwaliteit. Bagger, troep rommel. Troll? Tja. Ik zal wel wat tweakers voor het hoofd stoten die iets in die prijsklasse hebben gekocht, maar ik vind dat gewoon onverstandig. Ik heb veel ervaring met hardware en het patroon is gewoon duidelijk.

Als je niet het geld hebt, wat helemaal niet zoveel is trouwens, om iets in die prijs klasse te kunnen kopen dan leen je tijdelijk wat geld van je ouders, het extra geldt maakt dat je iets koopt wat langer mee gaat en op de langere termijn langer mee gaat en dus geldt uitspaart. Of je gaat gewoon wat meer uren bij albert heijn ofzo werken.

Maar koop geen gore troep. Doe het jezelf niet aan. Ik ken die laptops van onder de 800 euro. Het is allemaal krakende plastic rommel die binnen twee jaar stuk gaat en nul batterij duur.

Vind je het gek? De lage prijs moet toch ergens vandaan komen?

Een laptop moet gewoon aan deze eisen voldoen:

- Beetje knappe resolutie
- niet te zwaar
- goede batterij duur (hoe langer hij mee gaat!)
- stevig! Geen krakende low quality plastic crap
- knappe cpu en ram zodat je geen frustraties gaat oploen en ook niet over 2 jaar
- knappe disk of liefst ssd ( storage doe je maar thuis )

Als je het allemaal 'een beetje knap' wilt (en dat wil je want je bent een mens met iets van kwaliteitsstandaarden) dan kom je denk ik niet onder de 1000 euro uit.

Tot zover mijn uiterst genuanceerde post.

[Reactie gewijzigd door Q op 3 augustus 2011 23:06]

Studenten kunnen op dit moment wel een goede laptop kopen voor onder, en rond de 900 euro. Via je universiteit kan je bijna altijd wel een laptop kopen uit een duur segment, en daar de helft van de prijs voor betalen. Dit heb ik ook gedaan met mijn HP elitebook 8560w. Kost in de winkel geloof ik iets van 1700 euro, maar ik heb m met 3 jaar garantie voor 963... Als je een bedrijf heb/je doet het via je vader kan je ook nog eens 153 euro btw terugvragen. Dan heb je 'm voor 809 euro... :)
Als je niet per se een Core i7 wilt, maar ook tevreden bent met een Core i5 processor kun je weldegelijk nog een Dell XPS 15 bestellen voor minder dan 900 euro. Met Full HD scherm.

Persoonlijk zou ik daar eerder voor kiezen (en dat heb ik dan ook gedaan :) ).
Sowieso vraag ik mij af wat de criteria is om een systeem te kiezen voor een bepaalde categorie. Moeten ze bijvoorbeeld per se uit de Pricewatch komen? Of gewoon te bestellen zijn waar dan ook..?

Neem nou bijvoorbeeld one.de. Ze leveren in Nederland (€39.90). En om specifiek te zijn, dit systeem. Als je een i7-2630QM, 8gb ram en de 6970 kiest, dan kom je uit op €1288,98. Als je dat vergelijkt met de MSI, dan lijkt me de keus makkelijk gemaakt, ondanks de paar tientjes die je meer betaald.
en dan een duits tobo hebben? :')
Vreemd dat er helemaal geen Dell modellen zijn meegenomen inderdaad. Zeker gezien het feit dat t.net en Dell tegenwoordig samenwerken om deze guides mogelijk te maken. Of is dat al weer van de baan?
Vreemd dat er helemaal geen Dell modellen zijn meegenomen inderdaad.
De Alienware M17x is toch echt een Dell laptop hoor ;)

Wel jammer dat deze laptop maar 6GB geheugen heeft.
En voor 2000 euro verwacht ik wel een blu-ray speler...
Het klopt dat het een Dell is, maar die is toch meer bedoeld voor de gaming markt en niet zozeer voor studenten interessant. Bovendien vind ik hem zelf wel wat lelijk en zou daar niet op school mee aankomen. Bovendien staat het ook niet echt zakelijk imo.

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 1 augustus 2011 17:18]

Ik studeer toegepaste informatica en wij werken op school de hele dag met laptops. Ik heb mij een alienware M15x aangeschaft voor school. Mijn beste aankoop ooit! Alienwares zijn niet stuk te krijgen, zit tussen de pauze in mijn rugzak (weliswaar in een beschermhoes) er is nog altijd geen enkele kras op. Zelfs het batterijleven is enorm goed, ook al steekt er een i7 in. Ik lach me ziek telkens als de 'school hp laptops' het begeven bij virtuele machines ^^, ook al hebben ze 4gb ram gelijk mijn M15x. Ook om de dag is er wel iemand zijn toetsenbord of touchpad kapot. ( of simpelweg de achterkant van het scherm gebarsten )

Als ik moest kiezen tussen geen laptop of een hp laptop, dan nam ik er geen. Beter geen laptop dan een craptop (onder die naam staan ze op mijn school bekend).
De M17x is toch echt een dell model.
De xps 15 stond ook op de plank, maar op het laatste moment werd gekozen dat de waardebonnen niet meededen in de NBBG. Daarmee kom je namelik nog onder de €800 uit met een i7 en het 1080p scherm.

Wat je daar roept is trouwens een grove beschuldiging.. :N
Ik zelf zou er toch een wat goedkopere CPU in zetten met een SSD.
qua snelheid heeft een SSD veel meer te bieden dan een duurdere CPU. en ja het zal wel te kosten gaan van je opslagcapaciteit.
Maar je systeem zal in het dagelijkse gebruik vele malen sneller zijn.
helemaal gelijk, plus het verbeterd ook andere punten zoals warmte en energie verbruik. Raar dat deze 'hoge' notebooks (vooral die Alienware) geen ruimte heeft voor 2 HDDs...!
Die Alienware heeft ruimte voor 2 harde schijven en 2 videokaarten.
Of je accu daar heel blij van wordt is een tweede.
Ik wil niet heel vervelend doen maar als ik hem wil configureren kan ik alleen uit Nvidia kaarten kiezen.
Er staat in de pricewatch ook geen prijs bij en er is ook niet goed gelinkt naar de site van Dell.
http://configure.euro.del...odel_id=alienware-m17x-r3

Verder wordt aangegeven dat 200 euro onder de 1700 wel veel is. Dan wordt er voor de MSI gekozen die voor 1230 (€270,-- minder dan €1500,--) in de pricewatch staat?

Ik vind het deze ronde een rare BBG :? .

[Reactie gewijzigd door twooggy op 1 augustus 2011 09:44]

OK Fair, het is te vinden. Bedankt.
Blijft raar dat je via de site van Alienware via deze link alleen Nvidia kaarten voorgeschoteld krijgt. http://www.dell.com/nl/p/alienware-m17x-r3/fs
Over de mainstream notebook:
Die 4gb geheugen. Is dat echt een enkel reepje? Mijn ervaring is dat er meestal 2x2gb in zit, dus dat je 2x4gb moet kopen.

Edit: Het is een verwijzing naar dit:
Onze dv6 is voorzien van 4GB geheugen, waar eenvoudig een extra 4GB-reepje naast geplaatst kan worden

[Reactie gewijzigd door Kaw op 1 augustus 2011 09:42]

Maar hoe zit het met dual channel geheugen in laptops? Wordt die mogelijkheid niet gebruikt, of is die er niet? Of zijn de geheugenmodules zo opgezet dat één enkele module voor dual channel volstaat?
Weet iemand dit?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone 12 Microsoft Xbox Series X LG CX Google Pixel 5 Sony XH90 / XH92 Samsung Galaxy S21 5G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True