De Precision-lijn van Dell is voor professionele gebruikers die net wat meer eisen stellen op het gebied van de prestaties, hetgeen vooral in de cpu- en gpu-keuzes tot uiting komt. Zoals bekend verondersteld mag worden geeft Dell klanten de mogelijkheid de configuratie aan te passen, iets waar we bij de Precision M4400 ook gebruik van hebben gemaakt. We kozen de configuratie met productcode W05M4403 omdat deze versie de krachtigste processor bevat, maar wisselden de cpu om voor een nog sneller model en gaven het scherm een hogere resolutie.
De M4400 is wat uiterlijk betreft identiek aan de Dell Latitude E6500, eveneens een zakelijke Dell met 15,4"-scherm, op de achterkant van het scherm na. Die bevat bij de Precision reliëf, waar die van de Latitude vlak is. De behuizing van de Precision en de achterkant van het scherm zijn van een magnesiumlegering gemaakt.
:fill(white)/i/1243849853.jpeg?f=thumb)
:fill(white)/i/1243849854.jpeg?f=thumb)
:fill(white)/i/1243849855.jpeg?f=thumb)
De Latitude E6500 staat bekend als een zeer robuuste notebook en bij de Precision is dit dan ook niet anders. Vooral de scharnieren van het scherm, toch vaak een zwakke schakel, zijn erg stevig. Degelijkheid is altijd een zeer belangrijke eigenschap bij een laptop die veelvuldig gebruikt gaat worden onder wisselende omstandigheden. Onderweg gebruiken is bij de M4400 goed te doen: met zijn gewicht van 2,65kg is het systeem misschien geen lichtgewicht, maar voor een laptop met deze specificaties is het ook absoluut geen zware jongen, hetgeen mede door het gebruikte materiaal zal komen.
Zoals gezegd hebben we geen genoegen genomen met het standaard-scherm van de M4400 met productaanduiding W05M4403. Het scherm met resolutie 1440x900 kon volgens ons beter vervangen worden door een paneel met meer pixels. Vandaar de keuze voor 1920x1200-scherm dat overigens wel 2ccfl-backlights heeft. Dell biedt wel de mogelijkheid een scherm met dezelfde resolutie en met led-backlights te integreren, maar met die mogelijkheid zouden we ons budget overschrijden
Overigens moet gezegd worden dat lang niet iedereen het fijn vindt om met een 15,4"-scherm met 1920x1200-resolutie te werken, maar met het oog op de doelgroep leek dit ons toch de juiste keuze. Bij de keuze voor een 17"-Precision zouden we teveel concessies moeten doen op de onderdelen, of ook weer ons budget moeten overschrijden.
De interfaces zijn mooi verdeeld over de laptop. Aan de voorzijde zien we geen enkele interface en aan de zijkanten zijn de usb- en audio-poorten en de vga-out zover mogelijk naar achteren geplaatst, terwijl de displayport en lan-aansluiting helemaal aan de achterkant zitten. De gebruiker zal dus weinig last van aangesloten kabels hebben, of hij of zij nu rechts- of linkshandig is. Wel zal de bezitter van een monitor die geen displayport-aansluiting heeft een displayport-naar-hdmi- of displayport-naar-dvi-adapter moeten aanschaffen.
Met de expresscard- en pcmcia-sleuven en de esata-aansluiting zijn er genoeg mogelijkheden tot uitbreiding, al moet er voor het gebruik van esata voor een externe schijf wel een usb-poort opgeofferd worden. Een dockingstation kan resterende wensen voor meer aansluitmogelijkheden in vervulling laten gaan. Volgens Dell kunnen er dan bijvoorbeeld twee 30"-schermen aan de M4400 gehangen worden, die vervolgens beiden een maximumresolutie van 2560x1600 pixels kunnen weergeven.
Met de 6cell-accu moet de M4400 het bij flink gebruik moeiteloos twee tot tweeënhalf uur volhouden. Bij licht gebruik, zoals websurfen, is meer dan drie uur ruim haalbaar. Wie zeker wil zijn van lange accuduur haalt de 9cell- of de platte 12cell-accu in huis.
Onder de motorkap
Met de Intel Core 2 Duo T9600, met zijn kloksnelheid van 2,8GHz, hebben we over de snelheid weinig te klagen. Een quadcore was natuurlijk mooi geweest, aangezien steeds meer professionele grafische applicaties ondersteuning voor multicore bieden, maar deze optie biedt Dell niet. Voor de Core 2 Extreme X9100, waarvan de coreklok op 3,06Ghz loopt, moeten we te diep in de buidel tasten. Voor de T9600 hoeft vreemd genoeg niets extra's neergeteld te worden ten opzichte van de standaard-cpu van de gekozen M4400, de Intel Core 2 Duo T9550, die zijn werk op 2,66GHz doet. We zouden dus een dief van onze portemonnee zijn als we niet voor de T9600 zouden gaan.
De Nvidia Quadro FX770M is gebaseerd op de GeForce 9600M GT, een mobiele grafische kaart voor de consumentenmarkt, maar is geoptimaliseerd voor veeleisende applicaties die in de professionele grafische markt gebruikt worden, zoals cad-software. De Quadro-videokaart ondersteunt Nvidia's CUDA, zodat de gpu voor andere zware rekentaken ingezet kan worden door bepaalde applicaties.
Dell biedt niet de mogelijkheid ddr3-geheugen te kiezen; we zijn gebonden aan 800MHz ddr2-geheugen. We kiezen voor 4GB en rusten het systeem uit met Windows Vista Business 64bit, zodat ook al het geheugen aangesproken kan worden. Wie nog flink wat geld te besteden heeft, kan voor 8GB gaan. Voor werkstations geldt: hoe meer geheugen hoe beter, maar hier hangt wel een flinke prijskaart aan.
De harde schijf is een flink minpunt van deze notebook. Deze is namelijk maar 320GB groot en roteert bovendien op een niet indrukwekkende 5400rpm. Een 500GB-hdd of beter nog een 7200rpm-model met een opslagcapaciteit van 250GB pasten simpelweg niet in het budget. Schrale troost is dat via esata een externe opslagdisk aangesloten kan worden.
Helaas kunnen we geen blu-ray-drive door Dell in laten bouwen. Nu is dit voor de doelgroep misschien geen must, maar nu blu-ray aan populariteit wint en het scherm toch 1080p kan weergeven was het een leuke extra geweest, vooral voor een notebook in deze prijsklasse.
Conclusie
Dell heeft met de Precision M4400 een zeer robuuste notebook op de markt gezet die flink wat paardenkrachten voor zijn geld biedt. De snelle processor en de mobiele Quadro-kaart van Nvidia maken het systeem tot een krachtpatser, terwijl het gewicht alleszins acceptabel blijft en er veel mogelijkheden voor uitbreiding zijn. Dit laatste zal vooral welkom zijn voor de gebruiker die meer opslagcapaciteit wenst: deze is standaard aan de magere kant maar kan via esata worden uitgebreid.
Pluspunten
+ Snelle processor
+ Nvidia Quadro-videokaart
+ Robuust
Minpunten
- Relatief weinig opslagcapaciteit en niet zo'n snelle harde schijf
- Gebruiker heeft mogelijk nog een displayport-naar-dvi of -hmdi-adapter nodig
- Geen blu-raydrive
Alternatieven

Deze Asus vormt een waardig alternatief voor de Dell M4400. Op belangrijke punten scoort de W90VN zelfs beter. Zo is er 6GB in plaats van 4GB aanwezig en is het scherm met een diagonaal van 18,4 inch aanzienlijk groter. Bovendien heeft de Asus maar liefts 640GB aan boord en is er met de GeForce 9800M GS een erg krachtige videokaart ingebouwd.

Dit mobiele werkstation lijkt op de gekozen Dell. De laptop van Fujitsu Siemens beschikt over dezelfde videokaart, een langzamere processor en slechts 160GB opslagcapaciteit. De hdd roteert echter op 7200rpm, de 4GB aan ram-geheugen is van het ddr3-type en het 15,4"-scherm kan standaard 1920x1200 pixels weergeven. Bovendien is er een dvi-dl-aansluting aanwezig, wat voor bezitters van een monitor met die scherminterface een voordeel is.

Misschien een wat vreemde eend in de bijt, maar dit alternatief is toegevoegd voor de mensen die graag een mobieler werkstation willen voor onderweg. Vandaar een laptop met een 13,3"-scherm die 1,5kg weegt. De Intel Core 2 Duo P9500 loopt op 2,53Ghz en is dus snel te noemen, er is 4GB ddr3-geheugen aanwezig, wat ook genoeg is, en de grafische kaart betreft de mobiele GeForce 9300M GS. Kortom: dit is een krachtig systeem voor onderweg.